Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Andrass9: @Babette .: Csak attól, hogy ez TÉNYLEG borjú volt :) (2015.01.28. 09:54) T-Bone steak borjúból
  • Topy: @hagyma: én sem, de nekem ez megalapozott, hat évig voltam egy bankban vezető programozó :) (2015.01.28. 09:37) Krumplislángos Hagymának soron kívül
  • The Real Storm Trooper: Nagyon jól néz ki! A rozmaringról készült fotó meg nagyszerű lett :D (2015.01.27. 21:12) Marha a pácban
  • Pinka-Panka: @Andrass9: A Paliknak befellegzett mára.:) (2015.01.25. 12:13) Csúsztatott palacsinta
  • Pinka-Panka: @Waka:Meg ne bántódj, csak én magamnak mindenre teszek valami zöldet. Gondolj bele, vettem tegnap ... (2015.01.25. 11:49) Gombás spagetti

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

A nap vicce


Címkék

Aji Crystal (2) alaplé (17) alma (13) almaecet (4) Andor Csaba (2) aprólék (2) avokado (2) bab (3) babér (9) babérlevél (7) bacon (17) Balaton (2) balzsamecet (2) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (2) barbecue (2) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacukor (4) barna sör (2) barna vaj (2) baromfi (2) bazsalika (2) bazsalikom (13) bazsalikomsó (3) BBQ (3) besamel (2) betütészta (2) birs (4) bor (3) borecet (4) borjú (3) bőrke (3) boróka (2) bors (38) brassói (2) burger (3) burgonya (7) carbonara (2) cékla (5) Chérie (2) chili (4) churut (2) citrom (24) citromfű (8) citromhéj (2) citromlé (8) citronát (3) császár (2) császárgomba (3) csemegeuborka (2) cseresznye (2) csiga (2) csili (14) csilipaprika (6) csilipaszta (2) csiliszósz (2) csiperke (6) csipetke (6) csirke (18) csirkecomb (6) csirkemáj (3) csirkemell (6) csirkemellcsont (3) csirkeszárny (3) csodahüttő (9) csokoládé (4) csombor (4) csont (2) csontvelő (2) csuka (2) csülök (9) csusza (2) cukkíni (7) cukkini (6) cukor (16) cukorborsó (4) curry (14) currypaszta (2) dagadó (2) daragaluska (2) darálthús (6) degesz (2) dió (15) ecet (7) édeskömény (6) egres (3) élesztő (8) ementáli (3) eper (2) étterem (2) ezüsthagyma (2) fahéj (12) fánk (2) Farkas András (2) fasírt (2) fehérbors (6) fehérhagyma (3) fejes káposzta (2) feketebors (11) fenyőmag (2) filé (2) fokhagyma (76) füge (4) füst (4) füstölt (2) füstölthal (2) füstölt csili (5) füstölt csülök (3) füstölt sajt (3) füstölt sonka (2) galuska (3) garam masala (2) garnéla (5) gesztenye (2) gévagomba (2) ghi (2) ghí (5) gluténmentes (2) gnocchi (2) gomba (35) gombapor (3) gombóc (2) Gordon Ramsey (2) grill (10) guacamole (2) Guinness (2) gulyás (4) gyökér (11) gyömbér (35) habanero (2) habcsók (2) hagyma (59) hal (11) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (3) halványító zeller (3) hamburger (2) harcsa (4) hátszín (8) homár (2) húsleves (13) húsvét (2) Impala (3) jalapeno (8) jalapeño (3) joghurt (6) juhtúró (4) kacsa (6) kacsacomb (3) kacsamáj (3) kacsamell (2) kacsazsír (5) kagyló (4) kakaó (5) kakukkfű (19) kakukkfü (3) kalács (4) kalamata (2) kápia (12) kapor (18) kapormag (3) káposzta (7) kapri (3) kapribogyó (5) karaj (4) karaláb (3) karalábé (2) karamell (2) kárász (2) kardamom (4) karfiol (7) kávé (2) kecsap (2) keksz (2) kelbimbó (2) kelkáposzta (3) kenyér (9) kenyérliszt (3) keszeg (2) ketchup (2) kifli (6) királyrák (2) knédli (2) kocsonya (2) kókusztej (2) kolbász (9) kolozsvári (3) kömény (16) konyak (2) könyv (2) koriander (9) koriandermag (5) köröm (8) körte (2) kovász (2) kovászos uborka (5) krémleves (3) krémsajt (3) krumpli (27) krumplipüré (3) kukorica (5) kukorica dara (2) KungPao (4) kurkuma (3) lábszár (5) lamb (2) lapocka (3) laskagomba (3) lecsó (15) lekvár (5) lencse (8) lepcsánka (2) leves (6) leveskocka (2) libacomb (3) libamáj (2) libazsír (4) lilahagyma (4) lime (11) lime levél (2) liszt (7) madártej (3) Mágnás (2) máj (2) majonéz (8) majoranna (13) mák (3) malacfej (3) mandula (5) marha (2) marhacsont (3) marhahús (3) marhanyak (3) marhaszegy (2) marokkói citrom (2) márványos hús (2) mascarpone (2) mazsola (7) meggy (4) még pálinka (2) méz (9) mogyoró (3) mogyoróhagyma (4) mozarella (2) mozsár (2) mozzarella (2) mussel (2) mustár (12) mustármag (8) narancs (3) nektarin (2) nokedli (5) oldalas (11) olíva (2) oliva (5) olivaolaj (9) olívaolaj (3) oregano (9) pác (4) pácolás (2) padlizsán (8) padlizsánkrém (2) palacsinta (2) pálinka (3) pamóka (2) pancetta (2) panír (2) paprika (13) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (36) paradicsomlé (2) paradicsom paprika (2) paraj (2) parmezán (11) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (6) patisszon (2) pecorino (5) pecorino romano (2) pesto (3) petrezselyem (35) petrezselyemgyökér (4) petrezselyem levél (2) pirospaprika (4) piskóta (5) pisztráng (4) pite (4) pizza (2) PO (3) pogácsa (5) polip (2) ponty (4) pörkölt (9) portobello (3) prézli (8) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (2) pulykacomb (3) ragu (3) ráklé (2) rántás (3) reggeli (2) remulád (2) répa (4) rétesliszt (2) rikotta (2) rizottó (3) rizs (10) rizskoch (2) római kömény (7) római saláta (4) római tál (2) rostélyos (6) rozmaring (15) rum (5) sáfrány (2) sáfrányos rizs (2) sajt (15) saláta (4) salátaöntet (4) salotta (4) salsa (2) sárgarépa (22) serrano paprika (4) sertészsír (2) shalott (2) shimeii (2) shimeji (3) shitakee (5) SHU (2) snidling (8) (19) sonka (5) sör (7) sós citrom (2) spagetti (4) spagettiszósz (4) spagetti szósz (4) spárga (11) spenót (16) steak (2) süllő (4) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (4) sütőtök (2) szalonna (14) szárzeller (3) szeder (3) szegfűbors (4) szegfűgomba (3) szegfűszeg (2) szélesmetélt (2) szemesbors (2) szerecsendió (8) szerecsendióvirág (9) szezámmag (2) szibériai saláta (2) szilvalekvár (2) szív (2) szörp (2) sztrapacska (2) szűzpecsenye (3) taco (2) tárcsa (3) tarhonya (5) tarja (9) tárkony (3) tarlórépa (3) tartár (2) tej (12) tejfel (11) tejföl (19) tejszín (23) teljes kiőrlésű liszt (3) tepertő (3) tésztagép (2) thai (8) tojás (48) tojásfestés (2) tojáshab (2) tök (2) tőkehal (4) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (3) torma (2) törökmogyoró (3) torta (2) tortilla (3) tüdő (2) túró (11) TV paprika (2) tyúk (2) uborka (7) újhagyma (4) újkrumpli (4) vadas (2) vaj (48) vanília (9) vargánya (7) Varga Zsuzsi (2) velő (4) velőscsont (6) víz (3) vörösbor (4) vöröshagyma (21) vöröslencse (6) Vörös Homár (2) Worchestershire (5) zakuszka (3) zeller (15) zellergumó (2) zellerlevél (2) zellerszár (4) zöldbab (5) zöldborsó (4) zöldpaprika (13) zöldség (2) zsálya (20) zsemle (3) zsír (9) zúza (2) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

T-Bone steak borjúból

2015.01.28. 07:00 Andrass9

Már a T-Bone szték is egy királyi eledel, de Gál Józsi jóvoltából  hozzájutottam a borjú változatához, ami nagy újdonság volt számomra. Persze a hús a csodahüttõben várta az alkalmat a csillogásra.

36.jpg

Családi ebédre szántam, ezért eleve úgy vásároltam, hogy két vastag szelet és négy véknyabb (a "well-done" pártiaknak).

9 komment

Címkék: gomba citrom tejszín fokhagyma borjú vörösbor vaj csiperke salotta laska mogyoróhagyma szibériai saláta shitakee T-bone gévagomba gomba ragu vargénya

Krumplislángos Hagymának soron kívül

2015.01.25. 10:00 Andrass9

Lángost akar sütni, és bevált receptet kért. Még nem csináltam lángostésztát idehaza de nem lehet egy nagy durranás: kenyértészta. Javasoltam is neki, hogy vegyen a boltban pizzatésztát, abból én rengeteg lángost készítettem már a vejemnek. Majdnem olyan jót, mint a Fény utcai piac lángosa.

31.jpg 33.jpg

Igenám, de ott krumplis- meg káposztáslángost meg egyéb izgalmas dolgokat készítenek, itthon viszont csak ketten vagyunk rá. Ha hozzászámítom a szomszédot, akkor tán elfogy 6 lángos, de akkor legalább legyen krumplis!

66 komment

Címkék: olaj krumpli fokhagyma káposzta élesztő muzsdéj liszt

Gombás spagetti

2015.01.24. 07:00 Waka

Egy augusztusi délután csörgött a telefon. Kistesó.
- Szia! Tudod mit kellene csinálni?
- No mit? - kérdeztem, és elkezdett felállni a szőr a nyakamon.
- El kéne menni gombát szedni.
- Hát az tényleg remek lenne, és úgy nagyjából, mégis hova?
- Hát G és S közé.
- És ott van gomba?
- Hát a munkatársam arra szokott futni, és látott embereket gombát szedni.
- Embereket látott vagy gombát is?
- Ott mászkáltak a réten, biztos nem szamócát szedtek, mert az már le érett.
- Rendben, akkor menjünk.
- Akkor nézz valami buszt, ami arrafelé áll meg, aztán szombaton reggel megyünk.

8.jpg

35 komment

Címkék: spagetti vöröshagyma tejszín fokhagyma szegfűgomba

Csúsztatott palacsinta

2015.01.22. 07:00 Andrass9

Waka készített egy kelt palacsintát, amitõl nagyon rámjött. hogy csúsztatottat akarok sütni, mert sokéve nem volt a tányéromon.

29.jpg

A receptet nem vadásztam sehol, ahogy gyerekkoromból emlékszem, úgy készítettem, ezért lehetnek nagy eltérések is a közkézen forgó receptektõl, de én így ismerem.

70 komment

Címkék: tej tojás dió csokoládé vanília vaj cukor lekvár liszt ghí

Kelt palacsinta

2015.01.20. 07:00 Waka

Van, ahol kőttes palacsintának hívják, de ez a lényegen különösebben nem változtat. Egyszer, valamikor régen készítettem már ilyet, de akkor olyan nagyon nem jött be. Én azonban nem vagyok olyan ember, akit az ilyesmi eltántorít, felvettem a listámra és vártam türelemmel, míg eljön az idő.
Újév első hétvégéjén aztán el is jött, az Ünnepek alatt elfogyasztott temérdek húsnemű után valami másra vágytam. Összedobtam egy majdnem zöldséglevest daragaluskával, egy egészen kevéske csirkefarral dúsítva, és megsütöttem a kelt palacsintát. Persze ez nem ment ilyen egyszerűen – szokás szerint –, de lássuk csak.

15.jpg

90 komment

Címkék: tej szeder palacsinta vanília élesztő rétesliszt kelt palacsinta búzafinomliszt

Gyöngytyúk leves bio forrásból

2015.01.18. 07:00 Andrass9

Történt, hogy egy jóbarátunk karácsony elõtt meglepett két gyöngyössel (is). Hiába minden ellenkezés, meg "a feleségem nem eszi" szöveg, kaptuk. Életemben sem nem ettem, sem nem fõztem ilyet, hát irodalmaztam kicsit. Az irodalom szerint a LEGJOBB leves ebbõl készül! No akkor szépen elosztottam a gyönyörûen megtisztított madarakat levesre és egyéb (pl. fácán helyetti) felhasználásra, majd befagyasztottam, mert fogalmam sem volt, mikorra tudom elkészíteni. Azután újév elején adódott az alkalom, hogy jönnek a gyerekek, ismét alkotni kell. Elõ is vettem, el is készítettem.

13.jpg

Nagyjából érthetõ az emberek riadalma, mivel oly setét a húsa, bõre, mintha agyonverték volna a madarat, pedig csak ilyen.

121 komment

Címkék: hagyma kelbimbó zeller gyöngytyúk bors zöldborsó sárgarépa gyökér petrezselyem kardamom marhacsont karaláb szerecsendióvirág szegfübors

Hólyagosra sült krumpli - borkorcsolya

2015.01.16. 07:00 Andrass9

Elegünk lett a télbõl, pláne, hogy 15 fok meleg volt hajnali kettõkor! Tiszta diliház, ezt a telet el kell temetni! Meg is invitáltuk az utcát egy kis esti sültkrumplira, borozásra téltemetés címszó alatt.

11.jpg

Ha ennyien temetjük, talán sikerül is :) Ez az étel gazdaságos, könnyû elkészíteni és majdnem mindenki szereti.

156 komment

Címkék: burgonya krumpli vaj libazsír kacsazsir

Tejfölös-, szalonnás-, hagymás tekercs

2015.01.14. 07:00 Waka

Úgy kezdődött, hogy az Ünnepek előtt vettem két pohár tejfölt. Egy kellett a töltött káposztához, egyet meg vettem a biztonság kedvéért. Eljött a január, a zabálástól pont a pirosba ért a mutató az összes létező műszeremen, ezért csak egy könnyű levest főztem sok zöldséggel és éppen csak jelzésértékű csirkefarral, meg palacsintát sütöttem mellé. Főzőcske közben felderítettem a hűtőt, és kénytelen voltam megállapítani, hogy az ott megbúvó tejfölnek bizony rohamosan közeleg a lejárati ideje.
- No - gondoltam-, összedobok valami sós péksüteményt, meglesz belőle egy-két napra a reggeli.
Az eredeti koncepció egy kifliféle volt feltekerés előtt tejföllel kenve, és megszórva némi szalonnával meg hagymával, de ahogy ügyködtem, a főzés többször is meredeken irányt váltott. A végeredmény egy tejfölös-, szalonnás-, hagymás tekercs lett.

10.jpg

67 komment

Címkék: vöröshagyma tejföl élesztő szalonna rétesliszt kolozsvári

Zöldborsófőzelék cukorborsóból

2015.01.12. 07:00 Andrass9

Még kora nyáron szedtem le a maradék cukorborsót, ami megszemesedett. Fennhagytam magnak vagy 10 dekányit, de a többibõl egy egyszerû ám nagyszerû klasszikust fõztem.

14.jpg

A menzák rosszemlékû zöldborsófõzelékét. Arra ügyeltem, hogy annyira azért ne legyen malteros :)

38 komment

Címkék: tej vaj zöldborsó liszt petrezselyem

Egyszerű káposzta saláta

2015.01.10. 07:00 Waka

Mindjárt a vegyes vágott savanyúság után következik a toplistán. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető. ugyanakkor igen olcsó téli salátaféleség. Száz forint körül már simán lehet kapni egy kiló káposztát, a hozzávalók is kijönnek egy ötvenesből. A napokban főztem egy pörköltet kacsaszárnytőből, hozzá nokedlit készítettem. Ehhez kellett valami savanyú, gondoltam egyet, vettem egy kis fej káposztát.

11.jpg

113 komment

Címkék: vöröshagyma cukor ecet kömény feketebors fejes káposzta

Paradicsomleves saját paradicsomból születésnapra

2015.01.08. 07:00 Andrass9

Biztos nem a legjobb ötlet születésnapra paradicsomlevest fõzni, de még volt valamennyi paradicsom, amit nem vitt el a paradicsomvész, volt hozzá minden fûszer is a kertben. Sõt: még egy szép csokorravaló virág is került.

14.jpg

Az összetevőket és a csokrot leszüreteltem, míg a feleségem dolgozott: jó lesz meglepetésnek.

56 komment

Címkék: hagyma paradicsom bazsalikom csiperke rántás zellerlevél betütészta

Kocsonya (zóna adag)

2015.01.06. 07:00 Waka

Itt van a szezonja, rá is értem bíbelődni vele, meg aztán nagyon meg is kívántam, főztem hát egy adagot. Három éve nem készítettem, a legutóbbi köszvényes kalamajka után nem mertem belefogni. Azóta már volt egy következmények nélküli kocsonyapörkölt, meg többnyire azért ügyelek a táplálkozásra, így belevágtam.
Nálunk elég minimalista kocsonya dívik, nem szoktuk különösebben cifrázni, bár arra is volt már precedens, de akkor a tőlem megszokott módon sikerült agyonbonyolítani a főzést. Várszegi aszpik névre hallgatott a kreálmány. Borjúlábból főtt a lé - amit igen hosszas utánjárás után sikerült beszerezni, és olyan szőrös volt, hogy két borotvapengét használtam el mire sima lett -, paradicsompürével színeztem. Került bele párolt zöldség, félbevágott kemény tojás, melynek kivájt sárgáját tőkehalmájjal és vajjal kevertem kevertem ki, majd visszatöltöttem és az egészet füstölt marhanyelv szeletekre fektettem. Volt még benne olajos-, ecetes- és füstölt hal, meg még az ördög tudja, mi nem. Monstre kaja volt, színes, ízes, izgalmas, és persze elment vele másfél nap. A borjúlábat természetesen kimentettem belőle és másnap kirántottam. Hát az valami isteni finom falat volt, de rettenetesen laktató, egy darabka bőven elég volt egy evésre.
Most nem voltak ilyen grandiózus terveim, egy mezei változattal beértem.

13.jpg

83 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma köröm füstölt csülök malacfej bőrke serrano paprika sertésfül

Vacsora: grillezett csirkecomb farrésszel

2015.01.04. 07:00 Andrass9

Egyesek felzúdultak, amikor néhány boltban megjelent a "csirkecomb farrésszel" nevezetû darabja a baromfinak, hogy olyan nincs, meg az vacak, meg egyéb jelzõk.

15.jpg

Nohát én nagyon szeretem a farhátat is, meg a csirkecombot is. Ez a "szörnyedvény" egyesíti a kettõt, és kiadós adagot is nyújt. Vendégeket vártunk estére, vettem hát egy tálcányit belõle, meg egy tálcányi szimpla csirkecombot is, hátha nem lesz elég a faroscomb.

91 komment

Címkék: alma dió csirkecomb majoranna lekvár kapribogyó kukorica citromlé olivaolaj zöldpaprika római saláta birskörte kapri farrész szinesbors

Zabafalatok

2015.01.02. 07:00 Waka

Ül a két liba délelőtt tízkor az irodában és majszol. Ropogtatják a kekszet - melyet mostanság a kies Szlovákiában gyártanak, és arról a magyar városról neveztek el, mely Mosoni-Duna mellett épült a Rába és a Rábca összefolyásánál -, szóval ropogtatnak és közben olvassák a csomagoláson lévő tájékoztatót.
- Hú, stabilizáló!
- Juj, térfogatnövelő!
- Glükóz-fruktózszirup, pálmaolaj! - sopánkodnak, közben jár a szájuk, mint két beekizett hörcsögnek.
Másfél óra van az ebédig, ezek meg tömik magukat, délután aztán sivalkodnak, hogy fáj a hasikájuk.
- Na - gondoltam -, adok én nektek. - Aztán persze nem adtam, valahogy mindig kiment a fejemből.

15.jpg

51 komment

Címkék: vaj sütőpor fahéj zabpehely barnacukor vaníliás cukor teljes kiőrlésű liszt törökmogyoró zabfalat

Három guacamole recept, mert három a magyar igazság

2014.12.31. 07:00 Andrass9

Az igazságok közül az egyik, hogy a guacamole mártogatós nem magyar ...

38.jpg

a másik kettő meg köztudott :)

Idén sokszor készült, mert igazán érett avokádóhoz jutottam hozzá a madarasban rendszeresen. Gondoltam, összevonok három alkalmat egy füst poszt alá, a legegyszerûbbtõl a felturbózott változatig, nomeg kiváló szilveszteri vendégcsalogató étel.

65 komment

Címkék: csipsz hagyma paradicsom tortilla fokhagyma tejföl olajbogyó bors koriander kapribogyó lime petrezselyem tejfel avokado

Töltött káposzta III

2014.12.29. 07:00 Waka

Bő fél év telt el azóta, hogy utoljára töltött káposzta jelent meg a blogon, itt volt hát az ideje neki. Az általam készített változat sokban hasonlít az András által készítettre.

Írhattam volna, hogy töltött káposzta, ahogy én szoktam, de az nem lenne igaz, mert nem így szoktam, de eztán így fogom.

Édesanyám hajdan édeskáposzta levélbe töltötte a húst, de ahogy lassan rám maradt a „munkásabb” ételek elkészítése, a velem született lustaság miatt csak sima gombócot főztem bele. Mármint „csak” a többi mellett. Benne volt abban a gombóc mellett a sertés alfája és omegája, azaz orr és farok, egy kabátra való bőrke no meg legalább egy füstölt fej is. Szerencsére edény tekintetében egészen húsz literig jó vagyok.

Ilyen merészen most már nem merem adagolni a koleszterintet, de azért belecsempésztem pár jobb falatot.

 

17.jpg

94 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl savanyú káposzta lecsó töltött káposzta kolbászhús feketebors egészben savanyított káposzta

Thai vacsora kacsával, garnélával és csili szósszal

2014.12.27. 08:03 Andrass9

Amióta megfõztem az édes csili szószt, kisért álmomban az USA-ban rendszeresen fogyasztott Duck and Shrimp Chili Sauce étel, és ahhoz tartozó könnyû leves a Tom Kha Gai. Feleségem egy ideje nem lelkesedik a thai ételekért, ezért ritkán van, de most vendégek jöttek, akik vevõk az ilyen ételre.

10.jpg

11.jpg

Nem hagyhattam ki a lehetõséget...

62 komment

Címkék: hagyma spárga kacsamell csirkemell szárzeller garnéla sárgarépa újhagyma csilipaprika csirkemellcsont shitakee csiliszósz citromnád galangal

Kolbász

2014.12.25. 07:00 Waka

Mindenképpen fontosnak tartom előrebocsátani, hogy nem vagyok egy Csomolungma a kolbászkészítés széles horizontján, csak amolyan botcsinálta amatőr, mint sok minden másban is.

Kistesó megint ötletelt. Az ilyentől már előre fázom, mit fog kitalálni megint?

  • Te – aszondja –, tudod, mit kellene csinálni?
  • Mit? - kérdem szorongva. A „kellene csinálni” ugyanis nála annyit tesz, hogy csináljam meg.
  • Egy kis sütnivaló kolbászt. - Innentől sejteni lehetett, hogy nálam kell csinálni, ne az ő konyháját maszatoljuk össze.
  • És mikor?
  • Jövő szombaton.
  • Rendicsek, akkor szerdán hívlak, megbeszéljük a részleteket.

   Felhívtam az alsó szomszédot:

  • Megvan még az a jó kolbásztöltőtök?
  • Persze, mikorra kellene?
  • Jövő szombatra.
  • Oké.

Másnap reggel zörögnek, ajtót nyitok, az alsó szomszéd az, kezembe nyom egy nagy papírdobozt benne a töltővel. Megköszönöm, de már trappol is el.

Eljött a szerda, hívom Kistesót.

  • Na, akkor szombaton kolbász?
  • Ó hát én teljesen el is felejtkeztem róla.
  • Akkor töltünk kolbászt vagy nem?
  • Tölthetünk, de én szombaton délelőtt dolgozom, csak fél három után érek rá.
  • Akkor fél három után fogjuk elkészíteni.
  • De bevásárolni nem tudok segíteni, mert a héten délutános vagyok.
  • Príma. Még valami?
  • Fizesd ki, légy szíves, majd odaadom a pénzt.

Szóval, rajtam maradt az egész hercehurca, mint szamáron a fül.

 

14.jpg

100 komment

Címkék: fokhagyma sertéscomb kömény vörös káposzta feketebors háta szalonna

Tatárbifsztek

2014.12.23. 07:00 Andrass9

Hivják még tatárbélszínnek, vagy tatárhúsnak is. Még a szocializmusban is volt néhány jobb étteremben. Híres volt a Berlin a Lenin körúton, de a Wernesgrüner sörözõben is finomat adtak.

Ja, hogy ez mi? Darált nyers marhahús fûszerekkel, vajjaé, tojássárgájával és hagymával. A fiú ezt kért születésnapjára ebédre, ki kellett tennem magamér igencsak :)

10.jpg

Igazán jót bélszínbõl készítenek, de egy átlag étterem általában magas hátszínbõl darálja. Németországban sertésbõl készült verzióját Hackepeter néven szolgálják fel. Náluk ezek szerint nincs sertésborsóka betegség ...

67 komment

Címkék: tojás hagyma mustár bélszín marhahús bors vaj kapribogyó hátszín ketchup Worchestershire

Vörösboros marhapörkölt tarhonyával

2014.12.21. 07:00 Andrass9

Nem egy ritka étel, csak én még nem fõztem. Már napok óta csak szénhidrát, meg zöldség az étkem, igencsak rákívántam egy kis húsra. Különösen, hogy feleségem paradicsomlevest rendelt a kis paradicsompürés üvegekbõl kimentett sürített paradicsomból, amit még a nagy csilipaprikaszezonban töltögettem át nagyobb üvegbe, lévén ennél olcsóbb kisüveget nem tudtam szerezni.

10.jpg

Szokás szerint a csodahüttõhöz folyamodtam, míg a paradicsomleves fõtt, hogy mit találok benne. Hopp - itt van 75 deka "konyhakész" marhalábszár. Ebbõl vagy gulyás, vagy pörkölt lesz, akárki megmondja.

98 komment

Címkék: hagyma zsír paradicsom fokhagyma vörösbor bors tarhonya lábszár pirospaprika zöldpaprika kömény marhanyak Ínyesmester

Beigli ... FRISSÍTVE!

2014.12.19. 07:00 Andrass9

Vendégposzt Topy kezébõl.

 

1.jpg

A képet innen vettem.

78 komment

Címkék: meggy dió mák gesztenye kakaó

Csontleves türelmetlen ember módjára

2014.12.17. 07:00 Waka

A csontleves nem türelmetlen embernek való. Pontosabban - hogy igazítsak mondandómon -, a csontleves-főzés nem türelmetlen embernek való passzió. A türelmetlen ember – ha rájön a csontleves-ehetnék - olyankor legjobb, ha elmegy valahová enni egy olyat. Az igazán élelmes türelmetlen ember viszont magához édesget egy türelmest, aki majd elkészíti. Ennek persze megvannak a maga sajátos járulékai, ugyanis a türelmes ember ritka kincs, ergo törekedni kell a megtartására, költeni kell reá, az meg elég macerás és költséges. A türelmes embert pátyolgatni kell, színházba vinni, elkísérni vásárolni – ami, valljuk be, egy nőnemű egyednél elég komoly kihívás –, és el kell viselni a rigolyáit is.

Szóval, megvan a türelmes emberünk (a továbbiakban TE), már csak el kell látni megfelelő alapanyaggal, és be kell állítani a konyhába.

 

10.jpg

52 komment

Címkék: vöröshagyma paprika fokhagyma csont zeller csontvelő gyömbér sárgarépa petrezselyemgyökér paszternák karaláb szemesbors

A tél első kocsonyája (kisadag)

2014.12.15. 07:00 Andrass9

Már megint elkövettem azt a hibát, hogy éhesen mentem a madarasba vásárolni. Vettem persze kutyakaját, meg ami még a listámon volt, de beleütköztem egy kis tálca kocsonyahúsba, amit nem volt szívem otthagyni.

10.jpg

Tényleg kis adag, talán 1,3 kg volt mindössze. Neki is estem azonnal, hogy ezt most megfõzöm, úgyis hideg van odakinn.

95 komment

Címkék: hagyma fokhagyma farok bors csülök sárgarépa köröm boróka gyökér zöldpaprika szegfűbors szerecsendióvirág

Sütőtökös pite

2014.12.13. 07:00 Waka

Igazából olyan piteféle-forma. Pontosabban féle, mert olyan forma az nincs. Szögletes az volt, végül is olyan nagyon talán nem befolyásolta az ízét. A tavalyi sütőtökös süteményt párszor megsütöttem már, gondoltam, legyen most tészta is alatta. A megszokott pitetésztát használtam hozzá, egy fél adaghoz valót.

 

18.jpg

45 komment

Címkék: tojás sütőtök tejföl gyömbér fahéj barnacukor törökmogyoró

Az év utolsó kovászos uborkája

2014.12.11. 07:00 Andrass9

Október táján szoktam eltenni az utolsó kovászos uborkát. Akkor ugyan már hûvös van, de pont ez tesz jót a téli uborkának. Sokáig ropogós marad, karácsony után még bõven eszünk belõle.

31.jpg

Kaptam még régebben két NAAAAGY befõttesüveget. Kézzel fúvott példány és tíz literes! Az egyiket a fiam lenyúlta, hogy ágyaspálinkát tesz bele (nem sikerült). A másikat most beavattam uborkának.

52 komment

Címkék: kenyér uborka fokhagyma bors koriander kapor mustármag babérlevél