Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) Aji Crystal (3) alaplé (44) alma (18) almaecet (5) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (2) aprólék (3) arborio rizs (5) aszkorbinsav (2) avokado (2) ázsiai bolt (2) bab (5) babér (14) babérlevél (19) bacon (20) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (3) bárány (3) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacukor (10) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) bazsalika (2) bazsalikom (26) bazsalikomsó (4) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (4) besamel (4) betütészta (3) biga (2) biovegeta (5) birs (5) birsalma (2) birskörte (2) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (6) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) bőrke (4) boróka (2) borókabogyó (10) bőrősháj (2) bors (110) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (10) búzadara (2) búzafinomliszt (11) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (5) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (4) cékla (8) cérnametélt (2) cheddar (2) Chérie (2) chili (6) chipotle (2) churut (2) citrom (40) citromfű (12) citromhéj (16) citromlé (18) citromnád (9) citromsav (2) citronát (3) creole (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (3) csemegeuborka (2) cseresznye (2) csiga (3) csili (28) csilipaprika (29) csilipaszta (14) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (8) csiperke (13) csipetke (9) csipsz (2) csirke (18) csirkecomb (12) csirkemáj (3) csirkemell (11) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (6) csombor (8) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (18) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (13) cukor (50) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (7) C vitamin (2) dagadó (2) daragaluska (2) darálthús (14) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (23) ecet (11) édeskömény (11) egres (3) élesztő (33) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (3) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (3) fafülgomba (6) fahéj (19) fánk (3) Farkas András (3) farok (2) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (11) fehérbors (17) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (45) fenyőmag (2) feta (3) filé (2) fokhagyma (195) fokhagyma granulátum (4) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (2) füstölt (2) füstölthal (2) füstölt csili (10) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt sonka (2) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (2) garnéla (7) garnélarák (2) gépsonka (2) gersli (2) gesztenye (2) gévagomba (2) ghi (2) ghí (24) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (49) gombapor (4) gombóc (3) Gordon Ramsey (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (2) grill (11) gríz (4) grrr (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gyökér (36) gyömbér (67) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (154) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (12) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (7) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (5) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (3) irdalás (2) jalapeno (14) jalapeño (9) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) joghurt (14) juharszirup (2) juhtúró (4) kacsa (10) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (4) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (20) kaffir lime levél (3) kagyló (7) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (31) kakukkfü (22) kalács (4) kalamata (2) kaliforniai paprika (5) kápia (18) kapor (26) kapormag (4) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (7) karaj (7) karaláb (9) karalábé (15) karamell (3) kárász (5) kardamom (11) karfiol (15) kávé (2) kecsap (3) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (2) kelkáposzta (9) keményítő (4) kemény sajt (2) kenyér (17) kenyérlepény (2) kenyérliszt (15) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (10) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocsonya (2) kókuszreszelék (3) kókusztej (6) kolbász (13) kolbászhús (2) köles (3) kolozsvári (9) kömény (42) konyak (3) könyv (2) koriander (16) koriandermag (9) köröm (13) körte (5) kovász (12) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (11) krumpli (68) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (8) kukoricadara (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (7) kuszkusz (2) láb (2) lábszár (10) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (5) laskagomba (4) lazac (6) lecsó (22) lecsókolbász (2) lekvár (5) lencse (10) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (4) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (2) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (9) lilahagyma (10) lila hagyma (5) lime (26) lime levél (5) liszt (41) Lucullus (2) lucullus (2) lúdgége (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (13) majoranna (33) mák (7) makaróni (2) makréla (2) malacfej (4) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (7) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (2) marha (3) marhacomb (2) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (6) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (2) mazsola (11) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (24) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (2) mussel (2) must (4) mustár (31) mustármag (9) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (8) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (3) olajbogyó (4) oldalas (18) olíva (2) oliva (13) olivaolaj (44) olívaolaj (7) ördögszekér (2) oregano (25) öregtészta (2) osztrigaszósz (3) pác (4) pácolás (2) padlizsán (12) padlizsánkrém (2) palacsinta (4) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (3) paprika (18) paprikacsuma (13) Paprikakrém (3) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (66) paradicsomlé (9) paradicsompüré (12) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (22) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (7) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (7) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (75) petrezselyemgyökér (10) petrezselyem levél (17) pirospaprika (26) piskóta (7) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (7) porcukor (6) póréhagyma (11) pörkölt (9) portobello (3) prézli (18) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (4) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (2) répa (5) retek (3) rétesliszt (7) ricotta (2) rikotta (6) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (18) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (20) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (10) rozmaring (29) rozsliszt (5) rum (7) sáfrány (8) sáfrányos rizs (2) sajt (26) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (18) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (71) savanyúság (2) savanyú káposzta (5) serrano paprika (7) sertéscomb (2) sertéslapocka (2) sertészsír (5) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (3) shitakee (5) shrimp (2) SHU (2) sikér (5) snidling (15) (74) sodó (2) sólet (2) sonka (10) sópehely (2) sör (14) sós citrom (3) spagetti (9) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (19) spenót (25) Spicy Fiesta (5) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (8) sütőpapír (2) sütőpor (3) sütőtök (2) szalonna (32) szárított élesztő (2) szárzeller (8) szeder (3) szegfübors (18) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (27) szerecsendióvirág (25) szezámmag (8) szezámolaj (3) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (3) szójaszósz (11) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (2) szürkemarha (2) szűzpecsenye (5) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (43) tejfel (25) tejföl (39) tejszín (45) teljes kiőrlésű liszt (8) tepertő (4) tészta (4) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (4) tinóru (2) tócsi (2) tofu (2) tojás (110) tojásfestés (2) tojáshab (2) tök (5) tőkehal (6) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (3) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (3) trappista (5) tüdő (2) túró (14) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (12) újhagyma (22) újkrumpli (7) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (112) Váncsa (2) vanília (15) vaníliakivonat (4) vaníliás cukor (5) vargánya (10) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (5) víz (11) vörösbor (8) vöröshagyma (58) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (10) zabpehely (3) zakuszka (3) zeller (26) zellergumó (15) zellerlevél (10) zellerszár (12) zöldbab (7) zöldbableves (2) zöldborsó (16) zöldpaprika (33) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (2) zsemle (7) zsír (24) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.111.111

Yorkshire-i pudding

2016.09.25. 10:14 Andrass9

Fogalmam sincs, ez miért pudding! Azt viszont rengeteget hallottam, hogy az egyik legnépszerûbb angol étel, a roast beef állandó tettestársa az étlapon.

19.jpg

Annyit olvastam róla, hogy már érdekelt mi is ez. Nem láttam a TV paprikán se, maradt a BBC GoodFood weboldal. Nagyon meglepõdtem rajta. Nem is hittem el, ezért gugliztam egy kalap receptet, de akkor se változott ...

17 komment

Címkék: tej tojás zsír liszt

Peposo - Nagyon borsos toszkán marhalábszár puliszkával

2016.09.23. 07:00 Andrass9

A nyáron ismét meglátogattuk az IlMercato-t Akarattyán. Ez talán a legjobb olasz étterem, amiben valaha voltam Magyarországon. Azt nem állítom, hogy olcsó, de a konyha, a sajtok, a sonkák feledhetetlenek.

36.jpg

Most a Peposora esett a választásom, mert imádom a feketeborsot, meg a puliszkát is (PC nevén polenta ...). Várni kellett rá rendesen, de azt nem hiszem, hogy frissen készült. Inkább a puliszka elkészülésére kellhetett várni.

60 komment

Címkék: bor hagyma fokhagyma bors szárzeller vaj rozmaring sárgarépa puliszka alaplé olivaolaj marhalábszár kukoricadara paradicsompüré zellerszár kakukkfü

Egy őszi nyársaLás hagymáék kedvéért

2016.09.21. 07:00 Andrass9

Budapesten már egyáltalán nem lehet avart égetni. A kerti hulladékok egy részét meg nem is komposztálja az ember, ha az fertõzött (pl. paradicsomvész után). Persze ingyen nem viszik el, pedig komposztot készítenek belõle, amit nyereséggel eladnak.

19.jpg

Egyetlen módszer a rendelet kijátszására, ha az ember szalonnát süt. No persze nem a száraz paradicsomszár felett! Az a gyújtós. Néhány szép száraz barackfaág, meg egyéb fadarab a tetejére, és már készül is a szalonnasütõ parázs.

45 komment

Címkék: bor kenyér hagyma szalonna

Vegyes hagyma krémleves

2016.09.19. 07:00 Andrass9

Ez úgy született, hogy találtam a hûtõben egy darab póréhagymát. Nem volt különösebben nagy, hát adtam hozzá egyéb hagymákat, hogy kilegyen legalább egy kis fazék leves belõle.

10.jpg

Szeretem a pórét a maga lágy ízével és reméltem, hogy az egyéb hagymák nem fogják felborítani az egyensúlyt.

27 komment

Címkék: tojás krumpli tejszín fokhagyma parmezán póréhagyma vaj alaplé fehérbors újhagyma petrezselyem szerecsendió ezüsthagyma biovegeta

Konfitált kacsamellfilé zöldborsópürével

2016.09.17. 07:00 Andrass9

Feleségem zöldborsópürét akart enni. Semmi fûszer, se faxni - csak egy klasszikus angol zöldborsópüré, amit fish & chips-hez vagy reggelihez esznek az angolok. Ezen felbuzdulásában vett is másfél kiló mirelit zöldborsót (bár kb ennyi van is itthon a fagyasztóban).

10.jpg

Utánanéztem hát a weben, mi is az angolok püréje, amit én is kedvelek. Nos - vittem neki a szomorú hírt - azt száraz felesborsóból (velõborsó) készítik, mint a mi sárgaborsópürénket. Nem baj! Akkor is zöldborsóból készítsem! Engem meg lehet gyõzni, csak fõzhessek :)

Önmagában a püré persze nem elegendõ, legyen hozzá kacsamellfilé. A napokban hozott azt is: kacsamellbelsõ filé vákumcsomagolásban. Ez az a kis darabka a mellehúsából, ami külön lebenyként könnyedén leválik a nagyobb húsról. Meg legyen hozzá idei sárgarépa párolva ...

25 komment

Címkék: hagyma tejszín fokhagyma zsálya kacsamell vaj zöldborsó sárgarépa kacsazsír fehérbors oregano snidling petrezselyem csombor cayenne zellerszár kakukkfü

Ciprusi hétvége

2016.09.15. 07:00 Waka

No nem én utaztam lasztminutba, a filing költözött hozzánk.
Százados Asszony a közelmúltban tért haza földközi-tengeri útjáról, és hozott nekem pár fűszerkeveréket. BBQ-, tzatziki- és krumplihoz való keverék volt a csomagban, valamint sárga sáfrány. A gyártó - John Per - számomra teljesen ismeretlen, az Interneten fellelhető információk alapján egy kis cégről van szó, amelynek termékei kizárólag Cipruson kaphatók.

17.jpg

14 komment

Címkék: krumpli joghurt pulykacomb kígyóuborka tzatziki

Vörösboros erdei gombaszósz gnocchival

2016.09.13. 07:00 Andrass9

Alapvetõen csak a gombaszószt akartam elkészíteni, mert kaptam egy rakat rókagombát, ami viszont nyersen nem bírja a fagyasztást (megkeseredik). Hoztam Káptalantótiból vargányát is, de az már a fagyasztóban várja sorsát.

35.jpg

Gondoltam, hogy egy kicsit hozzáadhatok a rókagombához - markánsabb lesz a vadgomba illat. A gnocchit viszont a szilvásgombóc fõzésekor maradt krumplistésztából készítettem, így gyorsan meózhattam is a gombaszószt.

53 komment

Címkék: hagyma vargánya vörösbor rókagomba alaplé újhagyma

Sült körteszeletek szőlőmártással

2016.09.11. 07:00 Andrass9

Volt már ilyesmi, de ezt most horgásztam ki a képtárból, tavalyról :) Az úgy van, hogy körteszezonban az ember mindenfélét próbál belõle készíteni, mert az istennek sem akar elfogyni. Ez történt most is: volt egy pár körtém, de már a hátunkon is körte nõtt, vagyis el kellene készíteni másképp!

10.jpg

Most annyival volt egyszerûbb a helyzet, hogy akadt bogyós gyümölcs is, ami éppen megérett. Nevezetten Izabella szõlõ és ribizli a kertbõl. (A körte is ott nõtt.)

19 komment

Címkék: körte balzsamecet szőlő cukor ribizli fahéj fűszerolaj ghí

Bableves kompromisszumokkal

2016.09.09. 07:00 Waka

No nem belőlük főtt a leves, hanem velük. De menjünk vissza Ádám-Éváig.
Jó pár éve nem vetettem már babot, de Kistesó tavaly rágta miatta a fülem, merthogy úgy megenne egy jó szárazbab levest. De nem ám zsenge fejtett babból, hanem zörgősre száradtból. Amikor még termesztettem, sajnáltam a pénzt a drága vetőmagra, vettem inkább a piacon fél kiló tarkababot, abból vetettem, a maradékból meg kijött egy kis adag leves. A csíraképességgel nem volt gond, legalább 95 %-a kikelt, igénytelen, alacsony bokrok lettek, júliusra be is értett a termés. Idén is így jártam el, persze variáltam megint. Volt príma bab a zöldségesnél, de volt egy másik fajta is, majdnem ugyanolyan, de kicsit ducibb. Abból vettem. Hiba volt. Elvetettem a Hegyen a magot, a maradékkal hazafelé beállítottam Kistesóhoz, kezébe nyomtam a zacskót, és elújságoltam neki, mit vetettem.
- Hát, az a helyzet, hogy mostanában nemigen esszük a szárazbabot - így Ő.
- Fasza - mondtam -, de nem fogom kikapálni.
- Tudod, mit kellene vetni?
- No mit?
- Ceruzababot.
- Hát, ha kijössz öntözni meg kapálni, akkor vetek.
- Ó, akkor nem kell.
Volt időm kigondolni, mit is kezdjek vele, odébb volt még a szüret.
Aztán ahogy nőtt a növény, egyre gyanúsabb lett. Nem akart bokrosodni, hosszú kacsok indultak el az ég felé. Rábaxtam a sompolygásra, ez bizony futóbab lett - konstatáltam. Szerencsére beérett a cukorborsó, kinyűttem, a támrendszert meg átköltöztettem a bab mellé. Kapáltam, öntöztem ha kellett egész nyáron, de igen nyeszlett lett. Augusztus végén úgy látszott, érdemes szedni belőle egy adagot. Végigböngésztem, lecsipegettem, ami érettnek tűnt.

1.jpg2.jpg

17 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl zeller sárgarépa csipetke petrezselyem füstölt kolbász fejtett bab cserkészkolbász

Érik a szilva: Szilvásgombóc

2016.09.07. 07:00 Andrass9

Legalább egy éve nem ettünk. Régen a fiunk fõzte, de õ is rég elköltözött. A tészta receptje Varga Zsuzsi barátnõnktõl van, amit egy lekváros derelyénél már leírtam, de azért ismét kifejtem

31.jpg

Feleségem beállított egy rakat szilvával, amit vörösszilvának vett, de az még kéknek is zöld volt :) Viszont magvaváló, így nem kell magokkal harcolni a gombócban.

55 komment

Címkék: szilva tojás krumpli cukor kacsazsír liszt fahéj prézli Varga Zsuzsi

A séf házhoz jön - 4. forduló: Feketekagylós spagetti szardellás morzsával

2016.09.05. 07:00 Andrass9

Ismét együtt a baráti család, immár újabb unokával megspékelve. Természetesen elvállaltam a kagylókészítést, mert olvastam egy érdekes olasz receptet, amit meg akartam fõzni. Ráadásnak barátom édesanyját is elhozták, aki még életében nem evett kagylót (viszont csodaszépre tervezte meg a kertünket anno domini).

35.jpg

Az elsõ három fordulóról már beszámoltam, ez az alkalom kicsit másképp sikeredett. A bevásárlást a barátomék intézték a Metro nagykerben, ahonnan mindjárt kértem is tõlük egy borjúlábat a csodahüttõt gazdagítani (meg a nagycsarnokon kívül csak ott kapni az általam ismert hentesek közül).

30 komment

Címkék: bor spagetti hagyma citrom paradicsom fokhagyma szardella zsálya kagyló oregano olivaolaj csilipaprika

Köményes-kovászos kenyér

2016.09.03. 07:00 Andrass9

Már vagy nyolc hónapja nem ettem bolti kenyeret, csak a saját sütésûeket. Egy ideig titeket is elláttalak kenyérposzttal, de gondolom annyi elég volt.

10.jpg

Ennek a mostani kenyérnek viszont nem tudok ellenállni. Feleségem megállapította, ebbõl õ is kér: a felét! Ez nagy szó, mert eddig megkóstolta a kenyereimet, de azért inkább vett magának bolti vackot.

43 komment

Címkék: víz kovász olivaolaj kömény rozsliszt kenyérliszt sikér szárított élesztő BL112 RL190

Céklaleves

2016.09.01. 07:00 Waka

No nem borscs, nem is jóféle barszcz, vagyis lengyel céklaleves, hanem egy sima zöldségleves némi szokatlan hozzávalóval dúsítva. Úgy esett, hogy hétvégén kicsit túltoltam a húsevést, azért elhatároztam, hogy hétközben csak valami egytálételt főzök, hús nélkül. A zöldségleves adta magát, van friss hozzávaló a kertben, egy kis krumpligombóccal, meg persze egy jó karéj kenyérrel elegendő lesz az én feneketlen bendőm számára is. Legfeljebb eszem utána egy kis gyümölcsöt, mondjuk egy kiló körtét.

16.jpg

81 komment

Címkék: krumpli vöröshagyma fokhagyma gombóc cékla sárgarépa szerecsendió petrezselyemgyökér feketebors petrezselyem levél

Curried Hash Brown - currys tócs(n)i - tükörtojással

2016.08.30. 07:00 Andrass9

A hash brown az angolszászok tócsnija. Reszelt/gyalult nyers krumplibõl készül, lisztet még néha tesznek bele, de tojásos verziót még nem ettem. Feleségem hozott sárgakrumplit, gondoltam, abból készítek magamnak egy klasszikusat. Azután, ahogy a webet böngésztem ötletért, megakadt a szemem egy currys változaton.

38.jpg

Rég ettem már curryt - akkor most itt az alkalom. Szokatlan volt a krumpli formája is, mert se nem szálas, se nem reszelt, hanem pici kockák. Mivel ilyen masinám nincs, ezt biz kézzel kell vagdosni...

27 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma curry bors vaj olivaolaj újhagyma petrezselyem csilipaprika

Szuvidált libacomb hagymás krumplival

2016.08.28. 07:00 Andrass9

Kaptam a kicsilyánytól egy dobókockakészletet, hogy ne legyen gondom azzal, mit fõzzek. Bújkált már egy ideje 2 libacomb a csodahüttõben, amit meg kéne már enni, de nem tudtam mi legyen belõle, elõvettem hát a dobókockákat, mit hoz ki:

30.jpg 31.jpg

Kis jóindulattal a kacsát átnevezhetem libának, és akkor már az elsõ dobás eldönti a kérdést. A Heat meleg étel, a Spicy fûszeres, Smoke ilyenkor nem esedékes, helyettesíthetném konfitálással, úgyis van friss libazsír, de szuvidálást még nem nagyon csináltam, ezért sous vide-del cseréltem le, ami nem szerepel a kockákon, végül az étel típusa is eldõlt :) A joker kocka még nem tudom mit jelent majd az ételben.

53 komment

Címkék: krumpli hagyma uborka libazsír libacomb sous vide szuvidálás ziplock

Mexicorn

2016.08.26. 07:00 Waka

Olajban ropogósra sült, fűszeres csemegekukorica. A boltok junkfood részlegén kapható, ízes ropogtatnivaló. Én különösebben nem rajongom az ilyesmiért, de van, aki meg van őrülve érte. Egy ideje már mozgatja a fantáziámat, gondoltam, itt az ideje ezt is kipróbálni.

15.jpg
Hozzávalók:
- 60 dkg csemegekukorica
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 kávéskanál csili
- olaj a sütéshez

A kertben szedtem pár cső csemegekukoricát. Idén gondoltam egy merészet, és a piszok drága fémzárolt vetőmag helyett egy, az Ősszel eltett csőről morzsolt szemeket vetettem el. Gyönyörűen kikelt, és a termésre sem lehetett panaszkodni. A javát már korábban lekapkodtuk, ami maradt már kissé nyeszlett volt, a szemek is elég szabálytalanra nőttek, de gondoltam, erre még tán jó lesz.
Lehántottam a csuhét, a hajat is lecsipegettem.

1.jpg
Egy megnedvesített tányérba lefaragtam a csőről a szemeket. A szemen kívül óhatatlanul levágott egyéb részek beleragadtak a vizes tányérba, így nem kellet vacakolni a kiválogatásával.

2.jpg
A mozsárba tettem a sót és a borsot, és finomra őröltem.

4.jpg
Beletettem a csilit és a fokhagymát, és azt is megdaráltam.

5.jpg6.jpg
A púderfinomságú fűszereket összekevertem a keményítővel.

7.jpg
A fűszeres keményítőt apránként a kukoricaszemekhez adtam és alaposan összeforgattam.

8.jpg9.jpg
Serpenyőben bőséges olajat forrósítottam és elkezdtem kisütni a kukoricát. Először nem volt gond, de ahogy kezdett színe lenni, egyre jobban kezdett durrogni, főleg, mikor megkevertem.

10.jpg
Az első adagot végül különösebb gond nélkül, hősiesen kisütöttem.
Papírtörlőre szedtem, hogy leitassam a felesleges olajat.

11.jpg
A második eresztésnél aztán beütött a ménkü. Már éppen jónak látszot, mikor kidurrant az egyik. Kiköpött másik ötöt, egy csomó forró olajat, beterítve a konyha jó részét, no meg engem is. Elzártam a lángot, kióvatoskodtam a megsült szemeket, aztán feltakarítottam, közben törtem a fejem: mi a fenét csináljak a maradékkal? Kibéleltem egy tepsit alufóliával, és beleterítettem a többi kukoricát egy kis olajjal meglocsolva.

12.jpg
A sütőben addig sütöttem, míg megfelelő színű nem lett. Kicsit füstölt ekkorra, de már az elején becsuktam és kinyitottam minden ajtót-ablakot, amit lehetett.

13.jpg
Hamarosan kezdődik a meccs, gondosan előkészül. A tasakos pattogatott kukorica elkészül a mikróban. Tálba önti, közben kicsit megsüti az ujját a forró zacskó. Mire a stúdió jelentkezik, már a legkényelmesebb fotelben hever. Sört pattint, ölébe vesz a pattogatott kukoricát, és szemeivel a képernyőre tapad.
Ahogy megkezdődik a mérközés, már tömi is be az első marékkal a szájába, aztán leküldi egy korty sörrel. Ahogy fokozódik az izgalom, egyre szaporábban ropogtat. Gyorsan kiürül a dobozos, száraz, fujtós a kukorica. Lenyúl a fotel mellett hűtőtáskába utánpótlásért. - Nehogy má' ki kelljen menni a frigóhoz, a múltkor is lemaradtam a gólról.
Lassan elfogy a nassolnivaló, szemét a mérkőzésről egy pillanatra le nem véve vadul kotor a tálban ehetőbb falatok után. A végén már csak pár nyomorult égett golyóbis marad. Jobb híján megpróbál elropogtatni párat belőlük. A harmadik kísérletnél törik el a pár hónapja egy használt autó áráért berakott híd.

14.jpg
A házi mexicorn másnapra épp ilyen. Ahogy elnéztem az Interneten, mindenki konzerv csemegekukoricából készíti, talán nem véletlenül. Valamikor télen, ha nagyon ráérek, adok neki még egy esélyt.

16 komment

Címkék: chili feketebors csemege kukorica fokhagyma granulátum mexicorn

Rántott borjúláb

2016.08.24. 07:00 Andrass9

Teljesen beleszerelmesedtem eme eledelbe!

Hamár így jártam (az elmúlt évben legalább ötször ettem a helybéli kisvendéglõben), meg nem álhattam, hogy ne fõzzem meg. Nagyon megosztó étel, mint a rántott velõ is, de én most gondolok azokra is, akik szeretik! Alapanyagot persze kerestem mindenféle henteseknél, de csak néztek rám, mint borjú az újkapura.

49.jpg

Mígnem a Budakalászon székelõ hentesmestert is megkérdeztem Topy tanácsára. Azt azért nem mondta, hogy neki van, de legalább ismerte! (Volt olyan húsbolt, ahol megkérdezték, hogy mi az?) Sõt, egyszer már volt is neki, de magának hozatta a Bálnából. Nem kérdeztem, hogy már elkészítve kapta-e, mert nagy volt a bárdja, így inkább faggattam tovább. Ugyanis nekem a Bálna nem kapcsolódik mészárossal (még a másikkal se, szerencsére). Nem fejtette ki a Bálnát, viszont azt mondta, hogy ismer valakit aki hallotta valakitõl, hogy a Metro áruházban néha van. Ez viszont egy jó iránymutatás volt!

Nyaralásunkból haza kellett szaladni befõzni az õszibarackot, mert persze az pont a közepén érik. Az út viszont a Metro mellett vezetett! Beugrottunk hát venni pici paradicsompürés üvegeket a csiliknek vagy százat, meg akkor már megnéztem a hentes részleget, ahol lásd csak: egy szem borjúláb árválkodott a polcon. Mondjuk nem tûnt kicsinek, beraktam hát a kosaramba, de kifaggattam a henteset, hogy szokott-e lenni, és mikorra vár újabbat. Nos, ez a Metro péntekenként kap friss tõkehúst, jöjjek vissza péntekre. Rendben, bejegyeztem a memóriámba, hazaérve pedig az 1,2 kg-os pici lábacskát a csodahüttõbe. Látjátok, így mûködik ez a csodahüttõ: nem csak találok benne csodás dolgokat, de rakok is bele néha :)

52 komment

Címkék: hagyma mustár majonéz bors fehérbor cukor sárgarépa citromlé gyökér szerecsendió tejfel zellerszár borjúláb szerecsendióvirág paprikacsuma szegfübors marhaoldalas

Libatöpörtyű és libazsír

2016.08.22. 07:00 Andrass9

Ez a kettõ a készítés során kéz a kézben található. A boltban persze kapni külön-külön is, de az nem olyan jó, mint a langyos töpörtyû friss kenyérrel és lilahagymával! A tepertõ-töpörtyû vitába most nem bonyolódom bele, én mindkét kifejezést használom.

21.jpg

A madarasban jártam, és nem tudtam ellenállni 1,5 kg szép tálcás bõrös libahájnak 699Ft-ért (kettõt nem mertem venni, mert annyi zsírt soká ennénk meg). Egy ideje már elfogyott a libazsír, és néha az jobb lenne, mint a kacsáé, meg olyan jó lenne egy kis friss libatöpörtyût enni. Arról nem is beszélve, hogy van két szép hízott libacomb a csodahüttõben, amit megabálhatnék benne (konfitálnám divatos kifejezéssel).

30 komment

Címkék: kenyér víz lilahagyma libaháj bőrősháj

Szarvasgomba

2016.08.20. 07:00 Waka

Z hazalátogatott a ködös Albionból. Hozta a feleségét, a fiát és bónuszként A-t. A-val régóta nem találkoztam. Egy időben rengeteget lógtunk együtt, jó pár kocsmában megfordultunk, még szüretelni is voltam náluk, aztán megnősült, és szép lassan eltávolodtunk egymástól. Pár éve, mikor Z aktuális látogatása során összefutottunk, volt is valami kis feszültség közöttünk.
Fáztam is kicsit az újabb találkozástól, de nem volt semmi baj, jól eldumálgattunk. Természetesen a főzés és a kert volt a téma, az utóbbit meg is látogattuk. Főzés terén nem remekeltem, tekintve, hogy reggel hatkor keveredtem haza egy koncertről, ami a zenekar tagjaival folytatott monstre turnéba torkollott. Éppen nyitott a bolt, vettem kiflit, némi felvágottat, sajtot és zöldséget, hazaérve gyorsan főztem pár kemény tojást, mivel a trónörökösnek éppen az a kedvence, aztán aludtam három órát, hogy szalonképesebb legyek, mire megjönnek. Rendben le is zajlott a vendégeskedés.
Két napra rá hívott A, hogy ráérek-e, mert hozna nekem valamit. Ráértem. Beállított egy szarvasgombával. Valahol Kecskemét mellett kapta valakitől, aki ki tudja honnan vette? Örültem neki, bár eddig kimaradt az életemből, legalább is így friss formájában. Bújtam az Internetet, mit is kezdhetnék vele. A friss felhasználásra nem volt módom, már megfőztem hétvégére, meg aztán nem is értem rá nagyon bütykölni vele, menni kellett a kertekbe.
Végül egy szarvasgombás vajat és egy olajat készítettem.

17.jpg

33 komment

Címkék: spagetti parmezán szarvasgomba olívaolaj grana padano parmigiano reggiano pecorino romano

Egyszerű, egybensült fasírt

2016.08.18. 07:00 Andrass9

Nem hívhatom vagdaltnak, mert a hús darált volt, bár a zsemlét azt vagdostam (meg a mutatóujjamat is ...) Ennek ellenére megér egy posztot, nagyon könnyû elkészíteni, és csodásan szaftos, könnyû lett.

25.jpg

A sok mindeféle fõzés közben majdnem elfeledkeztem a fasírtról, pedig a hús már ott sasolt a hûtõben. A lökést egy szép puha és ízes lángoltkolbász darabka adta meg!

20 komment

Címkék: tojás kenyér hagyma paprika bors majoranna szalonna zsemle darálthús paradicsompüré petrezselyem kolbászhús sópehely

Az év első csilikrémje

2016.08.16. 07:00 Andrass9

A Spicy Fiesta hibrid a leghamarabb beérők között van, de az Anaheim csilit se kell félteni. Sokkal inkább a csiliültetvényemet, mert a macskánk elõszeretettel üldözi el a szomszéd macskákat, meg verekszik is velük. Egyelõre õ van nyerésben, pedig már nem is lány ...

22.jpg

Ez a macskaharc egy alkalommal a csilibokrok között kulminálódott, ezért sok ág letörött, paprikák lepotyogtak. Összeszedtem hát az éretteket, meg a leesetteket, hogy ezt elteszem.

26 komment

Címkék: lilahagyma olivaolaj habanero Anaheim Spicy Fiesta

Spenótos-ordás-cukkínis ravioli paradicsommártással

2016.08.14. 07:00 Andrass9

Ha trendi akarok lenni, akkor ricottásnak nevezem, de a kispiacon ezt nekem ordaként adta el a készítõje. Azt mondta, tegnap készült, így gyorsan fel akartam dolgozni, mert a friss alapanyagok állítólag sokkal jobbak (hmmm - és egy parmezán sajt? ...)

47.jpg

Fõztem már raviolit, de a ricottával nem igazán lettünk jóbarátok még odaát, a nagy pocsolyán túl sem, merthogy a túróra nem igazán hasonlított. Most viszont eldöntöttem, hogy adok még egy esélyt neki. A spenót ugyan már lement a kertben, de fagyasztottam le eleget. Fûszerek is nõnek, mint a dudva. A cukkínit is a piacról hoztam, a kedvenc néninktõl, aki nem szégyelli, ha szépséghibás az áruja, viszont mindig frisset hoz!

36 komment

Címkék: spenót tojás fokhagyma ricotta parmezán zsálya bazsalikom vaj rozmaring cukkíni olivaolaj újhagyma petrezselyem salotta orda csilipaprika sült paradicsom kakukkfü

Kiskerti színjáték

2016.08.12. 07:00 Waka

A tarkabarka mángold magja is a karácsonyi csomagban volt. Én kértem, naná! Kistesó piszkosul szereti, minden éveben vetek neki, gondoltam, bosszantom egy kicsit a szokatlan színkavalkáddal. Persze, annyira gonosz nem akartam lenni, vetettem mellé hagyományos színűt is. Hála az időjárásnak, lett is egy majd' 15 méteres sor, csaknem 70 centis levelekkel. A sok szép színes szár csábított, hogy felhasználjam, elsőként egy köretet készítettem belőle.

1.jpg

2.jpg

16 komment

Címkék: krumpli fokhagyma mangold mángold feketebors

Meggyszörp és meggylekvár egy füst alatt

2016.08.10. 07:00 Andrass9

Tavaly nagyban tettem el meggyszörpöt meg hozományaként meggylekvárt is, ami olyan sikert aratott, hogy el is fogyott. Nálunk egy év alatt ritkán fogy el, amit befõzünk, így állandóan dagad a kamra fala, hogy beférjünk.

10.jpg

Ismét a legnagyobb melegben vettünk két rekesz meggyet a kispiacon. Rázott meggy volt, de gyönyörû! Legalább nem kell a szárával is bajlódni. Feleségem 24 üveg meggykompótot alkotott belõle, de azért hagyott nekem is 9 kilót, hogy ismét fõzhessek meggyszörpöt. Ebbõl ugyan nem lesz sok, de lesz ismét lekvár is ...

66 komment

Címkék: meggy cukor aszkorbinsav citromsav nátriumbenzoát C vitamin NaBe

Újra a Malackrumpliban jártunk

2016.08.08. 07:00 Andrass9

Többször is, mivel gyerekeinket is elvittük hozzájuk. Mivel eléggé kiesnek a Balatonfüredi fõsodorból, nem árt róluk ismét írni, hátha elmegy még valamelyik olvasónk is hozzájuk. A bisztró kicsit megváltozott. Az italokat különválasztották az ételektõl. Ez ugyan nehézkessé teszi a vendégek életét, viszont nem köti le a pincérek és a grillezõk energiáit. Hasonló célt szolgál a bejáratnál leadható ételrendelés is. Fura ugyan, hogy ott ácsorognak a vendégek az étlapot olvasgatva, mit rendeljenek, viszont a rendelés azonnal befut a megfelelő terminálra a konyhába vagy a grillpultra. A fõhelyre egy monstrum került, aminek hozamát (pulled pork és BBQ marhaszegy) porciózzák ki a grillpultnál. Itt készül a hamburger, a pulled pork szendvics és a marhaszegy, amit a csúcsidőben hárman, később viszont csak Tamás szervíroz. Sokmindent megpróbáltunk, hogy átfogó képet adjak a bisztróról:

Angus hamburger a kicsilyánynak: hagymalekvár ágyon, saját sajtszósszal nyakonöntve grillezett cukkínivel és céklalevéllel megtetõzve, kovászos uborkával és csipsszel (ez utóbbihoz a Keszthelyi Burgonyakutató krumplijaiból termesztenek a saját biofarmjukon).

12.jpg

23 komment

Címkék: csipsz krumpli hamburger cukkíni mangalica marhaszegy pulled pork Angus