Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Még mindig spárga

2012.06.04. 07:00 Andrass9

Hosszúnak és kellemesnek bizonyult az idei spárgaszezon. A télire való elrakásról már írtam, de azóta is spárgát eszünk spárgával. Figyelmes és kíváncsi olvasóim ugyan a fényképek dátumát a télire való eltevés posztjának idejére datálhatják, de ez csupán kóbor apácák megtévesztését szolgálja.

Kedvenc spárga ételeink:

  1. spárgakrémleves (bárkor, bármennyit, bármilyen hőfokon)
  2. Besameles sonkás tepsis spárga (mai témánk)
  3. Csőben sült vajas zöldspárga (mai másik témánk)
  4. Spárga hollandi mártással (eddig még nem sikerült)
  5. Párolt zöldspárga köritésnek

Besameles sonkás tepsis spárga 2 személyre:

  • 1 csomag szép friss spárga (a vágási felületet nézd a boltban, mennyire száradt már)
  • 3 dkg vaj
  • 3 ek liszt (lehet Graham liszt is, csak kicsit furcsán fognak a pöttyök kinézni benne)
  • 3 dl tej
  • só, bors, szerecsendió
  • 10 dkg prágai sonka (papírvékonyra szeletelt hagyományos füstölésű sonka persze jobb, ha hozzájutsz)
  • egy csomó petrezselyem
  • Reszelt sajt (opcionális)

A spárgákat rendesen megtisztítom - ki nem állhatom, ha szálkás marad. A spárga végeket és a hámozékot kevés vízben jól kifőzőm a másik csomag spárgából készítendő krémleves alaplevének.

8 percre spárgafőzőben(magas keskeny fazék szűrőkosárral) fejükkel felfelé állitva megpárolom kicsit. Mivel ezzel a technologiával a spárga gyakorlatilag csak gőzben fürdik, nem kell sem cukor, sem só a deci vízbe. Ha nincs ilyen eszközöd, akkor nagyon kevés sós-cukros vízben főzd meg. Ez a lé lehet a leszűrt alaplének félretett víz tovább gazdagítva azt. A cukor nem nagyon hatol be a zöldségbe, de jót tesz a krémlevesednek.

A lecsöpögtetett sípokat lefektetem egy jénai, inox, zománcos, vagy akármilyen szimpatikus tepsibe:

tepsi.jpg

Lényeg, hogy elférjen benne. A vajból, lisztből és tejből besamel mártást készítek, amit izlés szerint fűszerezek. Most akkor honnan tudjam mennyivel, kérdezheted. Nem tudok segíteni, sohasem mértem vagy kóstoltam amikor főztem. Kezdetben keveset használj a fűszerekből - a lényeg a spárga és sonka harmóniája. Ha már sokadikat főzöd, elkezdheted variálni.

Felszeletelem a sonkát fél centis csíkokra és rászórom a spárga tetejére. Van amikor egyben hagyom - sokkal viccesebb lesz, hogy nem tudom rendesen kiszedni a tányérra :) Ráborítom a besamel mártást, és mehet a forró sütőbe. Nem kell neki sok idő,csak amíg szépen fortyog a mártás. Kalandvágyók ekkor megszórhatják reszelt sajttal, de csak valami semlegesebb ízűvel, mint pl. trappista vagy mozzarella és még vagy 5 percig pirítsák felső lángon vagy a sütő grilljével.

Tálalás előtt rászórom a petrezselymet, és mehet az asztalra:

DSC05720.JPG

Felszolgálásnál először a szilárdabb rész kívánkozik a tányérra (likacsos a szedőlapátom):

DSC05723.JPG

Majd rákanalazok a szószból is egy jó adaggal:

DSC05724.JPG

Valaki közben ellopta a villámat, de adott egy kanalat a szafthoz és még késem sincs ...

 

 

Akkor most lássuk a csőben sült vajas spárgát, aminél szerintem egyszerűbb étel nincs is a földkerekségen! Talán csak Mitzi "zsenge borsóleves, káposztás kocka új káposztából (még egy csirkét kirántok mellé)" ebédje űbereli egyszerűségében...

Hozzávalók ismét két személyre (csak ketten vagyunk, hát annyira főzünk):

  • 1 csomag spárga - fél kiló (ebben az esetben fehér volt itthon, de a zöldből talán még finomabb)
  • 3 dkg vaj
  • 5 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt
  • kis csomó petrezselyem
  • só, bors, szerecsendió - vagy amit szeretsz abban a pillanatban fűszerként.

Elkészítése:

A spárgát alaposan megtisztítom (lehámozom az alját, mindaddíg, amíg a szálkák eltűnnek - halban sem szeretem őket, nemhogy spárgában!).

Spárgafőzőben vagy magas fazékban nagyon kevés vízzel megpárolom vagy 10 percig (a leve ismételten a krémlevest hivatott gazdagítani), majd egy tetszőleges tepsibe beleszórom:

bogyi_1.jpg

 

Na tessék, hát nem belelépett a képbe. Akkor próbáljuk újra.

Szóval a spárgát betesszük a tepsibe és megkenjük az olvasztott vajjal:

vajazva.jpg

Rászórunk egy nagy marék reszelt parmezán sajtot. Itt sajnos nem lehet válogatni, trappista vagy karaván egyszerűen nem passzol a spárgához:

sajtozva.jpg

Ez meg életlen lett, de gondolom az elképzelés átjött. Ezt jól összekavarjuk a tepsiben, legyen belőle mindenütt, mielőtt berakjuk a 200 fokos sütőbe. 5-7 perc alatt kész is (persze, nem gazdaságos ezért bemelegíteni a sütőt, viszont FINOM!):

sutve2.jpg

Ebből akár önmagában, akár bármilyen húsétel mellé köretnek kiteszünk a tányérra egy jó adagot, esetleg saját készítésű vajat darabolunk rá és megszórjuk további kevés sajttal:

sajatvajjal.jpg

Ha valakinek nem izlett, szagolhat csillagszóró hagymát helyette :)

csillagszoro.jpg

 

További jó étvágyat!

280 komment

Címkék: spárga

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr224560759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bélabácsi2 2012.06.04. 16:09:00

@1kutya: megmondhatom, nem ott lakom, csak gyakran járok, meg ismerem a környéket, egy-két patikust is, az Gyöngyös.

@Benikuty: attól még, hogy "profit orientált Kft", még van szerződése az OEP-pel is.
Elvileg ennek alapján MINDEN "vállalkozó" háziorvos is profitorientált, meg a TEK-es fogorvosok, pedig nem, nem igaz, és nem tehet semmit ez ügyben, sem a profitja ügyében. Törvényi szabályozásokat mellőzném...
Ugyanezért a profit orientált dumáért haraptam meg egyszer a jegyzőt is, azóta már nincs itt... :)

1kutya 2012.06.04. 16:10:49

@bélabácsi2: csak azért kérdeztem, mert ahogy leírtad a városrendezést, nekem is egyből Gyöngyös ugrott be (elég gyakran járok arra, sok ügyfelem van a környéken).

medvedr 2012.06.04. 16:11:24

Sajna nem szeretem a spárgát.
@dömbi: Ultragáz ez a derecskei izé. Vannak nehézkes viszonyok, de ez a leszarása a másiknak, ez remélem nem nagyon jellemző a mátrai vidékre mint olxanra. Gyógyulni szerintem nagyon sok pénzért kell jó helyen, ott ahol a tudás, a tapasztalat, az eszközök az ápolási lehetőségek és az erre alkalmas a környezet megvan, akinek erre nincs lehetősége az rosszul járt. Sajnos ez van mindenképpen. Mo.-n nagyon kevés helyen lehet igazán jól gyógyulni, mert ha más nem, az ápolás szinte biztosan szar lesz. Az orvosi kar helyzeténél szerintem már csak az ápolók helyzete még szörnyűbb. És mégtöbb ápoló hiányzik mint orvos legalábbis ezt hallottam.

bélabácsi2 2012.06.04. 16:14:28

@Benikuty: az egy teljesen más dolog, ami ott folyt, eu-s pénzek lenyelése, becsapott emberek, alvállalkozók, valamiért nem kapták meg az OEP engedélyeket határidőre, ezért nem jött az állami lé a működtetéshez. Feleségemet hívta oda a könyvelőjük (feleségem páciense) orvosnak, mondtam neki, hogy ne menjen, amíg az OEP-pel nem egyeznek meg, mert nem lesz fizető vendégük, csődbe fognak menni azonnal, ugyanakkor a pályázat miatt meg kellett nyitni, projektzárás meg mifene, hú de nagy szívás lett volna.

Benikuty 2012.06.04. 16:22:37

@bélabácsi2: arra céloztam, ha Derecskén is egy ilyen cég intézné/intézte volna a beruházást, lehet, minden nagyon csillogó lenne, mint Szalókon. Kérdés, milyen áron?

Hurri Kán 2012.06.04. 16:31:08

@Benikuty:
Előfordul. ;-)

@bélabácsi2:
Attól profitorientált, hogy az OEP-pel IS van szerződése, de nyilván más csatornán keresztül is fogad betegeket.

bélabácsi2 2012.06.04. 16:41:01

@medvedr: ez általában igaz. A Mátra viszont a legutóbbi időkig híres volt a szanatóriumairól, amik még a háború előtt épültek. Jórészt az elcsatolt területeken lévők pótlására, de egyébként is. Elég jól vezették őket, Mátraháza, Kékestető, Parádfürdő. Elég szép szakmai munka is folyt ott, a 90-es években még Kékestető nagyon komoly pajzsmirigy centrumnak számított, diagnosztika, izotópok, műtéti előkészítés és utógondozás. Parádfürdő a gasztroenterológiáé, Mátraháza a tüdőbetegeké. Az elmúlt 20 évben sorvasztották csak el, pedig Kékestető az egyetlen hely Mo-on, ahol nincs poratka, a klíma miatt, szóval leépültek, de egy közös van a mofettával is: azok a főorvosok, orvosok vannak most mofettától szanatóriumig, akik a Hospinvest féle privatizáció elől menekültek, vagy kirúgták őket Egerből, Gyöngyösről. Tájkozatlanok kedvéért: ha valakit a Hospinvest rúgott ki, az a szakmáját magas szinten és etikusan végző orvos.

bélabácsi2 2012.06.04. 16:44:20

@gyvy: nyilván, de a más csatorna, az korlátozottan fizetőképes. Az OEP pedig árat is szab! Nem kérhet bárkitől bármennyit. Van úgy, hogy egy kezelést részben az OEP részben a beteg fizet, OEP-es árszabás alapján. (Mitzi vagy?) Szóval ez a forma soha nem mérhető egy szabad vállakozáshoz.
Lásd: háziorvos vállalkozó, az OEP kötelezi mindenkinek az ellátására, annyiért, amennyit az OEP ad, a beteg viszont nem fizet. Ez kérem nem vállalkozás. Ez annak megcsúfolása.

medvedr 2012.06.04. 16:45:30

@bélabácsi2: Megnyugtató, hogy Te is így látod. Így tudom én is, sógornőm Mátraházán volt pulmonológus a 90 es években aztán elment egyéb okokból. (Azóta háziorvos )

bélabácsi2 2012.06.04. 16:50:56

@Benikuty: van, aki meg tudja fizetni, sok kolbászból neked is futja :))
Nem, a szalóki az nagy panama volt, azt el is felejtettem mondani, hogy azóta az a főkönyvelő sem dolgozik ott, szerintem a tulajdonosi kör is más, kár is belemenni.
Tisztább ügy a derecskei.

Hurri Kán 2012.06.04. 16:51:40

@bélabácsi2:
Várjál, szerintem kicsit elbeszélünk egymás mellett. A háziorvos, attól, hogy vállalkozóként működik, valóban nem profitorientált, hiszen az OEP-től függ ugye, csak kvázi állami feladatot lát el más cégér alatt.
Ez a gyógyfürdő viszont fogad máshonnan is, nyilván minden kezelésnek, szállásnak, stb. ára van, mégpedig annyi, amit a betegek hajlandóak kifizetni. A "privát" betegek ellátása, kezelése esetén annyit kér ugye, amennyit akar, ill. amennyit kifizetnek neki, ergo itt a saját jól felfogott érdeke lenne, hogy ne ilyen szolgáltatást nyújtson.

BigBuffalo 2012.06.04. 17:02:31

@Babette_:
Amit nem látsz, hogy telefújják a gumit valamilyen gázzal-de hogy ez a wd40 hajtógáza vagy valami más, nem emlékszem, aztán begyújtják és a robbanás löki helyére a gumit, a helyén pedig már tömít. azt küszöbölik ki vele, hogy ezekhez a nagy méretű, tömlő nélküli abroncsokhoz baromi sok levegő kell hirtelen, ha helyre akarja lökni a delikvens, aztán a terepjárók kompresszorai nem feltétlenül tudnak ennyit adni...
Egyébként fent van a youtube-on is a szerelés, csak nem tudom, milyen címmel keressem.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.04. 17:08:57

@BigBuffalo: köszönöm!

(van nálatok most jégeső tényleg?)

BigBuffalo 2012.06.04. 17:10:08

@Babette_:
Ne idegesíts, egyenlőre "normál" eső esik...és ez mondjuk kell.

bélabácsi2 2012.06.04. 17:13:24

@gyvy: értelek, ó de sokkal bonyolultabb ez!
a háziorvos is fogadhat máshonnan, de az árat akkor is az OEP illetve jogszabály szabja, azon a jogon, hogy az OEP-től származó pénzből vannak a berendezések, műszerek. Vagy erre külön szerződést kell kötni, ennek sok feltétele is van, némelyik külön "nem éri meg" pénzbe kerül. A beteg meg nem fizet, nem tud annyit, hogy megérje.
Ugye épp azon áll a bál, hogy orvosok magánrendelnek, de a kórház OEP által finanszírozott eszközeit, szolgáltatásait veszik igénybe, csak így éri meg, ezen akad ki manapság a jónép, jó gumicsont, érted, mire gondolok.
Lényegében köztulajdont magán célra fizetés nélkül használnak. Jogtalan, szerintem is.
A mofetta szerződéseit és tulajdon viszonyait nem ismerem, de van olyan gyanúm, hogy OEP pénzből épült és privatizálták valamikor, vagy legalábbis sok közpénz ment oda és fontos a cégnek az OEP-pel való jó kapcsolat és finanszírozás.

Egyébként ha jól értem, dömbi nem is elsősorban a mofetta szolgáltatásait szidta, hanem a vendéglátást és a környezetet, amit nem tud közvetlenül javítani cég. Az befizeti az iparűzési adót és csókolom, az önkori dönt dolgokról. Tudom, tudom, mozdulhatnának közösen, de lehet, hogy az iskola dolgozóinak fizetése a tét. Borzasztóan legatyásodott önkorik vannak arrafelé.

Na pont ilyen kérdések pontos tisztázása miatt gondolkodtam már egy anti-praxis blogon. :(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.04. 17:13:46

@bélabácsi2: H.I.-témával egyetértek! Oep- témát nem vágom, mert 93 óta teljesen magán vagyok (pont azért, h. ezt a sok disznóságot elkerüljem).

BigBuffalo 2012.06.04. 17:18:34

@bélabácsi2:
"Lényegében köztulajdont magán célra fizetés nélkül használnak. Jogtalan, szerintem is. "
Ebben nem ez a vérlázító, hanem az, hogy ha kérsz egy időpontot egy-két hónapra adnak egyet, de ha maszekban mész el az illető orvoshoz, akkor már aznap délután vagy másnap mehetsz, ugyanoda, ugyanabba a rendelőbe, ugyanazokkal a műszerekkel vizsgálnak.

bélabácsi2 2012.06.04. 17:20:52

@Mitzi von Küche: igen, jó neked.
Sajnos ez más szakmában nem megy könnyen. Diagnosztikai háttér, főleg a laborok nem tarthatók fent "garázscégben". Műteni sem fogunk a vendégszobában.

bélabácsi2 2012.06.04. 17:21:47

@BigBuffalo: ezt mondom én is... de ártunk és ormányunk tehetetlen most is...

Hurri Kán 2012.06.04. 17:24:00

@bélabácsi2:
Értem én, amit mondasz, így világos.

Az világos, hogy Dömbi a mofettában volt, csak annak a tulajdonosa, ha látja, hogy volna igény ilyen szolgáltatásokra, és a falu nem szervezi meg, ő megtehetné. Erre mondtam a vállalkozói szemlélet hiányát. Ahelyett, hogy örülne, hogy pl. étkeztetésben még konkurenciája sincs.

bélabácsi2 2012.06.04. 17:24:18

jajj, lemaradt egy "p" és egy "k" :))

bélabácsi2 2012.06.04. 17:26:29

@gyvy: igen, végül is jogos, mindenesetre nem tudunk eleget, nem védem én őket, ha tehetnék, tegyék!

BigBuffalo 2012.06.04. 17:31:14

@Babette_:
www.youtube.com/watch?v=rNVXHbja0cE&feature=related
Ők wd40-el csinálják, de van, aki hidegindítóval, más meg propánnal. Ahogy néztem, a gáz-levegő arány a szűk keresztmetszet, ha nem találják el, simán felgyullad a gumi, robbanás nélkül.

Hurri Kán 2012.06.04. 17:34:00

@bélabácsi2:
A fürdőt üzemeltető cég tulajdonosa a helyi önkormányzat... Feltételezem az ingatlan tulajdonjoga is az övék. Akkor sajnos nem annyira csodálkozom ezen a szemléleten.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.04. 17:36:06

@BigBuffalo: Merre van a Nálatok (ahol esik)?
@bélabácsi2: Hát azért ez változó. Viszont tiszta dolog: én veszem a gépeket, jó anyagokat, nem a másét használom.

bélabácsi2 2012.06.04. 17:37:24

@BigBuffalo: egy picit én is durva akarok most lenni, az asztalra csapok és azt mondom:
Aáuuúú!
:)))))
Ja, nem ezt mondom, hanem:

Nem a vizitdíjat kellett volna lenépszavazni, hanem a vele egy időben bevezetett gyógyszer gazdaságossági törvényt, a volumenkorlátot és a várólistákat. Azok szívatják a beteget és az orvost együttesen. Azokkal tehát egyetértett az akkori népszavazó ellenzék. Most ne sírjon.
Gondoljon mindenki, amit akar, de a 300 Ft jobban kibírható lett volna, mint a többi, ami átment szépen csendben. Most is jó hatással lenne a 20 milliárddal elszállt gyógyszerkasszára. PONT.

bélabácsi2 2012.06.04. 17:38:33

@gyvy: akkor csak fejőstehénnek használják, leszívják az utolsó csöppig, azt jóvan. Szomorú.

BigBuffalo 2012.06.04. 17:40:44

@bélabácsi2:
Az a baj, hogy most nem az akkori "népszavazó ellenzék" sír, hanem az egész ország...

Hurri Kán 2012.06.04. 17:43:48

@bélabácsi2:
Erősen úgy látszik, igen...

bélabácsi2 2012.06.04. 17:44:48

@BigBuffalo: meg az erdő, mert itt még azóta sem esett :)) csak az életszínvonal, de az folyton.

bélabácsi2 2012.06.04. 17:46:26

@Mitzi von Küche: el tudnánk mi is mozdulni arrafelé, de hová tesszük a sok munkanélküli OEP-est?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.04. 17:46:31

@bélabácsi2: @BigBuffalo: Azért ne felejtsük el a két ámokfutót /a széfest meg a másikat, a nevüket nem írnám le/! És most már eleget politizáltunk - ez egy gasztroblog...

bélabácsi2 2012.06.04. 17:49:27

@Mitzi von Küche: 2006 gyógyszer törvény, én is róluk beszélek, csak rossz volt a népszavazási kérdés! Vagy tudatosan nem a lényeget kérdezték, csak amiből politikai haszon van. Én ezt gondolom.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.06.04. 17:54:19

@bélabácsi2: "szerintem a tulajdonosi kör is más" aztán a stróman szót ösmered é bátyám?

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.06.04. 17:55:50

@Mitzi von Küche: Végül csak-csak eljutunk oda, hogy a blogot átveszi a ....info

bélabácsi2 2012.06.04. 18:22:16

@hajdul: ismerem.

(részemről moderálom magam, szakmai vélemény volt, nem politikai, hogy többet nyelettek le az általam is szidott szdsz-es eü politikusok a néppel, mint amennyi ellen tiltakozott a nép, és a fidesz, és azóta sincs elmozdulás, szidjuk őket, közben az általuk alkotott jogszabályokat tartjuk be, nekem ez magas, néha szóvá teszem, előbb-utóbb külföldről teszem ezt, ékezet nélkül)

Benikuty 2012.06.04. 19:17:58

Ha valaki a fészbukon ismerősnek jelöl, láthatja a veresre sült hombár fejem, és olvashatja a "Vendéglátás" szaklapban megjelent, velem készített riportot.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.04. 19:39:48

@Benikuty: én csak egy tányér - de szintén vörösre sült - rákot látok, kolléga. A riport hol?

Daró 2012.06.04. 19:42:07

@anica inkognitóban: Engem Po apó kínált először spárgával. Két hete kb. Azóta már vettem is, és megettem mind chips helyett, nyersen.

Benikuty 2012.06.04. 19:45:48

@PO: jelölj be ismerősnek, és látni fogod. Nevem tudod, és Szentendre...
@bélabácsi2: pedig nem rossz az:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.04. 19:50:09

@gyvy: Igen, ezt hiányolom, mégha nem is fogalmazok érthetően. Ezt, kérek mindenkit nézzétek el nekem, sajnos már nem a régi az agyam.

Elnézést mindenkitől, nem vitát szítani akartam, de itt vannak olyan emberek akiktől kaphatok választ a kérdéseimre. Jobban érzem magam, ha tudom, hogy minek mi az alapja, háttere. N
A mofettában sem az orvost szidtam, nem várok semmit ingyen, de most is azt mondom, hogy lelketlenség a súlyos beteg emberekkel szemben az emberi hozzáállás, ami nem a TB-n orvoson múlik.
És ha valakinek még mindig nem tiszta, akkor mondom, amikor valaki arra képtelen, hogy egyedül kilépjen a papucsából, akkor annak adhatják a tanácsokat, hogy menjen 2 faluval arrébb, mert ott van étterem, vagy főzzön, stb. Sokkal több pénzt elköltöttem volna, ha lett volna mire, és mások is. Ma itt négyen kérdezték, hogy használt-e, milyen volt, mert akkor mennének ők is. Szerintetek mertem ajánlani?

Benikuty 2012.06.04. 19:54:39

@hajdul: kössz! Hogy találtad meg?:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.04. 19:57:25

@Benikuty: Gratulálok! Olvastam a cikket a face-n a Vendéglátás oldalán: őszinte szavak!

Daró 2012.06.04. 20:01:35

Előkerült levin, milyen csodás. És ezt teljesen komolyan mondom, a fickó zseniális.
Beni inkognitója törölve ( Benikuty incognitóban hehe)

Hurri Kán 2012.06.04. 20:03:18

@dömbi:
Semmi baj, szerintem nagyjából mindenki sejtette, mire gondolsz. Remélem, azért valamit használt az ott tartózkodás. :)

Hurri Kán 2012.06.04. 20:04:50

@Benikuty:
Én is megjelöltelek. ;-)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.06.04. 20:08:13

@Benikuty: Beírtam: vendéglátás. A második találat Vendéglátás online. Onnan már egyenes út. "Csabai módra" szentendrén.

Mondjuk én el tudnék tőled képzelni egy vendégposztot a magyarországi kolbászfélékről. Emlékeimben a Gyulai nem olyan mint amit most lehet kapni.

bélabácsi2 2012.06.04. 20:10:50

@Benikuty: olvastam, gratulálok én is!
Mint amatőr kolbásztöltő és profi kolbászfüggő. :))))

Daró 2012.06.04. 20:14:36

Én már meg sem próbálom kibogozni, ki miért veszekszik épp. Pedig értem, nem vagyok teljesen idióta, csak becsukom a fülem.
Hallgassatok inkább zenét.

www.youtube.com/watch?v=7irHOdtmw6I&feature=related

Benikuty 2012.06.04. 20:16:20

köszönöm a kedves szavakat, biza rám fér;)

bélabácsi2 2012.06.04. 20:25:12

@Benikuty: az megvan?

Hentesboltban kérdezi a hentes a síró kisfiút:
-Miért sírsz kisfiam?
-Azért mert nem tudom, hogy mit mondott anya, hogy "Gyula, hozz egy kiló csabait!" vagy "Csaba, hozz egy kiló gyulait!"
-Ezen könnyen segíthetünk kisfiam! Mond meg hogy hívnak!
-Zolikának...

Benikuty 2012.06.04. 20:26:35

@dömbi: ajánld, hogy menjenek autóval, lakjanak Egerben. Nem távolság, a város pedig meseszép (nem azért, mert...)

bélabácsi2 2012.06.04. 20:37:45

@dömbi: @Benikuty: kicsit közelebb Egernél, Erzsébet szálló Parádfürdő, Kastély szálló Parádsasvár, a volt Károlyi kastély (volt úttörőtábor :) ).

www.khs.hu/
www.erzsebetparkhotel.hu/

kocsival 10-15 perc, anélkül problémásabb valóban

Benikuty 2012.06.04. 20:45:25

@bélabácsi2: utóbbiban egy hetet töltöttem 1964-ben:)
Egerben van némi élet, látnivaló, egy-két jó vendéglő, pincét is tudnék ajánlani:)

süllőcske 2012.06.04. 20:49:01

@Benikuty: Szeretettel gratulálok én is, kedves Beni!
Kiváló alkotóerőt és munkádnak gyümölcsözést kívánok!

bélabácsi2 2012.06.04. 20:51:21

@Benikuty: kicsit megváltozott azóta, a Meseautó filmben is volt ott pár jelenet. :)

Benikuty 2012.06.04. 20:53:43

@süllőcske: köszönöm, kedves vagy. Lassan kezdem restelleni magam exhibíciona...na, sok bort ittam?:)

medvedr 2012.06.04. 20:54:22

@Benikuty: Gratulálok, sok sikert, a további tervekhez!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.04. 21:01:34

@Benikuty: majd holnap visszaírok a mailedre,csak ma Anita-napi "varrószakkörben" voltam, többet törlök mint pötyögök.:D
@Daró: PO a díler..:D

jó éjszakát.:)

Benikuty 2012.06.04. 21:11:14

@medvedr: köszönöm, doktor úr;)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.04. 21:12:43

@Benikuty: Gratulálok! Remélem még ennél is sokkal sikeresebb leszel.

Benikuty 2012.06.04. 21:13:01

@Andrass9: remélem, a kolbász is jó lesz!

Hurri Kán 2012.06.04. 21:24:38

@Benikuty:
Én is gratulálok, és még sok és jó kolbászt :)

medvedr 2012.06.04. 21:28:25

@Benikuty: Nagyszerű dolog, hogy olyat csinálsz ami szívügyed is, és a végeredmény egyedülálló és sok embernek szerez örömet!! meg fogom kóstolni megígérem!

Benikuty 2012.06.04. 21:29:49

@gyvy: köszönöm! Nem akartam én, hogy a mai este főszereplője legyek, tegnap is született epizodista voltam, vagy mi, kolbászt tudok, hullámokat nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.04. 21:33:49

@Benikuty: Előlegezett bizalom, és siker esetén további rendelések. A jó termelő így lép előre! A híred jó - kóstolás lesz a bizonyíték :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.04. 21:35:59

@Benikuty: Őszintén irigyellek! Ha csak tizedannyi sikert elérek ezzel a bloggal, mint amit te a fogyasztóiddal, már akkor is boldog leszek!

Öreg Sam 2012.06.04. 21:36:11

@Benikuty:
Hááát vén bolhás,meg kell mondjam randa egy szőrös fejed van!Ezzel az ábrázattal inkább fogamzásgátlót kellene reklámoznod!:DDD
Én tökre igy nézek ki kicsit vaskosabb kiadásban :))
Lehet volt valami liezon az őseink között? :D

Hurri Kán 2012.06.04. 21:38:23

@Benikuty:
Lehet, miután mindenki megkóstolta a kolbászt, hullámozni fogunk az örömtől. :)
Viccet félretéve, nekem nagyon szimpatikus az a hozzáállásotok, hogy nem akartok annál többet gyártani, mint aminek a minőségére rendben oda tudtok figyelni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.04. 21:41:27

@anica inkognitóban: így van, én adtam Darónak az első "anyagot" :))

@Benikuty: ne restelld már magad. Ha az ilyen sikerélményeidet itt, velünk osztod meg, sokkal több valódi együttérzésre, őszinte biztatásra számíthatsz, mint a fészbúkon 1000 lájk :))

Én el tudok képzelni egy hasonló kis riportot itt, a wordwide ismertségű Blogkocsma hasábjain is! Kis befektetés, nagy publicitás, ahogy valamelyik nagyarcú sajtócézár mondá.

Ha én készíteném a riportot, bizonyára megkérdezném, h szerepel-e a terveid között egy lókolbász kifejlesztése? Csak azér kérdezem, mert ezt Andrass úgysem fogja ;-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.04. 22:03:31

@PO: No már miért ne_ Azt én is szeretem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.04. 22:04:56

@PO: A riportot meg légyszi csináld meg, és posztold is - legyen már érdemi poszt, ne csak csupa kaja!

Hurri Kán 2012.06.04. 22:13:41

@Andrass9:
Készülök írni egy posztot étkezéssel, ételekkel-italokkal összefüggő témájú könyvekről, az nem csupa kaja lesz. Nem szeretek ígérgetni, de remélem, jövő héten küldöm.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.04. 22:16:55

@Benikuty: gratulálok:)
megjelöltelek, diszkréciót kérek.

bélabácsi2 2012.06.04. 22:23:35

@Babette_: olyanok vagytok már ezzel a fészbukkal, mint a kandúr macskám, össze-vissza jelölgettek :)))
(az is milyen, pedig nem is eszik spárgát!)
:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.04. 22:25:48

@bélabácsi2: sokáig ellenálltam, de hát mindenki ott van, mittegyek.
úgyhogy csináltam egy nem valódi neves profilt...azon garázdálkodok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.04. 22:32:50

@bélabácsi2: Az én macskám elég hamar megtanulta, hogy nem jelölgetünk jobbra meg balra! Az egyetlen, aki 2 évnél tovább élt ...

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.04. 22:34:58

@Andrass9: én meg most akarom rávenni az embert, hogy jelölje körbe a baromfiólat, hogy a nyest ne jöjjön többé...

Hurri Kán 2012.06.04. 22:36:47

@Babette_:
Farley Mowat után szabadon? :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.04. 22:40:24

@Andrass9: OK, rázúmolok a célszemélyre! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.04. 22:54:46

@gyvy: Nagyon várom! Egyik kedvenc blogom a csombor.blog.hu . Zsanka zseniálisan gyűjtögeti a régi gasztro irodalmat nagyon kedves megjegyzésekkel. Amit eddíg tőled olvastam, predesztinál egy irodalom bemutató szerepre.

Hurri Kán 2012.06.04. 22:56:26

@Andrass9:
Köszönöm a bizalmat. Természetesen, mint minden hasonló írás, szubjektív lesz, de remélem sikerül pár olyan könyvet hozni, ami majd nektek is tetszeni fog.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.05. 08:20:47

@gyvy: nem tudom, azkiaz.

@Andrass9: aza rohadék minden éjjel elvisz egyet. ma reggelre kettőt. vagyis nem elviszi, csak lerágja a fejét. kurvára unom, lassan elfogynak az eső keltetésű csirkéim:(

@PO: mert nem?

BigBuffalo 2012.06.05. 10:59:28

@Babette_:
Biztos, hogy nyest?
Az elvinné az egészet. Ez a fejlerágás inkább görényre utal, de ha picik a csibék, akár patkány is lehet.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.05. 19:53:07

@BigBuffalo: majd kiderül, hogy mi szorul be a csapdába...