A Tom Yum leves alapvetően egy savanyú és csípös fűszerezésű fantasztikus frissítő és népszerű étek.
A Gai csirkét, a Goong vagy Kung garnélarákot, a Taleh pedig halat takar, ami a végleges betétet adja a leveshez.
Elkészítése nagyon gyors - 30 percnél nem is kell több idő hozzá, hacsak nem csirke alaplével készíted (én bizony főzök hozzá frissen csirkelét).
Alapanyagok (klikk a képre nagyitáshoz):
- 1 ek tamarind szósz (finom savanyú)
- 4-6 Kaffir lime levél
- 3-4 kisebb vagy egy nagy csili paprika - ez adja a csípősségét, izlés szerint adhatunk többet is.
- 2 szár friss citromnád vagy 3 szárított
- 10 papirvékony szelet galangal gyökér vagy 2 ek szárított - gyömbérrel ne próbáljuk helyettesíteni, az egy másik étel
- 1-2 ek halszósz ami a sót helyettesíti
- 1-2 lime leve
- 1/2 ánizsgyökér
- 2-3 kis sárgarépa
- A KÉPRÖL LEMARADT:
- 1 kicsi jégcsap retek
- 4 közepes fej gomba (sikerült portobellot vennem, de remek fafülgombával vagy sima csiperkével is)
Valamint kell hozzá a fő meghatározó ízből mintegy fél kiló. A csirkehúst falatnyi kockákra vágjuk, a halat szitúgy, a garnélarákot csak letiszítjuk.
Én bizony kiloptam a kutyának vett, ám nagyon tiszta farhátból a mellcsontokat és a csirke osztrigáját is (szerencsémre a hentes nem vette ki belőle). A húst hozzáraktam a garnélához, mert rákosat főztem éppen. A húsos mellcsotot (vagy ha csirkecombból csinálom a levest, akkor a filézett comb csontjait) úgy 35-40 percig főzöm, majd kiveszem a léből. Addíg van időm egy csöpp vajon megpiritani a cikcakkosra vágott sárgarépát, a vékonyra szelt jégcsap retket, 1-2 cm-es kockára vágott ánizsgyökeret és a hagymát, amit kiteszek egy tálba.
A másfél liter alaplevet vagy vizet forralok, és beleszórom a kaffir lime levelet, a galangal gyökeret és a kés fokával megzúzott és 5 cm-es darabokra vágott citromnádat.
3-4 perc múlva hozzáadom a tamarind szószt (egy kis tálban célszerú felhigitani forró lével, hogy egyenletesen keveredjen a levesbe), 2 ek halszószt, és megízlelem, elég sós-e, kell-e még halszósz a levesbe. bezúdítom a rákot/csirkét vagy halat és 7 percig főzöm. Hozzáadom a hagymát, répát, gombát retket és további 5-7 percig főzöm vagy amig a rák-csirke megfőtt. Beleteszem az apróra vágott csili paprikát és lezárom a lángot alatta. Belefacsarom a lime levét és véglegesre állítom a savanyú-sós-csípős ízhatást további halszósszal, csilivel vagy lime lével.
A képen a levesben 6 szál fehér spárga is látható, amit szezonális jellege és a spárgaimádatom miatt tettem bele szinte az utolsó percben.
Ízesítésnek megszórhatjuk kevés karikára vágott újhagyma szárral, vagy koriander levéllel.
Jó étvágyat hozzá.
Az utolsó 100 komment: