Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Waka: @Boar...: Pontosan. (2016.07.24. 14:21) Garnélarák nyárson, grillen
  • Waka: @látjátok feleim szümtükkel: Valami olyasmire gondoltam én is, akár a pudingnál. blogkocsma.blog.h... (2016.07.23. 21:29) Egy klasszikus: a madártej
  • Waka: Nos. Sajnálom a madarat, ahogy minden állatot. De. Nem voltam ott, nem tudom megítélni a helyzetet... (2016.07.21. 20:14) Egy igazi Ujházi leves
  • Ez vagyok: @Topy: Én már a 15-el is jól berágtam. Közben meg arra gondoltam, amit írsz, hogy mi van azokkal, ... (2016.07.21. 19:10) Spagetti á la cukkini
  • A fickó: @Ez vagyok: Mert már nem főzöd tovább, de hidd el előbb-utóbb az is kifakul, ez egyszerű kémia. Az... (2016.07.17. 12:20) Kelkáposztafőzelék

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) Aji Crystal (3) alaplé (40) alma (18) almaecet (5) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) aprólék (3) arborio rizs (5) avokado (2) ázsiai bolt (2) bab (5) babér (14) babérlevél (18) bacon (20) Balaton (2) balzsamecet (3) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (3) bárány (3) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacukor (10) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) bazsalika (2) bazsalikom (24) bazsalikomsó (4) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (4) besamel (4) betütészta (3) biga (2) biovegeta (4) birs (5) birsalma (2) birskörte (2) bl112 (2) bőr (2) bor (10) borecet (6) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) bőrke (4) boróka (2) borókabogyó (10) bors (104) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (10) búzadara (2) búzafinomliszt (11) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (5) carbonara (2) cayenne bors (4) cékla (7) cérnametélt (2) cheddar (2) Chérie (2) chili (5) chipotle (2) churut (2) citrom (39) citromfű (12) citromhéj (16) citromlé (17) citromnád (9) citronát (3) creole (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (3) császárhús (3) csemegeuborka (2) cseresznye (2) csiga (3) csili (27) csilipaprika (25) csilipaszta (14) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (8) csiperke (13) csipetke (8) csirke (18) csirkecomb (12) csirkemáj (3) csirkemell (11) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (6) csombor (7) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (18) csusza (2) cukkíni (11) cukkini (9) cukor (45) cukorborsó (4) curry (17) currypaszta (7) dagadó (2) daragaluska (2) darálthús (13) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (23) ecet (10) édeskömény (11) egres (3) élesztő (33) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (3) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (2) fafülgomba (6) fahéj (17) fánk (3) Farkas András (3) farok (2) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (10) fehérbors (15) fehérhagyma (6) fejes káposzta (4) feketebors (41) fenyőmag (2) feta (3) filé (2) fokhagyma (183) fokhagyma granulátum (3) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (2) füstölt (2) füstölthal (2) füstölt csili (10) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt sonka (2) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (2) garnéla (7) gersli (2) gesztenye (2) gévagomba (2) ghi (2) ghí (22) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (49) gombapor (4) gombóc (2) Gordon Ramsey (2) gravlax (2) gravy (2) grill (11) gríz (4) grrr (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gyökér (35) gyömbér (66) gyöngytyúk (2) habanero (5) habarás (2) habcsók (2) hagyma (144) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (12) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (7) halványító zeller (3) hamburger (3) harcsa (5) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (3) jalapeño (8) jalapeno (14) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) joghurt (13) juharszirup (2) juhtúró (4) kacsa (10) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (4) kacsamell (4) kacsazsir (2) kacsazsír (18) kaffir lime levél (3) kagyló (6) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (31) kakukkfü (19) kalács (4) kalamata (2) kaliforniai paprika (5) kápia (18) kapor (26) kapormag (4) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (7) karaj (6) karaláb (9) karalábé (15) karamell (3) kárász (4) kardamom (11) karfiol (15) kávé (2) kecsap (3) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (2) kelkáposzta (9) keményítő (4) kemény sajt (2) kenyér (14) kenyérlepény (2) kenyérliszt (14) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (10) királyrák (2) knédli (3) kocsonya (2) kókuszreszelék (3) kókusztej (6) kolbász (13) köles (3) kolozsvári (9) kömény (41) konyak (3) könyv (2) koriander (15) koriandermag (9) köröm (13) körte (4) kovász (11) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (11) krumpli (59) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (8) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (7) kuszkusz (2) láb (2) lábszár (10) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (5) laskagomba (4) lazac (6) lecsó (22) lecsókolbász (2) lekvár (5) lencse (10) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (4) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (8) lilahagyma (8) lila hagyma (5) lime (25) lime levél (5) liszt (38) Lucullus (2) lucullus (2) lúdgége (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (12) majoranna (31) mák (7) makaróni (2) makréla (2) malacfej (4) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (7) mandulaliszt (2) mangold (2) marha (3) marhacomb (2) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (2) marhanyak (6) marhaszegy (4) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (2) mazsola (11) meggy (6) még pálinka (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (23) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (2) mussel (2) must (4) mustár (30) mustármag (9) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (3) nektarin (2) nokedli (8) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (3) olajbogyó (4) oldalas (17) oliva (13) olíva (2) olivaolaj (37) olívaolaj (6) ördögszekér (2) oregano (22) öregtészta (2) osztrigaszósz (3) pác (4) pácolás (2) padlizsán (12) padlizsánkrém (2) palacsinta (4) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (3) paprika (17) paprikacsuma (12) Paprikakrém (3) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (65) paradicsomlé (8) paradicsompüré (10) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (4) parmezán (19) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (7) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (6) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (67) petrezselyemgyökér (8) petrezselyem levél (15) pirospaprika (26) piskóta (7) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (7) porcukor (6) póréhagyma (10) pörkölt (9) portobello (3) prézli (16) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (2) pulyka (2) pulykacomb (3) ragu (3) ráklé (2) rántás (4) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (2) répa (5) retek (3) rétesliszt (7) rikotta (6) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (2) rizs (18) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (20) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (10) rozmaring (27) rozsliszt (4) rum (7) sáfrány (8) sáfrányos rizs (2) sajt (26) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (17) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (64) savanyúság (2) savanyú káposzta (5) serrano paprika (7) sertéscomb (2) sertéslapocka (2) sertészsír (5) shallot (3) shalott (2) shimeii (2) shimeji (3) shitakee (5) shrimp (2) SHU (2) sikér (4) snidling (14) (67) sodó (2) sólet (2) sonka (10) sör (14) sós citrom (3) spagetti (7) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (19) spenót (23) Spicy Fiesta (4) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (7) sütőpapír (2) sütőpor (3) sütőtök (2) szalonna (30) szárzeller (7) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (17) szegfűgomba (4) szegfűszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (24) szerecsendióvirág (24) szezámmag (8) szezámolaj (3) szibériai saláta (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (3) szójaszósz (11) szörp (2) sztrapacska (2) szürkemarha (2) szűzpecsenye (5) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (12) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (41) tejfel (23) tejföl (38) tejszín (43) teljes kiőrlésű liszt (8) tepertő (4) tészta (4) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (4) tinóru (2) tócsi (2) tofu (2) tojás (103) tojásfestés (2) tojáshab (2) tök (5) tőkehal (6) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (3) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (3) trappista (4) tüdő (2) túró (14) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (11) újhagyma (18) újkrumpli (7) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (104) Váncsa (2) vanília (15) vaníliakivonat (4) vaníliás cukor (5) vargánya (9) Varga Zsuzsi (2) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (5) víz (9) vörösbor (7) vöröshagyma (54) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (10) zabpehely (3) zakuszka (3) zeller (25) zellergumó (15) zellerlevél (10) zellerszár (9) zöldbab (6) zöldbableves (2) zöldborsó (15) zöldpaprika (33) zöldség (2) zsálya (26) zselatin (2) zsemle (6) zsír (22) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.111.111

Garnélarák nyárson, grillen

2016.07.23. 07:00 Andrass9

Volt ezen a grillen még hátszín is a lányoknak, így nevezhetném az ételt Surf&Turf-nek, de azt bélszínbõl és homárfarokból illik elkészíteni. No de nem ezen múlik a dolog.

30.jpg

Van az egyik négybetûsben egész tisztességes garnélafarok 30/40 darab/pound méretû, amit itthon már királyráknak is neveznek. Ez a rák tisztességesen van fagyasztva, jégburokban van, és eddig még nem futottam bele kiolvadt zacskóba, és a jég árát sem fizettetik ki. A lényeg viszont, hogy ez nyers rák! A garnélaráknak nagyon rövid elkészítési idõ kell, hogy kijöjjön a textúrája (íze nem nagyon van, leginkább a fûszerezéséhez hasonul). Ha már elõre fõzve vesszük, hõkezelni nem szabad - de akkor minek húznám nyársra? Dekorációnak?

13 komment

Címkék: garnélarák hátszín cukkíni újkrumpli salotta shrimp fehérhagyma cajun fűszerkeverék creole seasoning creole fűszerkeverék

Egy klasszikus: a madártej

2016.07.21. 07:00 Andrass9

Eszem nem tudom, mikor ettem utoljára - talán a Vakvarjúban valamelyik Éttermek Hete akción, vagy Torkos Csütörtökön. Csak az biztos, hogy csatos befõttesüvegben szolgálták fel ...

48.jpg

Bejelentkeztek a fiamék ebédre, gondoltam jó lesz desszertnek a garnéla-kebab után. Feleségem persze erõsködött, hogy 4 liter tejbõl fõzzem, mert csak. Akkor a tejboltba 4 üveggel mentem, meg egy tejszínessel. Vettünk friss tojást is a kispiacon. Két tálcával. Mert az elsõ tálcát elejtettem ...

Ezzel a recepttel megtanultam végre jó habot csinálni - kétféleképpen is!

22 komment

Címkék: tej tojás vanília cukor citromlé porcukor

Spagetti á la cukkini

2016.07.19. 07:00 Waka

Leszedtem az első néhány cukkinit, gyorsan főztem is egy nagy lábos tökfőzeléket. Aztán ki kellett találni, mi legyen a többiből. Pár zacskóval legyalulva ment a fagyasztóba, biztosítandó a téli főzelékellátásomat, de így is maradt pár darab. Eszembe jutott András tökspagettije, gondoltam, kicsit csavarok rajta, és lesz egy finom és főleg gyors ebédem (vacsorám).

8.jpg

29 komment

Címkék: spagetti vöröshagyma tejszín fokhagyma cukkini

Egy igazi Ujházi leves

2016.07.17. 07:00 Andrass9

2010-ben Magyarország legkedveltebb (vagy legismertebb?) levesének szavazták. A neve általában Ujházi tyúkleves, bár Ujházi Ede eredeti receptje Nagy Endre szerint az alábbiként készült:

„Nem sajnálta a fáradságot, költséget, elutazott Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze. Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett fõlniök, amíg belemáltak a levesbe és eggyé fõttek a zöldséggel, fõként a legendás jelentõségû zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztetõ szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt.”

26.jpg

Hogy mi az igazság a tyúk vs kakas álláspontok között, azt már nem tudjuk eldönteni, de Móricz Zsigmond is a kakasra szavazott. Ede viszont nem tud már nyilatkozni.

Végül is nevezhetném kakaslevesnek is, de a fûszerezése Ujháziéval egyezik. Nagylányom kérte, hogy fõzzek egyet, mikor tavaly itthon járt.

71 komment

Címkék: kakas hagyma gomba paradicsom csont spárga bors karfiol zöldborsó sárgarépa sáfrány karalábé gyökér zöldpaprika zellergumó fartő csirág szerecsendióvirág szegfübors fehércsont

Kelkáposztafőzelék

2016.07.15. 07:00 Andrass9

Ha lehet, ne kövezzetek meg érte! Amikor az elsõ új kelkáposztát meglátom a boltban, nem tudok neki ellenállni, és gyorsan hazaviszem.

29.jpg

Otthon azután megkérem a feleségemet, hogy fõzze meg. De most nem így történt, mert itthon se volt, ezért magam álltam neki a megfõzésének.

53 komment

Címkék: krumpli hagyma paradicsom fokhagyma bors majoranna szalonna liszt kelkáposzta kömény paprikacsuma

Szemtelen disznó

2016.07.13. 07:00 Waka

Vagyis szemetlen. A múltkori körmös csülökpörkölt hozzászólva megemlítettem, hogy én bizony egy fél malacfejet azért még beleküldtem volna a biztonság kedvéért. András némiképp viszolygott a gondolattól, mondván, nem szereti, ha visszanéz az étel. Nekem ugyan úgy rémlett, hogy szem nélkül árulják a fejet, de talán rosszul emlékeztem. Kedden piacnap volt, fel kellett keresnem a gatyaárust, gondoltam, belépek a csarnokba, és szembenézek a valósággal. Kedvenc hentesem Cs hamar elkeserített, mondván, rendelt fejet, de nem hoztak. De talán csütörtökön lesz, csörgessem meg szerdán.
- Szuper, - dohogtam magamban - felütötte a fejét a fejetlenség.
Szerdán hívtam is. Hat csengés után nem vette fel, de pár perc múlva visszahívott.
- Szia! Mit szeretnél?
- Szia! Van fej?
- Van ám!
- Mekkorák?
- Két kiló.
- Malacnak mondjuk elég erős, de jó lesz - gondoltam.
- Hogyér' van? - kérdeztem.
- 295.
- Akkor kell kettő, holnap megyek érte.
- Rendben van.
- Másnap mentem is.
Cs sehol, egy kollégája a pultnál. Köszönök.
- Van két fejem.
Értetlenül néz.
- Malacfej.
- Ja! Megnézem.
A hűtőkamrához ment, egy darabig matatott, majd kijött. Benézett a másikba is, jött előre fülét vakarva.
- Nem találom.
- Pedig Cs azt mondta, megvan - feleltem.
Egy darabig ráncolta a homlokát aztán felragyogott az arca, leguggolt és elkezdett a pult alatt matatni.
- Megvan! - mondta diadalmasan.
- Istenem, mint a pacal nyolcvankettőben. Jövőre mit adnak a pult alól? Csirkefarhátat? - Puffogtam megint csak magamban - mi lesz itt kocsonyaszezonban?
Lemérte, négy kiló a kettő. Vettem még egy heveder oldalast csak úgy, fizettem, köszöntem, és boldogan hazamasíroztam.

12.jpg

37 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma paradicsomlé babérlevél pirospaprika kömény feketebors malacfej Paprikakrém

Spárga bolonyai szósszal és spárgakrémleves

2016.07.11. 07:00 Andrass9

Mikor szezon van, mindig túlvásároljuk magunkat, aztán itt a gond, mit lehetne belõle fõzni, de gyorsan, míg friss. Minden esetre szétválogattam, hogy a zsengébb szálakból legyen egy krémleves, de a masszívabbakat tepsiben akartam valahogy elkészíteni. Nem a legjobb ötlet ugyanabból az alapanyagból készíteni a levest és a főfogást is, de nem volt más választásom.

51.jpg

Ezért döntöttem egy markánsabb ízesítésről a főfogásnál.

Ha a spagetti jó bolonyai szósszal, miért ne lenne jó az spárgával is. Az is hosszúkás, csak egy kicsit vastagabb, és nehezebb felcsavarni a villára ...

14 komment · 1 trackback

Címkék: tojás hagyma sajt tejszín fokhagyma spárga parmezán vörösbor gyömbér vaj sárgarépa alaplé darálthús oregano olivaolaj gyökér paradicsompüré petrezselyem krémsajt

Bake rolls

2016.07.09. 07:00 Waka

Ahogy a közszféra többi intézménye, úgy a Magyar Honvédség is egy végeláthatatlan papírtengeren úszik. Elkészült egy kazallal nekem is, pecsételve, aláírva - ahogy kell -, felnyaláboltam, és elindultam vele  P Osztályra. B vehemensen püfölte a gépet, mikor a jobbjával az egérhez nyúlt, a ballal belkotort egy zacskóba, és bekapott egyet a benne lévő bigyóból.
- Szia, meghoztad? - köszön, - Kérsz egyet?
- Mi az? - kérdezem.
- Bék rolsz.
- Persze.
- Finom - mondom, - de mi van benne? Adsza csak a zacskót. Mononátrium-glutamát, dinátrium-5-ribonukleotid, dinátrium foszfát - olvasom.
- Az nem jó, ugye? - kérdi.
- Hát, annyira nem - felelem.
- De annyira finom.
- No, majd én készítek valami egészségeset - ígértem.
Elkértem a zacskókat - merthogy volt többféle -, hazahoztam, és elkezdtem spekulálni. A fűszerezés elég érdekes volt, nem is mertem egyfélét alapul venni, az összetevők egy részét képtelen lettem volna itthon reprodukálni. Elég csak a szárított olajbogyót a céklaléport, a tejsavóport, a szilárd írót vagy a sajtport említeni. Végigolvastam a cetliket, nagyjából eldöntöttem, hogy mire képes a konyhám, aztán nekiduráltam magam.

18.jpg

42 komment

Címkék: vöröshagyma rozmaring bagett pirospaprika kömény feketebors füstölt csili fokhagyma granulátum paradicsompor

Sárgabarack befőzés télire

2016.07.07. 07:00 Andrass9

Az õszibarack befõzõs poszt a legsikeresebbek közé tartozik a blogon - több mint 11.000 oldalletöltést ért már meg. Itt az ideje a sárgabarack eltevésének is!

11.jpg

Természetesen a legmelegebb napot választottam a nyáron, hogy kifussak a piacra (Fény u.), és vegyek két rekesz barackot, mert elõzõ nap feleségem hozott egy kilót, ami csodálatos volt. Már lekvár, de teljesen egészséges. Fogalmam sincs honnan hozta az "õstermelõ", mert az egész piacon még csak cseresznye nagyságú barackokat lehetett kapni. Neki sem volt több, csak két rekesznyi. Mivel mind elhoztam, még 20% kedvezményt is kaptam. Nyögtem rendesen a súly alatt, míg lecipeltem az alagsorba a kocsihoz, de délre már haza is értem vele. Feleségem kérte, hogy hagyjak neki valamennyit, mert õ cukor nélkül akarja befõzni ...

44 komment

Címkék: citrom sárgabarack stevia cukor mikró

Az idei első lecsó

2016.07.05. 07:00 Andrass9

Bár A fickó szerint még nincs igazi szabadföldi paprika, nekem azért csak sikerült szednem a veteményesemben egy rendes lecsóra valót. Már igazán ideje volt, hogy beérjen, annyira szerettünk volna lecsót enni.

34.jpg

A lecsófõzés hírére hagyma olvasónk is beindult, és megcsinálta a világ legkirályabb lecsóját a feleségével. Képet ugyan nem küldött, de hiszünk neki. Az enyém nem biztos, hogy olyan jó, de nekünk megfelelt. Ahogy PO mondaná, indulhat a kocsmai verekedés, ki hogy készíti a lecsót. Én így:

47 komment

Címkék: hagyma paradicsom szalonna virsli zöldpaprika füstölt kolbász húsos szalonna

Paprikás újkrumpli

2016.07.03. 07:00 Waka

Hétvégén ismét megvolt az évi rendes találkozó Tatán. Pénteken délben indultam, nem is főztem hétvégére, minek aszalódjon a frigóban. Vasárnap hazaérve vakartam is a fülem, ugyan mi a csudát egyek. Elég húzós volt az esemény, nem sok kedvem volt főzni, inkább az ágy felé kacsingattam. Tartottam egy gyors terepszemlét a hűtőben, mit lehetne enni. Volt egy fél szál madárlátta füstölt kolbász, egy darabka húsos szalonna a múltkori palacsintából, két pár virsli a fagyasztóban, ami már ki tudja, mióta árválkodott ott, na meg néhány kovászos uborka a kisvödörben. A spájzban egy paradicsomos halat találtam. Pékáru szerencsére volt, csütörtökön este vettem akciós sajtos kiflit, és lefagyasztottam. Igen rövid hezitálás után kiolvasztottam pár kiflit, felpattintottam a halat, megtömtem a bendőt és aludtam estig.
Hétfőn még szabadságon voltam, be kellett pótolni a kiesett hétvégét. Kimentem a hegyre, és megkapáltam a paszulyt. A száraz, köves földön szinte szikrát hányt a kapa. Utána ledobtam a szivattyút a ciszternába, és alaposan beöntöztem a földet. Idén is kibújt pár árva krumpli, ahol nem volt nagyon láb alatt, meghagytam. Ahogy elnéztem, ki is találtam, paprikás krumplit fogok főzni újkrumpliból. Felböködtem az összeset, lett bő két kiló, pedig némelyik bokor alatt csak egy-két szem volt, ebből is látszik, milyen trehány munkát végeztem tavaly ősszel. Ahogy a hagyma közt szedtem, kifordult abból is pár, gondoltam, jó lesz a főzéshez, bár olyan nyeszlettek voltak, újhagymának is alig mentek el.
Tudom, paprikás krumpli csak öreg krumpliból, de szegény ember azzal főz, ami van neki.

12.jpg

46 komment

Címkék: vöröshagyma paradicsomlé lecsó virsli újkrumpli pirospaprika füstölt kolbász füstölt szalonna

Tyúkleves és Zuppa Pavese (friss kenyérből)

2016.07.01. 07:00 Andrass9

Jóbarátunk ismét csodás ajándékkal lepett meg minket: egy tojós tyúk szépen megtisztítva. Még a tojáskezdemények is benne voltak! Ebbõl bizony tyúkleves lesz sok zöldséggel!

25.jpg

Rettenetes rá voltam éhezve már egy gazdag levesre, ez a tyúk pont jókor dugta fel a fejét a csodahüttõben :) Míg a levest fõztem (igen hosszú ideig), jutott idõm egy újabb kenyérkisérletre is.

64 komment

Címkék: tyúk hagyma zeller bors karfiol zöldborsó sárgarépa sáfrány karalábé gyökér borókabogyó szerecsendióvirág paprikacsuma szegfübors

Kagylós rizottó pite

2016.06.29. 07:00 Andrass9

Na ez elég rendesen képzavar, csak nem tudtam hogy nevezzem. Valamikor a TV paprikában láttam az ötletet talán a Chuck's Day Off sorozatban. Lejegyezni nem állt módomban, a receptet nem találtam a weben, hát a memóriámra hagyatkoztam.

93.jpg

Kaptam a kicsilyánytól egy doboz kagylót Finnországból. Már régen tervezem felhasználni, és ez a recept alkalmas lenne rá. Meg hát amúgy is szabadnapos voltam - feleségem kirándul. Vagyis fõzhetek tengeri herkentyûket. A rizottóhoz mindenképpen kell alaplé - az alkotója szerint ráadásul nem árt, ha valami rákpáncél is fõtt benne.

Könnyû dolgom volt, épp alaplevet és Tom Yum Goong levest fõztem, vagyis volt alaplé és garnélapáncél is.

66 komment

Címkék: krumpli hagyma kagyló vaj sárgarépa alaplé olivaolaj tinóru arborio rizs

Ungarische palatschinken

2016.06.27. 07:00 Waka

Évekkel ezelőtt eltöltöttem pár hetet Hévízen, ahol a fájós bütykeimet kezelték. Délre rendszerint végeztem a napi kezelésekkel, rövid szieszta után vándorútra indultam. Az orvos kicsit idegbajos is lett a harmadik hét végére, mert a kezelés alatt egyetlen délutáni viziten sem látott. Szóval kószáltam a városban és a környéken. Az éttermek közelében valósággal gyomorba vágott a tömény ételszag. Nem illat, szag. Vastag, zsíros, rohadt fűszeres, úgy hömpölygött az utcákon, hogy szinte fel lehetett hasalni rá, mint egy gumimatracra a kismedencében. Gondoltam, szegény turisták, ha eme odür alapján alkotnak véleményt a magyar konyháról, bizony el lesznek tájolva erősen. Akkoriban még nem volt olyan hangsúlyos az orosz jelenlét, inkább német ajkúak jártak arrafelé.
Elgondolkodtam, mi is az a magyaros fűszerezés. A legbiztosabb támpontnak az látszott, ha megnézem, mit tesz az Internet népe egy magyaros fűszerkeverékbe. Vöröshagyma- és fokhagymapor, paprika, fekete bors, kömény, kakukkfű, szárított petrezselyem és rozmaring, de egyes receptekben az oregánó is feltűnt.
A napokban - ahogy sütöttem a palacsintát a karfiolleves mellé - eszembe jutott, hogy a palacsinta éppen alkalmas lehet egy ilyen összmagyar fűszerkísérletre. Ki is sütöttem, hogy a langalló/töki pompos szentháromsága, azaz a tejföl-szalonna-hagyma mentén fogom a hozzá való tölteléket készíteni, így pár hozzávalót frissen is bele lehet majd dolgozni, mert szárított petrezselyem és hagymapor épp nem volt itthon.

20.jpg

16 komment

Címkék: palacsinta fokhagyma tejföl kakukkfű rozmaring pirospaprika trappista kömény feketebors füstölt szalonna lila hagyma füstölt csili petrezselyem levél fokhagyma granulátum

Borjúcomb, vékony rostélyos és kenguru steak a grillen

2016.06.25. 07:00 Blogkocsma

Minden receptnek van története, ha más nem, hogy miért készítettem. A gyerekek jelentkeztek vasárnapi ebédre, nekem meg semmi nem jutott eszembe, hogy mit adjak nekik. A húsleves az evidens, azt követelik minden alkalomkor, és visznek is nagy befõttes üvegekkel maguknak. De mi legyen a fõfogás?

33.jpg

Feleségem kérte, hogy nekik valami vékony és cipõtalpszerû húst készítsek. Vett is hozzá a napokban egy darab borjúcombot. Szerintem nem egy tipikus grill alapanyag, dehát legyen. Meg eszembe jutott késõbb, hogy van a csodahüttõben 3 zacskó is, amire "Lányok steakje" felirat került. Ekkor beugrott, hogy a fiam hozott egy adag kengurusteaket, mert õ sem evett még, meg én sem, és a Lidl-ben lehetett kapni (ami nincs mifelénk). Egyszer élünk! Meg kell próbálni!

38 komment

Címkék: kenguru hagyma fokhagyma bors vaj majoranna csili oregano olivaolaj petrezselyem rostélyos borjúcomb kakukkfü

Hízott kacsamáj saját zsírjában

2016.06.23. 07:00 Andrass9

Ez régen libamájjal készült, de ma már csak a profik tudják megkülönböztetni a kacsamájat a libamájtól, viszont az utóbbi az olcsóbb. Az ízük hasonló, a libáé azért finomabb. Ettõl még megettük ...

25.jpg

Mi elsõsorban saját kenyérrel, míg a gyerekekrõl nem tudok nyilatkozni. Amíg anyám élt, a karácsonyi ajándéka egy fél lesütött libamáj volt, a másik felét mi ettük. Három éve már nem készült karácsonyra, de azért emlékszünk rá.

46 komment

Címkék: kacsamáj kacsaháj

Csirkepörkölt gombával

2016.06.21. 07:00 Waka

Csütörtökön korán végeztem a melóban, hazafelé beugrottam az ábécébe valami hideg kajáért hétvégére, legyen mit tenni a szendvicsbe, mikor megyek a Hegyre. A hétvégi menüt már kiterveltem, csirkepörkölt nokedlivel. A kovászos uborka is készen volt már hozzá, épp előző este szűrtem le. A boltban csak megszokásból kanyarodtam a zöldséges pult felé, megnézni mi van ilyentájt, vásárolni nem akartam semmit, piszok drága mostanság ezen a téren a bolt. A zöldséges standnál egy konténerben a leértékelt áru. Többnyire használhatatlan szemét, de most valami felkeltette a figyelmemet. Fél kilós dobozokban termesztett csiperke volt 229-ért. Megnéztem közelebbről, kicsit foltos volt, de nagyobb baja nem látszott. Rövid töprengés után úgy döntöttem, veszek egyet és felszaporítom vele a csirkepörköltet. Közben be is villant, hogy ősz óta kerülgetek egy maréknyi lila tönkű pereszkét a fagyasztóban, valahogy folyton megfeledkeztem róla. Na, azt beleteszem, kapjon egy kis határozott ízt a lakossági csiperke.
11.jpg

51 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma csirkeszárny kovászos uborka nokedli lecsó csiperke pereszke feketebors

Tagliatelle zöldspárga szósszal

2016.06.19. 07:00 Andrass9

Már a spárgaszezon végefelé járunk, gyorsan kihasználtam, hogy van friss zöldspárga a kispiacon. Vettem is két csomagot, hogy majd fõzünk belõle valamit.

52.jpg

Elkezdtem a webet bújni, milyen érdekes, új fogást találok, és valóban rábukkantam a BBC-n egy spárgás tagliatellére, ami felkeltette az érdeklõdésemet. Persze a kamrában nincs tagliatelle, gyúrnom kell az ebédhez.

44 komment

Címkék: tojás tejszín fokhagyma spárga liszt szerecsendió

Körmös csülökpörkölt

2016.06.17. 07:00 Andrass9

Kell már valami ANYAGOT is tartalmazó ételt posztolni! Nem megy, hogy csak Thai vagy kínai, vagy akár kalocsait főzzünk :)  Merthogy több volt benne a csülök, mint a köröm.Az utóbbit még aranyárban adják, köszönhetõen a 27%-os ÁFÁjának, a csülök viszont már megfizethetõ. Viszont így legalább húst ettem zsírral :)

Barátom szerint sörömpörkölt - mindig kap belőle, mert ők nem főznek ilyet odahaza. Ami érdekes, mert az asszonykája is szereti!

34.jpg

Feleségem a madarasban járt, és úgy emlékezett, régen ettem már körömpörköltet (pedig õ nem is eszik olyat!) Így azután vett egy tálca "csülkös körömpörkölt" valamit. Abban csülköt nem látott - még csánk se volt benne, ezért kinézett egy szép hátsó csülköt is hozzá. Azért nem mindenkinek van ilyen figyelmes felesége!

46 komment

Címkék: sör hagyma fokhagyma bors csülök majoranna szalonna kacsazsír köröm paradicsompüré zöldpaprika kömény csili krém húsos szalonna

Kapros kence

2016.06.15. 07:00 Waka

Megint van kapor bőven a kertben. No nem olyan sok, mint máskor, de elég lesz. Óvatosabban vetettem, a tavaszi kapálásnak is elég sok áldozatul esett, mivel csak ott hagytam meg, ahol biztosan tudtam, hogy nem lesz útban. Meg aztán nem is egyedül fogyasztom, Kistesó mellett egy másik kártevő is segít rendet vágni benne.
9.jpg

35 komment

Címkék: joghurt fokhagyma kapor csili

Tom Yum Goong - Thai csípős savanyú leves garnélarákkal

2016.06.13. 07:00 Andrass9

Vannak olvasóink, akik nem lelkesednek a kókusztejes levesekért. Az õ kedvéért álljon itt most egy "majdnem olyan" leves, ami egészen más. Szerintem ezt szeretné is!

A Tom Yum levesek a csípős savanyú, de nem kókuszos levesek családját képviselik, melynek alapfűszere a galangal gyökér, a citromnád, a lime és a kaffir lime levél. Ezek az alapanyagok majd minden ázsiai vagy indiai boltban beszerezhetők, néha a nagyobb láncok is árulnak ilyet. A galangal gyökér sajnos nem helyettesíthető a gyömbérrel, nagyon más az íze (de az is jó levest ad :). Ha csak csirke, akkor Tom Yum Gai, ha garnélarák vagy kemény húsú hal, akkor Tom Yum Goong, de készülhet csak zöldségből és gombából, akkor csak Tom Yum-nak hívják. A kókusztejjel felöntött változat a Yum helyett Kha középső szócskát viseli.

62.jpg

Persze egy ilyen leves elkészítése igényelt némi elõkészítést: zöldség, csirke vagy rák alaplevet kell hozzá fõzni (nem kell, de anélkül nem olyan jó). A receptet az alaplé készítésével kezdem, amit egy további posztban is felhasználtam, szóval jól figyeljetek oda.

29 komment

Címkék: hagyma fokhagyma halszósz bors gyömbér garnéla sárgarépa lilahagyma alaplé olivaolaj gyökér tamarind zellergumó csilipaprika fafülgomba kaffir lime levél szerecsendióvirág csirkemellcsont paprikacsuma citromnád currypaszta galangal szegfübors

Tom Kha Gai - Thai kókuszos csirkeleves

2016.06.11. 07:00 Andrass9

Hamár távolkeletire vettük a hangulatot, álljon itt egy Thai klasszikus is. Roppan népszerû leves, mely a tipikus távolkeleti fûszerek kvintesszenciájával varázsolja el nyelvünket. (Ez olyan szép, mintha egy étteremkritikus írta volna ...)

25.jpg

Mint mindig, most is a kutyának vett csirkemellbõl loptam a leveshez. Valahogy ezek a csont melletti apró húsdarabkák adják a legfinomabb ízt, ezenkívül már eleve pont akkorák, mint amekkora a levesbe kell.

44 komment

Címkék: hagyma fokhagyma gyömbér csirkemell kókusztej sárgarépa alaplé lime csilipaprika fafülgomba kaffir lime levél csilipaszta ghí citromnád

Teriyaki csirke

2016.06.09. 07:00 Waka

A városszéli öt betűsben ázsiai akció volt. Vasabis - hát persze! - rágcsák, készételek, különféle kencék. Nézegetem az akciós újságot - néha felviszek párat, prímán lehet rá zöldséget pucolni -, aszongya teriyaki szósz. Gugli a jó barát, rákeres, olvasom az összetevőket. Hát szinte minden van hozzá itthon, a franc se' fog pénzt költeni rá. Körülnéztem a fagyasztóban, épp volt még egy jó csomag csirke felső comb. Megvan! Teriyaki csirke lesz hétvégén. A múltkor úgyis említette valaki, hogy a szezámmagos csirkét a páccal együtt kellett volna sütni, most azt is kipróbálom.
 12.jpg

17 komment

Címkék: fokhagyma szójaszósz gyömbér barnacukor jalapeno rizsecet szezámolaj feketebors teriyaki rizsbor osztrigaszósz

Currys vöröslencse krémleves

2016.06.07. 07:00 Andrass9

Feleségem gyakran fõz ilyet, egy különbséggel: sima lencsébõl készíti, és csak egy kanálka curryport ad hozzá. Én viszont nagyon szeretem a vöröslencsét, meg az indiai-távolkeleti ízeket.

19.jpg

Posztoltam is már hasonlót, de ez finomabbra sikerült. Nagy elõnye ennek a lencsének, hogy nem kell áztatni sem - hamar megfõ, sok benne a fehérje, és még finom is :)

24 komment

Címkék: dió hagyma póréhagyma gyömbér sárgarépa vöröslencse kacsazsír alaplé újhagyma petrezselyem csilipaprika zellerlevél currypaszta

Húsos káposzta

2016.06.05. 07:00 Andrass9

Nem, ez nem székelykáposzta. Másképp készül, és szerintem sokkal gazdagabb az íze is. Az apropóját a mindenféle füstölt szalonnák és néhány darab bõrös hús adta.

28.jpg

Bõ egy éve készült ez az étel, és számomra is meglepetés volt, mert így addig soha nem fõztem. Persze Inyesmester a segítségemre volt, csak õ lebeszélne a hagymáról ...

19 komment

Címkék: hagyma savanyú káposzta bors csülök szalonna savanyúkáposzta pirospaprika kömény lapocka császárhús