Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Tom Yum Gai vagy Tom Yum Goong vagy Tom Yum Taleh leves

2012.04.18. 07:00 Andrass9

A Tom Yum leves alapvetően egy savanyú és csípös fűszerezésű fantasztikus frissítő és népszerű étek.

A Gai csirkét, a Goong vagy Kung garnélarákot, a Taleh pedig halat takar, ami a végleges betétet adja a leveshez.

Elkészítése nagyon gyors - 30 percnél nem is kell több idő hozzá, hacsak nem csirke alaplével készíted (én bizony főzök hozzá frissen csirkelét).

Alapanyagok (klikk a képre nagyitáshoz):

DSC05426a.jpg

  • 1 ek tamarind szósz (finom savanyú)
  • 4-6 Kaffir lime levél
  • 3-4 kisebb vagy egy nagy csili paprika - ez adja a csípősségét, izlés szerint adhatunk többet is.
  • 2 szár friss citromnád vagy 3 szárított
  • 10 papirvékony szelet galangal gyökér vagy 2 ek szárított - gyömbérrel ne próbáljuk helyettesíteni, az egy másik étel
  • 1-2 ek halszósz ami a sót helyettesíti
  • 1-2 lime leve
  • 1/2 ánizsgyökér
  • 2-3 kis sárgarépa
  • A KÉPRÖL LEMARADT:
  • 1 kicsi jégcsap retek
  • 4 közepes fej gomba (sikerült portobellot vennem, de remek fafülgombával vagy sima csiperkével is)

Valamint kell hozzá a fő meghatározó ízből mintegy fél kiló. A csirkehúst falatnyi kockákra vágjuk, a halat szitúgy, a garnélarákot csak letiszítjuk.


Én bizony kiloptam a kutyának vett, ám nagyon tiszta farhátból a mellcsontokat és a csirke osztrigáját is (szerencsémre a hentes nem vette ki belőle). A húst hozzáraktam a garnélához, mert rákosat főztem éppen. A húsos mellcsotot (vagy ha csirkecombból csinálom a levest, akkor a filézett comb csontjait) úgy 35-40 percig főzöm, majd kiveszem a léből. Addíg van időm egy csöpp vajon megpiritani a cikcakkosra vágott sárgarépát, a vékonyra szelt jégcsap retket, 1-2 cm-es kockára vágott ánizsgyökeret és a hagymát, amit kiteszek egy tálba.

DSC05429a.jpg

A másfél liter alaplevet vagy vizet forralok, és beleszórom a kaffir lime levelet, a galangal gyökeret és a kés fokával megzúzott és 5 cm-es darabokra vágott citromnádat.

DSC05428a.jpg

3-4 perc múlva hozzáadom a tamarind szószt (egy kis tálban célszerú felhigitani forró lével, hogy egyenletesen keveredjen a levesbe), 2 ek halszószt, és megízlelem, elég sós-e, kell-e még halszósz a levesbe. bezúdítom a rákot/csirkét vagy halat és 7 percig főzöm. Hozzáadom a hagymát, répát, gombát retket és további 5-7 percig főzöm vagy amig a rák-csirke megfőtt. Beleteszem az apróra vágott csili paprikát és lezárom a lángot alatta. Belefacsarom a lime levét és véglegesre állítom a savanyú-sós-csípős ízhatást további halszósszal, csilivel vagy lime lével.

 DSC05431a.jpg

A képen a levesben 6 szál fehér spárga is látható, amit szezonális jellege és a spárgaimádatom miatt tettem bele szinte az utolsó percben.

DSC05433a.jpg

Ízesítésnek megszórhatjuk kevés karikára vágott újhagyma szárral, vagy koriander levéllel.

Jó étvágyat hozzá.

450 komment

Címkék: thai tom yum goong tom yum tom yum gai

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr434455445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.18. 19:36:10

Elnézést kérek, de az utolsó százat már nem volt cérnám végigolvasni.
Nagysasszony, ha kaphatnék egy rozé kisfröcsöt, megy egy unicum szilvát. (Ma ittam először olyat, és nagyon bejött.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.18. 19:42:26

na en mar elmerultem a szalonnakban
van ahol azt irjak a sima abaltra nem kell semmi
a pirosparikas-fokghagymas az mar a csecsi szalonna
meg erdemes betenni kicsit a fagyasztoba
/azt hiszem az abalt szalonna is meger egy posztot, mert amilyen egyszerunek tunik annyi felekeppen csinaljak:)/

bélabácsi2 2012.04.18. 19:52:08

@hagyma: az abált vagy csécsi szalonna csak elnevezésbeli különbség ezt már több helyen olvastam így, igen ez megérne egy fogalom tisztázó posztot, akár a szalonna fajták bemutatásával, nem lenne rossz

bélabácsi2 2012.04.18. 19:53:06

@Waka: ha már te is azt mondod, megkóstolom, bár sok éve nem ittam unicumot

Pinka-Panka 2012.04.18. 19:53:22

@hagyma: jók a képek, gratulálok neki:)
A bableves is jól néz ki, van benne minden...

Pinka-Panka 2012.04.18. 19:54:28

@bélabácsi2: így igz és szerintem kell rá piros paprika is és tenger sok fokhagyma
úgy jó...

Öreg Sam 2012.04.18. 19:57:57

@Waka:
Én nem keverem!
Először unicum,utána öblités szilvával :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.18. 19:59:43

@bélabácsi2: a csecsit itt olvasom, de legalabb mar a14-ik szallonazos blognal tartok:)
www.nlcafe.hu/gasztro/20111026/a_nagy_szalonnahatarozo/

@Pinka-Panka: kosz, bar nem tul jo kepek, de a lenyeg. a leves, az jo lett:)
hat ezek voltak benne zommel
images5a.snapfish.com/232323232%7Ffp63556%3Enu%3D7679%3E383%3E259%3EWSNRCG%3D34%3C96644%3C%3A34%3Anu0mrj

es a sonkabol kisult vizzel kevert sonkale, meg meg egy masfajta kolbasz:)

1kutya 2012.04.18. 20:02:40

@hagyma: szerintem rosszul tudják. az abált tokaszalonnát biza bekenik paprikás/fokhagymás cuccal. és az csak sima abált szalonna marad...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.18. 20:02:40

ja es ket cso hegyes zoldpaprika, meg egy kis paradicsom is"_

smithgerda 2012.04.18. 20:03:13

@hagyma: ti mindig nyaraltok, nem? ;)
Tényleg, a kentucky-beli átlagemberek hol nyaralnak?

Benikuty 2012.04.18. 20:03:47

@anica inkognitóban: az istennek se mén át a kép, kérnék címet, ha szabad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.18. 20:04:04

@1kutya: en nem tudom, eppen ezt mondom, ezt valami hentes szakertette...
mi is a paprikas fokhagymast hivtuk abaltnak, mar ugye fozes utan az kerult a tetejere
rahult
azutan azegeszet kicsit meghutottuk es zaba!!!!!!!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 20:05:16

@1kutya: dehogyis :) tanárképző másodévben nem kaptunk a tk-n helyet, mert elsőben renitensek voltunk..:D úgyhogy fél évet az mg.koliban töltöttünk...
@Waka: így kezdődik..:P:DD
@Pinka-Panka: úgy-úgy! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.18. 20:07:48

@smithgerda: egesz komolyan mondom, hogy sehol
rengeteg amerikait ismerek, aki meg allamon kivul sem volt, nem hogy orszagon
nem mondom, hogy senki nem nyaral, de olyasmi, mint otthon, hogy akar kolcsonbol is elmegyek "spanyolba" itt nincs
dehat az atlagamerikai egy nagyon tag fogalom
4 eve vagyok hazas, vagy tobb, de olyan tipikus nyaralason meg nem voltunk
/ munka, penz, ido stb. meg itt a szabadsag is kevesebb/

bélabácsi2 2012.04.18. 20:07:59

@1kutya: @hagyma:

ezt is találtam:
"Abált szalonna: vékony toka- vagy hasaalja-szalonna. Sóban állni hagyott, majd fokhagymás vízben forralt szalonna, sok esetben pirospaprikával fűszerezve.

Csécsi szalonna: az abált tokaszalonna feltehetően Csécsi Dénes hortobágyi böllérről kapta a nevét, aki megalkotta ezt a pirospaprikával, esetenként fokhagymával spékelt tokaszalonnát."

Hát én szokás szerint kételkedem ebben a Dénes mesterben, mert körbekörbe hivatkoznak rá a neten, semmi konkrét.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.18. 20:17:54

@1kutya: Mi már benn vagyunk, ez ránk nem vonatkozik. A svájciakkal egyenlő jogaink vannak, kivéve, hogy bizonyos dolgokban nem szavazhatunk.

@hagyma: Te amit nem tudsz, azt vágod. Ez nem újdonság.

1kutya 2012.04.18. 20:23:36

@anica inkognitóban: húúú!!! nálunk is laktak anno tk-s csajok az agrárkoliban, nagyon "szerettük" őket:-DDD

@dömbi: gondoltam, csak ugye ha eljössz...

@bélabácsi2: ezt magyaráztam volna Tivinek.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 20:24:21

Andrass9: remek leves, remek képek - nem ismerem, de imádnám! (Rengeteg a meló, csak most jutottam géphez.)
A mi kutyánk is szemenként kirakja a borsot, meg a körte szárát. Sosem értettem, hogy csinálja.

smithgerda 2012.04.18. 20:28:12

@hagyma: hát nem tudom, tipikus jelenség-e itthon, hogy akár kölcsönből is elmegy az ember külföldre ...
én nem ismerek egy ilyet sem
de azt elhiszem, hogy Amcsiban sokan nem járnak el

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.18. 20:28:19

@dömbi: van olyan amit nem tudok???
lehet
majd megkerdezem a fiadat

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 20:30:07

@1kutya: de nem ugyanott..?:DD
@Mitzi von Küche: a miénk meg megeszi a meggymagtól a liliomhagymáig amit csak talál, viszont utálja a banánt..:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.18. 20:31:55

@smithgerda: en idomben az volt, nekem most is ugy tunik sokan tobbet koltenek "presztizsbol" mint amit tehetnenek, de a tevedes jogat fenntartom, nagyon regen nem voltam otthon
de mennyunk ebbe bele:)

@bélabácsi2: ezert jo a NET mar 2 oraja szalonnazok:)
es fogok is csinalni, most legalabbis azt gondolom
de most cselszi-barcelona a tiviben es talaltam a jeghokira streamet
milyen buli lenne feljutnank es lenne USA - magyar meccs:)
szoval, manyana

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 20:32:10

@Benikuty: ha nem boldogulsz, Apó ismerősei között megtalálsz..

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 20:33:09

@hagyma: én meg ténylegesen ettem paprikásat (boltit, sajnos) zsemlével és lilahagymával :P

bélabácsi2 2012.04.18. 20:37:45

@anica inkognitóban: banánt még a majom se szívesen eszi, nemhogy a kutya, én elfordulok ha meglátom valahol még a látványt se bírom :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 20:40:25

@bélabácsi2: mi ipari mennyiséget fogyasztunk el belőle.. de ha jól értettem, nem feltétlenül majomkodunk..:D

1kutya 2012.04.18. 20:44:48

@anica inkognitóban: jajj! ne mondd már, hogy ti különbek voltatok - anno 20 éve - a deákné vásznánál!:-DDD

@bélabácsi2: nono! a kutyákkal óvatosan! egyik barátom kutyája mindent megevett, amit látott, hogy haver is megeszi (zöld szilvát magvastól stb...). természetesen átvertük a dögöt és röhögtünk rajta, mikor pofákat vágott, dehát tenágerek voltunk...:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 20:50:49

@1kutya: mindig szolid és visszafogott voltam, te rágalmazó..:P:DDDD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.18. 20:55:40

@bélabácsi2: Valami igen finom aszaltszilva íze van, és nem tolakodó a keserűség.
@Öreg Sam: Ez egy kicsit más.
@anica inkognitóban: Mindig így kezdődik.

1kutya 2012.04.18. 20:58:42

@anica inkognitóban: te szolid és visszafogott? akkor én vagyok a római pápa:-DDD

látjátok feleim szümtükkel 2012.04.18. 20:58:49

@bélabácsi2:
Csécsi szalonnát még nem ettem, nem is hallottam róla, de zsírban abáltat ( utána só+fokhagyma+paprika megy rá) már igen, és az valami eszméletlenül finom, különösen, ha kissé húsos szalonnából készült. Ennek előnye a hagyományos abált szalonnához képest, hogy füstölik is( füstölés nélkül akkor fogyasztandó, amikor már a só átjárta), és így sokáig eláll . Ez utóbbi a legfinomabb szalonna, amit ez idáig ettem. Sajnos már a rokonság nem készíti, disznót sem vág régóta.

1kutya 2012.04.18. 21:04:29

@látjátok feleim szümtükkel: ezt kifejtenéd részletesebben (mármint a zsírban abálást)?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 21:04:49

@Waka: mondom én.. hiába, a rutin meg az évek..:))
@1kutya: üdvözlöm, Szentatyám!

1kutya 2012.04.18. 21:12:02

@anica inkognitóban: most rábaktál, református vagyok:)

Hurri Kán 2012.04.18. 21:14:07

Nahát, mi folyik itt... Förtő... Gyehenna. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 21:16:46

@1kutya: tudom, de te vállaltad be a pápaságot..:P:D

padreNo1 2012.04.18. 21:18:13

@gyvy: ne emlegesd a Pokol tüzét, fiam, mert az egész borkészleted sem lesz elég hogy eloltsa a tüzét és megsütöd magad!
( :P:DDD )

1kutya 2012.04.18. 21:18:49

@gyvy: mindenki elment csebát meg maszlót nézni.

@anica inkognitóban: a javadalmazás jöhetne:)

bélabácsi2 2012.04.18. 21:19:16

@látjátok feleim szümtükkel: na látod ez érdekel, de nagyon.
1. a szalonnna melyik részéből származzon a diszónak?
2. nem lenne mindegy a zsír hőmérséklete sem!
3. nincsenek erdélyi gyökerei ennek a módszernek?

Hurri Kán 2012.04.18. 21:19:29

@padreNo1:
Nem baj. Bort megiszom, aztán lassan megpárolódom benne. Gyönyörű vég :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.18. 21:19:56

@hagyma: Erről beszélek. A fiamról meg lehet megfeledkezni!

@1kutya: Úgy is el tudok jönni, hogy maradok. A fiam nem.
@anica inkognitóban: Lányomnak volt basset houndja, még azt a szemétláda kutyát! Mindent megevett! Hagymát, krumplit héjastól, csilit, semmi nem számított neki, simán kinyitotta a hűtőt, és üresre zabálta. A hűtőt a végén le kellett lakatolni, hogy ne tudja kinyitni. Képzeld magad elé, a nagy lehel hűtő, lakatpánt rajta, meg 1 nagy elzett lakat.
@bélabácsi2: Ezt nem jól tudod, én mint volt majom tulajdonos, büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a majmok imádják a banánt. Is.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 21:20:20

@1kutya: na de cölibátus, te!!! hát azért ezt csak át kéne gondolnod:D
@gyvy: ugye? ezt csinálják...:D

bélabácsi2 2012.04.18. 21:21:27

@Waka: hm, ezzel eldőlt a sorsa a legközelebbi szilvásunicumos üvegnek, amelyik megközelít engem...

Hurri Kán 2012.04.18. 21:21:41

@1kutya:
Öööö... már hogy mit? :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 21:21:46

@dömbi: :DDDD na, ezt felolvastam a férjnek, ketten három szólamban nyerítettünk..:D
amúgy olyan kis édes kinézetű az a kutya..:D

bélabácsi2 2012.04.18. 21:22:42

@dömbi: éhes majom persze, hogy mindent megeszik ;)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.18. 21:24:17

@anica inkognitóban: Aha, imádtuk, de még azt az öntörvényű rohadékot... rosszabb volt mint én. És milyen büdös a lába, Anyám!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.18. 21:26:38

@bélabácsi2: Jaja, mert hogy a nem éhes, nem eszik, max. a pofazacskójába raktározza. Már amelyiknek van ilyen.

1kutya 2012.04.18. 21:27:31

@gyvy: cselszi-barcelóna, magyarország-szlovénia (mellettem itt megy stream-en mindkettő (sajnos utóbbi 0-3:(

@anica inkognitóban: a fizetésről volt szó. egyébként úgy kezelik a bejárónőt/házvezetőnőt, mint a huzat (bocs @padreNo1: ).

@dömbi: haza ne engedd!!!

Hurri Kán 2012.04.18. 21:32:33

@1kutya:
Télleg, meccs is van... El is felejtettem :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.18. 21:34:06

@dömbi: miert?
csak nemet professzorokkal all szoba?:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.18. 21:35:20

@1kutya: hat 100 eve nem neztem magyar hokit, es erre ma kikapunk...
pedig nem is vagyun ennyivel rosszabbak
valahogy semmi nem megy be ma
na majd hatha a sogorokat megverjuk

a cselszinek is nagy makja van:)

1kutya 2012.04.18. 21:40:11

@hagyma: naja! pedig Bálizs mindent megtesz. de hogy Ladányi 2 lépésről nem tudja beverni? ehhh...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.18. 21:42:10

@1kutya: ezen áskálódok vadul.

@hagyma: Úgy tűnik igen, erre telik az idejéből.

1kutya 2012.04.18. 21:45:48

@dömbi: hát ne haragudj, de én már megvertem volna a helyedben (anyai pofonokra gondoltam).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.18. 21:53:21

@1kutya: Már én is beígértem neki, azt mondta, jó anya, felsegítelek a sámlira, és amíg versz, foglak, nehogy leess.
187 centi, 94 kiló szín izom, össze kell szedni magam, hogy elég nagyot tudjak ütni. A lelkének sokkal jobban fájna. Ma beszéltem vele, azt mondja össze van szikkadva, csak! 94 kiló.
De szombaton már jön haza, Milánóban kipróbáljuk az éttermet, amit Mici ajánlott, itthonra meg tortillát kért.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.18. 22:07:02

@anica inkognitóban: Köszi! Én is a tiédet, meg az írásaidat is, nagyon!

1kutya 2012.04.18. 22:07:11

@dömbi: nekem anyám egyszer tépte meg a hajam, de azt hirtelen felindultságból kell tenni (rájöttem, mert meglepődtem, mint kiskutya, mikor beleverik az orrát a saját...). aztán leültetett és elbeszélgettünk, miért is kaptam. lecke (jó lecke!) volt!

tartetatin 2012.04.18. 22:08:00

@dömbi: :DDD Már ézért érdemes volt visszajönni :)
Egyik kedvenc fajtám, vámosmiklós kutyának hívom, mert sose ugrik be a neve.
Ki nem nézném belőle, olyan tohonya, azt hinném, inkább éhen hal, ha nem teszik elé a kaját :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 22:10:02

@tartetatin: olyan kis mulyabamba bánatos pofája van..:D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 22:10:43

Hol adják a Barca meccset? (digim nincs, csak upc) Ki van írva az ORF-en és a sat1-en is, de filmeket adnak. Úgy néztem volna pedig - így lassan megyek aludni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 22:12:11

@Mitzi von Küche: még egy tisztességes élménybeszámolót sem tartottál nekünk mióta hazajöttél..:/

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 22:13:10

@dömbi: Aperol Spritz-et kérj aperitivnek, most ittam egyet - ebben a kocsmában nemigen ismerik...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 22:18:44

@anica inkognitóban: Majd összeszedem a dolgokat, egyelőre sok a meló a kimaradt két nap miatt. Egyszer összeállítok egy 2-3 részes posztot Spanyolország különféle tájegységeinek gasztronómiájáról (ha lenne fogadókészség rá), elvégre ezért járok ki vagy ötször évente...
@1kutya: Köszi!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 22:19:36

@Mitzi von Küche: nincsen minden hozzávalónk.. tudod, a főnök is pasi, az üzletvezető is.. szegény koktélosfiú harcol, de....:)

Hurri Kán 2012.04.18. 22:20:50

@anica inkognitóban:
Ha szegény koktélosfiút hagynád néha, hogy kicsit a munkáját is végezhesse, talán lenne minden hozzávaló. :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.18. 22:22:00

@Mitzi von Küche: ok, köszi a tippet. Beszámoló tényleg jöhetne.

@tartetatin:
Ha nincs kedve tovább menni, elfekszik és húzatja magát a póráznál fogva. Helyből felugrik az ebédlőasztalra, ott imádott dögleni, a pasim többször majdnem megölte érte. Olyan alattomosan befekszik melléd az ágyba, hogy még át is öleled, aztán csak akkor veszed észre, hogy ő az, amikor érzed a penetráns lábszagot.

1kutya 2012.04.18. 22:26:19

@gyvy: @anica inkognitóban: kire gondoltok, mint "koktélosfiú"?

@Mitzi von Küche: nincs mit! (a beszámolót meg várjuk:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.18. 22:32:24

@1kutya: PO a koktélos, Apó a kávés..
(remélem, nem kevertem össze, mert megsértődnének a kollegák..)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.18. 22:38:04

@Öreg Sam: Igazsága lehetett. Minden esetre már a hűtőben merevedik, pár nap múlva megkóstolom.
Az abálólé nagyon sós, talán higítva találkozik egy kis krumplival :)
Köszönöm a lelki támogatást!

bélabácsi2 2012.04.18. 22:50:54

@Mitzi von Küche: @tartetatin:

Nem is olyan régen lehet kapcsi csak Magyarországon Aperolt, talán 2 éve, én rákérdeztem forgalmazónál, már régebben, nem is értem, mert a Camparitól ledől a polc, de én még egy olaszt se láttam camparit inni, azóta a Tescoban van, Sparban a Malomparkban Debrecenben alig merték bevállalni csak egy vékony egy üvegnyi (4db) sort raktak ki, persze az meg mindig üres lett, csak a címke figyelt ott, hogy ez az Aperol helye. Pedig elég sok hazánkfia jár Olaszországban és lehetetlen, hogy itthon ne keressék, tehát érthetetlen. Bár igaz, hogy ennek megfelelően szemtelenül drágán adják. Kintről 0,75-ös üvegekben hoztam be többször, itthon 0,5-ösben van ugyanannyiért.
A Spritzhez való prosecco még rosszabb kérdés, volt, hogy száraz Törleyvel pótoltam, úgy se rossz, ez a Törley egyébként se pezsgő, inkább prosecco, ha száraz.
Szóval lehet kapni, kocsmárosok lesznek szívesek beszerezni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.18. 22:57:27

@hagyma: Nem szitokszó és az apróhalas cikk érdekes ü különösen a töltött halacskák tetszettek. Én is Horvátországban ettem először, és finom volt.

bélabácsi2 2012.04.18. 22:59:11

@bélabácsi2: most lehet az előbb rosszul írtam emlékezetből: 0,7-eset lehet itthon kapni és 1 litereset odakint, mintha most ez rémlene inkább.

tartetatin 2012.04.18. 23:11:14

@bélabácsi2: nekem az a bajom, hogy azonnal elfogy :) nem spritzelem pezsivel, csak tisztán, jéggel. Így elég költséges. Nem értem, miért van egy árban a Camparival, amikor fele alkoholtartalom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.18. 23:22:19

@Mitzi von Küche: Nagyon szívesen látnánk! Arrafelé még nem jártam, és a főzés pedig érdekel :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.18. 23:55:30

BRÉKING!

A Pásztortűzön most posztoltam egy újat, amelyik az érdekes alapanyagok sorozatba tartozik. A videoriport címe: Gelencsér Laci bölényeket etet.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.19. 00:23:18

@anica inkognitóban: én alapvetően teásfijú vagyok, aki, ha kell, a koktélok műfajában is bravúrosan helytáll. A bravúr abban áll, hogy a keedves vendéget rábeszéljem a Margaritára, vagy a Pusztára úgy, hogy eredetileg mondjuk Cuba Librét kívánt :-O

látjátok feleim szümtükkel 2012.04.19. 06:42:30

@1kutya: @bélabácsi2:

Disznó vágáskor a hasaaljából, és a tokából vágnak szép darabokat, ezt nyersen bele rakják a zsírnak szánt, darabolt szalonnával együtt az üstbe, és ott abálódik. Azt nem tudom mennyi ideig kell benne "főzni", de ezt lehet látni a szalonna színén, ha megfelelelő, és már nem nyeers, de még nem is főtt túl, kb. úgy, mint a vízben abálásnál.
Amikor megfelelelő, akkor kiveszik, és melegiben megsózzák, megkenik zúzott foghagymával, és megszórják piros paprikával. Ha füstölik, akkor előbb hagyják kihülni, megfüstölik, de nem annyira, mint a füsölt szalonnát, és utánna sózzák, hagymázzák, paprikázzák ( csak gyengén, mert a paprika avasodik). Ezt később szokás enni, mert lasabban érik össze. Tavaly egy ismerős abált nekünk egy darab tokaszalonnát, de hagyta kihülni és nem sózta be. Mi besózva, fokhagymázva a hűtőben tartottuk, ott szépen átjárta a só, és kb. két hónapig tartott, mire elfogyott.
Füstölni általában a hasaaljából készültet szokták.

Nem tudom, hogy van-e erdélyi hagyománya ( valószínűleg van), de ezt Békés keleti részén ( Zsadány)készítették az apósék.

látjátok feleim szümtükkel 2012.04.19. 06:58:57

@látjátok feleim szümtükkel: utána kérdeztem, akkor kell a szalonnát a sülő zsírba tenni, amikor már kezd a töpörtő enyhén színeződni, a szalonnán meg látszani fog, hogy mikor lesz jó.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.19. 07:34:27

@látjátok feleim szümtükkel: a tokaszalonnát ugyanígy készítették felénk is, a Hajdúságban. Akkor tettük bele a kb 20×20 cm-esre darabolt tokaszalonnát, amikor a tepertő már javában úszott. Úgy emlékszem, kb háromnegyed órányit volt benne, de lehet, h több ideig. Épp, hogy színt kapott, a húscsíkok már elkezdtek színesedni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.19. 09:17:09

nos, én láttam fotón Benikuty paprikás abált szalonnáját. Hát, ne vonjátok kétségbe a szakértelmét! :)csurgott a nyálam a klaviatúrára...

bélabácsi2 2012.04.19. 11:47:51

@anica inkognitóban: ugyan már, senki nem vonja kétségbe, remélem benikuty se értette úgy, én csupán az unortodox eljárásokra mutattam rá :)
egyébként én ígéretemhez híven 10 órakor azt reggeliztem
mivel fényképezőm még mindig nincs: kb. 5 cm magas szalonna, benne 2-2,5 cm színhússal, fűszerekkel megkenve..., kb. 140-150 kilós disznó lehetett, de nagyon tokás ahhoz képest.
;)

bélabácsi2 2012.04.19. 11:50:03

@látjátok feleim szümtükkel: @PO: köszi, legközelebbi féldisznó projektnél kipróbálok egy kis darabot

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.19. 16:12:52

@bélabácsi2: Bogácson van egy Kőkorszaki Pocaktömő nevű étterem, nagyon jó hely. Az étlapon van egy Dagadt Disznó fantázianevű kaja..:D ez jutott eszembe..

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.19. 16:28:56

@Waka: a mai postával megjött a mag, köszönöm szépen! :) szeptemberig elrakom valami bombabiztos helyre..:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.19. 19:44:33

@bélabácsi2: vigyázz, mert a fél disznóból csak egy tokaszalonna jön ki! :-))

@anica inkognitóban: nem mondod?! Benikuty a szalonnához is ért? Azt hittem csak a vadashoz... ;-)