Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • hagyma: @Andrass9: hat azt mar regen eszerevettem, hogy kedves nejed etkezesi szokasai kozelebb allnak hoz... (2015.04.25. 23:12) Más ás
  • látjátok feleim szümtükkel: Reménykedjünk a szűzanya nem szállt egy Béla felé sem.:D (2015.04.24. 16:52) Gyors gombacurry zöldséggel
  • hagyma: @susztertangó: tenyleg nagyon tud a csavo (2015.04.22. 12:00) Makrélafilé serpenyőben zöldsalátával
  • susztertangó: A posztolót csak annyira ismerem, hogy olvasgassam a blogját. Valószínű egy légtérben is voltam ve... (2015.04.21. 16:16) A barnarizs főzése
  • Topy: @hagyma: ahhoz még fiatal vagyok, én másra gondoltam :D (2015.04.19. 12:26) Libaleves maceszgombóccal

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

A nap vicce


Címkék

Aji Crystal (2) alaplé (21) alma (14) almaecet (4) Andor Csaba (2) aprólék (2) arborio rizs (2) avokado (2) ázsiai bolt (2) bab (5) babér (11) babérlevél (9) bacon (17) Balaton (2) balzsamecet (2) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (2) barbecue (2) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacukor (4) barna sör (2) barna vaj (2) baromfi (2) bazsalika (2) bazsalikom (14) bazsalikomsó (4) BBQ (3) Bechamel (2) bélszín (2) besamel (3) betütészta (2) birs (5) birsalma (2) birskörte (2) bor (4) borecet (4) borjú (3) bőrke (3) boróka (2) borókabogyó (4) bors (50) brassói (2) burger (3) burgonya (8) carbonara (2) cékla (5) Chérie (2) chili (4) churut (2) citrom (30) citromfű (9) citromhéj (3) citromlé (11) citromnád (3) citronát (3) császár (2) császárgomba (3) csemegeuborka (2) cseresznye (2) csiga (2) csili (16) csilipaprika (8) csilipaszta (4) csiliszósz (3) csiperke (7) csipetke (6) csirke (18) csirkecomb (6) csirkemáj (3) csirkemell (6) csirkemellcsont (3) csirkeszárny (3) csodahüttő (9) csokoládé (4) csombor (5) csont (2) csontvelő (2) csuka (2) csülök (10) csusza (2) cukkini (6) cukkíni (8) cukor (24) cukorborsó (4) curry (14) currypaszta (4) dagadó (2) daragaluska (2) darálthús (7) degesz (2) dió (16) ecet (8) édeskömény (10) egres (3) élesztő (14) ementáli (3) eper (2) étcsokoládé (2) étterem (2) ezüsthagyma (2) fafülgomba (3) fahéj (13) fánk (2) Farkas András (2) fasírt (2) fehérbor (2) fehérbors (7) fehérhagyma (3) fejes káposzta (2) feketebors (17) fenyőmag (2) filé (2) fokhagyma (93) füge (4) füst (4) füstölt (2) füstölthal (2) füstölt csili (5) füstölt csülök (4) füstölt sajt (3) füstölt sonka (2) galambbegy saláta (3) galangal (2) galuska (3) garam masala (2) garnéla (5) gersli (2) gesztenye (2) gévagomba (2) ghi (2) ghí (9) gluténmentes (2) gnocchi (2) gomba (38) gombapor (3) gombóc (2) Gordon Ramsey (2) grill (10) guacamole (2) Guinness (2) gulyás (4) gyökér (15) gyömbér (40) habanero (2) habcsók (2) hagyma (68) hagymakarika (2) hal (11) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (5) halványító zeller (3) hamburger (2) harcsa (4) hátszín (8) helcli (2) homár (2) húsleves (13) húsvét (2) Impala (3) jalapeno (9) jalapeño (3) joghurt (8) juhtúró (4) kacsa (6) kacsacomb (3) kacsamáj (3) kacsamell (3) kacsazsír (5) kagyló (4) kakaó (5) kakukkfü (4) kakukkfű (24) kalács (4) kalamata (2) kápia (13) kapor (20) kapormag (3) káposzta (8) kapri (3) kapribogyó (6) karaj (4) karaláb (5) karalábé (7) karamell (2) kárász (2) kardamom (7) karfiol (9) kávé (2) kecsap (2) keksz (2) kelbimbó (2) kelkáposzta (3) kenyér (10) kenyérliszt (4) keszeg (2) ketchup (2) kifli (9) királyrák (2) knédli (2) kocsonya (2) kókusztej (3) kolbász (9) köles (2) kolozsvári (4) kömény (19) konyak (3) könyv (2) koriander (9) koriandermag (5) köröm (8) körte (2) kovász (3) kovászos uborka (5) krémleves (3) krémsajt (4) krumpli (31) krumplipüré (3) kukorica (5) kukorica dara (2) KungPao (4) kurkuma (3) lábszár (6) lamb (2) lapcsánka (2) lapocka (3) laskagomba (4) lazac (2) lecsó (15) lekvár (5) lencse (8) lepcsánka (3) leves (6) leveskocka (2) libacomb (4) libamáj (2) libaszárny (2) libazsír (5) lilahagyma (5) lila hagyma (3) lime (13) lime levél (3) liszt (12) lúdgége (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (2) majonéz (10) majoranna (15) mák (3) makaróni (2) makréla (2) malacfej (3) mandula (5) marha (2) marhacsont (5) marhahús (3) marhanyak (5) marhaszegy (3) marokkói citrom (2) márványos hús (2) mascarpone (2) mazsola (7) meggy (4) még pálinka (2) méz (9) mogyoró (3) mogyoróhagyma (7) mozarella (2) mozsár (2) mozzarella (2) mussel (2) mustár (15) mustármag (8) narancs (3) nektarin (2) nokedli (5) olaj (2) oldalas (12) oliva (7) olíva (2) olivaolaj (15) olívaolaj (4) oregano (10) osztrigaszósz (2) pác (4) pácolás (2) padlizsán (8) padlizsánkrém (2) palacsinta (2) palacsintasütő (2) pálinka (3) pamóka (3) pancetta (2) panír (3) paprika (14) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (40) paradicsomlé (3) paradicsompüré (2) paradicsom paprika (2) paraj (2) parmezán (13) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (7) patisszon (2) pecorino (5) pecorino romano (4) pesto (3) petrezselyem (39) petrezselyemgyökér (5) petrezselyem levél (6) pirospaprika (6) piskóta (5) pisztráng (4) pite (4) pizza (2) PO (3) pogácsa (5) polip (2) ponty (5) póréhagyma (4) pörkölt (9) portobello (3) prézli (8) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (2) pulykacomb (3) ragu (3) ráklé (2) rántás (4) reggeli (2) remulád (2) répa (5) rétesliszt (5) rikotta (4) ritkacsont (2) rizottó (3) rizs (11) rizskoch (2) római kömény (8) római saláta (5) római tál (2) rostélyos (7) rozmaring (16) rum (5) sáfrány (3) sáfrányos rizs (2) sajt (18) saláta (4) salátaöntet (4) salotta (4) salsa (2) sárgarépa (30) savanyúság (2) savanyú káposzta (2) serrano paprika (5) sertészsír (3) shalott (2) shimeii (2) shimeji (3) shitakee (5) SHU (2) snidling (9) (23) sonka (5) sör (8) sós citrom (3) spagetti (5) spagettiszósz (4) spagetti szósz (4) spárga (11) spenót (18) steak (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (4) sütőpor (3) sütőtök (2) szalonna (15) szárzeller (5) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (4) szegfűgomba (3) szegfűszeg (3) szélesmetélt (2) szemesbors (2) szerecsendió (11) szerecsendióvirág (11) szezámmag (2) szibériai saláta (2) szilvalekvár (2) szív (2) szójaszósz (2) szörp (2) sztrapacska (2) szűzpecsenye (3) taco (2) tárcsa (3) tarhonya (5) tarja (9) tárkony (3) tarlórépa (3) tartár (2) tej (14) tejfel (15) tejföl (24) tejszín (26) teljes kiőrlésű liszt (3) tepertő (3) tésztagép (2) thai (8) tócsi (2) tojás (57) tojásfestés (2) tojáshab (2) tök (2) tőkehal (4) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (3) torma (3) törökmogyoró (4) torta (2) tortilla (3) trappista (2) tüdő (2) túró (11) TV paprika (3) tyúk (2) uborka (7) újhagyma (8) újkrumpli (4) vadas (2) vaj (56) Váncsa (2) vanília (11) vaníliás cukor (2) vargánya (7) Varga Zsuzsi (2) velő (4) velőscsont (6) virsli (2) víz (4) vörösbor (4) vöröshagyma (29) vöröslencse (6) Vörös Homár (2) Worchestershire (5) zakuszka (3) zeller (15) zellergumó (5) zellerlevél (5) zellerszár (7) zöldbab (5) zöldborsó (6) zöldpaprika (15) zöldség (2) zsálya (21) zsemle (3) zsír (10) zúza (2) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

kb 781000

Egy újabb igazi sólet

2015.04.26. 07:00 Andrass9

Nem is tudom, mit ünnepeltem inkább:

1, Elkészült és beérett (és egy kicsit ki is száradt) a saját füstölésû kacsa, liba és marhahúsom, vagy

9.jpg

2, Kaptam a barátunktól, akinek dílere van, egy gyönyörû cserépfazekat

22.jpg

De ezt a két esemény szerencsésen tudtam ötvözni egy fenséges vacsorában. Egy majdnem autentikus sóletben. Már volt egyszer a terítéken egy olyan sólet, amit a nagykönyv megírt, de most egy picit módosítottam a recepten. Nem volt libanyakbõröm, ganefet meg nem akartam készíteni, ezért helcli sem lett, valamint nem szeretek lisztet tenni a sóletbe, és a zsírt is redukáltam. Álljon hát itt egy finom sólet, kóser módra elkészítve.

Szólj hozzá!

Címkék: tojás hagyma fokhagyma bab bors kacsamell babér alaplé gersli pirospaprika libacomb fartő marhaszegy marhanyak helcli

Más ás

2015.04.24. 07:00 Waka

Őszre elfogyott a lelkesedés és az energia. A cudar időjárás miatt szinte lehetetlen volt az őszi kerti munkákat elvégezni. Az október 23-i igen hosszú hétvégén terveztem az új kertben az ásást és a gané behordását, természetesen négy napig zuhogott. A következő hétvégén tudtam végül megcsinálni, de nagyon megszenvedtem a sáros földdel. A Hegyen aztán végképp nem jutott idő semmire. Egy részét felástam, aztán hagytam úgy tavaszig.
Most, hogy hirtelen kitavaszodott, neki kellett veselkedni az ásásnak, hogy még idejében elvethessem, amit kell. Komisz föld van arrafelé. Köves, mint a nyavalya, és az is csak 50-60 centi vastagon, onnan jön a mészkő. Igazából csak azzal van gond, hogy belenyomjam az ásót, mert amint felfordítom, már szépen szétomlik a föld. A tavaly lehullott temérdek eső bemosta a talajt a kövek közé, így aztán olyan, mintha murvával lenne leterítve.

1.jpg

30 komment

Címkék: utászlapát ásólapát

Gyors gombacurry zöldséggel

2015.04.22. 07:00 Andrass9

Nem jó dolog ez a diétázás. Folyton éhes vagyok!!! Most is kimentem a konyhába, hogy enni kéne valamit. Kenyérhez nincs kedvem...

Hopp! Most vettünk az Aldiban bébi portobelló gombát, meg zsenge cukkínit. Van répa és egyéb zöldség is, ideje hát egy curryt készítenem, úgyis rég volt, nomeg a távolkeletiek többsége igencsak sovánka - hátha nekem is segít. Feleségem nem nagyon eszik mostanság ilyesmit, de azért úgy készültem, hogy legyen mindkettõnknek.

23.jpg

A diétás doki 160g szénhidrátot javasolt naponta (ennyit még tán soha nem ettem :). Reggel már ettem harmincat, meg délben is volt vagy negyven. Legyen annyi elég neki, inkább eszem zöldeket meg fehérjét.

35 komment

Címkék: hagyma gomba édeskömény kókusztej sárgarépa cukkíni zellerszár csilipaszta ghí currypaszta

Makrélafilé serpenyőben zöldsalátával

2015.04.20. 07:00 Andrass9

Feleségem HALAT VETT!!!

Ilyen csoda nem fordult még elõ az elmúlt 42 évben! Még a halaspult környékét is elkerüli a boltban, ha teheti. Most viszont a vajért el kellett mennie mellette, és meglátta a makrélát, amit csodaszépnek titulált. Különösen, hogy 6300-ról 1200-ra volt leértékelve...

Azt meséli, hogy a szeme szépen csillogott, halszag sem volt. Megkérdezte hát az eladót:

- Szabad-e ezt megvenni?

- Természetesen! Friss, ma reggel érkezett egyenesen Marseille-bõl. Kicsit nagyon túlrendeltük magunkat, ezért a leárazás.

- Akkor adjon kettõt.

- Rendben... 65 dkg lett, megfelel? nyújtotta át a zacskót a halas.

- ggrrrr jaj ne! Tegye még pár zacskóba legyen szíves!

Így hát gazdagabb lettem két makrélával, amit Süllöcske legutóbbi tanácsa szerint serpenyõben készitettem el.

31.jpg

Épp vendéget vártam, gondoltam, gyorsan kifilézem, meg van itthon mindenféle saláta alapanyag, így gyorsan megesszük, mielõtt a feleségem hazaér, mert ettõl még nem szerette meg se a halat, sem a szagát.

54 komment

Címkék: fokhagyma bors kakukkfű citromlé makréla ghí

A barnarizs főzése

2015.04.18. 07:00 Andrass9

A barnarizs is rizs, csak nem koptatják le róla a barna belső héját, amiben sok vitamin és rost van. Azt hittem, hogy a főzése ugyanúgy történik, mint a fehér rizs esetén, csak tovább kell főzni. Utánaolvasgattam a neten és meghallgattam a dietetikus nővérke tanácsadását is. Elképesztő változatosságot találtam a módszerek között.

Találtam sütőben készítve  ahol persze nem derül ki, meddig kell sütni. Mindmegette.hu-n ezen nem csodálkoztam.

A legegyszerűbb a kuktában főzés , de ott gyanúsan kevés a javasolt vízmennyiség. Ezen a fórumon van még ezer és egy további módszer, meg butaság is.

Van aki megpirítja, mielőtt főzi  . Ezt a síma rizsnél én is használom, ha pergősre akarom készíteni.

Sőt, még barnarizs pép készítésével is találkoztam. Hopp, ez a link közben meghalt. A lényeg annyi volt a leírásban, hogy 4-6 órán át főzzük, mint a rizsnyákot is.

Mivel ez a rizsfajta nagyon egészséges, alacsony a glikémiás indexe is, meg gyógyítja az elmebajt és a szifiliszt, ezért még Csökkentett Deutérium Tartalmú vizet is vehettem volna a főzéséhez aranyáron...

27 komment

Címkék: rizs zöldborsó olivaolaj kukta barnarizs

Libaleves maceszgombóccal

2015.04.16. 07:00 Waka

Egyesek talán úgy gondolhatják, hogy újabban valami gombócmánia lett úrrá rajtam, és azt főzök mindenhez, ha kell, ha nem. Szó sincs erről.
Egy hajdani kapros daragaluska leves kapcsán medvedoki megemlítette, hogy a daragaluska voltaképpen kikeresztelkedett maceszgombóc. Sokat nem tudtam hozzáfűzni, mivel ez az étel ismeretlen volt számomra. Az ötletet azért elraktároztam és vártam vele a megfelelő alkalomra.
Az egyik Nagycsarnokban tett látogatásom alkalmával szép libaszárnyat láttam 300 forintért. Vettem is legott három darabot. Hazaérve megtisztítottam, és leszedtem róla a hájat is, aztán külön csomagolva lefagyasztottam. Most Húsvétkor aztán eljött az a bizonyos alkalom, főztem egy jó levest, betétnek pedig maceszgombócot készítettem. A receptet innen nyúltam.

13.jpg

33 komment

Címkék: tojás vöröshagyma fokhagyma gyömbér sárgarépa csiperke karalábé libazsír pászka petrezselyemgyökér paszternák zellergumó feketebors zellerlevél libaszárny petrezselyem levél serrano paprika

Birskörtesajt

2015.04.14. 07:00 Andrass9

A szezon már elmúlt, meg úgy olvastam, hogy hiánycikk volt idén a birs a piacon, de azért csak megírom.

Lehet birsalmasajt is, mert a recept ugyanaz, de nekünk csak birskörtefa van a kertben. Évek óta nem készítünk, mert feleségem megpróbálkozott többször is cukor nélkül fõzni. Hiába mondtam neki, hogy az nem megy! A pektinnek kell a cukor. A végén feladta.

22.jpg

Idén viszont úgy döntöttem, hogy sok van a fán, évek óta csak babusgatom, hogy ne legyen kukacos, moníliás: akkor fõzök egy igazit. Amugy is közelg a karácsony meg a gyümölcskenyér ideje, abba pedig kell!

30 komment

Címkék: dió citrom vanília cukor fahéj birs szegfűszeg birsalma kardamom birskörte

Csokoládés kuglóf karamellel és mogyoróval

2015.04.12. 07:00 Waka

A múltkoriban már sütöttem kuglófot. Mivel formám nem volt hozzá, az egyik kedves kollégától kértem kölcsön egyet. Februárban aztán névnapomra meglepett eggyel. Azóta szemeztem vele (a formával), és lázasan keresgéltem valami receptet. Mivel a spájzban több tábla étcsokoládé hányódott, a fő irány adott volt. Az sem volt utolsó szempont, hogy valami igazi finomság legyen, amivel Kistesót is el tudom kápráztatni, vagy legalább egye egy kicsit a sárga irigység. Végül ezt a receptet használtam fel alapként, pár apró módosítással, és az eredmény pazar lett.


17.jpg

31 komment

Címkék: tejszín vaj cukor sütőpor étcsokoládé vaníliás cukor törökmogyoró

Édeskömény krémleves

2015.04.10. 07:00 Andrass9

Ahogy igértem , elkészült az édesköményleves. Nem távolkeleti módra, csak hogy kedvet csináljak hozzá mindenkinek, aki még nem fõzött ilyet. A kis tányérkészletet csak azért használtam, hogy eldicsekedjek vele, milyen szépet lõttem :)

24.jpg

Az édesköménygumót mostanára már majd minden bolt zöldségpultján fel lehet lelni. Most éppen nincs szezonja, így egy kissé drága: 600-800 Ft/db, de nyár végére lesz sokkal olcsóbban is.

Jellegzetesen ánizs illatú, bár nem tolakodóan. Nevezik ánizskapornak is a leveleik hasonlatossága miatt. Alacsony kalóriatartalmú, sok C vitamin, kálium és kalcium van benne.

15 komment

Címkék: krumpli hagyma tejszín fokhagyma édeskömény cukor sárgarépa alaplé citromlé olivaolaj kardamom csillagánizs szegfűbors citromhéj szegfübors Ázsia Bt.

Kenyértésztában sült csülök, ismét

2015.04.08. 07:00 Waka

ljött a Húsvét, eljött a csülök ideje. Tavaly már kísérleteztem valami hasonlóval, nem is volt rossz. Persze lehetett volna jobb is. A hús-tészta aránnyal minden rendben volt, csak az eloszlás volt kissé egyenetlen. Valaki megemlítette, hogy talán érdemes lenne kisebb, haraphatóbb tésztákat készíteni, és valami egyébbel is dúsítani az ételt. Magamban igazat adtam az illetőnek, de nem szóltam neki, nehogy elbízza magát.
Törtem a fejem, hogy mi passzolna leginkább a füstölt csülök mellé. Arra jutottam, hogy a hagyma, a tejföl és a savanyú káposzta igen jó barátai a füstölt húsnak, végül az utóbbi kimaradt, nem akartam túl tocsogósra készíteni, mint kiderült, így is elég lédús lett.

16.jpg

34 komment

Címkék: tejföl élesztő torma kenyérliszt füstölt csülök lila hagyma galambbegy saláta

Két csontleves - egy posztban

2015.04.06. 07:00 Andrass9

Az elsõnél karajcsontba ütköztem a csodahüttõben. Sajnos csak kevéske volt, ezért kiszedtem hozzá egy darabka marha lábszárat, hogy az jó lesz. Szépen megfõztem, fotózgattam is közben, de az eredményt már nem sikerült megörökíteni az utókor számára - elvitte a feleségem a kislyánynak. Hogy ne maradjak nyitókép nélkül, ideteszem a második leves eredményét.

22.jpg

A második csontlevest viszont a madaras inspirálta, ahol 45 Ft volt a csomagolt marha fehércsont kilója. Beraktam két tálcával, hazahoztam, hogy lesz csontalaplé belõle, utána pedig boldogítom vele a kutyát. Főzés közben bejelentkeztek másnapra a gyerekek (odáig illatozott?), így nem alaplé lett belőle, hanem leves.

29 komment

Címkék: karajcsont paradicsom fokhagyma póréhagyma bors sárgarépa karalábé gyökér kardamom zöldpaprika borókabogyó zellerszár zellergumó marhacsont karaláb szerecsendióvirág ritkacsont szegfübors

Pörkölt ponty

2015.04.04. 07:00 süllőcske

A halpaprikások, azok igazán finom étkek. Hírük is nagy, lelkes hívek dícsérik a harcsapaprikást, készülhet hasonló pontyból, igazán remek az angolnapaprikás, és persze a csuka is nagyot tud ebben a mûfajban, keményebb húsa miatt tûri a nagyon rövid lében készülést, olyannyira, hogy csukapörköltrõl szoktunk beszélni.

De a valódi pörköltek rendelkeznek egy sajátsággal, ami mûfaji elnevezésükbõl is kitûnik. Az alapanyagnak nagyon forró közeggel kell érinkeznie, pörzsanyagnak, enyhén pecsenyés, a karamellizálódott fehérje íznek kell keletkeznie, amely ízt a rövid levû étkünk egyértelmûen beépíti.

Amíg nem halakról van szó, ez jól kivihetõ, de ha például zsírra vetünk halkockákat, esetleg azon forgatni próbáljuk, látjuk, hogy ez nem megoldható, halunk törik, zúzódik, letapad, vizet enged, nem pirul. Ahhoz tehát, hogy egy igazi pörköltet készítsünk, szokottól eltérõ megoldást kell keresnünk.

Ezzel próbálkozom meg ebben a történetben. A ponty nagyon finom, nem drága, de számos problémát vet fel szálkássága, puha húsa. Ezért, mivel az irdalásról nem mondok le, ügyesen kell osztanom a húst, és a készülési folyamatokat szét kell bontanom. Azáltal, hogy elemeire tagolom, persze, nem várhatunk bográcsos egybefõzést, szokásos megjelenését az ételnek, viszont különlegesen intenzív összhatást, és szép részleteket érhetek el.

86 komment

Címkék: ponty hagyma paradicsom paprika fokhagyma törpeharcsa szárított paradicsom makói hagyma mangalicaszalonna parajdi só paprikamagolaj

Joghurtos salátaöntet

2015.04.02. 07:00 Waka

Benzin kivitt a városszéli ötbetűsbe. Útba esik neki hazafelé, csak azt kellett kivárnom, míg összeszedte a gyermekét az iskolában. Nem szeretek ott vásárolni, de olyan alapanyag kellett, ami a környékünkön nem kapható. Valami megmozdult bennem, megvettem a meglepően drága csodát és iszkoltam is kifelé, mint aki parázson lépked.

joghurt.jpg

Kép innen.

58 komment

Címkék: joghurt okostelefon szapora csikar

Thai gombaleves édesköménnyel

2015.03.31. 07:00 Andrass9

Nem tudom, hogy létezik-e Thaiföldön ez a leves, de én most készítettem egyet. Igazán izletes, jó csípõs és végre megint egy lehetõség édesköményt használni.

22.jpg

Sok szárított gomba gyûlt össze az utóbbi idõben, mivel fafül és felhõfül gombákat jó áron lehetett kapni, meg magam is szárítottam egy szép adag békéscsabai laskát :)

39 komment

Címkék: édeskömény halszósz gyömbér rizstészta citromfű laskagomba csilipaprika fafülgomba kaffir lime levél ghí citromnád galangal felhőfülgomba csontalaplé

Tikinyél

2015.03.29. 07:00 Waka

Vagyis kövér, nagy gombóc. Amúgy egy szimpla krumpligombócleves.
Évek óta nem térek nyugovóra esténként, míg igazán el nem álmosodom. Ha véletlenül engedek a kísértésnek és tíz előtt lefekszem, annak hajnali ébredés a következménye. Utána természetesen valahogy visszaalszom, hogy aztán alig tudjak kikászálódni az ágyból, mikor csörög a vekker.
Valamelyik este is vártam a jótékony kómára, közben ide-oda lépkedtem a TV csatornák között. A Duna tévén a Gasztroangyalba botlottam. Nem rossz amúgy, bár Marcsi néha kicsit sok, szereti, ha a műsor többnyire róla szól. A 8. epizódban Györkönyben kotnyeleskedett éppen, ott készült ez az egyszerű étel (29:45-nél), amin szokás szerint bonyolítottam kicsit.


13.jpg

69 komment

Címkék: tojás krumpli vöröshagyma fokhagyma pirospaprika sertészsír csiliszósz tikinyél

Sült lazacderék zöldségágyon

2015.03.27. 07:00 Andrass9

Már megint egyedül maradtam itthon, vettem hát egy darab bõrös lazacfilét, mert azt még nem ettem. Szusiban már ismerem a lazacot. Nem nagyon rajongok érte, mert nagyon erõszakos íze van, de hátha sütve jobb lesz, mint nyersen.

24.jpg

Minden leírás szerint roppan egyszerû elkészíteni, és kiemelkedõen finom, ha a végén egy pici kaporral megszórjuk. A kaprot nagyon szeretem, de most tél van, és nincs friss kapor ...

57 komment

Címkék: lazac gomba citrom paradicsom vaj kakukkfű karfiol csili kapribogyó

Tojásos nokedli

2015.03.25. 07:00 Waka

Péntekre és hétfőre szabadságot vettem ki, nagyon kitavaszodott, annyi tennivaló van a kertben, alig győzöm. Kellett valami étel, amit napokig lehet tárolni és én is megeszem többször egymás után. A kertben már nő a galambbegy saláta, meg aztán szedni is kell, mert a helyét folyamatosan ásom fel. Csütörtökön főztem hát egy tojásos nokedlit.

16.jpg

80 komment

Címkék: tojás oliva citrom galambbegy saláta

Tejfeles-kapros karalábé leves

2015.03.23. 07:00 Andrass9

Már többször említettem, hogy nem vagyok híve a fõtt karalábénak - ez még ovodáskoromra datálódik vissza. Mostanság viszont gyakran teszek a húslevesbe, és meg is eszem belõle. Pedig egyszer már fõztem is levest belõle .

Feleségem általában úgy jön haza, hogy levest keres, mert azt akar enni. Azonnal. Ma amúgy is hosszúnapos, meg nincs is maradék leves a hûtõben, gondoltam, fõzök egy zöldséglevest. Ahogy szedem ki az alkatrészeket, egy szép zsenge karalábéba botlottam.

24.jpg

No akkor most karalábé leves lesz! Meg találtam friss kaprot is, tejfel mindig van itthon, talán még nekem is izleni fog?

83 komment

Címkék: hagyma tejföl bors kapor sárgarépa alaplé karalábé gyökér paradicsompüré petrezselyem tejfel karaláb

Életem első kenyere

2015.03.21. 07:00 Andrass9

Nemrég sütöttem ismét kiflit felbuzdulva a faék pogácsán, és azzal együtt készült egy kis félvekni kenyér is. Azért azt nem nevezném igazán kenyérnek ... Viszont a kispiacon gyorsan vettem kenyérlisztet - mindjárt kétfélét is: fehéret és félfehéret. Kérdeztem a molnárt, hogy sikérje van-e, de azt mondta, hogy ez jó, sikérdús liszt. Kenyérhez kb annyira értek, mint tyúk az ábécéhez, de Limara azt mondta, tegyünk bele kis sikért, én hallgatok rá. Végül az Ázsia Bt-ben kaptam :)

26.jpg

Elfogyott a kiflim, itt az ideje kipróbálni a kenyérsütést, bár már jóideje nem nagyon ehetnék fehérkenyeret. Elõ is vettem hát a félfehér lisztet :)

61 komment

Címkék: kifli kenyér víz kovász élesztő liszt gőz öregtészta

Spaghetti Aglio e Olio azaz fokhagymás, olivaolajos spagetti

2015.03.19. 07:00 Andrass9

A világ legegyszerûbb spagetti receptje! Nápoly környékérõl eredeztetik, a "spaghetti alle vongole" egyszerűsített változata. A recept még a carbonaranál is egyszerûbb, semmi faxni nincs vele, viszon fantasztikus az íze. Még az olasz férfiak is meg tudják fõzni .)

25.jpg

Feleségem spagettit tett fel fõzni, de nekem nem volt kedvem a szokásos paradicsomos szószhoz, ezért megnéztem mi is ennek az ételnek a receptje. Enni még nem ettem, de most, gondoltam, kipróbálom. "Ájo ojo"-nak ejtik, mert az is egyszerû.

Rákerestem a weben, ahol elsõ találatok közt van az aglioolio.com.sg, ami egy szingapúri bisztró, de van Bali szigetén is egy éttermük. A fenn említett étel árát majd a végén ...

78 komment

Címkék: spagetti fokhagyma parmezán olivaolaj petrezselyem csilipaprika

Libaszárnytő zöldséges paellával

2015.03.17. 07:00 Andrass9

A paelláról az a hit rögzült bennem, hogy az tengeri herkentyûkbõl készül. Tulajdonképpen az olasz rizottónak felel meg, de sok hal, rák és kagyló van benne. Spanyol földön nem jártam, így csak egyszer ettem az USA-ban, és igencsak izlett. Mi nem vagyunk tengerparti ország, ilyen finomságok csak nehezen érhetõk el. A kicsilyány viszont járt Barcelonában, ahonnan paella fûszert hozott nekem, hát azt már okvetlenül meg kell próbálni.

32.jpg

Az igazi lökést egy TVpaprika-beli ötlet adta meg, ahol zöldséges paella készült. Na akkor már sínen vagyok, azt fogok fõzni. Persze valami hús nem árt mellé, ezért kivadásztam a csodahûttõbõl az ott rejtezkedõ hízott libanyárnytövet is.

36 komment

Címkék: gomba póréhagyma édeskömény római kömény szárzeller zöldborsó lilahagyma sáfrány kaliforniai paprika alaplé újhagyma karalábé zellerszár arborio rizs rizottó rizs bazsalikomsó TV paprika

Keleti ihletésű halleves

2015.03.15. 07:00 Waka

Benzin pecafüggő. Igen súlyos pecafüggő. Pár éve rákapott a pergető horgászatra, amikor csak teheti, a fekete sügérek és a süllők üldözésére indul. Hétfőnként fájdalmas képpel tapogatja az egész napos dobálástól sajgó könyökét.  Okos telefonján folyamatosan az árverési oldalakat bújja, és licitál a betegnél betegebb nevű és -kinézetű csalikra. Szilikonból készült, mangamintás mocsári szörnyek, epilepsziás rohamban fetrengő kacsacsibe vergődését vagy éppen a háton úszó féllábú nyílméregbéka mozgását imitáló bigyók, hozzájuk szamurájkardból kovácsolt, gyémánttal hegyezett, lézerrel köszörült horgok, yetiszőrből font előkék érkeznek nap mint nap a postára. A postáskisasszony nem, hogy név szerint ismeri, de Viber-en értesíti is, mikor újabb szállítmány érkezik, ami nem baj, mivel a hivatal négyig van nyitva és Benzin is éppen addig dolgozik. Ilyenkor angolosan elslisszol egy negyed órára, és boldogan veszi át a legújabb csodát.
Ha valami miatt egy hétig nem jut ki a vízpartra, beüt a krach. Komoly elvonási tünetek ütköznek ki rajta. Búskomorságba esik, arca elszürkül, vérágas szemei zavaros vizenyőben úsznak. Folyton szipog és a hangja rekedtessé válik. Pótszerként be-betol egy horgász DVD-t a céges gépbe, és hangosan szuszogva lesi a japánul karattyoló sztárhorgász minden mozdulatát.
Egy hétvégi peca ígérete persze hamar csökkenti a tüneteket, tíz perc horgászat után, mintha csak kicserélték volna, majd kicsattan. Amúgy a C&R elkötelezett híve és a halat enni sem szereti, évente talán három halat, ha hazavisz.
Legutóbb aztán az történt, hogy egy pórul járt süllő olyan mélyen lenyelte a Deps Kakuru Limited Model Noisy Type Lure műcsalit, hogy mire sikerült kipiszkálni a szájából, már nem volt benne élet. Benzin ugyan bevetett minden ismert praktikát az újraélesztéshez - éppen csak állatorvost nem hívott -, de végül szerencsétlen pára kiszenvedett. Na ezt a halat kaptam meg én, és főztem belőle egy keleti jellegű levest.

Bár a hal már hullaként ért partot, utazott is vagy 30 km-t a csomagtartóban és én is pihentettem egy órát a Söröző kövén, igazán friss volt.
 


Nyilván van, aki úgy gondolja, hogy főbenjáró bűn ezt a nemes állatot, a halak királynőjét ilyesmire elpazarolni, de ez az apróság - például sütve - a fél fogamra sem lenne elegendő, így meg kijött három tányér leves belőle. A fotózáshoz mindjárt az Ázsia Bt-nél frissen beszerzett leveses tálkában tálaltam az első adagot.

17.jpg

66 komment

Címkék: süllő citrom fokhagyma póréhagyma halszósz fehérbor gyömbér szárzeller kakukkfű kapor csili babérlevél újhagyma lime feketebors mogyoróhagyma osztrigaszósz lime levél citromnád petrezselyem levél

Filet mignon zöldborsos mártással, vegyessaláta körettel

2015.03.13. 07:00 Andrass9

Másnéven bélszínérmék, de a francia névvel fel lehet vágni :)

Nagycsarnokban és az Ázsia Bt-ben jártunk Wakával a minap (ezek egymás mellett vannak). Az utóbbival már jó ideje adós volt, hogy együtt menjünk - most sikerült. Mivel nem volt túl sok ideje, ezért a csarnokban beszéltünk meg találkozót. Szerencsémre késett is egy kicsit, így sikerült egy pénztárcát venni magamnak, amit már évek óta keresek. Amit akkor kaptam, amikor kimentem az USA-ba, kezd nagyon elvásni.

No de mindez teljesen lényegtelen. A lényeg, hogy felfedeztünk egy hentest, akinél gyönyörû húsok voltak kitéve. Márványos meg 2 hónapja érlelt, meg egyéb nyalánkságok. Ilyet persze ismerünk már a MészárSztékbõl. Csak egy pirinyó különbséggel: az árak hihetetlenül alacsonyak. Az alábbi bélszínérméket 5000 Ft/kg-ért adják, és ez nem akciós ár!!!

10.jpg

Az már biztos, hogy ezt nem hagyom ott. Volt még libamáj 3600-ért és bébispenót 600-ért. Gyakrabban kéne a csarnokba járni (utoljára tán 35 éve voltam ott). Waka is kapott csirkeszárnyat 400-ért. Átmentünk az Ázsia Bt-be, ahol jól kibámészkodtuk magunkat, és létfontosságú fûszereket vettünk Én például zöldborsot, ami már elfogyott odahaza, és egyben megalapozta a húshoz a mártást. Kicsit sok kilókat cipeltem haza, rengeteget gyalogoltam, mert a Moszkva teret feltúrták, és mint kiderült Waka hamarabb ért Veszprémbe, mint én Pesthidegkútra :(

75 komment

Címkék: bor oliva tejszín mustár bélszín bors grapefruit citromlé zöldbors borpárlat ghí ázsiai bolt Nagycsarnok

Egy finom erőleves ebédhez?

2015.03.11. 07:00 Andrass9

Bejelentkeztek a gyerekek, és szokás szerint húslevest kértek az ebédhez. Már régen kacérkodom a gondolattal, meg sok receptel is, hogy miként kéne egy szép tiszta erõlevest készíteni, amiben azért van kis hús, zöldség, miegymás.

26.jpg

Gondolatott tett követte, és erre az alkalomra megpróbáltam Dobos C. József receptjét a Magyar-Franczia Szakácskönyvébõl, ami nélkülözhetetlen kalauz minden háztartásban. Alapreceptek vannak benne, mint például: "Végy 1,5 kg fris vajat, sodord el 1,3 kg liszttel és adj hozzá 64 tojás sárgáját ...".

Nem illik a régieken gúnyolódni, hiszen tudásunk nagy része tõlük származik. Például az is, hogy hogyan készítsünk tiszta erõlevest. Én csaltam kicsit, mert nem volt sem ökörhús, sem juhhús idehaza. Mivel ez a lé igencsak idõigényes, csak akkor készítsük, ha nem sietünk. Két lépcsõben készült.

94 komment

Címkék: hagyma fokhagyma gyömbér lábszár darálthús paradicsompüré borókabogyó marhacsont leveszöldség szerecsendióvirág kakukkfü paprikacsuma szegfüszeg szegfübors biovegeta

Rikottafasírt cicegével és sajtmártással

2015.03.09. 07:00 Waka

Tapolca környékén cicegének hívják a tócsit, néha én is úgy hívom. Szóval, újabb stációjához érkezett a böjti menüsor. Ahogy már ígértem, megint egy rikottával készült étel jön. A gombóc igencsak ízlett, gondoltam az alapanyagokból - némi módosítással - akár fasírtot is készíthetek. Először barna rizzsel akartam tálalni, de a múltkori köles után valami kevésbé rostosra vágytam. Az általam készített cicege talán szokatlannak tűnhet, mivel a krumplit V-gyaluval reszeltem le, de én szeretem így, mert a sok kis kiálló darab jó ropogósra sül. Ugyanakkor megvan az a hátránya, hogy - mivel a gyalu éles pengéi kevéssé roncsolják a krumplit - kevés leve lesz, így több "nedvesítő" anyagot kell belevinni, ahogy ez a hozzávalók listáján látszik is majd. A sózás sem sokat segít rajta, rendszerint akkorra fejti ki a hatását, mire már csak két sütésre való massza marad a tál alján tocsogó lében. Nincs vele gond, nem kell liszttel felitatni, ki lehet sütni, mint a palacsintát (jutalomfalat a fáradt szakácsnak).

16.jpg

91 komment

Címkék: burgonya tojás krumpli vöröshagyma fokhagyma liszt tócsi sajtmártás rikotta cicege lapcsánka sajtszósz lepcsánka feketebors bere siligó