Sokáig gondolkodtam, mi a fenét lehet írni a lapcsánkáról (lepcsánka, tócsni, krumplipósza)? Jó, nem egy zsírosdeszka, de azért nem is egy flambírozott/souvideált/pácolt dinoszauruszfelsál, hanem egy sima borzacska. Krumpli… sütve…
Aztán eszembe jutott, hogy anno Andrással a blog indulásakor megegyeztünk, hogy enyém a paraszti/népi vonal, úgyhogy most a világ „egyik” legegyszerűbb ételének receptje következik. Ráadásul úgy ahogy egykor otthon a Beregben tanultam – ami köztudottan az ország nem azon tájegysége, ami kifejezetten gazdag lenne –, ahol gasztronómiailag leragadtak a mocskostészta - paradicsomos töltött káposzta - füstölt csülkös káposztás paszuly vonalnál (recepiék azért jönnek később, mert ha valami finom, az finom, legyen bármely egyszerű:)
Ma (péntek) este 6-kor jön az ukáz: vacsora kell!
Kenyér van? Nincs!
Hús? Minden a fagyóban…
Krumpli? Az maradt a SlambucParty-ról, akkor…
…krumplipucolás, mosás, reszelés – a nagyobbik lyukú reszelőn, mert szeretjük, ha a szélén megégnek a vékony, kiálló szálak (meg reszelje le a sajtreszelőn, akinek 6 anyja van egy utcában:) -, bekeverés:
Fél kiló lereszelt krumplihoz:
- 1 púpos evőkanál liszt
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
- 1 kk bors
- 1 kk paprika (ne a süllőcskééből, mert olyan színt csinál, hogy ihaj!)
- 1 gerezd fokhagyma
Ez itt úgy másfél kilónyi cucc:
Csakis kézzel homogenizáljuk:
Egy nagyobb evőkanállal öklömnyi darabokat szaggatunk, majd kábé ujjnyi forró olajban fél centi vastag placsnikat csinálunk belőle:
Mindkét oldalát aranybarnára sütjük:
Közben az alapanyagot kutyulgatjuk, mert a krumpli biza' levet ereszt...:
Szalvétán leszedáljuk:
Hogy ne tűnjünk akkora parasztnak, mint amilyenek vagyunk, Feind Péter féle muscat ottonelt és Gere Tamás féle villányi kékfrankost fogyasztunk hozzá:
Eggs'
Ja! 0-nál nagyobb számosságú fiatalkorú jelenléte esetén számítson rá mindenki, hogy a palacsintához hasonlóan a sütés intenzitásával egyenes arányban tűnik el a tányérról a produktum!
Aki meg elég mazoPista ahhoz, hogy tényleg lereszeli a kolompért az aprólukú sajtreszelőn, az nyugodtan használhatja rántott akármikhez bundának, a liszt-tojás-zsemlemorzsa szentháromság helyett...
A lepcsánka létezik előre gyártva is. Az újítás Debrecenhez kötődik. A Mester8 vendéglőben készítik többféle ízesítésben, de az alap a fokhagymás. A lepcsánkát elősütik, majd lefagyasztják. A kimelegítése történhet mikróban, de tárcsán is. Ha van otthon ilyen a fagyasztóban, viszonylag könnyen aktiválható.
A sokféleség nemcsak az ízesítésben jelentkezik, dicséretes, hogy a hagyományos, lisztes változat mellett készül gluténmentes is. Itt sem kell valami szörnyű dologra gondolni, mindössze arra, hogy hajdinaliszttel készül.
A Mester8-ban sokféle étel köreteként is kínálják. Folyik a kísérletezés, vannak igazi újdonságok is. Ki hallott már olyanról, hogy bikatöke paprikás lepcsánka körettel? Itt összejön a dolog :)) [PO]