Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • MadMary: @Waka: Ah...! :-) Egyébként, hogy hencegjek, én is szoktam levendulás panna cottát készíteni, ha e... (2018.02.23. 21:16) Panna cotta
  • CID: @Dikusz: Hogyne emlékeznék, hirtelen rám ilyesztettél, hogy nem ismerek egy becsület süllyesztőt, ... (2018.02.22. 21:41) Kakasaprólék leves
  • CID: @Dikusz: A Szamos utca környékére jársz látogatóba a barátaidhoz, és még nem voltál a Kiskakas Csá... (2018.02.22. 12:32) Kakas
  • Kumari aki Nilüfer: Engem felettébb érdekelne, csak nem alkalmas az időpont. sajnos. (2018.02.22. 11:51) Mandulás kenyérpuding
  • Fenchurch68: @Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Bizony van, nekem a sok-sok éven át nagyon rémes, egyre súlyosabb l... (2018.02.19. 17:17) Paradicsomos húsgombóc

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (59) alma (26) almaecet (10) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (29) babérlevél (31) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (14) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (17) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (165) borsikafü (4) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (54) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (27) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (38) csilipaszta (16) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (4) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (23) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (81) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (2) dagadó (3) dara (2) daragaluska (2) darálthús (23) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (45) ementáli (4) eper (3) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (25) fánk (3) farhát (2) Farkas András (9) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (34) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (71) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (277) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (9) garnélarák (4) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (56) gyömbér (78) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (214) hagymakarika (2) hagymalevespor (4) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (13) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (25) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (6) kakukkfű (33) kakukkfü (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (7) káposzta (10) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (14) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (16) karfiol (18) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (15) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (20) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (4) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (56) köménymag (7) konyak (3) könyv (2) koriander (23) koriandermag (15) köröm (19) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (99) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (20) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (31) lime levél (6) liszt (66) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (18) majoranna (53) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (28) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (47) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (9) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (16) olívaolaj (7) olivaolaj (71) orda (2) ördögszekér (4) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (24) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (96) paradicsomlé (17) paradicsompüré (19) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (2) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (99) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (25) pirítós (2) pirospaprika (48) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (28) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rókagomba (3) római kömény (28) római saláta (7) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (44) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (38) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (22) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (105) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (6) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (17) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (128) sodó (3) sólet (2) sonka (14) sonkahagyma (3) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szalonna (48) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (23) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (33) szezámmag (9) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (17) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (63) tejfel (38) tejföl (62) tejszín (64) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (6) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (151) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (22) TV paprika (4) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (28) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (156) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (8) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (87) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (34) zellergumó (20) zellerlevél (18) zellerszár (19) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (28) zöldpaprika (51) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (4) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (38) zúza (4) Címkefelhő

Panna cotta

2018.02.23. 07:00 Andrass9

Vagy magyarul: zselésített vaníliás tejszín gyümölcszselével. Azért az olasz neve rövidebb...

Tudjátok, édességet ritkán készítek, de most kiváncsi voltam, mennyire bonyolult ez a mostanában divatos desszert.

28.jpg

Az biztos, hogy nagyon dekoratív! Rengeteg formában lehet tálalni: csészében, pohárban, vagy akár kiborítva tányérra.

30 komment

Címkék: tej tejszín vanília zselatin cukor eperlekvár

Mandulás kenyérpuding

2018.02.20. 07:00 Waka

Először egy angol nyelvű receptbe futottam bele valamelyik főzős csatornán. A Brown Sugar Bread Pudding egészen másképp hangzott, mint a szimpla kenyérpuding, aztán persze rá kellett jönnöm, hogy ez voltaképpen egy máglyarakás, csak kicsit másképpen.
A tócsihoz és a fasírthoz hasonlóan ez is a végtelenségig kombinálható. Ha igazán ínyencek vagyunk, nem kenyeret használunk, hanem kalácsot, gazdagíthatjuk mazsolával, kandírozott gyümölccsel, ízesíthetjük brandyvel, rummal, fűszerezhetjük szerecsendióval, kardamommal, reszelt citromhéjjal, a tej egy része helyett mehet bele tejszín (half and half), tálalhatjuk vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal. Az általam fellelt legdurvább változatnál a tejet csokoládéval és kakaóval főzték össze, a kenyérkockák közé pedig csokoládépasztillákat kevertek. Na abból elég egy kocka, hogy az embert a saját endokrin rendszere jelentse fel gyilkossági kísérletért.
Egy szó mint száz, ez a fogás kiválóan alkalmas a maradék kenyér újrahasznosítására, és mivel az rendszerint nem képvisel nagy mennyiséget, szerény adag lesz a végeredmény, ami meg talán nem akkora vétek.
Kivéve természetesen, ha én állok neki főzni.

img_2471.JPG

78 komment

Címkék: tej tojás kenyér mandula kristálycukor fahéj barnacukor kenyérpuding bread pudding vaníliakivonat

Kakasaprólék leves

2018.02.17. 07:00 Andrass9

Mondhatnám, úgy is, hogy úrias nyugdíjasleves, de az nem lenne igaz: ilyen levest teljes munkaidőben dolgozó korrumpálódó NER vállalkozó se eszik gyakran!

Kedves barátunknak két kakasa volt az ólban, oszt azok úgy viselkedtek, mintha dudások lennének, márpedig két dudás még ebben a csárdában sem fér meg békésen ...

26.jpg

Így azután kés alá kerültek (pedig figyelmeztette őket a gazdi).

Mennyire jó barát: vonatra ült és elhozta a gyengébbik megtisztított és feldarabolt kakaskát (vajh mekkora lehetett az erősebbik? :). Én már csak azt vártam, hogy mikor jön haza a feleségem: apróléklevessel fogom várni, mert ezt még az USA-ban sem eszik! Be is futott, de egy bableves beelőzött - viszont másnap újra elutazott, így hát lett is lehetőségem megfőzni neki.

102 komment

Címkék: kakas hagyma fokhagyma zeller bors tárkony sárgarépa gyökér kardamom csigatészta csilipaprika karaláb szerecsendióvirág

Paradicsomos húsgombóc

2018.02.14. 07:00 Andrass9

Nem igazán értem, mi a jó ebben az ételben. Akkor már inkább töltött paprikát csinálnék!

26.jpg

Igenám, de a nagylyány kérte, hogy a kisunokám 1 éves szülinapi partyjára ezt készítsek. Ezellen viszont nincs apelláta, akkor legyen húsgombóc.

108 komment

Címkék: oliva hagyma fokhagyma bors babér alaplé darálthús paradicsompüré pirospaprika zöldpaprika kömény TV paprika kakukkfü Quinoa

Anatra in salmi

2018.02.11. 07:00 Waka

Portugál vörösboros kacsa. Olyan, mintha az Osso bucco és a Bœuf bourguignon szerelemgyereke lenne, kacsából. Mostanában Quentin Crewe Nemzetközi étlapkalauz című könyvét lapozgatom a klotyón. Országonként illetve régiónként ismerteti röviden a különféle ételeket, italokat, hasznos tudnivalókat. Az általa legjobbnak tartott fogásokat csillaggal jelöli, a magyar ételek közül például a tökfőzelék érdemelte ki a csillagot. Bár a könyvben számos tárgyi tévedés és/vagy fordítási baki van, remek ötleteket ad. Amelyik fogás felkelti az érdeklődésemet, rákeresek az Interneten, és ha megtetszik, elkészítem.
Ezt az ételt végül egy videó alapján főztem meg, nem volt túlbonyolítva és szemléletesen mutatta be a főzés folyamatát. Kicsit persze szótárazni kellett, de különösebb problémát nem okozott.

img_2369.JPG

106 komment

Címkék: citrom fokhagyma vörösbor szárzeller sárgarépa fahéj babérlevél szegfűszeg borókabogyó feketebors sertészsír pecsenyekacsa anatra in salmi

Grillcsirke karácsonyra, vagy bármikorra

2018.02.08. 07:00 Andrass9

Minden jó karácsonyi receptemet csak karácsony után posztolom ... Sebaj, legalább jövőre lesz miből válogatni :)

Családi hagyomány, hogy karácsonyra húsleves, egyben sült csirke ropogós bőrrel és krumplipüré a menü. Utóbbi időben már a mákosguba is bejelentkezik deszertnek.

24.jpg

Idén kicsit módosítottam a csirke recepten, és nem tettem rá rozmaringot, de majdnem kitört a palotaforradalom, így még sütés előtt szórtam rá szárítottat.

77 komment

Címkék: alma csirke tej krumpli hagyma vaj rozmaring hagymalevespor

Tteokbokki

2018.02.05. 07:00 Waka

Vagy ddeokbokki, koreai nemzeti étel. Maangchi-tól szárazik ez a fogás is, akárcsak a Japchae. Régóta szemeztem már vele, most eljött az alkalom. Z hazalátogatott a ködös Albionból, Tanitának is tartoztam már jó ideje egy vacsorameghívással, és A sem evett már régóta a főztömből. Ropi meg két nappal elébb megjelent nálam a melóban valami ügyben, meghívtam őt is legott.
Maga az étel nem lett valami autentikus, tekintve, hogy pár alapanyag nem állt rendelkezésre. A szárított ajóka (szardella) épp elfogyott az ábécében, a tengeri moszatot meg elhasználtam valamihez a múlt héten. Mivel a szerző azt mondta, hogy zöldségalapléből is el lehet készíteni, úgy véltem, elég megengedő az étel, hogy szabadon garázdálkodhassak. A másik gond a leányzó mértéktelen csili és csiliszósz használata. Csupa kényes gyomrú népek jönnek, de ennyi paprika még a wokot is kimarná. Pótoltam ezzel-azzal, csak nem rohan le a KNDK miatta.
Nem volt panasz a vacsorára - igen udvarias ember mindegyik -, de azért még lehet hangolni rajta.

img_2298.JPG

240 komment

Címkék: tojás halszósz tintahal citromlé paradicsompüré fekete tőkehal rizsliszt osztrigaszósz csilipaszta ddeokbokki garaeddeok

Ököruszály leves gazdagon

2018.02.02. 07:00 Andrass9

A lyányomék mélyhűtőjét nézegetve kezembe került egy vákum csomag, egy farmról származó, felaprított ökörfarok (na jó, csak marhafarok). A dátumot nézve ezt még tavaly vettük, mikor ott voltam, de ez egy sokcsillagos mélyhűtő, nyoma sem volt fagykárnak, vagy ilyesminek.

58.jpg

Bár a kép életlen lett, de a leves semmiben sem hibádzott. Az illata is tökéletes - semmi hűtőszag. Szóval elhatároztam, hogy megfőzöm egy pici csavarral, hogy a vejem is szeresse.

55 komment

Címkék: hagyma bors gyömbér sárgarépa alaplé liszt olivaolaj újhagyma szegfűszeg paradicsompüré petrezselyem salotta zellerszár mogyoróhagyma szerecsendióvirág ökörfarok hétfűszer gökér

Sütőtök curry

2018.01.30. 07:00 Waka

Bár a tavalyi aszályos nyár nem volt éppen kedvező a sütőtök termesztéshez, nem lehet okom a panaszra. A Karácsonyra kapott háromféle magból vetettem két-két bokorral. Szerencsére volt annyi víz a kútban, hogy néha megöntözhessem, és 7-10 naponta tápoldatot is kaptak. Ősszel mintegy 15 darab 3-10 kilós tököt szedtem le. Lassan elkoptak, sütöttem-főztem belőle, párat el is osztogattam. Az utolsónak a héten veselkedtem neki. A reggeli turmixomba a szárzeller mellé került némi sült tök is a kaukázusi kefirbe, hogy kicsit tartalmasabb legyen. Persze ebédre is kellett valami étel, főztem hát egy curryt a tökből.

img_1805.JPGimg_2226.JPG

48 komment

Címkék: sütőtök vöröshagyma fokhagyma szójaszósz halszósz paradicsomlé gyömbér kókusztej csili citromlé osztrigaszósz currypaszta

Nyugdíjasok levese, 2018

2018.01.27. 07:00 Andrass9

A farhát elég olcsó tud lenni - meg néha drága is. A hazai multi általában 119 Ft/kg-os áron adja, és az alapvetően igencsak szép ár. A kutyának főzzük, de ha megtetszik, akkor megvámolunk belőle párat egy leveshez. Ezzel a pénztárcánkat is segítjük, meg jót is eszünk.

17.jpg

Mielőtt feleségem repcsire száll, gyorsan főzök egy adagot. Most viszont nagyon kellett pucolni azt a farhátat, meg nem is volt olyan olcsó (hiába, olcsó húsnak ...) Az üres tányér nem jelenti azt, hogy ennyit főztem!!! 

149 komment

Címkék: hagyma kelbimbó fokhagyma zeller bors gyömbér zöldborsó sárgarépa karalábé gyökér kelkáposzta farhát csilipaprika szerecsendióvirág

2018 első kocsonyája

2018.01.24. 07:00 Andrass9

Nem garantálom, hogy posztolom a későbbieket is, de ez a kocsonya nagyon finomra sikeredett.

Mikor akarok kocsonyahúst venni? Hát persze, hogy január másodikán. Az eszembe se jut, hogy a boltok polcai még üresek ...

24.jpg

Teljesen hiába vadásztam rá, sehol semmi. Csak egy szép disznócombot kaptam hozzá (azon fogyasztóknak, akik keresik a színhúst a kocsonyában).

Azután - már majdnem a pénztárnál - felfedeztem lefagyasztott darabolt velőscsontot! Ezt muszáj vennem, már elfogyott a csodahüttőből! Közelebb menvén kiderült, hogy kocsonya egységcsomag. A feldarabolt sertéslábnak volt olyan kinézete messzebbről, mint a velőscsontnak. Kicsit válogattam, végül három csomagot betettem a kosaramba. Volt benne köröm, láb, (Waka szólásával egy egész kabátnyi) bőrke és szép húsos csánk darabok.

90 komment

Címkék: hagyma citrom fokhagyma bors gyömbér koriander sárgarépa sertéscomb köröm gyökér kardamom pirospaprika zöldpaprika sertésláb kocsonyahús csánk

Rozé libamell serpenyőben

2018.01.21. 07:00 Andrass9

Ez az étel még a nyári hőségben készült, de hidegben is aktualis!

Feleségem rozé kacsamellet kért (pedig minden húst jól átsütve eszik)! Kacsa már nem volt a csodahüttőben, de libamellet találtam - akkor ezt sütöm meg neki szaftosra.

25.jpg

Soha nem készítettem még, utánaolvastam hát. Minden recept a sütőben fejezi be a készítését. Odakinn tombol a hőség, én ugyan be nem gyújtom a sütőt! A lefedett serpenyőben is lehet 120C fokot előállítani.

137 komment

Címkék: bors libamell

Tom Kha Gai kacsából

2018.01.18. 07:00 Andrass9

Kicsilyány szeretett volna egy Tom Kha Gai-t (thai kókuszos csirkeleves), de nem sikerült olyat rendelnie sehol, amilyet az Imázs étteremben evett.

20.jpg

Ezen ne múljon, sokszor főztem már idehaza (ez nem jelenti persze, hogy pont olyan finomat, mint az Imázsban, de ott is változik az íz alkalomról alkalomra). Igenám, de nem volt csirkemell nyesedék, amit erre a célra szoktam lefagyasztani. A csirkemellet nem használhatom, mert karácsonyi vacsora lesz. Találtam azonban egy adag kacsanyakat! Az egy remek hús, meg levesnek is finom alapanyag. (Titokban reménykedtem, hogy kacsazúza, de nem volt szerencsém - nem szabad szemüveg nélkül kutatni a csodahüttőben ...)

122 komment

Címkék: hagyma szójaszósz halszósz gyömbér csili sárgarépa gyökér lime kókuszkrém laskagomba lime levél citromnád kacsanyak szárított laskagomba

A vadász és a medve

2018.01.15. 07:00 Waka

Gondolom, ismerős a vicc. Ha netán valakinek mégsem, ez a kis film remekül illusztrálja. Végül is, nagy baj nincs vele, csak arra kell ügyelni, hogy a szerszám megfelelő végére kerüljön az ember.
Így vagyok én a kerekrépával (kerékrépa, tarlórépa, turnip). Nagyon hálás növény, gyönyörűség termeszteni, szívmelengető, ahogy az ember végignéz az üde zöld leveleken és a harsogó, fényes lila gumókon. Csak hát az íze, az vacak. Nyersen még hagyján, a zsenge kerekrépa a retekre emlékeztet, de megfőzve előtolakodik az émelyítő, tömény retekíz. Akárhogy variáltam, valahogy mindig szopás lett a vége. Eddig. Végre valahára sikerült egy olyan príma fogást készíteni belőle, aminőt még álmomban sem reméltem volna. Ez nem csak az én elfogult véleményem, hanem azé a fél tucat emberé is, aki megkóstolta. Sikerült elűzni az átkot, mostantól nyugodt szívvel vetek két sort a kertbe.

img_2154.JPG

97 komment

Címkék: citrom mustár fokhagyma majonéz csili fehérbors lila hagyma kerekrépa

Hamburger házilag az új grillen

2018.01.12. 07:00 Andrass9

Ahogy igértem, szaporodnak az új grillen (amit egyszerűen "a mozdony" néven emlegetünk idehaza) készült ételek posztjai. A fiúnak volt szülinapja, gondoltam, hogy meglepem egy hamburgerrel, mert azt nagyon szereti.

41.jpg

Bolti bucit meg nem veszek, mert az nekem túl édes, meg seízű - inkább sütök magam.

234 komment

Címkék: tej tojás paradicsom joghurt mustár majonéz élesztő vaj cukor lilahagyma liszt darálthús kecsap szezámmag római saláta vesefaggyú Angus Mimolette sajt

Savanyúkáposzta készítés házilag és belőle egy töltött káposzta

2018.01.09. 07:00 Andrass9

Nagyon régóta szeretnék saját káposztát savanyítani, bár eddig a helyi boltban finomat lehetett kapni. Egerben a piacon bámészkodva felfedeztem egy nagy rakat hajdúhadházi káposztát. Ez olyan lapos káposzta, vékony levelekkel, amik nincsenek oly szorosan a fejben, mint a hibrid káposzták.

28.jpg

Gyorsan felpakoltam 7 fejjel, hogy azt megsavanyítom idehaza. Aztán a madarasban is találtam ilyen káposztát, vettem még öt fejjel. Ez már kiadott tíz kilót - ennyivel érdemes belefogni!

413 komment

Címkék: tojás hagyma zsír paprika káposzta rizs bors majoranna sertéscomb babér köménymag darálthús birs torma pirospaprika csombor kakukkfü csombord borsikafü

Calzone tócsi megint

2018.01.06. 07:00 Waka

Múltkoriban már készítettem valami hasonlót, de az csak amolyan böjti fogás volt. Most, az ünnepek előtti bevásárlás közepette kellett valami egyszerű, bőséges fogás, ami kitart egy-két napra, amikor nincs túl sok időm a konyhában kushadni. Kedvenc korcsmárosom adott egy tippet, hogyan lehetne feldobni egy kicsit. Persze az instrukciók egy részét elfeledtem, kimaradt pár összetevő, de sem volt rossz. Gyorsan összedobtam, aztán mentem kocsonyahúsért a piacra.

img_2097.JPG

243 komment

Címkék: vöröshagyma sajt fokhagyma tejföl tócsi tócsni laskagomba csirkecomb filé petrezselyem levél

Mákosguba stangliból

2018.01.03. 07:00 Andrass9

Süthettem volna gubához saját rudacskákat, de a lustaság (és a gyerekkori emlék) meggyőzött róla, hogy jó lesz az stangliból is.

19.jpg

41 komment

Címkék: kifli mák méz vanília cukor sodó

Egyben sült stefánia és csirkecomb amerikai módra

2017.12.31. 07:00 Andrass9

Hátha valaki elkészíti szilveszterre ...

Valamikor régen posztoltam egy egyben sült fehérpecsenyét, aminek az eredete az amerikai Roast Beef. Kaptam egy szép stefánia darabot a madarasban, bár nem volt nagyon nagy.

34.jpg

Gondoltam egyszer kettőnknek jó is lesz ebédre egyben kisütve. Ez már azért is jó módszer a készítésére, mert a stefánia közepén vévigvonul egy vastag ín, aminek hosszú idő kell az elkészítéséhez, viszont csodákat művel a szafttal.

158 komment

Címkék: paradicsom salátaöntet koriander római kömény szalonna stefánia feketebors borecet hagymalevespor vereshagyma olivaolj

Karácsonyi túrógombóc komatállal

2017.12.29. 07:00 Andrass9

Kicsilyány rendelt túrógombócot, mert azt csak mi ketten esszük. Természetesen nem tudtam ellenállni a kérésnek, ezért beleillesztettem az amúgy sem szűkös karácsonyi repertoárba.

24.jpg

Mivel a többi étel több képpel készült, ezért ebben a posztban mutatom be az általa készített komatálakat, amikkel a fiúval ketten körbeajándékozzák a szomszédságot. Ezt a szokást még akkor kezdtük gyakorolni, amikor csak két család lakott közel's távol és ők még kicsi gyerekek voltak. Azóta beépült az utca, de a szokás megmaradt. Az újakat mindig sikerül vele első alkalommal meglepni - valahogy Pesten ez nem szokás :)

67 komment

Címkék: tojás túró citrom tejföl vaj cukor búzadara tejfel vaníliás cukor dara

Majdnem rilett

2017.12.26. 07:00 Waka

Ahogy olvastam róla egyből beleszerettem. Nagy elánnal álltam neki, hogy aztán úgy befürödjek, hogy a fülem kettéáll.
Nem szégyellem, ha kudarcot vallok, elmondom azt is, ha már egy valaki tanul belőle, megérte. Nem Bocouse d'or ez, hogy ezerszer elpróbált, lefőzött ételekről meséljek, ezt a kiváltságot meghagyom az avatottak számára.
Szóval a rilett. Röviden egy rommá párolt fűszeres zsíros hús, amit aztán villával szálakra cincálnak és a kisült zsírral és szafttal elegyítik.
Íme az, ami nekem elsőre sikerült.

img_2050.JPG

229 komment

Címkék: paprika fokhagyma római kömény rozmaring babér köménymag barnacukor császárhús feketebors rilette koriandermag kapormag húslé fokhagyma granulátum

Wellington bélszín

2017.12.23. 07:00 Andrass9

Ez egy kicsit más recept, mint a lepcsánkparty hasonló étele, de ez nem jelenti azt, hogy jobb, vagy rosszabb, csak egy kicsit más, ráadásul én két héttel előbb elkészítettem, mint Mitzi von Küche posztolta volna :) Például én soha nem pácolom be ezt a húst sütés előtt. Igazi gazdag karácsonyi étek!

39.jpg

Nomeg az is sokat számít, hogy én biz több whisky és Margarita koktél után szembesültem vele: most nekem kell főzni a vendéglátóimnak! Nem mindegy ám, hogyan kezdünk bele egy receptbe :)

A képeket a házigazda gépével készítettük, amit nem ismertem, és nekem setét és sárga lett, de ez van, nincs Photoshopom.

47 komment

Címkék: olaj hagyma gomba sonka bélszín bors rozmaring petrezselyem leveles tészta Margarita Scotch

Gyors shrimp scampi spagettivel

2017.12.20. 07:00 Andrass9

A garnélarák az egyik leggyorsabban elkészülő tengeri herkentyű. Nem is szabad hat percnél tovább hőkezelni, mert megkeményedik a húsa.

29.jpg

Ha csak előre főzöttet kapunk, az meg legfeljebb felforrósítani kell, és már kész is (vagy hidegen jó kis szószba mártogatva ehetjük koktélnak). Most viszont sikerült friss, óriás garnélát vennem, amit gyorsan el kell készíteni vacsorára a kiscsaládnak.

76 komment

Címkék: spagetti fokhagyma királyrák vaj garnélarák garnéla citromlé petrezselyem salotta shrimp mogyoróhagyma

Zöldborsóleves és mustáros pecsenye kacsamáj petrezselymes kiflikrumplival

2017.12.17. 07:00 Andrass9

Kicsit hosszú a cím, ámde egyszerű az étel. Már tegnap elővettem a mélyhűtőből fél kiló pecsenye kacsamájat (a google szerint így kell írni, bár én inkább egybe írnám), hogy ma abból lesz az ebéd.

30.jpg

Feleségem jelentkezett, hogy rántott, baconbe tekert vagy mustáros legyen. Na jó, gugli a barátom. Érdekes módon a mustárosra egyetlen receptet találtam több forrásból. Hogy ki az eredeti, nem tudom. Én végül a Nosalty-t használtam. És, hamár ebédet főzök, lehetne-e egy kis zöldborsó vagy brokkoli levest? Nos, az utóbbit id. Bush-ra való tekintettel elvetettem (semmi másban nem értettem vele egyet, de a brokkolit egyformán nem esszük :). Zöldborsó meg mindig van a mélyhűtőben!

74 komment

Címkék: krumpli hagyma mustár bors vaj majoranna zöldborsó kacsamáj sárgarépa kiflikrumpli kacsazsír liszt gyökér petrezselyem zellerszár Cherie sonkahagyma

Rántott, szuvidált borjúláb és borjú alaplé

2017.12.14. 07:00 Andrass9

Nem - ezt a kettőt nem együtt ettem! Viszont a legutóbbi szuvidáláskor felfedeztem, hogy lehet egy kis vizet is hozzáadni a zacskóhoz, és akkor a borjúlábakból kifő annyi, hogy még alaplé is lesz. Ezt egyes elvetemült receptírók kiöntik a csapba (fineszesebb szakácsok persze consommét készítenek belőle, vagy csak felütik az aznapi húslevest vele!

33.jpg

Nagyon megkívántam ismét a rántott borjúlábat. Minden alkalommal szembenézett velem két kis lábacska a csodahüttőben - azokat meg kéne már enni. Különösen, hogy valaki említette, miért nem fagyasztom le már panírozva?

204 komment

Címkék: hagyma bors sárgarépa boróka gyökér petrezselyem zöldpaprika borókabogyó borjúláb zellerlevél szerecsendióvirág