Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Süllőcskének szeretettel

2012.06.12. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Daró

 

Öregszem, az emlékek néha előjönnek, kellemesek főleg, de néha a másik oldal is kapirgál. 

A Mester halászember volt. Nem tudni honnan örökölte a halászat szeretetét, a tudást, ami őt a vizek ismerőjévé és urává tette. Igazából azt sem tudni, ura volt-e ő ennek, de halászember volt, na.

Gyerekkorom emlékeinek nem kis része a tóhoz kötődik. Jók s rosszak vegyest. Ott tanultam meg horgászni, ha nem túl sokszor is, de belekóstoltam a zsákmányszerzésbe, annyi szent.

Ott láttam először kerítőhálót, varsát, vidrabundás embert, ott utáltam meg örökre a „feketehajú kis gimnazista voltál” és a „gyöngyhalász” c. slágereket, amik a kétezer lejátszásban megfáradt magnókazettáról amúgy is szerényen szóltak.

A tó, bár néha horgásztunk rajta, sőt néha horgászott más is, (volt hogy kalcium-karbiddal, közel az út másik oldala) alapvetően gazdasági egység volt. Telepített, etetett, ősszel halászott halnevelde. Most a halászásról osztanék meg veletek néhány dolgot, amit gyanútlan ember jó ha észben tart, ki tudja, vannak még akik ebből élnek, hátha találkoztok valamelyikükkel….

Mikor ismerősök között szóba került szeptember végén hogy nemsokára halászunk, a férfiak, akik nem ismerték a Mestert rendszerint felvillanyozódtak Akutyaúristenit, hisz én még sosem halásztam….jöhetek?

Persze, gyere. Nem kéne szólni a Mesternek? Nem kell, kaja van elég, bor is, pálinka is, cigit hozzál meg váltás ruhát. Kettőt. Ne, inkább hármat, elfér a kocsiban.

Reggel korán mentünk, „hatra itt legyetek ám” hát hatra. Megérkeztünk, kurva hideg van, igyunk egy pálinkát.

http://www.youtube.com/watch?v=41uTpD8aJTU

Hét körül a tapasztaltak, a család szól, talán hozzá kellene látni, mi ha nem muszáj nem maradnánk soká…

„Azért az ebédet csak megvárjátok”

Meg bazmeg, attól félek én is…

Szedjük elő a hálót. Közel száz méter kerítő, jó méter széles, a teteje felparafázva, néhol hungarocell bójázva, az alja súlyozva.

Első és legfontosabb alapszabály:

A HALÁSZ A HÁLÓJÁT HASZNÁLAT UTÁN BENYOMKODJA A SUFNIBA, NEM HAJTOGATJA, A ROTHADÁSRA HAJLAMOS RÉSZEKET (GYÉKÉNY SÚLYOZÁS) NEM SZEDI LE!

Káromkodás, tudtamhogymegintezlesz… tisztítás, gubancolás, gyékényezés, lyukak foltozása. Kilenc óra.

Hozzad mán a pálinkát, idefagyunk. Pálinka, eligazítás, védőeszközök kiosztása, effektív munkakezdés.

Második és harmadik legfontosabb alapszabály:

MINDIG A LEGFIATALABB FELNŐTT ROKON FÉRFI HÚZZA A CSÓNAKOT NYAKIG VÍZBEN, GUMIRUHÁBAN. HA A CSALÁDBAN VALAKI FÉRFIKORBA LÉP, A LEGFIATALABB FÉRFI AKKOR IS ÉN VAGYOK.

Gumiruha lyuk nélkül nincs, nem létezik, nem gyártják, és legfőképp nem foltozható.

Belemászok a tóba, jobban ismerem mint az út túlpartján lakó barbár törzsek. Szentségelek, a ruha lassan elkezd megtelni. Ötfokos vízzel.

Negyedik legfontosabb aranyszabály:

A HALÁSZ A CSÓNAKBAN ÁLLVA IRÁNYÍT, VÉLETLENÜL SEM LESZ VIZES, DIRIGÁL, UTASÍT ARRA AMIT AMÚGY IS MAGUNKTÓL TUDUNK, HISZ ITT S***** MÁR VAGY HÚSZ ÉVE MINDEN ŐSZÖN…

Első kör lement.  Ruhacsere, cigi, pia, halak áthordása a kis tóba (hal átmeneti tárolására szolgáló egyedül is jól halászható gazdasági egység)

„Gyerekek ez csak hatvan mázsa kevés, lesz még egy húzás…..”

A mindenkori ismerős kicsit megijedve kérdőn ránk néz, mint aki  legyőzte Góliátot, épp szusszan, és láncon vezetik elé a következő ellenfelet az arénába.  Lesz itt még több is öcsém, három váltás ruhát mondtam, emlékszel?

Második húzás, ruhacsere. Valaki kiabál, hogy ebéd. Ne már, három óra, rántsuk meg még egyszer és menjünk haza… Nem, ebéd.

Halászlé:

Kell bele: sok és sokféle apróhal. Halászati ágazat mellékterméke, van dögivel.

Kell bele némi hagyma. Zsiradék nem kell.

Só, pirospaprika. Pirosarany nem kell ebbe sem, az csak a margarinos kenyérre való, parizerhez.

Alaplevet főzzük, passzírozzuk. Sajnálom, próbáltam a családnak másfélét főzni, passzír nélkül, dunai módra, gyufatésztával, ám már az ötlet megszületésekor leszavaztak.

Közben nem iszunk, mert nem fogjuk érezni az ízeket!!! Ez egyébként pl. Mititei készítésekor is igaz . Vagy bármely más étel készítésekor. Higyjetek nekem, öreg róka vagyok már, tapasztaltam-ezt azt.

Alaplevet ha kell (ha elég sok volt az apróhal, kell) hígítjuk, pirospaprikával színezzük és ízesítjük. Az előzőleg felszeletelt és besózott halat a fővő lébe tesszük, összerottyantjuk.

Ez is olyan mint a martini, rázva, nem keverve! A hal hamar fő, könnyen törik.

Levesbetét nem kell.

Az elkészült léből kiveszünk pár szedőkanálnyit, pár cső méregerős „macskapöcse” paprikával összefőzzük. Chilinövény Debrecenben nem terem, a bótinál meg jobb a hagyományos…

Tálaláskor öcsénk kérdésére (van csípős?) huncutul azt mondjuk van, de nem túl erős… majd kacagunk saját jól sikerült tréfánkon.

Ebéd után még egy húzás. Esetleg még egy, nem számoljuk, szótlanul csináljuk. Mikor kész, az utolsó adag száraz ruhát már nem vesszük fel, irány haza, nem, nem kell hal, majd ha megtisztítottad, hozd el. Elmenőben még látjuk, hogy a Mester begyűri a hálót a sufniba. Nem nagyon fér, rátapos a sáros gumicsizmával.

Ismerős egy hónapig nem hív, aztán összefutunk, Halászatról szó nem esik.

Halászat utolsó két aranyszabálya:

A segédek halászat után mind betegek.

Nem rokon segítség halászni csak egyszer jön. Többé sosem.

 

A történetben szereplő személyek kilétét fedje jótékony és balladai homály a családi béke reményében.

 Debrecen 2012 május

255 komment

Címkék: halászlé hal

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr364577443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 17:03:11

@gyvy: Pontosan! :D Egyébként meg "éhes"... hmmmm, uzsonnaidő van...

1kutya 2012.06.12. 17:03:49

mondjátok már meg mi a rákkal daráljak össze fél kiló kenyeret morzsinak?

Öreg Sam 2012.06.12. 17:05:06

@1kutya:
Diódarálóval B+!
Utána kiszitálod... :D
Nekem 100 év ótától fogva bejön.

1kutya 2012.06.12. 17:06:05

@Öreg Sam: de nincs diódarálóm:)

süllőcske 2012.06.12. 17:07:03

@LepkeReloaded:Elszállt a szövegem. Na mindegy, csak azt akartam kipoénkodni, hogy a tájegységek szármái különböző méretűek, még jó, hogy Anica a kezével mutatta a kutyusok csöpp tömegét.

Öreg Sam 2012.06.12. 17:08:26

@1kutya:
Trehányság...
Mondjuk nekem is kimondottan erre a célra van egy anyámtól megörökölt antik darab,merthogy diót nem darálok :D

Hurri Kán 2012.06.12. 17:09:24

@1kutya:
Diódaráló.
HA nincs, vászonzsák, csapdosni h összetörjön, aztán sajtreszelő.

süllőcske 2012.06.12. 17:10:30

@1kutya: Reszeld a négyoldalú megfelelő fokozatán.

Pinka-Panka 2012.06.12. 17:12:18

Derűs poszt Süllőcske aranyos humorával. Már akár mehetnék is horgászni - mindent tudok, csak nincs mivel:))

1kutya 2012.06.12. 17:14:39

@süllőcske: azt kidobtam, a múltkor letört a füle, meg a motyogatógéptől olyan rozsdás lett, hogy már nem lehetett használni.

asszem kénytelen vagyok elővenni a nagysvédet, hátha van valami ilyen funkciója.

Öreg Sam 2012.06.12. 17:15:08

@1kutya:
Elszállt...
Bármilyen elektromos kütyü jó,ami aprit,kicsit szaporátlan,de még mindig jobb,mint belereszelni a huvelyk/mutató/gyürüs ujjadat :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 17:32:24

@süllőcske: Bizonyám, még bólogatott is, mikor mutatta!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 17:40:27

@Mitzi von Küche: @1kutya: @süllőcske:
az van, hogy a turbolyafélék - köztük a zamatos turbolya - egy másik nemzetségbe tartoznak. És vannak a barabolyok, amik közül vadon termő alak a bódító ~ (Chaerophyllum temulum), termesztett a csemege ~ (turbolyarépa, vagyis Chaerophyllum bulbosum).
Tehát a zamatos turbolya és a csemege baraboly csak unokatestvérek.

@anica inkognitóban: tudtátok, hogy a középkorban kriminalizált tényállás volt a kétpetéjű ikrek szülése? Azt hitték, szegény asszony egymás után több férfitől is megtermékenyült. Nos, ez a kutyáknál például lehetséges. De az analógia helytelen volt. Valaki esetleg megvilágíthatná korrekten a jogi vetületét ennek a kérdésnek ;-)

@1kutya: H. Blumenthal-i igényességgel közelítve a kérdést: diódarálóval, majd a rostán fennmaradt durva részt meg kell futtatni az aprítógépben. :)
Egyszerű diódaráló van pl a metróban is.

süllőcske 2012.06.12. 17:45:15

@LepkeReloaded: Mármint szombaton,mikor hajdanvolt, most keletkezett ebekről beszélgettünk. Innét tudom, hogy Anicáék vidékén mekkora is a- szárma.

süllőcske 2012.06.12. 17:53:22

@PO: Azaz!
Én seperc alatt betenném egy vászonzsákba, és adnék neki a nyújtófával, szita, kész. A Te esetedben ha szétesett, zsákostul be a Műtárgyba, törő, puff-piff.
Elfelejtettem mondani, hogy a pattogós cuccokat így lehet megszelídíteni.

1kutya 2012.06.12. 17:54:22

@Öreg Sam: @PO: kösz, megoldottam:) (a nagysvédnek (multifunkci robot) találtam ilyen verzióját).

1kutya 2012.06.12. 17:55:07

@gyvy: most az sincs itthon, de legközelebb kipróbálom:-DDD

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 18:04:59

@PO: Hát ha én itt elkezdem mesélni a fogantatással-szüléssel kapcsolatos összes őrült ötletet, amit az emberiség valaha is kitalált, akkor egyrészt itt alszunk, másrészt lecsaptok egy rézüsttel vagy márványmozsárral.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 18:07:15

@süllőcske: ez csak az én személyemre szabott technológia lehet. Másnak nincs Műtárgya :) Csak nekem :)) Az egész Világon! :DD

Így fogom készíteni. Én még nem csináltam rántott húst, de pénteken kedvet kaptam ezektől a kék szemű csajoktól, akik egyszerre posztolták a tepsis rántott húst.

@1kutya: na, jól van, megnyugodtam, mikor megyek a dobozokér, ne cipeljem már a Műtárgyat is :DD

Hurri Kán 2012.06.12. 18:10:42

@1kutya:
Ha nagyobb darabok is elfogadhatóak, ott a rotációs kapa. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 18:11:28

@1kutya: Milyen fajtájú igazából a nagysvéd? (Az enyém, ne röhögj ki, Daewoo - és kb. 10 éve jól működik, ilyen funkciója is van).

1kutya 2012.06.12. 18:19:10

@Mitzi von Küche: valami melissa nevezetű, echte svéd cucc (rokonoktól kaptuk az esküvőnkre).

@PO: ne cipeld, megoldottam (de kösz:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 18:20:16

@LepkeReloaded: én nagyon toleráns vagyok, jogászférjként (is) edződtem. A mérnökökre nem jellemző módon a Római jog tankönyvből kb. 30 oldalt el is olvastam. Értő módon. Te beleolvastál már a Hidrológia, vagy a Hidraulika egyetemi jegyzetembe? ;-) Ha felmegyek a Kvízpartra, a latin közmondásokból 29-30-at eltalálok (30ból).

Különben meg mit is szólna Süllőcske, ha a Műtárgy törőjét pillangókra emelném? :D

Öreg Sam 2012.06.12. 18:26:31

@1kutya:
Mija svéd???
Ne hagyj hülyén meghalni!
Tudom,tele hátizsákotok a mult évezred-beli történeteimmel,de nem állom meg..:D
Mikoriban egyszerre volt 2 nagy belvárosi üzletem,meg egy éttermem,ipari mennyiségben fogyott a prézli.(GYK:zsemlemorzsa)
Kimondottan erre a célra vettem egy "háztáji" 6 kalapácsos terménydarálót,mindenki boldog volt :D

Pinka-Panka 2012.06.12. 18:34:18

@1kutya: én a hagyományos négyszögletes reszelőn reszelem le mindig és seperc alatt. Átrostálom utána és mehet a tartójába.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 18:35:45

@Öreg Sam: Sam bátyám itt csak a drabális, őszinte, szekszi, kézműves dolgokkal foglalkozunk. Ilyen a kézi készítésű zsemlemorzsa is - ami nem zsemléből, nem annyira morzsa, de a nyelvészek ebben egyeztek ki.

süllőcske 2012.06.12. 18:36:01

@1kutya: A svédek elég jó cuccokat csináltak régebben, most nem tudom.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 18:39:02

@PO: Mérnökgyerek vagyok, ha tudnád, hogy miket olvastam össze életemben... meg többek között a mérnök barátnőmnek én segítek fordítani az angol nyelvű cikkeit, egész jól értek már bizonyos anyagvizsgálati folyamatokat. :) Műtárgyat pedig valóban nem szennyezünk lepkevérrel!
@Öreg Sam: Terménydaráló... na ezt nevezem gyakorlatiasságnak! :)

süllőcske 2012.06.12. 18:45:18

@LepkeReloaded: @PO: Akkor azt mondjátok meg, hogy le lehet-e valamivel folpakkolni a billentyűzetet, hogy ne legyen agyagos.

Öreg Sam 2012.06.12. 18:51:51

@süllőcske:
Folpackkal...
Nekem soha sem sikerül teljesen,ezért kb.05 évente veszek uj klavit 1200-ért :))

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 18:54:29

@süllőcske: Hát... egyetlen ötletem az, hogy bedugod a billentyűzetet egy átlátszó nájlonzsákba, a zsák száját meg begumigyűrűzöd, hogy ne csússzon le.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 18:56:24

@LepkeReloaded: Árulnak ilyen világossárga kukazsákot, szép nagy, és azon tán átlátszanak a betűk.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 18:57:13

@süllőcske: Hopp... laptopról eddig nem volt szó, új paraméter, vissza a tervezőasztalra.

1kutya 2012.06.12. 19:01:04

@Öreg Sam: @süllőcske: www.dworek.jaroslaw.pl/melissa/fph500.htm

szerintem már nem gyártják, a honlapot sem találtam meg.

1kutya 2012.06.12. 19:02:55

@süllőcske: mostanában, ami nem kínai, az hamisítvány:(

süllőcske 2012.06.12. 19:06:02

@LepkeReloaded: Van a műteremben nagy gép is, de az agg, és ordít, nem lehet tőle dolgozni. Kakaóbiztosnak, vagy minek mondják az olyan laptopot, ami ilyen szituban jó, de hülye vagyok az ilyesmihez.

Öreg Sam 2012.06.12. 19:07:00

@1kutya:
Nekem ez inkább lengyel,mint svéd,de lehet keverem a nemzeteket,nyelveket,földrajzot :D
Ennél már sokkal jobbak kaphatók fillérekért.
valaki már irta,ha ujat veszel,min.1 kw-os legyen,mert a gyengébbek kb.sz@rt érnek.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 19:07:12

@LepkeReloaded: csakhogy ez 1 gasztroblog! :P Folpakk, ha mondom!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 19:11:13

@süllőcske: az a baj, hogy ami kakóbiztos, az nem agyagbiztos! :-/

Tudtátok, h a csoki alapanyagát Hajdú-Biharban "kakó"-nak ejtik, és ez hungarikum, mert sehol az egész világon? Ha sikerül törvénymódosításban átnyomni, akkor jövünk az ótó, kaóla szavakkal? :DD

1kutya 2012.06.12. 19:11:30

@Öreg Sam: a cég volt svéd, csak a lengyelo-ban gyártották, de már megszűnt. masszív egy dög és egyben van a hagyományos robotgép, meg a shéker benne (ha megnézed jobban, a teteje felhajtható, ott van a mixet csatlakozása). no meg van hozzá egy csomó vacak, mint kiderült nagylyukú reszelő is, ami éppen most jól jött:)

1kutya 2012.06.12. 19:12:37

@PO: bereg: kakó, bót, vót, (tüzótó)ótó... soroljam?:-DDD

süllőcske 2012.06.12. 19:15:39

@PO: Vagy befőttes gumi lánccal felakasztok a laptop fölé egy pár konyhai gumikesztyűt, ha leteszem a mintázófát, csak belebújok. Az stílszerű?

Öreg Sam 2012.06.12. 19:16:51

@PO:
Bazz!
Érzékeny pontomra tapintottál.
Ősszegedi barátom mindig cikiz,hogy "kaolának" ejtem a colát,amugy debreceniesen.
Állitólag Debrecenben beszélik leginkább az "irodalmi" nyelvet,ezért többnyire ő sértődik meg,mikor felemlegetem a "szögedies" kiejtését.
Ez reggelre elmulik,igy kerek a világ :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 19:18:57

@PO: Hö... a kuka is gasztro, csak az a mellékvágány! :)
@süllőcske: Vagy gumikesztyűben mintázol, és leveszed, ha írni akarsz...

Öreg Sam 2012.06.12. 19:20:18

@1kutya:
Heheee...
Kern: NDK-s robotgép,a leveheteő ajtóval megvan?
:DDD

Daró 2012.06.12. 19:28:22

@PO: AU, EÜ, ÉI, THÉ , DHÉ, KHÁ, engem nagyon sokáig felismertek hogy bihari vagyok :-D

süllőcske 2012.06.12. 19:28:23

@LepkeReloaded: Kesztyűben nem lehet töviskoszorút és drapériát mintázni..

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 19:30:54

@Öreg Sam: Melyik étterem volt az?
@PO: Na, azért nem mindenhol úgy ejtették...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 19:33:01

@Öreg Sam: @Daró: Fogászati szakvizsgámon a nagy Orsós professzor nem hitte el, hogy debreceni vagyok ("Magának nincs is akcentusa").

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.12. 19:34:32

@süllőcske: Tán 2000 körül kapható kakó biztos billentyűzet. Azt bedugod a lapostopba és máris van agyagbiztos klaviatúrád. Nemrég láttam a madaras tecsóban: fel van tekerve, mint a lekváros piskóta (a lekvárt kilopták) és egy átlátszó dobozban árulják.

süllőcske 2012.06.12. 19:34:58

@Öreg Sam: Fura, de szegediként tudunk teljesen ö-zés mentesen beszélni, de ha találkozom, mondjuk a bátyámmal, na, akkor aztán jöhetnek az etnográfusok.
Különben igen jó illata van a sóágyon, narancsszeleteken sütött csirkecomb pecsenyének. Megyek, megkenem szójaszósszal.

1kutya 2012.06.12. 19:45:57

@Andrass9: van szép rózsaszín színben is, az ajánlom süllőcskének:)

1kutya 2012.06.12. 19:47:24

@süllőcske: 5 év Szegeden eltöltött időm alatt 2 embert hallottam ö-zni. egyik mindszenti volt, a másik "Köcsköméti":)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 19:47:44

@süllőcske: Igaz...
@Andrass9: Na, ez a tuti megoldás, nem a folpack meg a kukazsák! Már tapogattam ilyen billentyűzetet, olyan, mintha a műanyaggal körülöntötték volna az alkatrészeket, tényleg lehet rajta kakózni meg kávézni meg agyagozni.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.12. 20:14:37

@PO: ha rám goindolsz, részemről örülök, hogy végre nem kell középkori joggal foglalkoznom, habár a kínzüeszközök tényleg érdekesek voltak.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.12. 20:17:53

@süllőcske: lehet kapni külön egybeöntött billentyűzetet, amit usbvel tudsz rákötni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 20:39:51

@Babette_: nemááán! Nna, akkor bonthatom le a Pásztortüzes pólóról az ultramarin-kék bötűket?! :-O

Nem konkrétan rád, sokan tanulták itt köztünk ezeket a tudományokat.

süllőcske 2012.06.12. 20:54:27

@1kutya: Szegediek többsége be-ki-át vándorló.
Az archaikus nyelvhasználat pedig nem csak a tájhoz kötődik. Ezért sorolja Hajdul a kis Dél-Alföldi sectiokat, ahol stabilan őznek.
Magácskám részéről büszkeségem a szóban forgó jellegzet, adott esetben önkéntelen használata.

1kutya 2012.06.12. 21:06:39

@süllőcske: annyira nem is lehetett érezni!

nálam viszont sokan megzakkannak, mivel már keverem a szatmár-beregi tájszólást a biharival és nem tudják eldönteni honnan is jöttem.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.12. 21:11:13

@süllőcske: Csak neked, csak most! Rugalmas billentyűzet FKBE11 van a cimkére írva. Átlátszó hengerben van összetekerve, ha jól emlékszem 10 frank volt. Egyszer kipróbáltuk, azóta érintetlen.
Megmutassam?

@Babette_: Ezt akkor nem közlöm a pasimmal, úgyis nincs ma jó kedve.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.12. 21:14:40

Jó estét!
Számomra kicsit - nem tudom hogyan mondjam - különös a történet.
"Közel száz méter kerítő, jó méter széles, a teteje felparafázva, néhol hungarocell bójázva, az alja súlyozva."
A "hat méter széles" jobban hangzik, egy méteres háló gyakorlatilag semmire nem alkalmas. A háló felső részén (felin) a parafát már vagy 30 éve hungarocell helyettesíti.
"A HALÁSZ A HÁLÓJÁT HASZNÁLAT UTÁN BENYOMKODJA A SUFNIBA, NEM HAJTOGATJA, A ROTHADÁSRA HAJLAMOS RÉSZEKET (GYÉKÉNY SÚLYOZÁS) NEM SZEDI LE"
A hálót nem szokták hajtogatni, igaz, lehetőleg úgy szedik be, (trógba, csónakba, akármibe) hogy azt ki lehessen vetni. Az a gyékény nem súlyozás, a háló alsó dupla kötelébe (alin) tűzik bele, hogy ne vágjon bele az iszapba.
"MINDIG A LEGFIATALABB FELNŐTT ROKON FÉRFI HÚZZA A CSÓNAKOT NYAKIG VÍZBEN, GUMIRUHÁBAN. "
Ez aztán teljesen érthetetlen. Mi a barna szarért kell húzni a csónakot? Talán nem kellene iszapig leengedni a vizet. A csónakból vetjük ki a hálót, egy evez, egy-kettő engedi kifelé. Mikor kiér a háló, rákötünk kötéllel, és a partról szépen húzzuk.
"A HALÁSZ A CSÓNAKBAN ÁLLVA IRÁNYÍT, VÉLETLENÜL SEM LESZ VIZES, DIRIGÁL, UTASÍT"
A halászmester a háló mögött megy a csónakkal, igazítja a hálót, ha netán elakad, kicsit emel rajta.
"halak áthordása a kis tóba (hal átmeneti tárolására szolgáló egyedül is jól halászható gazdasági egység)"
Telelőnek hívják, a őszi lehalászáskor ide gyűjtik fajtánként és korosztályonként a halat. Bő víztátfolyású kis tavak, innen lehet gyorsan kielégíteni a különféle igényeket.
Végül is nem vitatom, hogy így esett.

süllőcske 2012.06.12. 21:16:13

@1kutya: Mögmondtam: Ihlet kérdése. Nem jó, ha többöket zavar, pl művészöti, kultúrális körökben, Pöstön, miegymás.

süllőcske 2012.06.12. 21:22:57

@Waka: Könyörgöm, mér most írod be? Így nem lehet megvitatni! (különben minden épeszű ember tudja, hogy a méteres háló nem borít, stb)

süllőcske 2012.06.12. 21:25:38

@Waka: Kárr, a tököskánya íveljen alája!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 21:27:11

@Babette_: Úgy lenne az igazi, PO-féle úrihímzéssel.

süllőcske 2012.06.12. 21:27:39

@Waka: No, meg ez nem szak, hanem élmény leírat.

Daró 2012.06.12. 21:32:27

@Waka: Persze, lehet kötekedni is. Ha erre jársz, ugorj be, megmutatom a környéket.
Megválaszolgassam egyenként az aggályaid vagy tekintsünk el tőle?
Őszintén mi a szarért találna ki valaki ilyesmit?
Természetesen részlegesen igazad van, pl. a gyékényezésben. Meg a háló szélességében. A többiben meg csak a részlegesség részlegességéig.

süllőcske 2012.06.12. 21:39:53

@Daró: Most mintha morci lenne. Általában igen kedvesen mosolyog, jó fej, sok tudással.

Daró 2012.06.12. 21:42:55

@Waka: @süllőcske: Bocsánat, valóban kissé ingerült vagyok, a vizsgaidőszak teszi. El is mentem mára. Jó éjjelt!

süllőcske 2012.06.12. 21:46:41

Most tényleg, kicsit mérgesen meresztem háti tüskéimet..

1kutya 2012.06.12. 21:55:13

@süllőcske: minket nem zavar:) sőt én néha írásban is használom...

@Waka: nem azért a kétforintért, de halásztál te már ezeken az itteni szikes pocsolyákon, amiket errefelé halastónak hívnak? (én nem, csak kérdem)

1kutya 2012.06.12. 21:56:12

@Waka: "így szoktam leszállni bazmeg!":-DDD

süllőcske 2012.06.12. 22:06:37

@1kutya: @Waka: Nem azért mondom, de amit feltárni érdemes, az a jó. Ami hibádzik, arra legyen a példamutatás, attól, aki képes rá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.12. 22:13:17

@Mitzi von Küche: Ezt nem értem ... Amióta a blog.hu-n vagyok, ez a vörösréz szilvalekvárfőző üst az avatarom.

fernel 2012.06.12. 22:30:16

Gyerekek!
Törölgetem a könnyeimet, annyira röhögök!
Csak az a baj, mire ideérek, addigra már mindenki elmegy aludni.
Nem semmik vagytok!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.12. 22:34:33

@1kutya: Ahol a csónak ember által húzva elmegy, ott elmegy tolófával (palónya) is. Ha nem megy el a csónak, ott nem víz van, hanem iszap, abban meg ugye elég kevés hal van. A kötelet meg körbe is lehet vinni, főleg, ha alacsony a víz, és el lehet menni a parton.
Mindegy, biztosan mások voltak a körülmények. Amire rácsodálkoztam, az a "nem így tudom/szoktam".

skylla 2012.06.12. 22:41:37

na... mi van itten?

1kutya 2012.06.12. 22:45:45

@Waka: hát most már tudod, szokod:)
(egyébként az alföldi parasztember, az olyan, hogy ha lehet megoldja kézihajtánnyal, eszébe nem jutna pölö tolófát használni:)

süllőcske 2012.06.12. 23:09:05

@1kutya: Csáklya, mint olyan, árterek, gödrök, patakok, göbbenők, kubikok, nádöblök, zátonyok, zúgók, rekesztők, árkok, fokok halászata, mind szakértelmes.
Annyit, de annyit lehetne erről mondani. Most Waka szólt, a Dunántúlról. Országnyi távról. Kis tavak módszeréről. Más meg másképp halászik ott, ahol Daró járt. Lehet, hogy nem a legügyesebben. Végül is a cikk hangja is ezt idézi. De nem a cikk hibádzik, szerintem.

Daró 2012.06.13. 06:59:50

@Babette_: nincs még fenn az eredmény, de vélhetően sehogy. :-(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.13. 08:48:54

@Andrass9: Esküszöm, most tűnt fel először, amiből két dolog következik. 1/ Nem vagyok jó megfigyelő. 2/ Ritkán kommentelsz.