Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Kocsonya

2012.05.04. 07:00 Waka

Tudom, tudom, nem szezonális, de napokban jutott eszembe.

A nyolcvanas években a legénységi hátsó ajtajánál állt a büfékocsi. Nagyjából három köbméteres moslékos lajt, az oldalán félméteres betűkkel BÜFÉ. Mellette két-három hordó moslék pluszban, várva, hogy valamelyik edzettebb gyomrú csellós az odakészített hatalmas merőkanállal felmerje a tartályba. Hetente egyszer vitték ki a kisegítő gazdaságba, de addigra olyan érett volt, hogy a disznókat korbáccsal kellet ösztökélni, hogy megegyék. (Mondjuk az iszonyúan pattanásos Metált azért helyezték később onnan át, mert rajtakapták, mikor a bennszülötteknek pénzért árulta a matériát.) Na, az újonc század ebéd után a pokolian fortyogó büfékocsi mellet sorakozott, várva, hogy az ötödik szakasz is befejezze végre a nyammogást. Nem folytatom.

Aztán jött a rendszerváltás, vitte a kisegítő gazdaságot a büfékocsival együtt.

 

199X. Az étkezdében volt pár komoly figura, Sanyibácsi ,a vén alkesz, AN aki, nő létére 11-re már a krumplikoptatóra borulva hortyogott, Visítozós, a csencselő, simán lenyúlta a fél banda reggelijét, de mind közül viharokkal dacoló, mord tengeri szirtként magasodott (és terebélyesedett) Mellbenerős, a legénységi matriarchája. Nyugdíj közelében járt már, de ha a nagy emberek valami bulit rendeztek, senki nem merte megsérteni, hogy nem vele főzették a kaját.

Baszott rendes volt amúgy, de hihetetlen dolgai voltak. Egyik nap nézem, literes merőkanállal hordja a frituból az olajat a lábosba. Mégis, mi a barna szart csinálsz? Teszek bele egy kicsit, c c (mikor ideges volt, vagy ráförmedtek, ciccegett beszéd közben) had egyenek egy kis c c szaftosat a gyerekek. A brassóit aztán csak úgy lehetett megenni, ha az ember feltámasztotta a tányért a tálca szélére, hogy lefolyjon az olaj. Jön, te Waka c c, van egy kis cukor a kézi raktárban? Mégis minek? A gombapaprikásba. He? Hogy ne legyen olyan c c gombaíze.

A pénteki konyhaügyeleteket rendszerint megnyertem, három napra kellett vételezni, és el is kellett igazodni a temérdek anyag között, ezt a csajok nem merték bevállalni.

W a konyhamészáros bontotta a féldisznókat. W egy két lábon járó ellentmondás volt, a zsidó sertéstenyésztő. A konyháról hordta a maradékot, egészen addig, míg valami tréfás kedvű barom (nem én voltam) bele nem szórt vagy fél kiló keserűsót a moslékba. A fűszerezés olyan élettani konzekvenciákat okozott a röfiknek, hogy az ólaktól húsz méterre lévő házat újra kellett kívülről pucolni.

Pénteken megmaradt pár bőrösebb-zsírosabb alkatrész, nem passzolt bele a kajába. Mellbenerős lecsapott, ebből kocsonyát főzünk. Térült-fordult, estére, mire végeztünk a vacsoráztatással, készen volt a kocsonya. Szétosztotta négy sárga, műanyag tányérba, aztán kirakta az asztalra. Reggel, mire jövünk, készen lesz.

 

Konyha zárás után elvileg haza kellett volna mennem, hogy utolérjenek. Ment a franc, csak nem tör ki éjszaka a háború, meg ha igen, akkor sem tudom mivel megetetni őket. Volt ilyenkor mindenféle huncutság.

(Egyszer lementünk éjszakai hajókázni a Balatonra. Hajnalban aztán arra ébredtünk, hogy húzni kéne kifelé, ha aznap még szeretnék reggelit adni a katonáknak. Természetesen, este a „van benzin a tankban?” kérdésre „jóhogy, vaze” volt a válasz. Jóhogy nem volt, naná. A totál szélcsendben evezővel próbáltuk elérni az F-i kikötőt. Egy nyolcszemélyes vitorlásból evezővel elérni a vizet, nem annyira egyszerű, a pulóverem hónalja félig kikopott. A haladást az is lassította, hogy a hajó orra himbálózott, ugyanis G, meg az aktuális kedvese elkezdte egymást nagyon szeretni az orrkajütben, miközben mindenki más próbált kievickélni. 04.55-kor estem be a konyhára, éppen koppra.)

Aznap Péter nap volt soron, a Kiserdőben indítottunk némi szalonnasütéssel. Erdélyi, vadköménnyel turbózott szilvapálinka volt a bemelegítés, aztán leó (VBK). Persze lányok, igyunk Bailey's-t is, persze, ugyanabból a pohárból, mert másik ugye nincs. Kábé olyan gusztusos volt, mint egy XXX kategóriás svéd pornó a nyolcvanas évekből, de csukott szemmel meg lehetett inni. Alkonyat tájt felkerekedtünk, és elmentünk az Halvány Grimasz nevű intézménybe, ahol szerencsére éppen nem volt koncert (így belépő sem), a zenét meg ismerős nyomta. Pitymallatkor aztán indulás a konyhára. Bicajjal. Kicsim felült a vázra, én meg tekertem. Pontosan a rendőrkocsi elé estünk be. Van valami baj, srácok? Á semmi, köszönjük.

Időben beértem, vizslatom a kocsonyát. A sárga tányérban zavaros, habos letyek, benne figyel egy fél tokaszalonna aminek a közepéből három hosszú szőrszál mered az ég felé. Jön Mellbenerős, nézi, ez c c nem dermedt meg, biztos nem tettem bele c c elég fokhagymát.

277 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr124482773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öreg Sam 2012.05.04. 20:43:12

@Waka:
Én a helyedben a guanot kellő tisztelettel kezelném,igen magas nitrogéntartalma miatt
"kiégeti" a növényeket.
Gané+kötött föld jó ötlet,ha nem tonnákról van szó,elég egy ócska fazékban a sütőbe tenni 80fokon.
Unortodx megoldás zacskóba/zsákba tenni és formaldehiddel belocsolni.Pár percek alatt a formaldehid mindent megöl,ujabb pár percek alatt meg elillan,ha kibontod a csomagot.
A nagybani gombatermesztők módszere...
Sikert! :))

Pinka-Panka 2012.05.04. 20:44:47

@Andrass9: bocs...
csak kíváncsi voltam, hogy tésztát, pitét, palacsintát...?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.04. 20:46:24

@Pinka-Panka: Az ilyen feladatot a feleségemre hagyom. Amugy is o eszi a rengeteg túrót idehaza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.04. 20:47:48

@Pinka-Panka: Csak belabacsi2 emlitette, milyen jó a házi túró, nekem meg van jó tejforrásom, gondoltam, kipróbálom.

Pinka-Panka 2012.05.04. 20:47:54

@Andrass9: ok:) biztos finom lesz, nem fogsz csalódni

bélabácsi2 2012.05.04. 20:48:50

@Öreg Sam: én meg a formaldehidet kezelném igen mély tisztelettel, véletlenül se letüdőzve! Nem nagyon lehet már házilag hozzájutni, nem lehet felírni.

Pedig régen mennyi gyógyszertári alkoholból lett csokilikőr! Állítom jobb volt némelyik mint ez a béjliz. :)

bélabácsi2 2012.05.04. 20:50:39

@Andrass9: nagymestere nem vagyok, de jónak kell annak lenni.

Öreg Sam 2012.05.04. 20:55:47

@bélabácsi2:
Ez bizony igy igaz!
Istennek hála foglalkozásomnak köszönhetően "usztam" az etilalkoholban,nem kellet patikába menni :))
Formalint meg egy kis virágföldhöz valót biztosan be lehet szerezni "okosba" valamelyik eü.intézményben,ha másutt nem,a proszekturán biztosan :DD

1kutya 2012.05.04. 20:56:45

@Andrass9: megcsinálod Imre múltkori túrótortáját! hamár...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.04. 20:57:38

@Andrass9: elég csehovi a beszélgetésfolyam: előbb Kutya Imre apó maradványait akarja összekapartatni, utána Bélabácsi formaldehidezik...
hát van baj, rendesen...:DDDD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.04. 20:57:55

@Öreg Sam: Van a hegyen egy rossz fazék, szerintem abban oldom meg, fa van bőven. Formaldehidet már rég nem használtam, anno hordószám állt a pisztrángtelepen, halfejeket azzal preparáltuk. A guánót persze csak óvatosan gondoltam.

1kutya 2012.05.04. 20:59:33

@Öreg Sam: talajfertőtlenítés - forró gőz (hogy hogyan állítod elő, az egyéni szocproblem, de legjobb és vegyszermentes).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.04. 21:01:46

@Andrass9: Ez a blogkocsma, feltűnt? (kacsintás)

@1kutya: Jobb program.

@bélabácsi2: Alkoholt már fel lehet írni?
Nekünk nem engedélyezte az OEP.

bélabácsi2 2012.05.04. 21:03:02

@Andrass9: nem ahhoz, csak asszociáció, régen a formaldehidet is könnyenebben lehetett patikából, ahogy a tiszta etil alkoholt is.

@anica inkognitóban: mer' nem adsz inni azé' :P csak fülelsz itt :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.04. 21:04:02

@bélabácsi2: ha meg belekotyogok, az a baj :P:D mert nem is kértetek inni..:D

bélabácsi2 2012.05.04. 21:07:00

@anica inkognitóban: há' mé' járunk kocsmába te vászoncseléd! Egy csobolyó veres bort!

Öreg Sam 2012.05.04. 21:07:34

@1kutya:
Megbolondultam,hogy mindent kétszer kell irni,mire egyszer átmegy???

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.04. 21:08:07

@bélabácsi2: :DDD gondoltam, az otthonos környezet miatt...:D

Öreg Sam 2012.05.04. 21:09:38

@bélabácsi2:
A csobolyó az a bedeszkázott lavor?
By Hofi..

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.04. 21:12:10

@bélabácsi2: Ez micsoda szemétség. Utoljára 1 szerb orvos szánt meg minket 3 literrel, a maradékot úgy őrzöm mint a svájci széfeket szokták.

medvedr 2012.05.04. 21:12:32

Kocsonyáát nem eszek, a szorit jó volt olvasni. Teleettem magam kemencében sült tejes báránnyal, de nagyon súlyosan, egymásután 3x.

_Remy_ 2012.05.04. 21:16:09

@Andrass9: Kamasz voltam, amikor nagymamám egyszer csinált otthon túrót. Az akkori egómmal azt gondoltam, hogy ez valami öregkori butaság. Csak arra emlékszek, hogy nem volt jó szaga. Nem is ettem abból a palacsintából, amibe ezt a túrót tette. Pedig nagyon jól tudott főzni! Sajnálom, hogy nem tanultam meg tőle. Mesélj már, neked milyen illatokat produkált? Közeledik az anyáknapja, rámtör a szentimentalizmus:)

Wakka 2012.05.04. 21:17:12

@anica inkognitóban: jólesik ám, hogy hiányzom, meg érthető is, egyeztetünk időpontot, kis türelmedet kérem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.04. 21:26:26

@1kutya: Kukta?
@anica inkognitóban: Itthon vagyunk, nem?
@"Remy": Miután én imádom az aludt tejet és annak az illatát, a túróéval sincs bajom. Amíg meleg volt, érdekes volt, de kellemes. Most még csepeg a savó, majd reggelre tudok további adatokkal szolgálni. Bélabácsi szerint 12 órát csepeg.

1kutya 2012.05.04. 21:30:21

@Öreg Sam: ja, hogy ugyanazt írtad?! én kérek elnézést (ami ugye az, mikor cseszed a kecskét és elnézel a két szarva között:)

@dömbi: mármint mi? a a tied, vagy az enyém???

1kutya 2012.05.04. 21:32:16

@Andrass9: kicsit kicsi pár köbméter fődet átmasszírozni...

@anica inkognitóban: felőlem...:-DDD

Wakka 2012.05.04. 21:33:36

@anica inkognitóban: tiéd vagyok fél órára, millió gondom mellett, ígérem, hogy feltesszük az i-re a pontot hamarosan, szerinted a holnapi ballagásra elég egy póló a zakó alá, vagy feltétlenül ing kell?

1kutya 2012.05.04. 21:34:40

@anica inkognitóban: most egyedül vagyok itthon, úgyhogy én vagyok a király! meg a nagyfijjú:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.04. 21:34:55

@Wakka: ha nem te ballagsz, elég a póló is, ha tisztességes...:)
(megint tesztanyag van, vagy mi??D)
na, menjél, intézd azt a millió gondot, megtalálsz nálam :)

_Remy_ 2012.05.04. 21:39:02

@1kutya: Asszonypajtás, meg a törp? Még soha nem voltam egyedül otthon, csak ha elutaztam a szállodaszobában.:)

Wakka 2012.05.04. 21:42:07

@anica inkognitóban: a cvakk szilva ott figyel a boltok polcain, azt hitted, csak viccelek, pedig nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.04. 21:46:10

@Wakka: Ugyan közöm semmi, de ma végre én is láttam a polcon a szilvát. A NEXT-el befürödtem - még mindig a spejz polcon figyel a nyitott üveg, pedig mellettem alkohol ritkán marad meg. Ezt még nem mertem megvenni.

1kutya 2012.05.04. 21:48:22

@"Remy": hazamentek anyósékkal. én holnap kerítésfestek (hogy ha jöttök csacsiragyi legyen a villa:), vasárnap meg megyek a ringre szurkolni a Norbinak meg a Gabinak.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.04. 21:51:43

@1kutya: és nem házibulizunk???? :P:DD mondjuk, lehet, hogy kapnál érte, esetleg király helyett királynő lennél hamar..:P:DD

bélabácsi2 2012.05.04. 21:54:32

@1kutya: a kerítésfestést hagyd meg csapatépítő tréningnek! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.04. 21:55:39

@anica inkognitóban: Te most konkretice méhkirálynőre gondoltál?

Daró 2012.05.04. 21:56:24

Cikk jó. DE ez a kép, benne a röfi orrával, amiben úgy áll a kocsonya mint a takony....
Kocsonyát nem szeretem, meg semmit nem szeretek ami eredetileg leves de nem folyik. Ezért nem tudom megenni pl az édes-savanyú levest, kiver a víz a benne levő medúzától....vagy a gyümölcsleveseket, csak "ciberének" (szilvacibere, megvan mi az? Anica nem játszik)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.04. 21:57:09

@Andrass9: konkretice arra, hogy nője megrövidítené..:DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.04. 21:57:45

Házi feladat mindenkinek, egy barátom kérdezte:
Egy börtönben számunkra ismeretlen számú rab van bezárva ,ők, tudják, hogy hányan vannak.

A büntetésük megkezdése előtt, lehetőségük van magatartási stratégájukat egyeztetni.

Bent már csak egyetlen kommunikációs lehetőségük van csak egymással, ez egy A és B állású kapcsoló, amit minden alkalommal,látnak amikor egyenként sétára viszik őket magánzárkájukból és egyet kapcsolhatnak is egy-egy sétájuk alkalmával egyszer.

Azt tudjuk és tudják, hogy a sétáltatásukban csak annyi rendszer van, hogy évente mindenkit száz alkalommal kivisznek.

Lehet, hogy hetek telnek el és egyetlen rabot se visznek sétálni.

Máskor esetleg napokon át mindenkit kivisznek. Random.

Ha képesek rá, hogy jelentsék, hogy már minden rab legalább egyszer kint volt sétálni - és ez igaz is - akkor szabadon engedik őket.

Meg tudják ezt valósítani ? Hogyan ?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.04. 21:58:03

@1kutya: A tiéd. Jobb a ring, mint a bikaharc.

@anica inkognitóban: Ne bántsd azt a drága embert, még a végén baja lesz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.04. 22:01:03

@anica inkognitóban: Kapok én is belőle????? Halászlét akarok enni!!!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.04. 22:02:52

@Andrass9: figyelj, én a piáért felelek, a kaja a ti dolgotok..:))

Hahó! Daró kérdése még lóg a levegőben..

Wakka 2012.05.04. 22:04:02

@Andrass9: jogos, a next nagyon gejl.

@anica inkognitóban: küldd már el lécci nohejnmál azt az idiótának ábrázoló képet, mert nem találom, de a kedvedért váltok.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.04. 22:06:29

@Wakka: nem idiótának ábrázoló, ha annak tartanálak, azt face to face közölném, úgy szoktam, nem??..:)
megkeresem majd neked, de nem ígérem, hogy még ma..jó?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.04. 22:06:41

@Babette_: Most már én is gyanakszom. A következőt milyen hőfokra melegítsem? Hamár elkezdtem, nem nyugszom, amíg jót nem csinálok!

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.04. 22:07:53

@Andrass9: hú, ez gyilkos. most tiszta erőből kell arra koncentrálnom, hogy ne ezen goondolkodjak ("kényszeres" feladványmegoldó vagyok:))

Wakka 2012.05.04. 22:08:59

@anica inkognitóban: basszus ott tartok, hogy a már jó sem jó.

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.04. 22:09:51

@Andrass9: saccperkábé 38-40 között.
hőmérő nélkül az a hőmérséklet, amikor már melegnek érzed, ha beledugod az ujjad.
és csak csöpögtesd, ne préseld.

én ma legyártottam (életemben) a második adag kecsketúrót és kecskesajtot:)))

medvedr 2012.05.04. 22:10:07

@bélabácsi2: @Andrass9: Ráadásul mindezt Tordesillasban és Benaventében ettem, ami egy birkatenyésztő környék, és ezt a kemencés cuccot eszméletlenül jól csinálják. Az érlelt birkasajtjuk is kiváló. Eszméletlen jó kajáik vannak a közép- spanyolországi helyeknek. Jó helyzetben voltam, mert helyi kollégákkal vendégeskedtem, tudnak élni az egyszer biztos.

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.04. 22:10:59

@Daró: a ciberék valami savanyított levesek.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.04. 22:11:15

@anica inkognitóban: Már csak látnám! 1 éve esz a franc a halászléért.

Imre apó 2012.05.04. 22:13:56

@Andrass9: Ebből nem hiányzik valami?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.04. 22:14:54

@Wakka: ha van utána mániás szakasz is, akkor kibírható, hidd el..

@dömbi: miért nem főzöl, ha annyira????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.04. 22:16:13

@anica inkognitóban: Jól hangzik az a szilvacibere!
@Imre apó: Tudomásom szerint semmi. Egy megoldás már született is, de talán van jobb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.04. 22:17:13

@anica inkognitóban: Talán nem jut pontyhoz? vagy csak senki más nem enne a családban? Temérdek oka lehet ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.04. 22:23:31

@anica inkognitóban: Majd holnap elmondom, ha senki nem találja.
Most meg jó éjt mindenkinek!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.04. 22:24:34

@Andrass9: én az ilyen feladványokhoz hülye vagyok, rám ne számíts..:)
jó éjszakát! :)

Wakka 2012.05.04. 22:24:55

@anica inkognitóban: hát most nagyon megbántottál.

Írok is egy posztot a kormányhivatalokban történő netezéssel és az ország jelenlegi állapotával összefüggésben.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.04. 22:26:10

@Wakka: oké, élvezettel fogjuk olvasni :)
ne legyél már mimóza, nem poénnak szántam, tapasztalat..

Imre apó 2012.05.04. 22:28:16

@Andrass9: Akkor szerintem már benne van a megoldás.
Csak annyit írj, hogy igen, vagy nem.

bélabácsi2 2012.05.04. 22:28:30

@anica inkognitóban: @Daró:

feleségem félig szabolcsi származású lány, tehát ezzel automatikusan ki vagyok zárva a szilvacibere meghatározásából :)))

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.04. 22:33:08

A cibere nem a leöntött korpa? De hívják a nem teljesen készre főtt szilvalekvárt is, meg az aszaltszilvából vagy somból készült levest is. Ha jól emlékszem.

@anica inkognitóban: Miből főzzek, pisztrángból?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.04. 22:34:40

@dömbi: ja, hogy ez a baj. így már értem..
@bélabácsi2: bár még az sem lehetetlen, hogy feléjük más..:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.04. 22:39:47

@anica inkognitóban: Évek óta rimánkodok, hogy ha már hozzám vágják a pisztrángot, akkor egészben legyenek szívesek, de nem értik. Kifilézve, vákumfóliázva fagyasztva kapom meg.
Szerintetek mire megyek vele?

bélabácsi2 2012.05.04. 22:43:04

@dömbi: csinálj belőle fasírtot...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.04. 22:48:56

@bélabácsi2: Konkrétan ez, még nem jutott eszembe.
Viszont kékre főzve, tárkonyos alpesi vajjal leöntve rogyásig tudnám enni. 2 hete kínomban tejszínes tojással összekentem, és mandulapehelyben megforgatva vajon megsütöttem.

bélabácsi2 2012.05.04. 22:53:52

@anica inkognitóban: kutyafáját, megkerestem a szatmári változatot, én így ismerem:

www.moksha.hu/konyha/nyari-izek-telire-szatmari-szilkebol/

meg is volt a szilvafőző üst, a keverőfával, ahogy akár tv-ben is látjátok, de egy tékozló rokon késztermékre cserélte egyszer (konkrétan pálinkára) majdnem megöltem ezért a húzásért...

bélabácsi2 2012.05.04. 23:04:25

@dömbi: dehogynem, meleg, meleg,... mondhatnám forró!
A pisztráng miatt "sajnállak".

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.05. 05:03:22

@Daró: a ciberét nagyanyám abból a szilvából főzte, amiből a lekvárt. Ez egy amolyan rostos szilva ivólé volt, imádtam nagyon.

@Andrass9: feladványon töprengek.

1kutya 2012.05.05. 06:49:42

reggelt!

@PO: basszus, te soha nem alszol?

(a cibere a félig megfőtt lekvár neve is a beregi tájegységben:)

@bélabácsi2: akkor még egy feladvány: miért hívják a jándiakat kutyásoknak?

1kutya 2012.05.05. 08:05:09

@bélabácsi2: hát mert állítólag anno a lekvárfőzés közben az akkor még földbe vájt üstbe beleesett a kiskutya (kiszedték, a lekvárt meg megették. tudod, olyan tiszta kiskutya volt:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.05. 09:22:39

@Imre apó: Tudok olyan megoldásról, ami benne van a feladatban magában, de valószínűleg nem a legjobb megoldás. A legjobb megoldást nem ismerem én sem.

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.05. 09:54:57

@1kutya: drága nagymamám legjobb szilvalekvárja az volt, amibe beleesett a papagájom...

1kutya 2012.05.05. 10:45:15

@Babette_: túlélte? (nem a nagyi, a pakabáj:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.05. 10:46:20

@1kutya: igen, csak langyos volt.
a lekvár, nem a papagáj.