Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

A lecsóvita-indító lecsó

2012.06.06. 07:00 PO

Egyszer rég, egy falunapon, főzőversenyen történt. Készítettem egy élvonalba sorolható szürkemarha gulyást, néhány meghívott íjászcimbora tiszteletére. BigBuffalo komám megkóstolta, majd felpillantott a szemüvege felett és azt mondta, hogy „ez nagyon ott van!”

A zsűri is érdeklődéssel kóstolgatta, a szürkemarha, meg a messziről jött vendég okán. A zsűri elnöke – aki maga volt a Lecsókirály! – csak üveges tekintettel nyammogott és egyre csak pillogott, viszik-e a népek az ő tüzes lecsóját?

Akkor és ott elhatároztam, hogy király nemigen leszek, mert akkor jó időben is ilyen cifra fehér kabátban kellene szívnom, de lecsóügyben egyszer én is megmondom a frankót!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt éveket nem töltöttem tétlenül. Kipróbáltam sok érdekes dolgot. Tudom, micsoda különbség van egy téli rácponty, meg egy nyári, friss zöldségekkel készült változat között. Tapasztaltam, hogy a megszokott alapanyagok mellett érdemes bevonni a játékba a padlizsánt, esetleg cukkinit is. Leszoktam arról, hogy erős ízű kolbásszal csapjam agyon a zöldségek ízharmóniáját, vagy hogy marketing okokból lecsókolbásznak nevezett kútmérgezést tegyek az ételbe.

Nos, arra jutottam, hogy a Tökéletes Lecsó tág fogalom. De van néhány dolog, ami nélkül nincs tökély, ezeket felemelt mutatóujjal és felhúzott szemöldökkel mesélném:

A Tökéletes Lecsó...

  • az évnek abban az időszakában készíthető, amikor a hozzávalókat már nem a földgolyó másik oldaláról kell idecipelni, nem is a fűtött fólia alól, hanem szabadföldi termesztésből jönnek.
  • nem nélkülözi a paprika-paradicsom-hagyma meghatározó szerepét.
  • indítása sertészsíron történjen. Na jó, lehet olajról is, ha nem eltökélt cél a Tökéletesség.
  • elsősorban az én serpenyőmből kerül ki, de más is elérheti a Tökéletességnek azt a fokozatát, amit - nyilvánvalóan udvariasságból - én is tökéletesnek neveznék.

Egy barátságos, biztató folytatást ígérő fotó a hozzávalókról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Így készítsük:

Végy 1-2 szelet füstölt szalonnát és 1-2 szelet húsos szalonnát (lehet sózott szalonna és füstölt húsos szalonna is). Felkockázva kezdd el izzítani, először a zsírosat, később add hozzá a húsos szalonnát. Ha sok zsír sül ki, le kell önteni belőle. Én nem használok egyszerre kétféle füstölt szalonnát, ne legyen túlzottan füstízű az étel.

Dobj hozzá 2-4 felkockázott hagymát és párold. Amikor üveges, adj hozzá két meghámozott, kockára vágott padlizsánt. Dobj hozzá 2 babérlevelet, adj hozzá egy mokkáskanálnyi frissen őrölt borsot. Sózzad. Addig párold együtt fedő alatt, amíg a padlizsán meg nem puhul. Néha meg kell kevergetni.

Amikor a padlizsán már menthetetlen, dobj hozzá 2-4 szem paradicsomot, 2-3 pritamin paprikát, ízlés szerint kockázva/csíkozva. Lényegesen érdekesebb, ha belekarikázunk egy cső csípős zöldpaprikát is. Később néhány evőkanál házi paradicsomsűrítmény is adható hozzá.

Amikor minden alkatrész megpárolódott, a lecsó sűrűsödött, érezhető a zakuszkára jellemző illat. Ha a zöldségek leve is nagyrészt elfőtt és a társaság is igényli, akkor üss rá néhány tojást. Ezzel lehet a tömeget növelni, a várakozók számától függően. Tehát: a Tökéletes Lecsó is elbírja a tojást, de nem szükséges tartozéka.

Jó étök lészön!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képen egy tojás nélküli, ún. vendégbarát változat látható. Ebbe láthatóan nem, vagy csak kevés csípős paprikát tettem. De a tányérra még helyeztem néhány karikát.

198 komment

Címkék: tökéletes lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr654558057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.06. 19:56:21

@dömbi: Mi a francnak vacakolsz lúggal! Az egész társaság szarban van, amikor ezt hallja! Itt a kocsmában odafigyelünk ám egymásra!! Gyógyulj gyorsan és fájdalommentesen.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.06. 20:04:11

@Andrass9: hogy a fenében csinál szappant lúg nélkül szerinted???? csak kérdezem...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.06. 20:09:21

@Waka: Nem fogod elninni, de "horvátba" - azaz Horvátországban csináltam életem legsikeresebb lecsóját! Egy pirinyó szigeten laktunk (Krapanj), és bementünk a szárazföldre a piacra. Kevenc szomszédasszonyom családjával voltunk, szóval őróluk már hallottatok. Találtam a piacon császárszalonnát! Na ez döntötte el a vacsora receptjét. Sok zöldpaprika és paradicsom (isteni illattal!!), valamint a kerítést alkotó rozmaring bokor adta meg az alaphangulatot. A csapat persze a tengerben lubickolt, amig én főztem, de hát kit bánt az ilyesmi, amikot ALKOT! (Süllőcske lesz a tanum).
Szóval kezdődött az eledel kb 50 deka császárszalonnával, amit apróra vágtam és pirítottam. Amikor mát igencsak piros és koppanós volt, zúdult bele vagy két kiló apróra vágott hagyma. Én hagymabolond vagyok az ilyen étkekben!
Közben a paradicsomot pucoltam, és hámoztam (lehet köpködni, de így finomabb volt). Amikor már átlátszó volt a hagyma, ment bele a hámozott paradicsom, vagy 3 kilónyi. Rotyogott ám istenesen az apartman kis konyhájában, de a rezsó bírta a gyűrődést. Úgy láttam, sűrűsödik a lé (sok hagyma jó szaftot csinál!), hát beleaprítottam bő 3 kiló zöldpaprikát. Olyan fehéret, ami itthon is van. Fél óra, és jött vissza a csapat a fürdésből. Hát mit mondjak. Kb 20 percig tartott és üres volt a lábos.
Aki nem hiszi, kérdezze a szomszédasszonyomat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.06. 20:09:58

@anica inkognitóban: Ne csinálj szappant ....
Bocs, de nincs jobb ötletem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.06. 20:18:30

@Andrass9: Szerintem az együl sülő füstölt szalonna és hagyma illatának nincs párja. Mondjuk, azért a paradicsom:paprika arányt nagyjából 1:4 szoktam alkalmazni.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.06. 20:24:53

@Andrass9: Köszi!
A szappan készítéséhez kell az NaOH, vagy KOH, mert anélkül nem lesz szappan a zsírokból olajokból. Nem halogathattam tovább, mert fogytán a készlet, űzött a kíváncsiság, mert megérkeztek a különleges alapanyagok pl. feketesó, epermag, babasszuolaj, stb.

@BariKarika: Nem a megszokott edénybe oldottam a lúgot, kicsit magasról öntöttem az olajokba, és rámfröccsent. A baj az volt, hogy kivételesen nem készítettem oda tálba vizet, mert abba azonnal belelógathattam volna a pofázmányomat, és akkor nincs baj, vagy jóval kisebb! A maszkot sem vettem fel. Ezekért 1 tanulónak leordítanám a haját, és rögtön eltanácsolnám. Persze maszk, meg víz nélkül bele sem kezdhetne!
@anica inkognitóban: Kerestek már meg azzal, hogy mondjam meg hogy kell vizeletből szappant készíteni, és eskü, hogy nem adja el. Ne röhögj!

Benikuty 2012.06.06. 20:26:34

@Waka: értettem úgy is.
Az én lecsóm annyira ortodox, hogy le sem merem írni a receptet, mert máglyára vetnétek.

Hurri Kán 2012.06.06. 20:30:12

@Benikuty:
Csak ha kész a következő adag kolbász, utána. :)

1kutya 2012.06.06. 20:30:26

@Waka: nem finnya, csak minden paradicsomból készültet megeszek de a héjára algériás vagyok, sőt nyersen még ki is hányom. valszeg az állaga nem tecc, így aztán forró vízbe mártom és lehúzom a borítást róla, mielőtt felhasználom. ha ez nagyon nagy gasztrobűn, akkor református létemre meggyónok, de akkoris...

Benikuty 2012.06.06. 20:33:21

@dömbi: jobbulást. Nekem négy ujjam több menetben sikerült lemetélnem, pedig jobb kezes vagyok, meg a tenyeremből is kifordítottam az izmot zsírszövettel együtt. Ha vigasztal, nem csak te vagy balfácán:)

Benikuty 2012.06.06. 20:35:03

@1kutya: próbáld meg főve kihányni, úgy biztos könnyebb;)

Benikuty 2012.06.06. 20:37:28

@gyvy: pozitív hozzámállásod teljesen lenyűgöző:D

Benikuty 2012.06.06. 20:40:45

@1kutya: teljesen jogos,a lecsóban semmi keresni valója, bár alapvetően az a záloga a másnap reggeli könnyű, laza...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.06. 20:42:00

@Benikuty: Köszi, neked is!
Ezt mikor tudtad magaddal elkövetni?
Azt az ortodox receptet szívesen venném, ha nem titok.
Máglyára vetni? Micsoda finomkodás? Legyen még 2 felesége annak aki...
hihihi

Hurri Kán 2012.06.06. 20:43:48

@Benikuty:
Én visszatartom a tömeget a máglyától, ha elárulod a "teljesen" ortodox lecsóreceptet :)

BariKarika 2012.06.06. 20:45:06

@dömbi: te tiszta Fight Club ez a sztori! :) Ok, tudom, nem vicces...megmarad a helye? :(
@1kutya: ok, elfogadjuk a valaszt, hamozgasd csak :P

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.06. 20:53:58

@Benikuty: Tegnap próbáltam:nem.
@dömbi: A szakmád áldozata lettél:(

BariKarika 2012.06.06. 20:54:45

@Benikuty: basszus, most nagyon rohogok, csak most lattam a fozve probald cimut :DDD
@1kutya: Jajj dehogy, tavol alljon tolem...ah dehogy, nem, tenyleg nem...:')

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.06. 20:55:49

@1kutya: Nem bűn, dehogy. Csak éppen engem egyáltalán nem zavar, viszont, ha másoknak is főzök, nem tudhatom, kinek milyen az ízlése, ezért többnyire hámozom. Ugyanezen okok miatt szedem ki az inakat a húsból, kerülöm a bőrkét, használok kevesebb zsírt, satöbbi. Szeretek tekintettel lenni másokra, de azért titkon finnyáknak hívom őket.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.06. 21:01:09

Kicsit el, verziót frissítek, remélem nem hány be a gép.

Benikuty 2012.06.06. 21:01:30

@dömbi: az elmúlt tíz évben. Aztán rájöttem, ha kissé be vagyok baszikálva, és alkothatnékom támad, lánckesztyűt húzok a balabbik kezemre. Abból baj még sosem lett.
Az ortodox recept visszatérés a faék alapokhoz.
Csak semmi cicó, köretnek pedig kézi tarhonya.
( kolozsvári szalonna kakastaréjra sütve, kevés zsírra egy rész hagyma dinsztelni, hozzá két rész tv paprika, kemény lángon pirítani, végül egy rész kockázott paradicsom, úgy hogy maradjon egy kis nyers húsa. tányérban rá a sült szalonna, desszert a röfögés)

Benikuty 2012.06.06. 21:03:32

@1kutya: mit vártál, bilicsörgést?:D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.06. 21:03:40

@BariKarika: Remélem nem.@Mitzi von Küche: Ááá, a saját figyelmetlenségemnek.

Hurri Kán 2012.06.06. 21:04:48

@Benikuty:
Ez a recept tökéletes. :)

Benikuty 2012.06.06. 21:08:09

@gyvy: én úgy gondolom, hogy aki f*ngani akar, az tuti bef*sik, de ennek ellentmond, hogy bátraké a szerencse. Más baromság nem jut épp eszembe, de dolgozom rajta:)

Daró 2012.06.06. 21:08:26

Én pedig azt találtam ki, ha vége a vizsgaidőszaknak, sört fogok főzni itthon. Ha már Orbán a punk megengedi. Mit szóltok? A következő találkozóra kész is lesz :-D
Valaki próbált már otthon tudatmódosító szereket előállítani?

Benikuty 2012.06.06. 21:10:57

@Daró: jaja! Tökfőzelék a neve.

1kutya 2012.06.06. 21:14:48

@Daró: máktea, spanglitekerés, pálinkafőzés...

BariKarika 2012.06.06. 21:15:10

@Benikuty: ez tokeletes! Imadom az aranyaidat ha foglamazhatok igy :)

@Daró: aha, a batyam, edzocipo az eloszobaban, megprobaltunk lemenni a pincebe ( eloszobabol nyilt a lejaro), anyam is, en is, feluton a cipedli odorje modositotta a tudatunkat, nem akartunk a pincebe menni...

Hurri Kán 2012.06.06. 21:18:45

@Benikuty:
Véleményem szerint néma gyerek anyja sem esik messze a botjától, szóval lehet valami abban abban, amit mondasz. :D

medvedr 2012.06.06. 21:18:47

@@dömbi: Ez milyen kegyetelen!
Mivel szoktad a lúgégést kezelni?

susztertangó 2012.06.06. 21:19:36

@Andrass9: Napokban írtad, hogy nem találtál elég csípős kolbászt. Most az exKaiser'sban direkt vettem 10 dkgt Tóalmási Tüzesből és elég is volt. Nem mondom, egy jó bablevesbe elférne egy szál és nem kell bele más erős.Sok kenyérrel tudtam csak megenni.

Hurri Kán 2012.06.06. 21:19:49

@Daró:
Tavaly születésnapomon összekevertem a műanyagüvegeket, és egy deci bort felhigítottam kettő deci pálinkával.

smithgerda 2012.06.06. 21:20:26

A padlizsános az nem ratatujjj? A lecsó az tv paprika, paradicsom és hagyma, oszt kész. Vagy írta má' valaki? Nem olvastam kommenteket.

smithgerda 2012.06.06. 21:25:04

De amúgy én is szokok ilyet, olívaolajon, szalonna nélkül és rozskenyérrel eszem. Férjnek kell hozzá tojás is, meg fehérkenyér.
Zakuszkát csak igazi erdélyiek által készítve, akik szabad tűzön grillezik hozzá a padlizsánt, mindent külön megsütnek hozzá, azután átpasszírozzák, aztán.... tovább nem tudom, de hosszú és bonyolult folyamat.

Benikuty 2012.06.06. 21:28:46

@susztertangó: a csípős kolbászban nem az a lényeg, hogy levigye a parókát. Azt az arányt kell megtalálni, hogy a szádban ne csípjen, ne fedje el a fűszereket (vagy egyéb nem oda való galádságot), sőt, mint ízfokozó dolgozzon. Aztán, ha lenyelted, na akkor ott egy kicsit odacsípjen, olyan játékosan, huncutul. Nem egyszerű, de néha sikerül:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.06. 21:29:26

@Benikuty:
Ez a recept teccik nekem. Lehet az én fejemre is kellene húzni valamit. Talán 1 zacskó megtenné?!
@Daró: Hajrá Daró!
Mézsör annak számít? Ecetet viszont bármikor még olajból is.

1kutya 2012.06.06. 21:30:48

@Benikuty: 2 ek csípőspaprika/10kg hús! nem egy nagy ördöngösség...

Benikuty 2012.06.06. 21:35:35

@1kutya: mennyire csípős paprika?:) egzakt módon lsz.:D

Benikuty 2012.06.06. 21:37:46

@dömbi: ne röhögtess, mert cserepes a szám:D

Benikuty 2012.06.06. 21:40:47

Jóccakát, holnap bevetésre megyek. Prénteken jövök, kellemes fenyegetettséget;)

1kutya 2012.06.06. 21:42:51

@Benikuty: olyan normál, házi (nem macskapöcse style).

Hurri Kán 2012.06.06. 21:43:32

@1kutya:
Ha volna kétszer egymás után ugyanolyan csípős paprika :)

1kutya 2012.06.06. 21:46:47

@gyvy: na jó, jártunk már mi is úgy, hogy a Mirci szisza a kolbászdarabkára csak legyintett egyet és azt mondta pfff..., de azért tízből kilencszer összejön:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.06. 21:47:58

@medvedr: Azonnal hidegvíz, ha borsónyinál nagyobb felület, szem, akkor futás az orvoshoz, víz után énszappannal lemosás, utána sheavaj, ha van aloevera növény levelének a belseje, ha még mindig fáj, húzódik, akkor jön a speciális krémem.
A vadasodért megadom a pontos receptjét ha kéred, de 1-2 nap türelmedet, mert pesten van a recept.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.06. 21:50:34

@Benikuty: Hö-hö, akkor mit mondjak én? Bár az enyémen most nincs bőr, kopasz.

Hurri Kán 2012.06.06. 21:51:19

@1kutya:
Különben is, sose a paprika sok, a hús kevés hozzá. :D

susztertangó 2012.06.06. 21:55:50

@Benikuty: :-))Ollé, akkor már szóba állhatok veled?A múltkor letiltottál.

Benikuty 2012.06.06. 21:55:52

@gyvy: ilyen apróságokkal küzdünk, mert állandónak kell lennie.
Jó éjt, ötkor kelés, és egyszer biztos ki kell vinni éjszaka öreg kutyámat. Azok a fránya záróizmok:(

susztertangó 2012.06.06. 21:58:49

@Benikuty: Egyébkén meghalt Mátyás, oda az igazság alapján, meghalt a Nagyanyám, azóta se ettem "olyant". Na persze 1963 óta.

1kutya 2012.06.06. 22:00:15

@gyvy: no meg az is igaz, hogy beletenni még lehet, de kivenni belőle...

Hurri Kán 2012.06.06. 22:03:30

@1kutya:
Ez is igaz... Emiatt van, bármit is főzök, mindig kóstolgatok közben.
Meg hogy ne álljak fejre a piától. :D

BariKarika 2012.06.06. 22:07:14

Gyerekek, ez hihetetlen, a tv-ben a vacsoracsata vagy mi a fene ir megfeleloje megy...a birodalmi lepegeto alkatu csaj egy ultraronda napszemuvegben apritja a hagymat, kb 5x5cm-es kockakra....jajj B+ !!!Most mutogatja a marharonda viszont piszkosul draga porcelan teaskeszletet...most a tescos sajtot vagja fel eppen....sajttalnak, es berakta oket a hutobe!!!!!!! ahhhhhhhh!!!!!!! es most gumikesztyut huz mert kozolte, hogy a gyonyoru baranybordat fuj megfogne es az gusztustalan ( marmint a nyers hus!) Ahhhhhhhhhh! anyam borogass!!! es meg csak harom perce nezem!

Hurri Kán 2012.06.06. 22:09:25

@BariKarika:
Megnyugodtam, a ker. tévék mindenhol egyformák. :)
Amúgy rettenet...

1kutya 2012.06.06. 22:12:18

@BariKarika: én megfognám a báránybor...

(inkább nem mondok semmit)

1kutya 2012.06.06. 22:14:15

@gyvy: pálinkafőzés közben necces:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.06. 22:15:04

@BariKarika: Nyugalom a hosszú élet, meg a ránctalan arc titka. Persze ráncügyben fordulj hozzám bizalommal.

BariKarika 2012.06.06. 22:17:31

@gyvy: most fogadta eppen a vendegeket, szepen feloltozve, kepzelj el egy sertesdagadot pink ruhacskaba passzirozva, fekete(!) harisnyaval, jajj!
@1kutya: elfelejtettem emliteni, hogy a liba nem akarmilyen gumikesztyut huzott, olyat ami szerintem prosztatavizsgalatoknal hasznalatos :S

Ok, levessel kezd, gombakremlevessel, passzirozott higfosas, jezusom!!! hol van ilyenkor a 18as karika????

Hurri Kán 2012.06.06. 22:17:45

@1kutya:
Azt nem főzök házilag. Node egy rendes marhapörkölt is vagy két óra, inkább 3 mire rendesen megfő. Nem lehet, hogy az ember nem kóstolja meg, viszont a tűzhelynél meg meleg van, szóval... :)

Hurri Kán 2012.06.06. 22:19:08

@BariKarika:
Ez biztos, hogy főzőműsor, és nem valami gasztro-fétispornó? :D

BariKarika 2012.06.06. 22:20:23

@dömbi: ah, nincs rancom, meg nem indult be a rancreakcio, de azert koszi :)

Ja, a barany egyebkent jol nez ki, mondjuk azt nem ertem miert kell megmorzsazni...ah, a fenebe, tulsutotte! a vendegek ragjak, es ragjak...aha, ez egy dietas barany, fel oraig ragsz egy falatot...

BariKarika 2012.06.06. 22:20:39

@dömbi: ah, nincs rancom, meg nem indult be a rancreakcio, de azert koszi :)

Ja, a barany egyebkent jol nez ki, mondjuk azt nem ertem miert kell megmorzsazni...ah, a fenebe, tulsutotte! a vendegek ragjak, es ragjak...aha, ez egy dietas barany, fel oraig ragsz egy falatot...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.06. 22:21:57

@Benikuty: Félre ne értsd, de most jöttem be a kertből. Bűzlök, mint egy füstölgő gyökér. Rohadt jól érzem magam a nyárson sült szalonna után!!! (OK - egy kis kékfrankos segített)
Nem is emlékszem, mikor sütöttem szalonnát.

BariKarika 2012.06.06. 22:22:19

@gyvy: haaaat, a fene sem tudja, fura nepek ezek az irek...oh, vajon mi lesz a desszert??? ideerhetne mar a vendegem...:S

BariKarika 2012.06.06. 22:22:33

@gyvy: haaaat, a fene sem tudja, fura nepek ezek az irek...oh, vajon mi lesz a desszert??? ideerhetne mar a vendegem...:S

BariKarika 2012.06.06. 22:23:25

@Andrass9: epp most nem? mielott bejottel a kertbol :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.06. 22:25:28

@susztertangó: Akkor velem baj lehet, mert a Tóalmási nekem ... szóval ... gyenge.
Beni kolbásza másnap már adta azt a csípést, amit vártam!!

Hurri Kán 2012.06.06. 22:28:11

@BariKarika:
De legalább nem énekel a főzősműsorban Bangó Margit :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.06. 22:28:46

@Benikuty: Ettől szerettem meg a kolbászt, amit csinálsz! Nem durva és támadó, hanem hátulról jön :)
Más szóval: Az íz akkor jelentkezik, amikor nem várod és nem erőszakos - csak ott van!

1kutya 2012.06.06. 22:30:16

@BariKarika: azt szerencsére még nem tudom milyen, olyan öreg még nem vagyok (bárhogy is erőlteted:)

@gyvy: pedig pályinkát mindenből lehet főzni:-DDD

BariKarika 2012.06.06. 22:35:00

@1kutya: egyaltalan nem eroltetem...felreertettel :) nem, nem vagy oreg :)
Ok, vege a musornak, idojarasjelentes, szerintem egy honapra elore felveszik, esik, meg esik, meg esik...:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.06. 22:39:06

@BariKarika: Nem értem, de ne zavarjon.
@Benikuty: Nehezen képzelem el a dolgot lánckesztyü nélkül! Különös tekintettel a röfögésre :) Jó a humorod - tetszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.06. 22:40:52

@BariKarika: "egy honapra elore felveszik" leköptem a képernyőt!!!

BariKarika 2012.06.06. 22:43:56

@Andrass9: de most komolyan! Aigner Szilard itt sosem tevedne! :S

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.06. 22:48:32

@BariKarika: Nem tudsz egy kis vizet átküldeni? Porzik a kertem.

Hurri Kán 2012.06.06. 22:50:32

@Andrass9:
A tegnap előtti eső nem áztatta meg kicsit?

BariKarika 2012.06.07. 00:36:06

@Andrass9: ok, mennyi kell? hova kuldjem? :D de cserebe napsutest szeretnek es legalabb plusz 5 fokot erre az atlag 12-15fokra :)

Pinka-Panka 2012.06.07. 05:13:48

Jó reggelt:)
A lecsó a legjobb étel. Még Michael Flatley, amikor hazánkban koncertezett - külön megemlítette a szalonnás, csípős lecsót. Kiváltképp ízlett neki, friss kenyérrel és vörösborral, elmondása szerint jól bepakolt belőle, aztán táncolhatta is le - de meg nem bánta:)
Szóval tudjuk is, hogy a legjobb kaja, nyáron megunásig esszük:)

susztertangó 2012.06.07. 07:10:23

@dömbi: Csak tudatlanságom eloszlatandó kérdezem, az ecetes víz nem használ? Csak mert a történelem hajnalán raktárosként fogtam egy mércés üveg edényt, amibe egy nálam idősebb szaki töltött ecetsavat,fele mellé, fele bele alapon. Így jó sok jutott a kezemre. Nagyját bő vízzel leverettem, majd addig mostam a kezem sima szappannal, míg nem abba hagyta a túrósodást és habzani nem kezdett.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.07. 08:12:32

@1kutya: @gyvy: igaz, először kicsit furcsa vele a palacsinta...:DD

Pinka-Panka 2012.06.07. 08:13:02

@Benikuty: igen, volt egy nő, elutazott és kimentem megcsinálni:)

Pinka-Panka 2012.06.07. 08:16:24

@anica inkognitóban: nő volt ezért igen:))) nem egy herceg:PPP
hú most rossz voltam:)

Pinka-Panka 2012.06.07. 08:19:14

@anica inkognitóban: helyesbítek Anica:))
Nem lenne baj:DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.07. 11:15:17

@susztertangó: Azt hiszem nem értem pontosan mi a kérdés. Ha arra gondolsz, hogy arra tegyek ecetet ahol ráfröccsent a lúg, akkor na azt már aztán nem! Kb. azonnal ordítanék a fájdalomtól, gondold el, rögtön leégeti a bőrt a lúg, arra még az ecet...?

tartetatin 2012.06.07. 11:38:52

@PO: padlizsán igenis naggyon gáz ! ;P az ratatujj vagy akármi.
Ráadásul a kalifpaprika is túl édes, bizony :)
Kicsit punnyadt lecsó/tévépaprika.
És remekül indítható olívaolajon.
A többi okés :)

ja nem, ehhez szigorúan Fehérkenyér és nem gerdakenyér!

susztertangó 2012.06.07. 20:12:44

@dömbi: Ezt nem tudtam. Arra gondoltam, hogy az ecet esetleg semlegesíti-de így érthetően nem lehet.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.07. 21:01:53

@susztertangó: A kémiai folyamatba nem mennék bele, mert nem vagyok benne 100%-osan biztos, de így nem működik, ez tapasztalat.

medvedr 2012.06.07. 22:23:32

@dömbi: Köszi, a receptet köszönettel venném!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.08. 22:17:21

@tartetatin: Háááát - kicsit más véleményen vagyok!
Lecsóba én sem keverek semmit a 3 alapdolgon kívül (paprika, paradicsom, hagyma - na jó, húsos szalonna és kolbászféle is jöhet).
Viszont a kenyér nem alap összetevő - finom, igaz, enném is nap mint nap, de azért egy jó lecsót önmagában is megennék - kenyér nélkül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.08. 21:49:17

@Andrass9: kenyer marpedig kell a lecsohoz
ez a tok, vagy krumplifele nem
az a ratatujba kell
az en lecsom a tokeletes
villaval nem is lehetne enni cask kanallal
kell hogy legyen szaftja
szoval padlizsan kilove
a friss lecsoba a tojas is
kozben mar keszul:)