Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Baszkföldi „tapas”-talatok

2012.05.07. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Mitzi von Küche

 

A Pireneusok és a tenger találkozásánál megbúvó Baszkföldet (Euskadi) ősi nép lakja, nyelvük minden mástól különbözik, akárcsak a magyar. Szokásaik eltérnek a többi hispán nációtól, szabadságszeretetük, régi önállóságuk visszaszerzésének igénye rengeteg konfliktus okozója.

A baszk konyha Spanyolországban a top, a krémek krémje. Számos  Michelin-csillagos étterem van Baszkföldön és több világhírű séffel büszkélkednek.

San Sebastian és 2010 egyéb képek 059.jpg

Nemzetközileg San Sebastian (baszkul Donostia) a legismertebb város, film- és jazzfesztiválja okán és mert régebben a spanyol arisztokrácia és a kormányzat ott hűsölt a Madridban elviselhetetlenül forró nyári hónapok alatt. Errefelé hűvösebb, csapadékosabb az idő, minden üde és zöld. A csodálatos Kagyló-öböl a világ legszebb pontjainak egyike. A békebeli tengerparti sétányon esténként korzóznak a népek.

San Sebastian és 2010 egyéb képek 227.jpg

Az óváros rengeteg éttermecskéjében (Jatxeteia) kezdődnek a tapas-túrák (azaz baszkul: pintxos)  /A spanyolban a „j” kiejtése „h”, illetve a „tx”  ejtése: „cs”/. Felkerekedik egy társaság, betérnek egy tapas-bárba, esznek egy-két  pintxost, amelyből legalább  20-30 félét  kínálnak, isznak egy kis pohár txakolit, a nevezetes baszk fehérbort, amit magasról csurgatnak a pohárba, mindenféle kunsztokkal. Ha ez megvolt, a társaság fölkerekedik, benéznek egy következő helyre, ahol esetleg számban gyarapodnak és tovább folytatják útjukat  – ez a helyi kocsmatúra.

San Sebastian és 2010 egyéb képek 453.jpg

Tapas-variációk: falatnyi pirított kenyéren vagy kiflikarikán egymásra halmozunk különböző finomságokat.  Például: libamáj, meghintve egy kis balzsamecettel, rajta szárított paradicsom és  grillezett kecskesajt-karika, vagy például füstölt lazac, garnélarák, olajbogyó, illetve rövid nyársakra húzva grillezett rákocska, gomba, falatnyi  serranoi sonka, stb. A variációk száma a baszk gasztronómiai fantázia függvénye.

Bilbao nagyváros, a megújulás jelképe. Amikor az elhanyagolt iparváros vezetése felkérte Frank Gehry-t a Guggenheim múzeum megtervezésére, még nem tudták, kultikus hely születik, amely azóta is ihletet ad a modern építészetnek.

San Sebastian és 2010 egyéb képek 077.jpg

A régi és új keveredése sajátos hangulatot ad. Itt próbáltuk ki a baszk öntudat egyik termékét: a kokotxas nevű ételt . Ezt a korábban kidobandó hulladékként kezelt hal-tokából készült kissé zsíros, de ízletesen elkészített ételt gyakran rendelik a baszkok (tiszteletem érte, de nekem nem lett a kedvencem).

San Sebastian és 2010 egyéb képek 188.jpg

San Sebastian és 2010 egyéb képek 383.jpg

San Sebastian és 2010 egyéb képek 386.jpg

A képen kokotxas látható kagylóval, illetve a háttérben rape /ördöghal/ - ősi porcos halféle, ritka csemege.

Bilbaoban a cukrászdákat is feltérképeztük, ugyanis az éttermekben általában ugyanaz a 3-4 desszert ismétlődik, a cukrászdákban viszont széles a választék. Kedvencem a Jesuitas (jezsuita), leveles tészta tejkaramellás töltelékkel, bevonattal: csúnya és finom. 

IMG_6704.JPG

Írhatnék még Guernica törvényhozó tölgyfájáról, az ősi baszk fővárosról, Vitoriáról vagy a pamplonai San Fermin ünnepek pelota-versenyeiről és bikafuttatásáról, de ez mégis egy gasztroblog, legyen elég egy-két falat kóstoló a baszkföldi „tapas”-talatokból…

San Sebastian és 2010 egyéb képek 336.jpg

257 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr694487237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 21:14:53

@Mitzi von Küche: van ez a Világevő nevű, aki 2011-ben az Év Gasztrobloggere volt. Van a honlapján egy fotó, amit avatarként is használ. Modoros-é, vagy sem, mindegy is, de mestermunka.
vilagevo.blog.hu/

Arra céloztam, hogy ennek a képnek a stílusában lehetne egy hasonmásverseny. Ehhez kéne egy vágószerszám (ez lenne a machetém) és egy kacskefej (vagy libafej, vagy bármilyen fej).

Hogy tetszett a Tico-tico samba?

bélabácsi2 2012.05.07. 21:19:03

@anica inkognitóban: igen, a tejföl téma megosztó téma

mielőtt rátérek: Andrass9 által javasolt Panthenol spray táplálja a bőrt és segíti a regenerációt, de fontos lehet még nagyobb felületű égés esetén előszörre az Oxycort spray is, az másképp segít, egyik funkciója a sérült bőrön könnyen behatoló bakteriális fertőzések elleni védelem, ami megint csak a regenerációnak tesz jót, másik egy kis gyulladás csökkentő szteroid, ami nagyon tudja csillapítani a fájdalmat.

Nos a tejföl. A benne lévő zsír nem jó. Mert szigeteli a hőt, pedig fontos a tisztán tartott bőrfelület hőleadása ilyenkor. A benne lévő vagy elszaporodó bacik nem jók.
Amiért mégis szeretik használni, az a tartós, folyamatos hidratálás, az égett bőr száraz, hidratálva csökken a fájdalma. Esetleg némi vitamin tartalom, de ezek a mai tejfölök...
Aki próbálta már, utána szinte szárazon vakarható le a tejföl maradéka.
Viszont ezt a hidratálást egyszerű vízzel is el lehet érni.
Szóval szerintem tejföl inkább nem, de ha nincs más kéznél, vagy egyéb testrésznél :) akkor vízzel való néhány órás hűtés után rövid időre feltehető a pakolás.
Na. Rajtam is volt kiskoromban tejföl minden nyáron, abszolút fehérbőrű vagyok...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 21:27:12

@PO: Már értem, nem néztem le oldalra. Valahogy többet vártam a cikkeitől régebben, amikor néha benéztem oda. Asszem, a lyonit olvastam utoljára (mert anno jókat ettem ott - persze csigát).
Tico-tico jó, főleg a technikájuk :) /De a tegnap esti gitárszóló mindent visz - és én nem is tudtam eddig a címét, így nem tudtam megkeresni sem.../

bélabácsi2 2012.05.07. 21:31:54

@PO: csak lófej ne legyen már! :)))

bélabácsi2 2012.05.07. 21:33:15

@BariKarika: miért nem kérsz meg te guminő egy gumiférfit, hogy lekenje??? :)

bélabácsi2 2012.05.07. 21:36:57

@bélabácsi2: jajj, bocs, beleestem egy hibába! Rohadjon meg az Internet és minden hasonló közösség! Orvos nélkül nehogy Oxycort sprayt használjon valaki, mert van ellenjavallat, a rohadt életbe, most kiakadtam magamtól, soha többet nem ajánlok vagy nem tanácsolok semmit.
Minden szakmának vannak szabályai. :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.07. 21:37:53

Jó estét, az írás nagyon tetszik, a tapast valami partykajához fel fogom használni.
@BariKarika: Creme brulee

1kutya 2012.05.07. 21:38:22

@Andrass9: felőlem! én horvátba megyek nyaralni, akinek nem teccik (ez sem tetszik?) bekaphattya (bekaphatja?). és sorolhatnám, hogy az ugye nem tűnt fel, hogy pagon (pag szigetén), esetleg splitbe (split városába?). ez nekem akkora szőrszálhasogatás...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 21:44:40

@anica inkognitóban: Naksolt mostanság alu flakonban kaptunk. Régebben üvegben volt. Mindkét kiszerelés hajtógáz nélküli megoldás. Idén még nem próbáltam venni.
Bélabácsi tejfölös tanácsa pedig korrekt. Én is be voltam kenve minden nyáron, bár nagyon gyorsan barnuló típus vagyok.

bélabácsi2 2012.05.07. 21:48:42

@1kutya: felőlem akár a Százholdas Pagon(y)ba is mehetsz, Micimackóval és Róbert Gidával, vagy Mitzimackóval esetleg, nézd, tudom, hogy változik a nyelv, furcsa lenne ha Dobó István egri várkapitány nyelvén szólalna meg valaki most, tehát ennyire nem védjük, de lehet idegen nekünk, elismered?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 21:53:14

@1kutya: Ahogy gondolod - nem foglak érte megkövezni.
A véleményemet meg a békesség kedvéért megtartom magamnak (mert a végén még nem kapok slambucot)...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 21:53:17

@Mitzi von Küche: akkor fogadj el egy ráadást, vagyis kettőt:

youtu.be/Nx7vOb7GNBg
(Hiába a technikai perfekció, az életben nem láttam még ilyen roggyant tartású istennőt)

András bátyád meg így játssza a Capricho Arabe-ot:
youtu.be/9dqzGgMnypw

@bélabácsi2: pedig nekem van egy, de az koponya :))

bélabácsi2 2012.05.07. 21:56:48

@PO: hát, annál a karajos kardhalnál biztos jobb ;)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 21:58:15

@Andrass9: jogos, én a naksol spray-re gondoltam..
@1kutya: nyugi, bébi..:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:09:05

@PO: Nekem hiányzik az élet Vidovic játékából. Technikailag jól megoldott, de élettelen előadás. Ez persze - mint máskor is - a saját egyéni véleményem!

1kutya 2012.05.07. 22:13:59

@bélabácsi2: iegn, de akkor miért nem ismered el, ha másnak ez nem idegen?

@Andrass9: kapsz salambucot, nyugi! felőlem hívhatod a lokomotív grand turismot elgétének, én nem sértődöm meg! sőt...

www.youtube.com/watch?v=e5MOC-cbm6g

1kutya 2012.05.07. 22:22:07

@anica inkognitóban: tudom, poén akart lenni, ha nem jól sült el, akkor sorry (ahogy Hagyma mondaná:)

1kutya 2012.05.07. 22:22:57

@anica inkognitóban: de a zene ott van ugye? (pitiz, lapul, farokcsóvál)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:23:59

@1kutya: Vevő vagyok a poénokra, hátha még az én rovásomra is történik.
Ez meg neked:
www.youtube.com/watch?v=ADKDVCmsn_I&feature=related

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 22:25:07

@Waka: Barinak is: Hogy stílszerűek legyünk, legyen inkább crema catalana (majd egyszer arról is...).
@PO: Köszi, majd reggel meghallgatom (már tel.-on nézem a friss kommenteket, az meg nem nyitja meg). Good night! (erős hétfő volt és a kedd is annak néz ki.)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 22:26:04

@Andrass9: @1kutya: ööö.. fiúk... izé.. azért ne menjetek már túl a barátságon..:P:DD

Táfelspicc 2012.05.07. 22:27:21

Ha nem volt annyi esze, hogy levédje (regisztrálja) a homokozóját, magára vessen ...

bélabácsi2 2012.05.07. 22:28:00

@1kutya: ööö, nem ismertem volna el? Csak annyit mondtam, hogy engem idegesít. Ettől még úgy mondod, ahogy akarod, és lehet, hogy száz év múlva a te változatodat beszéli csak ez a nép, és úgy lesz jó. :))))
Téged meg ne idegesítsen, hogy engem idegesít, na így jó? ;)
Hidd el többet számít nekem a magyar-magyar megértés, és kölcsönös meg nem támadási szerződés, mint a szavak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:28:20

@anica inkognitóban: Ilyen apróság nem ronthat meg egy barátságot.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 22:29:25

@Andrass9: a filmre céloztam és az egymásnak küldött zenékre...:DDDD
Kuty, te vágtad, igaz?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:33:47

@anica inkognitóban: Én nem igazán vagyok YT-ban jártas, de a küldött zenére/szövegre jó volt a válaszom (bár most találtam egy jobbat:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 22:34:34

@Andrass9: azt hiszem, ez most a szerencsém...:DDDDDDDD

smithgerda 2012.05.07. 22:35:07

Sietek biztosítani mindenkit arról, hogy nem én vagyok táfelspicc :)
A poszt kiváló, a tapaszt imádom.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 22:35:14

@Andrass9: nekem is van egy ilyen érzésem. Mint amikor japán, vagy kínai, vagy koreai csajok gitároznak. Mivel nekem Paco de Lucia a mérce (tudom, ő nem éppen klasszikus gitáros), hozzá képest pl. Andrés Segovia is száraz, tárgyilagos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:39:30

@anica inkognitóban: Nagyon toleráns vagyok, amióta meghaltam.
Nem tudom, meddig élek még, hát csak nem fogok egy jó viszonyt elrontani arra a maradék kis időre?
Anyám tanította gyerekkoromban:
Mindíg azt nézd egy emberben, mi az ami értékes benne. Azokért a tulajdonságaiért meg elnézheted a rossz oldalait is.
Ezt akkor életfilozófiámmá tettem, és még nem bántam meg. Ellenségem sincs sok, pedig nem vagyok megalkuvó.

tartetatin 2012.05.07. 22:39:46

@BariKarika: madártej kevés habbal? Hab nélkül... crème anglaise?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 22:42:15

@Andrass9: ez nagyon szép...
( az más kérdés, hogy én nem tudnám elsajátítani, lehet, alkatilag sem vagyok rá képes. ha utálok, nagyon, ha szeretek, nagyon )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:43:17

@BariKarika: A tökéletes megoldás itt van:
Küldjed át fényposttal, én meg kikeverem sok-sok kristálycukorral fehérhabosig és megeszem az egészet kanállal! (Na jó, kikeverhetsz egy kis gyümölcsöt - málnát, epret - tejszínnel, és a tetejére kanalazhatod)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:44:23

@anica inkognitóban: Szeretni én is nagyon tudok. Útálni viszont még nem igazán sikerült senkit (NEM tisztelet a kivételnek).

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 22:53:28

Szerintetek ha 15 dkg hajdinaliszhez, 10 dkg búzaliszthez teszek 2 tojást, öntök reá fél liter tejet és az összekeverve elég vékony, akkor arra nemigen kell még fél liter szódavíz, ugye?
Épp előkevertem holnapra egy galette sarrasint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:55:54

@1kutya: Hmmm ... érdekes, de nem hallgatnám háttérzenének (mindíg utáltam a hétfőket)!

www.youtube.com/watch?v=c0RCwb_Alsc&feature=related

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:59:45

@PO: Szóval valami palacsintát sütsz?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 23:06:50

@Andrass9: igen. Azt a francia hajdinalisztes, sós töltelékű izét szeretném kipróbálni.
Anica jól látja (csak 40 km-ről nézi), így pont jó palacsintatészta állaga van.
De mivel nem kevertem még palacsintatésztát (csak néhányat kisütöttem), nem érzem a konzisztenciát.

Ugye, az a Táfelspicc az előbb levin volt?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 23:11:45

@anica inkognitóban: vajban párolt póréhagyma + tükrös tojás. C&V ezt karamellizáltnak nevezi, nem tudom, reggel lesz-e hangulatom addig párolni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:12:47

@PO: nyami :)))

PO, ha ezt eljátszod, eskü, üvöltve elénekelem...:DDDD nagy kedvenc..:))))))
www.youtube.com/watch?v=puVRM95e2Ko

tartetatin 2012.05.07. 23:12:51

@PO: én még a tejet is kihagytam volna, és inkább vízzel.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:17:08

@tartetatin: anyósék sem tesznek bele az étteremben. csak szódavizet.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 23:18:12

@tartetatin: kipróbálom majd úgy is. Ez most a belépő modell lesz :))
Te milyen sós tölteléket szoktál hozzá?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:23:27

@tartetatin: Azért olyan alacsonyra ne ereszkedjünk már, ha lehet.

tartetatin 2012.05.07. 23:25:20

@PO: még nem csináltam, de sokszor ettem. Az egyszerűeket szeretem, spenót-ricotta, spenót-kecskesajt, gruyère.
Fransziáknál kedvenc a jambon-fromage, illetve a galette complète, amire sonka-emmentálira még rásütnek egy tüktojást.

tartetatin 2012.05.07. 23:26:45

@anica inkognitóban: én az édes palacsintába csak tejet teszek, semmi vizet. A hajdinás-sósba viszont csak vizet tennék.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:29:00

@tartetatin: mamiék nagyüzemileg gyártják... így olcsó..de az ideológia az, hogy úgy nem ragad..:D a bepanírozott sajtot is inkább bedobják a fagyasztóba, minthogy dupla panírral "pocsékoljanak" :S

tartetatin 2012.05.07. 23:29:49

Holnapután serrano szeletelő verseny Maon. A spanyol világbajnok 13 métert szel le egyetlen szeletben... Jó kis proccparádé lesz a Gesztenyéskertben. Ha fizetnének, nem mennék be abba az étterembe. Táfel biztos tudósít ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:29:58

@anica inkognitóban: Tényleg csak liszt, víz és tojás?
Tulajdonképpen miért ne? Visszavonom az alacsonyra ereszkedés megjegyzésemet!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:32:11

@tartetatin: Ha eleget fizetnek ....
@anica inkognitóban: Én meg még a dupla panírral is bedobom a mélyhűtőbe néha. Kevésbé lyukad ki.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:32:12

@Andrass9: igen. mondjuk, otthon is úgy csinálja, nekem teljesen rendben van a palacsintája (főleg, amikor 40 fokban nem nekem kell a gyereknek sütnöm):)
én a cukorral spórolok, mert szerintem meg attól ragad meg az első kettő..

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:33:07

@Andrass9: jó, igaz, összerántja kicsit a hideg..
@tartetatin: spenót-kecskesajt...hmmm:)))

tartetatin 2012.05.07. 23:33:57

@Andrass9: anicáéknál a tojás is kimarad ;P

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:34:42

@tartetatin: az év elején kicsit megijesztette a családot, szerencsére "kinövi" a betegséget..:D mondtam neki, szedje össze magát, meg kell gyógyulnia, mert szeretjük a mi kis saját nevelésű házisárkányunkat :DD jó fej, sírva kacagta..:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:35:03

@anica inkognitóban: Cukrot SOHA nem teszünk a tésztájába! Éppen az a szépsége, hogy a nagyon enyhén sózott tésztára teszed a lekvárt/édes tölteléket, ami így egymást erősítve varázsolja el az ízlelőbimbóidat.
A sós változat meg amúgy sem kér cukrot.

Ne hallgass rám - nekem 5 év alatt fogyott el 2,5 kg cukor a háztartásomban!

tartetatin 2012.05.07. 23:36:09

@anica inkognitóban: szerintem is a cukortól ragad. Ráadásul finomabb (sztem) a tészta cukor nélkül, pergősen-vékonyan (én vajat sem rakok alá, csak az elsőnél).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:38:47

@Andrass9: Nem szabad tovább kommentelnem. Ilyen beképzelt kommentet már csak ne írjak. Tiszta PA ...
Én kérek elnézést, és igény esetén kimoderálom magamat.

tartetatin 2012.05.07. 23:38:51

@Andrass9: +1
nálam se fogy a cukor. Vettem egy nyírfacukrot is, még az is itt áll hónapok óta.
Ellenben a juharszirupra rácuppantunk...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:40:17

@Andrass9: ez is az ahány ház, annyi szokás kategória lehet, mert anyám meg mindent rak bele...
egyszer elmentünk apám kollegájához meggyet szedni, anyám megsajnálta, mert az asszony lelépett és szóbakerült, hogy a palacsinta, a pasi meg sóhajtozott, hogy de rég evett..nem volt tej, viszont volt az udvaron almafa, akkor csinált neki tojás-liszt-szódavíz-csipet só-cukor(!)-reszelt alma kombóból olyan palacsintát, hogy hét nyelven beszélt
cukor nálunk is kevés.
@tartetatin: én meg abszolájte nem... olajjal sütöm, vasserpenyőben és dobálom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:40:58

@tartetatin: Juharsziruphoz elég vastag pénztárca kell, ha azzal helyettesíted az édesítőszert. Évente max 2 litert tudok megengedni a gyerekeknek. Pedig hogy imádják!!!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:41:20

@Andrass9: most már mindegy..:P:D néha elkap a gépszíj, de téged meg így csípünk :)))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:42:24

ja! és én édes palacsinta tésztájába reszelt citromhéjat!!! az illata....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:42:28

@anica inkognitóban: Én meg szigorúan disznózsírral - kivéve, ha a kisebb lányom barátja is enne belóle.
Dobálni és is dobálom a vasserpenyőben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:44:36

@anica inkognitóban: Sajna soha nem tudom előre, hogy csak édes lesz (pláne, mint írtam, az első 10-12 az sajtos tejfölös) - illetve amikor csúsztatott palacsinta készül akkor biztos vagyok benne, de az más műfaj, másfajta tészta.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:46:22

@Andrass9: gyerekkorom óta nem ettem zsírbansült palacsintát..:S

na, jó éjszakát nektek, én kinyiffantam...

tartetatin 2012.05.07. 23:47:53

@anica inkognitóban: én meg sztereóban sütök két teflonyba', bibibí!

tartetatin 2012.05.07. 23:51:55

@Andrass9: á, nem helyettesítem, mivel nem édesítek :) csak palacsintába nyomom ezerrel, de szerényen :)
Baráti családnál (azonos létszám) havonta 3-4 kiló cukor megy el a csak tea/kávé édesítés miatt. Lehidaltam. Ráadásul nem is tudják, mit veszítenek ízben.

BariKarika 2012.05.07. 23:56:12

@bélabácsi2: huh, koszi, nekem a tejfol mindig tuti raadasul csak az volt keznel, nem vakartam le utana hanem nagyon langy, inkabb hideg vizzel leoblitettem a ramcserepesedett tehenalvadekot...:)
Gumifiu eppen fesztivalozik, szalma vagyok, magamnak kell megoldanom a kencezest...raadasul o meg nem is latta, tuti lottek a romantik estenek holnap, konnyesre fogja rohogni magat :)))

Tojassarga tema, kb 20 darabrol beszelek :S
@tartetatin: Honnan szed az urge 13 meter hosszu malaclabat???? Vagy csak en nem ertem? Nem lehet, hogy zsiraflabat fog szeletelni??? :S

BariKarika 2012.05.07. 23:57:48

@Andrass9: enekkaros vagy??? azert eszel nyers tojast cukorral??? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.08. 00:00:06

@BariKarika: Énekeltem sokat, valóban. Akkor estem szerelembe a kikevert tojássárgájával!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.08. 00:03:35

Nálunk most már PJ osztás van. További jó iszogatást, bár csak önkiszolgáló módban lehet - a pultos kiájult!

BariKarika 2012.05.08. 00:05:20

@Andrass9: szerinted megfazasos rekedtsegre is jo? eleg nehez volt ma beszelnem, az ugyfelek visszakerdezgettek, egyikuk szemermetlenul kirohogott mert ugye bedugult orral eleg viccesen hangzik nehany dolog telefonban :S
Hopp, nincs itthon cukor...hm...gondolom folyekony edesitoszerrel nem olyan...most dobtam ki egy majdnem teljes zacsko dark muscovado-t, kisse osszeallt a lelkem...hiaba, unatkozott vagy egy eve nem neztem ra...

tartetatin 2012.05.08. 00:14:22

@BariKarika: gyerekkoromban én is imádtam a cukros kikevert sárgáját, ma már nem enném nyersen :(

BariKarika 2012.05.08. 00:17:17

@tartetatin: ahhhhh, igy mar ertem! hihihihihi :)))
egyebkent tenyleg nagyon profin vagjak, az enyemet is kezzel ( marmint kessel) szeltek, kis csipesszel pakolgattak a lapra amit lezsugoroztak :) hm...
Ma a spanyol csop vezeto kikerdezett merre jartam, mit csinaltam, mondom neki a serranot, kerdezi a csontot otthagytam? mondom viccelsz ugye? abbol leves lesz, na itt kerekedett el a szeme :D

BariKarika 2012.05.08. 00:18:11

@tartetatin: en a sutitesztaba nyalok bele meg mindig, de csak akkor amikor mar liszt vagy vaj is van benne...beteg dolog tudom :S

tartetatin 2012.05.08. 00:22:52

@BariKarika: dark muscovadot fel lehet puhítani, te meg kidobálod?? Nedves konyharongyot ráteszel és magához tér. Szokták mikróban is.

BariKarika 2012.05.08. 08:52:24

@tartetatin: ez konkretan osszeallt egy fel kilos szikladarabba :S usem hasznalom, csak evente egyszer vagy ketszer :)

bélabácsi2 2012.05.08. 09:43:19

@PO: lehet már túl vagy rajta, de mégis mondom, hogy a bekevert "palacsinta" tésztád állás közben sűrűsödni fog, a végeredmény ettől vastagodni, na ezért kap tőlem mindig egy-két spricc szódát közvetlen sütés előtt, akár édes, akár sós, akár búza, akár tej akár víz, akármi, a technológia ugyanaz.
Én egyébként mindig a tésztához keverem a zsiradékot is, és zsiradék nélkül sütöm ki abszolút tapadásmentes Tefalban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.08. 09:54:15

@bélabácsi2: én is tettem bele ma reggel egy kis szódát, észrevettem, hogy sűrűsödött (tegnap este készítettem a keveréket).
Nem vagyok nagy tapas-talattal a palacsintasütésben, de az a 7 db elég volt ahhoz, hogy kiismerjem a csínját. A tanulság az, hogy veszek egy vasserpenyőt, amit szépen beavatok. És teszek a tésztájába egy kis olajat legközelebb.
Érdekes játék kitapasztalni azt, hogy milyen vastag légyen a palacsinta. A végén ennek az optimuma is megvolt. Olyan szépen dobtam-kaptam a 7ediket, hogy nacsak! :))