Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

karaj-variációk

2012.05.26. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Anica

Nos, a disznóvágásnak csak egy hátránya van: még nem találtunk olyan malacot, amibe mindössze tarját, oldalast és karajt szerelt volna bele gyárilag az Anyatermészet.

Karajra szükség van, mert azt még a nyammogós gyerek is megeszi, a rántotthús ugyanis az etalon, amit a lurkó négyéves korában este fél 9-kor még elkezd sütni egy Anya, hogy pár évvel később fejét a falba verje, amiért elkapatta a kölköt.

Nincs az a rántottszelet-mennyiség, amit egy tízéves ne tudna megenni, higgyétek el nekem, empirikus kutatási eredményekkel alá tudnám támasztani az állítást. Viszont ugyanezen mennyiség töredékénél elérjük azt a lélektani pillanatot, amikor a család ura könyörgő tekintettel sandít asszonyára, aki megértően veszi a jelzést és kitalálja, mit tálaljon. Úgy hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon.

Lesz tehát gombával töltött karaj: zsiradékon apróra vágott hagymával, sóval-borssal fűszerezve párolt gomba jó kis duci halmokban kerül a husiba, utána már mehet a liszt-tojás-morzsa szentháromság áldása alá.

Más alkalommal a klasszikus sajttal töltött karajjal etetjük be a gyereket, ezt még beveszi a gyomra, nem úgy mint a következőt, ami pedig nálam befutó.

A Csáky-rostélyos mintájára tojásos lecsóval töltöm meg a karajt, aztán kétfelé ágazik az út, a döntés szabadságának illúzióját nyújtva: vagy a szokásos „húst megtölt-kettéhajt-paníroz-süt”, vagy a feltekert töltötthúst jénaiba sorakoztatom szorosan egymás mellé – ilyenkor én azért egy kis szalonnával végigrakom az alját, mi bajunk lehet tőle? – és megsütöm.

Az Ördög-szelet a gyerek másik nagy kedvence, ez egy jó fokhagymás, lisztbe-tejföllel dúsított tojásba forgatott, úgy megsütött szelet hús, aminél szintén az ipari mennyiséghez közelítő adagot falt már be, étteremben újabban ezt kéri. Mindig.

A Suba-szeletnek a férj nagy rajongója, jó kiadós, pasiétel. Natúr szelet, sonka, sajt, sonka, sajt, tükörtojás összesütve. Koleszterinszint-mérésre nem járunk, amíg igen, csak a baj volt vele.

A natúr-szeletet egy kanál fokhagymás-tejföllel, finoman pirospaprikával megszórva szeretem, de ritkán csinálom, mert nem bírnám abbahagyni az evést, ami vámpírok ellen biztosan hatásos lenne, de emberek közé nem annyira.

És amikor már mindezeken túlvagyunk, meg már a Dubarryn is, meg a velővel töltött húson, meg a sajttal, paradicsommal, lilahagymával rakott, grillezett húson és a kolbásszal töltött karajon is, akkor a következő adag karajt agyonszúrom, feldarabolom és különös kegyetlenséggel, hirtelen felindulásból, előre kitervelt módon gyrost csinálok belőle.

 

Ui: Szociális ügyekben tanácsadást vállalok,ugyanitt 3 zacskó karaj eladó, vagy halra, tengeri herkentyűre, esetleg nyúlra cserélhető.

279 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr204532829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.26. 20:49:53

Ez a Dömbi hol van már ilyen sokáig? Most vannak Pesten? Jajj, csak nem eltévedt abban a nagy dzsungelben! Nem vidéki embereknek való hely az...

váj mí 2012.05.26. 20:51:47

@gyvy: Én már kiszolgáltam magam ...

@PO: Csinálj mititei-t, a cevapcici csak a sarokról integethet neki.

bélabácsi2 2012.05.26. 20:52:57

@gyvy: se tulaj, se üzletvezető, se pultos. gyanúsak ezek, biztos zárjegyet hamisítanak valahol...
miénk a kocsma emberek!

www.youtube.com/watch?v=-zP6gvftAUA

Hurri Kán 2012.05.26. 20:53:39

@váj mí:
*pohárcsörgés*

mititei az micsoda? nem is hallottam még róla.

váj mí 2012.05.26. 20:55:10

@bélabácsi2: Én mindent megértek, csak azt nem, hogy miért pont ezt a szar szigeti felvételt linkelted?

Hurri Kán 2012.05.26. 20:55:52

@bélabácsi2:
Az engem nem zavar. Elvégre nem a zárjegyet isszuk. ;-)

Csak nehogy így járjunk.
www.youtube.com/watch?v=9n-PHK7Caec

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.26. 20:56:20

@váj mí: egyszer majd megcsinálom egyszerre mind a kettőt és összehasonlítom. Most a fűszerekkel csak erre a szokásosra készültem fel.
Tavaly döbbentem rá, hogy a vesefaggyúval készült hamburger is egy nagy élmény! Egyáltalán nem az a mekis szar, hanem egy zamatos bomba!

váj mí 2012.05.26. 20:57:38

@gyvy: Bocs, hogy ilyen igénytelen paraszt vagyok a wikivel:
hu.wikipedia.org/wiki/Mititei

Hurri Kán 2012.05.26. 21:00:06

@váj mí:
Semmi gond. :)
Ok., így már megvan. Ezt én mitcs? mics? néven hallottam emlegetni. Vagy így kell a mititei-t mondani?

bélabácsi2 2012.05.26. 21:00:51

@váj mí: véletlen, ez esett kézre, közeben sül a hús, mindenre én se figyelhetek, tudod, férfiember egyszerre egy dologra képes...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.26. 21:01:36

@váj mí: mint klip, viszont Qjó. Hű, de telik az idő. Somló doktor már galambősz, Pressernek már nincs is szakálla (teccik a hátán az a felirat), mondjuk Indián még jó formában van, dehát ő köztük a legfiatalabb.

váj mí 2012.05.26. 21:04:57

@PO: A vesefaggyús hambi állat!
A mici-be tégy pici szárított csombort is a szokásos só, bors, fokhagyma, csípőspaprika kombó mellé (Bár Romániában lehet kapni mici fűszerekeveréket is, és nem rossz....Ha arra járnál). Ja, és tartsd be a hús arányokat. A cevapcici nincs normálisan fűszerezve, ezért szarabb, nekem ...

BigBuffalo 2012.05.26. 21:10:12

@PO:
Szerintem pedig ismerted...majd megbeszéljük...
Apropó vesefaggyú...amiben állítólag az a jó, hogy kurvanehéz beszerezni, PA nyilván lecidázta érte a hentest de férfivásárlóknál ez az opció jóesetben nem műxik...szóval a sima sertésháj nem jó helyette? Állagra ugyanaz, nincs tolakodó marhaíze(mitől is lenne :-)) miként a vesefaggyúnak is ez a lényege, beszerzése lényegesen egyszerűbb...

BigBuffalo 2012.05.26. 21:11:15

@váj mí:
Ezekben a dolgokban a hús és a füst ízét keresem, a fűszer nekem nem kell.

váj mí 2012.05.26. 21:14:50

@gyvy: Hát a mititei a "hivatalos" neve ;) Különben "mici".

@bélabácsi2: Háááát, ha arra az egy dologra valóban képes, akkor semmi gond ;)

@PO: Én az ilyen "40 év múlva" klippektől kissé depi leszek. Nekem a Vikidál (meg a kortársai) legyen az a hosszúhajú, szakállas, babaarcú fazon, aki anno volt ... A youtube az igazi botox ;)

váj mí 2012.05.26. 21:16:26

@BigBuffalo: Akkor neked cevapcici, az nem fűszeres, én meg pont azért nem szeretem ... (de ez még nem bicska-kérdés ;) )

Imre apó 2012.05.26. 21:18:07

Jó későre jár már, mikor betérek e kedves, hangos kocsmába. Anica kedves a mű jó mint mindig, ötletes, szellemes, vidám.

It látom végre a varázslót is, mint újratöltött lepkelány, hali kedves.

No persze Váj mi asszonyságot aki nem szent:):) de azt is érzem a soraiból, hogy nem akar Ő megkéselni senkit, ami iagaz az igaz a kés nem megoldás, hacsak nem a konyhában, de akkor se a zember hátában:D:D

A hetemről nem írok semmit, mert nem érdemes, inkább olvasgatom a kiskocsma népének érdekes, nem érdekes írásait. Ez it legalább kedvet csinált minden nap, jó, hogy vagytok:):):)

Hurri Kán 2012.05.26. 21:20:12

@váj mí:
Így már a helyére került. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.26. 21:25:37

@bélabácsi2: Óh, angolul nem véletlenül "feeler" ( = "érzőke") a csáp elnevezése! :)
@váj mí: A miccshez nem értek, de a csevap lenyűgöző ízbomba is lehet. Életem legföldhözvágóbb csevapját Szarajevóban ettem sok-sok éve, apróra vágott hagymát és szintén parázson sült kenyérlángost adtak hozzá, egy csak helyiek által látogatott késdobálóban (nem volt vicc, előzőleg ki lettem oktatva, hogy mint nem muszlimán nőnek hogyan kell viselkednem, mert egyébként balhé is lehetett volna abból, hogy férfiakkal falatozom). A kulcs itt is a különböző húsok aránya - beeerka, gyesznó, marha -, valamint a hús-zsiradék/faggyú arány.

Imre apó 2012.05.26. 21:28:05

@LepkeReloaded: Nagyon reméltem, mert így a jó:D:D

Imre apó 2012.05.26. 21:29:53

@LepkeReloaded: Aztán hol voltál bebábozódva illen sokáig??:):)

bélabácsi2 2012.05.26. 21:34:56

@LepkeReloaded: aha, értem, de hogy fordítanánk le, ha valaki csápol vagy éppen becsápol ? :D

váj mí 2012.05.26. 21:40:46

@LepkeReloaded: Namost, tekintettel arra, hogy nem vagyok egy M csillagos, sőt még egy G-M gasztroizé kiadvány tótumfaktuma sem, így a véleményem, tapasztalataim és ízlelőbimbóim szart sem érnek. Szóval, leszel szíves így olvasni a véleményemet, de egy igazi (nem a hiperekben megvásárolt, előregyúrt és fűszerezett) micihez képest a cevapcici nekem ízetlen. Akármit is adnak mellé.

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.26. 21:46:45

hát én ma vizsgáztam, vigasztalásképpen vettem 3 kecskét,
te meg anica olyan jót főztél, hogy küldhettél volna, délután négykor jutottam először kajához..

Imre apó 2012.05.26. 21:49:31

A lánybunyóknak meg van a stílusa, vagy nincs.

bélabácsi2 2012.05.26. 21:49:48

@hajdul: csak te ne jósolgass!

@váj mí: inkább mondd el, mi a különbség köztük, elkészítés módja? Ha már így szóba került, engem ez érdekelne.

bélabácsi2 2012.05.26. 21:50:51

@Babette_: vigasztalni kellett? csak nem?

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.26. 21:50:53

@bélabácsi2: Értettem. Kérek engedélyt meghunyászkodni. Nyakleves előtt a szódámat még megihatom?

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.26. 21:51:05

@Imre apó: Ha én azt mind elmesélném... mérhetetlenül elegem lett a sertéskaraj végvonaglásából, egy különösen mocskos beszólássorozat után rávágtam a virtuális ajtót a blogtulajdonosokra, aztán más tájakon repkedtem mindaddig, amíg a pásztortűz mellől nem jött egy email, hogy a rendes népségek itt múlatják az időt. :) De még így is töprengtem egy sort, hogy visszalebegjek-é. Aztán visszalebegtem. :))
@bélabácsi2: A "csápolás"-t meg még csak-csak körbe tudnám magyarázni angol szlengnyelven, de a "becsápolás"-t... bár végül is az "I'm feeling you up" is egy szép kifejezés, csak semmi köze az alkoholizáláshoz. A szekszualizáláshoz sokkal inkább. :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.26. 21:52:32

@BigBuffalo: OK.
Én sem hentesnél veszem. Van egy ismerős, akinek van egy szarvasmarha telepe, onnan szoktak küldeni.
Amikor kötekedni való kedvem van, akkor szoktam a józsai húsboltban eljátszani, hogy "Kérek két kiló vesefaggyút." "Nincs, akkor marhapofát, szintén két kilót." "Na, ha csontos marhalábszárotok sincs, komolyan mondom, nekirontok a megáradt Csele-pataknak...!"

@váj mí: a YT egy időutazás. És egy arrogáns média: nálam már teljesen kiszorította a tévét.

@Imre apó: ...pedig lenne mit mesélned. Legalább annyit mondj: beköröztél?

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.26. 21:52:45

@bélabácsi2: nem. sikerült, de elégedetlen vagyok.
meg hulla fáradt.

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.26. 21:53:55

@hajdul: Apai ágon a család erdélyi, anyai ágon vajdasági. Most pofozzam saját magamat a miccs-csevap vonalon? Csacsi ember. :D

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.26. 21:57:27

@LepkeReloaded: Lehet, hogy én nem jól elkészített Mics-et ettem, de Erdélyből hozták, s valami nagyon kellemetlen mellékíze, szaga vagy nem is tudom mije volt, hogy napok után is előjött. Gondolom nem lehet az olyan szar, ha annyian rajonganak érte.

Imre apó 2012.05.26. 21:57:53

@LepkeReloaded: Nem nehéz neked belerázódnod, meg legalább tucc mesélni másról is, ha kell:D:D Majd eldöntöd végül is, hogy ez itt jó, mert jó:D

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.26. 22:02:32

@hajdul: Csak találgathatok, de lehet, hogy egy ősöreg kanbirkából készített miccsbe futottál bele. :D Egyébként ha visszaolvasol, soha nem mondtam, hogy a miccs rossz/ízetlen/ehetetlen/akármi volna... pusztán a csevap iránti nosztalgiámat fejeztem ki ehelyütt.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.26. 22:03:56

@Babette_: na, azér!

@LepkeReloaded: akkor tőled igazán elvárhatunk egy összehasonlító elemzést :D Itt állok csevap-szűzen, mics-szűzen, kéne valami kapaszkodó.

@váj mí: mondhatnál egy receptet. Egy olyat, amit később felemelt mutatóujjal, a szemüvegem fölött pislogva mesélhetek majd a tűznél :DD (mondjuk ez nem életszerű, mert grillezni este szoktam, olyankor napszemcsi már nem játszik, olvasószemüveg meg nem jön ki a házból...)

Imre apó 2012.05.26. 22:06:09

@PO:Mit is mondjak, be, de nem mondok többet, mert nincs mit. Ez a munka....."munka", nem értek sok embert, főleg nem azokat akik a 1990 óta ugyan azt csinálják ma is mint akkoriban. Lemaradva mint a borravaló, hagyom is mert .....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.26. 22:06:56

@hajdul: A csombor az alapvető fűszere, viszont az nálunk kevésbé ismert és használt fűszer (nekem a kerben mindenhol felüti a fejét - szívós egy növényke). Lehet, hogy azt érezted benne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.26. 22:09:39

@LepkeReloaded: Örülök, hogy megjöttél közénk. Remélem sokáig maradsz.

Miután még mindíg a határidőmet kergetem, csak azon posztokra számítsatok, amiket a többiek írnak. Ha küldtök vendégposztot, természetesen kirakom.

A kocsmapult pedig becsületkasszás, ha a pultos éppen az üzletvezetővel veszekszik :)

Benikuty 2012.05.26. 22:10:52

Mindent elolvastam, nyugodalmas jó éjszakát. Kívánok:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.26. 22:10:54

@Imre apó: Nem hangzol túl boldognak ezzel a melóval. Nagyon sajnálom. Tényleg!

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.26. 22:11:26

@Imre apó: Azt hiszem, az alapvető hozzáállás rendben van, ez pedig az "én oké, te oké" megközelítés - magyarán hogy senki sem tárgyal a többiekkel valamiféle hatalmi/kinyilatkoztatási pozícióból, hanem mindenki nyitott a többiek ötletelésére úgy, hogy a maga helyzetét sem érzi veszélyeztetettnek.
Izé... a karajt pedig mustárosan, római tálba zőccségekkel, illetve gombás szószban... de kérhetnék karaj helyett inkább nyuszicombokat, kéremszépen? *alázatosan pislog*

bélabácsi2 2012.05.26. 22:11:26

@hajdul: :)

@Babette_: lényeg, hogy megvan! Elégedetlen? Csak nem olyan vagy, mint a fiam, aki 4-est kapott valamiből és ragaszkodott hozzá, hogy elmegy javítózni, csak akkor hagyta abba a hülyeséget, mikor a haverja elment javítani és meghúzták, szóval lényeg, hogy megvan.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.26. 22:13:40

Nesztek, egy régi Tabános, @váj mí:nek egy babaarcú Somló, @LepkeReloaded:nek egy rendezett frizurájú Indián, @Babette_:nek meg egy fiatal Pici bácsi :))

youtu.be/YdmwZvEtHe8

Nagyon sok LGT-n voltam, de a Tabánban csak egyszer láttam őket. Ezt a felvételt, a zenészeket ismerve a 77-79 körülre teszem.

Ja, és élőben nyomták! :-O

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.26. 22:14:05

@LepkeReloaded: Lehet az nyuszi, de akár béka is... bár errefelé mostanság a beeeerka dívik :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.26. 22:16:31

@PO: CSAK csevap viszonyítási pontot kínálhatok, Szabadka, rokonok irányításával megtalálható helyi késdobáló. A koszt viszont leírhatatlanul isteni :)
@Andrass9: *ismét boldogan integet* Köszönöm!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.26. 22:18:07

@Andrass9: évekig nyomoztam, hogy mi az, amit Somogyban baszírkának hívnak. Aztán anyósom a debreceni állatkertben meglátta a borsikafüvet és mondta, hogy hát ez az!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.26. 22:21:23

@LepkeReloaded: egy tanulmányi kirándulást megér :)) Majd ha Szegeden járok, Süllőcskével átugrunk oda.

Ejj, ez a Süllőcske meddig eszi még azt a kecskepörit? Remélem, egy pici babérlevelet is tettek bele.
Waka megint tejet fakaszt? :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.26. 22:23:12

@PO: Dwága embew!
@Andrass9: Beeeeerka jöhet, béééééka.... jajistenem, egyszer ettem életemben békacombot, lenyűgözően finom omlós fehér zamatos husika volt, icipici csontocskákon, úgy éreztem magam, mintha csecsemőgyilkos volnék... azok az icipici szétterpesztett combikák... soha többé nem voltam képes békacombot enni. Érzelgős liba-e vagyok?

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.26. 22:28:14

@PO: Ohó, csak úgy durrbelebumm, elkezdünk eszegetni Szabadkán, helyi vezetés nélkül? Már Széchenyi Zsigmond is tudta, hogy egy sikeres vadászexpedíció titka a jó helyi vezető! Díjazásom igen szerény (= egy komplett csevap/pljeszkavica menü a ..... nevű késdobálóban), plusz halászlé-vonalon is felbecsülhetetlen tapasztalatszerzést ígér a kirándulás!

bélabácsi2 2012.05.26. 22:32:14

@PO: Süllőcske most éppen derékig hajol a kondérba, csak néha nyúl hátra egy kis kenyérért és tunkolja a szaftot.
(mint Lukas főhadnagy tisztiszolgája a Svejkben)
:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.26. 22:36:46

@LepkeReloaded: már be is vagy véve a Csapatba! Majd mi is forgatunk róla egy olyan félkézzel mobiltelós klipet :D

@bélabácsi2: basszus, akkor épp a szilánkos részénél jár! Vajon elmenőben olvasta a figyelmeztetésemet?

bélabácsi2 2012.05.26. 22:37:09

@LepkeReloaded: mondasz valamit, remélem megfogadják :)
békát meg sehogy, pláne ha érzelgőssé tesz :)

bélabácsi2 2012.05.26. 22:39:16

@PO: Á, nem lesz vele gond, halevő ember lévén biztos nyelt már szálkát is, kibírja.

bélabácsi2 2012.05.26. 22:45:09

Na, ideje haza tántorognom a kocsmából, holnap mókanap.
Hé, tulaj, ki a fene falazott rá a küszöbre? Ja, hogy ez az ablak, bocs. Na majd mingyá', ne segítsetek, opsz, mikor jöttem csak egy ajtó volt, most melyiken menjek ki? Áu, az orrom! Jó van na, a másikon megyek...
Jóéjt! ;)

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.26. 22:52:06

@PO: Oooohhh Massa, you can't imagine Massa... szóval olyan helyekre tudnám elvinni a bandát (rokoni közreműködéssel, persze!) hogy ihaj!!!
@bélabácsi2: Kvákkk...és egy érzelmes, szívből jövő brekeke, csak Neked!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.26. 22:54:04

@LepkeReloaded: NNNnaaaaa - most meg már a lepkék brekegnek. Hogy hova jutott ez a világ ...

BigBuffalo 2012.05.26. 22:55:44

@PO:
Miért nem kérdeztél meg egy nálad okosabbat?
Egyből megmondtam volna, hogy a baszirka az a csombor... :-)))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.26. 22:57:48

@BigBuffalo: B+, kérdeztelek ;-) Úgy látszik, 5 éve még nem voltál nálam is okosabb :DD

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.26. 23:06:17

@Andrass9: Ez itten az Apokalipszisz... izé... Világvégebrekeke.... világvégelepkekeke.... *hukk*

BigBuffalo 2012.05.26. 23:07:50

@PO:
Dehonnem. Szerintem nem kérdeztél, mert nálunk a baszirka mindig központi kérdés volt. Eleinte azért, mert boldogult Édesapám a haverjával bonyolította a disznóölést és az illető úr telibeverte a hurkát baszirkával de úgy, hogy mi enni sem voltunk hajlandók belőle, később azért, mert én csináltam a fűszerezést és mindig kevesebbet raktam bele mint azt a család ízlelőbimbói megkívánták, az idei (szóval a decemberi) disznóölésen meg azért, mert égen földön nem lehetett borsikafüvet kapni, tavalyi maradékot kellett használni.
Úgyhogy az idén egy zacskónyi vetőmagot szépen elföldeltem a hegyen a kerítés tövében, remélem, senki nem jön rá, hogy mi az és így nem lopják el. Szépen kikelt, bár egyenlőre csak azért tudom megkülönböztetni a gyomoktól mert sorban van...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.26. 23:26:39

@BigBuffalo: nekem is van egy kis magom, a múltkor, a bölényes 7végén kaptam.

váj mí 2012.05.26. 23:41:04

@hajdul: Lesz a tökömet, azt ... :P

@PO: Térjünk erre vissza holnap, oké? Mert most elhúznék. Bár a felemelt olvasószemügét nem tudom garantálni.

@bélabácsi2:
Erre is holnap.

Elmentem aludni népek. Jóéjt.

Lehet, mi a lepkével rokonok vagyunk? Najó, nemhiszem

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.27. 06:57:22

@bélabácsi2: hát valahogy így....és nem hülyeség. feltett szándékom, hogy én legyek a legjobb (ettől messzi vagyok), és hogy átkerüljek költségmentesbe, ahhoz meg jó átlag kell.

Benikuty 2012.05.27. 07:14:12

Sajnálom, hogy semmi érdemi információ nem jött mics-csevabcsicsa kérdésben. Ettem Baján, Székelyudvarhelyen, Pulán, mindenhol más néven, de nagyon szerettem. Ezzel együtt, eszembe nem jutna megcsinálni.

Öreg Sam 2012.05.27. 07:14:20

@Babette_:
Hol lehet csak ugy "csuklóból" utközben kecskét venni?
Tényleg komolyak a szándékaim.
Ára?

Benikuty 2012.05.27. 07:20:27

@Öreg Sam: ennyire nem lehetsz mélyen! Nem kapsz csajt?:D

Öreg Sam 2012.05.27. 07:24:03

@Benikuty:
Nem feleségül venni akarom,hanem megenni B+!!!

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.27. 07:25:17

@Öreg Sam: az úgy volt, hogy hirdettek kecskét, sokat, olcsón. az ilyet megnézi az ember, és nekem a vizsgáról hazafelé útbaesett.
nem a legszebb/legjobb állomány volt, de amilyen kereslet van a sajtra, így szükségem lenne még fejős anyára. na azt ugye nemigen adja el senki, ha meg igen, nagyon drágán. szóval benne volt, hogy nem csak megnézem, bár az emberem szívta a fogát, amikor mondtam, hogy a biztonság kedvéért adjon pénzt, hátha.
majdnem vettem egy szánentálinak kinéző szép fehéret, de csak gidái voltak, meg a csöcse sem jó formájú (nem túl erős sajnos most a kezem a fejéshez), úgyhogy erről lemondtam. volt egy másik, annak egy gida egy gödölye, igaz az anya nem olyan szép, de jó formájú csöcs, nagynak tűnő tőgy. jól lealkudtam (tényleg jól:)).
és a kis autóm csomagtartójában hazaegyensúlyoztunk:D
most megyek fejni, most kiderül, tej szempontból is jó vétel volt-e.

na ez a hely tőled távol van (gyms megye), de a kecskés fórumon meg tudom kérdezni, a közeledben van-e eladó (és azok ráadásul megbízhatóbbak, mint egy ismeretlen hirdetés).

Benikuty 2012.05.27. 07:27:02

@Öreg Sam: ez nem volt egyértelmű:)
útközben, megy komolyak a szándékaid...;D

Benikuty 2012.05.27. 07:29:12

@Babette_: kecskéhez nincs fejőgép? Ahol én járok ott kézzel fejik, tehenet meg géppel.

Öreg Sam 2012.05.27. 07:38:34

@Babette_:
Nekem momentán egy választott gida kellene,a fajta mindegy,poénos ajándéknak szánom :)
Ha kecskében otthon vagy,szivesen,köszönettel venném a segitségedet.Debrecen és környéke a nyerő :)

Pinka-Panka 2012.05.27. 07:42:51

A karajt nem kedvelőknek, íme egy recept, aki eddig ette megette és megszerette.

Kb 16 vékony szelet karajt sózunk, borsozunk, pici fokhagymával ízesitjük.
Egy négyszögletes jénai tálat (közepes tepsiméret), kibélelünk bacon szalonna szeltekkel, ezt beterítjük vékony karikára vágott, sózott nyers krumpli szeletekkel, ezután vöröshagymakarikákkal oszlatunk szét a krumplin és ezt is sózzuk kicsit.
Majd 8 szelet karajt sorban elhelyezünk és ezután minden szeletre 2 vékony szelet füstölt sajtott (karaván) sajtot rakunk.
Most megint befedjük a másik 8 szelet karajjal, jön a hagymakarika, aztán a krumpli és a tetejeét megint befedjük a bacon szeletekkel.
Semmi más nem kell rá csak fedő, vagy fólia, betolni a sütőben majd rámelegíteni és kb 170 C-on lassan sütögetni, kb 1 1/2 óra múlva a fólát leszedjük é skissé pirongósra sütjük.
Nagyon jó szaftos, a sajttól puhára változott hús és úgy zusamman nagyon laktató.
A sajthoz még, hogy jobb bótokban lehet kérni szeletelve, ez a jobb, mint a fóliás párja, mert az vastagabb is drágább is amúgy.
Fontos, mert ez se olcsó étel!
Ez pl tarjából emberiség elleni tett, ez csak a karajból jó.

bélabácsi2 2012.05.27. 08:11:11

@Pinka-Panka: Hm. Ez jónak tűnik, a lényeg, hogy a karaj nem szárad ki. Sajt nem lenne jó durvára reszelve vagy forgácsolva? Úgyis összeolvad benne, ha jól sejtem...

Pinka-Panka 2012.05.27. 08:28:31

@bélabácsi2: igen, de tudod én azért írom, így le, mert már volt, hogy nehezen reszeltem le a karavánt (töredezett nagyon) - így meg jó esély van arra, hogy beterírti a karajszeletet. S még valami én csak kb ekkora forma rövidkarajt vásárolok, kb tenyérnyi kis gömbölyű húst nézek hozzá. A lapos és széles karajt nem annyira veszem meg.
De reszelheted, a lényeg hogy 2 szeletnyi mennyiség legyen, hogy szaftosságát elérje.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.27. 09:15:04

@Pinka-Panka: Na most, ha mocskos gasztrosznob lennék, beléd kötnék a karaván sajt miatt. :-)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.27. 09:59:18

@Pinka-Panka: Karaván sajt, a sajtkészítmények legalja. A sajtgyártás során elrontott sajtokat, ömlesztősókkal, kemikáliákkal újra hőkezelik, ömlesztik, s a "kockasajtokkal" egyenértékű terméket állítanak elő.
Érdekes polémia lenne arról, hogy bármilyen élelmiszeripari hulladékot, ha megfüstölnek, mitől lesz piacosabb?

Viszont használjunk mi ketten nyugodtan vegetát, piros aranyat (zsíros kenyérre jó az), erős pistát.

Pinka-Panka 2012.05.27. 10:15:54

@hajdul: húúú, hát nem tudom, de ez pedig ezzel jó íz...mivel helyettesitenéd??

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.27. 10:19:43

@Pinka-Panka: Semmivel. Attól még, hogy tudom miből van, az étel lehet finom amibe belerakod. Ahogy egy régebbi kommentben írtam a zacskós levesnek is meglehet a helye bizonyos alkalmakkor. Esős, nyálkás novemberi estén hazabotorkálsz hullafáradtan, akkor jó lehet. (most már csak azt tudnám mitől különb a "bögrés" leves mikróban melegítve, mint a zacskós tűzhelyen?)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.27. 10:20:23

@Öreg Sam: szóval gida, nem gödölye, igaz? :) (csak azért, mert nem mindenki használja egyértelműen)
utánakérdezek.
@Benikuty:
én is kézzel fejem egyelőre. még bírom, amíg lesz pénzünk fejőgépre.
mindenki máshogy csinálja. ahol 15-20 kecskénél több van, nyilván könnyebb és rövidebb géppel.

Öreg Sam 2012.05.27. 10:26:26

@Babette_:
Tulképp az állat neme mindegy,sőőt,jobb a bak.
(márhogy egyértelmü legyen a dolog)
Mikor én kimondottan ölési céllal tartottam évi 5-6 kecskét,mindig választott gödölyét vettem,azt adták fillérekért a lajosmizsei vásárban.
A herélés már otthon történt,nagyon profi emberem volt rá :D

Pinka-Panka 2012.05.27. 10:27:03

@hajdul: képzeld én azóta nem tudom megenni, mikor egy szép ilyen napon, amikor zacskós levest főztem (nem volt időm semmire, még mosogatni sem) - ott maradt néhány órára a fazék amiben főtt. Olyan merev zsírréteg maszatolódott rá, hogy alig tudtam leszedni, na ezt nem hiszem, hogy szabad beküldeni a bendőbe:(
Persze, ha így nézzük, lassan semmit sem...

váj mí 2012.05.27. 12:16:33

Naszóval, akkor a mititei.
Egyenlő arányban marha- és birkahús, nagyon apróra, paszta-szerűre darálva. A birka egy részét lehet sertéshússal is helyettesíteni, de inkább ne, szerintem. Kell még csontlé (kábé 1 deci 1 kg húsmasszához), só, bors, csípős paprika, csombor, szódabikarbóna, fokhagyma (ebből muzsdéjt készíteni).
A húsokat megtisztítva le kell darálni, majd ízesíteni a fűszerekkel, a szódabikarbónát is ekkor kell belekeverni. A muzsdéjt és a csombort még ne. Egy napra hűtőbe kell tenni, ha nagyon sürgős a kaja, lehet rövidebb időre is, de minimum 8 órára.
A hűtőből kivéve újra át kell küldeni a darálón, pasztaszerűre darálva. Ekkor kell hozzáadni a csontlevet, csombort és muzsdéjt.
És most vagy bögyörgetés jön kézzel, vagy kolbásztöltő.
Grillezéskor meg kell kenni némi olajjal, hogy ne ragadjon oda, és állandóan forgatni míg készre sül, de lehetőleg nem szúrjátok ki, mert kisül a zaftja.

LepkeReloaded (törölt) 2012.05.27. 13:48:58

@váj mí: Köszönjük a nép nevében! Nem tudom, mikor lesz legközelebb grillezés, de istókuccse kipróbálom. A szódabikarbóna viszont meglepett - lazítónak kell bele? Milyen lesz tőle a kész hús?

Hurri Kán 2012.05.27. 13:49:31

@váj mí:
Ilyet is kell egyszer csinálnom.

váj mí 2012.05.27. 14:47:33

@LepkeReloaded: Annak, lazítónak, nem lesz annyira tömör. Úgy 1 kiskanálnyi (kávés) kell 1 kiló húshoz. Ja, és nyakszirti húsból (ceafa) kell csinálni.

@gyvy: Én mindenesetre imádom, forró mustárral, tormával és sörrel.

fernel 2012.05.27. 17:15:55

@poczok2: @bélabácsi2: Sajnos az egri piacon se gombából van a kerítés.

Az elmúlt hét nagy esőzéseiből ide jutott 3+1 mm.
Összesen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.27. 18:24:38

@váj mí: Húha - Évek óta keresem az igazi receptjét! Köszi szépen :)

váj mí 2012.05.28. 15:26:44

Egészségedre! Nagyon tuti!