Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Nem eszik a gyerek

2012.04.20. 07:00 Blogkocsma

Vendég poszt - bélabácsi2

Múltkor Andrass9 írt egy aranyos történetet gyerekkoráról, nagyszülőknél töltött időről, és érintette az örök problémát: Nem eszik a gyerek!

Ez indított bennem egy gondolat folyamot, illetve már 1kutyának is volt köze hozzá a dédszüleiről írt posztjával.

Tudni kell, hogy egyedüli gyerek voltam, több sikertelen kísérlet után, nagyon nehezen jöttem erre a világra. Talán mert sejtettem erről a világról valamit. Ez lehet a mentsége szüleimnek, akik mindent megtettek, hogy koraszülött, ványadt, gyenge gyerek létemre életben maradjak. Bizony úgy kell ezt elképzelni, hogy a csecsemő mérleg is csak azért mutatott 2 kilót mikor először megmértek, mert a nővérke előtte csemege osztályon dolgozott a közértben és megszokásból a mérlegen felejtette a kisujját. Ha hal lettem volna, és a horgász fogott volna ki, visszadobnak. Szüleim dolgozó emberek lévén, amíg ők építették a szocializmust, mint Kőműves Kelemen, tehát amit raktak estére, leomlott reggelre, fogadtak mellém a tágabb családból egy idős asszonyt, aki bölcsőde helyett vigyázott rám és etetni is megpróbált. Csekély sikerrel, mert szüleim kétségbe esve vittek vissza a klinikára, többször is, na nem azért, hogy garanciális cserét kértek volna, hanem mert kétségbeejtően nem ettem meg semmit. Az ottani professzor (sajnos nem emlékszem a nevére) megvizsgált többször, utoljára szüleimre emelte fáradt tekintetét, valószínűleg az aranykeretes szemüvegét törölgetve azt mondta, ő olyat még nem látott, hogy egészséges gyerek olyan helyen, ahol ennivalót tesznek elé, éhen haljon!

Ez némi megnyugvást hozott talán szüleimnek, de ettől én még tényleg nem ettem rendesen.

Később kisgyerek koromban minden vasárnapi ebédet apai nagyszüleimnél költöttünk el, szűk körben, nagyszülők, szüleim és én.

Ez a kép nagyjából akkor készülhetett, felidézi a kor hangulatát, innen nem messze laktak a nagyszülők.

ezaz.jpg

Persze inkább csak a felnőttek ebédeltek, pedig amit nagymamám elkövetett aznap az ebéd érdekében, az nem kis munka volt.

Nagymamám akkor reggel korán kelt, még éjszaka volt, tüzet rakott a már említett sparheltben, feltette a fazékban a vizet főni, na nem a levesnek, hanem a tyúknak, kopasztáshoz, a buta jószágnak, amelyik mit sem sejtve az ólban aludt még.
Kopasztás, pucolás, bontás. Macskalakodalom.
Nagyapám jóval később kelt, még az ágyban elszívott 5-6 szál Fecskét vagy Románcot, közben a Svejket, Indul a bakterházat, vagy magyar vadászírók elbeszéléseit olvasta, vagy Gárdonyit, Jókait, Mikszáthot. Négy elemije volt az öregnek. Közben előfordult, hogy kiosont a spájzba, egy-egy kupica fináncmentes házi pálinkáért, mert sok volt a sava, fekéllyel műtötték, és mint tudjuk a pálinka öl, butít, „nyomorba dönt”, de ha „gyomorba önt”, akkor a savakkal ketonokat képez, amik már nem marnak úgy éhgyomorra. Tehát mire nagyapám előkerült vasárnap reggel, nagymamám már elé tálalta a hagymán sütött májat, vért.
A húsleves már akkor főtt, félrehúzva csendesen pötyögött a sparhelt hidegebb sarkában, talán reggel 8 óra lehetett. A levesbetétnek való tészta már be volt gyúrva, talán már ki is volt nyújtva, „laskára vágva” azaz kb. cérnametéltre, pár óra száradás nem árt neki, majd később a levesből kivett lében külön kifőzi nagymamám, de csak tálalás előtt.
Ekkor már hozzá lehetett fogni a pörkölthöz, nokedlihez. Soha nem volt krumpli vagy rizs pörkölthöz. Miért? Mert én a nokedliből ettem, ha ettem. Miattam. Szerencsére a töltött káposztával nem sok gond volt, hiszem azt már előző nap elkészítette nagymamám.
Tehát mire megérkeztünk 10 óra felé, akkor már szinte minden készen volt, 12-kor ebéd.
Nyáron, jó időben kivitték az asztalt a szőlőlugas alá, ott terítettek. Nem volt ez messze a kerítéstől sem, az utcán menők néha bekiáltottak: Jó étvágyat Lacikám, Jó egészséget Miska bácsi, Finom az illata Erzsike néni! Akkor ez senkit nem zavart, más világ volt, falak nélküli, emberi.

Az ebéd minden esetben a következő forgatókönyv szerint játszódott le.

„Gyere ebédelni!” „Nem vagyok éhes” „Akkor is, ebédelni muszáj!” „Én az ééégvilágon semmit nem eszem!” „Azonnal ülj az asztalhoz!” Ezen a ponton egy-két anyai legyintésnek volt esélye. Tehát megadtam magam, feladtam az elveimet, így mondanám felnőtt fejjel, de erről ugye szó se volt, nem voltak ott még elvek. Különben is, tetteinket utólag nem magyarázzuk elvekkel, mint ahogy némely politikus próbálja most a múltját.
Tehát elém tették a levest, turkáltam benne, nem volt esélyem, hogy legalább látszólag csökkentsem a mennyiségét a tányérban, miként tettem azt a napköziben a főzelékkel, ahol kitúrtam a tányér szélére, mintha ettem volna belőle. (Iluci néni megrovó de jóságos tekintetétől kísérve.)

Anyám: Egyél kisfiam!

(turkálás)

Apám: Egyél, nagyon finom!

(turkálás)

Nagymamám: Hát nem vagy éhes?

(számhoz emelem a kanalat, hátha megúszom ennyivel, de nem)

Anyám: pedig milyen finomat főzött mami, jaj, hogy is tud mindig ilyen finomat.

Apám: Legalább a sárgarépát, attól tudsz majd fütyülni.

És ez így vég nélkül ismételve.

Nagyapám nem szólt, csendben kanalazta a levest, egyszer csak mérgesen belecsapta a kanalat a tányérba: hagyjátok már azt a gyereket, nem kell erőltetni, majd eszik, ha akar!

Csend. Kanalazás. (turkálás)

Nagyapám(!) odahajol, mintha senki nem látná, súgva: na, egyél egy kanállal…

Erre mindenkiből kitör minden feszültség, szidják nagyapámat, egymást, engem nem, mert menekülök az asztaltól, mint akit a Szabó bakter kerget. smiley.gif

Azért estére jól esett egy kis pörkölt nokedlivel, de csak nagyon kicsi, és amikor senki se látta.

A változást a serdülőkor hozta meg, ezt helyből minden aggódó anyukának mondom, 12 éves koromban, nagyapám csak annyit mondott: inkább ruháználak, mint kosztolnálak! Ma sem mondja senki, hogy vézna lennék, hajjaj.

Életemben olyan finomakat nem ettem, sőt nem ettünk többes számban, feleségemmel, mint nagymamám főztje, akihez odaköltöztünk egyetemista korunkban, hogy idősen ne legyen egyedül, és aki még vagy 10 évig főzött ránk, gyakorlatilag vakon, 30%-os látással.

Szóval jól összevesztek rajtam négyen majd minden vasárnap, pedig nem kellett volna, hallgatni kell a professzorokra, eszik az a gyerek, amennyire szüksége van. Főleg, ha nem tiltanak ki semmit a gyerek étrendjéből, mint manapság szokás mindenféle kamu elméletekkel indokolva, kismamákat megbolondítva, tudományos alátámasztás nélkül, féltudományos információk alapján (lásd: sarlatánság), leginkább a csecsemő tápszer és gyerek eledel gyártók által sugallt média süketelésre hagyatkozva.
Eszik az a gyerek!

 

(a kép forrása: majd a kommentek kozott)

345 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr194457218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bélabácsi2 2012.04.20. 19:05:44

jó, látom már, hogy a fórumon van rá programozott lehetőség: kép feltöltés saját gépről, az oké, ide meg gondolom elvileg nem lehet, kár.

1kutya 2012.04.20. 19:05:57

@anica inkognitóban: dehogy, itt olvasok:)

..és nagyokat röhögtem. így sokkal jobb! egyszer mindenki próbálja ki (ne egyszerre az isten szerelmére!), hogy egy napig nincs itt és aztán este 7-kor végigolvassa a kommentfolyamot. esküszöm, mint egy szürreál Kafka novella:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 19:08:30

@1kutya: nem a mostani futásra gondoltam, teee..:P:D ( összeállt a történet, csak kicsit utógyújással..)

ja, vagy Csehov Három nővér-e...:)

_Remy_ 2012.04.20. 19:08:54

@1kutya: Egyszer?! Majdnem mindig ezt teszem:D

1kutya 2012.04.20. 19:10:24

@bélabácsi2: de hogy releváncsos is legyek: nagyon jó lett a poszt (bár ugye én már 2 napja túl vagyok rajta:) a gyerek nemtömése alap, bár nálunk mindíg ment a veszek, hogy miért nem eszed meg? finom az, nézd apa is megeszi! stb... de aztán idővel rájöttek, hogy ha más nem a szilvalekváros kenyeret megeszem tejjel, így aztán otthon anyáméknál mindig volt mindkettő:)

1kutya 2012.04.20. 19:16:24

@anica inkognitóban: ja! hát én ilyen hirtelen ember vagyok (ha még nem tűnt volna fel:)

Csehov Három nővér? no látod, az nem jutott eszembe, de az is illik.

@"Remy": :-DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.20. 19:17:00

@Öreg Sam: Sajnos nem is lehet leiratkozni, így nálam is alma a FB, IWIW, egyebek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.20. 19:19:08

@Öreg Sam: Sajnos nem is lehet leiratkozni, így nálam is alma a FB, IWIW, egyebek.

Döglődik a blog.hu :(

bélabácsi2 2012.04.20. 19:19:18

@1kutya: nesze neked ott a kucsmagomba a tafelspiccen, Bagi István jóvoltából, meg hogy esetleg mi várható, de az amit írtam tegnap, az van nagyjából ott is, hideg, kitolódás, eltolódás, szárazság, de mondom, ahol eső volt, és ez lehetett bárhol, ott indul a gomba

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.20. 19:19:46

@Öreg Sam: Sajnos nem is lehet leiratkozni, így nálam is alma a FB, IWIW, egyebek.

Döglődik a blog.hu :(

1kutya 2012.04.20. 19:21:00

mi a rák van ezzel blokkmotorral (kommentelek - 404 - kilépek - vissza - komment megvan. aztán kezdődik újra)? valaki kopogjon már be a gépházba!

Imre apó 2012.04.20. 19:24:13

@bélabácsi2: Hányadik szilvásnál jársz?:D

@1kutya: Ki van abban a gépházban?:)

bélabácsi2 2012.04.20. 19:27:51

@Imre apó: 2x3 centet szopogattam el belőle.

@Waka: Unicum szilva :) Arra gondoltam, hogy azok szeretik ezt, akiknek az Unicum túl keserű, de az agancsos kóla, vagyis a Jagermeister túl édes. Mit gondolsz?

Hurri Kán 2012.04.20. 19:28:00

@Imre apó:
Nem én vagyok, a blogmotor, hogy az a... :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 19:30:20

Elveszett a kommentem! Na még egyszer...
@dömbi: Drága Dömbi! Segíts, légyszi! Használható rösti receptet kerenék (úgy tudom, svejci specialitás). Ha még nem repülsz Milánóba, írd már le, Te hogy an készíted. Hálás köszi előre is.
@PO: Akkor engem messzire kerülni fogsz, mert nem vagyok fekete.

Imre apó 2012.04.20. 19:32:21

@Waka: Ebben igazad van:):)

@bélabácsi2: Akkor te is olyan, élvezeti ivó vagy, ami jó....a finomat nem szabad ledobni, azt át kell érezni:):) A régi képeket végignéztem, eltartott az a 666, vagy mennyi, de klasszak.

@gyvy: Gondoltam:):)

Imre apó 2012.04.20. 19:33:00

@Waka: Ebben igazad van:):)

@bélabácsi2: Akkor te is olyan, élvezeti ivó vagy, ami jó....a finomat nem szabad ledobni, azt át kell érezni:):) A régi képeket végignéztem, eltartott az a 666, vagy mennyi, de klasszak.

@gyvy: Gondoltam:):)

Imre apó 2012.04.20. 19:33:50

@Waka: Ebben igazad van:):)

@bélabácsi2: Akkor te is olyan, élvezeti ivó vagy, ami jó....a finomat nem szabad ledobni, azt át kell érezni:):) A régi képeket végignéztem, eltartott az a 666, vagy mennyi, de klasszak.

@gyvy: Gondoltam:):)

1kutya 2012.04.20. 19:33:55

@bélabácsi2: engem az érdekelne találok e őzlábat már a környékbeli akácosokban (egyébként mindegy, mert terveim szerint holnap elviszem a gyereket suliba, aztán felpattanok a hondányra és szétnézek a környéken gomba vonalon:)

Imre apó 2012.04.20. 19:35:42

Hogy az a.....elhittem az előbb is. megyek aludni.

1kutya 2012.04.20. 19:37:37

@Waka: ahogy elnézem. vagy ollókezű eduárd (és találomra átvág egy-egy vezetéket)

bélabácsi2 2012.04.20. 19:38:20

@Mitzi von Küche: rösti jöhet nekem is

@Imre apó: nem az én érdemem, találtam, köszönet annak, aki feltette, én is nagyon örültem neki

bélabácsi2 2012.04.20. 19:39:49

@Mitzi von Küche: rösti jöhet nekem is

@Imre apó: nem az én érdemem, találtam, köszönet annak, aki feltette, én is nagyon örültem neki

1kutya 2012.04.20. 19:39:49

@Imre apó: no! kikészített a glettelés? (még világos van Apó:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 19:40:25

aki szereti az élesztőpástétomot, irigykedhet... csak bírnám kivárni, míg kihűl...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 19:42:02

@1kutya: ha nem tűnt volna fel, én is :P:D

aki szereti az élesztőpástétomot, irigykedhet.. csak bírnám kivárni, míg kihűl.....

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 19:43:08

@1kutya: ha nem tűnt volna fel, én is :P:D

aki szereti az élesztőpástétomot, irigykedhet.. csak bírnám kivárni, míg kihűl.....

Imre apó 2012.04.20. 19:43:33

@1kutya: Nem a glettelés, ez a motorbizbasz:)

bélabácsi2 2012.04.20. 19:44:11

@1kutya: őzlábat biztos nem. ha mégis, hívd ki a tv híradót, meg engem is, nagy csoda lenne. :)

Imre apó 2012.04.20. 19:44:59

@1kutya: Nem a glettelés, ez a motorbizbasz:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.20. 19:48:22

@Mitzi von Küche:
Na ettől most hanyatt vágódsz. Elmegyek a közértbe, veszek 2db. fél kilós zacskós rösztit. Serpenyőbe 30-40 dkg kockára vágott bakont pici zsírral megsütöm, rá a zacsiból a röszti, fedő, kb 6-8 perc múlva fedő segítségével megfordítom, pár perc piritás, és kész. Baromi nagy tányérra csúsztatom, reszelt alpi sajt, őrölt bors, és a gyerek elé tolom. Tőle tanultam, ő meg a barátjától. A suliban főzés órán tanulták, hogy krumplit héjában megfőzni félig, meghámozni, lereszelni a nagy lyukon, a többi mint az előzőnél. Soha senkit nem hallottam még, hogy ne a boltit venné. Ők esznek hozzá salátát, mezei saláta levél összetépkedve, pici bolti öntettel megijesztve, és kész. Ha valaki még éhes, kaphat 1 szelet kenyeret lelocsolva folyékony Maggi ételízesítővel. Bacon náluk elvétve kerül rá, mert úgy már drága.
Ezzel sajnos sokra nem mész. Kérdezzél inkább sajtos tésztareceptet, azt tudok jókat.

bélabácsi2 2012.04.20. 19:51:41

@1kutya: őzlábat biztos nem. ha mégis, hívd ki a tv híradót, meg engem is, nagy csoda lenne. :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.20. 19:55:19

@anica inkognitóban: Mi az az élesztőpástétom?
Ilyenekhez tessék rögtön magyarázatot adni.
Honnan tudja a szegény pesti, vagy svájci, vagy mi?

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.20. 19:59:40

@bélabácsi2: olyan formában, ahogy anica írta, az fontos, hogy ne httpS legyen, csak http, és akkor felismeri.

(kíváncsi vagyok, végül hányszoros lesz ez a komment, már tizedszer próbálkozom)

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.20. 20:01:11

@bélabácsi2: olyan formában, ahogy anica írta, az fontos, hogy ne httpS legyen, csak http, és akkor felismeri.

(kíváncsi vagyok, végül hányszoros lesz ez a komment, már tizedszer próbálkozom)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 20:05:43

@dömbi: Éppen azért kérdeztem, mert Aldis zacskós röstit vettem, vajon pirítottam, de darabjaira esett szét, nem tudtam egyben megfordítani sem. Az íze finom volt, de a külleme... Valamit elronthattam?
/Szolgálati közlemény: a következő Metro akciós 2 hétben az Aperol nagyon baráti áron lesz./
Ez a 3. küldés...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 20:28:26

@dömbi: anyuéknál ettem utoljára, de valamelyik nap megláttam a szót és összefutott a nyál a számban..:) 2,5 deci tejbe belemorzsolsz 2,5 deka élesztőt (vagy egy fél csomag szárítottat, de én a frissre szavazok) és belekeversz 5 evőkanál zsemlemorzsát, hagyod pár percig pihenni, addig egy fej hagymát (én jó nagyot) megdinsztolsz olajon, só, bors, pirospaprika megy bele, ráöntöd az élesztős cuccot, addig főzöd kis lángon, folyamatosan kevergetve, míg elválik az edény falától (mondjuk, én megvártam, míg pár percig bugyogott, a fene se akarta leégetni),beleütsz két tojást és elkevered,én bazsalikommal is megnyomattam. összerottyantod..langyosan kenyérre kenve már isteni (ezt az előbb teszteltem le), de elvileg pár órára hűtőbe kellene tenni, hogy összeérjen (csak nekem nincs önuralmam és nem bírom kivárni a pár órát). hamis velőpástétomnak is hívják.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.20. 20:29:19

@Mitzi von Küche: Amit itt vettem nem esett szét. Vastag teflonserpenyőben szoktam készíteni, forró zsiradékban, fedő alatt. A zacskóból csak laposan a serpenyőbe "nyomom" és nem keverem egyáltalán, max. a 2 zacsi tartalmát elnyomkodom a serpenyőbe. Hát mondjuk nem tocsog a zsírban, de azért van alatta. Most hogy mondod, sztem a pirult réteg tartja össze.
5. küldés...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 20:31:17

@dömbi: anyuéknál ettem utoljára, de valamelyik nap megláttam a szót és összefutott a nyál a számban..:) 2,5 deci tejbe belemorzsolsz 2,5 deka élesztőt (vagy egy fél csomag szárítottat, de én a frissre szavazok) és belekeversz 5 evőkanál zsemlemorzsát, hagyod pár percig pihenni, addig egy fej hagymát (én jó nagyot) megdinsztolsz olajon, só, bors, pirospaprika megy bele, ráöntöd az élesztős cuccot, addig főzöd kis lángon, folyamatosan kevergetve, míg elválik az edény falától (mondjuk, én megvártam, míg pár percig bugyogott, a fene se akarta leégetni),beleütsz két tojást és elkevered,én bazsalikommal is megnyomattam. összerottyantod..langyosan kenyérre kenve már isteni (ezt az előbb teszteltem le), de elvileg pár órára hűtőbe kellene tenni, hogy összeérjen (csak nekem nincs önuralmam és nem bírom kivárni a pár órát). hamis velőpástétomnak is hívják.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 20:35:46

@anica inkognitóban: Nagyon érdekes, ki fogom próbálni!
@dömbi: Majd még teszek egy próbát több vajjal (az ismertető 2 teáskanál vajat ír elő, én 3-at tettem bele).
A fiúk elunták a sokszori küldözgetéseket és elmentek máshová kocsmázni?

1kutya 2012.04.20. 20:36:18

asszem a blokkmotor jelenlegi működése mellett csatlakozom Imréhez és elmegyek szunyálni (hogy szakadnának meg).

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 20:37:56

@1kutya: az a mondat elég rosszul hangzott.. ha átolvasod, mit írtál...:P:D
@Mitzi von Küche: gyerekkoromban eleinte idegenkedtem tőle az élesztő miatt, de abszolút nincs élesztőíze..:)

1kutya 2012.04.20. 20:40:30

@anica inkognitóban: még a vesszők is kimaradtak igentudom! értsd jól!

Vándorpatkány 2012.04.20. 20:40:43

@anica inkognitóban: ez nagyon jól hangzik, azonnal megcsinálnám, de az élesztőt ma elhasználtam arcpakolásnak. Viszont ott lapul a hüttőben a hamis kaviár...

1kutya 2012.04.20. 20:41:16

@gyvy: namostakkor befenyegettem és működik?:-DDD

Hurri Kán 2012.04.20. 20:42:11

@1kutya:
Állj a fark... sarkadra. :D

1kutya 2012.04.20. 20:42:13

@bélabácsi2: jó, holnap telefonálok, ha találok valamit:)

1kutya 2012.04.20. 20:43:29

@gyvy: áhhh... olyan már ez, mint a hajókötél.

(olyan hoszzú és vastag? nem! húzni még lehet, tolni már necces:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 20:43:32

@gyvy: ja, bocs :D
@1kutya: ÉN mindig kapcsolok..:DD:P
@Vándorpatkány: nos, az a hamis kaviár meg engem érdekelne..:)

1kutya 2012.04.20. 20:45:36

@anica inkognitóban: ne szedálj csajszi, ne szedálj!:-DDD

Hurri Kán 2012.04.20. 20:48:13

@1kutya:
Horgony ne legyen a végire kötve. :D

Vándorpatkány 2012.04.20. 20:49:47

@anica inkognitóban: Egy bögre paradicsomlében megfőzök 3-4 evőkanál grízt, vagy ha netán van kuszkusz, akkor azt, ha megfőtt, jön hozzá 2-3 kanál szardellapaszta vagy egy szardíniakonzervből az olaj. Én most a füstölt sprotni olajával csináltam, jó lesz. Szoktam még hozzátenni egy kis fej reszelt hagymát, az semminek nem árt. (Azért somlóiba nem teszek, nyugi.) Jól össze kell érlelni és kész. Persze vaktesztben sem keverném össze az igazival, de azért finom.

1kutya 2012.04.20. 20:51:14

@gyvy: öreg székely hazaér a csíki vásárból:
- Nizzed má' asszony millyen szíp csizsmát vettem a vázsárban! Még a fa...om is aztat nézi!
- Vett vón inkább kend kalapot!!!

1kutya 2012.04.20. 20:53:46

@gyvy: szerintem nem, de mivel félek a 10 kellőképp kipingált, megvasalt karomtól: IGEN!:-DDD

Hurri Kán 2012.04.20. 20:54:56

@1kutya:
Nekem székelyes viccekből ez viszi a prímet:

Két székely vágja a fát a hidegben. Eccer csak az egyik:
-Komám, hol a füles sapkád?
-Múltkori baleset óta nem hordom.
-Miféle baleset vót?
-Megk akartak kínálni pálinkával, és nem hallottam.
:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 20:55:12

@gyvy: hogy lehetsz ilyen önző???? :/ :P:DD
@Vándorpatkány: nagyon jól hangzik! próba lesz belőle.:)
@1kutya: sose szoktam..:DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 20:56:27

@1kutya: de nagyon jó szemed van! :P ma harmadjára állapítom meg :P

1kutya 2012.04.20. 20:58:15

@gyvy: :-DDD

@anica inkognitóban: mint a sasé! nem olyan éles! olyan csipás...

Vándorpatkány 2012.04.20. 20:59:33

@gyvy: A székely fiú hazamegy az erdőből, a kunyhó ajtaja betörve, mindenütt vérnyomok. Belép az ajtón, az apja vérbe fagyva hever a kunyhó közepén.
- Édesapám! Medve?!
- Az.
- Hát édesanyám?
- Oda van.
- Hát a húgom?
- Széttépte azt is.
- S a bátyám?
- Hjajaj...
- És édesapám, kend is megsérült, nem fáj?
- Csak ha nevetek.

Hurri Kán 2012.04.20. 21:01:23

@anica inkognitóban:
Évtizedekig tartott, mire rá tudtam venni magam. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 21:02:27

@Vándorpatkány: ennek egy változatát ismertem, de még életemben nem bírtam úgy elmesélni, hogy ne röhögjem szét..:D

-Szomszédasszony, maguknál volt a mentő?
- Igen, elvitte a lányomat.
- Mi baja van?
- Ina szakadt
- Ersze, ersze, szomszédasszony! :DDD

bélabácsi2 2012.04.20. 21:05:15

@anica inkognitóban: lehet, hogy már írtam régebben:

Székely ül az asszonnyal a szobában. feláll, kimegy, visszajön. Nedves a nadrágja.
-Esik?
-Nem, fúj.

bélabácsi2 2012.04.20. 21:08:07

@anica inkognitóban: lehet, hogy már írtam régebben:

Székely ül az asszonnyal a szobában. feláll, kimegy, visszajön. Nedves a nadrágja.
-Esik?
-Nem, fúj.

bélabácsi2 2012.04.20. 21:09:49

már megint kezdi
bad gateway
ilyenkor jobb bezárni a böngészőt, újra kezdeni, akkor nem küldi újra a kommentet memóriából...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.20. 21:15:35

jó8, elvonszolom a habtestemet a fürdőkádig, utána szpattyolok, jók legyetek, de csintalanok! :))

1kutya 2012.04.20. 21:18:53

@"Remy": addigra nem lesz cora, hanem madarasteszkóvá változik (állítólag). egyébként nem kell megvárni, hanem ki kell menni váradra a piacra! minden van a tódi bótba:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.20. 22:04:02

Ilyen rossz a blogmotor, hogy mindenki elmenkült?

bélabácsi2 2012.04.20. 22:25:25

@Andrass9: pont most írtam neked privit és ja, eldobál állandóan

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.20. 22:33:58

@Mitzi von Küche: Annál én többet teszek bele, inkább 2-3 evőkanállal.

Jó kis viccek.
Jó éjt .

bélabácsi2 2012.04.20. 22:44:14

Én is búcsúzom mára. Köszönöm, hogy elolvastátok az írásomat, köszönöm a dicsérő kommenteket és köszönöm, hogy a nem dicsérő kommenteket megtartottátok magatoknak! :)
Köszönöm a lehetőséget.

(PO-nak még üzenem, hogy az aranykeretes szemüveg őmiatta került be az írásba, hogy megfeleljen az "orvosképének".) :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.20. 22:58:24

@bélabácsi2: :)
Nagyon jó alkotás volt, szívesen kapék tőled további hasonlót, ha megihlet a múzsa!

Öreg Sam 2012.04.21. 01:53:40

@bélabácsi2:
Szarakodott a blomotor,feladtam a kommentelést.
Helyette végignéztem a 600 fotót.
Nem tudok eléggé hálás lenni,hogy felraktad,3 pszichiáter 100 órai mélyaltataásban sem tudott volna ennyi emléket előhozni belőlem!
Hülye kis apróságok jöttek elő,amik a fotók nélkül már rég elvesztek volna.
Pl.
Városháza árkádja alatt csak luzer diák ment át,mindenki kikerülte,mert az volt a "szekundabarlang",aki átment,az biztosan egyest kapott aznap.
A strandon még a 60-as évek elején is volt könyvkölcsönzés,a legtöbb puhafedelű ronggyá olvasott rejtő regényt onnan vettem.
Még a 60-as évek elején is lehetett napi 2 HUF-ért klasszikus madzagos fecskét bérelni egész napra! :D
Az uj állomásban volt kulturváró könyvtárral.
A régi Vigadóban olyan igazi "padóraköpnitilos" fáradt olajjal bekent padló volt.
Az Arany Bika halljában órákat henyéltünk (akkori)luxusban gimis koromban a haverrel,mert igazolványunk volt a Magyar-Szovjet Baráti Trsaságtól,hogy kisegitő tolmács-idegenvezetők vagyunk.
A Pálma cukrászda (Pálma tanszék)már későbbi élmény,ott kissé bébaszva egy fantasztikusan csinos pincér csajt szivattunk.Martinit kifogásoltuk,hogy nem elég száraz,jeget visszaküldtük,hogy nem elég hideg,a citromot harmadjára,hogy nem elég savanyú...
(olyan dudákat azóta se láttam)
Éa még mondhatnék száz apróságot,amik a képek láttán előjöttek.
Végülis ezekből az apróságokból rakódik össze egy ember élete.
Még egyszer:kössssssz! :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.21. 02:11:41

@bélabácsi2: :-)) Remek poszt volt. Remélem, ezek a kocsmabútorok meggyőztek arról, hogy máskor is írjál.

@Öreg Sam: merthogy az élet nem mérföldkövekből, hanem pillanatokból áll. :-)

Pinka-Panka 2012.04.21. 04:36:59

@Benikuty: és ez eladó is? csípős?

Öreg Sam 2012.04.21. 05:50:41

@PO:
Szépen szóltál kolléga!:)
Jó reggelt mindenkinek!