Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (7) babér (22) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (2) bazsalikom (30) bazsalikomsó (5) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (6) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (15) bőrősháj (2) bors (131) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (2) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (21) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (20) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (71) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (14) fehérbors (30) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (61) fenyőmag (3) feta (4) filé (2) fokhagyma (238) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (4) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (43) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (178) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (22) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (32) kakukkfü (31) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (10) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (87) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (5) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lime (28) lime levél (5) liszt (56) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (43) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (6) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (14) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (40) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (61) orda (2) ördögszekér (3) oregano (28) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (4) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (6) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (12) paradicsompüré (15) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (87) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (21) pirítós (2) pirospaprika (35) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (4) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (24) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (87) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (3) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (104) sodó (2) sólet (2) sonka (12) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (21) spenót (30) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (15) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (19) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (35) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (53) tejfel (30) tejföl (55) tejszín (59) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (136) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (4) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (19) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (7) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (141) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (8) vaníliás cukor (6) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (78) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (29) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (8) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (29) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Meztelen rikottás-spenótos ravioli, avagy a gnudi

2017.05.28. 07:00 Andrass9

Ejtsd: nyudi ...

Az olaszok népszerű megoldása a tészta nélküli spenótos-rikottás gombócra. Mifelénk is van hasonló, csak mi túrógombócnak hívjuk :)

Mivel még mindig spenótot főzök spenóttal, kerestem valami érdekesebb megoldást a következő adaghoz. Minden esetre a kispiacon vettem egy adag friss ordát, mert az nagyon finom a spenóttal keverve. Erre bizonyíték a sikeres spenótos-ordás ravioli is.

47.jpg

A weben keresve bukkantam a gnudira. A szó azt jelenti, hogy pucér/meztelen, és a rikottás-spenótos gombócot hívják így (főleg Firenzében). Egy életem, egy halálom: ezt megfőzöm, bár a feleségem nem ragaszkodik nagyon a túrós gombóchoz. Spenót van még bőven hozzá a kertben, és az elkészítéséhez egy nagyszerű ötletet is eltanultam, amit most továbbadok nektek is.

16 komment

Címkék: spenót hagyma sajt fokhagyma bors vaj liszt oregano olivaolaj rikotta szerecsendió orda tojás sárgája

Spenótpüré ismét

2017.05.25. 07:00 Andrass9

Minden tavaszon, amikor a kertemet elborítja a spenót, kénytelen vagyok főzni legalább egy "parajpürét" - a klasszikusat, ami be van rántva, sok fokhagymával, feketeborssal és régen zsemlével (amikor még volt zsemle), manapság saját zsemlemorzsával, ami bolti stangliból készül sütőben átsütve és durvára darálva. Ugyan nem panko, de majdnem :)

28.jpg

Most is szedtem egy bő fél kilót, amit aztán feleségem unszolására estére el is készítettem.

29 komment

Címkék: spenót tej zsír fokhagyma szódabikarbóna liszt feketebors prézli

Feljelentettek, mert a májusi cseresznyefám utcára lógó részét nem vágtam le

2017.05.24. 07:00 Andrass9

Van egy nagy cseresznyefám, amit a kerítéshez kb 1,5 m-re ültettünk még vagy 28 éve. Akkor még utca se volt, se kerítés, csak agyag és sár (értsd: a kukásautót daruskocsival kellett kimenteni a sárból). Azután leaszfaltozták: volt az eseményre utcabál is! A polgi is eljött! (a nagylyány meg leégette a karácsonyfaizzókat, mert azok 110V-osak voltak... :). Mindenki boldog volt!

Kicsit furcsa lett az útirány, mert szemben meredek a hegyoldal, oda nem fér járda se, a mi oldalunkon meg a szomszéd megumbuldálta, hogy nála szélesebb legyen az előkert, mint nálunk. Engem ez nem különösebben érdekelt: kisebb, hát kisebb. Annál is kevesebb füvet kell nyírnom :) Persze szépen elkészítettük az előkertet is: új fű, a kerítés mentén árnyékliliom, írisz, yucca, hajnalka a kerítésre, stb. Még egy járdát is leraktunk járólapból vízelvezetéssel! Ez a 21m járda az egyetlen ebben az utcában! Hiába volt a szomszédnak nagyobb előkertje, abban lelkesen kocsiparkolót alakított ki sok bokorral, amitől arrafele gyalogolni nem lehetett. Aztán a többiek sem készítettek járdát. Mindenki örült, hogy be tud parkolni a háza elé, ezért sok-sok buxus állja útját a gyalogosoknak. Emlékeztetőül: az utca túloldalán kb 300m-en nem lehet járdát kialakítani, mert olyan meredek a rézsü! Kérdezték is, én miért csinálok járdát, dehát akkoriban még törvénytisztelő állampolgár voltam. Igaz, az véget ért a telkünk szélénél (kezdődni meg a telkünk másik szélén kezdődött, lévén saroktelek). Mivel nem titok, hol élünk, megnézhetitek a Goggle térképen is:

gmaps.jpg

Ott jól látszik a rövidke járda a saroktól a szomszéd telekig.

Vagyis nem teljesen látszik!

Egy nagy fa takarja a járdácska egy részét!

No, itt lesz érdekes a dolog. Mi ezt a roppant korai cseresznyét úgy metszettük, hogy a legtöbb termés az utcára jusson, így ott az ágak a földig lenyúlnak.

Hogy miért?

Rengeteg a gyerek a környéken, és ez a legkorábbi gyümölcs, ami érik. Az évek alatt megtanulják a legkisebbek is, hogy az ágakra vigyázni kell, mert jövőre nem lesz cseresznye. Nem tudjuk megszámolni se, hány gyerek, család jön cseresznyézni május közepétől (persze van olyan is, aki vödörrel jön ...). Már a hónap elején nézik, hogy érik-e már a cseresznye, meg szólnak, hogy "ott benn a kertben látnak pirosat, megkaphatják-e?".

Lehet erre nemet mondani????

Mi nem tudunk. A mi gyerekeink már felnőttek, de a környéken rengeteg a páréves, akinek ez igazi élmény: friss gyümölcs egyenesen a fáról. No GMO, no permetszer vagy vegyszer. Ez a fa az ELSŐ, amelyik a környéken terem. Pont ezért soha nem vágtuk vissza az átnyúló ágakat (ennek a macska is örül: ott megy ki az utcára :)

Ma délután becsengettek az önkormányzattól, hogy minket feljelentettek, mert a kinyúló cseresznyefa nehezíti a járdán való közlekedést.

 

Ez igaz. Az ágak leérnek földig, hogy a nullkilométeres kisgyerekek is elérjék! És ezt szándékosan hagytuk lenőni!

Mire a cseresznye leérik, és a fáról leszedik a gyümölcsöt, természetesen az ágak ismét magasabbak lesznek, bárki tud alattuk a "járdán" biztonságosan gyalogolni.

Ezek után ma délután csengettek a közterületfelügyelettől(?), hogy a járdán való biztonságos közlekedést a cseresznyefám akadályozza, ami egy állampolgári bejelentés alapján jutott a tudomásukra. A hivatalnokok becsületére legyen mondva, ők is ki voltak a bejelentésen akadva, amikor meglátták a helyzetet...

Nem tudom mit tegyek, de az biztos, hogy állampolgári engedetlenség lesz a vége, mert vagy felszedem azt a mini járdát is, vagy egyszerűen nem is reagálok.

Szerintetek ez normális????

Még mindig nem tértem magamhoz!

Elnézést, hogy ennyire eltértem a blog témájától (bár a cseresznye is ennivaló), de nem tudom magamban tartani.

 

103 komment

Címkék: cseresznye

Szalontüdő

2017.05.22. 07:00 Waka

Veszprémben a Gourmandia étterem híres volt az ott készülő szalontüdőről. Pár korszakkal ezelőtt a polgi nagy kedvence volt ez a fogás, keddenként, mikor étlapon volt, mindig ott ebédelt. Polgármesterek jöttek-mentek, a legutóbbi pedig szépen átszokott az új csicsás közösségi létesítménybe. Vele együtt a hivatalnoksereg is elpártolt a nagy hírű étteremtől. Manapság már csak rendezvények, esküvők alkalmából nyitnak ki, illetve catering szolgáltatást nyújtanak külső helyszíneken tartott eseményekhez.
A tulajdonos öccse, Cs által gründolt sörözőbe járok nap mint nap, néha elmerengünk a régi szép időkről.
- A vége felé már csak szívből készült a fogás - így Cs -, mivel a hatósági állatorvos nem engedi forgalomba hozni a tüdőt.
Szerencsére, mikor legutóbb a Nagycsarnokban jártam, sikerült vennem egy szép adagot. Szívért a helyi henteshez (szintén Cs) mentem múlt csütörtökön.
- Mi lesz belőle? - kérdezte.
- Szalontüdő. Sikerült vennem tüdőt Pesten, most megfőzöm.
- Ha kell tüdő, szólj csak.
- De hát nem veszi el az állatorvos?
- Kitől hallottad ezt a baromságot?
- A druszádtól.
- Az is maradhatna a kaptafánál.
Miután ilyen prímán tisztáztuk a belsőség kérdését, nem volt más hátra, mint megfőzni. Azt azért tudni kell, hogy 2010 óta - akkor jelentkezett be először a köszvény - nem ettem belsőséget. Pár falat máj és szív persze lecsúszott, ha egész madarat vettem és volt benne, de a komolyabb dőzsölések elmaradtak. Most adtam az érzésnek rendesen.

18.JPG

35 komment

Címkék: vöröshagyma mustár fokhagyma tejföl szalontüdő cukor zsemlegombóc csili sárgarépa babér liszt petrezselyemgyökér sertésszív feketebors sertészsír csemegeuborka sertéstüdő

Krémsajtos-spenótos fúrótészta

2017.05.19. 07:00 Andrass9

Spenótszezon van (legalábbis nálam a kertben), és végre - kicsit bicegve - kijutottam, hogy leszedjek egy ételre valót.

Gondolkodtam, hogy hagyma olvasónk tiszteletére mit készítsek belőle, mert ő nagy spenótkedvelő volt! Én viszont nem eszem pizzát, a Papa John's-ból se hozathatok. Maradt a tészta.

10.jpg

Lehet tejszínnel is készíteni, de inkább a krémsajtokat részesítettem most előnyben, ezért Vacak2 kolléga sem fog megszidni. A fűszernövények is aktívak már, abból is vágtam a szedéskor.

33 komment

Címkék: spenót mascarpone fokhagyma vaj fehérbors oregano snidling krémsajt szerecsendió

Sörös csirke

2017.05.16. 07:00 Waka

Ezerrel tombol a kerti szezon, minden szabad percemben a földet túrom. Gyors, egyszerű, kiadós étel kellett. Az sem hátrány, ha ezek mellett még finom is.
Sörrel régóta terveztem már főzni, átfutottam jó pár receptet, kerestem, mi lenne megfelelő. Csülköt például lehetne sörrel készíteni, csak az nem lenne gyors. Olyasmiből kell főzni, ami hamar megpuhul. Maradt hát a csirke. Nem mellesleg, éppen volt pár a fagyasztóban, tehát menni sem kellett utána. Más után kellett, de az már munkából hazafelé belefért. Ahogy a sör is. Megkóstoltam a Soproni IPA-ját. Nem egy kézműves remek, de a világosnál nagyságrendekkel jobb. Csak éppen sehol nem kapni a környéken, kivéve a Sörözőt. Onnan vittem hát egy (három) üveggel az ételbe. Meg a szakácsba, nehogy kiszáradjon szegény.

11.JPG

62 komment

Címkék: sör vöröshagyma tejszín fokhagyma zeller csirkecomb sárgarépa kaliforniai paprika libazsír petrezselyemgyökér sörös csirke cajun fűszerkeverék

Fúrott krumpli

2017.05.13. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt pizzaszeletvágó tollából

Egy idős rokonom mutatta nekem először a krumplifúrót, és persze a fúrott töltött krumpli receptjét, jó 35 évvel ezelőtt. Persze akkor még egyikünk se volt "idős", de az öreg pár hete nincs már köztünk.

Néhány napja akadt a kezembe, a tőle kapott krumplifúró, a fiókban való turkálás során.

Lehet ilyet kapni, Waka is írt egy ilyen készletről pár éve, a videó megosztón is jelen van egy újabb fajta.

Viszont az enyém nem megvásárolható darab. A háború utántól, a rendszerváltás körüli kényszer nyugdíjazásokig, az öreg több mint negyven évig dolgozott egy nagy gyár lakatos üzemében. Ott kezdték a munkatársakkal 'gyártani' ezt a krumplifúrót, szigorúan saját célra. Nem lehet tudni, hogy ők találták ki, vagy csak másoltak egy meglévő darabot, de lényeg, hogy az enyém onnan származik, és ha már kezembe akadt, elkészítettem a fúrott krumplit az öreg emlékére.

11.jpg

158 komment

Címkék: tojás krumpli paradicsom sajt tejföl bors csirkemell vaj szalonna petrezselyem főtt tojás biovegeta

Spárgaleves, egyben sült karaj

2017.05.10. 07:00 Andrass9

Anyák napját ünnepeltük hétfőn (vasárnap mindenki valahol csavargott). Valami finom ebéd kellett, lecsaptam hát a feleségem által vásárolt spárgadarabokra. Ez ilyentájt már a Fény utcai piacon is akciós! A leves kérdése tehát eldőlt. A csodahüttőben keresgetve találtam egy szép csontos karajt. Vacilláltam, hogy kolbásszal töltve, vagy másképp, de a "másképp" győzött...

10.jpg

Körítésnek találtam szép Mozart krumplit, meg sok hagymát. A salátát viszont az ünnepelt fogja elkészíteni :)

65 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma zsír mustár fokhagyma spárga fehérbor karaj vaj majoranna cukor rozmaring fehérbors olivaolaj szerecsendió feketebors kakukkfü cajun fűszerkeverék

Kuih dadar

2017.05.07. 07:00 Waka

Bár a neve úgy hangzik, mint valami harmadik világbéli diktátornak, ez egy príma étel. Indonéz kókuszos palacsinta. Zöld. Szerencsés esetben.
A szokásos gasztrobarangolás közben bukkantam rá. Akadt magyar nyelvű recept, alapként azt használtam, de persze megnéztem még számosat, hátha adnak valami tippet. Az alapanyagok beszerzése okozott ugyan némi problémát de azért megoldottam. Sajnos a pandan pálmám elfagyott, mert az inas nyitva hagyta a télikert ajtaját abban a finom januári zegernyében. Meg is verettem a hajdúkkal, mielőtt kidobták volna az utcára. Maradt a konzerv, szerencsére a közelmúltban eljutottam az Ázsia boltba, és emberesen bevásároltam.
Innentől már csak egy szabad másfél óra kellett összedobni a fogást. Persze nem sikerült valami fényesen, de majd finomítok még rajta.

15.JPG

13 komment

Címkék: tojás kókusz kókusztej szezámolaj pálmacukor búzafinomliszt pandanlevél kivonat

Vörösboros kacsapörkölt

2017.05.04. 07:00 Waka

- Pistike, mi készül a kacsából?
- Töpörtyű.
- És még mi készül a kacsából?
- Töpörtyű.
- Pistike, szoktál aludni?
- Szoktam.
- Mi van a fejecskéd alatt?
- Párna.
- Mi van a párnában?
- Toll.
- Na látod. Akkor mi készül még a kacsából?
- Töpörtyű.
A nyájas olvasóközönség nyilván most egy emberként hördül fel. Miféle barbár lehet, aki kívül roppanós, belül rózsaszín kacsamell, szuvidált kacsacomb, ne adj Isten, kispárna helyett pörköltet készít a kacsából?
Hát én.
Pénteken az ábécébe vitt az utam. Nem akartam ugyan húsneműt venni, de azért elnéztem a hentes felé. Pecsenyekacsa aprólékkal, ezer valamennyi helyett 699-ért. Hát annyiért simán kell. Kértem egyet, bő 2,4 kg. Otthon a fagyasztóba került, aztán most hétvégén megfőztem. Mikor baromfiból főzök pörköltet, szeretem, ha a madár összes ehető porcikája benne fő az ételben, a sok bőrös-csontos rész adja a gazdag ízt az ételnek.

12.JPG

76 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma vörösbor majoranna lecsó pirospaprika feketebors Paprikakrém pecsenyekacsa vörösboros kacsapörkölt

Palak paneer

2017.05.01. 07:00 Waka

Vagy, ahogy egy tréfás kedvű kolléga rögvest elnevezte: polák panír. A recept még a böjtre gyűjtött repertoárból maradt meg. Afféle indiai spenótcurry. Aktualitását az adta, hogy az új kertben kikelt az új-zélandi spenót. Ez amolyan öntermesztő fajta, ha egyszer megjelenik, komoly erőfeszítést igényel a kiirtása. Én minden éveben hagyok pár tövet, ami elszórja a magját. A paradicsom és a paprika termesztésére szánt területet csak május elején szoktam felkapálni (ősszel persze felásom), ott bátran tenyészhet. Igaz, így elég rendezetlen képet mutat a kert azon fertálya, de a fene ott egye. Bár számomra nem nagyon ajánlott a spenót fogyasztása, Kistesó súlyos függő, ilyenkor feltölti a fagyasztót parajpürével. Múltkor láttam a szomszédban lila változatot, lehet, hogy kunyerálok a magjából, szórok közé egy marékkal, aztán várom a hatást tavasszal.

1.jpg
Az egyetlen nehézséget a paneer (friss sajt) okozta. Nem egy ördöngösség elkészíteni, ha van az embernek ideje elmenni házi tejért, meg vacakolni vele. Nekem nem volt, ezért gomolyát használtam hozzá. Szerintem nem lett rosszabb tőle.

51 komment

Címkék: spenót olaj vöröshagyma fokhagyma tejföl gyömbér római kömény vaj csili citromlé friss sajt gomolya görögszéna palak paneer

Egyszerű spagetti

2017.04.28. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy egy tésztaételt terveztem hét közepére. Gondoltam kifőzök egy csomag spagettit. Van itthon egy üveg András-féle sült paradicsom, olíván pirítok alá némi fokhagymát a biztonság kedvéért, azon megfuttatom, esetleg egy kis házi paradicsomlével szaporítom, aztán már csak sajt kell a tetejére.
Reggel aztán Százados Asszony meglepett egy üveg házi készítésű medvehagyma pesztóval. Volt benne dió, garana padano, és minden jó, olívával gazdagon keverte, igencsak kapóra jött. Gondolhatnánk, hogy így a legegyszerűbb a spagetti, kapunk egy üveg szószt, már csak rá kell löttyinteni a tésztára. De.
A tészta (szárazon fél kiló) nekem négy, igen szolid adag. A pesztó meg három volt (igaz, annak bőséges). Az utolsó adagra nem maradt kence. Munka után a kertben serénykedtem sötétedésig, hazafelé betértem a Sörözőbe, pótolandó az elvesztett tekintélyes mennyiségű folyadékot. Ezzel nem is lett volna baj, csak éppenséggel ott volt négy, kicsit beállt zenész kolléga. Két szaxofonos, egy trombitás és egy pozanos. Ez egyébként is elég szerencsétlen konstelláció, de ebben az alkoholos közegben egyenesen életveszélyes. "Hagyd magad, előbb szabadulsz" mondták a napkeleti bölcsek, és én hallgattam rájuk. Öt váza (viceházmester, 2 dl fehér bor, 3 dl szóda) elfogyasztása után sikerült kijátszanom az éberségüket (nem volt kunszt) és elslisszoltam.
Hazaérve aztán a gyomromban kotyogó temérdek folyadék itatóst kívánt, de nagyon.
Körülnéztem a hűtőben és improvizáltam.

7.jpg

33 komment

Címkék: spagetti fokhagyma füstölt sonka

ANZAC keksz

2017.04.25. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy kaptam egy receptet. Állítólag így készül az ausztrál harci túlélőkeksz. Persze utánanéztem a dolognak, főképp, hogy a receptben szereplő mézből éppen nem volt itthon egy csepp sem. Érdekes dolgokat tudtam meg.
A névadó az Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC), vagyis az ausztrál-új-zélandi hadseregcsoport. A haderő az első világháborúban 1916. április 25-én szállt partra Gallipolinál az Antant oldalán. A partraszállás helyét napjainkban hivatalosan is Anzac öbölnek nevezik. A háború után az egységet feloszlatták, de ezen a néven több alakulat is létezett a második világháborútól Vietnamig. Az Anzac Day először a Gallipolinál elesetteknek állított emléket, a későbbiekben aztán minden ausztrál és új-zélandi katonáról megemlékeznek, akik a különféle háborúkban, fegyveres konfliktusokban illetve békefenntartó műveletekben vesztették életüket. Az eseményen részt vesznek a veteránok, a hadsereg tagjai, és minden egyenruhás testület képviselteti magát.
A hagyomány szerint a sütemény onnan kapta a nevét, hogy a háború alatt ilyet küldtek a frontra a katonáknak. A dolog nem is lenne elképzelhetetlen, hiszen a keksz nem tartalmaz semmi romlandót, így kibírná a hosszas tengeri szállítást. Valószínűbb azonban, hogy az otthon sütött süteményt eladták és a befolyó összeggel a háborús erőfeszítéseket támogatták. A keksz és a háború ilyen kapcsolatából eredt aztán az „Anzacs” elnevezés.
Az elsőként leírt Anzac recept egészen más volt, mint a maiak, noha számos, igen hasonló sütemény is létezett zabpehely keksz (rolled oat biscuits) illetve katonák keksze (soldier's biscuits) néven az 1900-as évek szakácskönyveiben.
A keksz csak pár összetevőből áll és igen egyszerűen elkészíthető, így azok is bátran nekiláthatnak, akik kezdők a konyhában. Ausztráliában és Új-Zélandon gyakran ez a gyermekek által készített első sütemény.

Bővebben a Wikipédia ír róla, és Jamie Oliver oldalán is van egy részletes angol nyelvű ismertető.


10.jpg

29 komment

Címkék: szódabikarbóna vaj cukor zabpehely kókuszreszelék teljes kiőrlésű liszt golden syrup búzafinomliszt

Harcsapaprikás csuszával

2017.04.22. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt pizzaszeletvágó tollából

 

Kedves vendég jelentkezett be Húsvét elõtt, akit már Karácsony óta nem láttam. A fiam. Szólt, hogy estére ideér.

Mit fõzzek? Eszembe jutott, hogy sorsára vár 1 kg harcsafilé, a 'szürke' fagyasztóban. Már jó néhány hónapja 'lesi', hogy vendég jöjjön rá, mert kettõnknek itthon sok lett volna megfõzni egyszerre. Kicsit tartottam tõle, hogy régóta van lefagyasztva, és nem lesz olyan, se az íze, se az állaga, mint a frissnek, de teljesen rendben volt a hal. Nem fagyott ki belõle szinte semmi víz, rugalmas volt a hús, nem esett szét, és meglepõen friss illata volt. Mondanom se kell, hogy minden rossz mellékíztõl mentes.

Közbevetõleg, az én konyhámba is ritkán úszik be a jó minõségû harcsa. Ezt a darabot feleségem egy ismerõse hozta ajándékba, büszke horgász ember, saját fogása. Lehet is büszke, mert a kifogott "halacska" mérlegelés után állítólag 75 kg-nak adódott. Ráadásul, elmondás alapján, a horgász egyáltalán nem erre számított, és egyedül csinálta végig. Meg is sérült, szalagok szakadtak a vállában, még mindig nehezen mozgatja a karját. Egyenrangú felek közötti küzdelem lehetett. Persze, velem mindent el lehet hitetni, én legfeljebb Tutajoson és Matula bácsin keresztül ismerem a horgászatot, vagy esetleg Hemingway írásaiból. Pucolom, belezem, filézem, sütöm-fõzöm nagy lelkesedéssel, de a zsákmányszerzés örömét szívesen másnak hagyom.

Szóval, tisztelet a halnak és a horgásznak, másképpen áll az ember az ilyen alapanyaghoz, mint a máshol megvásárolható filéhez.

11.jpg

67 komment

Címkék: tojás hagyma zsír fokhagyma kapor szalonna citromlé liszt zöldpaprika tejfel

Húsvéti sós kalács

2017.04.19. 07:00 Waka

Húsvétra a sonka mellé szerettem volna valami sósat sütni. Mint ahogy már számos alkalommal, most is a jól bevált forráshoz folyamodtam. A recepten nem sokat változtattam, mindössze sóból raktam bele kevesebbet.
Elég gyakran sütök mindenfélét, de kelt tészta ilyen jól még nem sikerült.

13.jpg

31 komment

Címkék: tej tojás sonka élesztő retek újhagyma libazsír torma kenyérliszt búzafinomliszt

Káposztás bab

2017.04.16. 07:00 Waka

Esetleg babos káposzta. Nos, megint egy majdnem böjti fogás készült. A bab finom dolog, és a savanyú káposzta is az, hát még az milyen jó lehet, ha a kettőt vegyítem. A babot hirtelen felindulásból vettem bő két hónapja a magboltban, azóta a fagyasztóban várta a sorsát. Káposztát venni kellett, de úgyis a csarnokban volt dolgom (munka), nyélbe ütöttem a beszerzést.
Sokáig hezitáltam, hogy az elveimet feladva egy kis füstölt húst tegyek bele így böjt idején, aztán győzött a józan ész. Tettem bele. A múltkori túrós csuszából maradt némi jó kolozsvári szalonna, éppen megfelelt a célnak.
Akiknek nincsenek ilyen válogatott problémái, nyugodtan készíthetik egy jó darab előre megfőzött füstölt oldalassal vagy karajcsonttal. A füstölt portéka főzőlevét fel lehet használni az étel felöntéséhez, ha netán marad valamennyi, lefagyaszthatjuk egy príma krumplifőzelékhez, nehogy kárba vesszen akár egy csepp is. Aki igazán szeret jól élni, indíthatja az ételt székelykáposzta módjára, felkockázott lapockával, ne adj Isten csülökkel, esetleg megfejelve valamennyi malacfarokkal, füstölt kolbásszal. Egy szó, mint száz, lehet cifrázni a végtelenségig.
Én egy szinte alap változatot főztem.

9.jpg

55 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl savanyú káposzta bab paradicsomlé köménymag pirospaprika feketebors kolozsvári szalonna Paprikakrém babos káposzta

Rakott afrikai harcsa, avagy hűtőkarbantartás

2017.04.13. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt Fenchurch68 tollából és kamerájával.

 

Fellelkesedve a többiek ügyességén - már többször nekifutottam a főzés közben fázisfotózásnak, de soha nem jött össze. Most sem jártam maradéktalan sikerrel - nektek három kezetek van? - de legalább valamennyire vállalható képek készültek.

Marhapörkölt készült a hétvégére, de a nagybevásárláskor valahogy bekerült a hűtőbe egy fél kilós csomag afrikai harcsafilé, amivel igen gyorsan kellett valamit kezdeni. A pörkölthöz készült nokedliból még maradt egy jó adag (ne kérdezzetek mennyiséget, két tojásból főztem és egyszer ettünk belőle ketten), és mivel nagy maradék-ide-oda tologató tehetség vagyok (meg mert édesem halvány emlékeiben élt valami hasonló étel, amit valamikor valahol evett, és ízlett neki), az alábbit kreáltuk:

10.JPG

124 komment

Címkék: harcsa tejszín bors vaj kakukkfű nokedli afrikai harcsa

Tejfölös-hagymás krumpli

2017.04.10. 07:00 Waka

Mostanában ezt a könyvet olvasgatom a klotyón. Szórakoztató, bár kicsit szakállas poénok körítenek benne nem túl bonyolult recepteket. A fogások néhol amolyan Benke Laci bácsisak, elég sok bennük a kecsap, a vagdalthús és a Vegeta. Ihletet azért lehet meríteni belőlük, az egyik köret meg is ragadta a figyelmemet. Az alapkoncepció nem rossz, de nekem valami komplett fogás kellett, amit viszonylag gyorsan el lehet készíteni, és egész hétvégére elég ebédre-vacsorára, hogy a kertre koncentrálhassak.
Felturbóztam az eredeti ételt, így pár szelet kenyérrel végül is elég lett.

12.jpg

20 komment

Címkék: vöröshagyma sajt tejszín fokhagyma tejföl kiflikrumpli kacsazsír

Túrós csusza

2017.04.07. 07:00 Waka

Mint már említettem ehelyütt, két hete súlyos Sándor-József (Benedek nem volt) napi rendezvényen vettem részt. A 20+ fő részére halászlét főztem. Míg én a pince előtti tűzrakóhelyen ügyeskedtem, Józsi bácsi fenn a házban összedobott egy túrós tésztát. Jó volt a halászlé, de a túrós tészta valami isteni lett. Nem csak azért, mert a hozzá való nagy-kockát magam készítettem egy kiló lisztből és tíz tojásból.
Másnap (hangover) aztán alaposan kifaggattam Józsi bácsit, hogyan készült az étel. Nem volt benne semmi ördöngösség, az egyetlen sarkalatos pont a pörc volt. Az ugyanis nem szalonnából készült, az alapanyag 2015-ös, saját tartású disznóból hasított, kötözött sonka zsírosabb része volt. A jól megfüstölt, érett sonka egészen különleges ízt kölcsönzött az ételnek. Na ezt nehéz lesz hozni, de megpróbáltam.
Kedden felkerestem a piacot, ahol lajoskomáromi termelők füstölt portékáját árulják. Kétféle kolozsvári szalonna volt, egy vékonyabb, jó húsos és egy vastag, zsírosabb. Ez utóbbiból vettem egy szép darabot. Igen jó döntésnek bizonyult, a zsíros rész vajpuha volt, a íze kellemesen sós és markánsan füstös.
A túróval nem volt ekkora szerencsém. Leveles nem volt a Lipótiban, csak egyet sikerült egy másik üzletből áthozatni, kénytelen voltam félzsíros túróval vegyíteni.
Nem is volt más hátra, mint gyúrni egy adag csuszatésztát.
Tudom, nem egy kimondott böjti fogás, de majd meggyónom.

15.jpg

107 komment

Címkék: tojás tejföl liszt túrós csusza kolozsvári szalonna leveles túró

Karfiolos, főtt tojásos, sonkás csuda-besameles kezeslábasban

2017.04.04. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt: Vörösbor (de) Minõségi tollából:

 

15.jpg

Együtt lehet fõzni a karfiolt a tojásokkal sós vizben. Épp csak 10percet-elég neki, hogy szokja a sütõ melegét majd.

Tepsi kiken kis vajjal,és mehet a rakottas.

Alulra besamelt, majd tojás:

10.jpg

és a karfiol.

11.jpg

Kis füstölt ez az-de enélkül is finom.

12.jpg

13.jpg

A végén az öltözéket besamellel zárom-és mehet a sütõbe.

14.jpg

Bármit elbir, kinek-kinek ízlése szerint, és ha akarom akkor egy könnyû étel ha akarom akkor tehetem férfiasabbá is.

Nekem valahogy nem jutott volna eszembe sosem,a karfiolt és a fõtt tojást összerakni, de annyira finom, hogy elhoztam az olaszoktól ezt a receptet, és aki teltebbé szeretné, az nyugodtan tehet a tetejére reszelt parmezánt is.

Én most nem akartam, mert véletlenül rendkívûl ízesre sikeredett a besamel és megelégedtem a sajt nélküli felsõrésszel.

40 komment

Címkék: tojás karfiol besamel

Lucullus

2017.04.01. 07:00 Waka

Lucius Licinius Lucullus (Róma Kr. e. 109-ben vagy korábban – Kr. e. 59-56 között) a plebejus Licinia gens tagja. Tudjuk a történelemből, hogy Róma nagy hadvezére volt; kétszer is tönkreverte a Köztársaság egyik legveszedelmesebb ellenfelét, a pontusi Mithridatest. Mégsem beszél ma senki lucullusi győzelmekről és mithridatesi vereségekről, ellenben szállóigévé vált a lucullusi lakoma kifejezés.

lukullus_wiki_1.png

Kép innen.

48 komment

Címkék: lakoma Lucullus

Kahdi

2017.03.29. 07:00 Waka

Indiai ételt túrtam böjt alkalmából. Pontosabban egy egész sor ilyet összeszedtem, de pár alapanyaggal meggyűlt a bajom. Volt már pár köröm ez ügyben, de nem sokra jutottam, a helyi választék igen csak behatárolt, a listám egyre hosszabb. Ha végre felszabadulok az Ázsia boltba, komoly érvágás lesz. Maga az étel leggyakrabban hüvelyesekből, főképpen lencséből készül, de létezik húsos változat is, bárányból és marhahúsból.
Mindegy, enni kell, és lehetőleg illene tartanom az önként vállalt böjtöt. A fogás nem lett autentikus, hiszen nem volt itthon ghí, a fekete mustármag is elfogyott, a bűzös husángról meg ne is beszéljünk. Nekiláttam, és végül egészen jó lett.

Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab (gyorsfagyasztott)
- 75 g csicseriborsó liszt
- 450 g natúr joghurt
- 1 evőkanák ghí vagy étolaj
- 1 kávéskanál fekete mustármag
- 1 diónyi frissen reszelt gyömbér
- 1/2 kávéskanál chilipor (mag nélkül őrölt cayenne paprikát használtam)
- 1/2 kávéskanál hing (asafoetida)
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 teáskanál cukor
- 1 facsarás citromlé
- 1 evőkanál currypaszta
- só

13.jpg

62 komment

Címkék: olaj joghurt zöldbab gyömbér chili kurkuma mustármag csicseriborsó liszt asafoetida ghí currypaszta kahdi

Diótörő

2017.03.26. 07:00 Waka

A napokban jutott eszembe az a bohózat, amit valamikor a nyolcvanas években láttam a tévében.
Az Átlagos Magyar család - tán Kovácsék - külföldi útra ment. Nyugati útra! Akkoriban erre három évenként nyílt lehetőség. Alaposan rákészültek a dologra. Egy évig spóroltak, hogy válthassanak fejenként ötven dollárnyi schillinget. Kisámfázták a Trabantot Glóbusz konzervvel, beleszuszakolták a Csehszlovák sátrat és a hálózsákokat - no meg magukat -, és elindultak egy öt napos útra Bécsbe. A határ előtt púpra tankolták az öreg papírjaguárt, még egy tíz literes marmonkannát is megtöltöttek. Ez utóbbi a kisebbik gyerek feneke alá került, mert a vámosok igen csak haraptak érte.
Egy alkalmasnak látszó külvárosi parkban vertek tanyát, a szülők a sátorban aludtak, a két gyerek a kocsiban. Reggel összetörve ébredtek, ettek pár falás vagdalthúst, összecsomagoltak, aztán megindultak a városba. Múzeumlátogatásról szó sem lehetett, egyetlen tárlat megtekintésére ráment volna az összes pénzük. Rótták hát a várost - az is szép volt -, közben csorgott a nyáluk a kirakatok láttán, ha pedig egy étterem terasza előtt vitt az útjuk, úgy iszkoltak, mint aki parázson lépdel.
Az utolsó napon összeszedték a megmaradt pénzt, elmentek a Victor Adler Marktra, és az egészet egzotikus gyümölcsökre költötték. Narancs, banán, ananász és - Kovács apuka külön kívánságára - egy kókusz. A parkban aztán kezdetét vette a dőzsölés. A narancs és a banán nem okozott különösebb gondot, de az ananásszal meggyűlt a bajuk, de végül elcsócsálták valahogy. A kókusz következett legvégül, ebbe aztán beletört a bicskájuk. Először sorra vették a Trabant szegényes szerszámkészletét, de nem akadt benne alkalmas eszköz. Csapkodták a földhöz, a kisebbik gyerek ugrált is kicsit rajta, de a csonthéjas nem adta meg magát. Legvégül a kocsi ajtajával próbálták feltörni. Kovács anyuka a küszöbhöz szorította a magot, az apuka meg rávágta az ajtót. Az ajtó bizonyult gyengébbnek. Közben megjelent egy rendőr, és megbüntette őket, mivel tiltott helyen sátoroztak. A végszükség esetére félretett valuta éppen elég volt a bírságra. Belevágták a diót egy kukába, és csüggedten robogtak haza a Trabanttal, aminek a vezetőoldali ajtaját a biztonsági öv tartotta a helyén. A határon a vámosok szigorított vámvizsgálatot tartottak, két órába telt, mire meggyőződtek arról, hogy Kovácsék nem csempésznek semmit haza a hanyatló nyugatról. A járgány Pesttől harminc kilométerre robbant le, szerencsére egy sárga angyal némi pénzért hazavontatta őket. Otthon aztán szomorúan konstatálták, hogy, míg odavoltak, gondos kezek az utolsó szögig kifosztották a lakást, amit meg nem vittek el, azt apró darabokra törték. Ezek után már csak azzal a néhány ezer agresszív osztrák hangyával kellett megküzdeni, melyek a kocsiba fészkelték be magukat.
Kovácsék a következő nyarat otthon töltötték házi kosztot és hazai gyümölcsöt majszolva.

1.jpg

29 komment

Címkék: kókusz

Csípős csirkeszárny II.

2017.03.24. 07:00 Andrass9

Volt már ... Ennyire finom paprikaszószt még nem készítettem! Elég tiszta szárnyat kaptam a madarasban - állítólag tanyasi, de erre nem vennék mérget.

28.jpg

Ünnepi ebédre készültünk március idusán: húsleves a fiúnak, spárgakrémleves a többieknek. Zöldbabfőzelék nekik, majd a csípős csirkeszárny. Egy kicsit eklektikus lett az összeállítás, dehát ezeket kérték.

80 komment

Címkék: hagyma vörösbor vaj majoranna pirospaprika zöldpaprika Farkas András Thai csili

Padlizsán, paradicsom és Mozzarella sajt

2017.03.22. 07:00 Andrass9

Ez a három összetevõ csodákat képes produkálni. Hidegen vagy melegen. Most melegen ettük, mert csak egy szem padlizsánból készült (annyit találtam a hűtőben).

25.jpg

A szomszédasszony újságolta el a feleségemnek, hogy ezt főzött, amitől persze nekem azonnal reprodukálni kellett. Vett is hozzá padlizsánt - egyet.

85 komment

Címkék: paradicsom padlizsán bazsalikom bors majoranna mozzarella olivaolaj petrezselyem sült paradicsom Maasdammer