Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Az a bizonyos HALSALÁTA Süllőcskétől

2012.06.19. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Süllőcske

 Blogtalálkozóra  mit is vihetnék szűkebb hazámban kapott „halügyminiszter”  becenevem tudatában. Hal legyen, de ne nézzen félelmetesen  Remy szeme közé, ne legyen tűpárna, Főnököm nyugodtan falatozzon belőle.  Ne legyen kihűlt, olajban úszó panírja, nyúlós bőre, égett részei, zsíros hasaalja.  Szép legyen, vidám, és könnyű. Ízes, tartalmas, de nem kiütős. Blogtalira való névjegykártyám.
Ezt a kártyát kevertük PO barátommal, fotóhiány miatt otthon rekonstruáltam a debreceni készítést.
    Éjjel füstöltünk hordozható, német típusú, igen gazdaságos, kényelmes forrófüstölőmben.Denszeszes Bunsen-égőkkel megy, doboza aljába kerül a  fűszerekkel kevert faforgácskeverékem. Tölgy, bükk, éger van benne, ezenkívül boróka, szegfűbors, koriander.

fustolo1.jpg racsostepsi.jpg
faforgacs.jpg uzembenafustolo.jpg


Ezt igen jónak tapasztaltam halakhoz, különösen, ha kaporral esszük a halat. De lehet sokféle füstölőanyag, a puszta éger is kiváló.
 A váradi pisztrángokat, egy tengeri pisztrángfilét, egy királydurbincsot indulás előtt besóztam, mégpedig szárazon. Sokan ajánlják az 5-10 százalékos sólét de higgyétek el, jobb a száraz sózás. A vastaghúsra többet szórjunk.
A hűtőtáskában szépen elvoltak az úton, este bekerültek a csepegtető tálca fölé, a dupla rácsra.
Lángot alá,15-20 perc, kész.  Pihentetés, kihűtés, jöhet a bontás. A  háton bevágott kabát egy mozdulattal lejön, feltárul a gyönyörű pisztránghús.

fustolodtek.jpg pisztranghus.jpg


Tudjátok, mi a titka az ilyesféle ételnek?  Finoman kell csinálni, könnyű kézzel, borotvaéles késsel, mint egy japán szusiséf. A halat tisztelettel kezelve, nem törve, zúzva, különben fáradt ízű massza lesz belőle, nem szaftos halsali.
Szóval, bontjuk,”lapozzuk”, kikapkodjuk az izomlamellák közül a pisztráng egyszerű szálkáit, a tiszta húsgerezdeket  tálba tesszük.Egy kimagozott fürtös uborkát csíkokra, majd finom kockákra vágunk. Hámozott, jó ízű paradicsomot , egy kisebb, ifjú lilahagymát (legjobb a zsenge salotta), egy sült kaliforniait  szintén  összevágunk.

uborka.jpg esatobbiek.jpg
tanyerravele.jpg keveresutan.jpg


Na most a kapor. Az nemesít.  Nemes anyagot igazol, igen ez csucsu, mondja. De kaporral takarózni egy hamis ételnek se lehet, mert lelepleződik. A kapor, az minőségellenőr, turbó.
Tehát belevágjuk az illatos szálakat, keverünk. De nem ám bicepszből, sztárséf módra, hanem két evőpálcikával, szelíden, óvatosan. És kész.

talalva.jpg
Most már csak az a kérdés, hogyan lehet ezt megenni. 1Kutyánál  Imre remek tönkölykenyerére kentük, de jó fehérkenyéren, bagetten, ez esetben pirítjuk, vajazzuk az alátétet.

bagetten.jpg Ezután számításba jöhet az arab kenyérbe töltés,

pitaban.jpg még izgalmasabb a tépett kenyérdarabbal, tálból való kicsípés, én ez utóbbit díjazom. Ilyenkor középre tesszük a tálat, és mindenki  keze ügyébe 2-3 arab, vagy indiai kenyeret teszünk.

kezbol.jpg Így egész este elvan a társaság, jól is lakik, aki akar. Ízelítőnek is jó, de ha elkészül, inkább mennyiséget  készítsünk, meg nem fog maradni, nagyon kívánja az ember.
Végezetül: Ebben az ételben látszólag nincs semmi különleges, egyszerű tételekre épül, gerince a szaftos, forrón füstölt hal, a zöldségek frissítő szerepben vannak, el is hagyható némelyik. A paprika szerintem nagyon fontos, a kaprot  pedig könyörgöm, védjük meg, ne engedjük  el, az étel tetejére szórjunk még plusz szálakat is!

282 komment

Címkék: hal kapor füstölő halsaláta füstölthal halügyminiszter

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr704596998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.06.19. 20:14:50

@Benikuty: láttam én már hideg nedveset is (bocsánat hölgyeim:), nem volt az sem rosszabb:-DDD

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 20:15:48

@1kutya: A hideg és nedves, az a kutyaorr. :D :D :D

1kutya 2012.06.19. 20:16:31

@Benikuty: legjobb:
- hogy sikerült a válásod?
- a szokásos!
- hogyhogy?
- enyém lett a kocsi, asszonyé a ház meg a gyerek, az ügyvédeké meg a vagyon.

1kutya 2012.06.19. 20:17:07

@LepkeReloaded: nahe!? nézd már meg a nickem!:-DDD

Pinka-Panka 2012.06.19. 20:17:30

@1kutya: már nem királylány vagyok te:) meg ilyen dolgom sosem volt:PP

Benikuty 2012.06.19. 20:18:24

@1kutya: ezt most nem vágom. Hideg és nedves a jégeső:)

Pinka-Panka 2012.06.19. 20:20:03

@Benikuty: ezt most nem vágom. Hideg és nedves a jégeső:)

én amire gondolok, nem merem leírni:)

Benikuty 2012.06.19. 20:21:12

@Pinka-Panka: ahhoz még nem volt szerencsém. Úgy. Pedig hétpróbás vagyok:D

1kutya 2012.06.19. 20:21:13

@Pinka-Panka: akkor légy boldog!

@LepkeReloaded: pont azé':-DDD

@Benikuty: nono! a "tapas"talat az tapasztalat...

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 20:22:27

@Pinka-Panka: Hát azé' inkább legyen kutyaorr! :)

1kutya 2012.06.19. 20:22:28

@Pinka-Panka: én meg nem merem a hölgy fácse oldalát belinkelni:-DDD

Pinka-Panka 2012.06.19. 20:23:27

@LepkeReloaded: igen, maradjunk inkább annál:)

susztertangó 2012.06.19. 20:23:34

@PO: A fa teteje oroszlán-páholy.

Daró 2012.06.19. 20:23:51

@LepkeReloaded: te odakapatod a rántottát? Kiszerettem belőled.

Pinka-Panka 2012.06.19. 20:24:02

@1kutya: ne is, elég ha gondoljuk:) érdekes lehet:)

Benikuty 2012.06.19. 20:24:30

@Pinka-Panka: ...hát, ki nem ebben a korban?

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 20:25:02

@"Remy": Tudtam, hogy halálra ijesztelek! :D
@Pinka-Panka: Bizonybizony! *pislog*

Pinka-Panka 2012.06.19. 20:26:01

@Benikuty: na, ebben a korban, még meghúzhatom a füledet:)):P

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 20:29:08

@susztertangó: Nekem a "sikálás" nem tésztanyújtás, hanem súrolás, az acéllábost egyébként Ciffel és műanyag dörzsiszivaccsal fegyelmezem, ha valami nagyon odakapott benne.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 20:29:50

@susztertangó: Izé... egyes tájakon a "sikálás" a sodrófával ("sikálófával") való tésztanyújtást jelenti.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 20:30:40

@Daró: Néha! Ha nagyon kapkodok! *remegő szájszéllel, nedves szemekkel bámul*

1kutya 2012.06.19. 20:33:44

@Pinka-Panka: pedig rendes "lány", de kihozza az embörből, amit lehet:-DDD

és még főz is! nem is akárhogy! (ha jól tudom még olvas is minket:)

Pinka-Panka 2012.06.19. 20:35:06

@1kutya: ha tudnám ki Ő??:)) fogalmam sincs:)

medvedr 2012.06.19. 20:35:35

Hú de klassz a halsaláta! Kaprot tűzön vízen át!

_Remy_ 2012.06.19. 20:35:43

@1kutya: Hát, látványnak nem:D

Imre apó 2012.06.19. 20:37:14

@1kutya: Hangya az van itt is, igaz én nem veszem észre őket. A víz elmossa.

@Benikuty: Nem ismertem, de Remy tudja, így ő elmondta:D:D:D és milyen igaz. de nekünk csak egy kis slagunk van, nem tud monszun hatást kelteni:D:D

BariKarika 2012.06.19. 20:45:56

@Daró: @LepkeReloaded: kis faziskeses...na kerlek, az a szegfuszeges cigi finom, kifejezetten, amennyiben dohanyos vagy termeszetesen, es szereted a szegfuszeges cigit :) Nekem eros, neha ha a kezem ugyebe kerul (kb 5 evente) akkor elszivok egy-egy szalat...viszont a vanilias cigiert megveszek, de nem tudom hol lehet kapni, sot a nevet is elfelejtettem :)

Benikuty 2012.06.19. 20:48:43

@Daró: ezért nem lehet telepíteni.

Daró 2012.06.19. 20:50:22

@BariKarika: Nos, ha nem vagy sznob, végy dohányt, vanília ízesítésűt és tekerd meg. Garantáltan jobb mint bármelyik bolti.
pipadohany.com/?187,domingo-vanilla-40-gr-cigarettadohany

Nekem az ízesítésektől mindíg hányingerem volt, era viszonz stigorúan cherry-t szív.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 20:52:39

@Daró: Odakozmált pillangó... Te drága! :D
@BariKarika: Vaníliás pipadohányt már szagoltam, de vaníliás cigi...? Nahát... ami meg a zabkását illeti, Mitzitől kaptam egy tuti tippet, hogy hol lehet finom nyersanyagot lelni, beszerzem, megfőzöm, tájékoztatlak!

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 20:54:56

Hát tudjátok... a szegfűszeg nekem meggybefőttbe való, a vanília meg madártejbe. Reménytelen eset vagyok...

BariKarika 2012.06.19. 20:57:10

@Daró: nem vagyok sznob, de nem szeretem a sodort cigit, mar nem...tizegynehany evesen meg volt valami varazsa, mara az elkopott, eros is, meg nem is gyenge :)
@LepkeReloaded: abba is valo, abba is :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.19. 21:01:18

@LepkeReloaded: @Daró: Ez Bosch Silence, tényleg semmi hangja működés közben, de az alsó fiókból kis szürke műanyag alkatrészek jönnek ki, időnként kerekek is. Ha nagyon összedőlnek a tartói, lego-módszerrel próbálom összerakni. Ahhoz képest, milyen drága volt, valamivel tartósabb megoldást is alkalmazhatnának. (Igazából azért vettük, mert legfelül külön eszcájg-mosó fiókja is van.)

Daró 2012.06.19. 21:01:30

@LepkeReloaded: Csináltam a gyerekeknek madártejet. Kiábrándító volt, nem ették. Ellenben a Nesquiknél jobban szeretik a rendes nem zsírszegény holland kakaóból főtt kakaót.
Csinálok is magamnak egy kakaót most. Cukor nélkül, hogy érezzem a chili ízét. Vízzel.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 21:15:25

@BariKarika: Bizonybizony! :)
@Mitzi von Küche: Húha... hát erre nincsen ötletem, sokkal komplexebb az ügy, mint az én vacak kis leugró pohártámaszaim. Gügye kérdés, nyilván utánakérdeztetek, de azért felteszem: a szerviz mit mondott? Egy Bosch-cuccnak nagyon tartósnak kell lennie, nem potyoghatnak belőle csak úgy darabkák! Nekem minden nagygépem Bosch-holmi, és egy évtizede nyikk nélkül szolgálnak.
@Daró: Madártejet hogy főzted? A klasszikus, porból főzött kakaó a vasárnap reggelek itala volt nálunk, istenem, hogy még ismeri-csinálja valaki... *szipog* A chilis fekete csokoládéért pedig képes vagyok a pucér hasamat vakargatásra felkínálva kuncsorogni... nagyon-nagyon finom!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.19. 21:19:24

@Benikuty: na, itt kezdődnek a bajok: a tonic sem nyert..a férjem szereti, belém nem lehetne egy kortyot belémerőltetni..
@Pinka-Panka: ez nagyon jó volt! :D

Daró 2012.06.19. 21:26:22

@LepkeReloaded: vanília, sok tojássárga, a fehérjéből galuschka. Gőz fölött kellene sűríteni, de én k*rvagyors vagyok, gázon főztem

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.19. 21:29:17

@Daró: a krémeskeksz megvan napköziből?? nyammmmmm....:)))) ölni tudnék érte..:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 21:38:15

@Daró: Én is gázon szoktam, finom selymes krémes vaníliás gyönyörűség lesz belőle, felhőszerű habgaluschkákkal. Mi nem tetszett a törpenépnek? Túl édes volt?
@anica inkognitóban: Mesélj... én csak zsíroskenyér uzsonnákra emlékszem. :)

Pinka-Panka 2012.06.19. 21:39:31

@anica inkognitóban: mi az a krémeskekesz?
nem voltam napközis

Daró 2012.06.19. 21:42:22

@Babette_: nem érteni. Mi jó csemegének? Az othelló szőlő?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.19. 21:42:39

@LepkeReloaded: @Pinka-Panka: hú, az egy jó sűrű, tojássárgájából készült valami, amibe amikor forró, háztartási kekszet áztatnak...

Daró 2012.06.19. 21:43:04

@Pinka-Panka: Krémeskekszet kizárólag Püspökladányban ismerik és készítik. Titok a metódus.

Pinka-Panka 2012.06.19. 21:45:18

@anica inkognitóban: nem ismerem..

ámbár, van egy recept, hogy 4szögletes kekszekkel kell kirakni a tepsit, erre jön a tojássárgás krém, mint a krémesnek és kesz a tetejére és erre csokimáz
ez lenne?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.19. 21:46:11

@Pinka-Panka: nem, de majd megbeszéljük Daróval, hogy mit kérünk cserébe a titkos recipéért..:DDDD

Pinka-Panka 2012.06.19. 21:47:17

@anica inkognitóban: majd rittyentek egy sérót nektek:) vagy mit szeretnétek??
főzök nektek, vagy sütök???:))

Daró 2012.06.19. 21:52:19

Kettő fajta van, az egyik a vaníliakrémes amit Ani is ismer, gyerekek kedvence, gyors, laktató, lehet főzni jól is meg rosszul is, általában rosszul szokták, (liszttel sűrítve nyilván olcsóbb mint tojással) Erről van egy jó sztorim csak hosszú, lehet eccer leírom.
A másik fajtát az én nagyanyám készítette, és nem hajlandó elárulni a receptet. Az kávés, és valami mennyei.
A keksz mindkét esetben háztartási.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.19. 21:55:26

@LepkeReloaded: Én is sokat ismertem, és nem tapasztaltam ezt a jelenséget. Nagyon sokukból lett szintén művész, vagy belevágtak valami "értelmes" dologba, és ott lettek nagyok :)
Igazi művészek soha nem pusholták a gyerekeiket. Szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.19. 21:57:03

@Mitzi von Küche: Azok a műanyag francok! Nekem is volt Bosch, most Whirlpool - nincs különbség :(

BOAR 2012.06.19. 22:01:14

@PO:
Konkrétan én a libákokkal vagyok így...ha sokan vannak, disznót győznek...de néha egyedül is...
Az megvan, hogy mi módon lehet megtanítani egy libát ugatni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.19. 22:02:08

@1kutya: poligámia tiltott majdnem mindenütt!
@LepkeReloaded: Jaja - nekem a feleségem keres még egy gombostűnyi helyet. Azután meg reklamál, hogy nem mosogattot el a gép ... jakérem, ha a fakanalat is az evőeszközök közé tesszük, akkor nem forog ám az a spricni középen!
Ezt viszont nem képes figyelembe venni :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.19. 22:02:33

@BOAR: az nem, de a két táska nálunk van :P:DD

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 22:04:12

@susztertangó: Nem, hanem csak így finoman. A Cifben finom szemcsék vannak, a mosogatószivacsnak meg a szőrös-durva bevonatú felével szoktam dörgölni... van, amikor pár percnyi győzködés is kell az odakapott valaminek, de eddig még mindig lejött. Szerencsére ritkán égetek oda valamit nagyonnagyon. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 22:13:20

@Andrass9: Akkor vagy Te találkoztál kivételesen szerencsés művészgyerekekkel, vagy az én mintám volt reprezentatívan neurotikus. :-/ Én azt láttam, hogy a szerencsétlen leszármazottakat megőrjítette az "Ugye te XY gyereke vagy?" litánia, és próbáltak ugyan valami nagyon más mesterséget űzni, de sokan így is csak a hírneves apucin keresztül definiálták őket (nem ZX kiváló esztéta, hanem ZX, XY híresség fia, aki mellesleg egész jó esztéta is). Fura a világ, na...
A gombostűnyi izék elkerülése érdekében ne viseljünk szemüveget (bocs...) A hülyeséget félretéve, a legkoszosabb edényeket mindig megszabadítom a dzsuva nagyjától, a spricninek _mindig_ forognia kell, hosszabb jószágok helye a "kalaptartón" van a felső fiókban. Mosogatásszakértőjüket hallották, viszonthallásra a jövő héten. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.19. 22:16:20

@Andrass9: @LepkeReloaded: és a művészek sem egyformák. és a szülők sem egyformák.és a gyerekek sem egyformán élik meg, dolgozzák fel a dolgot.
nem lehet, hogy igazságotok vagyon mindkettőtöknek??:)

BOAR 2012.06.19. 22:22:56

@LepkeReloaded:
Elég, ha elveszi az ember feleségül... :-(

BOAR 2012.06.19. 22:23:19

Halügyminiszterünk merre kódorog?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.19. 22:29:45

@LepkeReloaded: ez a specialitásom: túl sok eszem lehet, mert másnak tudom osztani.. magamnak nem megy annyira:S

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.19. 22:38:50

@anica inkognitóban: Biztos, hogy mindkettőnknek igaza van. Én csak a kontraszt kedvéért említettem a saját tapasztalatomat.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.19. 22:40:53

@Andrass9: én lazíthatok..:DD addig megreszelgetem a körmeimet itt a sarokban...:D (és hülyeségeket beszélek, mint a viccbeli nyuszika..:D)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.19. 22:47:48

no, én megejtek egy biomechanikus ráncvasalást, jó éjszakát, szép álmokat, estébé...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.19. 22:54:59

Kommentem a pásztortűzön:
Ez annyira izlett a blogtalin, hogy eldöntöttem: reprodukálom.
Nekem nincs ilyen fancy füstölőm, viszont van egy jó nagy faszenes grillem, amire tölgyet, kajszibarackot, almát és akácot találtam. Kis parázsra sok forgács hasonló eredményt hozhat. A grillnek mindig csak az egyik oldalára teszek parazsat, így lehet vele a másik felén füstölni is.
Ha sikerül, akkor ebből is duplaposztot csinálunk :)
Halügyben pisztráng és talán barramundi lesz a boltban.

süllőcske 2012.06.19. 23:00:30

@BOAR: Mártélyon. Alkotótábor a tanítványokkal. Piszkosul kell figyelnem a csibészekre. Az internetkütyüm meg otthon maradt, most kaptam meg.
Ez érdekes hely, egy alvó falu.
Régi halásztelepülés, attribútumai a hírös holtág, a ladikok seregével, a gólamadarak, a hal, a bicilis embör.
A valóságban inkább a kerót(női, a búzászsák miatt) bizonytalanul támasztó nagybajuszú figura az ikon. A kormányon demizson, vagy gázpalack himbálózik.
A gázpalack kora reggel indult el a töltőállomásra,
egész nap a Horgászbolt című egység előtt várakozott. Ez a hely, ahol nemzetiszínű úszókat, csontit és más hasznos dolgokat vásárolhat az ember, egyébként kocsma, az idő itt megállni látszik. A törzsközönség fél óráig azon vitázik, hogy a palackos alak hazamegy-e? Nem, nem megy ez haza, de, ez hazamegy. A csávó mégis elindul, nagy palackkolompolással, rendkívül lassan biciklizik át a falun, muskátlival beültetett rossz ladikok között. Alig két sörnyi idő után megint itt van, kiderült, csak az üres gázpalackot tette le a melléképületben, a tartalék telit meg fölvitte a házba. Megyek a dolgomra, mondja az asszonynak, aki évtizedekkel ezelőtt beszüntette a hiábavaló kísérletezést.
Van itt egy karakter, aki mindig kaszát hord a kerón, de sose veszi le, csak télen, amikor baltára cseréli.
A kocsmaiak szövege élményszámba megy, gyűjtöm a dumáikat, majd máskor leírom.
De azért jó itt, szép, meg minden. Na, itt kódórgok én.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 23:21:03

@Andrass9: Mi a szösz az a barramundi?
@süllőcske: ... és mesélj a napjaidról minél többet, ha kérhetjük. :)

susztertangó 2012.06.19. 23:24:12

@LepkeReloaded: Tulajdonkép a 19 34 20 -as hszed miatt kérdezem: mivel sikálsz..

susztertangó 2012.06.19. 23:28:15

Megyek, mert záróra lesz, pápá.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 23:29:02

@susztertangó: Visszakerestem... háááááááá.. :D Csakazértse nyilatkozom!

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.19. 23:29:34

@susztertangó: Jó éjt, én is szárnyat hajtogatok éjjelre. :)

süllőcske 2012.06.19. 23:31:47

@Andrass9: @LepkeReloaded: Köszönöm, írok majd. És főzök is, a kísérő kollégákra. Meg kutatok is, bár ez itt nem egyszerű. A hal, gomba témákat homályos, bonyolult titkolózás fedi, a halász mindig úgy csinál, mintha nem értené, amit mondok, de azért halsütödéje van az országút mellett.
De már megvan a csávó neve, akinek ajánlása mindenkinél nyitja a zárat.

smithgerda 2012.06.19. 23:57:44

Igencsak kedvemre való recept. Frissen sült, házi, fűszeres tönkölyzsömlémmel tudom elképzelni, aminek durvára vágott diót szokok szórni a tetejére.
Vagy szintén tk. tönkölylisztből készült, fokhagymás-vajas naan kenyér. Asszem ezt hétvégén el is készítem, úgyis házi zsömlét, tonhalkrémet és diós gorgonzolakrémet körtével terveztem főzés helyett :)

Pinka-Panka 2012.06.20. 04:55:46

@süllőcske: Nagyon jókat írsz:) még, még, még...:)

BOAR 2012.06.20. 10:13:26

@süllőcske:
Jó lehet. Ha van az embernek ideje, jólesik egy kicsit elmerülni egy ilyen közegben.
Amúgy a halfüstölővel kapcsolatban lett volna két kérdésem, az egyik az, hogy a tetején lévő szellőztetőt nyitva tartod-e, illetve hogy mekkora lángon füstölsz. Nekem sajnos valami gond van az égőkkel mert ha teljesen zárt állapotra tekerem, akkor is fullon ég.
Ha nem elég száraz a hal, akkor sok lesz a gőz, méghozzá a füsttel keveredett kátrányos gőz, ez kicsapódik a tetőre majd visszacsepeg a halra és megkeseríti azt.

süllőcske 2012.06.20. 12:02:22

@BOAR: El kell mondanom, hogy ennél a füstölőnél jobbakat építettem, de azok nem hordozhatók. Vízparti körülmények között is össze tudok ütni nagyon jól használhatót, majd arról is írok.
Ez a játékfüstölő is jó, az első generációját 15 évig használtam, amíg ki nem lyukadt. A hibáit ki kellett korrigálni. Az égők bemelegedés után ordítva lángoltak, ezért ha beindult(3-4 perc),egyiket kivettem, a dobozt vinklibe fordítva folytattam a füstölést, 160-180 fokon. A szellőzőt 10 perc után nyitottam ki, teljesen, hadd húzza ki a gőzt. Az aprócska csöpögtető fölé alufóliából hajtottam egy nagyobbat.
Ez a második generációs darab javít ezeken a hibákon. Az égők, a hőmérséklet jó, a csöpögtető az egész aljat befedi, a folyadék nem gátolja a füstképződést.12 ropi az ára a horgászboltban.
A száraz sózást azért is tartom jobbnak, mert a halat elég áttörölni, nem kell fél napig szikkasztgatni, mint a sóléből kivettet, kisebb a gőze, szebb a hús állaga. A száraz sózást a halat hanyatt, rostra fektetve végzem, így nem sózódik túl a hasi lebeny, mint a sólé használatakor.
Különben már vártam ezeket a kérdéseket, amelyek igencsak jogosak.
Azt szeretném még elmondani, hogy az otthon rekonstruált, a képeken látható halsali még jobb lett. Érdemes kattintással kinagyítani mondjuk, a pitás képet, milyen jól sikerültek az állagok, ragyog az élettől, saját nedveitől, mégsem engedett
később sem levet.

nety 2013.02.24. 18:36:25

Kerlek arudl el hol vasaroltad a csepegteto talcadat mar olyan sok helyen kerestem es nem talalok.Irj nekem priviben a nety@freemail.hu cimre...Koszonom

Topy 2013.02.25. 09:23:16

@nety: csepegtető tálca??? véletlenül nem a halfüstőlöre gondolsz?