Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Lazac borítékolva

2012.06.22. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Mitzi

Gondolataim az utóbbi időben a kímélő ételek körül forognak. Sajnos, szinte minden ételnek magas a zsírtartalma, nem lehet egy jó sajtot vagy sonkát enni, vajról, tejszínről csak álmodozom. De miért ne lehetne egy diéta finom? Untam már a gyenge csirkelevest, párolt pulykamellet, a csirkemellet minden formában. Jöjjön végre valami olyasmi, amit szeretek és mégsem fog megártani.

A C. hiper halrészlegén, ahol törzsvendég vagyok, szép lazacfilét láttam. Jó, jó, tudom, a lazac tömegtermelt, nem norvég vagy a kanadai vizekből való vadlazac, de minimális anyagismerettel látja az ember, ha friss, a széle nem zsíros, fényes, nem matt, üde lazacszínű (meg is szagolhatjuk) – és akkor jöhet!

Egy szép filét kettévágtam, áttapogattam rejtett nagy szálkák után (ezek persze mindig rejtőznek benne, de ügyes csipeszem van). Enyhén sóztam és citromlével meghintettem.

Megtisztítottam egy marék apró újburgonyát, néhány szál zsenge sárgarépát és Andrass-tól ihletet kapva félig megpároltam egy csomag zöldspárgát.

Kiterítettem egy jó nagy darab sütőpapírt, a közepére tettem egy fél kanál vajat (magamnak csak egy morzsányit), erre ment a lazac. Kétoldalt sorakoztak a nyers újkrumpik és sárgarépák, valamint a zöldspárgák. A tetejére pici színes borsot tekertem. Rákerült még egy adag zöldfűszeres fűszervaj és egy ág kapor.

lazac 1.JPG

A sütőpapírból csomagocskát hajtogattam és tűzőgéppel összetűztem, hogy teljesen zárt legyen, de legyen hely a keletkező gőznek. Minden adagot külön-külön összeállítottam, becsomagoltam (így lehetőség nyílik egyéni ízlések figyelembevételére is) és egy nagyobb tepsibe tettem.

Az étel francia neve: salmon en papillote, azaz lazac pergamentpapírban. Manapság a sütőpapír a legalkalmasabb az egy adagnyi halcsomag beburkolására, érdekes módon az alufóliában nem annyira finom.

lazac 2.JPG

180 fokon sütöttem kb. 1 óra hosszat, mivel kiadós méretűek voltak a halfilék. Mivel az én majdnem nagykorú csodasütőm már csak légkeverést tud, azon sütöttem. (A többi funkció mindig kivágja a biztosítékot – szerelő 5x járt kint nála, de többször nem fog – inkább mindent légkeverünk.)

A végeredmény vajpuha, omlós lazac, a zöldségektől extra zamattal. A halsütés mindig lutri, vagy nyers a közepe, vagy túl van sütve és kiszárad – hát ezzel az elkészítési móddal mindezek a hibák kiküszöbölhetők. 

lazac 3.JPG

lazac 4.JPG

Annyira ízlett a borítékolt lazac, hogy másnap megcsináltam ugyanilyen módon tengeri süllővel is.

lazac 5.JPG

128 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr244597028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BOAR 2012.06.22. 10:25:45

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Ja, és persze komoly, itthon mindig így csináljuk. az sem baj, hogy a disznóhús szétfő ha valami vén szarvas mellé lett betéve.

süllőcske 2012.06.22. 10:36:09

@Öreg Sam: Első dolguk volt a kiváló halasrészleget leépíteni, a hozzáértő halasokat amatőrökre cserélni.
A minőségi delikcatess is lecsökkent, és sorolhatnám.
A halosztályt sajnálom, sok-sok évig messziről integettek nekem, a legjobbat kerítették elő a dobozok mélyéről. Mondták egymásnak,- itt ez az elvont hapsi, aki hatvan csávónak süt pisztrángot-, sose vertek át.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.22. 10:43:49

@Öreg Sam: @süllőcske: Megyek ma a Corába pisztrángért (1kutya, Te se felejtsd el). Szomorú vagyok, hogy a változás visszafejlődést jelent - persze az A. árszínvonala lejjebb van. Még Franciaországból ismerem - ott egész hűtött polcos fal volt tele sajtokkal - itt nemigen lesz így :(

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.22. 10:47:20

@Daró: Szombaton délelőtt 4 tárgyból szóbeli érettségi. Ez normális?

@Mitzi von Küche: Cserép fillérekért kapható, kibélelni sütőpapírral, benne sütni a zöldfűszeres kenyeremet.

1kutya 2012.06.22. 10:52:30

@Öreg Sam: hát, akkor fel fog értékelődni a M(etro:) halaspultja?

süllőcske 2012.06.22. 10:52:54

@Babette_: Nagyon komoly dolgok vannak folyamatban.
Régi agyagbográcskultúra felélesztése, tajinok, borítók, sütőharangok, halászlé tálalókészlet bajai és szegedi stílusban, meg ilyenek.

1kutya 2012.06.22. 10:53:18

@Mitzi von Küche: odafordulok munkaidő végén! (de azért köszi, hogy szóltál:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.22. 11:02:21

@süllőcske: tagine érdekel...egyszerű, csicsa nélküli.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.22. 11:06:11

@süllőcske: meg egy kuglófsütő, meg egy patakitálforma (mert eltörtem a mostani fedelét, és így nemolyanfinom a kenyér.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.22. 11:30:47

@Mitzi von Küche: Éltem a gyanuperrel:) Köszönöm szépen!

Öreg Sam 2012.06.22. 11:43:55

@süllőcske:
Állitólag a személyzet maradt,csak más az üzleti filozófia.Ha ma neked 60 főre pisztrángot varázsol elő valamelyik ismerős,azt biztosan kirugják.
Nekem a kecskeméti Auchannal vannak szomoru tapasztalataim.
Tanyáról beszaladván az esett utba,ócccsó volt,kicsit gagyi volt,de a napi bevásárlásra jó volt.Némelykor megfordultam a törökbálinti "nagy" madaras tescoban,az sem volt az igazi.
A Cora valszeg abba bukott bele,hogy a zsibvásári olcsó cuccok mellett megpróbált minőséget árulni.
Más kérdés,hogy Debrecenben kiválasztották a létező legszarabb helyet,(mármint ami az átmenő forgalmat illeti)

Hurri Kán 2012.06.22. 13:59:12

Jó reggelt!
A mai poszttal nem értek egyet. Délben azon gondolkoztam, a folyosón kirakott "kérések, vélemények" ládába beleöntöm az ebédre kapott rántott levesnek látszó löttyöt, amiben karalábénak álcázott bútorlap-darabkák úszkáltak, erre Mitzi itt lazacról ír. :)

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Teljesen helyénvaló eljárás.

És csatlakozom azokhoz, akik inkább a süllőt kérik. :)

süllőcske 2012.06.22. 14:35:10

Na kérem, ezek a mártélyiak most azon vitáznak, hogy mennyi szódát kell tenni a kisfröccsbe. Az egyik szerint egy decit, a másik tag győzködi, hogy nem kell bele semennyi, mert már benne van.
A pultnál, ahol a biliárdhoz kértem éppen a kört, egy nagyszakállú imbre közli velem, hogyha kocsmában szomjanhótt embört látok, hát annál borzasztóbb látvány nincs.
A hátam megől ősz bárd emelkedik és kérdé: A fröccsben, mi van alól, a víz, vagy a bor?
Hogy én csak azt hiszem, hogy a bor, mert az asztal alól nézve nem úgy van az.
Kezemben finoman reszketni kezd a szóban forgó kvantitás.
Viszont a halász ma nyíladozni látszott. 6-8 kilós nyurgákat, 50 kilás harikat mutatott, hiába, a keriszrajzás, az adja..
Na, erre hátha vidul valaki.

süllőcske 2012.06.22. 14:35:37

Na kérem, ezek a mártélyiak most azon vitáznak, hogy mennyi szódát kell tenni a kisfröccsbe. Az egyik szerint egy decit, a másik tag győzködi, hogy nem kell bele semennyi, mert már benne van.
A pultnál, ahol a biliárdhoz kértem éppen a kört, egy nagyszakállú imbre közli velem, hogyha kocsmában szomjanhótt embört látok, hát annál borzasztóbb látvány nincs.
A hátam megől ősz bárd emelkedik és kérdé: A fröccsben, mi van alól, a víz, vagy a bor?
Hogy én csak azt hiszem, hogy a bor, mert az asztal alól nézve nem úgy van az.
Kezemben finoman reszketni kezd a szóban forgó kvantitás.
Viszont a halász ma nyíladozni látszott. 6-8 kilós nyurgákat, 50 kilás harikat mutatott, hiába, a keriszrajzás, az adja..
Na, erre hátha vidul valaki.

Hurri Kán 2012.06.22. 14:38:20

@süllőcske:
"A fröccsben, mi van alól, a víz, vagy a bor?
Hogy én csak azt hiszem, hogy a bor, mert az asztal alól nézve nem úgy van az."
Az ősz bárd egy bölcs ember.

süllőcske 2012.06.22. 14:39:47

Ó, azannya, micsinál ez???

Daró 2012.06.22. 14:40:04

Mindig tanul az ember, mi alufóliába pakoltuk ezeket a halas batyus dolgokat, de ki fogom próbálni a papiruszt is. A cserepet nem ígérem :-)
Vadnak a girincét ügyesen sütve, jó barna mártással, nos, azt ne oszd meg senkivel csak akit tényleg szeretsz!

Vizsga kész, minden problémám megoldódott, mert ez volt az első és mint megtudtuk az utolsó alkalom is. Az szívta meg igazán aki öt órára készült jönni...
És mielőtt megint a tanszékvezetős tanácsokkal jöttök, ő tartja az órát :-)
De mától minden figyelmem a családomnak, a testemnek, az ételeinknek és a hátralevő közművek vizsgának szentelhetem :-D

Hurri Kán 2012.06.22. 14:44:48

@Daró:
Szuper, ezek jó hírek. :)

@süllőcske:
Igen. Talán az árnyalja egy kissé a képet, nem tudom, ekkora hőségben érdemes-e ilyen horderejű kérdéseken gondolkozni. :)

süllőcske 2012.06.22. 14:50:36

@Daró: hajrá! congratulation!
Te, mi a szöszmösz van a tagokkal??? Már én, a táborvezető, éjjel is őr kommentelek a legtöbbet?
Úgy, hogy itt a pusztában nincs is térerő, kb egy óra, mire feláll ez a szörnyeteg.

Daró 2012.06.22. 14:53:55

@süllőcske: Nos, nem fogalmaztam pontosan. Nem biztos hogy sikerült, de tanulni nem kell mert nem javíthatunk. Majd hétfőn meglátjuk.

Daró 2012.06.22. 14:59:52

Ma volt az Era iskolájában az évzáró.
Zolika megjelent "Born to fuck" feliratú pólóban és strandpapucsban.
Hja kéremszépen, a felnövekvő generáció. Azért azt hozzáteszem, nem ez a legelitebb iskola debrecenben.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.22. 15:11:01

@Daró: biztosan van erre egy pont a vizsgaszabályzatban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.22. 15:13:52

@1kutya: Ne menj pisztrángért, mert az éttermesek mind elvitték. De felhívtam a halosztály vezetőjét, ő azt mondta, holnap még érkezik 30 kiló. (Éttermesek lefagyasztják, majd ócska olajban agyonsütve horror áron árulják). Remélem, kapok holnap, mert pisztrángos posztot is szeretnék írni - városi, nem élővíz melletti ember módjára készítve.

süllőcske 2012.06.22. 15:29:50

@Mitzi von Küche: Ha az Öregisten is akarja, egy hét múlva a Tolvajos partján sütöm, andezitlapon, csombordval a hasijában, fenyőtűvel husijában, galambica koszorúban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.22. 15:49:47

@süllőcske: Verhetetlen vagy, Süllőcske! Galambgombát nem láttam, amióta nem járunk a Bükkbe...

süllőcske 2012.06.22. 15:58:02

@Mitzi von Küche: Kíváncsian várom nemes(i) halétkeidet.

skylla 2012.06.22. 16:34:27

@süllőcske: "kb egy óra, mire feláll ez a szörnyeteg. "

na.... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.22. 16:47:03

@süllőcske: Szerintem mindenki örül, hogy friss levegőt szívhat!
Nagyon kellett az eső is - itt 25mm volt, ami egy jó kiadós locsolás, elég egy hétig is. Persze lehet, hogy én okoztam:
Beállítottam a veteményesbe a csöpögtető locsoló rendszert.

skylla 2012.06.22. 16:53:14

@Andrass9: eröteljes vallonveregetes a jutalmad :)

Öreg Sam 2012.06.22. 16:57:41

@Andrass9:
Itt Debrecenben az időjárás "nyomokban csapadékot tartalmazott"
Biztosan mindenki ismeri: csilivili autó,nemrég lemosva,tiszta száraz érzésed van,erre esik 10 csepp eső,és rájössz,milyen mocskos a járgány... :D

süllőcske 2012.06.22. 17:17:02

@skylla: @Andrass9: Hogy is mondja a plebános úr a libapásztor gyerököknek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.22. 17:20:07

@Öreg Sam: Az nem a kocsiról van, hanem az esőből jött :(
Ez akár igaz is lehetne, ha tényleg csak pár csepp esik, mert az eső mossa át a levegőt, és az elején még sok port tud felvenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.22. 17:21:55

@süllőcske: Mégha a Matulabácsit idéznéd, hogy kukac vagy kukorica ...
A klerikális szaktanácsot viszont nem ismerem :)

süllőcske 2012.06.22. 17:29:15

Hess a picsába!-kiáltják a gyerökök a libáknak a torony tövében. Gyün a plebános. Nem jó az, gyerökök, mögharagszik a Jézuska a csúnya beszédér'. Mondjátok inkább szépen- hess! hess! Úgy is elmennek azok a libák- a picsába.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.22. 17:37:44

Debrecenben most kezdett esni - hálistennek a fű már le lett nyírva. Nagyon fekete az ég, de szolid az eső (eddig).
@süllőcske:DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.22. 17:47:13

@süllőcske: :)
@Mitzi von Küche: Nálunk nagyon haragosak voltak a fentiek az éjjel. Nappali világosság volt, úgy villámlott!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.22. 17:49:54

@Öreg Sam: én egyáltalán nem gondolom, hogy a Cora megbukott. Inkább a "hogyan szivattyúzzunk ki több extraprofitot Magyarországról" tréfás francia népi játék egy fejezetének tartom azt, ami történt :-/

@Daró: "hüvelykujjam az égre mutat..."! :)

@Mitzi von Küche: Mitzi, lehet, hogy lekésted a pisztrángot, de ez a poszt akkor is inpiratív - és remek olvasmány. Mondjuk írhattál volna egy olyan kis, keretes cikkelyt, Nur Für Gyvy címmel, ami arról a bizonyos börtönkosztról, mitismondok, nulldiétáról szól, hamár szegény úgy járt... :))

@Andrass9: a csepegtető rendszer ősét az egyiptomiak alkalmazták először. A modern korban az izraeli mérnökök fejlesztették tökélyre. De ezt alapvetően gyümölcskultúrákra találták ki. Hacsak nem a veteményesben azt az izzadó csövet alkalmaztad, amit a virágágyásokban is használnak.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.22. 17:56:38

Picit még dörgicsél, de már süt a nap - ma nem kell füvet locsolni.
@PO: Mit lehet egy nulldiétáról írni :)
Anica hol van?

Öreg Sam 2012.06.22. 18:03:41

@PO:
ACora nem megbukott,egyszerüen a tulajdonosok eladták.Az EU engedélye kellett az üzlethez(verseny,profitkoncentráció,stb),tehát szó nincs arról,hogy Mo-n "pénzszivattyuként" müködne a dolog.Amennyire tudom,6,vagy 7 Cora áruház van nálunk,szerte Európában meg sok.
Sajnálom,mert jó volt,a sok gagyi mellett minőséget is árultak.Majd látjuk...

skylla 2012.06.22. 18:16:44

@PO: "Nur Für Gyvy címmel"
en inkabb azt a cimet adnam, h "in memoriam gyvy" ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.22. 18:20:18

@PO: Az izzadó cső nekem csak a hamisciprusok alá van betéve, de már nem használom. Nagyon profi csöpögtető csövem van, 15 cm-ként egy lyuk. Ezt a sűrűn fedett területeken használom, valamint vannak állítható egyedi csöpögtetők, ami a komolyabb vízigényű növények mellé megy, mint paradicsok, paprika, uborka. Ez a Toro márkának a terméke, kinn vettem. Csak a locsolóóra és a fű locsoló rendszer Gardena (nagyon drága). A csövezés vékony, 6mm-es, és van 3db 9-es elosztó, amibe a slagot tudom bekötni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.22. 18:20:42

@skylla: Azért még nem kell szegényt eltemetni ...

skylla 2012.06.22. 18:23:57

@skylla: na akkor melyik volt? ;)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.22. 18:28:01

@Andrass9: Nekem van egy locsolóórám, ami nem volt drága - nem is működik. Azóta magunk kapcsoljuk, fordítjuk az automata öntözést.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.22. 18:31:09

@Öreg Sam: Amikor bejöttek ezek a multi áruházak az országba izgalmas volt, hogy rengeteg addig soha nem látott dolgot lehetett megvenni elég jó minőségben, piaci áron. Most élelmiszerekre gondolok. Amíg újdonság volt addig vették is az emberek, viszont mucsai agyunkkal arra jöttünk rá, hogy nem igazán tudunk mit kezdeni a só-bors-paprika, no meg fasz vagy, ha paradicsomot teszel a halászlébe mentalitásunkkal azokkal az alapanyagokkal amelyek azért ennél többet igényelnek. Valaha a csíkos áruház halpultja is maga volt a csoda, de a halak zöme nem jó paprikás lisztben forgatva, arra tényleg jobb a hugyér-szarér beszerezhető keszeg. Kezdtek aztán rájönni, hogy a népnek a diszkont kiszerelésű instant fos kell, szépen lassan átálltak ezek árusítására. Lehet, hogy a Cora tartotta egy ideig a frontot minőség tekintetében, de sokáig nem maradhatott életben amikor egy kiló kenyérért kevesebbet akarunk fizetni, mint az egy kilő kenyér előállításáért kapott munkabérünk. Uff én beszéltem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.22. 19:03:34

@skylla: "Oscar Wilde a szellemesség legalacsonyabbrendű formájának nevezte"
@Mitzi von Küche: Mostanában nekem is kézzel kell kapcsolgatnom, amióta egyes "kertészek" felásták a föld alatti csöveket. Meg kéne javítanom, de lusta vagyok.

Pinka-Panka 2012.06.22. 19:07:12

@Mitzi von Küche: remek étel, a lányom is hasonlót csinál, igaz fóliában némi fokhagymával még...
nagyon jó étel, minkét hal jöhet, nincs jobb, mert mindkettő finom:)
Gratulálok a képekért is, csinos igényes tálalás Mitzi módra:)

Pinka-Panka 2012.06.22. 19:10:21

@hajdulaszlo (volt hajdul): a baj, hogy nem tudod megfizetni lassan, az igényesebb ételhez a hozzávalókat:(

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.22. 19:15:16

@Mitzi von Küche: itt végre hűvös és eső.. a tegnapi napon belehaltam a melegbe, az agyam felfőtt...
posztod remek, nem sok híja volt, hogy megnyaljam a monitort...:D
@skylla: :DD dilis csaj..:D
@Pinka-Panka: szia, Panka! :) készülj, visszaszámlálás! ;)

futi-futi, bocs mindenkitől, de meló túl sok, posztot írtam (megcselekedtem,amit megkövetelt a Haza).:)

Pinka-Panka 2012.06.22. 19:20:11

@anica inkognitóban: Szia, szia:) rendelnék egy jó hideg limonádét:)
aztán mehetünk a(z)űrbe:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.22. 19:21:35

@skylla: nem vagy te még rom..:D
@Pinka-Panka: limonádé nincs, limuzin jó lesz??:DDD

csajok, szaladok, majd folyt.:)

medvedr 2012.06.22. 19:28:18

Klassz ez a bórítékos recept.Nem voltam a kocsmába mostanában. ez jó volt, köszi.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.22. 19:34:44

@Andrass9: Amikor az automata öntözőt szerelték, megsértették a földben mélyen, csőben futó villanyvezetéket, ami a medence gépészetét szolgálta. De ez csak egy nagyobb esőzéskor derült ki. A villanyszerelők napokig keresték az okot, hogy miért nincs a ház egyes részeiben időnként áram...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.22. 19:37:29

@Mitzi von Küche: Szerintem akkor a sütőd problémája is arrafelé leledzik:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.22. 20:39:30

@Andrass9: Az egy pár éves történet, a sütő baja meg pár hónapos. Habár, ki tudja.(A mostani komplikált háztartási gépek érzékeny lelke...)

Daró 2012.06.22. 20:42:17

@anica inkognitóban: @skylla: skilla csaj? Miket meg nem tud a zember...

ma esti kultúr:
www.youtube.com/watch?v=h7XPfmjgJFM

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.22. 21:02:16

@Pinka-Panka: Valóban. A kereskedők viszont szépen lassan hozzászoktatnak minket ahhoz, hogy a sokkal rosszabb dolgokból többet vegyünk meg, a nélkülözéstől való félelmünkben. Amikor az első bálásruha bolt megnyitott, na akkor kellett volna ütni. Azt hittük, hogy arra nagy tömegű ócskaságra tényleg szükségünk van.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.22. 21:05:56

Jó estét mindenkinek! Tegnap éjjel fél 2 felé nagy nehezen elaludtam, 5-kor kiestem az ágyból, akkorát durrant az ég, egy pillanat múlva ömlött az eső... és miután egy szál pendelyben kirohantam az udvarra kinyitni az esővízgyűjtőt, a zuhany is megvolt egyben. Izgi egy nap.
@Mitzi von Küche: Nagyon tetszik a borítékolt lazac, és különösen szellemes a tűzőkapocs használata... ha száz évig élek, akkor sem gondoltam volna erre, inkább szórakoztam volna hústűvel vagy madzaggal. :) Halformájú agyag halsütőtál "Pataki Halastál" néven kapható, de ha Süllőcske egyszer elkezdi forgalmazni a sajátját, csak azt fogom ajánlani.:) A kékzacskós zabpelyhet pedig kipróbáltam, isteni! :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.22. 21:10:05

@Daró: Gratulálok! :D A tanszékvezetőnek meg van felettese is, édes kisfiam. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.22. 21:14:13

@süllőcske: Gyönyörű történet, Tamási Áron is kuncogna rajta. :) Nemzetközi változatát már nem tudom, hol olvastam... tán Egyiptomban tűnt fel a szerzőnek az, hogy muszlimán vendéglátói a kólába bizony töltögetik a whiskyt meg a konyakot. Óvatosan megérdeklődte, hogy akkor ez most hogy, a válasz az volt, hogy Allah felülről bámul a pohárba, és csak a kólát látja. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.22. 21:18:28

@Daró: *integet* Egyébként meg majd' negyedszázada tanítok (igen, felsőoktatásban!), a csirkefogó diákot nem tűröm, ugyanakkor úgy gondolom, hogy az oktató nem élhet vissza a hatalmával. A Brzzmuxlll bolygón, ahonnan jöttem, ez a szokás. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.22. 21:23:48

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nevetséges, de a multikról szóló eszmefuttatásod juttatta eszembe, hogy bizony, milyen halaspult volt a kékcsíkosban hajdanán! Hányszor szimatoltam a törtjég körül, hányszor vettem lazacot vagy lepényhalat, horribile dictu polipocskát is. Aztán tényleg az történt, amit írtál. "Némáááá... fujj, hogy bírja még megfogni is!" "Mijezitt? Ehető? Mé' rózsaszín? És maga megeszi?" A legjobban az egyik halasember elbocsátását sajnáltam, valami halgazdaságból került a pult mögé, az édesvízi halakról mindent tudott, olyan jóízűen tudott magyarázni...

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.22. 21:27:25

@hajdulaszlo (volt hajdul): Márminthogy nem az eszmefuttatásod a nevetséges, hanem az, hogy mennyire kiesett az agyamból a hajdani teszkós halaspult... és hogy hogyan züllött le lépésről lépésre. :-(

1kutya 2012.06.22. 21:29:21

@Mitzi von Küche: szerencsém van akkor, hogy csak a baumaxig jutottunk ki. majd holnap reggel bepróbálkozom.

úgy örül a szívem, mikor hosszú kihagyások után látom, hogy zajlik itt azért az élet:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.22. 21:38:29

@LepkeReloaded: Holnap megint csinálok zabpelyhet - erre is rá lehet kattanni.
Szerintem ez a blog pont azért jött létre, h hirdessük a nemes alapanyagok, az egészséges ételkészítés örömét - hátha sikerül terjeszteni és lesz igény a közönség részéről, jobb választék lesz a boltokban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.22. 21:50:09

@1kutya: Egy kicsit lelassult a kocsma - tán a péntek, meg a vihar okozta?
De azért próbálkozunk:)
Sok sikert a pisztráng vásárláshoz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.22. 21:59:48

@Mitzi von Küche: Zabpelyhet nem sikerült megkedvelnem, de a van egy pár kukoricapehely és hasonlók, amiket már elkezdtem megenni tejjel, aszalt gyümölccsel.
Teszkóban nagyon ritkán voltam. Corának a húsos pultja jó volt sokáig. Halat pedig Metróból és mostanság a CBA Gourmandból veszem. Az Auchan Solymáron elég jó alapdolgokra és húsokra is, de a zöldségrészleg lehetne jobb. Így azt is helyben oldjuk meg inkább.
Tejet a kis tejboltból - friss, 4% feletti és szépen megalszik, kenyeret pedig a kis vegyesboltból (Pilisszentiváni kenyér - mintha kemencében sült volna!)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.22. 22:02:16

@Mitzi von Küche: Én ma juharsziruppal ettem, a következő alkalmakra beterveztem a mézet, különböző gyümölcsöket... nem hittem, hogy ennyire kellemes ennivaló. :) Ami meg az alapanyagokat és az étkezés örömét illeti... bár a próféta szólna belőled. Ha már néhány ember eltöpreng az itteni eszmefuttatásokat olvasva, és picit változtat az eddigi szokásain, elkezd kísérletezni... be szép volna. :)

1kutya 2012.06.22. 22:56:43

@Andrass9: szerintem nem, csak itt-ott vannak problémák (majd elsimulnak). a következő bejegyzések majd felpörgetik a ciklust (én is betoltam a magamét:)

skylla 2012.06.22. 23:05:06

@Daró: ez most rosszul esett, lehet bocsanatot kerni

skylla 2012.06.22. 23:08:21

@Daró: honnan is ismerem ezt?

skylla 2012.06.22. 23:11:01

kicsit szorul a klavim, bocs

skylla 2012.06.22. 23:13:05

koedukalt tanitvanyaim nagyon enekeltek.

BOAR 2012.06.22. 23:50:41

@süllőcske:
"Régi agyagbográcskultúra felélesztése"
Ilyesmi? Egyik oldala a tűzbe, szépen forog benne az étel. Persze olyasmi, aminek elég leve van.
imgfrm.index.hu/imgfrm/3/6/0/1/BIG_0010223601.jpg

Daró 2012.06.22. 23:53:19

@skylla: Bocsánat.
Mit ismersz honnan?

susztertangó 2012.06.23. 04:47:08

Kútn Morgn, kutn tág-innentől valami fecskékről volt szó. Is.

1kutya 2012.06.23. 06:27:31

@susztertangó: @Babette_: látom vannak még rajtam kívül koránkelők...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.23. 06:36:06

@1kutya: Ma én is korai vagyok - irány a helyi piac!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.23. 06:36:33

@Babette_: Még a lábujjak is keresztbe állnak!!!

1kutya 2012.06.23. 06:46:40

@Andrass9: mi meg rövid pakolászás után anyósékhoz. el is köszönök egy időre, majd bekukkantok...

skylla 2012.06.23. 09:46:54

@Daró: ezt a szamot. csak nem a dinnyestöl. különben meg nem olvastal odüsszeiat? kerem az ellenörzödet!

BariKarika 2012.06.23. 10:41:12

@LepkeReloaded: na latod? Mondtam en, hogy menni fog az a franya porridge :)
@Babette_: hajra :)

Viszont palantaszakertoktol kerdeznem, hogy alapjaraton a jalapeno karcsubb, magasabb novenyke mint az habanero? az olyan kis dundi alacsony, jalapenoka elhuzott a novesben tole, eppen ketszer olyan magas mint dundika :)
a paradicsomok no comment, szerintem kisebbek mint amikor megvettem oket :( Ma koltoznek be a nappaliba...

Daró 2012.06.23. 11:13:38

@skylla: Ezt a számot borgőzös kollégiumi éjszakákról ismerheted, ezt szokták a bölcsészek előszeretettel üvölteni amikor már azt hiszik a hangos egyenértékű a széppel.
Az ókori irodalom finoman szólva nem a kedvencem, ahogyan a mai sem. Én a romantika és a realizmus elkötelezett híve vagyok. Egyébként olvastam az Odüsszeiát, ahogyan az összes kötelezőt és kötelezően ajánlottat is, de nem a kedvencem.

skylla 2012.06.23. 13:35:16

@Daró: akkor tudhatnad, ki az a skylla. különben nem ert varatlanul a romantika, te kis byronista:)

hallgass max bruch-t :)
www.youtube.com/watch?v=AC0-lpmZ-6w

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.23. 18:25:17

@Andrass9: @1kutya: nekem is van szavam e témakörben! :P:DD majd csak olvassátok! :DDDDDDD;)