Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Lekváros bukta. Ízes is.

2012.06.17. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Anica

A cím kapásból nem igaz: nálunk bukta lekváros, a tájjellegű beszéd ízes. Aki nem hiszi, gondoljon PO-ra, Kutyára és akkor még Darót nem is hallottátok, akiről azért tudom, hogy ízesen beszél, mert földim, ezért megelőlegezem neki a bizalmat, hogy szép, ÍZES thé-ket mond.

A bukta viszont lekváros. Lehetőség szerint azzal a szép bordó, Beni által gyakran emlegetett „hitlerszalonnával”, aminek olyan utánozhatatlanul édes-savanykás íze van és prímán bírja a sütést.

1.jpg

A kisfiam délben szabadult - most két és fél hónapig szabadlábon van -, én pénteken szintén félnapos vagyok, úgyhogy félúton a munkahely és az iskola között találkoztunk és hazasétáltunk. A hozzávalók megvoltak, tulajdonképpen előző estére terveztem az akciót, de ember tervez…

Elővettem azt a szakácskönyvet, amit nagyon szeretek és amibe már jópár étel neve mellett vannak mindenféle irkafirkák ( jó!; nagyon finom!; finom, de duplázni kell a tészta adagját!; valami el van írva benne stb.), mert az egyetlen, aminél lecsekkolom, nem csinálok-e hülyeséget, az a tészta, sütemény. Jó lenne egy ilyen szakácskönyv az Élethez is, bár pontosan recept szerint úgysem menne, a kézzel odaírt megjegyzéseket meg úgyis átugranám..:-)

0.jpg

Nos, jöjjön a bukta (nem, nem az, hogy „hahó, Főnök, itt vagyunk!”, hanem az édesség).

Egy kevés langyos tejbe (sacckábé egy deci) minimális porcukrot tettem, 2  deka élesztőt morzsoltam bele, és megszórtam a tetejét egy csipetnyi liszttel, majd letakarva meleg helyre tettem, futni. Lábdobogást nem hallottam, de szép habosra felfutott.

Fél kiló langyos lisztet szitáltam a kedvenc, agyonhasznált műanyagtálamban, ami egy egykori tupper-kelesztőtál alja volt, na az ő módszerükkel soha nem használtam. Sima, normális, szabálykövető hagyományos dagasztásra-kelesztésre termett tál, kelttésztát mindig ebben készítek. A kelttészta az egyik kedvencem. Nem tudom, mikor tanultam meg és hogyan, de lehet, hogy előző életemben pék voltam, mert mintha ösztönösen tudnám, szemben mondjuk a piskótával, amit eleinte gyakran sírásig menően elrontottam.

A lisztet két részletben tettem a tálba, mert valahol, egy „szakirodalomban” azt olvastam, a só és az élesztő ne érintkezzen egymással. Biztosan van magyarázat, én nem kutattam, de olyan kis apróság, ami betartható és hát, ugye sosem lehet tudni, nem ettől lesz-e jó a dolog a végén.

A lisztbe öntöttem a megkelt élesztőt, beletettem 1 tojást, kb. 6 deka felolvasztott vajat, 3 kanál porcukrot és kevés tejet, éppen annyit, hogy jó rugalmas tésztát kapjak, ami gyúrás végére minden anyagot felszed a tálból. Alaposan kidolgoztam a tésztát, hiszen a kelttésztáknál a jó hőmérsékletű alapanyagok mellett ez a másik rizikófaktor. Ha nincs az erő és a lelkesedés belerakva, nincs tészta. Megpüfölöm, mintha leüthetném rajta az aznapi stresszt és gyurmázok ezerrel, Süllőcske büszkén vállalna be szobrászinasnak, bár félek, ez a fogalom náluk nem létezik, így maradok lelkes amatőr.

2.jpg

Ablakpárkányba tettem letakarva, szépen megkelt kétszeresére: a napsugarak átmelegítették és dolgoztatták a kis élesztőgombákat.

Félujjnyira elnyújtottam a tésztát, derelyemetszővel téglalapokat vágtam belőle, negyedóráig még hagytam kelni, majd kevés lekvárt a kis téglalapokra rakva töltöttkáposzta-szerűen összecsomagoltam őket, először a két oldalt behajtva, majd alulról, aztán felülről ráhajtva a tésztát és végül jó alaposan a deszkáhozlapítva az aljukat, hogy minél kevesebb nyíljon szét sütés közben. Persze, így is volt olyan, ami nem bírta a kiképzést, de szerintem az élvezeti értékén nem ront, ha kicsit szabálytalan is némelyiknek az alakja.

3.jpg

4.jpg

Kevés olvasztott zsírt és egy tojást összekevertem, ebbe mártogattam a bukták tetejét, tepsibe zsírpapírra sorakoztattam a tésztát és két adagban, előmelegített sütőben megsütöttem. Az első adag kicsit hókább lett, nem akartam megégetni az alját, így óvatoskodtam, de a második csapat: patent.

Az én buktáim aprók, ebből a mennyiségnyi tésztából 26 sikeredett, meg egy kisgömböc.

5.jpg

Nem vagyok mindentporcukorralmegszórós, úgyhogy a családra bíztam, mindenki döntse el maga, hogyan kéri. Amúgy mindegy volt, befalták ami előttük volt, akár volt rajta cukor, akár nem.

A többi tesztelése ma este egy munkamegbeszélésen, szerintem nem kell visszahoznom, vagy titokban hazafelé megetetnem valami kóbor macskával.

Közben megnéztem a Napsütötte Toszkánát, gyönyörű keserédes film, mesés tájakkal, ínycsiklandó ételekkel, és a többivel, amiről nem akarok beszélni, kérem, kapcsolja ki a kamerát!...:DDD

225 komment

Címkék: lekvár kelttészta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr464591859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2012.06.17. 16:41:38

@Pinka-Panka: ezt mástól is hallottam, de maradok a két tuti helynél, csak azok messze vannak. Aztán így főzök:)

Daró 2012.06.17. 17:26:02

@Mitzi von Küche: Mi ma is halászlevet ebédeltünk.
Amikor van alaplének való, akkor megfőzök/lepasszírozok egy kondérral, és lefagyasztom 1l-es adagokban. A halszeletek is 4-essével vannak elrakva. Halászlé készítéskor egy adag alplé, egy adag víz, só, paprika, halszeletek (nálam kizárólag ponty, harcsából nem szeretem) és kész az ebéd :-)
Egyszer későn jutott eszembe hogy hallé-alapom nincs, karácsony előtt 2 nappal a CORA-ban csak lazac gerincet kaptam, abból főtt az alaplé, abból sem volt rossz :-)

medvedr 2012.06.17. 17:30:35

@LepkeReloaded: Igen, vagy jó drágán, illetve inkább úgy fogalmaznék költséggel be kell szerezni a keményre főzött manufakturális szilvalekvárt. fruitdebereg.hu/fdb_lekvarok_fooldal.htm pld., de vannak mások is.

medvedr 2012.06.17. 17:34:18

@Mitzi von Küche: Jó halászlé leginkább otthoni műfaj. Vendéglőben nehéz, nem melegítettet kapni. Meg az otthonit olyanra és olyanból lehet főzni, amit szeretsz. Alaplé fagyasztással nem akkora mutatvány. (Nem is olyan nagy élmény, közelebb van a vendéglőihez, de tudod mi van benne.) A szelet halat én nem fagyasztom.

Hurri Kán 2012.06.17. 17:36:28

@LepkeReloaded: @süllőcske:
A lillafüredi "halpásztor" (nagyon találó elnevezés) személyes ismerős lévén, talán nem túlzás, ha azt mondom róla, amit ő a pisztrángokról nem tud, azt még nem találták ki. Tényleg egy csoda, amit ott létrehozott, és ahogy az egész telepet csinálja, az neki nem megélhetés, hanem annál sokkal több: az élete. Kb. 20 év kőkemény munkája van benne, és ami a legszomorúbb, sokszor nem is az időjárással, hanem sokkal inkább némely hivatalos szervekkel gyűlt meg a baja...

Pinka-Panka 2012.06.17. 17:51:35

@LepkeReloaded: az egyik néni vendégem mesélte, hogy a házban lakik egy fiatalasszony és mindig mondta, hogy ő sosem fog lekvárt elrakni, neki jó, ami a Lidl-ben van:) Aztán kapott egyszer ettől a nénitől hájas lekváros batyut, nagyon ízlett nekik és mondta ő is csinál.
Megcsinálta és rémülten kopogott a néninél, mutatva a tepsit, amiben állt a lidis lekvár és benn szénné égve a batyuk..:) ekkor értette meg, hogy a néni miért nem használ bóti, zselatinos lekvárt::)

Pinka-Panka 2012.06.17. 17:52:30

@Benikuty: tényleg jó és persze az a legjobb, amit otthon csinálsz:) na én se vagyok törzsvendég ott:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 18:17:52

@medvedr: Lehet, hogy azért értekezem olyan magától értetődően az antik lekvárokról, mert kamrarazziát tartottam a hét végén, és egy távoli polccsücsökben leltem néhány üveg ősi, bebarnult, de egyébként kiválóan tartósított és még mindig illatozó baracklekvárt (az egyik üveget kinyitottam szagpróbára, kóstolni még nem kóstoltam, jöhet meglepetés, ha igen). Nem feledékeny háziasszonyoknak viszont valóban gondot okozhat az ilyen kövület beszerzése. :)
@gyvy: Bizony ám! :D És bizony, sajnos. :-(
@Pinka-Panka: Hihi! Klaaaasszikus történet! :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 18:21:48

@Daró: @medvedr: Egyszer megpróbálkozom alaplé fagyasztásával. Egyébként otthon ált. 1x évente főzök halászlevet, frissből (pedig imádom).

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 18:31:22

@Mitzi von Küche: Szerencsés hölgy vagy, hogy tudsz halászlét főzni. :) Nálunk x generációra visszamenőleg az volt a kánon, hogy a hallé férfidolog, nő legfeljebb a gyufatésztát főzheti ki hozzá, és messziről álmélkodhat, hogy milyen szépen forr a bogrács. Egészen nevetséges következmény: hiába vagyok XXI. századi, független, felnőtt nő, _nem_ tudom, hogyan kell halászlét főzni, sose próbáltam, sose fogom, hanem a férfinépet fogom pisztergálni, hogy főzzenek nekem. :D

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 18:36:48

@LepkeReloaded: Nem egy nagy szám a halászléfőzés. Tényleg túl van misztifikálva a dolog. Nálam alapelv, hogy szeressem azokat, akiknek főzöm.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 18:39:46

@Pinka-Panka: A Lidiben meg a többi boltban is van többféle árkategóriájú és minőségű lekvár vagy bármilyen más áruféleség. Nem az a baj, hogy boltban veszünk valamit, hanem a legócskább "márkázott" minőségtől várjuk, hogy versenytársa legyen a jó alapanyagokból gyártott "házi" termékeknek.

Apropos! Nincs kedvetek ütni a "kézműves fagylalt" kiírás olvastán? Gondolom annyi a kézműves benne, hogy kézzel méri a csaj.

Hurri Kán 2012.06.17. 18:45:15

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Mi a bajod a kézműves fagylalttal? A hozzávalókat a személyzet ne a lábával önti bele a gépbe. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 18:55:22

@hajdulaszlo (volt hajdul): Hát nálunk az egész úgy kezdődött, hogy ki kellett puculni a rézbográcsot ecetes sóval. De hogy utána mi van? Lövésem nincs a hozzávalók arányáról. Mennyi hagyma kell? Apróra vágni, reszelni? Apám mintha egy krumplit is reszelt volna a lébe. Mennyi só, mikor? Mennyi paprika? Valamennyi ecet is ment tán bele, hogy a halhús ne essen szét - de mikor? Atomhülye vagyok a halászléfőzéshez, na.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 18:57:08

@hajdulaszlo (volt hajdul): Engem inkább röhögtet az ilyen kiírás... mindig megjelenik a lelki szemeim előtt egy mámika, amint ókulával, gondosan keresztszemest hímez a fagyira. :D

süllőcske 2012.06.17. 19:13:42

@LepkeReloaded: Olvasd el a Pásztortűzön a "Dunán innen, Tiszárúl" című vendégposztomat, halászlé címke alatt, remélem, érdekel.

Hurri Kán 2012.06.17. 19:45:55

Mindenki odavan halászlét főzni? :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 19:47:27

@gyvy: mi most szakadtunk haza a gyerekkel a strandról..agyam, ami volt, odalett a napon-vízben

süllőcske 2012.06.17. 19:51:51

@anica inkognitóban: Szia, finom a bukta.Rá búzasört kérek, az megy hozzá?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 19:53:47

@süllőcske: helló:))
én magam nem vagyok sörös, de ha a kedves vendég azt kívánja...:))

Hurri Kán 2012.06.17. 19:55:20

@anica inkognitóban:
Végre kitört a nyár. :)
Én majd jövő héten napozok két inkvizíciós beavatkozás között. :)

Benikuty 2012.06.17. 19:57:00

@hajdulaszlo (volt hajdul): Anikó szemrevaló fehérnép, lehet, jól pofán leszek csapva, távolban a volt DCM kőbányája, a halászlét nem kóstoltam, de nekem a bajai stílus jön be:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 19:57:39

@gyvy: nem mertem reggeli órákban kivinni a törpét, így is, még 4-kor is marha meleg volt, de megígértem neki. én félárnyékban voltam, nem vagyok olyan mázlista mint ő, hogy könnyen barnuló bőrt örökölt az apjától..
de kettő között szabadlábon védekezhetsz??:D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 19:58:51

@hajdulaszlo (volt hajdul): @süllőcske: Köszönöm, uraim. :)
Süllőcske, igen szép írás... mosolyogtam a bajaiakon, tökéletes leírása annak, ami miatt nem tudok halászlét főzni. És legalább megtudtam, hogy a nímetektől tanulták az ősök a főzést, merthogy nekem a halászlé nem passzírozott, hanem tiszta - első fogás a leve tísztával, második a halszelet magában. :)

Benikuty 2012.06.17. 20:00:59

@gyvy: szólj, ha le kell pisilni a máglyát. Ha nagy a baj, nem vagyok szégyenlős, remélem korra és nemre való tekintet nélkül mások sem:)

Hurri Kán 2012.06.17. 20:03:17

@Benikuty:
Mikor annak idején barlangásztam, meg ilyesmi, és hazaindulás előtt el kellett oltani az erdőben rakott tüzet, mindig mondtuk, fiúk körbeállni, lányokat meg fölé tartjuk. :)

Benikuty 2012.06.17. 20:04:16

@anica inkognitóban: hűha, de lekentelek volna finomka krémecskével, hűsítő pillantások kíséretében:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:06:39

@Benikuty: hát, felület van rajtam, de védett zóna, férj jogot formál rá :P:DD

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 20:08:13

@anica inkognitóban: Okosan teszed, ha óvod a törpét a naptól! Én is könnyen barnuló bőrt kaptam a Sorstól, aztán huszonéveimben rengeteg időt töltöttem a Mediterráneumban, a Zanyatermészet pedig jó tizenöt évvel később benyújtotta a számlát... most már tavasztól őszig úgy megyek még a boltba is, hogy 50-es napvédő krémmel alapozok, és az arisztokratikusan sápadt bőrt népszerűsítem. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:10:02

@LepkeReloaded: persze, azé.rt vigyázok rá:) édes kis anyajegyei is vannak, az meg tőlem..úgyhogy pláne.
én sem mertem szolizni sem az elmúlt egy-másfél évben, elmegyek előbb egy bőrgyógyászhoz, mert néhány anyajegyemnek nem árt egy lecsekkolás...

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 20:12:29

@anica inkognitóban: Bölcs nőszemély, így kell csinálni, hogy kár ne essék bennetek. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:16:46

@LepkeReloaded: hát, ehhez azért csak egy kis józan paraszti ész kell, ás egyéb nemigen...:DDD
te mennyire Észak-MO?? Tokaj-Szerencs vonaltól még nagyon fent?

Benikuty 2012.06.17. 20:23:04

@anica inkognitóban: gondoltam, de ki nem hagyhattam;)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:24:30

@Benikuty: mondjuk, csodálkoztam is..:D
@LepkeReloaded: csak kíváncsi voltam, anyuék ottkörül..:)

Benikuty 2012.06.17. 20:25:21

@LepkeReloaded: jártam a Kékgolyó bőrgyógyászatán. Negatív lett, de amiket én ott láttam...:(

Imre apó 2012.06.17. 20:26:24

A mai meleg kiszippantotta az erőm, most sem én írok, hanem valami szellemem, de holnap is őt küldöm dolgozni asszem:):)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:27:33

@Benikuty: nem szoktál te ilyeneket.. meg úgyis tudod, nem az a kategória vagyok, aki itt az ilyesmit kiprovokálja..:)

Imre apó 2012.06.17. 20:28:48

Hogy bírtátok ezt a meleget?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:30:16

@Imre apó: én toleráns vagyok, semmi bajom a melegekkel..:DD

Hurri Kán 2012.06.17. 20:30:45

@Imre apó:
Én sajnos itthon, négy fal között... Így is nehezen :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 20:30:45

@anica inkognitóban: :D :D
@Benikuty: Őszintén kíváncsi volnék arra, hogy miért lesz valaki bőrgyógyász... nem a kozmetikai ingyombingyomokra gondolok, hanem az igazi keményvonalra. Egy barátunk szerint két indoka lehet a választásnak: éjszaka nem hívnak sürgős ügyhöz, a pácienseid meg általában nem halnak bele a rossz diagnózisba. :-/

Benikuty 2012.06.17. 20:33:29

@anica inkognitóban: nem provokáltál, és szimplán jópofáskodtam. Bocs, ha sértő voltam:)

Imre apó 2012.06.17. 20:33:40

@anica inkognitóban: Nem vagyok rasszista, a cigákat viszont.......a "MELEGGEL" nem a melegekkel, azokkal semmi gond.:):)

@gyvy: Az akkor szaúúúna, vagy kovácsműhely?, mind2ő szarka:):) Ittál eleget??

BigBuffalo 2012.06.17. 20:36:21

@Mitzi von Küche:
Mit csináltál Te minden nap a szoboszlói strandon?
Én gyermekkoromban jártam oda sokat, minden nyáron pár hetet a szoboszlói nagyszülőknél töltöttünk.
Nekem mondjuk dögunalom volt.

Hurri Kán 2012.06.17. 20:36:42

@Imre apó:
Egyik sem. Régi ház, vastag falak, szóval jó hűvös. Nem ez volt a baj. Az, hogy mentem volna, csak nem tudtam. Majd jövő héten :)

Benikuty 2012.06.17. 20:37:55

@LepkeReloaded: a jobbak azért belgyógyászok is. Második szakvizsgájuk a bőrgyógyászat. A barátom mikológus, szerencsém van...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.17. 20:39:55

@LepkeReloaded: Nálam is így volt tegnap - kétszer is előadtam a délután folyamán! Fínom bajai volt, a lé gyufával, a hal meg egyszer patkó, másodszor egy fej! Életemben először ettem fejet, de az valami fenomenális!

BigBuffalo 2012.06.17. 20:40:35

@LepkeReloaded:
Nem a nímetektől tanulták az ősök a halászlé főzését hanem a szerbektől. A "takarékos" sváboktól a gyufatészta származik.

BigBuffalo 2012.06.17. 20:41:37

@Andrass9:
A halászlében főtt harcsafej a legfinomabb csemege.

Benikuty 2012.06.17. 20:41:37

@Andrass9: Nagyobbik lányom is fejvadász;)

Imre apó 2012.06.17. 20:42:43

Öreg Sam, hazaértél a strandról már?:D:D:P

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:43:55

@BigBuffalo: Nem a fagyiárus voltam :) Nyaralónk volt ott és mivel a férjem állandó belépőt kapott a strandra, így minden nyarat ott töltöttünk, a gyerekek kvázi ott nőttek fel. Hogy bírtuk akkor az egész napot a hőségben tölteni - már el sem tudom képzelni. /Ma már másképp állnak a dolgok: se nyaraló, se állandó belépő - se halászcsárda a strandon./

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 20:47:03

@Benikuty: Te vagy az ideális gasztroblog-lakó, még a bőrgyógyász barátod is gombaszakértő! :)
@Andrass9: Csorog a nyálam, és irigyellek. :D A halfejet nálunk anyukám követelte mindig magának, "Ááááhhhh, ti egyétek csak a színhúst!" felkiáltással, amit mindaddig mártírkodásnak tekintettem, amíg egyszer nem kaparintottam meg magamnak egy fejet én is. :D

Benikuty 2012.06.17. 20:47:57

@LepkeReloaded: vágja mind a két vonalat:)

medvedr 2012.06.17. 20:48:11

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ez a halászlé egyik alapösszetevője

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 20:51:55

@Benikuty: Túlzásba vitt nemi élet tartós hiánya konzerválta

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 20:53:24

@BigBuffalo: Hoppá... pontatlanul fogalmaztam, igazad van.
@Mitzi von Küche: Más volt a napsugárzás... szó szerint a bőrömön érzékelem. Én akkor kezdtem sejteni, hogy valami nagyon változik a világban, amikor a kilencvenes évek végén először láttam nápolyi utcagyerekeket ocsmányul leégett bőrrel. Addig a purgyék márciustól októberig mindig a tengerparton lógtak, szénfeketék voltak, vörös-hámló bőr sehol.

Benikuty 2012.06.17. 20:54:42

@hajdulaszlo (volt hajdul): azon agyalok, hogy a helyszín Tótfalu? Esetleg Horány?

Hurri Kán 2012.06.17. 20:55:11

@Imre apó:
Viszont azt ígérték, ha kicsit összeszedem magam, Londonba még odaérhetek. :)

Benikuty 2012.06.17. 20:56:31

@hajdulaszlo (volt hajdul): nem mertem megkérdezni, hogy a húst semmilyen formában nem fogyasztja?:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:58:03

@Benikuty: Beni, te ma nagyon fickóra vetted a figurát..:P:DDD

Imre apó 2012.06.17. 20:59:03

@gyvy: Akkor mond a testnek, hogy nesz@rozzon, kívánom, hogy sikerüljön:):)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 20:59:13

@Benikuty: Próbálok pontos leírást adni, mert én csak odatalálok. Tótfalutól Kisoroszi felé kell menni, s kb 3-4 km a falutól. Igen kúl hely. Olyan nyugodt. Barátom olyan dísznövényeket ületett a kertbe, amelyek máshonnan ki lettek selejtezve. A haszonnövények "biok". Az idei László-Anna-Anikó!!! napi bulin majd próbálok a tájról is többet fotózni.
Bár azt hiszem a blogjaim között van még ottani kép.

Öreg Sam 2012.06.17. 20:59:43

@Imre apó:
Sajnos nem járhatok,pedig régen nagy strandos voltam.Kb 7 éve kaptak ki a vállamból egy melanomát,azóta el vagyok tiltva :)

Hurri Kán 2012.06.17. 20:59:56

@Benikuty:
Van egy vonatkozó versike, de inkább nem idézném. :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.17. 21:01:27

@BigBuffalo: most tervezek egyet kidobni a fagyasztóból...

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.17. 21:02:40

bélabácsiról senki semmit??

Imre apó 2012.06.17. 21:03:52

@Öreg Sam: Sajnálom, már azt gondoltam téged láttalak:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 21:09:10

@Benikuty: :-) Most éppen macskákkal van összefőve. Más húsnak nincs ott helye.

Benikuty 2012.06.17. 21:15:08

@hajdulaszlo (volt hajdul): ja, van ott egy nyaralós rész, Tótfalu végén, Kisoroszi felé menve:)

Benikuty 2012.06.17. 21:18:15

@Öreg Sam: feleségem imént mesélte, tanítványa anyukájának onnan szedték le, ahol a nap sosem éri:(

Benikuty 2012.06.17. 21:19:08

@gyvy: pedig igény lenne rá;)

Benikuty 2012.06.17. 21:28:40

@hajdulaszlo (volt hajdul): van ott egy kurva nagy lovarda is, szóval olyan vegyes a terület beépítése...

Hurri Kán 2012.06.17. 21:30:58

@hajdulaszlo (volt hajdul): @Benikuty:
Az a rész jó eséllyel már külterület, ott lehetnek ilyen nagy telkek.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 21:31:46

@Öreg Sam: Hiszed vagy sem, a rózsád még mindig virul. Látszik, hogy szeretettel küldted a hölgyeknek!

Pinka-Panka 2012.06.17. 21:47:25

@anica inkognitóban: a túrógombóc majd valahonnét előkerül eccer:))
Na, megyek, jó szurkolást, ha nem nézitek jó beszélgetést:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 22:36:08

@Pinka-Panka: A Határcsárdában "volt szobatársnőm :-)" lakodalmán voltam. El is szakítottam a kézifék bowdent a Moszkvicsban a lejtős parkolóban. (alig egy hónapos volt a jogsim) Utána kerék alá tett ékkel tudtam kijönni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.17. 22:49:21

@hajdulaszlo (volt hajdul): Új jogsi, vagyis nem tudtad hogy kell a féket és a gázt egyszerre kezelni egy lábbal :)
Nekem is időbe telt, amíg megtanultam keskeny úton egyből megfordulni a zsigával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.17. 22:51:20

Holnapra nem tudom megírni a ma esti posztot - nagyon elfáradtam. Lehet, hogy az első alkalom, amikor nincs minden nap poszt?
Előre is elnézést mindekitől!

Benikuty 2012.06.18. 05:09:50

Jó reggelt!
@Pinka-Panka: fogalmam sincs.