Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (27) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (199) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (99) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (315) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (87) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (243) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (51) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (115) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (4) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (40) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (88) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (114) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (21) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakott krumpli (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (177) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (29) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (47) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (43) tejföl (70) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (170) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (33) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (171) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (10) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Csirke a grillre

2012.06.30. 07:00 Andrass9

Szól a feleségem, hogy vendégeket hívott másnapra és sütögessek már valamit (vagyis szeretne valami grillezett ételt enni :). Sok töprengés után ismét a varázslatos mélyhűtőhöz folyamodtam, amiben mindig találok valamit.

Ezúttal egy szépen tisztított kapirgálós csirkét leltem. Úgy havonta hoz a szomszédasszony, és hálásak vagyunk érte, mert nagyságrendekkel finomabb, mint a bolti baromfi. Olyankor megtisztítom, leszedem az aprólékot (lábak, zuza, szív, máj, nyak - ha szétbontom, akkor a szárnyak is), amit külön lefagyasztok levesnek. Ha szétbontom, akkor külön kerül a comb és a mell, a hátából és a mellcsontból pedig azonnal főzök egy levest (vagy az is megy az aprólékos zacskóba).

Nem szégyellem bevallani, láttam PA posztját az ő grillcsirkéjéről, és megihletett a lapított csirke.

Részletesen megmutatom képekben, hogy készült az étel. Szöveg csak minimális lesz az érthetőség kedvéért. A képek most is nagyíthatók másik ablakban, ha ráklikkelnek.

csirke1.jpg csirke2.jpg
csirke3.jpg csirke4.jpg


A madarat a mellcsontja mentén felvágjuk. Itt elég puhák a csontok, nem fogunk vele megizzadni. Persze akinek van konyhai ollója, annak könnyű. A szétvágás után a hasával lefele tegyük a deszkára, majd teljes súlyunkkal tehénkedjünk a gerincére (lányok behívhatnak egy termetesebb férfiút segíteni). Ekkor némi recsegés után szép lapos, ámde annál érdekesebb formájú valamit kapunk.

csirke5.jpg csirke6.jpg
csirke7.jpg csirke8.jpg

Mint látható, szép nagy felületet kapunk, ami biztos jó sok füstöt felvesz majd a tűzön. Addig is megszórtam SOK durva sóval (igen, én besózom a madarat előre), reszeltem rá lehelletnyi szerecsendiót és borsot, majd meghintettem kevéske majorannával és rengeteg apróra vágott rozmaringgal. A csirek ezek után elment pihenőre pár órára egy zacskóban.

Amíg a csibe lazsált, addig begyújtottam a grillt egy kedvenc készülékemmel, a kéménnyel. Ezt még akkor hoztam az USA-ból, amikor itthon nem ismerték. Később a bádogossal csináltattam egyet, de az nem lett jó (túl magasra terveztem, így nehézkes volt a kezelése). Mot már kapható több féle minőségben is. Célszerű jobb minőséget venni, mert az izzó faszén akár meg is tudná olvasztani a gyengébb árut, no meg a kezünket is megégethetjük, ha gagyi a foggantyúja.

kemeny1.jpg kemeny2.jpg
kemeny3.jpg kemeny4.jpg

Belecsipegettem az előző grillezésről maradt faszenet a kémény aljába, majd feltöltöttem relatíve nagyobb darabokkal a friss szénből. A kémény nem szereti a szénport, mert nem lesz huzatja, ezért azt mindig darabos szénnel töltsük. Az alján látható szellőzőnyílások akkora szabad teret takarnak a rács alatt, amibe 2 újságpapírt összegyűrve be lehet tenni. Annyi pont elegendő is a faszén begyújtásához. Amikor már a tetején látszik a parázs és lángocskák, akkor kell belefordítani a grillbe, annak is csak az egyik oldalára. Ez általában 15 perc után esedékes. Megszórtam további szenekkel, amibe már mehet a poros szén is:

parazs.jpg

Általában olyan dolgokat grillezek, amik csak kevés időt töltenek közvetlenül a parázs felett, inkább a rács másik oldalán izzadnak/füstölődnek a rátett félgömb tető alatt. Amig a szén beizzott, előkészítettem a sütnivaló zöldséget körítésnek:

krumpli.jpg hagyma.jpg
gomba.jpg cukkini.jpg

Krumplit mindig készítek - most éppen parázsburgonyából (apró ujkrumpli). Lehet alufólia csomagolás nélkül is, de akkor a héja nekem mindig megég. Volt egy pár szem gombám is a hütttőben (ugye milyen csodás egy terülj-terülj szekrényem van?), valamint kettévágtam 3 közepes hagymát is. A cukkínit kivételesen keresztbe szeleteltem és besóztam. A krumpli kivételével csöpp világos szójaszószt spricceltem a zöldségekre. Mivel nem mindenki lelkesedik a grillezett zöldségekért, egy kis uborkasalátát is összecsaptam a kertben szedett uborkából.

ubolrkaasoban.jpg

Most végre precízen ki is mértem a saláta levét:

  • 1 ek 20%-os ecet
  • 1 púpozott ek cukor
  • 20 ek víz.

A sót a besózott uborka leve egy részének meghagyásával adtam a salátaléhez.

Mire a parázs már látszott, az egész hóbelevancont rátettem a rácsra, és lefedtem. A szellőzőt kicsire nyitottam, mert nem égettett zöldségekre vágytam:

sulnekazoldsegek.jpg cukkinimegsult.jpg
pirulahagyma.jpg sultgomba.jpg

Mire apránként kisültek a zöldségek, hozhattam a madarat a rácsra. A parázs most már nagyobb volt, ezért egy kis fóliával árnyékoltam a csirke tűz felöli oldalát, hogy ne égjen meg.

csirke9.jpg csirke10.jpg
csirke11.jpg csirke12.jpg

Mikor a melle közepe elérte a 74 fokot, (az a villa a 2. képen egy hőmérő is egyben), kivettem az alufóliát és megfordítottam a madarat, hogy a bőre egy kis közvetlen sugárzó hőben részesüljön. A 4. képen szép parazsat láthatunk, és a csirke ismét a hasán, de már csak 2 percig.

Míg a madár napozott, felvágtam a snidlinget a tejfölhöz, amivel a krumplit tesszük gazdagabbá.

snidling.jpg kezdunktalalni.jpg
talalom2.jpg egytanyer.jpg

Cukkíni tálalása ügyében meggondoltam magam, és mindent egy szép tálra helyeztem. Az én adagom az egyik comb volt (és később a háta fele, meg egy szárny is :)

A vacsorához feleségem még sütött meggyes és túrós rétest, hogy az édesszájúak se maradjanak hoppon.

meggyesmegkezdve.jpg

Az egész vacsora elkészítése kb 4 órába telt.

És végül: Öreg Sam rózsája még ezen a napon is virágzott:

oregsamrozsaja.jpg

118 komment

Címkék: csirke rózsa grill cukkini sültkrumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr654615541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daró 2012.06.30. 10:27:43

@smithgerda: én ma főztem először életemben zabkását. Köretnek jó volt a natúr lecsóhoz.
@BOAR: a sütőben az egyben sütött csirkét miníg vízzel telt sörösüvegre húzzuk :-) passzentosan megpuhul, átsül.

susztertangó 2012.06.30. 10:30:34

@Öreg Sam: Az finom, főleg, ha bogyiszba töltött és a mélytányérba 3 evőkanál cukrot teszek elkeverem a paradicsom mártással és utána jöhet a töltött paprika.@Andrass9: A Fény utcai piacon az emeleten a savanyúságosnál- talán Tihanyi a neve- szokott lenn Hódi Sándorné féle őrölt pirospaprika- ha mástól nincs jobb.---------------------------------
ű
Ha jól rémlik Gasztronómiai kalandozások című könyvben olvastam, hogy a pipi hátára ilyenkor vasalót tesznek- lehet az is faszenes?---------------------------------- Ezt a módszert állitólag a 90es években keletről jött üzletemberek alkalmazták vonakodó üzletfelükön és akkor volt kész ha átment az asztalon is és leesett a földre. Áááá, ez biztosan konteó x hoax valamint urbán legend.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.30. 10:53:06

@susztertangó: Köszi a tanácsot, Süllőcske ellátott egy időre paprikával, de ha fogytán lesz, megnézem.
A faszenes vasaló lehet, hogy még igaz is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.30. 10:54:17

István Gazda kolbásza a Fény utcai piacon az emeleten, a felvágottasnál kapható! (Aki nem tudná, ez Benikuty kolbásza)

Öreg Sam 2012.06.30. 11:07:18

@susztertangó:
A faszenes vasaló nem urban legend.
Régen,talán '86körül volt Debrecenben egy étterem,ahol szervizkocsin a szemed láttára vasalták a sztéket.Lehet csak az elmult idő szépiti meg,de emlékezetes vacsora volt. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 11:24:06

POLLO ALLA DIAVOLA
Ördöglánycsirke
Hogy Rómában az ördög, legalábbis az apostoli fejedelmek megérkezése óta, aktuális téma, nem szorul külön magyarázatra. Jót ritkán hallani róla, és ahogy változgattak az idők, úgy tették felelőssé őt hol a Korán szerzőségéért, hol a szabadkőművesség meg különféle politikai pártok létrehozásáért. Persze az ördög családjának hölgytagjai - mint északi vidékeken az ördög öreganyja - nagyobb rokonszenvnek örvendenek. Állítólag egy ördöglány találta fel a csirke igazán eredeti elkészítési módját is. Az eredmény annyira meggyőző, hogy még a Sacra Rota Romana szigorú bíráinak sincs ellenvetése, ha vasárnap délben a pollo alla diavolá-val találkoznak.

Az elkészítéséhez legalább két faszenes tűzhelyre van szükség (ezek híján két főzőlapra); az egyikre nyomban az elején odateszünk néhány vasalót, de nem ezeket a modern fajtájúakat, hanem afféle lapos, de súlyos vasat, amilyet régi időkben használtak, s a pokolban talán ma is.

Hozzávalók: 1 csirke, olaj, rozmaring, só, bors, konyak.

A csirkét megtisztítjuk, megperzseljük, kibelezzük; belsőségeit félretesszük sugónak. Ezek után az állatot mellével lefelé az asztalra helyezzük, és súlyos, éles késsel a háta középvonalánál átmetsszük, egészen a mellcsontig. Kétfelé is vághatnánk, de az ördöglány eredeti receptje szerint egy darabban kell sütni. Ha tehát követjük a parancsot, a csirkét megfordítjuk, majd mint egy leborított nyitott könyvet, mellcsontjával fölfelé az asztalra tesszük; erőteljesen lenyomjuk, netán a húsklopfolóval a mellcsontjára ütünk, hogy szétlapuljon. Ezután hadd pihenjen egy jó fél órát olajban és rozmaringban.

Megsózva és megborsozva kerül ezután a rostra (vagy a serpenyőbe), s ekkor azonnal ráteszünk egy-két forró vasalót, hogy a csirke még laposabb legyen, meg aztán persze, hogy egyidejűleg felülről is süljön; a vasalókat, mihelyt nem tűzforróak, váltjuk! Ezeket az alkalmakat lehet fölhasználni arra, hogy a húst megint beolajozzuk egy kicsit. 20 perc alatt az ördögcsirke levezekli minden bűnét - és készen van.

Egészen rendkívüli ünnepnapokon a csirkét az utolsó öt percben megszabadítjuk a vasalóktól, s ennek fejében jó konyakkal (vagy konyakkal és borral) öntözhetjük meg; ezt azután elpárologtatjuk.

Aki szemléltető oktatást óhajtana, hogy az e szokatlan fogáshoz szükséges szokatlan fogásokat elsajátítsa, ajánlom, menjen ki a város szélére, elsősorban a sírok régi útja, a Via Appia Antica környékére, ott talál vendéglőket, ahol remek specialisták tevékenykednek. Ördöge lesz...

(Lénárd Sándor: A római konyha)

Imre apó 2012.06.30. 11:27:24

@Öreg Sam: Ma is a Csokonaiban:):)

Nekem meg a szekrényen a nagymamám régije:):)

Daró 2012.06.30. 11:57:39

Vannak ezek az elektromos csirke vagy egyéb húsvasalók. Tudom nem autentikus, meg nincs is rozsdás vas és füst íze, de én az azon készültet is megeszem...

Imre apó 2012.06.30. 12:01:02

@Daró: Én meg a döglöttet szeretem nagyon:):)

susztertangó 2012.06.30. 12:06:32

@LepkeReloaded: Nem voltam biztos, hogy Lénárd könyv.@Öreg Sam: Az urban legendet az asztalra kötözött Vonakodó Ügyféllel kapcsolatos vasalóalkalmazásra értettem.

1kutya 2012.06.30. 12:08:20

na jónagyokat!

végre felszabadultam a kertből, szőlő megkapálva.
félig megfőtt a körömpöri.

jóétvágyat mindenkinek!

@Andrass9: nagyon jó lett a pipi.

megnéztem tableten is a cikket, teljesen széttöri a képeket. nem lehet ezt az oldalt droid/iOS kompatibilissé tenni?

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 12:09:26

@Imre apó: Loptam :D Imádom Lénárd Sándor könyveit, amikor Rómában voltam/éltem, a római konyháról szóló művét többször forgattam, mint bármely útikönyvet. Saját posztot sokfélét tudnék írni, főleg a Mediterráneumról, csak képeim nincsenek, mert akkor még nem volt digitális fényképezőgépem. :-/

1kutya 2012.06.30. 12:10:42

@Imre apó: nekem is van vagy öt (itt-ott, otthon, apámnál...), lehet 1-et beizzítok, most készülök egy peremes vaslapot csináltatni saválló acélból ilyen sütögetések céljából...

1kutya 2012.06.30. 12:11:22

@LepkeReloaded: jó az képek nélkül is, majd elképzeljük (már küldheted is:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 12:11:31

@Babette_: @Daró: A sikeres vizsgáitokhoz pedig gratulációtömegek! :D Majdnem kicsúszott a billentyűzetemből, hogy "Na ugye, ugye, megy ez, lazán, elegánsan..." de attól tartok, hogy nagy és nehéz tárgyakkal inzultálnátok. Úgy hogy marad a pucér gratula. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 12:13:02

@1kutya: Hohó, Kutya úr, jó munkához idő kell! :D Egyébként köszönöm szépen a lelkesedést, lehet hogy a közelgő 40 fog megihlet majd. Csak a tücsökciripelés hiányzik a forró délutánokból...

1kutya 2012.06.30. 12:14:31

@LepkeReloaded: rosszhoz meg mégtöbb:-DDD

ilyen időben szerintem még a tücskök is elmentek fürödni a strandra.

Hurri Kán 2012.06.30. 12:15:32

Bevallom, ha valamivel ennyit kell bajlódni, mint ezzel a baromfival, meg vasalgatni, meg ilyenek, ennyi erővel már inkább foglalkozom valami négylábúval. :)

@1kutya:
Ha maga a blog.hu nem optimalizál iOS-re, akkor nem nagyon tudsz mit kezdeni. Talán mobilra mintha lehetne külön csinálni a saját blogodat, mármint hogy azon is könnyen olvasható legyen, de ebben sem vagyok biztos.

Pinka-Panka 2012.06.30. 12:41:51

Most sikerült elolvasni és mint mindig, most is dícséret jár Andrásnak. Nagyon finom lehet ez a napozó csirek:) (ez teccett)

Érdekes, hogy te is meghámozod az uborkát a salátához, én is, de a vendéglőben meg héjastu szeretem.
Ami most jöhetne ebben a nagy melegben az a rétes, most a hús nem megy - de ez a csoda 2-3 db rendelne.
Bolti a lap avagy a kedves feleséged gyúrta, nyújtotta?

Pinka-Panka 2012.06.30. 12:44:12

Karaj csont leves főztem, krumplis pogácsát sütöttem és van egy kis bolognai.
Legjobban vizet, gyümölcsöt és fagyit eszem, mert hőguta van...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.30. 13:08:28

András cikkei mindig precízek, sok hasznos tanáccsal. Sokat tanultunk már eddig is egymástól, azt hiszem (pl. zabkása).
@LepkeReloaded: Érzik a hsz-okon a római tapasztalat. /Remélem, ősszel én is gyarapíthatom ottani kulináris élményeimet./
Közben sütöm a házi rántott csirkét, isteni petrezselymes rizs lesz hozzà.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.30. 13:33:30

@Pinka-Panka: A lap bolti. Sajnos anyósom elment mielőtt kifaggattam volna a réteskészítés rejtelmeiről.
Lehet, nem a legeslegjobb friss tészta, de találtunk valami olyat, ami egyenletesen jó mindig (ha elég vajjal/zsírral/olajjal kenegeted a lapokat). Itt most ez sikerült, két nap múlva is ropogós volt a tészta!

Az uborka meg eccer így, másszor úgy. Ez az első saját fürtös uborkám, hát kipróbálom minden változatát. Az elrakó uborkát nem hámoztam az uborkasalátához.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.30. 13:35:37

@1kutya: Nincs droidom, de valószínű a táblázat túl nagy neki. Ha viszont egymás alá teszem a képeket, akkor agyonvertek ...

smithgerda 2012.06.30. 14:11:28

@Daró: sósan én még nem ettem soha, el sem tudom képzelni :) Komolyan ezt ettetek a lecsóhoz, vagy csak szívatsz?? :D
Én édesen eszem gyümölccsel, fahéjjal, ilyesmi.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.30. 14:13:14

@Andrass9: Anyukám az uborkasaláta tetejét meghinti pirospaprikával. Jól néz ki (mert ugye, én még nem kóstoltam).

smithgerda 2012.06.30. 14:13:18

@Andrass9: ezt jó tudni, mindig van itthon kolbász, mert az uram imádja. Legközelebb onnan veszek majd.

Hurri Kán 2012.06.30. 14:27:28

@Andrass9:
Sehogy. Jó nekem vasalatlanul is. :)

No kérem. Ebédre fogyott egy adag unortodox birkapörkölt a főzőbor maradékával, desszertnek sárgabarack, kis fagyi, KV, most pedig azt hiszem felborulok. :)

Daró 2012.06.30. 14:38:39

@smithgerda: olyasmi mint a barnarizs. Simán vízben főztem sóval, reggel tettem rá ribilekvárt, úgy is jó volt, tízóraira meg a maradékot ettem lecsóval, úgy is jó volt. Univerzális.
Feltételezem juhtúróval se lenne rossz.

smithgerda 2012.06.30. 14:42:48

@Daró: Őrület!! :D lehet, hogy majd kipróbálom eccer így köretnek...

_Remy_ 2012.06.30. 14:53:31

@Öreg Sam: Most is csinálják a Csokonaiban.

_Remy_ 2012.06.30. 14:58:52

@LepkeReloaded: A kihúzott fogad helyére csináltatsz, és mindjárt 40-re egészíted ki? :D

_Remy_ 2012.06.30. 15:02:11

@Andrass9: A tengerimalacot a csirkéhez hasonlóan bontja, lapítja és úgy:D

susztertangó 2012.06.30. 15:14:16

Virágozzék 100 virág!
Nekem úgy tűnik annak a rétesnek a tölteléke egy sorban lett lerakva.Én meg úgy szeretem, hogy ha kis csomókban van egy sorba lerakva, 1 pötty, egy kihagyás és a következő sor kicsit eltólva, azaz a pöttyök most az alatta levő sor üres helye fölött vannak, mondhatnám kötésben, mint a falazásnál a téglák és ez a réteslap kb. harmadáig tart.A bogyós gyümölcsök ezen a területen pedig egyenletesen hintve vannak és utána mind két változatnál az üres tészta van. Így nem szárad ki annyira és nem repül el miközben eszem és a töltelék között is van tészta.

susztertangó 2012.06.30. 15:23:21

Az ub.sal. két változatban készül, az első úgy mint fenn plusz zúzott fokhagyma és bors és pirospaprika. A másik ugyan ez csak kevés vízzel inkább csak az ubi leve (ecetezve, cukrozva)erre jön elegendő tejföl elkeverve, ezt lehet díszíteni őrölt paprikával.A maradék levet a salátás tálból kiinni non plusz ultra.Vagy Csimborasszó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.30. 15:23:52

@susztertangó: Nem voltam jelen a töltésnél, így kép sincs róla, viszon tudom, hogy a feleségem a kiterített réteslap 2/3-ára szórja a tölteléket. Itt annyi volt a gond (mondta is), hogy alulra került a teteje a tepsiben. Azért így is elfogyott nyom nélkül!
@"Remy": :)
@Mitzi von Küche: Ha a kép címét látod (nagyobbra nagyítva), ott az szerepel, hogy uborkaasoban.jpg, vagyis azon még nem volt lé sem, nemehogye paprika :) Annyi agazadat elismerek, említettem kellett volna valahol a szövegben (bár én borssal jobban szeretem).

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.30. 15:41:59

@LepkeReloaded: hát az utolsó tényleg, de előtte volt két nehéz hetem:)
köszönöm.

susztertangó 2012.06.30. 15:48:32

@Andrass9: Szóval rosszúl tudtam, nem 1 hanem 2/3. Nahát én is erre szavazok. :-)))))))))))))

Imre apó 2012.06.30. 16:01:48

Találtunk a kertben vad szamócát, (Remy) jobban látja a szineket, elég sokat, sőt termés is van rajta. Madárhozta:):)

Meleg vagyon nagyon:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.30. 16:24:34

@Babette_: Nálunk csak 34...
@Andrass9: Uborkasaláta terén kibic vagyok, aki beleszól mindenbe...
@Imre apó: Szamócát lelni nagy öröm - nálunk sajnos nincs. A gyönyörű öklömnyi sárgabarackunk is akkor fog érni, amikor nem leszünk otthon :(

Imre apó 2012.06.30. 16:32:40

@Mitzi von Küche: Most átültettem párat, mert futó, majd meglátom mi történik velük, megkóstoltam és nagyon édes:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.30. 16:33:27

@Mitzi von Küche: Nekünk is le fog folyni a barack a jövő héten, pedig csak pár kilónyi lesz :(
@Imre apó: Én pl. meg sem látnám (vörös vak vagyok) ...
A cseresznyét is csak akkor látom meg a fán, ha ott az elefánt is
@Babette_: Nem irigyellek, itt csak 35 van.

Imre apó 2012.06.30. 16:36:59

@Andrass9: Az a baj, hogy én színtévesztő vagyok, de Remy jó szemmel van felvértezve, így segít nekem. a szaglásom viszont egyedi, az meg neki nem olyan jó:):)

Imre apó 2012.06.30. 16:39:22

@Mitzi von Küche: Ha megmaradnak és tovább fut, adok neked szívesen:):)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.30. 16:40:05

@Imre apó: Én jól tudom az alkoholt fogyasztani, feleségem meg utálja a tökfőzeléket - kiegészítjük egymást!

Imre apó 2012.06.30. 16:42:33

@Andrass9: Ez se megvetendő, de a piát inkább mellőzöm:):) Tejet,... azt imádom, tejfelt, ezekből leiszlak:):)

medvedr 2012.06.30. 16:50:51

Na csirke volt nálunk is, igaz csak zacskóban sütve sok kapros tökfőzelékkel. Aztán ennyi, mert most festés van, de nagyon finom lett. A zacskóban jól beveszi a fűszereket. Durva tarka bors só majoranna, kakukkfű. Sült csirkét szeretem.Viszont utálom a festést, főleg kifizetni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.30. 16:51:44

@Imre apó: Tejből nem biztosan.
Ifjú szegedi diákként a somogyiban 46 túrós palacsinta és 1,5 liter tej hozta nekem a győzelmet menzaebéd után.
Akkori versenysúlyom 47 kg volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.30. 16:53:35

@medvedr: A fűszerezésed jól hangzik, és a zacskó tényleg segít. Régen nem volt ilyen műanyag sütőzacskó, használtunk helyette barna papirzacskót beolajozva. Pont tökéletes volt :)

susztertangó 2012.06.30. 16:54:34

@Andrass9: Pedig magam felé fordítottam a mondandómat, előbb másként akartam.:-)))))

susztertangó 2012.06.30. 16:56:12

@susztertangó: Vörös vak?! De kérem semmi politika...:-))

Öreg Sam 2012.06.30. 17:04:42

@Andrass9:
Barna papirzacskó neked is megvolt?Mára az is eltünt(hivatalos neve "nátronzsák" volt,de hogy mitől,azt sose tudtam meg :)
A legdurvább(majdnem utszóró) són sütött füszeres csirke?

Imre apó 2012.06.30. 17:05:50

@Andrass9: Azért ma kiállnék egy tejivóra:):)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.30. 17:11:43

@Imre apó: @Andrass9: Férfiaknál gyakori. A barna/zöld színtévesztés még inkább. (Van a családunkban is: segítenem kell, hogy a zokni barna vagy zöld).

Pinka-Panka 2012.06.30. 17:12:04

@Andrass9: ügyes az asszonyod:) ÉÉn a lap kenegétéséhez tejfölt keverek el olajjal, úgy mázolom a lapokat. Nálunk nagyon megy, ezért is teszek el meggyet, mert dióval, meg almásat is mindig azzal.
Itt Szentendrén van egy rétesbolt, minden hétem bemegyünk enni a férjemmel, ő többször is - elég ehető amúgy.

A nagynéném tudja a receptet, meg is kérdem tőle, mert én csak nyugdíjas koromra tervezem a húzogatást, addig még van idő, de hátha előbb kedvet kapok rá:)

susztertangó 2012.06.30. 19:35:39

@Mitzi von Küche: Na most meg vagyok lőve.Egy téli kabát és egy nadrág babrált ki velem, mert a bolti fénynél barnának látom, más fényben zöldnek.Akkor én színtévesztő vagyok, vagy csak linkfusz a két ruha?

susztertangó 2012.06.30. 20:15:05

Tegnap a piacon vásároltam a hétvégére és láttam hogy leírták a pulyka nyak árát 300.-forintra. Vettem két hatalmas ormányt-hát nem úgy néz ki- a hentes szétvágta én meg ma betettem a nagyobbik kuktába sózva és talán 1 liter vízzel. Ment takarékon vagy két órát és miután kezelhetőre hűlt, villával leszedtem a húst a csontokról.Hagymát,pár bogyiszlói paprikát-ez is le volt árazva, de pörkölt alapba ki látja, hogy kicsit fonnyadt- és paradicsomot dinszteltem és rátettem a húst a maradék pár deci főzőlével együtt. Paprika bors, só már nem kellett. Legalább öt adag feltét főzelékre.A dobverőkkel is így szoktam , mert leszedni nyersen a húst talán egy hiénának menne.

Imre apó 2012.06.30. 20:23:37

@Öreg Sam: A barna papírzacsi nagy volt, abba rakta a nyanya a boltban a cukrot, lisztet és a többi jó dolgot. De amin kicsit kiakadtam az az anno NDK, ahol a füstölt halat újságpapírban adták át a pulton.

Imre apó 2012.06.30. 20:24:38

@Mitzi von Küche: Igen ez így van, nekem is azok a színek a bajaim:)

susztertangó 2012.06.30. 20:33:22

@Imre apó: Valaha tudtam staneclit tekerni, valamint pénzt rollnizni. Zacsek biztos nincs,nylon van, de a rollniról nem tudom van e még.

Imre apó 2012.06.30. 20:46:03

@susztertangó: De nem a zacsekgyárban remélem:):)

A búcsusok kölyök koromban abba csomagoltak, staneclibe, olyan hamar megtekerte, hogy csak na.
Rollnizni még ma is szoktak, de körülményesen veszik be a pénzt, ha arra gondolsz, egy sz@r bíbelődős vacak meló:)

Imre apó 2012.06.30. 21:04:23

@1kutya: Remélem ma azért pihensz ebben a melegben eleget?

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 21:05:25

@susztertangó: Az, az, Lénárd, klasszikus műveltségével, humorával, bölcsességével, orgonaművészetével. Az ub.sal. mindkét általad leírt verzióban igennnnnn, pulykanyakért úgyszintén rajongok. Dobverők egyetlen kezelési módja az, amit leírtál.:)
@Mitzi von Küche: Éveket töltöttem Firenzében, Rómában, Nápolyban. Életem talán legrosszabb döntése volt, hogy nem próbáltam meg ott gyökeret verni. Az emlékek megmaradtak, de néha nagyon fájnak. Az uborkasaláta pirospaprikával megszórva pedig friss, pikáns ízű, próbáld ki, ha a hasnyálmirigyed/epéd engedi! :)
@"Remy": Rémes nőszemély! :D FoK, jóvanna, elütöttem! Ámbár még mindig vihogok a fogröntgenes kisasszony megjegyzésén, miszerint "borzasztó sok fogam van"... csütörtöktől eggyel kevesebb, de még van elég. :)
@Daró: Te, ez a juhtúrós zabpehely csak első olvasatra tűnik elmebetegnek, másodikra már nem is annyira. Én úgy főzöm, hogy enyhén sós vízben puhára, majd amikor már majdnem kész, felöntöm tejjel. Eddig mézeztem-juharszirupoztam, de passzol hozzá a sós feltét is. Tetszik, ki fogom próbálni! :)
@Imre apó: Kincset kakiltak oda a madárkák, vigyázzatok rá, szaporítsátok, a vad szamóca akkora, mint egy borsószem, viszont az íze-illata utánozhatatlan! Egy-két szem után percekig illatfelhőben lebegsz... utánozhatatlan, na. :)
@Pinka-Panka: Kedves, minél előbb kezdd el megtanulni a húzogatást - én is, sokan mások is azt hitték, hogy "van idő", aztán a konyhai varázstudományok letéteményese pikk-pakk egyik napról a másikra eltűnhet az életünkből, mi pedig itt állunk az emlékekkel és a félig kész tudományunkkal. Tanuld meg most, aztán gyakorolhatod akkor, amikor a hamut is mamunak mondod, dédunokákkal körbevéve. :)

Imre apó 2012.06.30. 21:19:02

@LepkeReloaded: Ha rajtam múlik, akkor jó helye lesz, dédelgetni fogom, még dumcsizok is vele, ha kell. 3 szem van/..volt, édes illatos és futó. A kerítés tövében vert tanyát és már olyan 1 méteres hosszúságban eliramodott. Picike kis gyümije van, ahogy írod:):)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 21:28:23

@Imre apó: Helyes, helyes, helyes! Dédelgesd, mondd el neki, hogy mennyire szereted és számítasz rá. :) Boldogult apám egyetemistaként erdészhallgatókkal barátkozott, őrült kalandjaik voltak, és mindent megtanult a magyar erdőségekről, többek között a vad szamócáról is. Kisgyerekként tátott szájjal hallgattam, hogy milyen az erdei szamóca íze, aztán amikor egyszer kirándultunk és ráakadtam néhány tőre, beigazolódott, hogy apám nem hazudott. Miniatűr íz- és illatbomba a szamócácska... számomra emellett még gyerekkor-íze is van. :)

Imre apó 2012.06.30. 21:43:31

@LepkeReloaded: Én anno a Börzsönyben találtam, mikor még a szott üdülők léteztek, ott nyaralt a coccialista banda. Akkor láttam és ettem, de ahogy mondod felejthetetlen íz és illat a szájban.:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 21:53:48

@Imre apó: Még én is üdültem a Balatonon anyuval-apuval SZOT-üdülőben, persze gasztronómiai emlék is kapcsolódik hozzá, egyszer elmesélem. :) Az íz-illat meg ugyeugye.... szóval sok puszi a szamócácskáknak, növekedjenek, szaporodjanak, sokasodjanak! :D

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.30. 21:55:24

@Andrass9: kétkilós liszt zacskója. csak semmi pazarlás.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.30. 21:56:35

@Pinka-Panka: na akkor csinálok nektek réteses posztot.
az emberem ugrálni fog örömében:)

Imre apó 2012.06.30. 21:58:40

@LepkeReloaded: Oksa, megmondom nekik:)

A balatoni Szott, a sűlt halat idézi fel bennem, Apámmal imádtuk, forrón, aztán nekem Bambi az öregem meg korsó kőbányai:)

Imre apó 2012.06.30. 22:00:55

@Babette_: A poszt miatt, vagy a rétes miatt, nem mind1:):)

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.30. 22:02:43

@Imre apó: a rétes miatt.
amiket ide irkálok, nem különösebben érdekli.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 22:08:48

@Imre apó: Helyes, kiváló vagyok virág-magyar és magyar-virág tolmácsolásban, biztos megértik a mondandómat! :D A Bambiról éppen lemaradtam (anyukám utálta, így sose vettünk), atyám pedig egyszer megállapította, hogy a sör csak szomjasabbá teszi, így az is száműzve lett a háztartásból. Pezsgőport viszont még nyalogattam a hosszúnyakú, mini műanyag üvegéből! :D
@Babette_: Te, ez gyönyörű! Igazi csiga-biga rétes, kerekes és édes! :) Utoljára nagyanyám kunkorította így a tepsibe a maga nyújtotta rétest, hosszú-hosszú évekkel ezelőtt, egy másik életben. :)

Imre apó 2012.06.30. 22:13:48

@Babette_: Cuki rétes aztabella, megenném:):)

@LepkeReloaded: A pezsgőpor istenem, 1 éve hozot az egyik cimborám nosztalgiából, szép emlék. Beleöntöttük a markunkba, megnyálaztuk, aztán néztük hogy habzik:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 22:14:08

@Babette_: Istenem... az enyém másfél méterre zsugorodott az öregségtől, de még a nyolcvanon túl is képes volt rétestésztát gyúrni, az asztal körül sétálni, húzni-nyújtani. Szerencsére megvan még néhány ősi fénykép a nagymama 18 éves születésnapjáról, elegánsan hímzett selyemruhát viselt, a kezében zsebkendő... én meg az icipici öregasszonyra emlékszem, aki repkedős fánkokat, omlós-ropogós, meseszerű réteseket nyújtott. Istenem, öregszünk.

Imre apó 2012.06.30. 22:15:44

@LepkeReloaded: A Pillangó nápolyi meg van 2 forint volt:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 22:16:47

@Imre apó: Háááááá.... nálunk az volt a menő, ha kiszopogatta valaki a mini műanyag üvegből, a marokba töltött és onnan felnyalt változat amatőrre vallott (i.e. az illető nyelvkunkorítási képessége igencsak szerény volt, ha nem volt képes az üvegből közvetlenül kivarázsolni a cuccot). Ragadtunk, citromsárgára-narancssárgára színeződtünk, de jeeeeeee... menők voltunk. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 22:18:34

@Imre apó: Na erre viszont nem emléxem! :D Anyukám igen hiú volt a süteményeire, bolti izék alig tehették be a lábukat hozzánk, plusz anyukám valami miatt különösen lenézte a nápolyit. :-( Én felnőttként kedvelem, különösen a csokis változatát, de az már nem Lepke.... :D :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 22:20:02

@Imre apó: Be köllene szkennelni, mert papíralapú, ahogyan az az 1800-as években divatos volt. :) Évek óta készülök arra, hogy az ősöreg fényképeket beszkenneltetem egy drága barátommal... talán ideje volna elkezdeni.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.30. 22:22:02

@LepkeReloaded: és kézzel dagasztotta a kelttésztát...
életében sem használt robotgépet...

de mindent megtanított nekem:) bizony.

Imre apó 2012.06.30. 22:22:40

@LepkeReloaded: Fenyképezd le a digiddel, az is megy.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 22:29:10

@Babette_: Te lány, nem ugyanarról a nagyiról beszélünk? :D Én is tudok kézzel kelt tésztát dagasztani, fánkot szaggatni, mind a nagyi érdeme. :D
@Imre apó: Ma már sötét van, de lehet, hogy holnap nekilátok. Meghoztad a kedvemet. :D

Imre apó 2012.06.30. 22:31:40

@LepkeReloaded: Én nagyon megnéznék egyolyan idős képet, csinájjad meg okvetlen.

susztertangó 2012.06.30. 22:32:46

@LepkeReloaded: Megyek reggel és megnézem a felhagyott kerti csap tövénél ott szokott lenni, tényleg borsó nagyságú. Már gondoltam, ha több lenne, az eper dzsemmet felturbózná.Tényleg nem néztem felé egy ideje. Talán a burjánzó vegetációban elbujt.Évekig volt egy őszi kikercs is.Jóccakát.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.30. 22:38:48

@Imre apó: Meg fogom csinálni, vannak első világháborús képek is, régebbiek is. :D
@susztertangó: Már egy maroknyi icipici szamócácska is felturbózza az eperdzsemet, így ápold-dédelgesd, csodás lesz tőle minden eperrel kapcsolatos dolog. Az őszi kikerics külön történet... nem ehető, és mérgez, de gyönyörű. :) Jó éjt!

susztertangó 2012.07.01. 04:46:50

Jobb reggelt!4 óra óta fenn vagyok, pedig csak óra 50 kor kellene. Már másodszor történt meg, hogy ilyenkor tört ki holmi családi üvöltözés száz méteres körben, csak az irányt sejtem. Nem elég, hogy a késelés határán lehetnek a hangszín, hangerő alapján, de a kutyák is, amik a környéken vannak beszállnak a buliba :-((@LepkeReloaded: Az őszi kikericshez egy romantikus történet kapcsol, negyed századdal ezelőttről.Másik városban és hússzal fiatalabb volt. Egynyári szerelem. Megcsodáltuk a virágot az arborétumban és egy évvel később itt a kertben megjelent colchicum automnale pedíg nem ültettem.Van egy 80 x 60 as méretű fotó a nagyapámról 1904 ből, egy műhelykép ahol lábbalhajtós esztergán dolgozik. Kezd elfeketedni, ráadásul alá van írva tintával és apám is aláírt gondolom holmi nosztaligából. Nem tudom mit lehetne tenni, talán kihalványítani és újra hívni. valami ilyesmi rémlik. Ha rászánom magam előbb beszélek egy két foto restaurátorral. Ha jól rémlik a fixír kiszedné a szignót, pedig az kellene.Előtt fénymásolni kell, maradjon valami, ha balul üt ki a mentési kísérlet.

susztertangó 2012.07.01. 04:49:16

Számos szám szerepel szóláshozzámban :-)) .

Pinka-Panka 2012.07.01. 05:33:13

@Babette_: nagy örömmel olvasnám:) A hagyományos töltelékekkel és a tészta kidolgozásán át érdekelne.
Azt elárulod, hogy embered miért ujjongana, ha nem titok?:)

Pinka-Panka 2012.07.01. 05:36:03

@susztertangó: ettől az a jobb, ha abba se hagyják estétől az üvöltözést, így nem is tudsz elaludni már...
Jó reggelt mindenkinek, én is már meglocsoltam, gazoltam:)