Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Fasírttorta

2012.05.31. 07:00 Andrass9

Újra feltúrtam a mélyhűtőt, mit találok benne. Csoda volna, ha semmit sem találnék, és mint tudjuk, csodák pedig nincsenek.

Fiam jelentkezett, hogy kijönne hétfőn, és megegyeztünk, legyen fasírt. Így azután céltudatosan kerestem - és találtam is alapanyagot. A felvágottasban is volt valamennyi elfekvő sonka/tartja meg sajt is, viszont nem tudtam mennyi tojás van itthon, így a főtt tojásos bélés kiesett a listámról. Már minden össze volt készítve, amikor lemondta a látogatást a fiú az esőre hivatkozva ...

Összetevők:

  • 1 kg vegyes darált hús
  • 1 nagy fej apróra kockázott hagyma
  • 2 tojás
  • 12 dkg kockára vágott kenyér szeletek, mert zsemle nem volt. Én a héját nem teszem bele.
  • 15 dkg vékonyra szelt sajt. Trappista, óvári, bármi ami szépen olvad. Karaván lett volna az igazi a füstös íze miatt, de az nem volt itthon. (Lehet fújozni!)
  • 1,5 dl tej a kenyér áztatásához.
  • Fűszerek: só, bors, majoranna, őrölt paprika, csili pehely, meg amit gondolsz (csombor jó lett volna, de még csak 3 cm-esek a növénykék)
  • 3 gerezd reszelt vagy préselt fokhagyma (a képről lemaradt)
  • 4 nagy krumpli.
  • 2 ek zsiradék (nekem most csak csirkezsír volt itthon, olajat meg nem akartam használni)

 

ingredients_1.jpg

Elsőnek a zsíron megpirítottam a hagymát. Mikor már piros volt, beletettem a fokhagymát is. Nem dinsztöltem, hanem pirítottam! Ilyenre:

hagyma_1.jpg

Amikor ilyen szépen megpirul a hagyma, csudás édes íz és selymes illat kapcsolódik hozzá. Amíg a hagyma pirulgat, meglocsoltam a kenyérkockákat a tejjel és alaposan összekevertem. Béraktam a keverőtálamba a darált húsokat, a két tojást, a fűszereket és elkezdtem kidolgozni a masszát.

keveres1_1.jpg

Mint a képről is látható, a pirított hagymát is beletettem. Nagyon alapos kevergetés következik, hogy minden szépen eloszoljon a fasírtban. A kenyérből én nem szoktam kinyomni a tejet, csak elmorzsázom úgy ahogy. Az a tapasztalatom, hogy a bennehagyott tej kicsit szaftosabbá teszi az ételt. YMMV. Keverés közben érdemes ellenőrizni, eléggé sós-e, mert sótlanul a fasírt igencsak szomorú eledel. Jól bekeverve szép pirosas tarkabarka húsmasszát kapunk:

keveres2_1.jpg

Gyűlölöm az üvegtepsit (vagy bármilyen tepsit) elmosni. Először a sütőpapír fordult meg az agyamban, de azzal nincs sok tapasztalaton a húsfronton, így a választás egy széles és erős alufóliára esett. Ezt máig is az USA-ból hozom, mert ennek a speciális fóliának az egyik oldala tapadásmentes bevonattal van ellátva - semmi nem ég rá! Nem is tudom, itthon miért nem lehet még kapni. (Reynolds Release Heavy Duty Grill Foil - ez itt a reklám helye).

Egy centi körüli réteget tettem a tepsibe nagyjából a tervezett fasírt alakjában:

alapozas_1.jpg

Erre rápakoltam egy réteg gépsonkát és reá egy réteg sajtot.

elsoreteg_1.jpg

A tölteléket egy újabb 1 cm-es darálthús keverékkel takartam be. Ezt a módszert mindaddíg folytattam, amíg a sonkák el nem fogytak (jelen esetben 4 réteg volt):

sokadikreteg_1.jpg

Mint látható, nem végeztem igazán rendes munkát - itt/ott kilátszottak az alsóbb rétegek a húsból. Ettől persze akkor nem estem kétségbe ...

Szépen betetőztem a tortát a maradék hússal és oldalt is próbáltam valamennyire bevakolni az építményt. A végző simítást vizes kézzel adtam meg a tortának (bár talán zsíros-olajos bevonat jobb lenne, csak nem volt több zsír itthon):

befejezve_1.jpg

A tepsit beraktam a sütőbe 200 fokra. 20 perc múlva kérdezte a feleségem, miért nem raktam bele krumplit, az nagyon finom a fasírt szaftjában sülve. Nem vagyok én semmi jónak elrontója! Meghámoztam a krumplikat és 6-8 hasábra vágtam őket. Alaposan megsóztam, majd bepakoltam a fennmaradó üres helyre.

Kb 75 percet sült összesen, amikor már nagyon éheztünk, így mehet a végső díszítés is. Persze a trehány rétegezésnek köszönhetően a sajt egy része kifolyt a tepsibe a krumpli közé:

sajtozzuk_1.jpg


A sajtbevonat és a krumpli is megpirult további 15 perc alatt.

megsult_1.jpg

Pünkösd van ezért ünnepi hangulatban igy tálaltam:

talalas1_1.jpg

Tényleg szép lett, de már elmúlt 6 óra, ami után nekem nem szabad enni, így csak ezt a kis adagot tettem a tányéromra:

csakennyit_1.jpg

Úgy gondolom ilyen alkalmakkor ki lehet rúgni a hámból. Búcsúzóul:

cseresznye_1.jpg

Jó étvágyat hozzá!

371 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr744551689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Remy_ 2012.05.31. 21:19:39

Még most olvasok!! Hmm, szeretem én a répalevet?

Imre apó 2012.05.31. 21:19:42

@Benikuty: Nembaj 2-szer varrva jobban tart:):)

Benikuty 2012.05.31. 21:20:36

@Daró: ez a tészta dolog elég ordasul hangzik, remélem urban legend:)

smithgerda 2012.05.31. 21:20:52

@medvedr: :D :D :D nekem ízlik ...

Benikuty 2012.05.31. 21:21:33

@"Remy": egészben még jól jöhet:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.31. 21:21:55

@"Remy": majd megszereted...:D és fütyülni is tudsz majd :DDDD

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.31. 21:23:13

@Daró: döntsd el KINEK a kollégája akarsz lenni! 8)

@"Remy": köszi, ismerem, de ebben a szakirányban nincs időm képezni magamat. Süteményeket nem eszek, kenyeret is keveset, pedig szívesen ennék belőle többet is. Majd a blogtalin megbesz. :)

Benikuty 2012.05.31. 21:26:31

@Benikuty: neked is, erősen hozzákötözve;)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.31. 21:26:52

@Benikuty: sajnos nem. Itt élnek és garázdálkodnak köztünk :-/ Én, aki az emberek veséjébe is belelátok, fel szoktam ismerni a piacon az ilyen simlis öregasszonyokat. Csak találkozzon össze a pillantásunk.

@Daró: a vad helyett inkább helyénvaló az elkurvult :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.31. 21:29:27

@"Remy": Kamikáze Gombavadászok :DDD

Gombakrémleves depisen
Rántott Gomba a' la orosz rulett
Gombapörkölt kötél helyett

esszertre kérek javaslatokat! :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.31. 21:30:13

@anica inkognitóban: desszertre...

remélem, a gombagyűjtő-szakértő blogtársak megbocsájtják...

Hurri Kán 2012.05.31. 21:31:29

@anica inkognitóban:
Tintagomba fehérboros szósszal. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.31. 21:32:10

@gyvy: no, legalább így téged is kitagadnak..:D

Daró 2012.05.31. 21:32:36

@PO: Hát aki többet ajánl, tessék csak tessék!

Benikuty 2012.05.31. 21:32:46

@PO: nekem sincsenek illúzióim, főleg, mióta a pult másik oldaláról szemlélem az eseményeket, s főleg miután sokadik generációs értelmiségi családból, műszaki mérnök diplomával emelkedtem idáig, mit is mondhatnék?;)

_Remy_ 2012.05.31. 21:34:21

@Benikuty: Persze, amikor a fiammal majd hóembert építünk:)

1kutya 2012.05.31. 21:35:49

@anica inkognitóban: gombasüti epermázzal, tejszínpöttyökkel:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.31. 21:36:55

@1kutya: téged is ki fog vetni magából az Anyaszentegyház..:P:DDDD
@"Remy": mekkora a gyerkőc?:)

1kutya 2012.05.31. 21:39:27

@gyvy: te is indiány vótál kölyökkorodban?

_Remy_ 2012.05.31. 21:39:52

@anica inkognitóban: 7, holnap lesz a harmadik ballagása:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.31. 21:41:21

@"Remy": komoly férfikor :)))akkor még sokáig fogsz hóembert építeni :)

Hurri Kán 2012.05.31. 21:41:21

@1kutya:
Kislánykoromban egy darabig igen, az voltam :)

Benikuty 2012.05.31. 21:42:16

@"Remy": vagyis soha! De soha ne mondd, hogy soha;)

Imre apó 2012.05.31. 21:43:38

Engem nem az érdekel, hogy ki honnan jött, vagy mit tud, inkább az, hogy ki maradt ember a mai világban.

1kutya 2012.05.31. 21:44:22

@anica inkognitóban: engem már nem!:)

@gyvy: akkor jó! azt tudtad é, hogy Old Shatterhand magyar vót?

bélabácsi2 2012.05.31. 21:44:44

Egy kicsit elmegyek pontyot bontani és mi folyik itt! :)

Süllőcske, keresztkérdés: mit csinálnál 45 deka ponty ikrával? A lébe sokallom.

_Remy_ 2012.05.31. 21:45:06

@Benikuty: Azta! Ezt akartam előbb válaszolni:D

bélabácsi2 2012.05.31. 21:47:11

@anica inkognitóban: ha komolyan kérdenéd, azt mondanám, gombás rétes, méghozzá tuskógombából.
Elnézést a tuskó a gombát minősíti, nem téged...
:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.31. 21:48:32

@bélabácsi2: szerencse, hogy csak mókázunk :D
@1kutya: nem hiszem el, hogy még a Pokolban is..:P:DDDD

süllőcske 2012.05.31. 21:48:39

Még volt egy kis rohanásom.
Fasírt nem téma? Nekem abban lázadásom van, bővebben a halfasírtoknál leírom.
Körözött témában is van játékosságom, a műfaj izgi.
Tehénből lehet jót is, Beni körije a pritamin darával csucsu, én a minikockákat szeretem benne.

bélabácsi2 2012.05.31. 21:52:00

@süllőcske: Help! 45 deka ikra jött ki a potykából, mi legyen vele? (többi részéből halászlé, de 45 deka ikra oda is sok) ;)

1kutya 2012.05.31. 21:52:06

@anica inkognitóban: nyugi, ott nem fogunk találkozni, de majd távírózok fentről:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.31. 21:53:45

@1kutya: nem gondolod, hog nekem mint Angyalkának jobb esélyeim lennének oda??:DDD:P már bocs....D

_Remy_ 2012.05.31. 21:54:44

@1kutya: Nem leszel ott magányos?

Benikuty 2012.05.31. 21:56:46

Szép álmokat, rózsás csókokat:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.31. 21:57:44

@Benikuty: jó éjszakát, ne rúgd le a kutyekot az ágyról! :DD

1kutya 2012.05.31. 21:58:03

@anica inkognitóban: lehet, de nekem jobb a protekcióm:)

@"Remy": majd sakkozok Petivel.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.31. 21:59:23

@1kutya: nyertél. én soha az életben nem kértem és reményeim szerint nem is fogok :)ami megy saját erőből az megy, ami nem, azzal kár erőlködni :)

medvedr 2012.05.31. 22:02:37

@bélabácsi2: Egészen kevés hagymás pörköltalapra dobod egy-max két percre. Fontos hogy csak kevés legyen a pörkölt alap, hogy ilyen sűrű masszát kapjál. Ezt a valamit derelye tésztába töltöd és kevés halászlével felöntve tálalod, ilyen első v. másoodik tányérnak érdekes. Szegeden boszorkányszigeti halászlé néven kapsz ilyen ikrát és halmájat tartalmazó raguvalt töltött derelyével bolondított halászlét.

medvedr 2012.05.31. 22:04:56

@1kutya: A menyországban a klíma, a pokolban a társaság a jó-ez az optimizmus alapja!

süllőcske 2012.05.31. 22:06:44

@bélabácsi2: Bő vajon párolsz hagymát, fokhagymát, kockázott paradicsomhúst(lehet olasz konzerv is), bors, zöldfűszer(akár petrezselyem). Mehet rá a darabolt, vagy lehártyázott, ömlesztett ikra(attól függ, milyen érett), kevered, sózod, vigyázz, nehogy kiszáradjon.
További vajjal, vagy kevéske tejfellel krémesíted.
Add pirítóson pirospaprikával, savanyú uborka kockákkal, esetleg petrezselyemmel megszórva.
Jó fűszer hozzá a majoranna.
Aztán jó tésztabatyuban, belefőzve a lében.
Jó fasírtnak keverve, piros kéreggel, belül szaftosan! hagyva.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.31. 22:08:22

@medvedr: @süllőcske: mindkettő nagyon csucsu- mondaná PO :))
én inkább maradok társasági ember..:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.31. 22:10:23

@medvedr: Szuper recept!
Pedig már gondolkodtam, hogy elkérem azt az ikrát. Korlátlan mennyiségben tudom fogyasztani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.31. 22:11:51

@süllőcske: Ez is étvágygerjesztő! Mit nem adnék, ha nekem lennének ilyen gondjaim ...

1kutya 2012.05.31. 22:13:32

@medvedr: hogy releváncsosak is legyünk:

Mi a különbség a pokol és a menyország között?

A Menyországban:
- a szakácsok franciák
- a rendőrök angolok
- az autószerelők németek
- a szeretők olaszok
- a bankárok svájciak.

A Pokolban:
- a szakácsok angolok
- a rendőrök németek
- az autószerelők franciák
- a szeretők svájciak
- a bankárok olaszok.

1kutya 2012.05.31. 22:19:55

@Andrass9: mint szerető igen, mint bankár belga:)

süllőcske 2012.05.31. 22:21:57

@Andrass9: Az a helyzet, hogy sikerült kidolgoznom a planktonevő busa brutálisan eredményes, szabályos fogási módját. Ezekben az 5-20 kilós halakban kilószámra van a jóízű ikra(tiszaiak, a húsuk is jóízű, higgyetek nekem).
Nagyon szeretjük és majdnem megunásig esszük.

1kutya 2012.05.31. 22:24:07

@süllőcske: a busa jó, ezt eddig is tudtuk! az amurral vannak bajok...

1kutya 2012.05.31. 22:28:15

@anica inkognitóban: azokkal nincs. már kiHALtak...:-DDD

süllőcske 2012.05.31. 22:32:03

@1kutya: Ha fennmarad kis kocsmácskánk, részletesen le fogom nektek írni ezekkel a halakkal kapcsolatos titkokat.
@Andrass9: Ugye, nem szemfényvesztés ez a jó hangulat? Tudod, hogy a jó dolgokat szeretem előrevetíteni, de ezt én se gondoltam volna. Köszönöm.

Hurri Kán 2012.05.31. 22:32:54

@1kutya:
A busával is... A Balatonban is tökéletesen idegen faj.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.31. 22:33:37

@süllőcske: miért ne maradna fenn???? szerintem egy kicsit mindannyiónk életének a része, a sok napközbeni marhaság oldására a legjobbak egyike :)

1kutya 2012.05.31. 22:35:17

@gyvy: de legalább az amur még majdnem ehetetlen is mellé...

Hurri Kán 2012.05.31. 22:40:17

@1kutya:
Bármilyen hal ehető, ha elég fokhagymásan készíted. :D

1kutya 2012.05.31. 22:41:21

@gyvy: végülis a szar is ehető...

süllőcske 2012.05.31. 22:41:40

@gyvy: Láttam már szárazon vándorló angolnát.
A gébet se telepítették a Dunába. Most feljött egy tengeri rákfaj. Az angolna is önszántából balatonizált. Tájidegen, de ott van, mint a feketesügér néhol, a szivárványos pisztráng.
A bucó védett hal, de tudok helyet, ahol mást se lehet fogni, a kecsege onnét eltűnt. stb

bélabácsi2 2012.05.31. 22:41:44

@medvedr: @süllőcske: köszönöm! bőség zavara máris :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.31. 22:42:24

@süllőcske: Ha a közönség úgy akarja, akkor fennmaradunk, legfeljebb én fogok elhízni a sok jó recepttől ...

süllőcske 2012.05.31. 22:44:25

@1kutya: Elmondod, miért nem tetszett az amur? Hol fogták?

Hurri Kán 2012.05.31. 22:48:38

@1kutya:
Igazából se a busát, se az amurt nem lett volna szabad betelepíteni.

@süllőcske:
Angolnát is telepítették annak idején a Balatonba, a naphallal egyetemben elég nagy kárt tett az őshonos halállományban. Más kérdés, a nád nagy részét is kiirtották, ami szintén halbölcső ugye.
Feketesügért tudtommal a törpeharcsa ellen kezdték betelepíteni, érdekes módon viszont nem nagyon szaporodott el.

bélabácsi2 2012.05.31. 22:51:21

@süllőcske: bár nem engem kérdeztél, de két meghatározó élményem van az amúrral, egyik nagyon jó, Tisza tavi állat volt ez biztos, patkó szeletbe vágva, sütve, másik nagyon rossz, egy amúr fejet tettem az alaplébe, teljesen elrontotta a halászlevet. De én csak messziről ugatom ezt a témát...

süllőcske 2012.05.31. 22:54:36

@Andrass9: A bűvös szakács egyik fő látogatója,Ehran vállalta, hogy szépen rendszerezett, gondosan karbantartott receptgyűjteményt készít a blog terméséből.
Feldobtam ezt, mivel a kommentek is teli vannak a jóval, onokák egy ilyen gyűjtésnek igen nagy hasznát vehetnék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.31. 22:58:34

Kaptam kölcsön egy szakácskönyvet:
Vizvári Mariska szakácskönyve (Alexandra kiadó,ISBN 9633689422). Csak egy rövid kivonat belőle izesítésként:
"Töltött Libanyak.
A libanyakról lehúzom a bőrt egy darabban és a keskenyebbik végét bekötöm. Akkor aztán elkezdek lopkodni. Egy kis darabot a felső szárnyból, kicsit a mellhúsból, kicsit a combból, kicsit a májból, de mindenünnen csak annyit és onnan, hogy ne lehessen észrevenni."
Szóval nem csak én szoktam lopkodni...

süllőcske 2012.05.31. 23:01:33

@bélabácsi2: A fejét nem szabad használni, mert az örlő, szűrő rendszerek mellékízűvé tehetik.
@gyvy: De már ott volt az angolna. A feketesügér békát eszik, de oxigénigénye nagy. Ilyen víz nálunk kevés van.
@1kutya: Sütve volt-e?

Hurri Kán 2012.05.31. 23:04:16

@süllőcske:
Szerintem eszik az mást is. Amellett kiváló sporthal, és nem első sorban a mérete miatt.

1kutya 2012.05.31. 23:05:29

@süllőcske: is. bár sütött anyám anno egészben tiszai kecsegét is, ami ehetetlen volt (konkrétan a konyhában átható pakuraszag terjengett), tehát nem releváns a tapasztalatom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.31. 23:05:30

@süllőcske: A bűvös szakácsnak is remek receptjei vannak - megérdemlik a rendszerezést.
Feleségem évtizedek óta gyüjti a receteket papir formában. Egy fél nyaram ráment, hogy beszkenneljem. Valahol 4000 recept körül tartottam, amikor egyszerüen feladtam. Most is megvan - 20+ GByte anyag, de nyugdíjba kell ahhoz mennem, hogy befejezzem. (Ja és kellene egy sokkal gyorsabb scanner is). Akkor persze még nem nagyon volt internet :)

Hurri Kán 2012.05.31. 23:07:30

@1kutya:
Melyik részéről volt a hal a Tiszának?

1kutya 2012.05.31. 23:10:20

@gyvy: a szamostorok felettiről.

Hurri Kán 2012.05.31. 23:12:39

@1kutya:
Pedig torkolat felett elvileg tiszta a Tisza. Emlékszem, mikor jártunk arra evezni, ahogy odaértünk a Szamoshoz a Tiszán, a lapát megállt a vízben.
MOndjuk a kecsege ugye fenéken van, lehet ott jött valami szennydugó Ukránia felől, ami a felszínen nem látszott.

süllőcske 2012.05.31. 23:13:13

@Andrass9: Aha, nálunk is a füzetek gyarapodtak fel.
Én ugyan bele sem nézek, mert amire nem emlékszem, azt újrakonstruálom.

süllőcske 2012.05.31. 23:15:57

@gyvy: Igen, de béka nélkül nincs meg, mint tapasztaltuk.

süllőcske 2012.05.31. 23:24:22

@1kutya: Szerintem vagy romlott volt a zsírja, vagy rossz helyen fürdött. Bár a kecsege nem, inkább a márna kukázik.

BigBuffalo 2012.05.31. 23:38:22

Ikrát borsos lisztbe forgatni és megsütni, ugyanúgy, mint a halat. Vagy megeszem nyersen, sózva, pici citromlével. Ha pedig van hozzá türelme az embernek, akkor ikrakrémet kell keverni oszt piritóson elnyámmogni.

BigBuffalo 2012.05.31. 23:42:20

@süllőcske:
"romlott volt a zsírja,"
Az első kecsegés élményem ilyen "romlott zsíros" lehetett, gyermekkoromban, szegeden valami halászcsárdában adtak ilyen kecsegét. Nagyon ajánlgatta a pincér, a csukáról, amit mindenképp enni akartunk, nagyon lebeszélt bennünket. Aztán amikor a szomszéd asztalnál is megmondták neki, hogy ez egy romlott szar, végre szüleink is elhitték, hogy nem mi vagyunk finnyásak. Nagyon rossz volt. azóta ettem párszor de csak fagyasztottat, nem fogott meg.
Holnap viszont kárászt sütök, nekem az a kedvenc.

BigBuffalo 2012.05.31. 23:50:02

@gyvy:
És nagyon finom(a feketesügér)
Amíg lejártam Bélavárra a kavicsbányatavakra pergetni, néha körforgóval sikerült elcsípni egyet-egyet az aprajából, értelmesebb példányokat pedig skitter poppal fogtunk de kitanulták hamar a büdösök. Alap dolog volt, hogy amelyiket láttuk, arra már hiába dobáltunk-Ő is látott bennünket.

Hurri Kán 2012.05.31. 23:52:52

@BigBuffalo:
Ígyígy. :)
Talán a domolykó fogható hozzá óvatosság tekintetében.
Finom egyébként a "rendes" sügér is. Néha sikerült egy-egy tisztességesebb darabot ősszel, kishallal süllőzés közben.

BariKarika 2012.05.31. 23:55:31

@1kutya: mennyorszag...
@Andrass9: en az Ede a levesben-t olvasom, k jo, olvastad? :)

bélabácsi2 2012.06.01. 08:22:19

@süllőcske: igen, akkor tanultam meg a leckét

@BigBuffalo: nyámmogjon, akinek 2 foga van, én ropogtatni fogom :)

medvedr 2012.06.01. 12:17:28

@Andrass9: Vízvári Mariska első kiadása 1952 ben volt nekem az 54 es másodki van meg édesanyámé volt. Eszmélelten jó receptek vannak benne. Még a békebeli és a két háború közti vidéki városi kisvárosi polgári konyhából eredeztethető, szerintem .

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.01. 13:27:58

@medvedr: Nekem is réginek tűnik, de nagyon jók a receptjei (no meg a stílusa is). Van egy faximile kiadásom 100 recepttel, de ez a könyv viszont relatíve új kiadás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.02. 08:43:36

@medvedr: A faximile kiadást - Minerva, 1986 - (100 specialitás - Eggenberger-féle Könyvkiadó Vállalat) szerint 1914-ben adták ki a szakácskönyvet.
Vizvári Mariska színésznő 1877-ben született, Szalmaláng című drámáját 1902-ben a Vígszinház adta elő.