Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Rakott tészta és vörösborban-tárkonyban fürdetett négylábúak

2012.05.27. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - gyvy

 

Rakott tészta

Az eredeti elképzelés bolognai spagetti volt, úgy, hogy a ragu kiegészítésre kerül némi gombával. Sajnos közelben lévő, megközelíthető erdő híján csak közönséges, piacon kapható csiperkével. Innen viszont jött a következő ötlet, akkor ne paradicsomos, hanem tejfölös legyen. Következzék a recept.

Kellékek:

500 gr darálthús (disznóból, vagy marha ízlés szerint)

3-4 nagyobb fej gomba

1 fej vöröshagyma

1 pohár tejföl

fokhagyma

petrezselyemzöld

pirospaprika (édes)

bors

1 csomag (500g) tészta

A darálthúst felrakom az apróra vágott, olajon megfuttatott vöröshagymára, az elején fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával. Vizet ilyenkor nem öntök alá, a gomba úgyis enged majd levet. Amíg fedő alatt rotyogott, összevágtam a gombát,  először vékony csíkokra, aztán azokat kb. félbe, nem túl kicsire. Kb. 20 perc után rátettem a gombát is a húsra. Ahogy a gomba is kiengedte a levét, megkóstoltam, ekkor került véglegesítésre a fűszerezés, és tettem bele a fokhagymát, és az apróra vágott petrezselymet. Pár pecig főtt tovább, ekkor nyakonöntöttem a tejföllel, a tejföl éppen csak egyet rottyant, elzártam alatta a tűzhelyt.

Mire mindez elkészült, a tészta is megfőtt. Egy megfelelő méretű jénai tál aljára ment egy adag tészta, utána mártás, majd ismét tészta, a tészta tetejére reszelt sajt. Kb. 20-25 perc sülés után levettem a jénai fedelét, és immár anélkül pirult még kb. 10 percig.

Kóstoláskor kiderült, hogy a fokhagyma-petrezselyem-gomba hármas a tejföllel együtt nagyon jó ízt ad. Olyannyira, 3 tányérral voltam kénytelen kóstolni, hogy biztos finom –e.

A végére még egy apró kiegészítés: mivel a tészta is elég jól felszívja a tejfölt, ekkora mennyiség minden további nélkül elbír még egy pohár tejföl.

Menet közben megszületett a következő rakott tészta ötlet is, mely szerint a darált húsra nem gomba, hanem friss spenót és jó sok fokhagyma kerül majd, és megy a sütőbe az előbbi forgatókönyv szerint.

  

Vörösborban – tárkonyban fürdetett négylábúak

A négylábúak ezúttal vaddisznó és marha voltak újkorukban.

A fürdetéshez kb. fele-fele arányban használtunk vaddisznó combot-gerincet, némi csontosat is természetesen, valamint marhalábszárat. Tulajdonképpen pörköltként indítjuk, némi zsíron, de ezúttal nem túl sok hagymán. Só, és bors mellett most inkább csak édespaprika került bele, csípős éppencsak. Ahogy főttek a húsok, némi vízzel felöntöttük, majd a vége felé, mikor már majdnem teljesen kész, került bele először a tárkony, majd öntöttük fel borral. 

 

149 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr814543061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süllőcske 2012.05.27. 11:19:04

Kérdezősködnék, a veres bor ilyetén használatáról.
Miért a végén van fürösztve a husi? Ezek szerint nincs besűrítve a fürdő? Milyen eredményt hoz az ilyen készítés?

süllőcske 2012.05.27. 11:22:22

@PO: Jó a projekted, egy egyben vállalnám.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.27. 11:27:51

@süllőcske: Te valami vidéki suttyó lehetsz, hogy nem isemered ezt a réteget. :-)

Hurri Kán 2012.05.27. 11:29:22

Jó reggelt :)

@bélabácsi2:
Én is szeretem a friss zöldfűszerek ízét, de itt kimondottan a friss, gombás-petrezselymes íz volt a cél.

@Pinka-Panka:
Bolognai az pár hete volt. :)

@süllőcske:
Ha korábban kerül bele a bor, eléggé kifő az íze az ételből, ahogy a tárkonyé is. Besűrítve nincs, csak annyira, ami kis zsiradék, stb. a húsból kifő.

bélabácsi2 2012.05.27. 11:33:27

@BigBuffalo: akkor is csak a tölteléke... :)

süllőcske 2012.05.27. 11:35:32

@hajdul: Vagyok, vagyok, csak mondd már meg, kik azok az arcok!

bélabácsi2 2012.05.27. 11:38:55

@süllőcske: banyatank, az kétkerekű gurulós táskaféle, amit a nyugdíjas banyák húznak maguk után vagy tolnak maguk előtt, alapvetően az a célja, hogy helyet csináljon a gazdájának a tömegben, bevásárláskor, piacon, buszon, sorban álláskor, és így bosszantsa a többi embert, esetleg megbotoljanak benne, kisebb 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozzon, amiért még nem vágod pofán a nyuggert, de 10-zel felmegy a vérnyomásod. :)

Öreg Sam 2012.05.27. 11:39:06

@süllőcske:
Hadd rá,engem akart cikizni :)
Valahol korábban megénekelte,hogy látott a debreceni piacon,amint rendet vágtam a banyatankommal a nagyérdemü között:)
Persze én sem vagyok egy Cunctator,azonnal ment riposzt.
Ha emlékezetem nem csal,te is ott leszel a partin,majd bemutatom a "banyatankomat"oszt nézhettek kifelé a fejetekbül...
Egy "semmirevaló" nyuggert nem kell kötelezően leseljtezni...DDD

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.27. 11:41:02

@süllőcske: A banyatank az egy két keréken guruló, vonszolható, cibálható bevásárló táska. Hasonlít a gurulós bőröndre.
Banyatankos nyugger: aki a piacra, bárhová akkor megy az ilyen kufferjával, amikor mások iskolába, dolgozni. Alig bírja a buszra, lépcsőn felszuszakolni. Addig gyors, amíg eléd kell kerülnie a felszálláshoz. Ha beszállt előtted a tömegközlekedési eszközre, csak forgatja a fejét, hogy hova is üljön le, mire minden heylet elfoglalnak előtte és előtted is, akinek még lett volna esélyed.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.27. 11:42:30

@süllőcske: Ugyanilyen veszélyes állatfajta a prezentációkészítésben megizmosodott gurulókufferes meneccser.

bélabácsi2 2012.05.27. 11:44:31

@gyvy: világos. Én sokszor csak simán zsírban vagy vajban sütöm a gombát, majd összekeverem friss apróra vágott petrezselyemmel. Már önmagában jó. Ezt variálom tovább vagy töltelék vagy hasonló tejfölös szósz irányába.
Összeillik.

Hurri Kán 2012.05.27. 11:49:57

@hajdul:
Tapasztalatból mondom, ha a banyatankos nyugger a Combino túlvégén meglát egy üres helyet, kb. 4 másodperc alatt végig tudja futni a villamost. A reumatológusa nem győzne csodálkozni, ha látná. :)

@bélabácsi2:
Bizony. Gombához is jó sokféle fűszer, de ha grillen sütöd, a füstölt szalonna sem ellensége, sőt...

Most azonban kifejezetten a friss, fokhagymás.petrezselymes íz elérése volt a cél.

bélabácsi2 2012.05.27. 11:53:49

@gyvy: az előzőhöz: vagy egyszerűen pirítósra halmozom. Ilyenkor mehet rá csipet sajt is.
Tehát nagyon jó kis összeillő alap ez.

Hurri Kán 2012.05.27. 12:03:20

@bélabácsi2:
Bizony. Egyszer kipróbálom.

süllőcske 2012.05.27. 12:04:28

@bélabácsi2: Gomba elkészítéséhez meg kell tanulni egyszerűen, de konstruktívan gondolkodni. Lötyepötye módon el van cseszve.

süllőcske 2012.05.27. 12:05:56

Köszönöm emberek a banyatank felfedését.

süllőcske 2012.05.27. 12:08:15

Hálából most nem mondom el, mi lesz ma a menü a vásárban.

bélabácsi2 2012.05.27. 12:11:02

@süllőcske: @gyvy:

Én sem szeretem szétfőzni a vörösbort. Sajnos voltak már negatív tapasztalataim ilyen-olyan borokkal, jól elrontották a szaftot, volt pedig aranyérmes bor is.
Tehát én is csak a végén teszem hozzá, így kevesebbet, éppen csak az alkoholt fővi el és kész, megmaradnak a savak, ízek.
Ha történetesen a húst előtte pácolom is vörösborban, akkor sem teszem hozzá a páclevet, legfeljebb a fűszereket szűröm ki és azt, vagy inkább újra fűszerezem, majd a végén megkapja a hibátlan vörösbort.

Hurri Kán 2012.05.27. 12:18:19

@bélabácsi2:
Bár tudom, hogy nem lenne szabad, de van olyan étel, amibe az elején is öntök vörösbort. Viszont főzni is mindig csak olyan vörösborral főzök, amit ha nem főznék el, meg is innám. Így az alapanyaggal baj nem lehet, legfeljebb a felhasználás módjával. :)

BigBuffalo 2012.05.27. 12:34:23

@gyvy:
Tehát valójában csak azért rakod bele az elején a bort, mert a végére nem maradna... :-)

Pinka-Panka 2012.05.27. 12:34:54

A bnyatankkal is úgy vagyok, mint mindennel az életben, hogyami célt szolgál ahhoz egy remek darab. Jó mert nem kell cipelni, mi is szoktunk ilyet vinni a piacra, nálunk ez a legjobb módszer a cipelés helyettesítő.
Viszont a nyugdíjasok egy rétege nem rendeltetés szerűen használja és ha az olvasó szemüvegét sétáltatja benn, és úgy tülekszik helycsináláshoz és még ráadásul szegény gyereket jól leteremti, hogy merészelt a 30 kg-os iskolatáskájával a vállához érni - puszta véletlenségből - na ekkor van a baj.
Láttam én már ezzel intelligensen közlekedőt is - na de haygjuk is:)

Hurri Kán 2012.05.27. 12:36:17

@BigBuffalo:
Szó sincs róla. Feláldozom magam a közösség érdekében, ellenőrzöm a bor minőségét. :)

süllőcske 2012.05.27. 12:39:47

@bélabácsi2: A vörösbort vagy a legelején érdemes beletenni, vagy később, de már külön besűrítve, koncentrálva, akkor nem rontja el. Sőt.
Bizony kevés bor alkalmas, a legtöbbtől ehetetlen savanya lesz. Ezt próbálja megoldani @gyvy kései fürösztése. Azonban ez nem a teljes megoldás, azt csak a koncentrált bor hozhatja el, mondjuk, portóiból.

Hurri Kán 2012.05.27. 12:43:48

@süllőcske:
Vörösborból szerencsére van megbízható beszerzési forrásunk, még sosem volt a minőséggel gond, csak a mennyiséggel egy-két évben.
A később beleöntött, külön besűrített bor az hogyan készíthető meg?

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.27. 12:51:56

@Pinka-Panka:
"Láttam én már ezzel intelligensen közlekedőt is" Mi van? Szembe jöttél az üvegajtóban?

süllőcske 2012.05.27. 13:00:54

@hajdul: Na persze. Éppen ott.
Te, ezt szokták igen pejoratívan is mondani. Hogy is van?
Azok az igazi banyatankok, amelyek kínai gyártmányok és a műanyag pöckök már lepotyogtak róluk. Helyükben ott maradtak oldalt a reizercsavarok, azok csinálják a helyet, szúrást, hasítást. Volt szerencsém ilyenhez.

Pinka-Panka 2012.05.27. 13:02:11

@hajdul: jajj már olyan vagy?:)
Az ebédem sikerült, jól laktak, csend van:)

süllőcske 2012.05.27. 13:06:04

@gyvy: Harmadára elforralod. Van aki pár evőkanálnyira sűríti és olyan is, aki fűszerrel hangolja.

bélabácsi2 2012.05.27. 13:12:45

@süllőcske: igen, az korrekt megoldás. Most 3 éve szerencsére találtam egy olyan pincét és bort, amivel fel sem merülnek problémák, azóta bátrabban használom.

Hurri Kán 2012.05.27. 13:46:20

@süllőcske:
Értem. Köszönöm a tippet, egyszer kipróbálom.

@Pinka-Panka:
Ne ijesztegess... Remélem, nem dél felé megy :)

Pinka-Panka 2012.05.27. 14:30:21

@gyvy: most meg már kisütöt, ki-be hordjuk a fregolit:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.27. 14:30:59

A laskagomba meglepően finom tejfölösen-tárkonyosan, a tésztának pedig minden létező verziójáért megreccsenek. A friss petrezselymes-fokhagymás gombuci is nagyon jól hangzik... azon töprengek, hogy melyik erdei gombaféle volna ideális ilyen módon elkészítve?

Pinka-Panka 2012.05.27. 14:32:40

@LepkeReloaded: a laskagombát szoktam még tojásosan, zöld hegyes paprikával is, fejes salátával, nagyon tavaszi

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.27. 14:35:52

@Pinka-Panka: Kedden kinézek a piacra laskáért, nagyon meghoztad az étvágyamat. :)

Pinka-Panka 2012.05.27. 14:42:04

@LepkeReloaded: ha gondolod újhagymával csináld, jobb az íze már:)

Pinka-Panka 2012.05.27. 14:42:10

@LepkeReloaded: ha gondolod újhagymával csináld, jobb az íze már:)

Hurri Kán 2012.05.27. 15:13:00

Gyógygödörből jelentették, hogy 1Kutya ismét népszavazás kiírását sürgeti, mely szerint Sopron Magyarországhoz, vagy Debrecenhez kíván tartozni a jövőben. :D

Pinka-Panka 2012.05.27. 15:14:09

@gyvy: biztosak az információid? Tényleg jól eltűnt a kocsmavezetés az ünnepekre:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.27. 15:30:57

@Pinka-Panka: Asszem a Hyppolit a lakáj Schneider urának lehetek valami távoli leszármazottja, ami a hagymát illeti. Nagyon-nagyon szeretem minden formájában... újhagyma... *nyel*

bélabácsi2 2012.05.27. 15:31:59

@gyvy: a hírek szerint 1kutya később átlátogat Nagycenkre és a Széchenyi kastély kertjében népes hallgatóság előtt szónokolva, felajánlja birtokainak egyévi jövedelmét a blogkocsma kommentelőinek javára. :D

Hurri Kán 2012.05.27. 15:37:44

@bélabácsi2:
Egyem meg a kicsi szívét. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.27. 15:37:53

@bélabácsi2: Ó jaj, ha tényleg a birtokai jövedelméből fogunk enni-inni egy évig, mindennap üres tökfőzelék lesz, csökkentett mennyiségű kaporral! :D

Pinka-Panka 2012.05.27. 15:45:17

@LepkeReloaded: hát azt én s szeretem - csak én hétvégén tudom enni csak, ha nem megyek emberek közé:) Erre vigyázok nagyon:)

Pinka-Panka 2012.05.27. 15:47:36

@LepkeReloaded: ja és a Hyppolitot százszor néztem már meg, annyira szeretem...:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.27. 16:12:55

@Pinka-Panka: Pontosan! Hét végén nyershagyma-orgia, hétközben pedig marad a főtt-sült-párolt-töltött hagyma... affene, hát nem elkezdtem nyáladzni a billentyűzetre? :D

Pinka-Panka 2012.05.27. 16:27:29

@LepkeReloaded: :DD el se tudom képzelni, aki nem szereti, van olyan ismerősöm, aki SOSE eszik és nem is rak SEMMIBE se fokhagymát - hát nem tudom:))

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.27. 16:56:35

@Pinka-Panka: Hát, hacsak valakit orvosilag el nem tiltanak a hagymától, vagy nem algériás rá... el sem tudom képzelni, hogy valaki önszántából ne fokhagymázzon! :D Tudom, tudom, "De gustibus...", de hát akkor is...

Pinka-Panka 2012.05.27. 17:09:48

@LepkeReloaded: van ilyen, Anyukám munkahelyén volt egy nő, aki szemlesütve adta oda nekünk a fokhagymát, amit kapott, mert semmibe se tesz, nekem is van ilyen vendégem:)
Szoktam kérdezni, hogy sült hús fokhagyma nélkül?? - vagy brassói??? - aszondja meglehet csinálni mindent nélküle:DD
Én el se tudom képzelni, pedig én mi mindenbe teszek ezeken kívül is...

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.27. 17:16:28

@Pinka-Panka: Tudod, erről egy roppant elfogult kutyás mondás jut az eszembe: "Lehet élni kutya nélkül... de minek?"

Pinka-Panka 2012.05.27. 17:18:04

@LepkeReloaded: DDD
ha ezt a Kutya meghallaná:DDD
úgy nevetek:DD

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.27. 17:25:19

@Pinka-Panka: Vuff! :D
És ha már kutya meg kaja, az egyik kedvenc karikatúrámon egy étteremben áll a pincér a távozni készülő vendégek asztala mellett, szövegaláírás: "Your doggy bag, sir!" A pincér kezében pedig ott a csomag, amiből hangos vuff-ok szűrődnek ki...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.27. 18:00:35

@Pinka-Panka: A tulaj mindenesetre dolgozik hatszázzal ...
Nem tüntem el, reszkessetek!

Pinka-Panka 2012.05.27. 18:31:38

@Andrass9: ezt senki se vonta kétségbe és tiszteletem is érte - csak hiányozhattok is:)

medvedr 2012.05.27. 18:37:14

Pünkösdi marhapörkölt feltéve, és megengedve. A vörösbort csak a legvégén bele, de sokszor elfelejtjük és kénytelenek vagyunk csak meginni, a pörköltben nem lévén.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.27. 18:54:50

Grillezés közben 10 perces eső, majd ebéd közben is kétszer (szerencsére a terasz fedett). Ettől eltekintve minden jól sikerült. Kóstoló tapasok: serranoi sonka, savanyított articsóka, tojásos spárgasaláta. Főétel: pácolt grillezett tarja (Sam bátyám: másfél szelet maradt), görög saláta. Desszert: habos sütemény (hozott) és eper vaniliafagyival. Most pihegek a hintaágyon és irigykedek, mert már zavartalan a napsütés...

Pinka-Panka 2012.05.27. 19:06:36

@Mitzi von Küche: örülünk neki és finom a menü...
itt is kisebb megszakításokkal, egy-egy futó záporvonulat - viszont , most ÉNy felől fekete felhők gyülekeznek miközben ragyog a lemenő nap...
Mivel pácolod a húst?:)

Daró 2012.05.27. 19:08:57

Én itthon vagyok a szülőknél. Tennap grilleztünk, jó vót, ma meg a szokásos péladányi menü, nem részletezem, híztam eddig két kilót és este lángossütés tárcsán. Kénytelen leszek széjjelcsapatni kicsiny pálinkával hm?
www.youtube.com/watch?v=41uTpD8aJTU

Hurri Kán 2012.05.27. 19:35:02

Pünkösdi rozéfröccsöt nyelek. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.27. 19:56:56

@Pinka-Panka: Egyszerű: idei fokhagyma felkarikázva (a szára is), mustár, frissen őrölt színes bors, olaj.

bélabácsi2 2012.05.27. 20:21:30

Azt hiszem, a magyar úszósport megérdemli, hogy koccintsunk egyet az ő egészségükre is!
:)

Hurri Kán 2012.05.27. 20:22:30

@bélabácsi2:
Így van. Máris öntök még egyet.

medvedr 2012.05.27. 20:25:41

@bélabácsi2: Úgy van, egészségükre!

bélabácsi2 2012.05.27. 20:31:00

@Daró: csapasd szét! Lángos tárcsán? Közepén az olajban, mintha gázon menne, vagy van egyéb trükk?

Pinka-Panka 2012.05.27. 20:31:19

@bélabácsi2: nagyon egyetértek, hullott a könnyem értük. Nagyon tisztelem és becsülöm őket. Örülök, hogy megemlítetted!
Koccintsunk is:))

süllőcske 2012.05.27. 20:31:37

@medvedr: Egészségetekre! Van még kicsi a K2-ből.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.27. 20:36:38

@medvedr: Hát ha egyszer olyan jó! (Lesz még folytatás, van még mit írni.)

süllőcske 2012.05.27. 20:38:23

Jó a debreceni víz! Örülök, hogy ott volt a fiúk, lányok nagy sikere.

medvedr 2012.05.27. 20:55:27

@Mitzi von Küche: Helyes, jók azok az írások, már várom is!

süllőcske 2012.05.27. 21:07:03

A hídi vásárban voltak debreceniek is, késes, mobilkemencés.
A főzet pedig csülkös savanyúkáposzta vala, megint jó lett.
Eredetileg úgy volt, hogy e két napban én főzök, de a főszervező lebeszélt, ne törjem magam a kétüstnyi mennyiségekkel, inkább lazuljak. Úgy is lett, ma megismerkedtem a séffel, aki rendkívül szótlanul, egykedvűen főzicskézett. A látszat csalt, mert a közös pontok felfedése után, peca, gomba, stb, a figura órákig tartó mesélésbe fogott. Haláli sztorikat mesélt a seregről, melóhelyekről, ahol konyhafőnök volt , Galyatetőről, Balatonról, Olaszországról, kajákról, emberekről. Alig hat órát dumáltunk, és megbeszéltük a folytatást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.27. 22:10:10

@Daró: Hogyan sütsz lángost tárcsán???

bélabácsi2 2012.05.27. 22:27:30

@süllőcske: Wakának valami rokona lehetett... :))

@Andrass9: én is kérdeztem, de előtte szétcsapatta pálinkával, úgyhogy várnunk kell... :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.27. 22:29:40

@Andrass9: Hát ez engem is érdekelne. Rengeteg zsírban/olajban, vagy a forró oldalára tapasztva?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.27. 22:29:58

@Andrass9: szoktak krumplit is. Sok olajat/zsírt tesznek bele és mérsékelt tűzön.

Nemcsak tárcsavas, hanem rögtörő is van forgalomban. Egy felszámolt tsz-ből ilyet szereztem anno és osztogattam a baráti körben. Annak az alakja nem gömbsüveg, hanem csonka kúp, jobban hajaz egy sík fenekű serpenyőre.

Rozsdamentes acél tárcsavasat ne vegyetek. Ma este egy ilyennek szívtam. Se bográcsot. Szép, de ragad benne szinte minden.

süllőcske 2012.05.27. 22:39:42

Ha zsiradékban sütjük a lángost, semmi különös nincs benne. Annyi zsiradék kell, hogy elférjen benne.
De hátha van más trükk. Az eredeti lángos kemence szájánál készült.

süllőcske 2012.05.27. 22:44:17

Mindenki Csíksomlyón van?

BigBuffalo 2012.05.27. 23:11:15

@PO:
Nono...
A rozsdamentes halfőzőbogrács a kedvencem...
Lehet ütni-vágni, zötykölődhet utánfutón, súrolhatod aprókavicsos homokkal, nem lesz semmi baja.
A zománcos kényes és mindig más pattintja le, Te hiába vigyázol rá, a vasbográccsal vacakolni kell, a rézbográccsal szintén ráadásul azt a tűzről is ellopják...:-(
Az öntöttvas bogrács meg meg nehéz mint a rosseb...

süllőcske 2012.05.27. 23:23:13

@BigBuffalo: Ugye-ugye? Intézményünk színeiben csináltattunk vastag korracélból 25 és 40 litereseket. Remekül működnek, kényelmesek, soha a legkisebb probléma nem volt velük. PO szerintem a vékonyka kis bóvlikra gondolt.
Bronzból szeretnék egy szépet öntetni, csak nem tudta még senki megmondani, hogy a bronz káros-e az egészségre. Szerintetek?

BigBuffalo 2012.05.27. 23:33:43

@süllőcske:
Bronz? A bronzfegyverek nagyon károsak voltak az egészségre, többen bele is haltak... :-)))
Eleink használtak bronz üstöt, igaz, már ők sem élnek... :-)
Nem hiszem, hogy főzés közben gond lenne vele, tárolni mondjuk nem tárolnám benne az ételt...igaz, a rézüstben sem szoktam...

BigBuffalo 2012.05.27. 23:40:47

@süllőcske:
Amúgy nem ártana tudni, az általad elérhető bronz milyen ötvözőkkel készül? Ha ólom vagy foszfor van benne, az azért elgondolkoztató...

BigBuffalo 2012.05.27. 23:47:46

@süllőcske:
Ónkupát szintén használtak eleink, az ón vegyületei nem mérgezőek...szóval ha biztos vagy benne, hogy nincs más ötvöző, akkor szerintem semmi akadálya a projektnek...
De gugli(a mi barátunk) szerint a szobrász bronzba ólom is van.

Daró 2012.05.27. 23:48:52

@Andrass9: @bélabácsi2: semmi extra, középen az olajban, viszont körbe lehet ülni és nincs a lakásban olajszag :-D
Közben kicsi bor.
Részletezzem? Egész nap tanulás. Este 6 km futás. Hazatérvén 2 pálinka meg kb 6 dl bor.

Daró 2012.05.27. 23:54:41

Szobrász bonzba, asszony várfalba jó! /Kőmíves Kelemen/

Daró 2012.05.27. 23:57:22

Bronzba, bocsánat. Ha iszom mindíg pofázhatnékom lesz. Azt meséltem már hogy van egy birkánk (helyesebben van több is, de most csak egyről lesz szó) aminek Barbi a neve? Ma öklelőset játszottam vele. Ergo kos. De ez a családomban senkit nem zavar.
Barika.

süllőcske 2012.05.28. 00:10:17

@BigBuffalo: Az öntő is el tudja készíteni az ötvözetet, majd kikérdezem, hogy van-e akadálya a réz+ón öntésének.
Szeretnék egyedi szép formát készíteni és a külső palástját finom reliefekkel díszíteni.

susztertangó 2012.05.28. 11:48:57

@süllőcske: Pók ezüstöz holt mezőket?

süllőcske 2012.05.28. 11:57:57

@susztertangó: Ember! De rég láttalak. Hiányoztál.

susztertangó 2012.05.28. 18:46:30

@süllőcske: Nah, hát ezért érdemes a neten lenni or nem./Csippent a szemével/:-))))))Hencegésből elolvastattam barátnőmmel, hogy: na látod!Egyébként pár hónapja rájöttem, hogy Karaj függő lettem és úgy gondoltam, hogy kimaradok egy kicsit.Most meg jött egy ötlet, benézni rá, aztán csak néztem, mi a fene lett itt. Addíg-addíg kavartam, míg Rátok találtam, Örülök.

süllőcske 2012.05.28. 19:43:54

@susztertangó: Szintúgy. Lépj be, mikor gondolod, egy pohár "italra", elég jó választék van, és jó hangulat.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.28. 19:51:17

@süllőcske: Ha az olasz tésztákat vesszük alapul, számos fajtájuk "al bronzo" készül (pl. spaghetti, linguine), ami azt jelenti, hogy bronzból készült formában, mert így kissé érdesebb lesz a tészta -több mártást vesz fel.

süllőcske 2012.05.28. 20:02:43

@Mitzi von Küche: Köszi, hogy ideszúrtad, fontos. Tudtam az olasz bronz tésztaformákról.
Ahogy BiG Buffalo írta, a szobrászati bronzba tesznek néha ólmot, néha alumíniumot, hogy a kacifántos formákat is ki tudják önteni. A kérdés tehát, hogy a tiszta ötvözettel vállalja-e az öntőmester a munkát. Mivel én el tudom az egészet készíteni a viaszvesztéses öntőmintáig, remélem összejön a dolog. Gyönyörű látványt szeretnék elérni.
Majd viszek Neked rajzokat, de nem a bográcsról.