Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Galíciai ízek

2012.04.29. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Mitzi von Küche

Régi vágyam volt egyszer eljutni Galíciába, Spanyolország eldugott északnyugati csücskébe. Az időjárás arrafelé csapadékos, hűvös, egyedül a fehér albarino bor szőleje terem meg itt. A háborgó tenger sziklás partjai mentén nem napoznak turisták, csak az elemekkel dacoló kirándulók figyelik a halászokat.  A gallegok büszkék kelta eredetükre, ami elsősorban díszítőművészetükben és zenéjükben ismerhető fel. 

letöltés (5).jpg

A Coruna városa egy kiugró földnyelven fekszik: a nyugati oldalról 2-3 utcányit átsétálva már a keleti tengeröbölnél vagyunk. A régimódi villamossal körbedöcögtünk a földnyelv csúcsán. A kikötőben éppen a vitorlásverseny befutója volt, a hajókat delfinek kísérték. 

letöltés (4).jpg

Galícia tartomány gasztronómiáját meghatározza a tenger. A nagy hullámzás miatt elismerten kitűnő minőségűek errefelé a tengeri mindenfélék. A rias-ok (folyótorkolatok) környékén remek halakat fognak.  Az éttermek kirakatában furcsa, dinoszaurusz-lábra hasonlító kagylóféléket láttunk kiállítva, ez a percebes (kacsakagyló) – a méregdrága csemegét sokszor életük kockáztatásával tépik le a sziklákról a percebes-halászok. Egy másik különlegesség a navajas, a borotvakagyló, ami tényleg régimódi borotvára hasonlít és nagyon finom, kóstoltam: egyszerűen megfőzve tálalják.

Galícia legfőbb nevezetessége a pulpo a feria (feira) vagy pulpo gallego, a Spanyolország más tájain is népszerű, rézedényben főtt,  jellegzetesen fatálon tálalt előétel. Apró kockákra vágva kínálják: hófehér színű, igazán gusztusos csemege melegen és hidegen is (nem gondolja az ember, hogy eredetileg hogy néz ki megfőzve).

letöltés (6).jpg

Pulpo gallego recept

Hozzávalók: 1 nagyobb tisztított polip, 2 fej hagyma, 3 babérlevél, só, olivaolaj, pirospaprika (cayenne-i bors).

Egy nagyobb rézedénybe vizet töltünk, beletesszük a hagymát, babérlevelet, a polipot és sózzuk. Kb. 1 óra hosszat főzzük, a vége felé villával megnézzük, puha-e már (nem kell túlfőzni, de puha legyen). Tálalása: ollóval a legegyszerűbb kb. 1-2 centis darabokra vágni, fatányérra rakni, olivaolajjal meg kell permetezni és pirospaprikával vagy a pikánsabb cayenne-i borssal megszórni, kissé utánasózni.

letöltés (3).jpg

Santiago de Compostela neve ismert mindenki előtt, az El Camino kapcsán. Hatalmas templománál délben nagy zsúfoltságot találtunk: zarándokmise volt, előtte Szent Jakab síremlékéhez kanyargott hosszú sor, a hívek átölelték az aranyszobrot. A szertartás fénypontja, amikor meglengették a kupolában felfüggesztett hatalmas füstölőt, a botafumeiro-t (ez váratlanul ért, sehol nem olvastam előzőleg erről a látványosságról). Utána indultunk ebédelni, stílszerűen Szent Jakab kagylót: a nagyobbat (Viera), amelyet a kagylóhéjban paradicsomos szósszal tálalnak, meg a kisebbet (Zamburinas) olivaolajban hirtelen kisütve. Desszertnek a híres Tarta de Santiago-t választottuk, a tetején Szent Jakab keresztjével díszítve.

letöltés (2).jpg

Tarta de Santiago recept

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojássága. csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja. Töltelékhez: 7 dkg vaj, 20 dkg cukor, 4 tojás, 25 dkg darált mandula, a díszítéshez porcukor.

A tészta hozzávalóit összekeverjük, kerek formába öntjük. A mandulát és a cukrot összekeverjük, hozzákeverjük a tojásokat egyesével, majd a puha vajat. addig keverjük, míg összeáll. Ezt is a formába öntjük. Kb. 35 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral díszítjük, Szent Jakab kereszt formájú papírsablon mentén megszórva.

Az El Camino legkitartóbb vándorai szó szerint a világ végére is elmennek: Galícia legnyugatibb pontjára, a tengerparti, ködös Finisterre-re, ahol a sziklákon hagyományosan elégetik bakancsukat – teljesítve van az Út.

letöltés (1).jpg

letöltés.jpg

295 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr984470969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.29. 20:53:11

@1kutya: Azt a tejet imádnám!!! Ha nem volna ennyi túlsúlyom, továbbra is 2 dl tejszínt reggeliznék. Az USA-ban mindíg azt ittam, és az nem zavarta az emésztésemet.
Tapasztalatom szerint nálam minél teljesebb a tej, annál inkább bírom. 2,8-ashoz már muszály laktóz tablettát beszednem. Viszont semmilyen tejtermékkel sincs bajom. Fene érti meg a dietetikusok?

Benikuty 2012.04.29. 20:55:28

@Andrass9: én is így számolom. Azért próbálkozz kisebb mennyiséggel, tudod az empíria...:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.29. 21:15:10

@1kutya: Nem voltam megijedve, csak most debütáltam. Fel is kellett hívnom a tesót, hogy hol őrzi a macskakakás zacsit. A nőt nem ott kell, egy arasszal feljebb, vagy lejjebb. :D
Fatornyos falumban Luca mama a sparhelt szélén "kihevítette" az aludttejet, mielőtt lecsöpögtette túrónak.
@Andrass9: Az egyik cimborám az USA-ban töltött két évet egy tehenészetben, de a boltból vették a tejet egygallonos kannában.

Imre apó 2012.04.29. 21:18:18

@1kutya: Sajnos egyedül kell menned, mert festészeti napok lesznek nálunk, tudod:):)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 21:20:22

@Waka: tévedsz: a férfit a szeme, a nőt a füle csapja be...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.29. 21:20:40

@Waka: Nem lep meg, a tehenészet nem árusíthat tejet, nincsen engedélye rá.
@Benikuty: Tapasztalat? .....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.29. 21:21:47

@Benikuty: 2 liter tej jó indulásnak. Sok túrót eszünk, hát nem mindegy, milyen az.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.29. 21:23:08

@anica inkognitóban: Lecsapni való, magas labda volt.
@Andrass9: Legalább a tehenész, vagy a tulaj ihatna belőle.

Benikuty 2012.04.29. 21:23:59

@Andrass9: igen. Csak nem magamon tapasztaltam...

1kutya 2012.04.29. 21:25:22

@Andrass9: akkor a te tejed a bivalytej!

@Imre apó: szomorú vagyok (nálunk ma vonultak le a festők, én holnap vagyok takarítónapon:)

@Waka: miért van az, hogy egy férfinak lehet, viszont egy nőnek nem lehet a szemébe nézni?
.
.
.
a férfinak nincsenek mellei:-DDD

Benikuty 2012.04.29. 21:25:29

@Andrass9: akkor lesz jó, ha a körözötthöz nem kell tejföl:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.29. 21:27:23

@1kutya: Ne is mondd, kolléga lánya, 11 éves kora óta ismerem, napokban összefutottunk, olyan dekoltázsa volt, csak makogtam.

Benikuty 2012.04.29. 21:29:29

@Waka: vetté vóna napszemüveget:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.29. 21:30:40

@Benikuty: Nagy fejem, nehéz megfelelő méretben kapni, meg többnyire zavar, inkább hunyorgok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.29. 21:31:22

@Waka: Inni ihat, de nem viheti ki az üzem területéről. Ki lenne a felelős, ha valaki megbetegszik? Ott ez az első kérdés, nem az, hogy miért nem árulhatják.
Gondolj bele, nálunk sem adhatják oda a hontalanoknak az étteremben megmaradt kaját. Azt ki kell dobni :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.29. 21:31:59

@Benikuty: :) Jól van, nem pörgetem tovább :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.29. 21:33:22

@Benikuty: Vagyis nem szabad szárazra csöpögtetni?
Amúgy tejfel meg lesz a föléböl!

Vándorpatkány 2012.04.29. 21:34:51

A vessetek a mókusok elé szöveg nekem nem annyira vicces, tavaly benn a munkahelyemen megharapta a kezemet egy mókus, igen, egy iskolában történnek ilyenek az emberrel, még különb dolgok is. Állatorvos kislánya hazavitte a jószágot, aztán a papa este felhívott, hogy szegény állatot el kellett altatni, szepszises seb volt a lábán, menjek az ügyeletre és kérjek egy tetanusz-(elleni)injekciót. Itt kezdődtek a bonyodalmak, egyrészt nem volt nekik, másrészt 8 különböző papírt és jegyzőkönyvet kellett kitölteni. Aztán másnap az állatorvos apukatárs benn a suliban beadta a tetanuszt... Sokáig érzékeny volt azon a helyen a kezem, fél év volt, mire teljesen elmúlt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.29. 21:39:31

@Andrass9: Értem én. Ez egy családi gazdaság (farm), tulajdonképpen az állatok mellett éltek, nehéz lenne meghatározni, hol ér véget a farm, és hol kezdődik az otthon. Csupán arról volt szó, hogy a boltihoz voltak szokva. A Temaforg sztori jut eszembe, ahol az általuk forgalmazott rongyból vásároltak vissza géptisztító rongynak.

1kutya 2012.04.29. 21:40:19

@Waka: naugye! a dekoltázs a férfinép megrontója!:-DDD

@anica inkognitóban: ez a fránya genetika. hova nem jutunk:-DDD

Benikuty 2012.04.29. 21:41:57

@Andrass9: emlékeim szerint 12 óra elég. A tejfölt akkor szedem le, ha megaludt. Ha tejszínt akarok, akkor azt másnap reggel, mielőtt megaludna.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 21:42:33

@1kutya: nem te adtad fel??:P:DDD na, jó, ez viccnek is csúnya volt, elismerem...
megrontani csak azt lehet, aki hagyja :PPP:D

Benikuty 2012.04.29. 21:43:31

@Waka: csak akkor látszik, hogy a cicit stírölöd:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.29. 21:43:47

@Vándorpatkány: Ejj! Jutott eszembe pár cifrább is, de nem tudom eldönteni, melyiket írjam ide.

smithgerda 2012.04.29. 21:44:40

Uhh, polip és Szent Jakab kagyló, isteni :o
Minden tengeri herkentyűt imádok, bármikor jöhet...

Imre apó 2012.04.29. 21:45:09

@1kutya: Így könnyű lenne nekem is, de most nem megy, de a másikra elmegyek szívesen (WTCC).

@anica inkognitóban: Apatehén eladó nálam:D:D Van illen sajna:):)

1kutya 2012.04.29. 21:46:08

@anica inkognitóban: nem vagyok én pedofil, csak türelmetlen!:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 21:46:53

@Waka: de igen, viszont a kiállított tárgyakat engedély nélkül tapogatni, nyalogatni tilos! :P:D tudod, mint a múzeumban..:DDD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.29. 21:46:54

Menni kell, holnap korán kelés. by!

1kutya 2012.04.29. 21:47:54

@Imre apó: azt csütörtökön, vagy pénteken megbeszéljük!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 21:47:55

@1kutya: fú, hülye...
éppen magatokat sajnáltattad.. már azt sem olvasod, amit te írsz? :PP:DDD

Benikuty 2012.04.29. 21:48:09

@Waka: de. Provokálnak, csorgassuk a nyálunk, aztán jót vihorásznak:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.29. 21:51:36

Megyek olvasni. Jók ne legyetek!!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 21:52:07

@Benikuty: egy szép ételfotó láttán sem a monitort nyalod meg, hanem hazamész és megfőzöd, nem?:DDD

bélabácsi2 2012.04.29. 21:53:45

@Vándorpatkány: veszettség szóba sem került?

Benikuty 2012.04.29. 21:54:54

@anica inkognitóban: hogy én momentán mit nyalnék meg, abba ne bonyolódjunk bele:D

1kutya 2012.04.29. 21:55:55

@anica inkognitóban: ez egy vicc, Waka 11 évesére reagáltam vele.

te most ilyen "értem én a viccet, csak nem szeretem" állapotban leledzel?:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 21:59:23

@1kutya: értettem, ismerem a viccet is, csak én ismerek ilyen kislányt, úgy nem annyira vicces...
bár azt el kell ismerjem, elterelésnek jó volt :P:D

Hurri Kán 2012.04.29. 22:00:49

Jó reggelt. :)
Reggel frissítőt kérek. :)

Hurri Kán 2012.04.29. 22:03:31

@anica inkognitóban:
Mivel sejtettem, hogy nem lesz, így megoldottam magam, már túl vagyok rajta. :)

bélabácsi2 2012.04.29. 22:04:51

@Benikuty: soroljam a névsort? :) hosszú lesz..

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 22:05:55

@gyvy: tebenned bíztunk eleitől fogva...:D
@bélabácsi2: halljuk ám..:P:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 22:07:36

@gyvy: hát...öööö..... te hiszel a nőknek??:P:DDD

1kutya 2012.04.29. 22:08:01

@anica inkognitóban: mert mindent olyan komolyan veszel! tessék lazábbnak lenni, mert a pultosszakma nem az a kifejezett sétagalopp.

@gyvy: szolgáld ki magad. becsületkassza a pult végén:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 22:10:20

@1kutya: jó hogy szólsz, mert csupa görcs vagyok amúgy :PPPP

Hurri Kán 2012.04.29. 22:11:54

@anica inkognitóban:
A tényeknek igen. Az ígéreteknek nem. :)

@1kutya:
:)
Bár egy korty, aztán dőlök. Bele kell még jönni a napon való fröccsözésbe. :)

Benikuty 2012.04.29. 22:14:46

@gyvy: nem volt rajtad sapka? Ejnye:)

Benikuty 2012.04.29. 22:15:52

Na, felborultam, mint a liszteszsák.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 22:16:56

@bélabácsi2: a pulykás jelenetet már vagy sokszor láttam, de nem bírok nem hangosan nyeríteni.. de ennek a faszinak minden megmozdulása zseniális..:DDD

1kutya 2012.04.29. 22:21:17

@anica inkognitóban: akkor meg? te most csak szívózol, vagy ki akarod rúgatni magad?:-DDD

@gyvy: a jót szokni kell!:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 22:22:41

@1kutya: rúgjál ki, beperellek..:P:D majd azt mondom, zaklattál..:P:DDDDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 22:29:28

@1kutya: de azért elképzelted a jelenetet? ott állnánk a munkaügyi bíróságon, én a szűzies rózsaszín csíkos harisnyában....:DDDDDDDDD

1kutya 2012.04.29. 22:29:44

@anica inkognitóban: el... aludni!

mindenkinek jó éjt, kellemes magömlést, avagy orgazmust:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 22:31:40

@1kutya: :DDDDDD
na jól van, menjél aludni, mert több kettőnél...:DDDD

Hurri Kán 2012.04.29. 22:33:31

@1kutya:
Menni fog. :)))

Jóccak mindenkinek. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 22:35:43

Úgy látom, a kommenttársaknak fejébe szállt aaa...napsütés...

bélabácsi2 2012.04.29. 22:47:35

"jóéjt", "jóccak", stb.
későn jöttem, már mindenki elment...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.29. 22:50:53

@bélabácsi2: na, jó, míg standolok, még ihatsz valamit :)
de! csak ha bekapcsolod a zenegépet! :)

medvedr 2012.04.29. 23:42:20

@Benikuty: Nem akartalak leosztani, ha így sikerült elnézést! Azt akartam mondani, hogy nem minden fos, ami a boltban van. Nyilván egy kézműves/háztáji terméket nem mindenki tud megvenni, vagy az ára, vagy a lehetőségek hiánya miatt-ettől nem biztos hogy fost eszik. Szerintem a tej az egyik olyan dolog, ami pláne nem fos. Persze, a homogenizált fölözött pasztőrözött tej más ízű mint a nyers tej, de ez nem minőségi fokmérő. Nem is alszik meg, de ez sem a minősége miatt van hanem a homogenizáltsága miatt. Viszont eláll, és nem jelent kockázatot a fogyasztóra. Ha valaki nem tud mást venni ezt veszi. Másik ilyen szerintem a tojás, aminél csak az agyakan létezik, hogy a kapirgálós az igazi. A másik oldala a dolgoknak, hogy ami az udvarról jön önmagában ettől nem biztos, hogy minőségi. Na ennyit akartam erről nem akartalak leosztani, csak több empátia kell azok felé akik nem tudnak jót venni, mert akkor mi is elég gasztrosznobok leszünk ha ezt elvszítjük.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.30. 01:18:34

hat en nem nagyon szeretem a tengeri kajakat, talan csak a tonhalat, azt is inkabb olajos konzervben, meg a garnelarakot
lecet
halakbol is inkabb a folyamiak ha mar nincs mas allat a kornyeken

togymeleg tejre meg igazan nem vagyom:)

a fotok megint kurva kicsik, de a czikkely jo
/semmilyen zarandok ut szoba sem johet, m ert nem vagyok zarandok/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.30. 01:45:53

@Andrass9: allamfuggo a dolog, hol engednek nyerstejet is eladni, hol nem, azonkivul a farmon belul is feldolgozhatoak ugye es akkor mar arulhatjak ott is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.30. 06:34:03

amugy az a bakancs az utolso kepen jobban nez ki az abalt szalonnanal

Vándorpatkány 2012.04.30. 06:39:54

@bélabácsi2: apukatárs, akinél a mókus volt, tette vele, amit tenni kell, hogy kiderüljön, de már aznap este mondta, hogy nem valószínű, hogy veszett volt a mókuska. Azért benn volt a zabszem rendesen. Poénkodtam persze, hogy ha elkezdek őrjöngeni és habzik a szám, akkor először kérdezzék meg, hogy az Oktatási Hivatallal beszélek-e telefonon, és csak utána lőjenek le, de igazából nem volt annyira vicces. Részben ezért volt a sok oldal jegyzőkönyv. (Másik oka, hogy munkahelyi baleset volt.) Állatharapáskor van egy protokoll, amit végig kell csinálni, de az orvosnál majd' bepisiltem a röhögéstől - de ő is - mikor az elején ugye részletesen elmondtam a tényálladék fennforgását, és ilyen kérdések voltak: állat neve. Állat gazdája.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.30. 06:54:54

na leelsozom az uj czikkelyt es elalszom magam

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.30. 07:24:12

Jó czikkely ez az utazós. Rovatteremtő! :)

Vándorpatkány 2012.04.30. 07:50:13

@PO: úgy olvastam, hogy rovartemető. Lehet, hogy jobb lenne, ha visszafeküdnék kicsit?

Öreg Sam 2012.04.30. 08:01:06

@Vándorpatkány:
@PO:
Basszameg!
Első nekifutásra én is rovartemetőnek olvastam!
Mégse lehet humbug az öregkori leépülés/elhülyülés...

bélabácsi2 2012.04.30. 08:30:11

@Vándorpatkány: pont a protokoll miatt kérdeztem, mert ha az állat nem oltott, nyilván nem az volt, és nem megfigyelhető, nyilván nem, mert elaltatták, akkor meg kell kezdeni az oltássorozatot. Legfeljebb leállítani, ha a veszettség a megfigyelt állatnál nem igazolódik.
Ebben a konkrét esetben még lehet csavar, mert az elaltatott állatot fel kellett vagy lehetett volna boncolni és kimutatni vagy nem a veszettséget. Ezt medvedoki tudná pontosabban.
Szóval ezért tűnik nekem kanyargósnak a történet, ha nem bizonyított a veszettség ellenkezője, akkor bizony mifelénk be lettél volna oltva az ellen is. Veszett mókus harapásos esetünk van már feljegyezve.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.04.30. 08:55:54

@Vándorpatkány: @PO: @Öreg Sam: Hát én is annak olvastam és csak harmadjára értettem meg. Lehet, lesz még...

Vándorpatkány 2012.04.30. 10:05:17

@bélabácsi2: pontosan az történt, amit írtál, mivel rögtön az állatorvosnál landolt az állatka, felboncolta, és úgy igazolta hivatalosan az ÁNTSz felé, hogy nem volt veszett. Csak ez pár nap volt, mire biztos lett, és addig voltam enyhén beszarva.
Minden a hivatalos protokollnak megfelelően történt, csak az nem, hogy az állatorvos adta be a tetanuszt... Az nem teljesen igaz, hogy az ügyeleten nem volt, hanem megkértek, hogy ha megoldható, azt az egyetlent nem adják be nekem, ki tudja, ki esik még be valami komollyal éjjel. Felírták, másnap kiváltottam oszt annyi.

medvedr 2012.04.30. 11:21:33

@bélabácsi2: Igen döglöttből az agyvelő szövettani vizsgálatát végzik el, illetve IF vizsgálatokat a szövettani lenyomati készítményből az antitestek kimutatására, illetve kísérleti állatoltást is használnak. (Többnyire az IF a döntő.) A vizsgálathoz az elhullott állatot, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a fejet kell beküldeni. (pld méret miatt, egy tehénnnél, vagy lónál)A beküldőnek nem kell vesződnie a mintavételezéssel. Mo. jól áll az urbánus veszettséggel, az az a településen/ember közelében, embert érintő esetekkel, viszont vadpopulációban van. Mi még úgy tanultuk, hogy valahol hátul messze mindig gondoljunk a veszettségre, ha melegvérűről van szó. Szerencsére egyre csökken szinte 0, de elaludni nem szabad. A 30 as években az akkori állami vezetéstől Maninger Prof. által kierőszakolt ebnyilvántartás és kötelező oltás Európa szerte egyedülálló eredményeket hozott. Ennek feladásának következményeit jól mutatta a háború utáni évek állapota. Ma, ismétlem, sokkal jobb a helyzet, de a kötelező oltást ebnyilvántartást nem szabad feladni. Aki nem visz el oltatni a kutyáját seggbe kell rúgni. Sajnos van egy mélyszegény réteg, aki ráadásul ott él a faluszéleken, na hogy ott mit lehet csinálni azt nem tudom, mert hiába bírságolod őket. Nem tudom mi a megoldás, sajna. Jó a helyzet, meg van oltás 100 éve, mégsem tűnt el a veszettség! Még soha senki sem állat sem ember nem gyógyult meg belőle mintegy 4300 éves ismert története szerint!

bélabácsi2 2012.04.30. 21:21:57

@medvedr: köszi a leírást, csak azért melengettem a témát, mert másnak is tanulságos lehet, nem vicc ez

süllőcske 2012.05.01. 09:21:00

@Mitzi von Küche: Csodás tájak, kaják vannak ott, köszi a posztot.

gusson 2012.05.02. 22:50:27

@medvedr: Ha választhatok, akkor én is rizst eszek, basmatit, vagy barna rizst. A mákos nudli, guba örök kedvenc, de mostanában csak módjával falom. :)