Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

A korsó a kútra

2012.04.28. 07:00 PO

Vigyázz, a kutya hamis! Messziről jött emberek jót derülnek azon, ha látnak itt, a Hajdúságban ilyen feliratokat házak kapuján. Felénk így nevezik a harapós kutyát. Lehet hamis egy bankó, egy puma mackó, vagy egy Oakley napszemüveg, persze azt még Pesten is így nevezik. És lehet hamis egy kakas is! Így hívjuk az olyan kakasokat, akik veszik a bátorságot és az embert is megtámadják.

Gyerekkoromban sok időt töltöttem a baromfiudvarban, Nagyanyáméknál összevagdostam tüzelőnek az ismerősöktől hozott gallyakat, baltával célba dobáltam, légpuskával verebekre vadásztam, szóval volt ott sok dolog. Rájöttem, hogy a tyúkudvar királya egy idő után már nem riad félre az utamból, egyre hegyesebben néz és egy idő után már vissza is támad. Később válogatás nélkül, mindenkire. Persze ilyenkor nagyanyám levágta, később hoztak másikat helyette.

Művészi tökélyre fejlesztettem a kakas csibészelését, később pedig azt a viadalt, amit a hamis kakassal lehetett játszani. Ez nekem jó csíntevés volt, de szegény nagyanyáim nemigen tudták, hogy miért, de a nemrég jámbor jószág egyszercsak bokánvágta őket a sarkantyújával, dédanyámnak még a hajlott hátára is felrepült az egyik. Szóval az ilyenek mentek a levesbe üstöllést.


Később rájöttem, hogy a legtanulékonyabb alany a japán kakas. A japán kakas kicsi, fürge, 2-3 nap alatt fel lehet pörgetni. És ami a legfontosabb: nem rúg nagyot, ritkán sebesít meg embert. Ez volt a kedvencem, de vannak a referenciáim között olyanok, mint édesapám óriás baromfijai! Persze atyám nem engedte levágni, kötött a lábára madzagból egy béklyófélét és odalett a harciasság. Ennek ellenére édesanyám mindig seprűvel a kezében ment a tyúkudvarba, sose lehet tudni, melyik madárból hoztam ki a vadállatot. 

Később a gyermekeimnek meséltem ezekről a huncutságokról, jót nevettünk. Egészen addig, míg egy szép napon a kis japán kakasunk egy nagyot kukorékolt és elkezdte kergetni a lányomat. Hiába bizonygattam, hogy egyszer sem incselkedtem a kiskakassal, sőt, mindig előre köszöntem neki, senki nem hitt nekem. Én viszont fogtam a kis hamist és tettem a lábára egy madzag béklyót. Probléma megoldva! Igen ám, de egy ilyen lábbilincs 2-3 hét alatt elszakad, elkopik. És ekkor a kiskakas ott folytatta, ahol abbahagyta. És mindig szegény Kingát támadta meg. Ő pedig ahelyett, hogy szembefordult volna, mindig elszaladt, ez pedig a kiskakasnak egy nagyon klassz játék volt, kergetőzött vidáman. Az egyik béklyószakadáskor azonban bokán rúgta a békésen cigarettázó húgomat. Később, néhány hét múlva a feleségemet is megtámadta. A kis hülye nem is sejtette, hogy ők a késsel is tudnak bánni. Én is meg lettem fenyegetve, hogyha mééég egyszer…!

Egyik délután hazaérkezve látom, hogy feleségem hóna alatt a kis kópéval, kezében késsel, véres tállal megy a terasz felé. Hűha! Odamentem és kivettem a kezéből a kakast. Szóváltás kezdődött, olyan Nem! De! Nem! De! stílusban, egyszercsak a kis kópé a hónom alatt kukorékolt egy embereset! Már ünnepelte az elnöki kegyelmet! Persze ezen nagyon jót nevettünk, aztán nejem komolyra váltott és kaptam egy legeslegutolsó figyelmeztetést.

Hónapokkal később valami finom húslevest vacsoráztunk. Nyamm, mint egy fácán! Vagy mint egy gyöngytyúk! Gyanút fogtam, hisz nekünk nincs ilyesmi!  Fogtam a merőkanalat és merítettem egy kanállal, ni, egy húsdarab. Egy kis combja volt…

Nem voltam mérges, csak szomorú. Hogy nem tudtam megmenteni a kis kópét. Hogy elveszejtették az egyik házikedvencemet. Megettem a kiszedett levest, a húsából viszont egy falat sem kellett. Gyorsan befejeztem a vacsorát és elvonultam szomorkodni.

A madarak nagyon könnyen arra a sorsra jutnak, hogy belekeverednek valami húslevesbe.Gyerekkoromban gyakori volt a fácánleves, de fogoly is került az asztalra. Ezek a vad madarak a legfinomabbak. A gyöngyös egy félig domesztikált állat, sok rovart eszik, kapirgál, így annak a húsa-levese is rendkívül ízletes. Ráadásul sokkal kiadósabb, mint egy fácán - és nem kell köpködni evés közben a söréteket.Nem is hinnénk, hogy a japán tyúk is nagyon értékes jószág! Gyakorlatilag önellátó, saját maga kikelti és felneveli a csibéit. Mivel ez is sokat kapirgál, a tápláléka nagyban hasonlít a fácánéhoz. A tojása ugyan elég kis méretű, de arányaiban a sárgája nagyobb, mint az ismert tyúktojásokban. Ezért pl. száraz tésztákhoz használva sokkal szebb sárga színt lehet elérni.Akiket ismerek, azok mind eljutottak egy idő után oda, hogy vágni kell a japán tyúkokat, jóllehet díszbaromfiként tartják. Egy idő után nagyon túlszaporodik, így gyéríteni kell az állományt. Aki idáig eljut, felfedezi, hogy ennek a jószágnak a levese semmivel nem gyengébb, mint a túlsztárolt fácáné.


Jut eszembe. Hamisítottatok már néma kacsát?

 

311 komment

Címkék: hamis húsleves

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr774469657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hurri Kán 2012.04.28. 21:58:11

@medvedr: @1kutya:
Vagy csak rosszul volt elkészítve, amit ettek belőle.

süllőcske 2012.04.28. 21:59:59

@gyvy: Nemcsak ellenpropaganda van.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.28. 22:01:16

@bélabácsi2: @Andrass9: @medvedr: @süllőcske: a Biblia módosított verziója hozza majd, h a 8. főbűn a gondolkodásra való restség.
A magyar szürke másra való, mint a Ben Johnson tápszereken nevelkedett csupaizom húsmarhák. Hát, csak ennyi.

bélabácsi2 2012.04.28. 22:02:04

@1kutya: nyilván azért, mert étteremben az állatnak csak bizonyos részeit szeretik feltálalni, ami trendi és amin jól lehet kaszálni, ja és nem kell készételként megfőzni (és esetleg kidobni) hanem rendeléskor elkészíthető gyorsan, véresen és nyersen. Nem baj, majd iszik rá a vendég valami túlsztárolt savas vörösbort, az megöli a bacikat, jó drágán, de ennyit megér az egészség, hurrá.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.28. 22:02:08

@PO: de akkor ugye, a ne paráználkodj kimarad?:DDD

Hurri Kán 2012.04.28. 22:02:59

@süllőcske:
Én nem vitatom, hogy jóféle hús, mivel nem ettem még.

süllőcske 2012.04.28. 22:06:14

@PO: Emlékszem egy szép plakátra, amin Ben habzó szájjal erőlködik, mellette Carl Louis kecsesen úszik a levegőben, ugye, érted a gondolázásomat?

medvedr 2012.04.28. 22:06:24

@1kutya: Szerintem a ló másik oldala eset. Sokáig nem volt jó sztéknek való hús, meg semmi a sztékről, csak a nyugatot jártak bennfentessége. Amikor megnyíltak a határok, átjött az egész,kultúrájával együtt, ami jó dolog. Sajnos az ára miatt egy kicsit sznobult az egész, és így elfelejtettük, hogy, aki jól főz a selejt tehén húsából is tud jót főzni, bár a jó alapanyag az mindenhez kell. A szürke reneszánsza jó dolog de az ára mindig egy kicsit a magasabb kategóriába fogja lökni.

1kutya 2012.04.28. 22:06:44

@hagyma: motort te! (van egyébként elektromos grillem is a téli hónapokra:)

@gyvy: no ezaz!

@süllőcske: nem kívánom itt és most kifejteni 15 oldalban a valóságot, legyen annyi elég: tartási/takarmányozási különbségek.

medvedr 2012.04.28. 22:07:07

@gyvy: Ez is könnyen megeshet.

medvedr 2012.04.28. 22:08:15

@PO: Íggy van, de azért jók azo a húsmarhák csak azok meg megen másra valók.

Vándorpatkány 2012.04.28. 22:10:38

@Babette_: köszi, ma voltam tojásért, és a tojásos néni nagyon biztatott, hogy tartsunk tyúkot. Imádja az állatokat, most van egy beteg tyúkja, és állatorvost hívott hozzá, az azt mondta, hogy sajnos nem lehet vele mit kezdeni (a szomszéd megdobta kővel), vágja le, erre leüvöltötte a fejét, hogy mit képzel róla, inkább ápolja, amíg felgyógyul vagy jobblétre szenderül. Ez nekem már kissé extrém hozzáállás... Nagyon megkedvelte a legkisebb leányzót, és most nem lehet rábeszélni, hogy harminc forintnál többet kérjen egy tojásért, bár másoknak már harmincötért adja. Próbálom fölalkudni, de nem megy, nagyon erőszakos :)
Ez viszont érdekes, hogy vega vagyok ugyan, de ilyen esetben simán levágnám azt a szerencsétlen állatot.

medvedr 2012.04.28. 22:11:38

@gyvy: Parlagi fajta és lassan nő meg sokáig áll benne a pénz, sokat megeszik, nem intenzíven hízlalják rosszabb a húskihozatala stb. Mondjuk a 3x-os ár az már a brandnek szól szerintem.

1kutya 2012.04.28. 22:12:04

@PO: erről nem kívántam mélységi gondolatmeneteket írni (lásd fenti hsz-om). egy charolais, vagy limousine ridegtartással (esetleg félintenzívvel) pont azt a húst produkálná, mint egy magyar szürke...

bélabácsi2 2012.04.28. 22:15:31

@medvedr: @gyvy:

két-háromszoros az durva, kupecek árulják ez van. Én tudok venni normál lábszárat 1800-ért, a szürkéért 2200-at adtam, ez nem akkora szorzó, de én is sokallom, nyilván, nem telik nekem se mindig rá!

süllőcske 2012.04.28. 22:15:47

@1kutya: Csak a próba döntheti el, ami nincs.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.28. 22:18:10

@anica inkognitóban: na, így helyes. A paráználkodás kimarad a kilencparancsolatból, a gondolkodásra való restség bekerül a nyolc főbűn közé. Bár én kemény vonalasként bővíteném, a margarin, meg a vegeta is kéne oda... 10 főbűn lenne így.

@süllőcske: kísérleti patkányok egymás között. Mindketten az amerikai vegyipar szörnyszülöttei. Erre gondoltál? ;-)

@medvedr: így igaz. A sztéket és jónéhány más dolgot nemigen lehet másból.

Hurri Kán 2012.04.28. 22:18:14

@bélabácsi2:
Fény utcai piacon (Bp.) árulnak szürkét, a sima lábszár 1600-1800 körül van, szürke 4000 környéke, más húsoknál nagyobb a szorzó.

1kutya 2012.04.28. 22:19:09

@medvedr: a szarvasmarha az szarvasmarha! azt tanultuk, hogy az egyes fajták közötti genetikai eltérés kevesebb, mint 1, azaz egy százalék! a tartási mód a nyitja mindennek!
ha te is napi 40 km-t futottál volna gyerekként az oroszlánok elől, mint Haile Gebrselassie, akkor hidd el, most te lennél többszörös csúcstartó, olimpiai és világbajnok hosszútávfutó! pedig te egy fehér európai vagy, ő pedig egy fekete etióp...

Hurri Kán 2012.04.28. 22:20:09

@PO:
Fokhagymasó, Erős Pista és és a Maggi-leveskocka is bekerülhetne oda? :)

Vándorpatkány 2012.04.28. 22:20:18

@süllőcske: jó, akkor fogalmazzunk úgy, hogy évente kb. egyszer (szociális okból) húsevő vagyok.
Volt azért kemény vegán korszakom négy éven át, benne egy terhességgel, ma már nem élnék így, de van, akinek muszáj.

1kutya 2012.04.28. 22:21:11

@gyvy: azért a selejt holsten frízek húsát ne hasonlítsuk már a szürkééhez!

Vándorpatkány 2012.04.28. 22:21:37

@gyvy: mi a baj az erős pistával?

süllőcske 2012.04.28. 22:23:18

@PO: Ellentétben: Puskás passza Hidegkútinak.

bélabácsi2 2012.04.28. 22:26:00

@PO: van egy idős, nyugdíjas orvos ismerősöm, mélyen vallásos, római katolikus, de többször beszélgettünk róla, hogy ő azt az egy parancsolatot nem tudja betartani, és ez így is van, minden nőnek kortól függetelenül udvarolni kezd, már iszonyat fárasztó sokszor, és az még csak hagyján, hogy mennyi a törvényes gyerekeinek száma, de még azon túl... :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.28. 22:28:47

@1kutya: a múltkor az egyik közeli telepen szemléltem Limousinokat, a nyál összefutott a számban. Olyanszerű jelenet volt ez, mint amikor Chaplin a The Gold Rush-ban mindenkiben egy nagy kokast lát...

bélabácsi2 2012.04.28. 22:29:12

@gyvy: @Vándorpatkány: nana, ilyeneket csak ne emlegessünk, aki egy (blog)kocsmában "erős" akar lenni, az úgy jár mint a vas... :)

smithgerda 2012.04.28. 22:30:48

@gyvy: milyen az a fokhagymasó?

1kutya 2012.04.28. 22:31:07

@bélabácsi2: akkor ő is úgy járt, mint az öreg zsidó a zsinagógában:

Rabbi: Levett kalappal ebédelni pont akkora bűn, mint más asszonyával paráználkodni!

Öreg zsidó az utolsó padsorban: Túdom, túdom! Pohbáltam mindkettőt! Mégis makkoha különbség!

:-DDD

süllőcske 2012.04.28. 22:32:42

@bélabácsi2: Mintáztam egy kanonokról dombormíves emléktáblát, a figura rossz hírben van a mai napig a faluban, merthogy igen szerette a szépasszonyokat, kárpótlásul egy fantasztikus monográfiát írt a településről mivel nem zárkózott be a plébánia magányába.

Hurri Kán 2012.04.28. 22:33:45

@1kutya:
Nem hasonlítom, csak leírtam az árakat, miket láttam, de azóta Medvedoki elmondta, mitől drágább a szürke.

@Vándorpatkány:
Nevével ellentétben nem erős, viszont kiválóan el lehet vele sózni az ételt.

@bélabácsi2:
Engem még sohasem vertek meg. ;-)

@smithgerda:
Valami előrekutyult borzalom, a lusták egyik fűszere.

Hurri Kán 2012.04.28. 22:35:20

@1kutya:
Tanítvány a rabbinak:
-Rabbi, szabad é Jom Kippurkor közösülni?
-Szabad fiam, de csak a feleségeddel. Gyásznapon élvezetről szó sem lehet.

1kutya 2012.04.28. 22:36:00

@PO: hidd el, ha egy szürke lett volna közöttük, a színén kívül nem sok különbséget fedeztél volna fel közöttük (elviszlek egy olyan tejtermelő telepre, ahol még vannak a frízeken kívül magyar tarkák, megláthatod)

bélabácsi2 2012.04.28. 22:36:46

@smithgerda: egy fokkal rosszabb, mint a Fábry só. ;)

váj mí 2012.04.28. 22:38:30

@bélabácsi2: Én ugyan messziről ugatom a témát (értsd: étteremben rendelem meg, ha igen), de számomra az a 400 forint plusz nem tűnik igazán rablásnak, ha már annyival faszább. De mondom, nem kötözködni akarok, inkább kérek egy konyakot naranccsal.

bélabácsi2 2012.04.28. 22:40:56

@süllőcske: :) Ez haláli jó. Node itt sem vagyunk messze ettől, mert az általam említett figura önkormányzati képviselő a településen, minden ciklusban, és rendre több szavazattal, mint az aktuális polgármester :)))

váj mí 2012.04.28. 22:42:57

@smithgerda: Drága, 2,59 euróban egy tégely, és az értelme is homályos előttem.

süllőcske 2012.04.28. 22:46:53

@bélabácsi2: Nem nevezem meg az illetőt, akinek ajánlása, hogy ha elönt a férfiúi vágy , arra ott vannak a rabnőid. Ha szép, ízléses estvére vágysz, feleségedet szólítsd. De ha mennyei, csodás örömökre áhítozol, úgy a hetérához fordulj bizalommal, s lőn.

bélabácsi2 2012.04.28. 22:47:18

@váj mí: nem a 400 Ft a rablás, hanem a 2-3-szoros ár, amit gyvy írt. Én simán megadok érte ennyivel többet, mert megszerettem, ez nyilván ízlés kérdése. Étel tekintetében minden sznobizmus messze áll tőlem, tehát azért hoztam szóba az egészet, mert én szeretem ezt a húst, és örömmel használom arra, amire jó. Kicsit szorítok, mert a próba következő állomása a sz.marha bélszín lesz, (6000 Ft/kg), ez sok mindent eldönt majd.
Szép húsmarha bélszínt mennyiért kaptok, ha kaptok?

smithgerda 2012.04.28. 22:48:16

@bélabácsi2: jááááá
pedig az egy borzalom :o
@váj mí: na, biztosan van, aki használja, mert egyébként nem lenne :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.28. 22:48:43

@PO: a férjet nem bírom lebeszélni a margarinról..a zöldet, salátát, töltöttet, rakottat stb. már eszi,mióta én mérgezem, úgy egyébként nyitott szinte minden marhaságomra, de ezt nem..keni vastagon, még ha gurul is a kenyéren..:S
@bélabácsi2: az nem létezik..:D

Hurri Kán 2012.04.28. 22:51:45

@süllőcske:
Tökéletes javaslat. De feleségem még nincs. Mit csináljak? :)

@bélabácsi2:
5-6000 között szoktam látni.

bélabácsi2 2012.04.28. 22:52:05

@anica inkognitóban: az árra gondolsz? már megvan, kéred a blokkot? sok vagy kevés? :)

bélabácsi2 2012.04.28. 22:52:54

@gyvy: marad a két szélsőség :)

váj mí 2012.04.28. 22:54:02

@bélabácsi2: Jabocs, az már tényleg gáz, mint itt egy szelet (kb 150-200 gramm) rumpsteak 6-7 euróért. Jó, be van pácolva, és az is igaz, hogy étteremben, fóliás krumplival 13-15 euró között van.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.28. 22:54:41

@bélabácsi2: dehogyis. arra, hogy valami rosszabb mint a Fábry-show..:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.28. 22:55:48

@anica inkognitóban: talán a Mikroszkóp Színpad előadásai...igen, az még az alá is alávág...

Hurri Kán 2012.04.28. 22:56:44

@bélabácsi2:
Így jártam. :DDD

@anica inkognitóban:
Most mi a bajod Sasjóskával? :DDD

bélabácsi2 2012.04.28. 22:57:57

@váj mí: ez a kapitalizmus örök törvénye: mindent annyiért kell eladni, amennyiért még éppen megveszik, azaz a belefektetett/bennelévő érték nem számít...
szomorú ez, ha végig gondolja valaki

váj mí 2012.04.28. 22:58:15

@smithgerda: Nade mire, így előre bekeverve, és kurvadrágán? Ennyiért négy szelet fagyasztott rántott hús kapható...

váj mí 2012.04.28. 23:03:23

@bélabácsi2: Végül is, mézes-mustáros szósz is kapható ... meg előre megfőzött, durvára összetört krumpli ...
Naigen.

süllőcske 2012.04.28. 23:03:58

@bélabácsi2:Ezek szerint nem kapitálisak azok, akiktől az ötkilás szürkecsomagokat veszem, tízért, van benne bélszín is.

Hurri Kán 2012.04.28. 23:05:27

@anica inkognitóban:
Tippelni tudok csak. Túl ritkán lép fel. :DDD

@váj mí:
Sőt, mirelit, félkész, előfőzött nokedli is. No de ne fokozzuk. :)

bélabácsi2 2012.04.28. 23:06:41

@süllőcske: ezek szerint nem...hanem ott emberek(!) kötnek üzletet ;)

süllőcske 2012.04.28. 23:07:34

@gyvy: Hát Te ilyen ifjú vagy?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.28. 23:08:37

@gyvy: csak ez lehet..:D köszönöm, hogy nagy nehezen előbányásztad a tudatalattimból vagy a tudattalanomból, vagy akárhonnan is..:D

váj mí 2012.04.28. 23:15:46

@gyvy: Már mérne? ;-) Bár szerintem a palacsinta port semmi sem übereli. Csak tej kell hozzá meg tojás ... Hm, akkor mégis, mi a tökömet adnak el aranyárban? Díszdobozos lisztet?. (Bár itt láttam előre sütött és csomagolt palacsintát is a hűtőpultban, olyan 5 darabot, kb 2 euróért. Hát felnyerítettem, de komolyan)

Hurri Kán 2012.04.28. 23:18:58

@süllőcske:
Milyen? ;-)

@anica inkognitóban:
Tudatlanságalattidból. :D

@váj mí:
Á, most kell innom még egy bechert. :DDD

Ha nem titok, merre van az itt? :)

bélabácsi2 2012.04.28. 23:19:40

@váj mí: anyám borogass, mondjuk ha a palacsintaport összerázod egy kis tejporral és tojásporral, akkor már csak víz kell hozzá.

@anica inkognitóban: éccaka egy kocsmában, naná! :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.28. 23:21:45

@bélabácsi2: csak nehogy késdobáló legyen a krimóból..:P:DDD
@gyvy: Bélabácsi beelőzött..:P:))

jó éjszakát, én kidőltem....

Hurri Kán 2012.04.28. 23:21:50

OFF:
Valaki azonnal árulja el, honnan tudok letölt... hol lehet hozzájutni Python Lee Jackson CD-hez?

bélabácsi2 2012.04.28. 23:22:08

@váj mí: ja és még a töltelékbe túrópor vagy portúró? :)

váj mí 2012.04.28. 23:36:06

@gyvy: Egészségedre! Ízesítése? ;)
Stuttgart szép városa ...

@bélabácsi2: Noládd, az meg folyik a csapbúl ...
Különben meg túró? Milyen túró? Azt itt nem ismerik. Van valami frischkasejük meg a cottage cheese, de hol van az a túrótól?

Hurri Kán 2012.04.28. 23:37:47

@váj mí:
Sima. Égen-földön nem kapni citromost.
Húúú... Kajájukat leszámítva imádom azt a várost. Jó pár éve voltam kint pár hetet egy ott élő ismerősömnél. :)

bélabácsi2 2012.04.28. 23:41:43

@gyvy: olyat találtam, ahol valós email címet kell megadni a továbblépéshez, hát nemtom..

Hurri Kán 2012.04.28. 23:44:28

@bélabácsi2:
Délután böngésztem, találtam valami maestro.fm. oldalt, majd beleásom magam. :)

bélabácsi2 2012.04.28. 23:48:31

@gyvy: az valami online rádió nem?

váj mí 2012.04.28. 23:51:33

@gyvy: Hát itt almás is van ;-)
Naja, a maultaschen meg a káposztás vagy sajtos nudli meg a kolbászok gombócokkal tényleg egyhangú tud lenni. De azért vannak éttermek (mondjuk legtöbb olasz, török meg kínai). Otthoni főzőcskézésre meg mostanában felfedeztem a közeli reweben, hogy van normális zöldpaprikájuk, nemcsak az a szar multicolor kaliforniai meg kápia. Paradicsom rengeteg féle van, úgyhogy majd csinálok egyszer lecsót. Már ha találok lábost 30 euró alatt.
Ja, a város, az tényleg nagyon oké ;)

Hurri Kán 2012.04.28. 23:52:14

@bélabácsi2:
artist.maestro.fm/

Ez az. Van tartalék mélcímem, beregisztrálok rá, kíváncsi vagyok, mit tud.

Hurri Kán 2012.04.28. 23:54:11

@váj mí:
Almás??? 1 üveg rendel. :)
Mikor kint voltam, és nem olasz, vagy török étteremben ettünk, komolyan mondom, a legjobb, amit ettem a sült disznónyakas szendvics volt, amit nagyobb áruházak parkolóiban álló bodegákból árultak. :)

bélabácsi2 2012.04.28. 23:58:58

@gyvy: OK, arra van szoftver, hogy "felveszi" ami éppen a hangszóróból szól, ha esetleg erre szükség van, ez olyankor hasznos, ha nem tudod letölteni csak meghallgatni, node akkor is a "gépen van" az adat, csak el kell csípni és fájlba írni, tehát erre van szoftver :)

Hurri Kán 2012.04.29. 00:01:41

@bélabácsi2:
Ez ügyben lehet, hogy foglak majd zaklatni. :)

váj mí 2012.04.29. 00:06:21

@gyvy: Ha erre esz a fene, megkapod ;)
Jaja, ismerős :) Néha jól esik a spatzle, de pölö a maultaschen szerintem egy nagyon elcseszett ravioli rántottával. Megy még a húspástétomos zsemle is, de én azt nem szeressem, inkább egy szál kolbász ...

Hurri Kán 2012.04.29. 00:08:11

@váj mí:
Az sajnos nem mostanában lesz. Pedig megnézném az új Merci múzeumot. :)

váj mí 2012.04.29. 00:18:40

@gyvy: Állítólag fasza, de nemrég valami porschés rendezvény volt, most meg frühlingfest május közepéig. Tele van a város dirndl-lel .....

Hurri Kán 2012.04.29. 00:20:30

@váj mí:
Porschés rendezvény sem riaszt el :)

váj mí 2012.04.29. 00:23:29

@gyvy: Az lejárt, de jöhetsz csöcsöket nézni ;)

Hurri Kán 2012.04.29. 00:29:32

@váj mí:
Kizárólag csöcsökért nem utazom oda-vissza majd' 2000 kilométert. :D

váj mí 2012.04.29. 00:34:11

@gyvy: Hát beugrasz a merci-múzeumba, eszel egy maultaschent, sörözöl, és közben bámulod a csöcsöket ;) Az út meg 2 óra sincs ;)

Hurri Kán 2012.04.29. 00:36:04

@váj mí:
Beugrok, megnézem a múzeumot, a zudvaron főzök egy kondér birkaperkeltet, közben pálinka és jókedv. :D

váj mí 2012.04.29. 00:39:50

@gyvy: Hívj meg, légyszíííííííí ;) Birkaperkeltre és pálinkára éhezem, és a jókedv sem ártana meg ...

Hurri Kán 2012.04.29. 00:42:37

@váj mí:
Amennyiben postázás megoldható, pálinkát cserélek almás becherre. Birkával teli kondért hirtelen nem tudom, hogyan tudnék kijuttatni. :D

váj mí 2012.04.29. 00:48:22

@gyvy: Hm, én úgy gondoltam, a merci-múzeum udvarán összehozzuk. A Magyar Postát ismerve, ez a biztosabb ;)

Hurri Kán 2012.04.29. 00:49:12

@váj mí:
Akkor módosul 1Kutya féle buli. Nála slambuc, Merci-múzeum udvarán birka. :)))

váj mí 2012.04.29. 00:53:52

@gyvy: 1Kutya el lesz ragadtatva ;)

Hurri Kán 2012.04.29. 01:02:51

@váj mí:
el. Na jóccak. Almátlan becher kiütéssel nyert. :)

váj mí 2012.04.29. 01:19:08

@gyvy: Neked is. Nálam meg a fröccs ;)

váj mí 2012.04.29. 13:04:49

@1kutya: Átszervezés, új útvonal keresés? ;)