Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Húsos tészta

2012.05.18. 07:00 Waka

Szerelemgyerek. A hagyományos húsos tészta és a sonkás kocka törvénytelen származéka.

A sonkás kocka lehet a fiú, az adja hozzá a tejfölt. Kínomban ötlöttem ki, mikor hamar kellett, és sokat.

Hozzávalók 6-8 nagyétkű személyre:

    • 1 kg darált sertéshús

    • 75 dkg fodros kockatészta

    • vöröshagyma

    • fokhagyma

    • lecsó, vagy TV paprika és házi paradicsomlé

    • őrölt fekete bors

    • őrölt köménymag

    • pirospaprika

    • fokhagyma

    • csípős paprika

    • 1 nagy pohár (kb. 450 g) tejföl

    • zsír, vagy olaj

Elkészítés. A zsiradékon megpárolom a hagymát, beleteszem a húst, és megpirítom. Mikor teljesen kifehéredett, megszórom a pirospaprikával, kevés vízzel felöntöm, majd beleteszem a zöldségeket és a fűszereket. Gyakori kevergetés mellett megpárolom a húst, ha szükséges, a vizet pótolom.

 

Mikor megpuhult, belekeverem a tejfölt, kicsit átforralom, és félreteszem. Nem baj, ha kicsit hosszú lesz a leve, a tészta sülés közben felveszi. Mind.

 

Kifőzöm a tésztát, és beleforgatom a húsos raguba, majd beleöntőm egy tepsibe, és elsimítom. Lehet rá sajtot reszelni, de szerintem így is elég tömény.

 

Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 40 percig sütöm.

 

Mikor kész, hagyom kicsit hűlni, de frissen így is nehéz szeletelni, igazából estére lesz kezelhető.

 

95 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr394521081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.05.18. 07:41:30

reggelt!

ezt így itt, most megenném.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.18. 07:49:51

Esküdni mernék rá, hogy ilyet én ettem már az ercsi laktanyában. Akkor viszont lenni kell olyan emlékképnek is, amikor konyhacselló napon ebéd után magamhoz veszek egy ilyen nagy, kiürült tepsit és az oldaláról leeszegetem az odapirult tésztát-húst.
Na várjatok csak...
Meg is van!
:D

1kutya 2012.05.18. 07:51:53

ha nem lenne benne tejföl, meg reszelnénk rá sajtot, elnevezhetnénk parasztlasagne-nak is:)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.18. 08:00:31

Már itt vagyok én is, de hajnalban ez a kaja olyan durva löket volt, mint éhgyomorra két deci tömény.

1kutya 2012.05.18. 08:05:45

@hajdul: azt honnan tudod milyen?:-DDD

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.18. 08:24:45

@1kutya: Az egyiket próbáltam, nem úgy mint a rabbi.

"Rabbi olvassa a Tórát: Felebarátod feleségével szeretkezni legalább akkora bűn, mint fedetlen fővel a zsinagógába menni. A rabbi felnéz az ég felé: Uram, én mindkettőt próbáltam már... Micsoda különbség..."

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.18. 08:41:00

ez jó
saját tésztából próbáltad már?

Daró 2012.05.18. 09:05:35

Nálunk a lasagnéban is van tejföl, ha nem akarunk bénázni a besamellel...
@Babette_: Saját tészta= saját tojás + unatkozó nagymama + nyugdíjas apa, az ég ajándéka.
Mamának hobbija a csigacsinálás, a kutyának is csigát főz. Lebbencset is elkészíti. Faterom reszelt tésztát meg esetleg szélesmetéltet vállal. Cérnát senki.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.18. 09:20:55

Hi! Én mindenképpen reszelnék rá egy kis parmezánt (csak az íze miatt). A parmezán nem is sajt igazából, hanem fűszer, olyan isteni illata van, amikor sül.

BariKarika 2012.05.18. 09:22:34

olok-halok az ilyen kajakert! Zsiros, egeszsegtelen, koleszterindus mwaaahhhh!!!! :))) kellett volna az a sajt a tetejere, erre a legjobb a gumirozott trappista sajt, kicsit etelbar feelingje van, nevezzuk el retro kockanak! :)))

BariKarika 2012.05.18. 09:24:54

@Mitzi von Küche: arra az 5 napos, katonai korlet sarkaban felejtett hasznaltzokni szagra gondolsz? Imadom :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.18. 09:28:03

@Daró: na igen, kell hozzá a saját tojás, boltiból nagyon drága lenne. de az íze és állaga utánozhatatlan. tény, hogy több idő kell hozzá, mint a boltihoz, de azért nem kell hozzá feltétlen unatkozónak lenni.

nagyinak van csigacsináló kézi készüléke?
hol lehet beszerezni?

Hurri Kán 2012.05.18. 09:28:47

Hú de jól néz ki.
De 6-8 nagyétkűre nem kevés kicsit az 1 kg hús? :)

BariKarika 2012.05.18. 09:30:58

@gyvy: tobb nap mint husi...szerintem ennyi tesztaval nem keves, foleg ha a hazigazda meg tejfolt is talal fel hozza kulon :)

Daró 2012.05.18. 09:32:20

@Babette_: faragni szokták. Kell hozzá 1db kötőtű-szerű, szára felé bővülő tű, meg egy recés fadarab. A fadarabra teszel egy pici kockát és feltekered a tűvel....kicsit macerás.

antik.vatera.hu/egyeb_kezmuves_termekek/famuves_termekek/antik_kis_csigacsinalo_1585535921.html

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.18. 09:47:12

@Daró: igen, ismerem, csak azt nem tudom, hol lehet kapni. a vetarásokban nem bízom.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.18. 09:59:21

@Babette_: kirakodó vásárokban, jobb faműveseknél figyeld. Én réztűt javaslok hozzá, azzal vékonyabb csigákat lehet készíteni.

bélabácsi2 2012.05.18. 10:12:23

@BariKarika: szeretném felhívni a figyelmedet, hogy katonai körletben ilyen elő nem fordulhat, mert vagy a tiszthelyettes vagy a társak ölnek érte, ellenben egy kamasz fiú szobája, az igen, azzal tévesztetted össze :))

1kutya 2012.05.18. 10:30:32

@bélabácsi2: meg a 15-30 fős kollégiumi "szobák":)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.18. 10:36:37

@bélabácsi2: No ezért ezzel vitatkoznék. Amikor téli hidegben kegyetlen bides volt a szobában (körletben)(hólapátolás után az átázott zokni, surranó szaga), ki akartuk nyitni az ablakot. Mire valaki megszólalt riadtan: Csukjátok be! Büdösben még nem halt meg senki, de fagyni fagyott már meg.

Hurri Kán 2012.05.18. 10:37:00

@BariKarika:
A tészta itt tkp. csak azért kell, hogy a hús ne égjen oda a tepsi falára. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.18. 10:43:55

@gyvy: Az egy kiló hús lehet, hogy kevés, de a 75 deka tészta elég.
Megvolt ma is az agrokémia. A tetvek már majdnem a hátukon vitték el a szilvafát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.18. 10:47:24

Rohadt hideg volt a Séd-völgyben, csupa dér volt minden. Bándon megdőlt a hidegrekord.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.18. 10:48:02

@Waka: Valami büdöske nevű virág jó a fa tövébe a tetvek ellen. (Ha nincs sok fa.) Nejem valami ragacsos trutyival keni a fák törzsét, hogy a hangyák ne tudjanak felmenni a tetvekhez. Mondjuk én is mindig beleragadok.

1kutya 2012.05.18. 10:53:58

@hajdul: te is fel akarsz menni a tetvekhez?:)

@Waka: :-DDD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.18. 10:59:07

@hajdul: Nekem a Karate 2.5 WG vált be, három hétig hat. Csak a szilvafa éppen a spenót mellett volt, és ott korábban nem tudtam permetezni.

1kutya 2012.05.18. 11:00:14

@Waka: a biötvennyolcnál jobbat még nem találtak ki tetvek ellen (bár ha jól hallom idéntől nem lehet forgalmazni).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.18. 11:07:31

@1kutya: Igyekszem kevésbé "húzós" szereket használni.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.18. 11:10:30

@Waka: Karate nekem nem jött be, mert mindig mellé ütöttem a kis tetveknek:-)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.18. 11:22:59

@1kutya: "a reggel túl messze van..."
nem vagyok a topon, ilyenkor csípek, úgyhogy inkább csak ideolvasok néha...

1kutya 2012.05.18. 11:31:19

@anica inkognitóban: akkor inkább befogom:)

én el balfenéken, este még bekuksizok, holnap meg nagy főzőcske "odaát", hétfőre remélem poszt is lesz belőle, sok-sok képpel...

bélabácsi2 2012.05.18. 11:34:12

@1kutya: nehogymánehogy, mi az hogy nem lehet bi58-at? Eddig is "beszereznem" kellett, ezután az se lesz? Teljesen meg akarják fojtani a maradék magyar gyümölcs termesztést is? Pár éve a kaptán, most ez! Rohadt gyümölcsből pedig a pálinka se jó. Honnan van az infód?

Imre apó 2012.05.18. 11:35:05

Szeretem ezt a változatát, sőt a többit is, remek:)

@1kutya: Te meg állandójan a zúton, este sokáig itt, jól bírod fiatal:):)

Imre apó 2012.05.18. 11:37:01

@bélabácsi2: A szappanos víz nem jó a tetvek ellen?

BariKarika 2012.05.18. 11:40:32

@PO: @bélabácsi2: Batyam van...hehehe...
egyebkent kollegiumi peldaval is johettem volna :)))

@hajdul: hihi a katonastoryra es :)))))) a lekaratezott tetvekre :D

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.18. 11:44:22

@1kutya: Anica incognitóban egy tanult hivatalnok felesége?

1kutya 2012.05.18. 11:45:59

@bélabácsi2: a kis mezőgazdasági boltban mondták, ahol vegyszert szoktam venni.

@Imre apó: majd legfeljebb hamarabb el...

mostmár tényleg el...

1kutya 2012.05.18. 11:46:34

@hajdul: nem, ő maga a tanult hivatalnok:)

bélabácsi2 2012.05.18. 11:55:31

@Waka: @1kutya:

Mióta csak élek kaptán hatóanyaggal és bi58-cal permetezett gyümölcsöt ettem, azon nőttem fel, annyi őszibarackot ettem gyerekkoromban, 200 őszibarack fáról, mint ti összesen egész életetek során, ami ezekkel volt kezelve. Ésszel, okosan, betartva az utasításokat.
Ezek hatásos szerek, kevéset kell velük permetezni és az eredmény kitűnő. Kétlem hogy gyengébb és hatástalan szerekkel többször permetezett gyümölcs egészségesebb lenne, eleve többször kell a szarokkal permetezni, és hogy eladható legyen, még érés előtt is bekockáztatnak velük. Ezzel szemben a kaptánnal való permetezést be lehet szüntetni májusban egy olyan baracknál, ami csak augusztusban érik és csodák csodája egészséges lesz a gyümölcs is a fa is, és nem lesz kimutatható szer maradék.
Itt betiltják a szereket, közben észak afrikából nyomják befelé a kaptánnal meg ki tudja mivel túltelített zöldséget, gyümölcsöt, pár éve tele volt a multik polca kaptános paprikával, egyszer lebuktak, máskor jobban "vigyáznak" ez összeesküvés szagú, bárki, bármit mond.
És nagyon dühös vagyok. :(

/ja, a debreceniek a nyolcvanas évek végéig szintén nagyapám (később apám) őszibarackját ették, ha a Hangyában, Petőfi téri ABC-ben, vagy a klinika bejáratánál lévő boltban vásároltak. :) a legszebbik, az volt az. :) /

bélabácsi2 2012.05.18. 12:00:04

@Imre apó: tudom, hogy használják, de gyümölcsre? belegondolsz? Jó, esetleg a rózsát beszappanozod, de... eső után meg habzik a föld? :) Esetleg lúgosító diéta a tetveknek? :)

Imre apó 2012.05.18. 12:19:34

@bélabácsi2: De tenni kell még ecetet meg sót az oldatba és mehet. Bio és persze eső után nem habzik, mert kevés szappan kell hozzá.

Lúgos diéta,jó szó:):)

Öreg Sam 2012.05.18. 12:21:31

@bélabácsi2:
Már megbocsáss Bélabá',az a szappan nem FA,nem Rexona,meg nem is intim mosakodó gél,hanem káliszappan(ipari)
Tetvek ellen kiskertekben elsősorban számüzzétek a csodálatosan,gondosan átteleltetett leandereket(egyik gazdanövénye a tetünek)
Bi 58 "okosban" még megvehető néhány gazdaboltban,jó szer volt,egyel feljebb sorolták,csak növényvédelmi szakmérnök "irhatja receptre"
Ősi román szokás a káliszappannal+rézgáliccal+szurfurált kénnel+mészlével történő befestése a fatörzseknek,nagyon hasznos tud lenni.(ezt még télen,fagymentes időben)
Ez mind semmi!!!
Mint szakértőt felkérdeznélek:lehet-é őzlábgombát termeszteni???
Itt egy fickó hirdeti magát,bármennyit szállit...
Igaz lehet,vagy orbitális átverés?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.18. 12:31:30

@bélabácsi2: Én az édesapám hobbikertjének őszibarackjain nőttem fel ( a kedvencem a Champion volt). Úgy ültette, hogy mindig érjen 1-2 fajta. Így is előfordult, hogy annyi termett egyszerre, h. ládaszámra szállította a baráti körnek .

bélabácsi2 2012.05.18. 12:49:56

@Öreg Sam: az őzláb nem gyökérkapcsolt, azaz nem igényel magának feltétlenül egy élő erdőt vagy mezőt. Termesztésére ezért jó eséllyel folynak kísérletek, nem hallottam áttörésről az ügyben, de kísérletekről igen.

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.18. 12:51:36

reggelire libazsíron "zsírjára" pirított laskagomba volt majonézzel és mustárral...

pedig én nem szeretem a laskát.

bélabácsi2 2012.05.18. 13:02:01

@Öreg Sam:
egyrészt a rézgálic is tiltólistás...
másrészt tetűgazda növény a labdarózsa, annál jobb áttelelő helyet még nem találtak a tetvek
harmadrészt az olajos lemosó permetezés tavasszal jó eséllyel megállítja a tetvek első két hullámát, sima vazelin olajat használok (biztos elcsúsznak rajta a tetvek vagy nem tudom)

negyedrészt, a tetvek szálló, már szárnyassá alakult és így röptében fertőző alakjai ellen már csak a bi58 véd, hosszan, biztosan, tartósan és biztonságosan, nem beszélve a kukacmentes cseresznyéről, barackról, szilváról, egészséges nem hiányos szőlőfürtökről ...
Szóval, ha valaki okosban tudna nekem bi58-at...mert az utolsó cseppeket használom.

bélabácsi2 2012.05.18. 13:05:30

@Babette_: :) imádom, jobb mint a termesztett csiperke, én is zsírban sütöm, szórok rá egy kis majorannát is, meg pár karika zöldpaprikát, azután kenyérrel betermelem.

bélabácsi2 2012.05.18. 13:18:18

@Mitzi von Küche: Champion a legjobb barack. Ízre is, felhasználhatósága is, nagy, cukros, magvaváló, lejön a haja, termesztése is könnyű, mert a legrondább betegségnek a tafrinának (fodrosodásnak) ellenáll, legalábbis jobban mint a többi, csak tudod, mi a baj, nem elég piros, ellenben szőrös és fehér húsú, tehát nem ezért nyúl a vevő a pulton, és itt vége is a siker sztorinak. Van egy fám, szerencsére nem érte fagy.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.18. 13:25:21

@bélabácsi2: A zord külső csodás belsőt takar, mint annyiszor...

Pinka-Panka 2012.05.18. 13:43:07

@Waka: Guszta a kajád:)
Ahogy elnézem a fodros kocka mutatósabb is jobb is a lapos tesójától. Nem ragad össze és ad egy jó formát az ételnek. Én is szívesen főzöm, mivel lusta és nem ráérő háziassszonyként sajnos nem gyúrok tésztát - noha az lenne a legjobb.
Majd, ha nagyi leszek, akkor csak ilyenekkel foglalatoskodom...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.18. 14:37:54

Finom kaját látok és olvasom! Ezt érdemes lesz reprodukálni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.18. 15:09:18

@anica inkognitóban: @Pinka-Panka: @Andrass9: Örülök, hogy tetszik. :)
@bélabácsi2: Nekem ez vált be, tavasszal kétszer használom, utána már nemigen szokott kelleni. Nem gazdálkodom túl nagy területen, pár szerrel bőven elvagyok. Vegesol, Actara, Karate, Alfa solo, Force 1.5G, Medallon.
Most mennem kell, hamarosan itt a kocsi, tejfakasztó bulival egybekötött lakásszentelő, 25 főre főzök.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.18. 16:23:36

@Babette_: remélem a libazsír elvette a laskagomba randa ízét :P

süllőcske 2012.05.18. 16:27:02

@Waka: Ez egy olyan igazi, harcosoknak való, telítős, ízletes, egyszerű harapnivaló. Borágyként is működik, erre lehet inni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.18. 16:45:31

@süllőcske: Hát ezaz! Innék is rá, de még vezetnem kell :)

süllőcske 2012.05.18. 17:25:19

@PO: @Andrass9: Most tudtam meg, fél nyolckor érkezik a lányom a barátjával. Jaj, mit készítsek az előttem tartózkodó kétkilós pontyból? Nejem friss salátát, rukolát, kaprot, zsályát, kakukkfüvet,petrezselymet hoz most anyámtól. Cukkini van még itthon, meg alapdolgok. A lányom nagyon zöldségpárti, a halat is szereti. Segítetek főzni?

süllőcske 2012.05.18. 17:27:39

@süllőcske: Dokumentálnám, ha volna kedvetek együtt főzni!

Öreg Sam 2012.05.18. 17:45:39

@Pinka-Panka:
Mél ment,bocs' a késdelemért! :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.18. 17:54:59

@süllőcske: komám, itt minden perc számít!
Szerintem szóljál utána Andreának, h hozzon tárkonyt is!
Vaj is biztosan van otthon, meg kell még hozzá egy kis zöldborsó, petrezselyem, sárgarépa is.
És akkor látogass el ehhez a receptemhez:
pasztortuz.blogspot.com/2010/11/az-tarkony-dicserete.html

medvedr 2012.05.18. 18:09:10

Nekem ez a húsos tészta téma a seregben elkövetett gyíkhúsos eperlevél tészta óta nem bejövős, de ez tényleg jól néz ki és biztos ütős egy étel. Ennek ellenére én 6-8 embernek főznék egy pörit, aztán ez van.

süllőcske 2012.05.18. 18:09:29

@PO: Fél kilencre kell meglegyen. Tárkonyunk Dorozsmán van, itthon csak szárított. A levesed szuper, meg is készítem, de majd az adott zöldségek zsenge időszakában, mikor anyácskámnál az terem.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.18. 18:26:08

@medvedr: Hazaértél, vagy még Brest kies városának kulináris élményeit fedezed fel?

bélabácsi2 2012.05.18. 19:01:11

@PO: az a leves nagyon tetszik

@süllőcske: mi lesz végül is?

süllőcske 2012.05.18. 19:27:20

@bélabácsi2: Zsályás, kakukkfüves vajjal kent pontyfilék, citromszeleteken sütve. Mellé juhtúrós, uborkás, kapros joghurtmártás, a ponttyal sült, félbevágott, borsos cukkini, rukolasaláta. Díszítés: Zsályavirág, metélőhagyma virágszirmok a salátán és a tányér szélén(lila), sült citromkarika(sárga).
Ez a terv, de még finomodhat mene tközben. Ha van véleményetek, boldogan figyelmezem rá.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.18. 19:48:29

@süllőcske: Nekem így tetszik! (Én is rukola + madársalátát vacsoráztam, sajnos, ponty nélkül.)

bélabácsi2 2012.05.18. 20:04:24

@süllőcske: nem szeretnék, nem is tudnék innen a partvonalon kívülről bekiabálni :)
Méltó ravatalnak tűnik a potykának. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.18. 20:11:15

@süllőcske: elaléltam a képtől, ami megjelent lelki szemeim előtt, a juhtúrós joghurtmártás a cukkini, a hal és a rukkolasaláta, ahh...:)

1kutya 2012.05.18. 20:28:31

Nah, betaplaltunk a navaraba 3 felszeletelt barit, 60 liter otellot, 3 bogracsot, egy ustot, fel mazsa fat, 15 kilo hagymat! Reggel indulas vizesgyanba. Majd jelentkezem a riporttal...

süllőcske 2012.05.18. 20:30:17

@anica inkognitóban: @bélabácsi2: A potyesz süldögél, kislányom a salátát keveri. Ahogy a fokhagymát roppantja, hajazza, aprítja, hibátlan késtechnikával, fürgén... Gondolhatjátok, mit érzek.
A legénnyel meg borozunk. Szekszárdi a szobrászjelölt fiú.

1kutya 2012.05.18. 20:53:04

Nah, ahogy latom Anna motorosblogot is csinalt az origon (menetszel).

skylla 2012.05.18. 20:58:12

@Waka: köszi a receptet, meg is csinaltam vacsorara, remek csipös lett. kis cheddart reszeltem az adagomra, mert az volt itthon.

Pinka-Panka 2012.05.18. 21:23:52

@Öreg Sam: nagyon köszönöm, a nagy szakértelemmel leírt kovászos uborka receptet:)
Alig várom, hogy elkészítsem, csak majd osztok-szorzok a mennyiséggel, mert én 5 literes üvegben készítem és az arányokat annak megfelelően adagolom majd...
Köszi a kedvességedet:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.18. 21:36:18

@süllőcske: rossz ember már nem lehet:) a lány meg tanult valamit ezekszerint :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.18. 22:27:01

@bélabácsi2: én óvatos lennék...a kínaiak mindent hamisítanak...:D
@1kutya: óvatosan vezess!
@PO: ez nem volt szép..::)))P

jó éjszakát, mentem aludni..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.18. 23:06:01

@bélabácsi2: Az a viza azért nem semmi! Az ikráit itt is telepíthetnék ...
@1kutya: Ő az univerzális semmihezsemértek blogger jó nagy pofával, akire van kereslet, mert felkavarja még a pocsolyát is, ha érted hogy mondom ..
@süllőcske: Nekem van véleményem: Ez egy remekül hangzó táplálék! Hátha még ilyen segítőid vannak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.18. 23:09:47

@süllőcske: Ha még nem késő, talán Füszeres Eszternél láttam 2 cm vastag uborkaszelet kicsi melyedéssel a közepén, krémsajt és snidling keverékével megtöltve (a la Poczok), tetejébe snidlingvirág illesztve. Mutatós és ízletes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.18. 23:11:02

@anica inkognitóban: Szép álmokat!
Honap reggel úgysem lesz új poszt - fáradt vagyok.

süllőcske 2012.05.18. 23:11:57

@bélabácsi2: Ferenc József szegedi látogatása alkalmából Bitó János halászmester 167 kilós viza fejhúsából főzött paprikást, amit ő nyújtott át és nagy sikert aratott vele. Ha jól emlékszem, négy órán át főzte, ahogy leírta, "olyan lett a leve, mint a szíjj".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.18. 23:14:42

@süllőcske: Sosem ettem vizát, de megkóstolnám. Ha jól tudom, az egy porcos hal és nincs szálkája :)
Akkor meg minden elkészítési módot megpróbálnék!

süllőcske 2012.05.18. 23:19:53

@Andrass9: Különben tényleg igen zamatos vacsora sikeredett, köszönjük, hogy gondoltatok ránk. Jó éjt mindőtöknek!

váj mí 2012.05.19. 14:28:46

Szépjóreggelt. Napok óta nem jártam erre, túl sok az irl gondom. Vissza sem igazán olvastam. Be lehet még nekem jönni ide?
Normális töltött káposztát 4 éve nem ettem, egyébként ...

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.19. 16:21:52

@váj mí: Te akkor oda kommentelj (mármint a káposztához). Itt a "tegnapi társaság van..." :-)

váj mí 2012.05.19. 19:29:17

@hajdul: B+! Ezt is elcsesztem :( Kibaszottul nem vaqyok formában....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 23:31:21

@váj mí: Sebaj! Mindenütt jó, de legjobb útközben!