Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Közkívánatra: harcsa grillen

2012.05.03. 07:00 1kutya

Szoktam néhanapján afrikai harcsát szerezni. Szerezni, pedig nem szeretem a dolgok ilyentén elintézését, sőt magát a szót sem szeretem! Talán az átkosból maradt meg bennem ennek a szónak az utálata, mikor azt is „szerezni” kellett, ami egyébként alapvetően járt volna!

No mindegy, a lényeg: 1 hónapja tulajdonomba került 4db szép nagy afrikai harcsa filé, voltak együtt vagy 3 kiló. 4 különálló csomagban szépen le is fagyasztottam őket. Tegnap aztán feleségem felhívta a figyelmemet rá, hogy kezdeni kéne velük valamit. Én pedig döntöttem: grill!

Ma reggel neki is álltam, egyik zacskót kihalámoltam a fagyóból. Délután 2 óra körül olvadtnak nyilvánítottam és nekiálltam pácolni. Itt a blogon is belengettem a dolgot, de aztán úgy döntöttem saját lábamra állok és belekezdtem:

A közel  1 kilós filét 8 db, megközelítőleg féltenyérnyi, 1 centi vastag szeletekre vágtam. 4 db-ot egy tál aljára helyeztem, sóztam (most lehet  fújjolni, de igen sóztam!), borsoztam, 2 gerezd fokhagymát reszeltem rá, majd meghintettem apróra vágott, friss petrezselyemzölddel, pár csepp citromlével megbolondítottam és meglocsoltam kb. fél deciliter olívaolajjal. A műveletet még egyszer megismételtem a maradék szeletekkel.

Az eredmény:

 038.JPG

A tálat egy darab alufóliával lefedve a hűtőbe száműztem (előzetes reményeim szerint 2 órára, de a végén 3 lett belőle).

Mialatt a halacska pácolódott, megmostam és felkarikáztam 2db arasznyi cukkinit fél centis karikákra (néha sikerült, néha nem:), majd a karikákat is sóztam, borsoztam és fólia alatt követték a halat a hűtőbe.

Ezzel együtt megmostam 7db öklömnyi burgonyát, majd sós vízben félfővésig főztem és kihűlés után szintén fél centis karikákra szeltem (jelen esetben meghámoztam, ilyenkor már elég tré a téli burgonya héja).

Mikor eljött az idő (jelzett a törpe, hogy kezd éhes lenni) előszedtem Max Grundigot:

 039.JPG

(többek között azért, mert meleg volt és nem akartam tüzet gyújtani, másrészről nem akartam hátsó fertályt csinálni a számból, miután előző nap lecsesztem Imrét, mert 30 fokban nekiállt grillezni:)

Bemelegedés után felhelyeztem a halszeleteket, egy forgatással átsütöttem őket, majd még egyszer forgattam a kívánt aranybarna szín eléréséig.

 040.JPG

041.JPG

Miután a halszeletek lekerültek a grillről, követték őket a cukkini- és a krumpli karikák:

042.JPG 

043.JPG

A végeredmény:

 044.JPG

 Egészségetekre!

Ps: a törpe azt kérte, hogy a megmaradó három adagból paprikás legyen túrós csuszával...

202 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr364481355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bélabácsi2 2012.05.03. 15:14:10

@Babette_: megvárjuk, Andrass9 tudja-e? :DDD
Nekem ez a kedvencem, de nem mondom a megoldást. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:15:24

@anica inkognitóban: Egyáltalán nem felesleges, mert ha nem rántod ki a zsírból, akkor odaég!

bélabácsi2 2012.05.03. 15:16:34

@dömbi: érdekes ez egyébként, amit felvetettél, mert ha a folyamatra utalok, akkor kirántom a húst, ha a kész termékre, az a rántott hús. Valóban furcsa.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:19:42

@Babette_: Hát ... hogy ne a fejét verje a fába?

bélabácsi2 2012.05.03. 15:20:18

@Imre apó: nem jó hír ez nekem, legyen sok esővel meleg, azt csípik a gombák, mondjuk minden éjjel eső, nappal meg lehet strandidő, akkor nekem sok kiló vargánya, de álmodik a nyomor, idén a semminek nézünk elébe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:21:03

@bélabácsi2: De teljesen igazad van! és tényleg furcsa a magyar nyelv ...

1kutya 2012.05.03. 15:21:21

kirántani mifelénk az asztalfiókot szokták:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:22:12

@bélabácsi2: A veteményesem is boldog lenne, meg a pénztárcám is! Nem kéne locsolni - bár a csepegtetős locsolórendszerem nagyon víztakarékos.

1kutya 2012.05.03. 15:22:42

@bélabácsi2: felettünk most kavarog valami feketeség, meg dörög is, de ha nagyon úgy néz ki, hogy víz az nem nagyon van benne:(

1kutya 2012.05.03. 15:23:58

@Andrass9: fúrass kutat (bár nem tudom felétek lehet e, nálam itt figyel egy 62m-es).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:24:32

@1kutya: Mellettetek épp elmegy egy nagyobb felhőzet. Az előző, mire ideért kiszáradt :(
www.idokep.hu/radar - itt szépen látszik mi fog történni.

skylla 2012.05.03. 15:25:12

@bélabácsi2: en rantotthust sütök, nem kirantom a hust

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:26:33

@1kutya: 100 méteren sem találtak vizet. Fennsíkon vagyunk. Van egy 5ö m3-es emésztőm, amit nem használok vagy húsz éve. Azt kellene ciszternának átállitani (a csőrendszer a tetőkről megvan, mind belevezethető). Sajnos szivárgós rendszerű.

bélabácsi2 2012.05.03. 15:32:10

@skylla: no lám, de ami már ki van rántva, "rántott hús", azt miért sütöd meg: "rantotthust sütök" ? :)))
Igen, ezek azok a nyelvi dolgok, amiben ne keressünk logikát. Persze lehet megér egy doktorit ennek kibogozása.

1kutya 2012.05.03. 15:32:47

@Andrass9: németben láttam olyat, hogy le volt ásva egymás mellé 2 akna (4-4 kútgyűrű) aljuk kibetonozva és összekötve egy csővel. az egyik fel volt töltve egyre kisebb szemcseméretű sóderrel, ebbe mentek a csövek a háztetőről, a másikban egy búvárszivattyú. gondolkodtam rajta, hogy itthon is megcsinálom, de kiszámoltam, hogy nekem olcsóbb fúratni egy kutat. annyi hátránya van, hogy itt vasas a víz, de bírják ki a füvek:)

skylla 2012.05.03. 15:33:13

@bélabácsi2: há azé, mer az a neve:)

bélabácsi2 2012.05.03. 15:35:08

@skylla: világos, nevén kell nevezni a dolgokat, az sokat segít :))

1kutya 2012.05.03. 15:36:10

no, itt elkezdett cseperegni, de nagyon gyengusz:(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 15:39:27

Hajdúszoboszlói helyzetjelentés: kissé felhős néha, de igen meleg. (Jó a strandolóknak, én már ezer éve nem voltam).
Meg azoknak is jó, akik a Szentgyörgyi erdőben hűsölnek...
@Babette_: Kecskesajtot fogsz árulni vagy csak családi hobbifogyasztásra készül?

Imre apó 2012.05.03. 15:39:41

@bélabácsi2: AZ lenne az igazi, este eső nappal lágy meleg, nem forróság. Elkezdenék gombászni:):)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:40:30

@1kutya: A vasat kibírja a fű és még a mohásodást is megúszod, mert a moha viszont útálja a vasat.
A két kútgyűrűs módszer hátránya a nagyon kicsi kapacitás. Nem éri meg vacakolni vele. 20-30 köbméterrel már érdemes.
Példa: a házad 100 m2-es, kerted meg 1000 m2. Esik 500 mm egy évben (száraz év). Ez 500l*100 - 50 köbméter. Ha mind kilocsolod, akkor 10%-al növelted a víz mennyiségét, ami a kertedbe kerül és csak a szivattyúzás költségét kell állnod. Ahol nyersz a dolgon, hogy a ház területére eső vizet tartalékolod a föld számára.
Persze ez tisztán elméleti megközelítés. A havat nem fogod tudni tárolni, mert nem a csatornádba megy.

skylla 2012.05.03. 15:44:39

@bélabácsi2: es amig rantodik a hus, berantok egy levest (egy rantassal) :P

bélabácsi2 2012.05.03. 15:46:53

@Imre apó: Siralmas. Járom ez erdőt, amikor csak tehetem, nem csak akkor megyek, ha gomba van, ahogy a jó vadász se lő mindig vadra, de ez most kész katasztrófa. Lombosodnak a fák, ezáltal még több vizet pumpálnak ki a talajból, tonnaszám párologtatják nap mint nap a vizet és nincs utánpótlás, baj van.

bélabácsi2 2012.05.03. 15:49:38

@skylla: én meg iszok egy fröccsöt egy rá.., nem is, hanem húzással. :)
Egyébként meg rá se ránts! :)

Imre apó 2012.05.03. 15:50:38

@bélabácsi2: Egyetértek teljesen. Nem lesz ennek jó vége, megbánjuk a jövőt, de a gyerekeink meg főleg.
Na akkor megyek is az ovisunkért.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 16:00:00

@bélabácsi2: a felcsúti Charles Bronson...:DDDD
@dömbi: igazad van, hülye vicc volt..:)))
@Andrass9: mindig kiakadok, mikor anyósom azt mondja: felmosogatok (elmosogatja az edényeket)
@1kutya: az a sztori megvan, amikor odacsukják?:D:P

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 16:08:55

@anica inkognitóban: Nem kötözködés volt, csak villogni akartam, a hét végén elmagyarázták, de nem tudtam rendesen megjegyezni.
És a megzuhanyzok? Na én attól futok ki a világból.

bélabácsi2 2012.05.03. 16:21:50

@dömbi: @anica inkognitóban: nekem ilyen a "beintegrálás", de nem akarok túlságosan értelmiséginek látszani ilyen szavakkal. ;)

Hurri Kán 2012.05.03. 16:26:55

@bélabácsi2:
Öööö... lehet valamit/valakit kiintegrálni is? :)

skylla 2012.05.03. 16:29:55

@bélabácsi2: naaa, ne degradald le magad:)

medvedr 2012.05.03. 16:30:26

Na most, időhiányában nem olvastam el az összes kommentet, de a szereztem, az régi terminus technicus, lásd Rózsa Sándor szöröztem.

1kutya 2012.05.03. 16:41:24

@Andrass9: 2,5 méter átmérőjű és 1,5 méter magas gyűrűk voltak, az tartályonként majd 40 köbméter. ja és elfelejtettem, hogy a háztartásban is ezt használták, egy elég komoly szűrőn keresztül becsatlakoztatták a benti rendszerbe. egyedül a konyhai csap volt direktbe a közműbe kötve.

@anica inkognitóban: az nincs, szalonképes?:-DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 17:05:30

@bélabácsi2: Ne is mond! Az unokám mondta 2 évesen nekem, hogy jó lenne ha integrálódnék Budapestre.
Meg Mamikám, ez szerintem reveláns.
Néztem hülyén.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 17:14:11

@bélabácsi2: ejj, amikor BigBuffalo komámtól kaptam egy szakajtó vargányát...

@1kutya: ha 200 m-es lenne a kutad, az is vasas lenne, igaz, kevésbé.
Az a német példa olyan vidéken lehetett, ahol az éves csapadék 700 mm felett lehet.

@Mitzi von Küche: a múltkor kaptam egy jó tippet: magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/a-hortobagyi-kecskesajtok-mestere

@Andrass9: a puffertérfogatot a töltő áram és az elvétel áramának ismeretében szoktuk meghatározni. Azt is kalkuláljátok bele, hogy 1kutya a keleti városrészben lakik, ott relatíve magas a talajvízállás, egy földalatti tározó építése sok problémát vet fel. Arrafelé, a helyi népszokásoknak megfelelően inkább fúrnak egy ilyen-olyan kutat.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 17:16:19

@anica inkognitóban: te, nem vájmi írta a Gerda posztjára, hogy a mozgásformák közül a csoportos seggrázásra lábrázást kap? :DDD

1kutya 2012.05.03. 17:42:55

@PO: természetesen Solingen mellett Burscheidről van szó, 800-1000mm csapadék/év:)

1kutya 2012.05.03. 17:44:41

@PO: a Mirczéknek jó cuccai vannak, de majd a bulira megpróbálok romániából szerezni, na az isteni!

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.03. 17:46:13

@Mitzi von Küche: amíg vannak kiskecskék, addig kitanulom, aztán mire jó sok tej marad, aztán pedig majd el is adom.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 18:42:55

@Wakka: ha nem lenne tőlem idegen az odanyalintás, mondanám, hogy hiányoltalak..:)
@1kutya: majd elmondom, most főzök-fotózok :) amúgy annyira nem szalonképes, hogy leírjam...:D
@PO: nem tudom, nem emlékszem..

Öreg Sam 2012.05.03. 18:54:58

@Babette_:
Hány kecskéd van?
Ivararány? (ha nem titok)

bélabácsi2 2012.05.03. 19:05:25

@medvedr: Á, pont most néztem a filmet is, meg a Hofi paródiát is :)))

"jött ősz főcsősz Gödöllőről, fröccsöt hörpölt..."

www.youtube.com/watch?v=6Bjf9RYO_dc&feature=related

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 19:10:34

@Waka: nincs annyi szilvás unikum, amit te megiszol..:P:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.03. 19:10:58

@Öreg Sam: a kicsikkel együtt tizenhárom.
ha nem viszik el hétvégéig, akkor a bakokból kolbász lesz. a nagyból is.

Hurri Kán 2012.05.03. 19:17:50

@anica inkognitóban:
Le kéne rendesen dugózni a züveget, akkor nem párologna. :)))

Öreg Sam 2012.05.03. 19:40:50

@Babette_:
Hááát,szerintem el kell határoznod,hogy husra,vagy tejre gyursz.
Én anno husra voksoltam,minden évben vettem 5 bakot elválasztva,(bakot fillérekért árulták)
Erdélyi vendégmunkásom kiherélte őket(mindig elmenekültem)a bak husának SZAGA van!
Ha tej,akkor TEJ! Akkor arra gyurjál,mert igy nekem a káosz jön át!
Bocs',csak segiteni szertnék.
Persze a kéretlen tanácsadónak ajtó mögött a helye!
Pincnök! lehetne-é ide az ajtó mögé 1 unicumot duplán?klasszikust,ha kérhetném...
Vannak szentségek számomra,az aszalt szilva nagyon jó,de unicumba???

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 19:53:18

Gyorsan, valami ütőset! Bevásárlás után a kocsi csomagtartójába zártam a kulcsot, a retikült a telefonnal, mindennel. Ott álltam egy szál táblás csokival a kezemben... Jó emberek végül hazahoztak, azuram visszavitt a tartalék kulccsal (amit csodák csodája, megtaláltam), és ez csak a nap vége volt...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 20:01:59

@Babette_:
Ha érdekel rengeteg tejre tudok vevőt.
Szappanba imádják.
@Mitzi von Küche: De legalább csokid volt.

Öreg Sam 2012.05.03. 20:03:58

@Waka:
Mint már fennebb emlitettem volt,számora vannak szentségek.
Az unicum is ilyen.
Csakazért sem kóstolom meg a szilvást!
Ez nekem valami hasonló,mint a valaki a tokaji jófajta száraz szamorodniba belébasz egy kávéskanál porcukrot :)))
Volt rá példa, lehet cikizni!El is váltam...

bélabácsi2 2012.05.03. 20:09:30

@Mitzi von Küche: ez szép.
Namost a mi történetünk: a világ végén az erdő közepén este 11 órakor sikerült a feleségemnek bezárni a kulcsot a kocsiba, semmilyen közlekedés másnapig. Pótkulcs kicsit körülményes lett volna otthontól 50 kilométerre.
Szerencsére egy gyerekkori ismerősöm volt kéznél, együtt szórakoztunk aznap, csak arra kért, hogy amit látni fogok, ne mondjam el senkinek, hogy ő csinálta.
Egy vastagabb drótot megfelelően meghajlított, azzal benyúlt az üvegnél az ajtó lemeze mögé, kis keresgélés után és 10 perc múlva nyitva volt a kocsi, kinyitotta mechanikusan a zárat.
Debreceni gyerek, ha szóltál volna, adom a címét! :)))

_Remy_ 2012.05.03. 20:17:02

@bélabácsi2: Azért megnézném a Cora parkolójában egy ilyen akciónál hányan keresik a rejtett kamerát:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.03. 20:17:29

@Öreg Sam: Tiszteletben tartom a véleményedet.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 20:22:07

@bélabácsi2: Anno ez velünk is megtörtént Szoboszlón, strandolás után. Egy ismerős ugyanezt csinálta, sikerrel. Az akkor egy Lada volt, ezt a mostani kocsit viszont sajnáltam volna!

bélabácsi2 2012.05.03. 20:27:52

@Mitzi von Küche: á, semmi baja nem lett a kocsinak, egy Fiat Brava volt akkor, egyszerűen, ahol a vezető oldali üveg becsúszik az ajtóba, ott nyúlt be, nyoma nem maradt, karcolás se.
Lehet, hogy közös ismerősünk van, haha :)))
Jó, hogy szerencsésen végződött a sztori.

_Remy_ 2012.05.03. 20:41:34

@Mitzi von Küche: Elképzeltem, a jó embereket ahogy rád találtak. Vagy te kerested őket?:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 20:53:12

@"Remy": Egyik kölcsönadta a telefonját. Az egyetlen szám, amit a magamén kívül tudok, a lakástel. (Persze a férjem a teraszon üldögélve nem hallotta.) Utána még két embert kérdeztem, nem megy-e a város felé, egy fiatal házaspár kedves volt és kerültek velem egyet. Hálából mondtam, ha valami fogbajuk van, itt keressenek :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 21:03:00

no, kaja kész, közben félig meg is írtam..egy pohár Szamorodnit kérek :)ja, hogy én pultozom, na, a francba, akkor öntök..:)
@Mitzi von Küche: Mitzie, amíg egy tábla csoki van a kezedben, édes az Élet, bármi történjen is! :)

_Remy_ 2012.05.03. 21:03:46

@Mitzi von Küche: Én is jártam már úgy. hogy meghalt a telefonom és a férjnek sikerült a sim-kártyát is letiltani. Akkor gondolkoztam, hogy meg kellene újra tanulni legalább a fontosabb számokat, mint régen:) De lusta vagyok.

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.03. 21:05:53

@Öreg Sam: ha káosz megy át, akkor gondolkodj:)
tej akkor van, ha ellenek az anyák.
azok meg szegények gyakran ellenek bakokat is:)

smithgerda 2012.05.03. 21:12:50

Ez aztán a kedvemre való kaja! Persze a krumpli nélkül, de az afrikai harcsát és a cukkinit imádom. Kösz az ötletet, mi valahogy halat nem szoktunk grillezni,(cukkinit igen,) hát most hétvégén tuti fogok a hamburger mellé:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 21:16:42

@anica inkognitóban:
A személyzet munkaidő alatt nem ihat.
A személyzeti bulin annál többet.

@"Remy": Én nem lusta vagyok, hanem hülye. Mióta beletúrtak a gógyimba semmi se marad meg benne.
A saját számomat meg azért nem tudom, mert magamat nem hívogatom.

1kutya 2012.05.03. 21:18:31

@bélabácsi2: anno, rövid ideig volt egy moszkvics alekonk. a fater nyíregyháza belvárosában belezárta a kulcsot a csomagtartóba. fél óra hezitálás és többszöri gépjárgány körbejárás után a faternak eszébe jutott, hogy valamikor a 60-as évek végén volt egy utcával arrébb egy szerelőműhely. oda is mentünk, meg is találtuk az öreg szerelőt. elmondtuk a bajunkat, majd közölte, hogy ő biza nem tud segíteni, de mindjárt jön a segédje, az megoldja a problémát. jött is úgy 10 perc múlva egy huszonéves srác, előadtuk neki a sirámainkat. el is ballagott egy szerszámos ládáért majd követett minket a kocsiig. ott megkért minket, hogy forduljunk el, majd kb 30 másodperc múlva a fater kezébe nyomta a kulcsot. hosszas faggatózás után a következőt közölte apámmal:
- Pista bácsi én ezért már leültem a kiszabott 3 évemet, nem akarok belőle több gondot. Jó útra tértem!:-DDD

bélabácsi2 2012.05.03. 21:24:55

Ez besz*ás, bocs az offért, de ezt látnotok kell, aktuális, hitel+politikai feltételek, vagy 30 évvel ezelőttről, Kabos László, 2 és 5 perc között valahol a lényeg:

www.youtube.com/watch?v=jM_JwODywEA&feature=related

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 21:25:20

@dömbi: viszont a személyzetnek nincs szabadnapja, ha senkinek nem tűnt volna fel! :P:D
(na jó, a Húsvét kivétel volt..)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 21:43:57

@anica inkognitóban: én még a fotózásnál tartok :-) De a kaja kész, már meg is ettem.

_Remy_ 2012.05.03. 21:44:45

@bélabácsi2: A mai halposzt, meg ez a ruszli...
megyek a spájzba bontok egy halkonzervet.:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 21:48:06

@PO: nálunk a férj tesztelt behatóbban...:D én még csak egy-két falatot...
@"Remy": és magadra zárod, nehogy meg kelljen osztani??:D vagy kihozod a spájzból, ott csak felbontod?:P:DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 21:53:27

@"Remy": nem is azért, teee..:D csak a nagy csábítás..:DDD

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 22:19:19

Ez egy zenés szórakozóhely. És szerencsére van a gépben Ghymes. A legújabból is.
www.youtube.com/watch?v=lVud35wHUQk&feature=related

süllőcske 2012.05.03. 22:22:06

@anica inkognitóban: Nem kérek, csak egy traubit, kikaptak a szobrászok hat-ötre, unicum nem serkentő ital, tiszta beteg vagyok. Grillezni nem tudok, hiába a több tíz éves gyakorlásom. Ne hallgassatok rám.

Imre apó 2012.05.03. 22:30:07

@süllőcske: Csak egy kérdés: ismered véletlen Ábrahám Tibi faszobrász barátom? semmi háttér csak 1 kérdés:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 22:32:09

itt villámlik, dörög, elbúcsúzom, mert mindent aminek köze van az elektromossághoz (pl. modem)kihúzok ilyenkor...
jó éjt! :)

süllőcske 2012.05.03. 22:33:44

@PO: Tiltsátok meg az Unicumot, száműzzétek, lőjétek keresztül büszke nyilaitokkal. Sírok, ténfergek, Anica, PO, tervezzetek új világkorszakot, ahol a csopaki a világ tengelye!

süllőcske 2012.05.03. 22:36:56

@Imre apó: De jókor kérdezed! Holnap majd elmerülök a memóriámba,most ez nem sikeres.

Imre apó 2012.05.03. 22:39:37

@süllőcske: Ok jó nyugvást:)legközelebb nyertek:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 22:46:54

@süllőcske: OK, én itt nem parancsolok, de azt elrendelem, hogy a Pásztortűz blogon ezentúl csak Waka ihat Unicumot. S csak aszalvánnyal.
Ezt a csopakit meg tengelybe állítjuk valahogy :)
Bú felejtéséhez:
www.youtube.com/watch?v=TOWwa7wjWZU&feature=related

süllőcske 2012.05.03. 22:57:32

@PO: Kösz, koma, így már jobb.Megyek, elalvásilag lerendezni a vonatkozást. Isten mögáldjon bennőtöket.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 23:42:44

1kutya addig mantrázta ezt az otello fröccsöt, hogy eszembe jutott, én is kaptam a sógoromtól nagyon finom tavalyi otellót.
Ma vettem két palack szódavizet(!) és megkóstoltam.
Egészségetekre!

Jóccakát!
www.youtube.com/watch?v=yzKOpodwbug

Öreg Sam 2012.05.04. 00:10:15

@Babette_:
"Coito ergo sum!"
Egyről beszélünk.
Bakok kiherél,megtáplálkozik.
Nőstények felnevel,egy vezérbakkal,esetleg kettővel,és tovább ellet.
Néha vérfrissités idegen bakokkal. :DD

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.04. 06:39:40

@Öreg Sam: pontosan. miért gondoltad, hogy másként van?;)

Öreg Sam 2012.05.04. 06:53:11

@Babette_:
Azért gondoltam,mert fenneb azt irtad,hogy eladod üket.
Jóóó reggelt!
Mija végcél?
Sajtokat akarsz?
Az mostanság nagyon menő! :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.04. 08:44:17

@Öreg Sam: a végcél, hogy ne kelljen boltban venni a tejet meg a sajtot, és a maradékot meg pénzzé tenni. és hogy önfenntartó legyen a dolog, tehát termelje ki azt a pénzt, amit be kell invesztálni( pl fejőgép, új bak, stb)