Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (57) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (16) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (18) bőrősháj (2) bors (154) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (2) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (37) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (20) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (8) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (33) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (68) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (262) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (54) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (49) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (200) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (13) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (14) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (14) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (53) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (21) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (96) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (62) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olívaolaj (7) olivaolaj (69) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (21) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (92) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (43) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (41) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (96) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (118) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (45) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (23) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (29) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (15) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (37) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (3) tócsi (3) tofu (2) tojás (145) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (151) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (32) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (17) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (36) zúza (4) Címkefelhő

Vargányás tojás

2017.11.20. 07:00 Andrass9

Vagy valami olyasmi. Egerben a piacon vettünk gombákat. A szegfügomba, az ok, azt felismertem. Tulajdonképpen a vargánya is ismerős (az eladó szerint őszi vargánya, amiről azt hallottam, hogy nem olyan erős az íze és illata, mint a nyárinak, meg azt is, hogy pont fordítva van ... A lényeg, hogy az őszi az nem kukacos!). Meg volt valami, amit talán fenyőtinórunak titulált az eladója, nem emlékszem, de a boncoláskor majd kiderül.

10.jpg

Mivel szeretek veszélyesen élni, meg már öreg is vagyok, így vettem mindegyikből. Az utóbbi kettőből egy kis gombás tojásra neveztem be, a maradékot meg leszárítottam a halottkémnek ...

22 komment

Címkék: tojás hagyma zsír vargánya bors tinóru

Rostélyos és hátszín az új grillen I.

2017.11.17. 07:00 Andrass9

Jön haza a kicsilyány, itt is alszik, ezért finom keményresült marhát kell sütnöm (most mit csináljak, ő így szereti). Jó alkalom a "mozdony" (BBQ & Grill offset smoker) kipróbálására.

32.jpg

Mivel ennek a grillnek van egy nagy (tényleg nagy) és egy kicsi grill felülete is, a kicsire esett a választás. Szerencsémre feleségem tudott szerezni faszenet, mert már abból is kifogytam.

136 komment

Címkék: bors koriander hátszín fehérbors zöldbors rostélyos

Báránycomb grillen

2017.11.14. 07:00 Andrass9

Fiamék szereztek még karácsony előtt egy negyed bárányt. Ez egy comb, és egy kis darab gerincből adódott össze. Mindenesetre alaposan befűszerezték, de érdeklődés hiányában lefagyasztották.

26.jpg

Nos, ezt a csodás húst vették elő két napja. Egy kis hozzáadott fűszerrel tovább ízesítették, majd elhozták, hogy süssem meg a grillen (a második emeleten nálunk sincs grill:)

140 komment

Címkék: bárány krumpli hagyma fokhagyma vaj báránygerinc kukorica tejfel báránycomb

Gazdag pulykacsont- és szárny leves

2017.11.11. 07:00 Andrass9

Feleségem egy nagy kupac húsos pulykacsonttal jött haza, hogy jó lesz a kutyának. Sok mindent adok neki, de pulykacomb csontot soha (mondjuk a háztartásunkban pulykacomb tán kétszer fordult elő összesen)! Viszont itt álltam egy rakat húsoscsonttal.

20.jpg

Ha már lúd pulyka, legyen kövér. Gyorsan vettem két pulykaszárnyat, hogy legyen benne még anyag, ne csak a csontok a kis húsokkal rajta. Az új szabályozások szerint azt amúgy se lehet beleszámítani a termék hústartalmába ...

261 komment

Címkék: hagyma paradicsom paprika fokhagyma zeller bors sárgarépa pulykacomb gyökér kardamom kelkáposzta borókabogyó lestyán zellerszár pulykaszárny karaláb szerecsendióvirág szegfübors

Grenadírmars - krumplis tészta - gránátos kocka

2017.11.08. 07:00 Andrass9

Nem újdonság, de én másképp készítem, mint Waka. A sok névvel rendelkező étel valójában egy roppant egyszerű fogás: főzz egy apróra kockázott krumpliból készült krumplipaprikást, keverd össze a megfőtt kockatésztával és szolgáld fel kovászos uborkával.

23.jpg

Ennyi. Persze lehet bonyolítani, hogy megfőzzük hajában, lereszeljük, majd paprikás, hagymás zsírra tesszük. Vagy akár ahogy én próbáltam valamikor: a krumplipaprikás levében főzzük a tésztát (nem annyira sikeres dolog), de akár hívhatjuk slambucnak is, és akkor bográcsban főzi az erős szakács (azért abba jár több szalonna is).

357 komment

Címkék: krumpli hagyma bors szalonna pirospaprika kömény kockatészta Farkas András fodros kocka

Borjúragu pappardelle tésztával blogtársunknak

2017.11.05. 07:00 Andrass9

Évi szokásos túrára készültünk hozzájuk, és megigértem, hogy most én főzök rá valami kímélőbb étket. Paprika, csípős vagy távolkeleti nem jöhetett szóba, ezért először bárányragura szavaztam, de azt mondta, hogy Magyarországon ilyentályt nincs bárány ...

Na jó, akkor legyen borjúragu. Az tán még létezik (hacsak nem valami kivénhedt tejelő marhát adnak el borjúnak).

10.jpg

Egy megbízható forrásom van (és ez itt nem a reklám helye), a Metro áruház. Húsügyben ott még nem csalódtam (a halpultjuk is fantasztikus). Volt rendesen borjú, holland vágás, 8 hónapos állatok. Ha ez nem borjú, akkor semmi sem az. Már csak azt kellett eldönteni, hogy mely részéből készüljön: pofa, comb, lábszár, szűz (amit én bélszínnek hívok a marhánál).

123 komment

Címkék: bor tojás hagyma paradicsom fokhagyma édeskömény koriander rozmaring alaplé liszt olivaolaj zellerszár feketebors borjúlábszár

Csili-vilis bab

2017.11.02. 07:00 Vaczak2

  • Már megint túlfahéjaztad a csilis babot! És a csokoládé is túl sok benne. – mondja a fiam aki legszívesebben a paprikás krumplit is Nutellával enné, most meg túl csokis neki a csilis bab.

Mivel él-hal a marhahúsért, a babot viszont semmilyen egyéb formában nem vesz magához, megtanultam autentikus csilis babot készíteni. Darált marha, bab, kukorica, csili, paradicsompüré, hagyma, egy löket fahéj, két kocka jó minőségű étcsokoládé. Apa vagyok, nem hülye, ezért a bab és a kukorica konzerv (amit egyszer már jól megcsináltak mások, minek görcsöljek vele). A paradicsomból viszont nem engedek, az az anyjuk saját keze munkája. Sűrű, harsány élénkvörös befőzött Nyár. Ebből csinálok egyszerre legalább 3-4 litert, mert ha beszabadulnak a haverjai, a zománcot is felkapargatják a lábos aljáról. (Ezért főzöm mostanság öntöttvasban). Erre mondja most nekem, hogy túlfahéjaztam a babot. Én. Akinek a keze olyan biztos, mint Gojko Miticnek a Nagy Medve fiaiban. Én SOHA nem rontom el a babot. Az én csilis babom erős, masszív, egyszersmind lágy és selymes, mint egy prémium német WC-papír. Kikértem magamnak. Sebaj, mondja erre, majd feljavítjuk, és rácsap egy kanál tejfölt, meg ráreszel egy félökölnyi parmezánt. Azt mondja, ezt egyébként is így kell enni. Ott állok mint egy faszent, az atyai tekintélyem meg valahol Vlagyivosztokban.

Kérdem én erre, hogy a csilis bab ugye mexikói étel? Ja, mondja ő tele szájjal. És kérdem én, hány mexikói muchaco-t láttál te már tejfölös vödörrel szaladgálni? Vagy bárki mást Közép-Európán kívül? Vagy én vagyok teljesen hülye? (A parmezánról még nem is szólva). Nem érdekes, -mondja, ezt így kell enni és túl van fahéjazva, de már jobb.

 

Tegyen már valaki igazságot, kérem szépen.

 

 

 

111 komment

Címkék: bab csili kukorica darálthús

Citromos-tejfölös halleves

2017.10.30. 07:00 Waka

G szólított meg valamikor nyár elején, volna-e még valami bitang erős ecetes paprikám, merthogy az apósáék jönnek hozzájuk a hétvégén. Az após az örökkön elégedetlen emberek közé tartozik, neki soha nem elég meleg a leves, soha nem elég hideg a fröccs és soha nem elég erős a paprika. Elvittem neki az utolsó üveg ecetes Trinidad Scorpion és Habanero keverékből készült rettenetet. Kérdezte, mit kérek cserébe. - Egy pontyot Kádártáról, ha mégy horgászni - mondtam neki. A paprika elérte a célját, mert a kedves papa azóta nem járt feléjük.
A hal aztán jó sokára jött. G klímaberendezések beépítéséből tengeti az életét, ami az idei nyarat tekintve nem lehet olyan sanyarú, de horgászni nem volt ideje. Október elején aztán csörgetett, hogy végre megvan az áhított pikkelyes, ugyan, mennék mán' le a Sörözőbe, hogy át tudja adni. Fél óra múlva ott lesz. Mit tehettem, erőt vettem magamon és leballagtam a sörözőbe. Lett az bizony másfél óra is, addig legurítottam pár vázát, mégiscsak hülyén néz ki az ember, ha ital nélkül szobrozik a kocsmában ennyi ideig. Aztán csak beesett, vidám volt, és csaprészeg, ugyanis az asszonyt előrelátóan magával vitte pilótának. Átadta a halat, gyorsan megittuk az áldomást, aztán pucoltam haza pucolni.

Régóta terveztem, hogy főzök egy nem szokványos hallevest. Valamilyen lengyeles stílusúra gondoltam, csak az volt vele a bajom, hogy mindegyik zöldségekkel készült, én meg azt nem akartam beletenni. Fetreng az asztalomon egy angol nyelvű lengyel szakácskönyv, fellapoztam, de az is csak a zöldséges verziót ismeri. Maradt a szokásos metódus: mentem a saját fejem után. Az eredmény végül egészen jó lett.

img_1754.JPG

76 komment

Grillen sült Camembert, Mozzarella, meg sok zöldség

2017.10.27. 07:00 Andrass9

Régi barátokat vártunk estebédre, de feleségem valamit összekevert, így azután nem mertem húst készíteni. Azt viszont tudtam, hogy az asszonyka cukros - most mi a szöszt készítsek?

26.jpg

Biztos ami biztos, begyűjtöttem kétféle grillsajtot is, azután reggel kimentem a kispiacra bevásárolni. Kenyér nem játszik, maradtak hát a zöldségek köretnek.

32 komment

Címkék: gomba balzsamecet póréhagyma szójaszósz kukorica mozzarella olivaolaj kápia Camembert

Korok tökei

2017.10.24. 07:00 Vaczak2

Nagyanyám imádta a sütőtököt. A hosszú élet zálogát látta benne. (Végül is 77 évet élt, amivel sokan kiegyeznének).

Ő a klasszik vonalat vitte, tök megvesz, feldarabol, magok kikapar, sütőben megsüt, megesz. Szezonban,(ha a dér már megcsípte) november-január tájékán sokszor nézte esténként VHS-ről a Csárdáskirálynőt Honthy Hannával és Rátonyi Róberttel, ölében egy kistányér illatozó aranybarna sütőtökkel. (Hiába no, más korok, más zsánerek).

Jómagam a marhafartőt sokkal inkább tartom a hosszú élet titkának, mindemellett a sütőtökkel való kontaktust nem nagyon tudtam (talán nem is akartam) elkerülni.

Voltak ugye az obligát sütőtökkrém levesek, édesen, sósan, tejszín, tökmagolaj, pirított tökmag, baconchips és egyéb hókuszpókuszok, valamint ázsiai, dél-amerikai, mit ne mondjak, afrikai fűszerek hozzáadásával, amik egy-egy tél eleji szombat délután, mikor az ember már megrogyott a kerti munkától, testmelengető étekként bírtak szolgálni, de valljuk meg, nem képezhették egy férfiember táplálkozásának gerincét.

Aztán voltak még különböző próbálkozások, lányom sütőtökös muffingja (hagyjuk), rántott sütőtök (szánalmas húspótlási kísérlet), próbáltam krumplipürébe adagolni színesítés gyanánt, csináltam belőle chutney-szerű valamit csilivel, birsalmalekvárral, némi balzsamecettel, gyömbérrel(na, az jó volt), de a sütőtök valahogy nem épült be szervesen a táplálkozásláncunkba.

Mindez az egész arról jutott eszembe, hogy a minap hitvesemmel (életemben először) Rómában járván lépten-nyomon tökvirágos pizzába botlottam, ami inkább érdekes, mint finom kuriózum a magamfajta húsevőnek, és tudom, semmi köze a sütőtökhöz, de hát erről jutott eszembe. (Tudom, az cukkini virág, de hadd legyek botanikailag ennyire hülye).

 

Az utóbbi időben viszont egyre többször durrantom be a sütőt tök kedvéért.

(Én a kerek, kékesszürke héjút vadászom, már csak különcségből is, meg szerintem az finomabb, mint a sonkatök). Finom, egészséges, tele van vitaminnal, biztos tovább élek tőle.

 

Jólesik a tévé előtt elmajszolni egy-két kockát miközben nézem a Hairt.

 

 

65 komment

Címkék: sütőtök dobosi tök kanadai tök

Paradicsomleves a kertből

2017.10.21. 07:00 Andrass9

Ontja a paradicsomot a 25 tő a kertben. Ökörszív, bikaszív (az a rózsaszínűbbik), SanMarzano meg a gerilla koktélok. Ez utóbbit azért most nem használtam - nekem túl savanyúak levesben.

23.jpg

Folyton szedjük, amint megérik. Húsz kiló már üvegekben van sütve. Készült már sok üveg arrabbiata szósz is, a gyerekek kilószám viszik, mi is esszük, de csak nem sikerül a végére érni.

129 komment

Címkék: hagyma paradicsom bazsalikom bors oregano olivaolaj petrezselyem pirospaprika zellerlevél

Gombatúra

2017.10.18. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt pizzaszeletvágó tollából

 

Október elsõ napjaiban végre kijutottam az erdõbe gombászni. Sajnos a szabadidõm ritkán kerül átfedésbe az ehetõ gombák dömpingszerû megjelenésével. Most is így esett, az általam ismert területen a vargánya, pár napos szezon után, már eltûnt, lekéstem. Egyedül õzlábra számíthattam biztosan, ami az ehetõ gombákat illeti, de igazából más volt a cél. Évtizedek alatt sokszor elõfordult velem, hogy gyönyörû, változatos színû és megjelenésû gombákkal volt tele az erdõ. Képeken megörökíteni való szépségükkel díszítették az amúgy is gyönyörû erdõt. Legtöbbször nem volt velem semmilyen fényképezõ alkalmatosság, most viszont azzal indultam útnak. Még jó is, hogy nem járták az erdõt már akkor, a megélhetési (lakossági) gombázók. Csak néztek volna arra a hülyére, aki nem az ehetõket gyûjti, hanem hason fekve igyekszik a jó szöget és beállítást megtalálni, egy nem ehetõ gomba fényképéhez.

Arra gondoltam, megosztom a blogkocsma olvasóival, mit is láttam. Kattintsatok rá a képekre, érdemes kinagyítani.

A Mátrában, egy kis falu szélén van egy picinyke ingatlanom, onnan indultam. A kertben, ahogy ilyenkor szokott, a bokor alatt már ott vártak a légyölõ galócák.

11.jpg

Átkeltem a patakon és nekiindultam a hegyoldalnak. Ezt az egyetlen rókagombát találtam összesen. Aprókagomba lenne inkább a neve. Etikus gombázó ezt otthagyja.

12.jpg

Sárga korallgomba. A neve nem szorul magyarázatra. Feltételesen ehetõ. Hagyjuk inkább a helyén, bár ilyenkor tömegesen van jelen a területen.

13.jpg

14.jpg

Nagy õzlábgomba. Most még kicsi, alig pár centis. Hagyjuk békén, nem éri meg felszedni ezt sem.

15.jpg

16.jpg

Vicces, de engem ezek a picinyke, de sudár õzlábgombák mindig egy épületre emlékeztetnek. Ez Sopronban a Kurucz dombon álló szélmalom maradványa. Nem érdekes? :)

17.jpg

Egy szépen fejlett párducgalóca. Sámángomba.

18.jpg

Légyölõ galóca, még kicsiben. Ez is sámángomba.

19.jpg

Világító tölcsérgomba. Legtöbbször korhadó tuskókon nõ, de talajon is megtaláljuk, ahol közel fut a gyökér a felszín alatt.

20.jpg

Nahát! Egy kidõlt fatörzs alól mi bukkan fel. Ez a ritka szépség a petrezselyemgomba. Fiatalon akár ehetõ is lenne, késõbb kemény, taplószerû, de ki enne meg egy ilyet? Az illata is nagyon finom, zöldséges illat, de engem inkább káposztára emlékeztet, mint petrezselyemre. Nem is tudom, mi indokolta a névadást.

21.jpg

22.jpg

23.jpg

Világító tölcsérgomba, ez jellegzetesebb kép. Nini! Van még másik gomba is azon a képen?

24.jpg

Hát persze, hogy van, alig három-négy milliméteres kis gombák. Csíkos pohárgomba. Négyféle állapotát látjuk egyszerre. Zárt termõtest, majd vékony fehér hártyával lezárt termõtest, a hártya elszakadása után fehér spóratokok a pohárkában, mint a gyöngyök, végül fekete spóratokok.

25.jpg

Bimbós pöfeteg. Ennyi volt összesen, lépjünk is túl.

26.jpg

Világító tölcsérgomba. Mondom én, hogy a már nem élõ tuskókat szereti. A következõ képen látszik, hogy éppen ontja magából a fehér spóraport a lemezeibõl.

27.jpg

28.jpg

Aprócska hánytató galambgomba, az ösvény közepén, valaki vagy valami már rálépett. Pedig jobb messze kerülni.

29.jpg

Csak kellene valami ehetõ. Na végre egy rendesebben fejlett nagy õzláb. Világosan látszik a vastag dupla gyûrû, a pikkelyes tönk, és hogy nem pirul.

30.jpg

Sárga kénvirággomba. Szépek a színei, sárgás kalap, szürke, szürkéskék lemezekkel. Persze, hogy mérgezõ.

31.jpg

Ígérem, az utolsó világító tölcsérgomba kép. Pedig milyen gusztusos így fiatalon, kicsit a termesztett ördögszekérgombára emlékeztet az alakja. Kár, hogy egy ilyen szép gomba mérgezõ. Végül is a 2017-es év gombája õ. Igazából nem tudom ez mivel jár, de a Magyar Mikológiai Társaság 2006 óta rendszeresen választ, szavazás alapján, erre a címre egy-egy gombafajt.

32.jpg

Citromgalóca. Vitatott, de inkább nem ehetõ. Ritka. Ez a fotó nem adja tökéletesen vissza a színeit. Egy régebben készült képet beszúrok alá.

33.jpg

34.jpg

Végre kezdenek feltünedezni az õzlábak is.

35.jpg

Azután az öreg gombász zavarba jött. Mi ez itt? Rizike? Tölgyesben? Rizike csak fenyõ alatt van, ez definíció. Ennek a kalapja olyan mintha rizike lenne, a tönkje meg nem. Tejel, látszik a képen, a tej illata mint a cukros tejé, az egész gomba illata kívánatos. Ám a tej nem vált gyorsan színt, csak órák múlva lesz sárgászöld. Ha rizike lenne vörösödne vagy zöldülne. Elhoztam párat meghatározni. Végül „Gombamánia” segített ki, õt kérdeztem meg, az õ tudásában bízom meg feltétel nélkül. Köszönöm a segítséget ezúton is. (gombamania.blogspot.com) Sárgulótejû tejelõgombát találtam. Nem mérgezõ, de ehetetlenül csípõs ízû, dacára az édes illatoknak!

36.jpg

37.jpg

38.jpg

Hiába. Csak õ az erdõk királynõje. Gyûlik. Csak így tovább.

39.jpg

Aztán egy pár lépés, …. és kiléptem a valóságból. Egyenesen meseországba. Erdõben megtörténik az ilyen. A háttérben, a fák között Andersen és a Grimm testvérek mesealakjai teszik a dolgukat. Ti is látjátok?

40.jpg

Szûk 60 négyzetméteren 180-200 közé becsültem a légyölõ galócák számát. Egyszerre nem fértek a képbe.

41.jpg

42.jpg

43.jpg

Nehezen hagytam ott a meseerdõt. Egy kis laskagomba mutatja már magát. Õ még késõbb jön. Ezzel se lakunk jól, ottmaradt.

44.jpg

Ebben pedig majdnem felbotlottam. Be tud olvadni a környezetbe.

45.jpg

Korallgomba. Rózsás korallgomba, ez feltétellel sem ehetõ, de szép.

46.jpg

Sárga gyûrûs fenyõtinórú. Igaz, hogy tölgy levelek közt van ez is, de bemondásra higgyétek el, a hátam mögött egy vörösfenyõ csoport állt. Velük él ez a gomba. Ehetõ, aki szereti, de pici hõkezeléstõl is azonnal lekvár állagúvá válik, igazából nem sokra jó.

47.jpg

Nem. Sajnos ez sem a jóízû kékhátú galambgomba, hanem a feketésvörös galambgomba. Mérgezõ.

48.jpg

Kénvirággomba ez is, de másik faj, ez a vöröses kénvirággomba, kalapszíne vörösebb, mint a sárgáé, lemezeinek szürkesége halványabb. Melyik szebb? Ez sem ehetõ.

49.jpg

A következõ képen lévõ fehér gombácskát minden évben ugyanabban a mohapárnában találom. Csodálatos kis életszigetek ezek a mohapárnák! A gombáról fogalmam sincs mi lehet, összesen ennyit látok mindig az egész erdõben. Ám a kérdés az, mint az elõbb: van-e még másik gomba is a képen?

50.jpg

Hát persze. Éppen elõbújó lila pénzecskegomba. Kettõ is. Ez sincs fél centi. Ehetõ talán, de ennek ugye nincs jelentõsége.

51.jpg

Nagyjából ez idõ tájt Dikusz is túrára és gomba fényképezésre indult, csak õ a Zemplénben. Meg is írta már itt érzékletesen a kalandjait. Készített is néhány szép képet. Érdekes, hogy ott még volt vargánya is, gyilkos galóca is, sötét trombitagomba is. Arrafelé máshogy ketyegett a gombaóra. A Mátrában, ahol én jártam, ezek most nem voltak fellelhetõk.

Egy szép vöröses kénvirággomba csokor Dikusztól.

52.jpg

Sötét trombitagomba. Szintén Dikusz gyûjtése. Szárítva és porrá õrölve értékes, másra nem igazán jó. Elõnye, hogy júliustól tömegesen van, ahol van. Értsd: leülsz egy helyre és körbeszeded magad belõle, pár méterre odébb ülsz, és így tovább az egész hegyoldalban. Türelmes emberek zsákkal tudnak szedni.

53.jpg

A Zemplénben Dikusz sok gyilkosgalócát is fotózott. Sajnos a képek nem sikerültek túl jól, ezért a régi képeim közül teszek ide egyet. Nem lehet gombákról szóló írást gyilkos galóca figyelmeztetés nélkül publikálni. Ezt a szép és kívánatos gombát ne egyétek, ne is érintsétek!

54.jpg

Végül egy kép. Mert nem a zsákmányszerzés az elsõdleges szempont, amiért erdõben sétálgat az ember. Most is inkább a fényképezõmet sikerült jóllakatni, a kosaramat nem teljesen.

55.jpg

Egy jó adag rántott õzlábgomba azért csak összejött. Egy helybeli ismerõsömtõl pedig, ha már arra jártam, két kiló fagyasztott vargányát kaptam ajándékba, a szeptemberi szedésbõl. Tehát végül mégsem késtem le. Annyira.

98 komment

Címkék: gomba

Fűszeres sült paradicsom

2017.10.15. 07:00 Andrass9

Nem igazi a nyár vége, ha nem teszek el sült paradicsomot! Idén csodás ökörszív paradicsomunk terem, a Lucullus (San Marzano) se fukarkodik.

50.jpg

Itt a példa, hogy mentsünk el egy kiló paradicsomot egy 2,5 decis üvegbe a nap sugarával és a kert fűszereivel télire.

113 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma bazsalikom oregano csombor kakukkfü ökörszív San Marzano Lucullus csombord borsikafü

Körmös kakas

2017.10.12. 07:00 Waka

Szándékosan nem írtam pörköltet, el akartam kerülni, hogy valamelyik - a Gasztronómiai Akadémiáról ideeső - professzor elmagyarázza, hogy ez miért nem az. Egyébiránt pontosan úgy jártam el, ahogy szoktam, mikor én főzök pörköltet.
Megemlékeztem már a szerencsétlen sorsú, három részre szakadt kakasról. Mármint, hogy három csomagot készítettem a henteléskor, egyet levesnek, egyet - a mellét - szeletnek és egyet pörköltnek. Ez utóbbira került sor a hétvégén. Nyomorult madár a bőre híján igencsak szegényes alapanyag lett volna erre a célra. Egy "pörköltben" igenis legyen valami, amitől cuppanós, ragadós lesz, amitől nem nyílik az ember szája az utolsó falat után. Kézenfekvő lett volna valami bőrös baromfialkatrésszel dúsítani, de lábat nem kaptam, a farhát meg rommá főtt volna, mire a kakas megpuhul. Gondoltam egy merészet és vettem két jókora hátsó körmöt a csarnokban. Az ismerős hentest megkértem, hogy jó apróra csapkodja szét. Úgy okoskodtam, hogy az öreg kakas és a köröm nagyjából egyszerre fő meg. Nem tévedtem nagyot, bár egy ideig úgy nézett ki, hogy a köröm győz, de végül mindkettő megpuhult. Hogy mikor érték be egymást, nem tudom, a finis ugyanis kimaradt.

img_1561.JPG

190 komment

Címkék: kakas vöröshagyma fokhagyma paradicsomlé csili köménymag pirospaprika feketebors sertészsír sertésköröm lecsópaprika

Konfitált libacombok (zsírban lesütött comb)

2017.10.09. 07:00 Andrass9

Elfogyott a libazsírom! Ilyen is ritkán történik, így azután érzékenyen érintett. El is szaladtam hájat venni. A választásom a testhájra esett, mert a libatepertőt majd minden alkalommal túlsütöm (magyarul elégetem).

35.jpg

Be is pakoltam egy bő kilós adagot, amikor rámmosolygott néhány hízott libacomb. Nos, ti is velem jöttök felkiáltással betettem a kocsiba hármat. A feleségem talán megeszik egyet, én meg kettővel azért megbirkózom.

159 komment

Címkék: uborka libazsír libacomb libaháj Cajun görög BBQ

Franciasaláta házilag

2017.10.06. 07:00 Andrass9

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a franciasaláta nem francia. Ő az orosz hússaláta húsnélküli változata. A franciák nem ismerik, az olaszok imádják, ezért ők genovai salátának nevezik, és Kréta szigetén Budapest saláta néven kapható. A Jégbüfé pedig bezárt, ahonnan régen beszereztem.

10.jpg

Miután az etimológián túlestünk, lássuk miért is készítettem: mert nem ettem évek óta, és végre el akartam készíteni saját kacsóimmal!

457 komment

Címkék: alma olaj krumpli mustár tejföl majonéz fehérbor vaj cukor zöldborsó sárgarépa retek kukorica citromlé fehérbors szerecsendió tejfel étolaj zellergumó csemege uborka csemegeuborka napraforgóolaj tojás sárgája

Giliszta

2017.10.03. 07:00 Waka

A vermicellit magyarra így fordíthatnám. Nem egyszerű eset amúgy, legalább is etimológiailag vagy bármiképpen rendszerezni. Akad egészen összefogott leírás, de a zűrzavart nem csökkenti. Tovább növeli a káoszt, ha a tészta a Távol-Keletről származik, és rizslisztből készül. Ahány náció annyiféle. A felhasználás módja szerencsére nem ennyire eklektikus. Nagyjából olyan módon használják, ahogy az ember a tésztát szokta. Már, ha az az ember ott szocializálódott. Magyarán mindenbe mehet. Rizstészta gyanánt kaptam, végül is az, kicsit nyeszlett spagetti, ha igazán egzakt akarok lenni. Voltaképpen nem tudtam, hogyan kellene elkészíteni, de ez különösebben soha nem szokott zavarni, nekiláttam, gondoltam, majd csak lesz valahogy. Lett, és jó lett.

img_1413.JPG
A fogást ismét az ismerősök és a rokonság jóvoltából főztem. Az a bizonyos szakállas ember hozta a tarkarépa magot, Kistesó meg az ázsiai hozzávalókat.
A répa idén viszonylag szép lett, köszönhetően annak, hogy az új kertben vetettem, ahol van némi lehetőség az öntözésre. Vetés után öntöztem hát feszt. A napokban felböktem egy jó csokorra valót. Girbegurba, imitt-amott megrágták a férgek, de nagyobb bajuk nem volt. Éppen kapóra jött egy kis keleti jellegű tésztaételhez dúsításnak.

img_1466.JPG

34 komment

Címkék: fokhagyma szójaszósz halszósz gyömbér csili sárgarépa lime barnacukor lapocka rizsecet vermicelli kápia lila hagyma fafülgomba

Két guacamole egymás mellett

2017.09.30. 07:00 Andrass9

Nagy avokádó hiányt és drágulást prognosztizálnak. Egyrészt a drognál is jobb üzlet a drogbáróknak, másrészt nagyon sok fa pusztult el idén. Addig együk, amíg még kapható!

Az elsőt leszólta a feleségem, a másodikért rajongott. Most hogy igazodjon el az ember rajta? (Tök egyformák voltak.) A kérdést eldöntendő, mindkettőt ideteszem, azután döntsétek el ti, melyik a jobb.

10.jpg 11.jpg

Az összetevők egyeztek, tán az elsőben maga az avokádó nem volt a legjobb?

158 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma bors koriander római kömény lilahagyma lime jalapeno avokado koriandermag jalapeño petrezselyem levél

Lassan párolt oldalas szilvával és gombával

2017.09.27. 07:00 Andrass9

Keresgéltem valami húst a csodahüttőben, amikor rábukkantam egy csomagra, ami nem volt ismerős. Filctollal "Oldalas" volt ráírva, de semmi más azonosítót nem találtam. Sebaj, ezt fogom elkészíteni.

29.jpg

Azután a csomag belsejében lelt egyéb árulkodó nyomok alapján egy jóbarátunkra terelődött a gyanú, aki valószínűleg véletlenül ezt is berakta a hűtőládánkba a kacsa és nyúl mellé. Ezúton is köszönöm neki!

98 komment

Címkék: szilva sör hagyma fokhagyma kolbász szalonna oldalas kömény barnacsiperke

Szilvalekvár

2017.09.24. 07:00 Waka

Főztem én is. András írását látva először nem akartam ugyanazt a poént mégegyszer lelőni, de aztán meggyőztem magam: mi baj lehet?

Megérett a szilva a Hegyen, van valami korai kék - az ördög tudja milyen fajta -, meg fehér besztercei. A 82-es út mellett találtunk egy kisebb ligetet valamikor régen, abból szedtünk ki, és abból lett vagy tucatnyi fa. Hoz minden évben pár gyökérsarjat, amit kiszedegetek és elosztogatom az ismerősök közt. Elég vakon indultam neki a szilvaszedésnek, előtt két hétig nem voltam kinn, és nem tudhattam, nem potyogott-e le a cicába az egész. Szerencsém volt, épp a legjobb formájában találtam, édes volt, de még roppanós, és a bogarak sem kezdték ki, ahogy szokták minden évben. Szedtem két kosárral aztán felvonszoltam magam vele a megállóig. Durva nehéz volt, éppen meg tudtam állva vakarni a talpamat, mire odaértem.

img_1475.JPG

Idén nem főztem semmilyen lekvárt, ott van még a tavalyi eper és kajszi java, még a kétéves sárgabarackból is akad valamennyi. A szilvából azonban mindenképpen akartam pár üveggel, igen rég főztem már olyat. Sokat hallottam emlegetni a sütőben készült szilvalekvárt. Elhatároztam, hogy így készítem magam is. Utánaolvastam a dolognak, de nem lettem sokkal okosabb, sőt, nőtt a káosz. Van aki ecettel keni ki a tepsit, a sütési hőmérsékletben és időben is igen nagy eltérések vannak. Egyetlen dologban egyeznek meg: ha egyszer a tepsiben van a szilva, kevergetni nem szabad. Persze, engem a bizonytalanság a legcsekélyebb mértékben sem szokott zavarni, gondoltam belevágok, aztán majd csak lesz valahogy. Menet közben aztán kialakultak a dolgok és egészen jól sikerült a lekvár.

img_1530.JPG

142 komment

Címkék: szilva lekvár szilvalekvár tepsiben

Klasszikus szilvalekvár sütőből

2017.09.21. 07:00 Andrass9

Szomszédasszonynál érik a szilva. Kérdezi, van-e van valamilyen egyszerű receptem, meg egy pár befőttesüvegem. Hát persze, hogy van mindkettő. Valamikor, régesrég posztoltam a keverés nélküli szilvalekvár receptjét, azt megosztottam vele.

18.jpg

Cserébe nem küldött el minket, amikor egy fél vödörnyi szilvát kértünk a feleségem cukormentes lekvárjába (mintha a szilvában nem lenne cukor ...) Tegnap este átszól, hogy ugyanmár, nem akarunk egy félvödörnyi mosott szilvát még befőzni? Merthogy neki csak egy kis kacsasütő lábasa van, abból lett 3 darab 3,7 dl-es üvegcsényi, és máris elege van a befőzésből ... Nem tiltakoztam, és most bemutatom, hogy készült - bár elég lenne idetenni a régi poszt linkjét is.

106 komment

Címkék: szilva szilvalekvár szilva eltevés

Frédi vagy Béni szelet

2017.09.18. 07:00 Andrass9

Megjelent a hiperekben a Hajnal Hús Frédi- vagy Béni szelete, ami egy fűszerezett monstre bőrös sertésalkatrész (leginkább comb vagy tarja). A név a nagysikerű Kőkorszaki Szakik ebédjére utalhat.

23.jpg

Egy előnyét látok: be van pácolva, már csak sütni kell. Persze, csak ha van ekkora serpenyőd, mert ez leginkább egy méretes paella tepsibe való:) Akciós volt, gondoltuk, egyszer lehet ilyet is enni.

80 komment

Címkék: alma sör krumpli hagyma zsír mustár fokhagyma majoranna

Bőrös malaclapocka

2017.09.15. 07:00 Waka

Megkívántam már valami jó sült húst. Bőrös-csontost, cuppanóst. Reggel el is sétáltam a csarnokba, úgy rémlett, mintha az egyik húsboltban láttam volna a múltkor bőrös malachúst. Így is volt, tarja, comb, oldalas, szebbnél szebb darabok. Kérdeztem is, egészen véletlenül, lapocka nincs? Volt, mindjárt kettő, egy szép és egy szebb. A szebbiket kértem, 2,3 kg lett. Nagyjából kigondoltam már a koncepciót, egy kisebb kelt vettem mellé a zöldségesnél, ami még kellett, volt otthon. Egy kis hideg kaját is beszereztem, mert borítékolható volt, hogy vacsoránál előbb úgysem lesz belőle étel.
Lassú tűzön sütőben, római tálban készítettem el, röpke nyolc óra alatt. Erősen elgondolkodtam, hogy keverek valami pikáns rub-ot fűszer gyanánt, de végül maradtam a klasszikus SPG ízesítésnél.

img_1386.JPG

184 komment

Címkék: sör fokhagyma köménymag kelkáposzta feketebors sertészsír kolozsvári szalonna bőrös malachús párolt kelkáposzta

Sárga laskagombás tojás reggelire

2017.09.12. 07:00 Andrass9

Teljesen elcsábított a sárga laskagomba! Nem olcsó, de minden porcikája felhasználható, kellően tiszta, ezenkívül egészséges is :)

21.jpg

A madarasban fedeztem fel, és már a második dobozkával vettem belőle!

185 komment

Címkék: tojás hagyma gomba bors szalonna laskagomba zellerszár sárga laska

Jalapeño paprika, lilahagyma, sárgarépa ecetesen

2017.09.09. 07:00 Andrass9

Tavaly készítettem ilyet először, és nagy sikert aratott. Az első eresztés paprikát le kell szedni, hogy többet is teremjen, így most volt vagy 25 paprikám, amit fel kell dolgozni.

22.jpg

Az uborka is terem, abból is adtam hozzá, hogy még érdekesebb legyen.

97 komment

Címkék: uborka bors koriander cukor mustármag sárgarépa ecet lilahagyma babér jalapeno almaecet jalapeño