Egyszer rég, egy falunapon, főzőversenyen történt. Készítettem egy élvonalba sorolható szürkemarha gulyást, néhány meghívott íjászcimbora tiszteletére. BigBuffalo komám megkóstolta, majd felpillantott a szemüvege felett és azt mondta, hogy „ez nagyon ott van!”
A zsűri is érdeklődéssel kóstolgatta, a szürkemarha, meg a messziről jött vendég okán. A zsűri elnöke – aki maga volt a Lecsókirály! – csak üveges tekintettel nyammogott és egyre csak pillogott, viszik-e a népek az ő tüzes lecsóját?
Akkor és ott elhatároztam, hogy király nemigen leszek, mert akkor jó időben is ilyen cifra fehér kabátban kellene szívnom, de lecsóügyben egyszer én is megmondom a frankót!
Az elmúlt éveket nem töltöttem tétlenül. Kipróbáltam sok érdekes dolgot. Tudom, micsoda különbség van egy téli rácponty, meg egy nyári, friss zöldségekkel készült változat között. Tapasztaltam, hogy a megszokott alapanyagok mellett érdemes bevonni a játékba a padlizsánt, esetleg cukkinit is. Leszoktam arról, hogy erős ízű kolbásszal csapjam agyon a zöldségek ízharmóniáját, vagy hogy marketing okokból lecsókolbásznak nevezett kútmérgezést tegyek az ételbe.
Nos, arra jutottam, hogy a Tökéletes Lecsó tág fogalom. De van néhány dolog, ami nélkül nincs tökély, ezeket felemelt mutatóujjal és felhúzott szemöldökkel mesélném:
A Tökéletes Lecsó...
- az évnek abban az időszakában készíthető, amikor a hozzávalókat már nem a földgolyó másik oldaláról kell idecipelni, nem is a fűtött fólia alól, hanem szabadföldi termesztésből jönnek.
- nem nélkülözi a paprika-paradicsom-hagyma meghatározó szerepét.
- indítása sertészsíron történjen. Na jó, lehet olajról is, ha nem eltökélt cél a Tökéletesség.
- elsősorban az én serpenyőmből kerül ki, de más is elérheti a Tökéletességnek azt a fokozatát, amit - nyilvánvalóan udvariasságból - én is tökéletesnek neveznék.
Egy barátságos, biztató folytatást ígérő fotó a hozzávalókról:
Így készítsük:
Végy 1-2 szelet füstölt szalonnát és 1-2 szelet húsos szalonnát (lehet sózott szalonna és füstölt húsos szalonna is). Felkockázva kezdd el izzítani, először a zsírosat, később add hozzá a húsos szalonnát. Ha sok zsír sül ki, le kell önteni belőle. Én nem használok egyszerre kétféle füstölt szalonnát, ne legyen túlzottan füstízű az étel.
Dobj hozzá 2-4 felkockázott hagymát és párold. Amikor üveges, adj hozzá két meghámozott, kockára vágott padlizsánt. Dobj hozzá 2 babérlevelet, adj hozzá egy mokkáskanálnyi frissen őrölt borsot. Sózzad. Addig párold együtt fedő alatt, amíg a padlizsán meg nem puhul. Néha meg kell kevergetni.
Amikor a padlizsán már menthetetlen, dobj hozzá 2-4 szem paradicsomot, 2-3 pritamin paprikát, ízlés szerint kockázva/csíkozva. Lényegesen érdekesebb, ha belekarikázunk egy cső csípős zöldpaprikát is. Később néhány evőkanál házi paradicsomsűrítmény is adható hozzá.
Amikor minden alkatrész megpárolódott, a lecsó sűrűsödött, érezhető a zakuszkára jellemző illat. Ha a zöldségek leve is nagyrészt elfőtt és a társaság is igényli, akkor üss rá néhány tojást. Ezzel lehet a tömeget növelni, a várakozók számától függően. Tehát: a Tökéletes Lecsó is elbírja a tojást, de nem szükséges tartozéka.
Jó étök lészön!
A képen egy tojás nélküli, ún. vendégbarát változat látható. Ebbe láthatóan nem, vagy csak kevés csípős paprikát tettem. De a tányérra még helyeztem néhány karikát.