Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Andrass9: @hagyma: Pünktlich az indukcióson a kukorica csak mosolyogni fog, a rezsó meg csipogni, hogy hol a... (2016.08.27. 21:15) Mexicorn
  • Andrass9: @hagyma: 20 körüli famennyiség valóban kezelhető egy ember által. (2016.08.26. 12:01) Rántott borjúláb
  • Andrass9: @Ez vagyok: 2013-ban nekem nem volt gondom, csak 2014-ben. Soha előtte! @A fickó: -nak lehet igaza... (2016.08.25. 19:35) Szarvasgomba
  • Boar...: @Ez vagyok: A forró zsírnak tökmindegy a külső hőmérséklet... Hideg volt a tej, túl gyorsan zuttya... (2016.08.24. 21:35) Libatöpörtyű és libazsír
  • Waka: @Andrass9: Erőt vettem magamon, megírtam, és kicsit átrendeztem a bejegyzéseket. (2016.08.19. 22:35) Egyszerű, egybensült fasírt

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) Aji Crystal (3) alaplé (41) alma (18) almaecet (5) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (2) aprólék (3) arborio rizs (5) aszkorbinsav (2) avokado (2) ázsiai bolt (2) bab (5) babér (14) babérlevél (19) bacon (20) Balaton (2) balzsamecet (3) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (3) bárány (3) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacukor (10) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) bazsalika (2) bazsalikom (26) bazsalikomsó (4) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (4) besamel (4) betütészta (3) biga (2) biovegeta (4) birs (5) birsalma (2) birskörte (2) bl112 (2) bőr (2) bor (12) borecet (6) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) bőrke (4) boróka (2) borókabogyó (10) bőrősháj (2) bors (108) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (10) búzadara (2) búzafinomliszt (11) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (5) carbonara (2) cayenne bors (4) cékla (7) cérnametélt (2) cheddar (2) Chérie (2) chili (6) chipotle (2) churut (2) citrom (39) citromfű (12) citromhéj (16) citromlé (18) citromnád (9) citromsav (2) citronát (3) creole (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (3) csemegeuborka (2) cseresznye (2) csiga (3) csili (28) csilipaprika (27) csilipaszta (14) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (8) csiperke (13) csipetke (8) csipsz (2) csirke (18) csirkecomb (12) csirkemáj (3) csirkemell (11) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (6) csombor (7) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (18) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (13) cukor (48) cukorborsó (5) curry (17) currypaszta (7) C vitamin (2) dagadó (2) daragaluska (2) darálthús (14) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (23) ecet (11) édeskömény (11) egres (3) élesztő (33) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (3) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (2) fafülgomba (6) fahéj (17) fánk (3) Farkas András (3) farok (2) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (11) fehérbors (15) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (44) fenyőmag (2) feta (3) filé (2) fokhagyma (189) fokhagyma granulátum (4) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (2) füstölt (2) füstölthal (2) füstölt csili (10) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt sonka (2) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (2) garnéla (7) garnélarák (2) gépsonka (2) gersli (2) gesztenye (2) gévagomba (2) ghi (2) ghí (23) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (49) gombapor (4) gombóc (2) Gordon Ramsey (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (2) grill (11) gríz (4) grrr (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gyökér (36) gyömbér (67) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (147) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (12) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (7) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (5) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (3) irdalás (2) jalapeno (14) jalapeño (9) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) joghurt (13) juharszirup (2) juhtúró (4) kacsa (10) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (4) kacsamell (4) kacsazsir (2) kacsazsír (18) kaffir lime levél (3) kagyló (6) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (20) kakukkfű (31) kalács (4) kalamata (2) kaliforniai paprika (5) kápia (18) kapor (26) kapormag (4) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (7) karaj (7) karaláb (9) karalábé (15) karamell (3) kárász (5) kardamom (11) karfiol (15) kávé (2) kecsap (3) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (2) kelkáposzta (9) keményítő (4) kemény sajt (2) kenyér (16) kenyérlepény (2) kenyérliszt (14) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (10) királyrák (2) knédli (3) kocsonya (2) kókuszreszelék (3) kókusztej (6) kolbász (13) kolbászhús (2) köles (3) kolozsvári (9) kömény (41) konyak (3) könyv (2) koriander (16) koriandermag (9) köröm (13) körte (4) kovász (11) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (11) krumpli (62) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (8) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (7) kuszkusz (2) láb (2) lábszár (10) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (5) laskagomba (4) lazac (6) lecsó (22) lecsókolbász (2) lekvár (5) lencse (10) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (4) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (4) libaháj (2) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (8) lilahagyma (10) lila hagyma (5) lime (26) lime levél (5) liszt (39) Lucullus (2) lucullus (2) lúdgége (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (13) majoranna (33) mák (7) makaróni (2) makréla (2) malacfej (4) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (7) mandulaliszt (2) mángold (2) mangold (3) marha (3) marhacomb (2) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (2) marhanyak (6) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (2) mazsola (11) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (24) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (2) mussel (2) must (4) mustár (31) mustármag (9) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (8) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (3) olajbogyó (4) oldalas (18) oliva (13) olíva (2) olivaolaj (40) olívaolaj (7) ördögszekér (2) oregano (23) öregtészta (2) osztrigaszósz (3) pác (4) pácolás (2) padlizsán (12) padlizsánkrém (2) palacsinta (4) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (3) paprika (18) paprikacsuma (13) Paprikakrém (3) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (65) paradicsomlé (9) paradicsompüré (11) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (21) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (7) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (7) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (71) petrezselyemgyökér (9) petrezselyem levél (16) pirospaprika (26) piskóta (7) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (7) porcukor (6) póréhagyma (10) pörkölt (9) portobello (3) prézli (17) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (2) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (3) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (2) répa (5) retek (3) rétesliszt (7) ricotta (2) rikotta (6) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (18) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (20) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (10) rozmaring (28) rozsliszt (4) rum (7) sáfrány (8) sáfrányos rizs (2) sajt (26) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (18) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (67) savanyúság (2) savanyú káposzta (5) serrano paprika (7) sertéscomb (2) sertéslapocka (2) sertészsír (5) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (3) shitakee (5) shrimp (2) SHU (2) sikér (4) snidling (14) (71) sodó (2) sólet (2) sonka (10) sópehely (2) sör (14) sós citrom (3) spagetti (8) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (19) spenót (25) Spicy Fiesta (5) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (8) sütőpapír (2) sütőpor (3) sütőtök (2) szalonna (31) szárzeller (7) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (18) szegfűgomba (4) szegfűszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (25) szerecsendióvirág (25) szezámmag (8) szezámolaj (3) szibériai saláta (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (3) szójaszósz (11) szörp (2) sztrapacska (2) szürkemarha (2) szűzpecsenye (5) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (42) tejfel (25) tejföl (38) tejszín (43) teljes kiőrlésű liszt (8) tepertő (4) tészta (4) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (4) tinóru (2) tócsi (2) tofu (2) tojás (106) tojásfestés (2) tojáshab (2) tök (5) tőkehal (6) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (3) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (3) trappista (5) tüdő (2) túró (14) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (11) újhagyma (19) újkrumpli (7) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (108) Váncsa (2) vanília (15) vaníliakivonat (4) vaníliás cukor (5) vargánya (9) Varga Zsuzsi (2) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (5) víz (10) vörösbor (7) vöröshagyma (56) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (10) zabpehely (3) zakuszka (3) zeller (25) zellergumó (15) zellerlevél (10) zellerszár (10) zöldbab (7) zöldbableves (2) zöldborsó (15) zöldpaprika (33) zöldség (2) zsálya (28) zselatin (2) zsemle (7) zsír (23) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.111.111

Mexicorn

2016.08.26. 07:00 Waka

Olajban ropogósra sült, fűszeres csemegekukorica. A boltok junkfood részlegén kapható, ízes ropogtatnivaló. Én különösebben nem rajongom az ilyesmiért, de van, aki meg van őrülve érte. Egy ideje már mozgatja a fantáziámat, gondoltam, itt az ideje ezt is kipróbálni.

15.jpg
Hozzávalók:
- 60 dkg csemegekukorica
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 kávéskanál csili
- olaj a sütéshez

A kertben szedtem pár cső csemegekukoricát. Idén gondoltam egy merészet, és a piszok drága fémzárolt vetőmag helyett egy, az Ősszel eltett csőről morzsolt szemeket vetettem el. Gyönyörűen kikelt, és a termésre sem lehetett panaszkodni. A javát már korábban lekapkodtuk, ami maradt már kissé nyeszlett volt, a szemek is elég szabálytalanra nőttek, de gondoltam, erre még tán jó lesz.
Lehántottam a csuhét, a hajat is lecsipegettem.

1.jpg
Egy megnedvesített tányérba lefaragtam a csőről a szemeket. A szemen kívül óhatatlanul levágott egyéb részek beleragadtak a vizes tányérba, így nem kellet vacakolni a kiválogatásával.

2.jpg
A mozsárba tettem a sót és a borsot, és finomra őröltem.

4.jpg
Beletettem a csilit és a fokhagymát, és azt is megdaráltam.

5.jpg6.jpg
A púderfinomságú fűszereket összekevertem a keményítővel.

7.jpg
A fűszeres keményítőt apránként a kukoricaszemekhez adtam és alaposan összeforgattam.

8.jpg9.jpg
Serpenyőben bőséges olajat forrósítottam és elkezdtem kisütni a kukoricát. Először nem volt gond, de ahogy kezdett színe lenni, egyre jobban kezdett durrogni, főleg, mikor megkevertem.

10.jpg
Az első adagot végül különösebb gond nélkül, hősiesen kisütöttem.
Papírtörlőre szedtem, hogy leitassam a felesleges olajat.

11.jpg
A második eresztésnél aztán beütött a ménkü. Már éppen jónak látszot, mikor kidurrant az egyik. Kiköpött másik ötöt, egy csomó forró olajat, beterítve a konyha jó részét, no meg engem is. Elzártam a lángot, kióvatoskodtam a megsült szemeket, aztán feltakarítottam, közben törtem a fejem: mi a fenét csináljak a maradékkal? Kibéleltem egy tepsit alufóliával, és beleterítettem a többi kukoricát egy kis olajjal meglocsolva.

12.jpg
A sütőben addig sütöttem, míg megfelelő színű nem lett. Kicsit füstölt ekkorra, de már az elején becsuktam és kinyitottam minden ajtót-ablakot, amit lehetett.

13.jpg
Hamarosan kezdődik a meccs, gondosan előkészül. A tasakos pattogatott kukorica elkészül a mikróban. Tálba önti, közben kicsit megsüti az ujját a forró zacskó. Mire a stúdió jelentkezik, már a legkényelmesebb fotelben hever. Sört pattint, ölébe vesz a pattogatott kukoricát, és szemeivel a képernyőre tapad.
Ahogy megkezdődik a mérközés, már tömi is be az első marékkal a szájába, aztán leküldi egy korty sörrel. Ahogy fokozódik az izgalom, egyre szaporábban ropogtat. Gyorsan kiürül a dobozos, száraz, fujtós a kukorica. Lenyúl a fotel mellett hűtőtáskába utánpótlásért. - Nehogy má' ki kelljen menni a frigóhoz, a múltkor is lemaradtam a gólról.
Lassan elfogy a nassolnivaló, szemét a mérkőzésről egy pillanatra le nem véve vadul kotor a tálban ehetőbb falatok után. A végén már csak pár nyomorult égett golyóbis marad. Jobb híján megpróbál elropogtatni párat belőlük. A harmadik kísérletnél törik el a pár hónapja egy használt autó áráért berakott híd.

14.jpg
A házi mexicorn másnapra épp ilyen. Ahogy elnéztem az Interneten, mindenki konzerv csemegekukoricából készíti, talán nem véletlenül. Valamikor télen, ha nagyon ráérek, adok neki még egy esélyt.

11 komment

Címkék: chili feketebors csemege kukorica fokhagyma granulátum mexicorn

Rántott borjúláb

2016.08.24. 07:00 Andrass9

Teljesen beleszerelmesedtem eme eledelbe!

Hamár így jártam (az elmúlt évben legalább ötször ettem a helybéli kisvendéglõben), meg nem álhattam, hogy ne fõzzem meg. Nagyon megosztó étel, mint a rántott velõ is, de én most gondolok azokra is, akik szeretik! Alapanyagot persze kerestem mindenféle henteseknél, de csak néztek rám, mint borjú az újkapura.

49.jpg

Mígnem a Budakalászon székelõ hentesmestert is megkérdeztem Topy tanácsára. Azt azért nem mondta, hogy neki van, de legalább ismerte! (Volt olyan húsbolt, ahol megkérdezték, hogy mi az?) Sõt, egyszer már volt is neki, de magának hozatta a Bálnából. Nem kérdeztem, hogy már elkészítve kapta-e, mert nagy volt a bárdja, így inkább faggattam tovább. Ugyanis nekem a Bálna nem kapcsolódik mészárossal (még a másikkal se, szerencsére). Nem fejtette ki a Bálnát, viszont azt mondta, hogy ismer valakit aki hallotta valakitõl, hogy a Metro áruházban néha van. Ez viszont egy jó iránymutatás volt!

Nyaralásunkból haza kellett szaladni befõzni az õszibarackot, mert persze az pont a közepén érik. Az út viszont a Metro mellett vezetett! Beugrottunk hát venni pici paradicsompürés üvegeket a csiliknek vagy százat, meg akkor már megnéztem a hentes részleget, ahol lásd csak: egy szem borjúláb árválkodott a polcon. Mondjuk nem tûnt kicsinek, beraktam hát a kosaramba, de kifaggattam a henteset, hogy szokott-e lenni, és mikorra vár újabbat. Nos, ez a Metro péntekenként kap friss tõkehúst, jöjjek vissza péntekre. Rendben, bejegyeztem a memóriámba, hazaérve pedig az 1,2 kg-os pici lábacskát a csodahüttõbe. Látjátok, így mûködik ez a csodahüttõ: nem csak találok benne csodás dolgokat, de rakok is bele néha :)

39 komment

Címkék: hagyma mustár majonéz bors fehérbor cukor sárgarépa citromlé gyökér szerecsendió tejfel zellerszár borjúláb szerecsendióvirág paprikacsuma szegfübors marhaoldalas

Libatöpörtyű és libazsír

2016.08.22. 07:00 Andrass9

Ez a kettõ a készítés során kéz a kézben található. A boltban persze kapni külön-külön is, de az nem olyan jó, mint a langyos töpörtyû friss kenyérrel és lilahagymával! A tepertõ-töpörtyû vitába most nem bonyolódom bele, én mindkét kifejezést használom.

21.jpg

A madarasban jártam, és nem tudtam ellenállni 1,5 kg szép tálcás bõrös libahájnak 699Ft-ért (kettõt nem mertem venni, mert annyi zsírt soká ennénk meg). Egy ideje már elfogyott a libazsír, és néha az jobb lenne, mint a kacsáé, meg olyan jó lenne egy kis friss libatöpörtyût enni. Arról nem is beszélve, hogy van két szép hízott libacomb a csodahüttõben, amit megabálhatnék benne (konfitálnám divatos kifejezéssel).

30 komment

Címkék: kenyér víz lilahagyma libaháj bőrősháj

Szarvasgomba

2016.08.20. 07:00 Waka

Z hazalátogatott a ködös Albionból. Hozta a feleségét, a fiát és bónuszként A-t. A-val régóta nem találkoztam. Egy időben rengeteget lógtunk együtt, jó pár kocsmában megfordultunk, még szüretelni is voltam náluk, aztán megnősült, és szép lassan eltávolodtunk egymástól. Pár éve, mikor Z aktuális látogatása során összefutottunk, volt is valami kis feszültség közöttünk.
Fáztam is kicsit az újabb találkozástól, de nem volt semmi baj, jól eldumálgattunk. Természetesen a főzés és a kert volt a téma, az utóbbit meg is látogattuk. Főzés terén nem remekeltem, tekintve, hogy reggel hatkor keveredtem haza egy koncertről, ami a zenekar tagjaival folytatott monstre turnéba torkollott. Éppen nyitott a bolt, vettem kiflit, némi felvágottat, sajtot és zöldséget, hazaérve gyorsan főztem pár kemény tojást, mivel a trónörökösnek éppen az a kedvence, aztán aludtam három órát, hogy szalonképesebb legyek, mire megjönnek. Rendben le is zajlott a vendégeskedés.
Két napra rá hívott A, hogy ráérek-e, mert hozna nekem valamit. Ráértem. Beállított egy szarvasgombával. Valahol Kecskemét mellett kapta valakitől, aki ki tudja honnan vette? Örültem neki, bár eddig kimaradt az életemből, legalább is így friss formájában. Bújtam az Internetet, mit is kezdhetnék vele. A friss felhasználásra nem volt módom, már megfőztem hétvégére, meg aztán nem is értem rá nagyon bütykölni vele, menni kellett a kertekbe.
Végül egy szarvasgombás vajat és egy olajat készítettem.

17.jpg

33 komment

Címkék: spagetti parmezán szarvasgomba olívaolaj grana padano parmigiano reggiano pecorino romano

Egyszerű, egybensült fasírt

2016.08.18. 07:00 Andrass9

Nem hívhatom vagdaltnak, mert a hús darált volt, bár a zsemlét azt vagdostam (meg a mutatóujjamat is ...) Ennek ellenére megér egy posztot, nagyon könnyû elkészíteni, és csodásan szaftos, könnyû lett.

25.jpg

A sok mindeféle fõzés közben majdnem elfeledkeztem a fasírtról, pedig a hús már ott sasolt a hûtõben. A lökést egy szép puha és ízes lángoltkolbász darabka adta meg!

20 komment

Címkék: tojás kenyér hagyma paprika bors majoranna szalonna zsemle darálthús paradicsompüré petrezselyem kolbászhús sópehely

Az év első csilikrémje

2016.08.16. 07:00 Andrass9

A Spicy Fiesta hibrid a leghamarabb beérők között van, de az Anaheim csilit se kell félteni. Sokkal inkább a csiliültetvényemet, mert a macskánk elõszeretettel üldözi el a szomszéd macskákat, meg verekszik is velük. Egyelõre õ van nyerésben, pedig már nem is lány ...

22.jpg

Ez a macskaharc egy alkalommal a csilibokrok között kulminálódott, ezért sok ág letörött, paprikák lepotyogtak. Összeszedtem hát az éretteket, meg a leesetteket, hogy ezt elteszem.

26 komment

Címkék: lilahagyma olivaolaj habanero Anaheim Spicy Fiesta

Spenótos-ordás-cukkínis ravioli paradicsommártással

2016.08.14. 07:00 Andrass9

Ha trendi akarok lenni, akkor ricottásnak nevezem, de a kispiacon ezt nekem ordaként adta el a készítõje. Azt mondta, tegnap készült, így gyorsan fel akartam dolgozni, mert a friss alapanyagok állítólag sokkal jobbak (hmmm - és egy parmezán sajt? ...)

47.jpg

Fõztem már raviolit, de a ricottával nem igazán lettünk jóbarátok még odaát, a nagy pocsolyán túl sem, merthogy a túróra nem igazán hasonlított. Most viszont eldöntöttem, hogy adok még egy esélyt neki. A spenót ugyan már lement a kertben, de fagyasztottam le eleget. Fûszerek is nõnek, mint a dudva. A cukkínit is a piacról hoztam, a kedvenc néninktõl, aki nem szégyelli, ha szépséghibás az áruja, viszont mindig frisset hoz!

36 komment

Címkék: spenót tojás fokhagyma ricotta parmezán zsálya bazsalikom vaj rozmaring cukkíni olivaolaj újhagyma petrezselyem salotta orda csilipaprika sült paradicsom kakukkfü

Kiskerti színjáték

2016.08.12. 07:00 Waka

A tarkabarka mángold magja is a karácsonyi csomagban volt. Én kértem, naná! Kistesó piszkosul szereti, minden éveben vetek neki, gondoltam, bosszantom egy kicsit a szokatlan színkavalkáddal. Persze, annyira gonosz nem akartam lenni, vetettem mellé hagyományos színűt is. Hála az időjárásnak, lett is egy majd' 15 méteres sor, csaknem 70 centis levelekkel. A sok szép színes szár csábított, hogy felhasználjam, elsőként egy köretet készítettem belőle.

1.jpg

2.jpg

16 komment

Címkék: krumpli fokhagyma mangold mángold feketebors

Meggyszörp és meggylekvár egy füst alatt

2016.08.10. 07:00 Andrass9

Tavaly nagyban tettem el meggyszörpöt meg hozományaként meggylekvárt is, ami olyan sikert aratott, hogy el is fogyott. Nálunk egy év alatt ritkán fogy el, amit befõzünk, így állandóan dagad a kamra fala, hogy beférjünk.

10.jpg

Ismét a legnagyobb melegben vettünk két rekesz meggyet a kispiacon. Rázott meggy volt, de gyönyörû! Legalább nem kell a szárával is bajlódni. Feleségem 24 üveg meggykompótot alkotott belõle, de azért hagyott nekem is 9 kilót, hogy ismét fõzhessek meggyszörpöt. Ebbõl ugyan nem lesz sok, de lesz ismét lekvár is ...

66 komment

Címkék: meggy cukor aszkorbinsav citromsav nátriumbenzoát C vitamin NaBe

Újra a Malackrumpliban jártunk

2016.08.08. 07:00 Andrass9

Többször is, mivel gyerekeinket is elvittük hozzájuk. Mivel eléggé kiesnek a Balatonfüredi fõsodorból, nem árt róluk ismét írni, hátha elmegy még valamelyik olvasónk is hozzájuk. A bisztró kicsit megváltozott. Az italokat különválasztották az ételektõl. Ez ugyan nehézkessé teszi a vendégek életét, viszont nem köti le a pincérek és a grillezõk energiáit. Hasonló célt szolgál a bejáratnál leadható ételrendelés is. Fura ugyan, hogy ott ácsorognak a vendégek az étlapot olvasgatva, mit rendeljenek, viszont a rendelés azonnal befut a megfelelő terminálra a konyhába vagy a grillpultra. A fõhelyre egy monstrum került, aminek hozamát (pulled pork és BBQ marhaszegy) porciózzák ki a grillpultnál. Itt készül a hamburger, a pulled pork szendvics és a marhaszegy, amit a csúcsidőben hárman, később viszont csak Tamás szervíroz. Sokmindent megpróbáltunk, hogy átfogó képet adjak a bisztróról:

Angus hamburger a kicsilyánynak: hagymalekvár ágyon, saját sajtszósszal nyakonöntve grillezett cukkínivel és céklalevéllel megtetõzve, kovászos uborkával és csipsszel (ez utóbbihoz a Keszthelyi Burgonyakutató krumplijaiból termesztenek a saját biofarmjukon).

12.jpg

22 komment

Címkék: csipsz krumpli hamburger cukkíni mangalica marhaszegy pulled pork Angus

Salsa ferde

2016.08.06. 07:00 Waka

Igazából salsa verde lenne a becsületes neve, - egészen pontosan tomatillo salsa verde - csak hát én erősen belenyúltam. Az "autentikus" receptek mindegyike tartalmaz koriander levelet, azt meg én nem állhatom. Nem vagyok válogatós, ha éhes vagyok, szinte bármit megeszem, de cilantro-t semmiképpen. Nem sokat gatyáztam, petrezselyem levelet tettem az ételbe.
A karácsonyi csomagban kaptam kétféle tomatillo magot is, Cisneros Grande és Verde fajtákat. Én kértem, egyszerűen kíváncsi voltam rá. A paradicsommal együtt vetettem el március végén, négy-négy szemet mindegyik fajtából. Rohadt gyorsan kikelt, nőtt, mint a gomba, mire eljött a kiültetés ideje, felnyúlott, mint a rosseb. Karó mellé ültettem, kikötöttem, a tavaszi szelek így is kitörték az egyiket. Hónaljból kihajtott persze, kicsit csökevényes lett, mostanában - egy hónap lemaradással - kezd teremni. A nyár eleji aszály nem tett túl jót nekik, de azért kitettek magukért, két hete aztán eljött a szüret ideje. A "lufik" szépen megteltek, a növekedő bogyó lassan szétfeszítette a burkot. Felfelé húzva könnyedén letörtek, le is szedtem mind, ami érett volt. Ott helyben el is majszoltam párat, a burok alatt kicsit ragacsos volt, az íze valamelyest az éretlen szilvára vagy ringlóra emlékeztetett. Aztán jött a fejtörés, mi is legyen belőle. A salsa verde adta magát, aztán kiderült, olyan sok mindent azért nem lehet belőle főzni. Lehet krémlevest mixelni belőle, készülhet vele Tomatillo Mary (Bloody Mary változat), de az esetek többségében salátának készítik. Ha szerepel is egy receptben, a végén kiderül, hogy csak salsa lesz belőle. Tacoba töltik, echillada mellé adják. Van néhány étel, ahol együtt főzik hússal, de ha megnézzük a fűszerezést, az is csak egy salsa, csak főve. A másik bajom az volt, hogy szinte minden receptben összeturmixolták az összetevőket. Ha már saláta, ne püré legyen, hanem harapható, roppanós fogás.
Szóval, belefogtam.

1.jpg9.jpg

20 komment

Címkék: fokhagyma lime sonkahagyma jalapeño petrezselyem levél tomatillo salsa verde

Spenótpüré másképp

2016.08.04. 07:00 Andrass9

A kertben a múltkori óriási spenóttermés után bennhagyott tövek, amik osztoznak a cukorborsóval (a spenót alacsony, a borsó felmászik) szépen hozott levelet, meg magokat is másodjára. Most már nem kíméltem, és felhúztam a töveket. A vastag szárat és a magkezdeményt a komposztba telepítettem, az ehetõ rész meg bejött velem a konyhába.

27.jpg

Ennyire frissen ritkán kerül a konyhapultra spenót, ezért elkezdtem gondolkodni valami más elkészítési módszeren. Mindig csak kifõzöm, de bármilyen kevés vízben fõzöm, rengeteg íz megy le a csatornába a lével. Most akkor nem fõzöm meg!

9 komment

Címkék: spenót tej tojás zsír fokhagyma bors vaj liszt paraj prézli

Császári rizottó Nobu módra fűszerezett tőkehallal

2016.08.02. 07:00 Andrass9

A tõkehalat már posztoltam, amikor utána egy hétig nem tudtam a lakást kiszellõztetni. Akkoriban biztonságból lefagyasztottam két szeletet, hátha lesz alkalom valamikor megenni.

34.jpg

Az alkalom adódott: feleségem sulikirándul, szabad a gazda :) Roppan üde zöldbab, meg cukorborsó a kertbõl csábított egy rizottókészítésre, de az igazi lökést egy adag lefagyasztott császárgomba adta! Szedni tilos, de megenni jó :)

32 komment

Címkék: bor hagyma zöldbab zsálya bazsalikom sárgarépa alaplé oregano petrezselyem cukorborsó csilipaprika rizottó rizs ghí császárgomba

Paradicsomos káposzta

2016.07.31. 07:00 Waka

Annyit emlegettük már itt a blogon. Múlt pénteken délután rá kellett jönnöm, hogy hiába tüsténkedtem majd' egész délelőtt a konyhában, hétvégére nincs ennivaló. Amit aznap produkáltam, csak három-négy nap múlva lesz fogyasztható. Törtem a buksit, mit is főzhetnék, aztán eszembe jutott.
Szeretem a paradicsomos káposztát, de itthon már nemigen fő, csumiban meg már bő két és fél éve nem eszem. Leszaladtam a boltba, vettem egy jó kilós fej káposztát, és szombaton délelőtt  rövid online kutatást követően megfőztem.

10.jpg
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult fejes káposzta
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 5-6 dl házi paradicsomlé
- 1 kávéskanál frissen őrölt köménymag
- olaj
- liszt
- só és cukor ízlés szerint

A vöröshagymát finomra vágtam.

1.jpg
Legyalultam a káposztát. Ehhez az ételhez egy kicsit vastagabbra kell szelni a káposztát, ezért előkotortam a régi, állítható pengéjű reszelőt, és azon reszeltem le.

2.jpg
A káposztát megsóztam (nem le!), és hagytam állni egy keveset. Felöntöttem fél liter vízzel, és feltettem főni.

3.jpg
A köménymagot a mozsárban durvára törtem, és hozzáadtam a káposztához. Igen jó zsenge volt, fedő alatt nagyjából 40 perc alatt megpuhult.

4.jpg5.jpg
Egy kanálnyi olajból és egy púpozott evőkanálnyi lisztből rántást készítettem. Felöntöttem a paradicsomlével, beletettem egy teáskanálnyi cukrot, és alaposan kikevertem.

6.jpg7.jpg
A paradicsomos masszát hozzáöntöttem a káposztához, és kiforraltam. Sűrűn kellet kevergetni, mivel igencsak ragaszkodott volna a lábos aljához. Kicsi sót még elbírt, adtam hát neki.

8.jpg
Véletlenül épp volt kéznél egy bő kiló oldalas, egyik végén egy szép húsos császárvéggel, abból lett a feltét. Hagymát szeltem alá, sóval, borssal fűszereztem, és megsütöttem. A pecsenyezsírból egyúttal meg is volt pár napi reggeli, lágy kenyérrel, friss hazai paradicsommal.

9.jpg
Ez igen jó lett. Pont, ahogy az emlékeimben élt, sűrű volt, zamatos, éppen roppanós. Mondjuk, piszkosul felfújt, de a Hegyen ez nem tűnt fel senkinek.

30 komment

Címkék: vöröshagyma paradicsomlé oldalas rántás fejes káposzta

Garnélarák scampi módra hosszúmetélttel

2016.07.29. 07:00 Andrass9

Írhattam volna, hogy Shrimp Scampi with Linguine, de akkor fejbecsaptok ... Pedig ez a pontos neve. Egyre több étteremben találkozom egy nem létezõ rákfélével, amit "scampi"-nak becéznek. Pedig ez az elkészítési módot jelenti, nem a garnélát!

Kedvenc garnélakészítési mód, amit sokszor gyakorlok. Rengeteg fokhagyma, hagyma, csili. Most éppen a Metro áruházban volt akciós a garnélarák 16/20 pcs/lbs azaz 16-20 darab egy pound súlyban (kb .45 kg). Volt persze 30/40-es is, és azt se hagytam ott, mert a nyers garnélának rengeteg felhasználási módja van, én pedig nagyon szeretem!

34.jpg

Az õszibarack rábeszélt minket, hogy gyorsan jöjjünk haza a nyaralásból, mert õt most és azonnal be kell fõzni, különben lepotyog, oszt nézhetjük. Persze a Metro pont útbaesett, így be is vásároltunk (én például kaptam 1 azaz egy darab borjúlábat, ami nekem pont elég, de ...) sok garnélát. Akciós volt a kék kagyló is, de azt csak magamnak nem fõzök ...

55 komment

Címkék: bor fokhagyma gyömbér vaj garnélarák csili olivaolaj petrezselyem metélt mogyoróhagyma linguini shalott

Spirálkrumpli töltve, sütve

2016.07.27. 07:00 Andrass9

Nem tudok jobb nevet adni neki. Emlékszem, Waka nagy lelkesedéssel beszélt egy spirálszeletelõrõl, de a posztra már nem emlékszem - elnézést! Hopp! Megtaláltam!!! Az evõeszközös fiókban botlottam bele egy hasonló eszközbe. Találtam óriás krumplikat is a pincében.

25.jpg

Na, meglepem a feleségem vele. Úgysem sejti, hogy már hazaértem Németországból, így biztos jólesik a váratlan ebéd neki is.

23 komment

Címkék: krumpli bors karaj vaj majoranna tarja trappista tejfel gépsonka kolozsvári szalonna Maasdammer

Lefujtott hal

2016.07.25. 07:00 Waka

Ódörögdpusztán így hívták a marinált halat. Talán említettem már, milyen különös népek éltek arrafelé, de merre nem? Akkoriban szakmányban gyártottuk kárászból, az egyes anyamedencében valamiért folyton volt egy jó csapat kárász. Zárt csőhálózatból kapták a vizet a keltetőházzal egyetemben, az ördög tudja, hogy a csudába kerültek bele, éppen oda. Nyár elején került sor a medence takarítására. Meghúztuk hálóval a medencét, a pisztrángokat kifogtuk, áttettük egy másik medencébe. A kárászok szépen elslisszoltak a háló alatt, oda más technika kellett. Elzártuk a befolyó vizet, egy szivattyúval kinyomtuk, ami a medencében maradt, aztán a húsz centis vízből már nem volt menekvésük. A csatornában egy ketrecben várták a sorsukat. A nagyja ment rántani a pusztabélieknek, de az aprajából marinált hal lett. A rengeteg halat betonkeverővel pucoltuk, hogy hogyan, azt fedje jótékony homály.
Maga az étel kiváló a maradék rántott ponty vagy egyéb sült hal "hasznosítására", de alapvetően a viszonylag apró, szálkás halak fogyaszthatóbbá tételére szoktuk használni.
Pár hete megszólított S. Egy kis paprika kellet neki, még a tavalyi rettenetből. Ecetes habanero-trinidad scorpion elegy, és az érettebbekből mixelt "Burning hole" krém. Hamar megegyeztünk, cserébe némi keszeget-kárászt kértem, tudván, gyakran horgászik.
Éppen nem buzgott a munkakedve, ki is mentek másnap lógatni, és estére itt volt az alapanyag.
Cirka tucatnyi kárász, és ugyanannyi dévér volt a vödörben. Megtisztítottam, és az aprajából nyolcat félretettem az ételhez, a többi ment a fagyasztóba egy későbbi sült hal alapanyagaként.

1.jpg

21 komment

Címkék: dévérkeszeg vöröshagyma fokhagyma koriander cukor sárgarépa ecet kárász babérlevél petrezselyemgyökér marinált hal feketebors irdalás

Garnélarák nyárson, grillen

2016.07.23. 07:00 Andrass9

Volt ezen a grillen még hátszín is a lányoknak, így nevezhetném az ételt Surf&Turf-nek, de azt bélszínbõl és homárfarokból illik elkészíteni. No de nem ezen múlik a dolog.

30.jpg

Van az egyik négybetûsben egész tisztességes garnélafarok 30/40 darab/pound méretû, amit itthon már királyráknak is neveznek. Ez a rák tisztességesen van fagyasztva, jégburokban van, és eddig még nem futottam bele kiolvadt zacskóba, és a jég árát sem fizettetik ki. A lényeg viszont, hogy ez nyers rák! A garnélaráknak nagyon rövid elkészítési idõ kell, hogy kijöjjön a textúrája (íze nem nagyon van, leginkább a fûszerezéséhez hasonul). Ha már elõre fõzve vesszük, hõkezelni nem szabad - de akkor minek húznám nyársra? Dekorációnak?

23 komment

Címkék: garnélarák hátszín cukkíni újkrumpli salotta shrimp fehérhagyma cajun fűszerkeverék creole seasoning creole fűszerkeverék

Egy klasszikus: a madártej

2016.07.21. 07:00 Andrass9

Eszem nem tudom, mikor ettem utoljára - talán a Vakvarjúban valamelyik Éttermek Hete akción, vagy Torkos Csütörtökön. Csak az biztos, hogy csatos befõttesüvegben szolgálták fel ...

48.jpg

Bejelentkeztek a fiamék ebédre, gondoltam jó lesz desszertnek a garnéla-kebab után. Feleségem persze erõsködött, hogy 4 liter tejbõl fõzzem, mert csak. Akkor a tejboltba 4 üveggel mentem, meg egy tejszínessel. Vettünk friss tojást is a kispiacon. Két tálcával. Mert az elsõ tálcát elejtettem ...

Ezzel a recepttel megtanultam végre jó habot csinálni - kétféleképpen is!

23 komment

Címkék: tej tojás vanília cukor citromlé porcukor

Spagetti á la cukkini

2016.07.19. 07:00 Waka

Leszedtem az első néhány cukkinit, gyorsan főztem is egy nagy lábos tökfőzeléket. Aztán ki kellett találni, mi legyen a többiből. Pár zacskóval legyalulva ment a fagyasztóba, biztosítandó a téli főzelékellátásomat, de így is maradt pár darab. Eszembe jutott András tökspagettije, gondoltam, kicsit csavarok rajta, és lesz egy finom és főleg gyors ebédem (vacsorám).

8.jpg

29 komment

Címkék: spagetti vöröshagyma tejszín fokhagyma cukkini

Egy igazi Ujházi leves

2016.07.17. 07:00 Andrass9

2010-ben Magyarország legkedveltebb (vagy legismertebb?) levesének szavazták. A neve általában Ujházi tyúkleves, bár Ujházi Ede eredeti receptje Nagy Endre szerint az alábbiként készült:

„Nem sajnálta a fáradságot, költséget, elutazott Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze. Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett fõlniök, amíg belemáltak a levesbe és eggyé fõttek a zöldséggel, fõként a legendás jelentõségû zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztetõ szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt.”

26.jpg

Hogy mi az igazság a tyúk vs kakas álláspontok között, azt már nem tudjuk eldönteni, de Móricz Zsigmond is a kakasra szavazott. Ede viszont nem tud már nyilatkozni.

Végül is nevezhetném kakaslevesnek is, de a fûszerezése Ujháziéval egyezik. Nagylányom kérte, hogy fõzzek egyet, mikor tavaly itthon járt.

72 komment

Címkék: kakas hagyma gomba paradicsom csont spárga bors karfiol zöldborsó sárgarépa sáfrány karalábé gyökér zöldpaprika zellergumó fartő csirág szerecsendióvirág szegfübors fehércsont

Kelkáposztafőzelék

2016.07.15. 07:00 Andrass9

Ha lehet, ne kövezzetek meg érte! Amikor az elsõ új kelkáposztát meglátom a boltban, nem tudok neki ellenállni, és gyorsan hazaviszem.

29.jpg

Otthon azután megkérem a feleségemet, hogy fõzze meg. De most nem így történt, mert itthon se volt, ezért magam álltam neki a megfõzésének.

53 komment

Címkék: krumpli hagyma paradicsom fokhagyma bors majoranna szalonna liszt kelkáposzta kömény paprikacsuma

Szemtelen disznó

2016.07.13. 07:00 Waka

Vagyis szemetlen. A múltkori körmös csülökpörkölt hozzászólva megemlítettem, hogy én bizony egy fél malacfejet azért még beleküldtem volna a biztonság kedvéért. András némiképp viszolygott a gondolattól, mondván, nem szereti, ha visszanéz az étel. Nekem ugyan úgy rémlett, hogy szem nélkül árulják a fejet, de talán rosszul emlékeztem. Kedden piacnap volt, fel kellett keresnem a gatyaárust, gondoltam, belépek a csarnokba, és szembenézek a valósággal. Kedvenc hentesem Cs hamar elkeserített, mondván, rendelt fejet, de nem hoztak. De talán csütörtökön lesz, csörgessem meg szerdán.
- Szuper, - dohogtam magamban - felütötte a fejét a fejetlenség.
Szerdán hívtam is. Hat csengés után nem vette fel, de pár perc múlva visszahívott.
- Szia! Mit szeretnél?
- Szia! Van fej?
- Van ám!
- Mekkorák?
- Két kiló.
- Malacnak mondjuk elég erős, de jó lesz - gondoltam.
- Hogyér' van? - kérdeztem.
- 295.
- Akkor kell kettő, holnap megyek érte.
- Rendben van.
- Másnap mentem is.
Cs sehol, egy kollégája a pultnál. Köszönök.
- Van két fejem.
Értetlenül néz.
- Malacfej.
- Ja! Megnézem.
A hűtőkamrához ment, egy darabig matatott, majd kijött. Benézett a másikba is, jött előre fülét vakarva.
- Nem találom.
- Pedig Cs azt mondta, megvan - feleltem.
Egy darabig ráncolta a homlokát aztán felragyogott az arca, leguggolt és elkezdett a pult alatt matatni.
- Megvan! - mondta diadalmasan.
- Istenem, mint a pacal nyolcvankettőben. Jövőre mit adnak a pult alól? Csirkefarhátat? - Puffogtam megint csak magamban - mi lesz itt kocsonyaszezonban?
Lemérte, négy kiló a kettő. Vettem még egy heveder oldalast csak úgy, fizettem, köszöntem, és boldogan hazamasíroztam.

12.jpg

37 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma paradicsomlé babérlevél pirospaprika kömény feketebors malacfej Paprikakrém

Spárga bolonyai szósszal és spárgakrémleves

2016.07.11. 07:00 Andrass9

Mikor szezon van, mindig túlvásároljuk magunkat, aztán itt a gond, mit lehetne belõle fõzni, de gyorsan, míg friss. Minden esetre szétválogattam, hogy a zsengébb szálakból legyen egy krémleves, de a masszívabbakat tepsiben akartam valahogy elkészíteni. Nem a legjobb ötlet ugyanabból az alapanyagból készíteni a levest és a főfogást is, de nem volt más választásom.

51.jpg

Ezért döntöttem egy markánsabb ízesítésről a főfogásnál.

Ha a spagetti jó bolonyai szósszal, miért ne lenne jó az spárgával is. Az is hosszúkás, csak egy kicsit vastagabb, és nehezebb felcsavarni a villára ...

14 komment · 1 trackback

Címkék: tojás hagyma sajt tejszín fokhagyma spárga parmezán vörösbor gyömbér vaj sárgarépa alaplé darálthús oregano olivaolaj gyökér paradicsompüré petrezselyem krémsajt

Bake rolls

2016.07.09. 07:00 Waka

Ahogy a közszféra többi intézménye, úgy a Magyar Honvédség is egy végeláthatatlan papírtengeren úszik. Elkészült egy kazallal nekem is, pecsételve, aláírva - ahogy kell -, felnyaláboltam, és elindultam vele  P Osztályra. B vehemensen püfölte a gépet, mikor a jobbjával az egérhez nyúlt, a ballal belkotort egy zacskóba, és bekapott egyet a benne lévő bigyóból.
- Szia, meghoztad? - köszön, - Kérsz egyet?
- Mi az? - kérdezem.
- Bék rolsz.
- Persze.
- Finom - mondom, - de mi van benne? Adsza csak a zacskót. Mononátrium-glutamát, dinátrium-5-ribonukleotid, dinátrium foszfát - olvasom.
- Az nem jó, ugye? - kérdi.
- Hát, annyira nem - felelem.
- De annyira finom.
- No, majd én készítek valami egészségeset - ígértem.
Elkértem a zacskókat - merthogy volt többféle -, hazahoztam, és elkezdtem spekulálni. A fűszerezés elég érdekes volt, nem is mertem egyfélét alapul venni, az összetevők egy részét képtelen lettem volna itthon reprodukálni. Elég csak a szárított olajbogyót a céklaléport, a tejsavóport, a szilárd írót vagy a sajtport említeni. Végigolvastam a cetliket, nagyjából eldöntöttem, hogy mire képes a konyhám, aztán nekiduráltam magam.

18.jpg

42 komment

Címkék: vöröshagyma rozmaring bagett pirospaprika kömény feketebors füstölt csili fokhagyma granulátum paradicsompor