Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (245) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (46) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (63) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Rizses csirkemáj rókagombával

2017.06.26. 07:00 Waka

Azok a kiadós esők, melyeknek - legalább is szerintem - itt kellett volna leesni, kikerülték a várost. Akár délről, akár északnyugatról jött, meglátva a Húszemeletest, éles kanyart vett, és máshol áztatta a földeket. Pápán például négyszer is volt idén kiadós eső. Köszönhető ez a bakonyi szélnek, amely nagyjából a 8-as út vonalában húzódó, észak-nyugati irányú "szélcsatornában" jön létre. Ehhez még hozzájárul a várost övező fennsík, ahol nyáron felfelé szálló légáramlatok alakulnak ki, valósággal eltolva az érkező frontokat.
Szóval Pápán volt csapadék bőven. Vi onnan jár be minden nap. Férje szenvedélyes és értő (még tanfolyamot is végzett) gombász, ráadásul nyugdíjas, tehát piszkosul rá is ér. Szóval együtt van minden feltétel, hogy dúskáljanak a gombában. Vi pénteken egy szatyrot nyomott a kezembe. Kis üvegekben szárított és őrölt trombitagomba és vargánya, és egy kis zacskó friss rókagomba volt benne!

1.JPG

Éppen kapóra jött. Rizses csirkemájat akartam hétvégére főzni, de a sárgarépás-borsós változathoz nem volt kedvem. Mindenesetre valami kellett bele a máj mellé, és a rókagomba megfelelőnek tűnt erre a célra.
A rizses csirkemáj már jó ideje tervben volt, egészen pontosan a szalontüdő óta. A hozzávalók megfőzése után lett egy fazék abálólevem. Gazdag, fűszeres, sötét színű leves volt, sajnáltam volna kiönteni. Mikor leülepedett, másfél litert lefejtettem belőle és lefagyasztottam. Ezt szolgált aztán az étel felöntésére.

15.JPG

18 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma rizs csirkemáj paradicsomlé majoranna húsleves lecsó rókagomba Paprikakrém

Érlelt bélszínszeletek, sajtok és grillkolbász a grillen

2017.06.23. 07:00 Andrass9

Itthon ebédelt a kicsilyány, ki kell tennem magamért! Találtam a csodahüttőben egy érlelt szép bélszíndarabot, amit rendkívüli alkalmakra tartogattam. Ez biztos jó lesz - szereti a lyány a marhahúst.

20.jpg

A feleségem az átsült húsokat szereti ... A kicsilyány jó keményre átsütve :((( Anyja lánya! Mit tehetnék, megsütöm nekik well done.

55 komment

Címkék: mustár fokhagyma bélszín majoranna oregano feketebors kakukkfü Camembert Hajdú grillsajt Wiesbauer kolbászkák

Gombaragu és petrezselymes újkrumpli

2017.06.20. 07:00 Andrass9

Szerencsésebb blogtársaim már erdei gombával készítenek finomságokat. Nekünk, pestieknek, csak csiperke jut. Nem panaszkodom, feleségem (aki gyűlöli a gombát - is) most is megörvendeztetett egy doboznyi barna csiperkével. Annak már majdnem gombaíze van :)

25.jpg

Pizzaszeletvágó olvasónk emlitette szerencsés gombaraguját csirkés újkrumplival. A csirke nekem nembejön, meg a ragut is kicsit másképp készítem (nálam a tejszín gyakran használt alapanyag a főzéshez), de mindenképpen ő inspirálta ezt az étket.

86 komment

Címkék: hagyma tejszín bors fehérbor vaj majoranna kacsazsír liszt oregano újkrumpli kakukkfü új fokhagyma petrezselyem levél barnacsiperke

Töltött zsemle

2017.06.17. 00:00 Waka

Ha azt mondom, MSE nem rajong a túróval töltött zsemléért, egészen finoman fogalmazok. Katonai pályám egy hosszú korszakában konyhaügyeletes szolgálatot adtam, havonta akár hármat is. Nem rajongtam érte. Veszekedni a hőzöngő sorkatonákkal, a lusta sor-szakácsokkal, folyton lesni, hogy mit lopnak el a polgáriak, kajtatni a csellósokat, akik egyből ellógtak, ha az ember nem volt a seggükben. Az élelmiszer-rajtárban minden alkalommal megpróbáltak átverni, és ha észrevettem a suskust, csak a vállukat vonogatták. Estére csatakosra ázott a bakancsom, a hagymaszagú ruha rám izzadt, én meg hullafáradt voltam az egész napos nyüzsgéstől. A péntek volt a csúcs. Három napra való alapanyagot kellett vételezni, naponként rendszerezni, szétpakolni. A parancsnokságon szolgáló csajok kisírták maguknak, hogy máskor legyenek szolgálatban, nekünk jutott a péntek, meg a hétvége.
Egy alkalommal sikerült péntek helyett szombatra beférkőznöm. Pénteken MSE volt szolgálatban, ebédre pedig töltött zsemlét készítettek. Ahogy kisült, meg is evett egyet (szerinte), majd kisvártatva rosszul is lett. Az okosok kitalálták, ha már másnap én leszek szolgálatban, akár le is válthatom. Az ebéd kellős közepén vettem át a kuplerájt, aztán mehettem vételezni, pakolni, szortírozni. Annyi előnye volt, hogy szombat reggel nem kellett magamtól átvenni az alapanyagokat.
Azóta gyakran húzzuk MSE-t, hogy azt a hatodik zsemlét talán mégsem kellett volna már megenni, és ha az van a csumiban ebédre, minden alkalommal szólunk neki.

9.JPG

25 komment

Címkék: tej túró mazsola vaj zsemle vaníliás cukor citromhéj töltött zsemle vaníliakivonat

Wagyu marhanyak tárcsán

2017.06.14. 07:00 Andrass9

A madarasban futottam bele csodás marhanyakba, szokásos marhanyak áron. Ez is azon húsok közé tartozik, amit az átlag madaras vevő nem vesz meg, hogy "hú milyen zsíros"!!! Én viszont rögtön láttam, hogy ez biz Wagyu marhából van, megvettem hát mind a hármat, amit a pulton találtam.

21.jpg

A kicsilyány még itt van (szedi a cseresznyét az ominózus cseresznyefáról - létráról), a fiam is jön mindjárt haza. Úgy gondoltam, hogy ez a hús remek lesz tárcsán megsütve. A fiúknak medium rare, a lányoknak well done módra.

43 komment

Címkék: spárga rizs bors olivaolaj marhanyak bazsalikomsó kakukkfü lila spárga

A szezon utolsó spárgája - most lila színű

2017.06.11. 07:00 Andrass9

A kispiacon akadtunk rá egy szokatlan színű spárgára. A termelő szerint ez egy új telepítésük, íze lágyabb, mint a zöldspárgáé, viszont sokkal nagyobb sípokat hoz, ergo gazdaságosabb számukra. Mivel árban azonos a többivel, vettem hát egy fél kilót próbára. A hűtőben sasolt bő kilónyi vastag fehérspárga, amit a Fény utcai piacon így szezon vége felé nagyon kedvezményesen lehet kapni. Jó alkalom a kettőt összehasonlítani!

20.jpg

A fenti kép egy másik poszthoz tartozik, de akkor hasonlítottuk össze a két spárgafajtát. Lett volna még egy adag zöldspárga is, de az elgyalogolt a hűtőben ...

97 komment

Címkék: krumpli tejszín fokhagyma spárga vaj cukor fehérbors petrezselyem szerecsendió zöld spárga tojás sárgája lila spárga

Húsos palacsinta

2017.06.08. 07:00 Waka

Nem, nem a hazai csúcsgasztronómia zászlóshajójáról, a second hand food koronázatlan királyáról, a hortobágyi húsos palacsintáról lesz szó. Más. Azt nem mondom, hogy bolognai, mert a feldühödött bennszülöttek már rohannak is a csűrbe elővenni a lezsírozott luparát, hogy elégtételt vegyenek a gyalázat miatt. No meg aztán utána sem olvastam rendesen, így utólag kiderült, hogy eleve rosszul álltam neki. Maradjunk abban, hogy afféle bolognai ihletésű ételt főztem.
Eredetileg cannelloni tésztával terveztem készíteni, de a múltkori zöld palacsinta adott egy ötletet. A kuih dadar a maga nemében fiaskó volt, de a palacsinta hajtogatásának módja megtetszett. Ahogy a kertben matattam, formát is öltött a fejemben, hogyan készítsem el.
Talán zenét kellene hallgatnom gyomlálás közben, akkor jobb ötleteim születnének.

21.JPG

66 komment

Címkék: vöröshagyma palacsinta fokhagyma paradicsomlé szárzeller kakukkfű paradicsompüré húsos palacsinta erdélyi szalonna bazsalika Maasdamer

Csülkös bableves hirtelen felindulásból

2017.06.05. 07:00 Andrass9

Az úgy volt, hogy palántát akartam venni a kispiacon, de nem volt. Ott volt viszont a fóti hentes füstölt áruja, amelyek között egy aranyos kis csülök csücsült. Decemberben már posztoltam a sokadik bablevest, de ez a csülök akkor is hazajön velem, nincs vita!

22.jpg

Már több éve veszünk tőlük sonkát, csülköt, tepertőt, de még soha nem csalódtunk! Rendesen pácolt, aromás, és hagyományosan füstölik a húsokat.

76 komment

Címkék: hagyma zsír fokhagyma zeller bab bors csülök sárgarépa babér liszt gyökér pirospaprika borókabogyó karaláb szegfübors

Kaszás pecsenye

2017.06.02. 07:00 Waka

Rendszeresen szerepel ez a fogás nálunk a csumiban, bár másképp készítik, mint az általam fellelt receptek írják. De mit is várjak ott, ahogy fagyasztott zöldborsót és konzerv gombát tesznek egy ételbe, mit aztán brassóiként tálalnak. Tulajdonképpen ez is majdnem olyan, csak egészen más. Szokás szerint mentem a saját fejem után, úgy készítettem, ahogy érzésem szerint kell. A krumpli épp kisül, mire a hús megpuhul.
Mindenesetre egyszerűen és főleg gyorsan elkészíthető, bőséges étel, ami így a kerti munka dandárjában nem egy utolsó dolog.

14.JPG

49 komment

Címkék: krumpli vöröshagyma fokhagyma paradicsomlé sertéscomb pulykacomb lapocka füstölt kolbász feketebors Paprikakrém kaszás pecsenye

Spenótos-fetás rétes (görögöknél spanakopita)

2017.05.30. 07:00 Andrass9

Továbbra is dúl a konyhámban a spenót! Most éppen ennyit szedtem le, hogy feldolgozzam és eltegyem valahogy. Mindössze két 2,5 méteres sort vetettem a kertben. Esküszöm!!

10.jpg

Valami olyan változatot kerestem, amit még nem főztem, és így akadtam a görögök spenótos rétesére.

52.jpg

Ők kaporral is fűszerezik, ami feleségemnek nem jön be, ezért maradtam a módosított receptemnél.

27 komment

Címkék: spenót tojás hagyma sonka fokhagyma bors vaj feta olivaolaj búzadara szerecsendió tejfel réteslap gríz feketebors

Meztelen rikottás-spenótos ravioli, avagy a gnudi

2017.05.28. 07:00 Andrass9

Ejtsd: nyudi ...

Az olaszok népszerű megoldása a tészta nélküli spenótos-rikottás gombócra. Mifelénk is van hasonló, csak mi túrógombócnak hívjuk :)

Mivel még mindig spenótot főzök spenóttal, kerestem valami érdekesebb megoldást a következő adaghoz. Minden esetre a kispiacon vettem egy adag friss ordát, mert az nagyon finom a spenóttal keverve. Erre bizonyíték a sikeres spenótos-ordás ravioli is.

47.jpg

A weben keresve bukkantam a gnudira. A szó azt jelenti, hogy pucér/meztelen, és a rikottás-spenótos gombócot hívják így (főleg Firenzében). Egy életem, egy halálom: ezt megfőzöm, bár a feleségem nem ragaszkodik nagyon a túrós gombóchoz. Spenót van még bőven hozzá a kertben, és az elkészítéséhez egy nagyszerű ötletet is eltanultam, amit most továbbadok nektek is.

27 komment

Címkék: spenót hagyma sajt fokhagyma bors vaj liszt oregano olivaolaj rikotta szerecsendió orda tojás sárgája

Spenótpüré ismét

2017.05.25. 07:00 Andrass9

Minden tavaszon, amikor a kertemet elborítja a spenót, kénytelen vagyok főzni legalább egy "parajpürét" - a klasszikusat, ami be van rántva, sok fokhagymával, feketeborssal és régen zsemlével (amikor még volt zsemle), manapság saját zsemlemorzsával, ami bolti stangliból készül sütőben átsütve és durvára darálva. Ugyan nem panko, de majdnem :)

28.jpg

Most is szedtem egy bő fél kilót, amit aztán feleségem unszolására estére el is készítettem.

29 komment

Címkék: spenót tej zsír fokhagyma szódabikarbóna liszt feketebors prézli

Feljelentettek, mert a májusi cseresznyefám utcára lógó részét nem vágtam le

2017.05.24. 07:00 Andrass9

Van egy nagy cseresznyefám, amit a kerítéshez kb 1,5 m-re ültettünk még vagy 28 éve. Akkor még utca se volt, se kerítés, csak agyag és sár (értsd: a kukásautót daruskocsival kellett kimenteni a sárból). Azután leaszfaltozták: volt az eseményre utcabál is! A polgi is eljött! (a nagylyány meg leégette a karácsonyfaizzókat, mert azok 110V-osak voltak... :). Mindenki boldog volt!

Kicsit furcsa lett az útirány, mert szemben meredek a hegyoldal, oda nem fér járda se, a mi oldalunkon meg a szomszéd megumbuldálta, hogy nála szélesebb legyen az előkert, mint nálunk. Engem ez nem különösebben érdekelt: kisebb, hát kisebb. Annál is kevesebb füvet kell nyírnom :) Persze szépen elkészítettük az előkertet is: új fű, a kerítés mentén árnyékliliom, írisz, yucca, hajnalka a kerítésre, stb. Még egy járdát is leraktunk járólapból vízelvezetéssel! Ez a 21m járda az egyetlen ebben az utcában! Hiába volt a szomszédnak nagyobb előkertje, abban lelkesen kocsiparkolót alakított ki sok bokorral, amitől arrafele gyalogolni nem lehetett. Aztán a többiek sem készítettek járdát. Mindenki örült, hogy be tud parkolni a háza elé, ezért sok-sok buxus állja útját a gyalogosoknak. Emlékeztetőül: az utca túloldalán kb 300m-en nem lehet járdát kialakítani, mert olyan meredek a rézsü! Kérdezték is, én miért csinálok járdát, dehát akkoriban még törvénytisztelő állampolgár voltam. Igaz, az véget ért a telkünk szélénél (kezdődni meg a telkünk másik szélén kezdődött, lévén saroktelek). Mivel nem titok, hol élünk, megnézhetitek a Goggle térképen is:

gmaps.jpg

Ott jól látszik a rövidke járda a saroktól a szomszéd telekig.

Vagyis nem teljesen látszik!

Egy nagy fa takarja a járdácska egy részét!

No, itt lesz érdekes a dolog. Mi ezt a roppant korai cseresznyét úgy metszettük, hogy a legtöbb termés az utcára jusson, így ott az ágak a földig lenyúlnak.

Hogy miért?

Rengeteg a gyerek a környéken, és ez a legkorábbi gyümölcs, ami érik. Az évek alatt megtanulják a legkisebbek is, hogy az ágakra vigyázni kell, mert jövőre nem lesz cseresznye. Nem tudjuk megszámolni se, hány gyerek, család jön cseresznyézni május közepétől (persze van olyan is, aki vödörrel jön ...). Már a hónap elején nézik, hogy érik-e már a cseresznye, meg szólnak, hogy "ott benn a kertben látnak pirosat, megkaphatják-e?".

Lehet erre nemet mondani????

Mi nem tudunk. A mi gyerekeink már felnőttek, de a környéken rengeteg a páréves, akinek ez igazi élmény: friss gyümölcs egyenesen a fáról. No GMO, no permetszer vagy vegyszer. Ez a fa az ELSŐ, amelyik a környéken terem. Pont ezért soha nem vágtuk vissza az átnyúló ágakat (ennek a macska is örül: ott megy ki az utcára :)

Ma délután becsengettek az önkormányzattól, hogy minket feljelentettek, mert a kinyúló cseresznyefa nehezíti a járdán való közlekedést.

 

Ez igaz. Az ágak leérnek földig, hogy a nullkilométeres kisgyerekek is elérjék! És ezt szándékosan hagytuk lenőni!

Mire a cseresznye leérik, és a fáról leszedik a gyümölcsöt, természetesen az ágak ismét magasabbak lesznek, bárki tud alattuk a "járdán" biztonságosan gyalogolni.

Ezek után ma délután csengettek a közterületfelügyelettől(?), hogy a járdán való biztonságos közlekedést a cseresznyefám akadályozza, ami egy állampolgári bejelentés alapján jutott a tudomásukra. A hivatalnokok becsületére legyen mondva, ők is ki voltak a bejelentésen akadva, amikor meglátták a helyzetet...

Nem tudom mit tegyek, de az biztos, hogy állampolgári engedetlenség lesz a vége, mert vagy felszedem azt a mini járdát is, vagy egyszerűen nem is reagálok.

Szerintetek ez normális????

Még mindig nem tértem magamhoz!

Elnézést, hogy ennyire eltértem a blog témájától (bár a cseresznye is ennivaló), de nem tudom magamban tartani.

 

118 komment

Címkék: cseresznye

Szalontüdő

2017.05.22. 07:00 Waka

Veszprémben a Gourmandia étterem híres volt az ott készülő szalontüdőről. Pár korszakkal ezelőtt a polgi nagy kedvence volt ez a fogás, keddenként, mikor étlapon volt, mindig ott ebédelt. Polgármesterek jöttek-mentek, a legutóbbi pedig szépen átszokott az új csicsás közösségi létesítménybe. Vele együtt a hivatalnoksereg is elpártolt a nagy hírű étteremtől. Manapság már csak rendezvények, esküvők alkalmából nyitnak ki, illetve catering szolgáltatást nyújtanak külső helyszíneken tartott eseményekhez.
A tulajdonos öccse, Cs által gründolt sörözőbe járok nap mint nap, néha elmerengünk a régi szép időkről.
- A vége felé már csak szívből készült a fogás - így Cs -, mivel a hatósági állatorvos nem engedi forgalomba hozni a tüdőt.
Szerencsére, mikor legutóbb a Nagycsarnokban jártam, sikerült vennem egy szép adagot. Szívért a helyi henteshez (szintén Cs) mentem múlt csütörtökön.
- Mi lesz belőle? - kérdezte.
- Szalontüdő. Sikerült vennem tüdőt Pesten, most megfőzöm.
- Ha kell tüdő, szólj csak.
- De hát nem veszi el az állatorvos?
- Kitől hallottad ezt a baromságot?
- A druszádtól.
- Az is maradhatna a kaptafánál.
Miután ilyen prímán tisztáztuk a belsőség kérdését, nem volt más hátra, mint megfőzni. Azt azért tudni kell, hogy 2010 óta - akkor jelentkezett be először a köszvény - nem ettem belsőséget. Pár falat máj és szív persze lecsúszott, ha egész madarat vettem és volt benne, de a komolyabb dőzsölések elmaradtak. Most adtam az érzésnek rendesen.

18.JPG

35 komment

Címkék: vöröshagyma mustár fokhagyma tejföl szalontüdő cukor zsemlegombóc csili sárgarépa babér liszt petrezselyemgyökér sertésszív feketebors sertészsír csemegeuborka sertéstüdő

Krémsajtos-spenótos fúrótészta

2017.05.19. 07:00 Andrass9

Spenótszezon van (legalábbis nálam a kertben), és végre - kicsit bicegve - kijutottam, hogy leszedjek egy ételre valót.

Gondolkodtam, hogy hagyma olvasónk tiszteletére mit készítsek belőle, mert ő nagy spenótkedvelő volt! Én viszont nem eszem pizzát, a Papa John's-ból se hozathatok. Maradt a tészta.

10.jpg

Lehet tejszínnel is készíteni, de inkább a krémsajtokat részesítettem most előnyben, ezért Vacak2 kolléga sem fog megszidni. A fűszernövények is aktívak már, abból is vágtam a szedéskor.

33 komment

Címkék: spenót mascarpone fokhagyma vaj fehérbors oregano snidling krémsajt szerecsendió

Sörös csirke

2017.05.16. 07:00 Waka

Ezerrel tombol a kerti szezon, minden szabad percemben a földet túrom. Gyors, egyszerű, kiadós étel kellett. Az sem hátrány, ha ezek mellett még finom is.
Sörrel régóta terveztem már főzni, átfutottam jó pár receptet, kerestem, mi lenne megfelelő. Csülköt például lehetne sörrel készíteni, csak az nem lenne gyors. Olyasmiből kell főzni, ami hamar megpuhul. Maradt hát a csirke. Nem mellesleg, éppen volt pár a fagyasztóban, tehát menni sem kellett utána. Más után kellett, de az már munkából hazafelé belefért. Ahogy a sör is. Megkóstoltam a Soproni IPA-ját. Nem egy kézműves remek, de a világosnál nagyságrendekkel jobb. Csak éppen sehol nem kapni a környéken, kivéve a Sörözőt. Onnan vittem hát egy (három) üveggel az ételbe. Meg a szakácsba, nehogy kiszáradjon szegény.

11.JPG

62 komment

Címkék: sör vöröshagyma tejszín fokhagyma zeller csirkecomb sárgarépa kaliforniai paprika libazsír petrezselyemgyökér sörös csirke cajun fűszerkeverék

Fúrott krumpli

2017.05.13. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt pizzaszeletvágó tollából

Egy idős rokonom mutatta nekem először a krumplifúrót, és persze a fúrott töltött krumpli receptjét, jó 35 évvel ezelőtt. Persze akkor még egyikünk se volt "idős", de az öreg pár hete nincs már köztünk.

Néhány napja akadt a kezembe, a tőle kapott krumplifúró, a fiókban való turkálás során.

Lehet ilyet kapni, Waka is írt egy ilyen készletről pár éve, a videó megosztón is jelen van egy újabb fajta.

Viszont az enyém nem megvásárolható darab. A háború utántól, a rendszerváltás körüli kényszer nyugdíjazásokig, az öreg több mint negyven évig dolgozott egy nagy gyár lakatos üzemében. Ott kezdték a munkatársakkal 'gyártani' ezt a krumplifúrót, szigorúan saját célra. Nem lehet tudni, hogy ők találták ki, vagy csak másoltak egy meglévő darabot, de lényeg, hogy az enyém onnan származik, és ha már kezembe akadt, elkészítettem a fúrott krumplit az öreg emlékére.

11.jpg

158 komment

Címkék: tojás krumpli paradicsom sajt tejföl bors csirkemell vaj szalonna petrezselyem főtt tojás biovegeta

Spárgaleves, egyben sült karaj

2017.05.10. 07:00 Andrass9

Anyák napját ünnepeltük hétfőn (vasárnap mindenki valahol csavargott). Valami finom ebéd kellett, lecsaptam hát a feleségem által vásárolt spárgadarabokra. Ez ilyentájt már a Fény utcai piacon is akciós! A leves kérdése tehát eldőlt. A csodahüttőben keresgetve találtam egy szép csontos karajt. Vacilláltam, hogy kolbásszal töltve, vagy másképp, de a "másképp" győzött...

10.jpg

Körítésnek találtam szép Mozart krumplit, meg sok hagymát. A salátát viszont az ünnepelt fogja elkészíteni :)

65 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma zsír mustár fokhagyma spárga fehérbor karaj vaj majoranna cukor rozmaring fehérbors olivaolaj szerecsendió feketebors kakukkfü cajun fűszerkeverék

Kuih dadar

2017.05.07. 07:00 Waka

Bár a neve úgy hangzik, mint valami harmadik világbéli diktátornak, ez egy príma étel. Indonéz kókuszos palacsinta. Zöld. Szerencsés esetben.
A szokásos gasztrobarangolás közben bukkantam rá. Akadt magyar nyelvű recept, alapként azt használtam, de persze megnéztem még számosat, hátha adnak valami tippet. Az alapanyagok beszerzése okozott ugyan némi problémát de azért megoldottam. Sajnos a pandan pálmám elfagyott, mert az inas nyitva hagyta a télikert ajtaját abban a finom januári zegernyében. Meg is verettem a hajdúkkal, mielőtt kidobták volna az utcára. Maradt a konzerv, szerencsére a közelmúltban eljutottam az Ázsia boltba, és emberesen bevásároltam.
Innentől már csak egy szabad másfél óra kellett összedobni a fogást. Persze nem sikerült valami fényesen, de majd finomítok még rajta.

15.JPG

13 komment

Címkék: tojás kókusz kókusztej szezámolaj pálmacukor búzafinomliszt pandanlevél kivonat

Vörösboros kacsapörkölt

2017.05.04. 07:00 Waka

- Pistike, mi készül a kacsából?
- Töpörtyű.
- És még mi készül a kacsából?
- Töpörtyű.
- Pistike, szoktál aludni?
- Szoktam.
- Mi van a fejecskéd alatt?
- Párna.
- Mi van a párnában?
- Toll.
- Na látod. Akkor mi készül még a kacsából?
- Töpörtyű.
A nyájas olvasóközönség nyilván most egy emberként hördül fel. Miféle barbár lehet, aki kívül roppanós, belül rózsaszín kacsamell, szuvidált kacsacomb, ne adj Isten, kispárna helyett pörköltet készít a kacsából?
Hát én.
Pénteken az ábécébe vitt az utam. Nem akartam ugyan húsneműt venni, de azért elnéztem a hentes felé. Pecsenyekacsa aprólékkal, ezer valamennyi helyett 699-ért. Hát annyiért simán kell. Kértem egyet, bő 2,4 kg. Otthon a fagyasztóba került, aztán most hétvégén megfőztem. Mikor baromfiból főzök pörköltet, szeretem, ha a madár összes ehető porcikája benne fő az ételben, a sok bőrös-csontos rész adja a gazdag ízt az ételnek.

12.JPG

76 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma vörösbor majoranna lecsó pirospaprika feketebors Paprikakrém pecsenyekacsa vörösboros kacsapörkölt

Palak paneer

2017.05.01. 07:00 Waka

Vagy, ahogy egy tréfás kedvű kolléga rögvest elnevezte: polák panír. A recept még a böjtre gyűjtött repertoárból maradt meg. Afféle indiai spenótcurry. Aktualitását az adta, hogy az új kertben kikelt az új-zélandi spenót. Ez amolyan öntermesztő fajta, ha egyszer megjelenik, komoly erőfeszítést igényel a kiirtása. Én minden éveben hagyok pár tövet, ami elszórja a magját. A paradicsom és a paprika termesztésére szánt területet csak május elején szoktam felkapálni (ősszel persze felásom), ott bátran tenyészhet. Igaz, így elég rendezetlen képet mutat a kert azon fertálya, de a fene ott egye. Bár számomra nem nagyon ajánlott a spenót fogyasztása, Kistesó súlyos függő, ilyenkor feltölti a fagyasztót parajpürével. Múltkor láttam a szomszédban lila változatot, lehet, hogy kunyerálok a magjából, szórok közé egy marékkal, aztán várom a hatást tavasszal.

1.jpg
Az egyetlen nehézséget a paneer (friss sajt) okozta. Nem egy ördöngösség elkészíteni, ha van az embernek ideje elmenni házi tejért, meg vacakolni vele. Nekem nem volt, ezért gomolyát használtam hozzá. Szerintem nem lett rosszabb tőle.

51 komment

Címkék: spenót olaj vöröshagyma fokhagyma tejföl gyömbér római kömény vaj csili citromlé friss sajt gomolya görögszéna palak paneer

Egyszerű spagetti

2017.04.28. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy egy tésztaételt terveztem hét közepére. Gondoltam kifőzök egy csomag spagettit. Van itthon egy üveg András-féle sült paradicsom, olíván pirítok alá némi fokhagymát a biztonság kedvéért, azon megfuttatom, esetleg egy kis házi paradicsomlével szaporítom, aztán már csak sajt kell a tetejére.
Reggel aztán Százados Asszony meglepett egy üveg házi készítésű medvehagyma pesztóval. Volt benne dió, garana padano, és minden jó, olívával gazdagon keverte, igencsak kapóra jött. Gondolhatnánk, hogy így a legegyszerűbb a spagetti, kapunk egy üveg szószt, már csak rá kell löttyinteni a tésztára. De.
A tészta (szárazon fél kiló) nekem négy, igen szolid adag. A pesztó meg három volt (igaz, annak bőséges). Az utolsó adagra nem maradt kence. Munka után a kertben serénykedtem sötétedésig, hazafelé betértem a Sörözőbe, pótolandó az elvesztett tekintélyes mennyiségű folyadékot. Ezzel nem is lett volna baj, csak éppenséggel ott volt négy, kicsit beállt zenész kolléga. Két szaxofonos, egy trombitás és egy pozanos. Ez egyébként is elég szerencsétlen konstelláció, de ebben az alkoholos közegben egyenesen életveszélyes. "Hagyd magad, előbb szabadulsz" mondták a napkeleti bölcsek, és én hallgattam rájuk. Öt váza (viceházmester, 2 dl fehér bor, 3 dl szóda) elfogyasztása után sikerült kijátszanom az éberségüket (nem volt kunszt) és elslisszoltam.
Hazaérve aztán a gyomromban kotyogó temérdek folyadék itatóst kívánt, de nagyon.
Körülnéztem a hűtőben és improvizáltam.

7.jpg

33 komment

Címkék: spagetti fokhagyma füstölt sonka

ANZAC keksz

2017.04.25. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy kaptam egy receptet. Állítólag így készül az ausztrál harci túlélőkeksz. Persze utánanéztem a dolognak, főképp, hogy a receptben szereplő mézből éppen nem volt itthon egy csepp sem. Érdekes dolgokat tudtam meg.
A névadó az Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC), vagyis az ausztrál-új-zélandi hadseregcsoport. A haderő az első világháborúban 1916. április 25-én szállt partra Gallipolinál az Antant oldalán. A partraszállás helyét napjainkban hivatalosan is Anzac öbölnek nevezik. A háború után az egységet feloszlatták, de ezen a néven több alakulat is létezett a második világháborútól Vietnamig. Az Anzac Day először a Gallipolinál elesetteknek állított emléket, a későbbiekben aztán minden ausztrál és új-zélandi katonáról megemlékeznek, akik a különféle háborúkban, fegyveres konfliktusokban illetve békefenntartó műveletekben vesztették életüket. Az eseményen részt vesznek a veteránok, a hadsereg tagjai, és minden egyenruhás testület képviselteti magát.
A hagyomány szerint a sütemény onnan kapta a nevét, hogy a háború alatt ilyet küldtek a frontra a katonáknak. A dolog nem is lenne elképzelhetetlen, hiszen a keksz nem tartalmaz semmi romlandót, így kibírná a hosszas tengeri szállítást. Valószínűbb azonban, hogy az otthon sütött süteményt eladták és a befolyó összeggel a háborús erőfeszítéseket támogatták. A keksz és a háború ilyen kapcsolatából eredt aztán az „Anzacs” elnevezés.
Az elsőként leírt Anzac recept egészen más volt, mint a maiak, noha számos, igen hasonló sütemény is létezett zabpehely keksz (rolled oat biscuits) illetve katonák keksze (soldier's biscuits) néven az 1900-as évek szakácskönyveiben.
A keksz csak pár összetevőből áll és igen egyszerűen elkészíthető, így azok is bátran nekiláthatnak, akik kezdők a konyhában. Ausztráliában és Új-Zélandon gyakran ez a gyermekek által készített első sütemény.

Bővebben a Wikipédia ír róla, és Jamie Oliver oldalán is van egy részletes angol nyelvű ismertető.


10.jpg

29 komment

Címkék: szódabikarbóna vaj cukor zabpehely kókuszreszelék teljes kiőrlésű liszt golden syrup búzafinomliszt

Harcsapaprikás csuszával

2017.04.22. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt pizzaszeletvágó tollából

 

Kedves vendég jelentkezett be Húsvét elõtt, akit már Karácsony óta nem láttam. A fiam. Szólt, hogy estére ideér.

Mit fõzzek? Eszembe jutott, hogy sorsára vár 1 kg harcsafilé, a 'szürke' fagyasztóban. Már jó néhány hónapja 'lesi', hogy vendég jöjjön rá, mert kettõnknek itthon sok lett volna megfõzni egyszerre. Kicsit tartottam tõle, hogy régóta van lefagyasztva, és nem lesz olyan, se az íze, se az állaga, mint a frissnek, de teljesen rendben volt a hal. Nem fagyott ki belõle szinte semmi víz, rugalmas volt a hús, nem esett szét, és meglepõen friss illata volt. Mondanom se kell, hogy minden rossz mellékíztõl mentes.

Közbevetõleg, az én konyhámba is ritkán úszik be a jó minõségû harcsa. Ezt a darabot feleségem egy ismerõse hozta ajándékba, büszke horgász ember, saját fogása. Lehet is büszke, mert a kifogott "halacska" mérlegelés után állítólag 75 kg-nak adódott. Ráadásul, elmondás alapján, a horgász egyáltalán nem erre számított, és egyedül csinálta végig. Meg is sérült, szalagok szakadtak a vállában, még mindig nehezen mozgatja a karját. Egyenrangú felek közötti küzdelem lehetett. Persze, velem mindent el lehet hitetni, én legfeljebb Tutajoson és Matula bácsin keresztül ismerem a horgászatot, vagy esetleg Hemingway írásaiból. Pucolom, belezem, filézem, sütöm-fõzöm nagy lelkesedéssel, de a zsákmányszerzés örömét szívesen másnak hagyom.

Szóval, tisztelet a halnak és a horgásznak, másképpen áll az ember az ilyen alapanyaghoz, mint a máshol megvásárolható filéhez.

11.jpg

67 komment

Címkék: tojás hagyma zsír fokhagyma kapor szalonna citromlé liszt zöldpaprika tejfel

Húsvéti sós kalács

2017.04.19. 07:00 Waka

Húsvétra a sonka mellé szerettem volna valami sósat sütni. Mint ahogy már számos alkalommal, most is a jól bevált forráshoz folyamodtam. A recepten nem sokat változtattam, mindössze sóból raktam bele kevesebbet.
Elég gyakran sütök mindenfélét, de kelt tészta ilyen jól még nem sikerült.

13.jpg

31 komment

Címkék: tej tojás sonka élesztő retek újhagyma libazsír torma kenyérliszt búzafinomliszt