Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Befőzöm, ha addig élek is!

2012.06.05. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Anica

 

Egy palacsintával kezdődött. Tavaly beleguberáltam az anyámtól kapott lekvárok, befőttek maradékába és felfedeztem közöttük egy ’reszelt fahéjas alma’ feliratú kis üveget. Nagyon szép volt, a sárga, reszelt alma olyan pofátlan módon csábított üvegbörtöne ablakán keresztül, hogy nem tudtam ellenállni. Megtöltöttem a palacsintát és két perc múlva elaléltam, ahogy az első falatot a számba toltam. Ilyen a világon nincs! Olyan íz, illat, ami számomra minden ellenérzést eloszlat az almával szemben, pedig amúgy nem a kedvenc gyümölcsöm. Hamar elfogyott a kis üvegnyi csoda, aznap még a gyerek sem csokis palacsintát akart enni.

Néha eszembe jutott még, hogy kéne egy kis utánpótlás, de ha anyuéknál jártunk, kiment a fejemből, ritka találkozásainkkor pedig mindig félig pakolja a kocsi csomagtartóját, de hát hozunk is-viszünk is, pont elég azt megjegyezni, kinél milyen edényt ne felejtsünk majd ott a következő alkalommal, úgyhogy a reszelt alma mindig csak otthon kezdett hiányozni.

 

Amikor a minap szóbakerült és Mitzi meg Gyvy azt kérdezte, hogy készül az a jóhangzású reszelt alma, tudtam, itt az alkalom! Bár nem vagyok egy heteken keresztül befőző-lekvárkészítő típus, de azt már azért csak szégyelltem volna, hogy ennyivel ne boldoguljak.

Felhívtam hát este anyut, aki lediktálta, hogyan rakja el az almát. Most, amikor írok, az első néhány próbaüvegnyi már dunsztolódik és töltögetés közbeni kóstolás alapján azt kell mondjam, hálám örökké üldözni fogja a recipéért.

Nos, íme az alma, amiért meg fogtok őrülni és garantálom, hogy bármikor, ha másnapra kell egy üveg gyümölcs palacsintába, piskótába, simán összedobjátok.

A hozzávalók:

1,25 kg alma

1 citrom leve és héja

1 tasak Haas quittin 2:1 zselésítő

50 dkg kristálycukor

1 mokkáskanál őrölt fahéj

 

És az elkészítés:

P1090465.JPG

Az almát meghámozva lereszeltem, én szeretek logikátlanul csinálni dolgokat, ha azok számomra valami miatt úgy jók, ezért megyek vasalás közben több kilométert (ruha kivasal, be a szekrénybe, jöhet a következő... tudom, hülye vagyok, de én így csinálom, és pont.) és ezért almát pucol, rögtön reszel, jöhet a következő módon csináltam. Közben citromlével locsolgattam, hogy ne barnuljon, valamennyi kis rózsaszín árnyalata így is lett itt-ott, de nem vészes. Hozzáadtam a zselésítőt, és összeforraltam, utána a többi hozzávalót és forrástól számított 5 percig főztem (volt az 8 is, mert közben a laptop előttem volt és beleolvastam a mai nap komment-termésébe, de ártani nem ártott a „túlóra” az almának).

Forrón üvegbe töltöttem az elkészített almalekvárt, - kétszer megsütöttem az ujjam – aztán jó szorosan lezártam (celofánt elfelejtettem venni, úgyhogy csak natúr kupakoltam J), majd az üvegeket száraz dunsztba tettem és most holnapig hagyom pihenni. Ha… ha meg bírom várni a holnap reggelt.

P1090473.JPG

A konyhában még mindig érezni a párolódó alma és a reszelt citromhéj illatát, olyan ünnep-feelingje van a dolognak, és valljuk be, meghozta a kedvem a befőzéshez. Holnap teszek el még egy adag almát, aztán lehet, rászánom magam a többire is, csak előbb le kell vadásznom anyósom üres befőttesüvegeit. Azt hiszem, üzletelni fogok vele: három üres üvegért kap egy telit J

P1090471.JPG

251 komment

Címkék: reszelt fahéjas alma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1004561749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 19:50:16

@Mitzi von Küche: Mitzi, ne rendetlenkedj odabent, ne simogasd a fiatal kollegáid fenekét, meg ilyenek, mert hozzászoknak a jóhoz és utána azért nem engednek ki szombatra!!!! és akkor mirr-murr!! :))
én kitöltöm a Perrier-t, a kedves vendég meg eldönti, bevállalja-e..:)
@dömbi: nyihihihiiiiii..:DDDD
@1kutya: doktor úr, ez egy igen érdekes kezelés...:DDDD
@Pinka-Panka: dettó :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 20:14:13

@dömbi: beregeltem, de még csak a rovatcímeket futottam át.. a gasztroirodalom címszónál leragadtam.. az tetszik:)

Pinka-Panka 2012.06.05. 20:14:57

@Andrass9: Csak egy kanyar és ott lakom, amerre a Beni:)
Tőle gyalog is 10 perc, hát még kocsival.:)
Örülök, hogy erre jártál és nem csalódtál:)

Hurri Kán 2012.06.05. 20:14:58

@dömbi:
Önmegvalósító webmester mindent elkövet, hogy a béka segge alá lökje az oldal látogatottságát.
Ha beregisztrálsz, valószínű utána mindenféle kéretlen levelekkel és ajánlatokkal kezdenek majd bombázni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 20:14:59

@dömbi: ilyen rovatok vannak:
Alapanyagok
Eszközök, berendezések
Ételkészítés
Magyar konyha
Világ konyhái
Étlapok, kritikák
GasztroMazsola
Nevezetes napok
Szakácsoknak
Egyesületek, szervezetek
Horváth László
Metzger László
Gourmet Vacsorák
Ízes-nevesek
Gasztrotörténelem
Gasztroirodalom
Gasztrohumor

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 20:16:16

@gyvy: én azokat kiklikkeltem..:D nem kérek hírlevelet, meg ilyeneket..

Benikuty 2012.06.05. 20:20:46

@dömbi: dehogy, hová gondolsz, csak azt hittem, ugratsz:)

Daró 2012.06.05. 20:21:25

Micinek jobbulást!

Attól nő a keble halma... ügyben van aki ajánlja a wc-papíros dörgölést is. Hallottam olyan hölgyről akinél igencsak bevált.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.05. 20:21:29

@Benikuty: ez nem csak attól függ, hanem sok más dologtól is. De ezt te jobban tudod.

bélabácsi2 2012.06.05. 20:26:37

@gyvy: hihi, nem a webmester ilyen, hanem az oldal tulajdonosa, kicsit belterjesnek, szakmán belülinek szánja.
ugyanis a webmestert történetesen ismerem, debreceni gyerek :)))
nekem is van ott regem, de már elfelejtettem a jelszót is, régebben olvastam ott

Benikuty 2012.06.05. 20:28:08

@Andrass9: Vákumtöltőt használunk, nem lehetne benne levegő. Amúgy én is tapasztaltam, beszélnem kell majd a töltőgép kezelőjével. Köszönöm a kritikát, és a dicséretet is.

Hurri Kán 2012.06.05. 20:31:07

@anica inkognitóban:
Elhiszem, de én akkor sem adnék fel ilyen rejtvényeket a honlapomra látogatóknak. Most komolyan: pillanatok alatt talál rengeteg hasonló oldalt, ha már eljutott hozzám, akkor minek nehezítsem a dolgát, hogy információhoz jusson? :)

@bélabácsi2:
Előfordul, hogy a kettő ugyanaz, nem tudtam, hogy itt nem ez a helyzet. A látogatottságnak mindenesetre nem hiszem, hogy jót tenne.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 20:32:52

@gyvy: lehet, hogy csak a kihívást szerető látogatókat kedveli..:))

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 20:34:41

@anica inkognitóban: @gyvy: sáfrányos kukoricakrém, és kukoricaüszögleves a címe. a kukoricaüszög, jól tudom, hogy egy betegsége a növénynek, és honnan veszek, és...?

Hurri Kán 2012.06.05. 20:36:53

@anica inkognitóban:
Sok sikert hozzá neki :)

@dömbi:
Passz... De vannak itt olyanok, akik nálam lényegesen többet tudnak a növényekről :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 20:37:05

@dömbi: látom, nálad is győzött a kíváncsiság :)

smithgerda 2012.06.05. 20:37:46

Én kicsit soknak találom a cukker-alma arányát. De ezt a cuccot (illetve gerda-változatát) én is el szoktam készíteni, amikor almás pitét sütök.
Breaking news: ma mekit ettem!! mi van velem??!!

susztertangó 2012.06.05. 20:41:28

@1kutya: Karikára vágva, vagy csak úgy, harapva?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.05. 20:44:44

Jó estét! Rétesalmám nekem is van, két fa. Szerintem a legjobb illatú alma. De van egy szentiváni almafám is, sőt búzával érő- és vérbélű körte is. A kedvencem mégis két mutáns alma. Valamikor a hetvenes években az erdő szélén találtunk két fiatal almafát. Elvittük a kertbe, és elültettük. Az egyik a starkingra hasonlít, édes, de nem kásás, hanem lédús. A másik a goldenre hajaz, de a napsütötte oldala megpirul, és igen finom édes-savanykás, leves. Az utóbbi májusig simán eláll a pincében (éppen az utolját eszem).

1kutya 2012.06.05. 20:51:19

@Andrass9: szombaton elmondom, hogy miért levegős a belseje (még meg is mutatom a szalámin). maradjunk annyiban, hogy nem technológiai hiba.

Benikuty 2012.06.05. 20:52:54

@Waka: sárgulok az irigységtől:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.05. 20:54:55

@Benikuty: Hamarosan készük oltvány, éppen az alanyokat nevelgetem.

1kutya 2012.06.05. 20:55:17

@susztertangó: azt döntse el Panka meg Beni:)

@smithgerda: te beteg lettél! azonnal be kell utaljalak Mitzi mellé a klinikára (legalább lesz kivel beszélgetnie szegénynek):-DDD

Benikuty 2012.06.05. 20:55:43

@1kutya: szerintem az, gyenge a vákum, ami kiszippantja a masszából a levegőt. Vagy nem:) Teljesen elbizonytalanítottál...

smithgerda 2012.06.05. 20:55:46

@Andrass9: ne is mondd :) Sajtburger fresh-t ettem, és jólesett.

1kutya 2012.06.05. 20:58:26

@Waka: milyen alanyra oltod őket?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.05. 21:02:05

@1kutya: Alma magonc, egyenesen a fa alól szedve.

1kutya 2012.06.05. 21:06:36

@smithgerda: sósvízkúrára lett ítélve @Mitzi von Küche:

@Benikuty: az összes tavaszi (március) szalámink levegős lett! szerintünk (még anyósom szerint is, pedig az nagybaszó!:) túl meleg volt és gyorsan ért, ezért szétnyílt a közepe. valszeg a hűtéssel lehetett gond (nálunk +1napig kint maradt a füstölőben a cucc, miközben 25-28 fok volt).

1kutya 2012.06.05. 21:08:30

@Waka: de milyen? (vad alany, esetleg gyökeres, már nemesített?)

Daró 2012.06.05. 21:09:35

@smithgerda: Elindultál a lejtőn. Maholnap csülköspacalt ajánlgatsz itt velővel, kérem.
(aminek amúgy a nagymesterfokozatú művelője én vagyok)

Daró 2012.06.05. 21:13:59

A húgom rettenetesen egészségesen él. Húsból csak csirkemell, meg millió zöldség, minimális szénhidrát, no alkohol...persze kimutatta egy orvosdiagnosztikai vagy milyen cég hogy fel vannak halmozódva a szervezetében a méreganyagok. Primőr paradicsom meg saláta a CBA-ból, ugye mindig. Ráparancsoltak h. egyen mást is. Most már jóízűen eszi meg azt amitől eddig rettegett :-)
Mikor utoljára náluk jártunk vittünk neki viccből egy fél kilónyi elkészített hagymás velőt. Megette egyszerre, még én izgultam mikor eljöttünk, nehogy baja legyen :-D

Hurri Kán 2012.06.05. 21:16:12

@Daró:
Se egy sült csülök? Se egy deci pálinka utána? Jájj... Hát élet ez így? :)

Daró 2012.06.05. 21:16:37

Sógorom tesója meg (tősgyökeres pesti értelmiség) a legénybúcsún nekem mesélte, hogy képzeljem el, volt egy vendéglőben, ott hagymás vért adtak fel reggelire...képzeljem el, vért.
Hogy mik vannak...
(Persze a szilvától köhögött mind)

1kutya 2012.06.05. 21:16:52

@Daró: akkor most már tényleg egészségesen él...

Daró 2012.06.05. 21:18:13

@gyvy: Mondom, a Pöstiek köhögnek a pálinkától, tapasztalat.

Imre apó 2012.06.05. 21:19:11

Micinek gyógyulást, gyógyulást.

Sok az írott írás, mindenre nem fogok válaszolni. Elég elolvasnom.

Bélám az írás, a cigányos, nagyon kafa:):)

Sok cukor Geerda, ejnye:) Sajtburger, ejnye:)
Waka, szokásos jó:)

@anica inkognitóban: Teccik a tipped, dehát mé ne simogassa, hátha hamarabb gyógyul:D:D

@1kutya:Az nem alany, hanem állítmány:D:D:D nemfélreért, gazda:):)

smithgerda 2012.06.05. 21:21:21

@PO: @Daró: áhh, félévente 1x szoktam mekizni, és az idén még nem ettem. De a pacalpörköltet egyébként imádom, azt is eszem évente 2x, persze teljes kiőrlésű kenyérrel ;) Daró, én abban különbözöm a húgodtól, hogy én marhát is eszem és halat meg rákot, a zöldséget-gyümölcsöt a piacon veszem, meg alkeszkodni is szoktam néha. A velőt nem csípem viszont.

süllőcske 2012.06.05. 21:22:25

@1kutya: Ebben a zárványban nem szokott penész képződni? Rossz penész? Mert ilyet már tapasztaltam.

Imre apó 2012.06.05. 21:22:29

@gyvy: Mészáros csárda a négyesen Abony végén, az tuti hagymás vért nyomott:):)

Daró 2012.06.05. 21:22:42

@gyvy: óbazz, ölés után frissen, boros teával? Legtutibb kaja.
Van egy finn srác, Egri jányt vett el. Mikor először evett hurkát, mondta de jó ez a kolbász.
Nem Petri, ez hurka. Máj, tüdő, vér.
Kicsit megállt a rágással, gondolkodott. Öblített, nyelt, majd azt mondta, akkor is jó. Így megy ez Helsinkiben.

Daró 2012.06.05. 21:24:30

@Imre apó: Uh, igen, meg csülkös cipót is, pajtás, keblemre!
Vizsgáról kibasztak mint macskát sz. Nem esett jól.

1kutya 2012.06.05. 21:24:45

@smithgerda: te szívatsz akkor minket! egy igazi parasztjányka vagy, csak jól takargatod a xilittel meg a teljes kiőrlésű gabonával:-DDD

smithgerda 2012.06.05. 21:24:58

Én a vért csak nyersen iszom.

Imre apó 2012.06.05. 21:26:24

@Daró: Megfenyegetted a vizsgáztatót??:D:D:D
Akkor ismered a csárdát, nem rossz az óriási töpörtyűs pogija se, meg sok más.

Hurri Kán 2012.06.05. 21:26:29

@Imre apó:
Arra ölég ritkán járok. :)

@Daró:
Jó az mindenhogy. :)

smithgerda 2012.06.05. 21:29:11

@1kutya: hát ha a pacal iránti rajongás ezt jelenti ...;)
de a csülök nem megy, sem a velő, sem szalontüdő, sem a marhanyelv :D

smithgerda 2012.06.05. 21:29:44

@Daró: Sajnálom :( remélem, lesz pótvizsga.

Imre apó 2012.06.05. 21:29:48

@gyvy: Kár, kár. Már nem fiatal a tulaj, de jó a főztje, annó Pöstről Ladányba állandóan nála reggeliztünk, igen sűrűn.

1kutya 2012.06.05. 21:30:18

@süllőcske: nem! majd megmutatom. simán szétnyílik a bele, de nem teljesen keresztben, csak belső harmad.

@Imre apó: meg pacalt, kakastaréjjal és kakastökével! nyamnyam...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.05. 21:31:13

@1kutya: Ez fogós kérdés. Magról kelt, gyökeres. A lehullott almát ott hagytam a fa alatt, tavaszra kikeltek a kis almafák. Vad? Hm... Inkább békés.

Imre apó 2012.06.05. 21:31:46

@1kutya: Te is ismered a főztjeit? igaz nagy utazó vagy:):)

Hurri Kán 2012.06.05. 21:40:08

@Imre apó:
Ami nagyon jó kis hely volt, nagyon sok éve (kb. 15, azóta nem igen jártam arra), a régi hármas mellett talán Mezőkövesdnél a Pótkerék vendéglő. Mikor Miskolcra mentünk, vagy onnan jöttünk, mindig ott álltunk meg enni.

süllőcske 2012.06.05. 21:41:01

@Imre apó: A szögedi Diófában is pacal, taréj, töke, velő egy bográcsban volt a híres étel.

1kutya 2012.06.05. 21:41:38

@Imre apó: anno sokat jártam Ceglédre, mindig megálltunk (a babgulyása sem utolsó). apósom ha megjelenik, kiszalad az öreg köszönteni a parkolóba...

@Waka: akkor valszeg a nemes az alany, az csak akkor gáz, ha elfajzik.

1kutya 2012.06.05. 21:43:12

@süllőcske: nem olyan jó, mint a Mészárosé...

süllőcske 2012.06.05. 21:49:01

@1kutya: Ki tudja azt, hogy miért? Nagy Bandó hátha tudja.

1kutya 2012.06.05. 21:52:52

@süllőcske: akkor kérdezzük meg tőle...

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.05. 22:01:37

@Daró: már csak azért is, mert rájuk is jellemző a vér használata ld finn vérlepény, meg véres muffin, ilyesmiket hozott a kollégám anno tőlük.

Daró 2012.06.05. 22:08:22

@Babette_: elsősorban nem is a vérrel volt baja hanem a májjal :-)
Én elteszem magam mára, jó éjt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 22:45:08

@smithgerda: Klassz vagy!
Mindig is éreztem, hogy eszel te rendesen, csak kell valami "szöveg" mellé. Ezeket, amire meg most még nemet mondasz, szintén el fogod fogadni néhány év múlva! Kisebbik lányom nem túl válogatós, de a tökfőzeléket mindig elutasította (szép szó az "utálja" helyett, nem?). Napokban itthon volt, peresze tök szezon, én meg reggel este meg délben. Feleségem főzi, aki ugyan nem eszi meg, de a főztje tökéletes. Most a lányom is mondja: megpróbálom megint, te olyan jóízűen eszed. A második tányér után: Azt hiszem végre megszerettem :) Sokat változik az ember izlése.
Soha nem tudtam elképzelni, hogy kagylót egyek. Most meg az osztriga az egyik kedvencem!
Veled is ez fog történni, mert nem zárkózol el a "mástól". Jó, hogy itt jársz közöttünk. Adsz lendületet másoknak is, és a saját világodat is kinyitod. Valahol erről kellene szólnia a blogunknak ...

BigBuffalo 2012.06.05. 22:58:14

@süllőcske:
"Ebben a zárványban nem szokott penész képződni? Rossz penész? "
Egyszer jártam így én is. Akkor még nem én töltöttem, az volt a fordulópont. Kb. húsz kiló szarvasszalámit adtam a kutyáknak mert fellevegősödött a belseje és megjelent benne a penész. Abból az évjáratból a kolbász sem lett jó, az meg kívül penészedett. Mióta a füstöléstől eltekintve mindent én csinálok, ilyen nem fordult elő.

medvedr 2012.06.05. 22:59:06

@smithgerda: Azt a mindenit, nem hittem volna! Évente egyszer én is megkívánom és degeszre eszem magam ilyenekből. Legutóbb egy burger kingben voltam jó 3 hónapja, szerintem még jó ideig a tájékára sem megyek. Annál is inkább mert fogyózok. Olyanokat szokok ilyenkor csinálni, hogy jön szembe valaki és megkérdezem, hogy mennyi kalória van 150 gr cukkiniben. Aki azt mondja hogy guglizd ki, arra fájdalams vigyort küldök, sóhajjal egybekötve. Ez jól beválik, már komplett kalóriatáblázatom van.
@Mitzi von Küche: Kitartást és jobbulást, null diétához még a cigány lova sem bírt hozzászokni, hát még avatott hispán gasztronómia ismerő valaki.

BigBuffalo 2012.06.05. 22:59:32

@Daró:
"Nem Petri, ez hurka. Máj, tüdő, vér."
Véreshurkába máj?

1kutya 2012.06.05. 23:00:26

@BigBuffalo: lehet füstülési gond is a repedés, de konkretice sztem nem az volt a problem, hanem a meleg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 23:02:11

@BigBuffalo: Mintha a Daro általában "hurkát" emlegetett volna. Az meg a magyarnak mindkettőt jelenti :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 23:04:49

@Benikuty: Ne aggódj nagyon. Megszeltem két másikat - azokban nyoma sem volt a levegőnek!!!!

BigBuffalo 2012.06.05. 23:05:08

@Andrass9:
Ez igaz, de a sztori úgy szólt, hogy a finn csávó tolt be valamit az arcába amiben volt máj, tüdő, vér...
Ha már egyszer vér volt benne, akkor véreshurka, abba meg nem szokták a májat belerakni mert májból kevés van, a véreshurka tényleg az utolsó maradékokat használja fel...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 23:05:49

@1kutya: Sebaj - én meg maradok magyarba. Ugye milyen szépen hangzik?

BigBuffalo 2012.06.05. 23:09:01

@1kutya: Valszeg igazad van, bár a meleg az már beb.szhatott a füstölés közben is. Az öreg füstölő-legyen néki könnyű a föld-akihez régen hordtam a cuccot, sajtot például nem is vállalt ha tíz fok fölé ment a kinti hőmérséklet, azt mondta, ne nála savanyodjon meg.
Lehet aztán gond a víztartalommal is, ha túl sok mert pl. nem szikkasztották füstölés előtt az árut aztán a melegben hirtelen akar az a sok víz távozni, az okozhat ilyen tüneteket. A meleget egyébként egy barna kéreg is jelzi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 23:11:10

@BigBuffalo: A sztori úgy szólt, hogy a finn srác hurkát tolt be: "Mikor először evett hurkát, mondta de jó ez a kolbász."
Az esetek többségében hurka alatt mindkettőt értjük és szervirozzuk. Vagyis a tányéron volt véres és májas is. Persze, ha gondolod, akkor igazat is adhatok neked - semmibe sem kerül, és te is boldogabb leszel...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 23:13:35

@BigBuffalo: Barna szín nem látszott (színlátók szerint) és a többi kolbászon (azonos sorozat) sem volt tapasztalható hasonló probléma. Biztos, hogy egyedi eset volt, vagy életlen volt a késem, amivel vágtam.

BigBuffalo 2012.06.05. 23:23:17

@Andrass9:
Én nem vitatkozni akarok, csak kérdeztem valamit. Nem Tőled de Te válaszoltál rá.

BigBuffalo 2012.06.05. 23:23:56

@Andrass9:
Meg kell enni gyorsan, akkor nem megy tönkre :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 23:28:13

@BigBuffalo: Nincs sok esélye a megromlásra! Fene jó egy kolbász!

Benikuty 2012.06.06. 05:06:39

Jó reggelt!
A kolbászt hűtött kamrában füstöljük, annyiban hasonlít a hagyományos füstölőre, hogy füst van ebben is. Ezt követően két hetet klímaérlelőben van.
Utóérlelés 17-18 fokon, szóval ha hiba, az technológiai.
Ennyit a kolbászról.

Daró 2012.06.06. 08:18:41

@BigBuffalo: No. Májasba máj, véresbe vér, tüdősbe tüdő. Nálunk egy adag "hurka" lefagyasztva: 1db kolbász, 1db véres hurka, 1 májas bélben, 1 csepleszben, 1 tüdős.
csepleszben:picasaweb.google.com/102626907016939479357/Disznotor#5537247548937401746

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.06. 09:00:14

@Daró: csepleszben még nem is hallottam...

BigBuffalo 2012.06.06. 09:27:36

@Benikuty:
Hány fok van a füstölőben(ha nem hadititok)?

BigBuffalo 2012.06.06. 09:30:26

@Daró:
Csepleszben még nem láttam. Jó ötlet.
Én nem csinálok külön tüdős hurkát, a tüdő, lép a véreshurkába kerül. A májas nálam nem a sütős hanem a felfüstölős verzió, bár ez megeshet, változni fog.

Daró 2012.06.06. 09:34:27

@BigBuffalo: én meg még nem ettem soha füstöltet.
A következő vágáskor kipróbálom, hátha nem veszik fejemet.
Vagy ... veszek májat, PO megcsinélja a füstölőt amihez még nem vittem el a hordót.... na na?

BigBuffalo 2012.06.06. 09:53:26

@Daró:
Egy próbát megér...legfeljebb jól berúgtok PO-nál... :-)))

smithgerda 2012.06.06. 17:33:26

@Andrass9: Köszi :)
Vannak olyan ételek, amiket régebben én sem szerettem, például a tökfőzelék, vagy a diós dolgok, és ma már imádom mindkettőt. Viszont a disznóságokat, egyéb belsőségeket soha nem kedveltem, vagy a marhanyelvet, és így 35 felé már kicsi az esély, hogy megkedveljem őket:) Szerintem a cukros, fehérlisztes, zsíros dolgokra, burgonyaköretre, tésztákra sem fogok visszaszokni, egyszerűen nem hiányoznak.
És persze, hogy eszem rendesen, attól, hogy mellőzök bizonyos dolgokat, nahát :)

smithgerda 2012.06.06. 17:39:15

@medvedr: na én pl kalóriát viszont soha nem számolgatok, mert nem nagyon eszem olyat, amiben sok van :) cukkiniből bármennyit lehet enni szerintem.
Tegnap ebédre csak egy kis zöldséglevest ettem, és délután 2 almát és 1 csomag tönkölyös ropit, úh este simán belefért a burger. Most félévig megint semmi ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.08. 22:12:38

@smithgerda: Készíthetem a körömpörköltet? Abban elég jó vagyok ...

smithgerda 2012.06.08. 22:28:25

@Andrass9: téríteni akarsz? na jóóóó :)

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.09. 11:39:58

@Mitzi von Küche:
A chollagol csöppet próbáltad már? Egyébként meg hosszabb-rövidebb ideig nagyon jó a turmixolt, levesben főtt zöldség, némi csirke hússal, vagy májjal. Sokat segít a naturlados májvédő tea rendszeres fogyasztása is.

Jobbulást, egészségedre egy kis finom, kisüsti pálinkát.