Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Waka: Köszönök szépen! Most értem haza, meló után egyből a kertbe mentem, fáradt vagyok, éhes, szomjas, ... (2015.08.03. 20:56) Langalló
  • látjátok feleim szümtükkel: Régebben írtam, hogy alakul a gránátalmám, tegnap meg is számoltam közel 20 darabot, amik a legna... (2015.08.03. 09:04) Pirított sertésmáj (lánykori neve: reszteltmáj)
  • A fickó: @Boar...: A pesti sznob, azaz én nem utazik Bezdan-ig, mert helyben, azaz Pesten megvásárolható, k... (2015.07.31. 00:14) Gombapaprikás tejszínnel
  • vörösbor(de)minőségi: @Beth A.: mármint tejföllel? sokan szeretik nagyon. én a környezetemet a tejjel teszem tönkre,de ... (2015.07.30. 21:50) Paradicsomleves és lecsó gazdagon
  • Waka: @vörösbor(de)minőségi: Cheers! (2015.07.27. 15:45) Lecsós csirke

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

A nap vicce


Címkék

Aji Crystal (2) alaplé (24) alma (16) almaecet (5) Andor Csaba (2) aprólék (3) arborio rizs (2) avokado (2) ázsiai bolt (2) bab (5) babér (11) babérlevél (13) bacon (17) Balaton (2) balzsamecet (2) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (2) bárány (2) barbecue (2) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacukor (4) barna sör (2) barna vaj (3) baromfi (2) bazsalika (2) bazsalikom (17) bazsalikomsó (4) BBQ (3) Bechamel (2) bélszín (2) besamel (3) betütészta (3) biovegeta (3) birs (5) birsalma (2) birskörte (2) bor (7) borecet (4) borjú (3) borjúcomb (2) bőrke (3) boróka (2) borókabogyó (6) bors (61) brassói (2) burger (3) burgonya (9) búzafinomliszt (2) carbonara (2) cékla (5) Chérie (2) chili (4) churut (2) citrom (32) citromfű (9) citromhéj (5) citromlé (12) citromnád (3) citronát (3) csalamádé (2) császár (2) császárgomba (3) császárhús (2) csemegeuborka (2) cseresznye (2) csiga (2) csili (17) csilipaprika (14) csilipaszta (6) csiliszósz (3) csili krém (3) csiperke (8) csipetke (7) csirke (18) csirkecomb (9) csirkemáj (3) csirkemell (8) csirkemellcsont (3) csirkeszárny (4) csodahüttő (9) csokoládé (4) csombor (6) csont (2) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (12) csusza (2) cukkini (8) cukkíni (8) cukor (27) cukorborsó (4) curry (14) currypaszta (4) dagadó (2) daragaluska (2) darálthús (9) degesz (2) dió (16) ecet (9) édeskömény (10) egres (3) élesztő (15) ementáli (3) eper (2) étcsokoládé (2) étterem (2) ezüsthagyma (2) fafülgomba (3) fahéj (13) fánk (2) Farkas András (3) fasírt (2) fehérbor (3) fehérbors (7) fehérhagyma (3) fejes káposzta (2) feketebors (23) fenyőmag (2) filé (2) fokhagyma (111) füge (4) füst (5) füstölő (2) füstölt (2) füstölthal (2) füstölt csili (7) füstölt csülök (4) füstölt sajt (3) füstölt sonka (2) galambbegy saláta (3) galangal (2) galuska (3) garam masala (2) garnéla (5) gersli (2) gesztenye (2) gévagomba (2) ghí (11) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (2) gomba (41) gombapor (3) gombóc (2) Gordon Ramsey (2) grill (10) guacamole (2) Guinness (2) gulyás (4) gyökér (21) gyömbér (46) gyöngytyúk (2) habanero (2) habcsók (2) hagyma (89) hagymakarika (2) hal (12) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (5) halványító zeller (3) hamburger (2) harcsa (5) hátszín (9) helcli (2) homár (2) húsleves (13) húsvét (2) Impala (3) jalapeno (11) jalapeño (5) joghurt (8) juhtúró (4) kacsa (8) kacsacomb (3) kacsamáj (3) kacsamell (4) kacsazsir (2) kacsazsír (11) kagyló (4) kakaó (5) kakukkfű (26) kakukkfü (9) kalács (4) kalamata (2) kápia (14) kapor (21) kapormag (4) káposzta (8) kapri (3) kapribogyó (7) karaj (4) karaláb (7) karalábé (8) karamell (2) kárász (3) kardamom (7) karfiol (10) kávé (2) kecsap (3) keksz (2) kelbimbó (2) kelkáposzta (3) keményítő (2) kenyér (11) kenyérlepény (2) kenyérliszt (5) keszeg (2) ketchup (2) kifli (10) királyrák (2) knédli (3) kocsonya (2) kókusztej (3) kolbász (10) köles (2) kolozsvári (5) kömény (23) konyak (3) könyv (2) koriander (11) koriandermag (5) köröm (9) körte (2) kovász (3) kovászos uborka (5) krémleves (3) krémsajt (5) krumpli (38) krumplipüré (3) krumplis tészta (2) kukorica (5) kukorica dara (2) KungPao (4) kurkuma (4) kuszkusz (2) láb (2) lábszár (8) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (3) laskagomba (4) lazac (3) lecsó (17) lekvár (5) lencse (9) lepcsánka (3) leveles tészta (2) leves (6) leveskocka (2) liba (2) libacomb (4) libamáj (3) libaszárny (2) libazsír (5) lilahagyma (6) lila hagyma (3) lime (14) lime levél (3) liszt (13) lúdgége (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (3) majonéz (11) majoranna (20) mák (5) makaróni (2) makréla (2) malacfej (3) mandula (5) marha (2) marhacsont (6) marhahús (3) marhalábszár (2) marhanyak (5) marhaszegy (3) marokkói citrom (2) márványos hús (2) mascarpone (2) mazsola (9) meggy (4) még pálinka (2) méz (10) mogyoró (3) mogyoróhagyma (8) mozarella (2) mozsár (2) mozzarella (2) mussel (2) mustár (20) mustármag (8) narancs (5) nektarin (2) nokedli (6) nyúl (2) olaj (2) oldalas (13) oliva (8) olíva (2) olivaolaj (16) olívaolaj (5) oregano (11) öregtészta (2) osztrigaszósz (2) pác (4) pácolás (2) padlizsán (9) padlizsánkrém (2) palacsinta (2) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (2) panír (3) paprika (16) paprikacsuma (6) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (47) paradicsomlé (3) paradicsompüré (2) paradicsom paprika (2) paraj (2) parmezán (13) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (7) patisszon (2) pecorino (5) pecorino romano (4) pesto (3) petrezselyem (47) petrezselyemgyökér (5) petrezselyem levél (8) pirospaprika (12) piskóta (5) pisztráng (4) pite (4) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (6) póréhagyma (5) pörkölt (9) portobello (3) prézli (9) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (2) pulykacomb (3) ragu (3) ráklé (2) rántás (4) reggeli (2) remulád (2) répa (5) rétesliszt (5) rikotta (5) ritkacsont (2) rizottó (3) rizs (12) rizskoch (2) római kömény (13) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (7) rozmaring (22) rum (5) sáfrány (3) sáfrányos rizs (2) sajt (19) saláta (4) salátaöntet (4) salotta (5) salsa (2) sárgarépa (39) savanyúság (2) savanyú káposzta (2) serrano paprika (6) sertészsír (3) shalott (2) shimeii (2) shimeji (3) shitakee (5) SHU (2) snidling (11) (29) sodó (2) sonka (6) sör (9) sós citrom (3) spagetti (6) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (13) spenót (18) steak (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (5) sütőpor (3) sütőtök (2) szalonna (19) szárzeller (7) szeder (3) szegfübors (8) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (3) szélesmetélt (3) szemesbors (2) szerecsendió (14) szerecsendióvirág (13) szezámmag (3) szibériai saláta (2) szilvalekvár (2) szív (3) szójaszósz (4) szörp (2) sztrapacska (2) szűzpecsenye (3) taco (2) tárcsa (3) tarhonya (6) tarja (10) tárkony (4) tarlórépa (3) tartár (2) tej (17) tejfel (18) tejföl (28) tejszín (30) teljes kiőrlésű liszt (3) tepertő (3) tésztagép (2) thai (8) tócsi (2) tojás (63) tojásfestés (2) tojáshab (2) tök (4) tőkehal (4) tökfőzelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (3) torma (3) törökmogyoró (4) torta (2) tortilla (3) trappista (2) tüdő (2) túró (11) TV paprika (3) tyúk (2) uborka (8) újhagyma (8) újkrumpli (5) vadas (2) vaj (60) Váncsa (2) vanília (12) vaníliás cukor (3) vargánya (7) Varga Zsuzsi (2) velő (4) velőscsont (6) virsli (2) víz (4) vörösbor (4) vöröshagyma (36) vöröslencse (6) Vörös Homár (2) Worchestershire (7) zakuszka (3) zeller (18) zellergumó (8) zellerlevél (7) zellerszár (7) zöldbab (5) zöldborsó (7) zöldpaprika (21) zöldség (2) zsálya (22) zsemle (4) zsír (13) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

841,000

Langalló

2015.08.02. 07:00 Waka

Két kísérletet végeztem el. Az egyik az volt, hogy megpróbáljak a már sokat emlegetett sármelléki pékségben, a nyolcvanas évek végén vásárolt langallóhoz hasonlót sütni. Az persze meg sem fordult a fejemben, hogy éppen olyan lesz, hiszen azt a technológiát én képtelen lennék itthoni körülmények között utánozni, és a szükséges szakmai hozzáértés is enyhén szólva hiányzik.
A másik az volt, hogy lehet-e kenyértésztát csak öregtésztából készíteni. Öregtészta már volt itthon, a hét elején sütöttem kenyeret, a legnagyobb kánikulában, természetesen. Magát a kenyérsütést nem dokumentáltam képekkel, ezért nagyjából leírom a folyamatot.
Összeszitáltam 80 dkg kenyérlisztet 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszttel. 2,5 dkg élesztőt feloldottam 4 dl vízben, és összekevertem a liszt felével. Az így kapott tésztát egy éjszakára a konyhaasztalon hagytam, a tállal együtt egy nagy reklámszatyorba dugtam. Reggelre prímán feljött, a szatyor belsejét vastagon borította a pára, az illata erősen élesztős volt (ennek később lesz jelentősége). Hozzákevertem a maradék lisztet, 2 teáskanál sót és 1 teáskanál sikért. Megdagasztottam a tésztát, majd 30 dekát egy jól záródó műanyag dobozban a hűtőbe tettem. Ez lett az öregtészta.


1.jpg

14 komment

Címkék: kenyér fokhagyma olívaolaj élesztő öregtészta kenyérliszt sikér langalló kenyérlepény

Pirított sertésmáj (lánykori neve: reszteltmáj)

2015.07.31. 07:00 Andrass9

Nem hiába élünk már több mint negyven éve együtt a feleségemmel: beállított egy szép disznómáj lebennyel, amikor épp tûnõdtem, hogy reszteltmájat kéne enni.

32.jpg

A kép ugyan életlen, de a máj tökéletes lett. Ez az étel is mehetne a 30 perces kaják közé, ha nem lennék kényes a hagyma karamellizálására, ami önmagában is 30 perc ...

36 komment

Címkék: bor hagyma máj zsír paradicsom bors majoranna pirospaprika zöldpaprika kömény

Gombapaprikás tejszínnel

2015.07.29. 07:00 Waka

Akciósat főztem. A múltkoriban elutaztam hétvégére, pénteken délelőtt még lementem a boltba venni valami ennivalót, legyen itthon, mikor hazajövök vasárnap. Szokás szerint végigmentem a zöldségespult mellett, megnéztem a kínálatot. Az akciós polcon csiperkét kínáltak fél kilós dobozokban 250 forintért. Úgy tűnt, nincs különösebb baja, vettem kettőt. Hazaérve még volt időm elrendezni, megmostam, felszeleteltem. Szép, egészséges volt, talán kettő tönkje volt megbarnulva, azt kidobtam. Készítettem két csomagot - egy kisebbet levesnek, egy nagyobbat paprikásnak -, aztán bevágtam a fagyasztóba, és mentem világgá. A kisebbik csomag el fogyott nemsoká, a nagyobbikra most került sor.
A kenyérboltban - ahová néha betérek - Cserpes termékeket is árulnak. Ki lehet fogni aznap lejáró szavatosságú tejszínt féláron. Szoktam venni egyet-egyet, lefagyasztom. Habot ugyan abból már emberfia nem ver, de főzni tökéletes.
Szóval volt akciós gomba és tejszín, én meg főztem belőle egy gombapaprikást.

11.jpg

48 komment

Címkék: tejszín nokedli lecsó csiperke keményítő feketebors petrezselyem levél

Paradicsomleves és lecsó gazdagon

2015.07.27. 07:00 Andrass9

Kicsit fura párosítás, de éppen sok volt a paradicsom idehaza - meg kellett fõzni mind. Így lett paradicsomleves

29.jpg

és egy tökéletes lecsó

31.jpg

az ebéd.

Nagyon szép volt a lecsópaprika - az összes szín szerepelt benne. A paradicsom pedig igazán érett volt (miután egy kosárban érleltem 3 napig).

45 komment

Címkék: hagyma paradicsom zöldpaprika császárhús kolozsvári zellerlevél csabai kolbász betütészta petrezselyem levél

Lecsós csirke

2015.07.25. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy megkívántam egy kis húst megint. Ugyanakkor a fagyasztóban már idestova fél éve kornyadozott három csirkecomb, ideje volt kezdeni vele valamit. Kapacitáltam Kistesót, hogy ugyan vigye már el, de valahogy mindig kiment a fejéből. Gondoltam, összedobok egy csirkepaprikást. Kicsit lecsós alappal, ahogy szoktam. Emlékeztem, hogy van egy fél doboz lecsó a fagyasztóban, az éppen alkalmas lesz erre a célra. Este, mikor hulla fáradtan hazakeveredtem a vízhordásból, elővettem a csirkét és a lecsót. Az előbbit egy tálba tettem, azt utóbbit csak úgy dobozostul a mosogatóba raktam, hogy a kicsapódó párának legyen hova elfolynia. Találtam még 12 csirkeszárnyvéget, amit csirkealaplének tettem félre valamikor egy thai jellegű ételhez, azt is a combok mellé dobtam. Reggel aztán kiderült, hogy jól emlékeztem én a fél doboz lecsóra, csak éppen egy egész dobozzal vettem elő. Vakartam a vakarni valót, mi a csudát csináljak? Visszafagyasztani nem célszerű ugye, lecsót reggelizni meg nem volt kedvem, halomban áll itthon a finom édes paradicsom, arra vagyok kihegyezve. Belerakom mindet - döntöttem -, és elkeresztelem lecsós csirkének. hiszen végül is az.


9.jpg

73 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma csirkecomb lecsó feketebors

Gazpacho 1. kisérlet

2015.07.23. 07:00 Andrass9

Ez a spanyolok nemzeti levese a forró nyári idõben. Életemben nem készítettem, nem is ettem, de A fickó felhívta rá a figyelmem. Ebben a melegben meg külön jó gondolat hideg levest készíteni fõzés nélkül.

10.jpg

Megnéztem az ajánlott linket (meg további 5 web receptet), hogyan is készül, majd nekiláttam.

25 komment

Címkék: hagyma paradicsom uborka gyömbér lime zöldpaprika csilipaprika

Nyakleves

2015.07.21. 07:00 Andrass9

Gárdonyi villámlátogatásunkon egy remek zöldséglevest ettünk finom lecsóval. Ezt a zöldséglevest próbáltam reprodukálni a minap.

24.jpg

Elõször egy könnyû csibelevesben gondolkodtam, de honnan vegyek én csibét errefelé? Még a csodahüttõ is csak "6 sárgacsirke nyak" csomaggal jutalmazta kutatásomat. Azt már el sem merem árulni, hogy ezeket a nyakakat a kutyának vett farhátról szedtem le...

38 komment

Címkék: hagyma fokhagyma gyömbér szárzeller sárgarépa kacsazsír gyökér zellergumó csilipaprika karaláb paprikacsuma

Borzaska

2015.07.19. 07:00 Waka

Nem, nem mátrai, jutas-pusztai. Józsi bácsitól kaptam a receptet, aki ott nőtt fel. Agyagos-köves, igen sovány föld van arrafelé, alig hozott valamit. Az ottani népek igyekeztek a legtöbbet kihozni abból, ami megtermett, ez az étel is remek példa rá.
Éppen volt két jókora cukkini a kertben, abból szándékoztam lefagyasztani némi gyalult tököt télire, éppen kapóra jött. Először rizst gondoltam főzni hozzá, de Kistesó megkért, hogy vigyek neki egy kis krumplit. A tök között még volt pár bokor árvakrumpli, azokból szedtem fel. Olyan szép volt, hogy szedtem magamnak is, abból lett a köret.

10.jpg

47 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma cukkini zsemle pirospaprika feketebors

Báránygerinc egyben sütve

2015.07.17. 07:00 Andrass9

A minap a tõkehal vásárlásakor egy báránygerinc is megjelent a blokkon. Hogy került az oda, a csuda se tudja. Érdekes módon a kosaramban is benne volt, amikor itthon kipakoltam ...

22.jpg

Hamár ennyire ragaszkodott hozzám, gyorsan be is dörzsöltem egy paprikás/római köményes/babéres/korianderes száraz páccal, és betettem a hûtõbe pihenni. Vasárnapra bejelentkeztek a gyerekek ebédre, meg hazahozzák a macskát is, ami náluk volt két napot. Gondoltam, a bárány jó lesz ebédre, bár ebben a hõségben a sütõt begyújtani öngyilkosság.

41 komment

Címkék: bor krumpli fokhagyma gyömbér római kömény rozmaring szalonna snidling szerecsendió jázmin rizs tejfel csilipaprika kakukkfü szegfübors marokkói fűszer

How it's made? Kicsi grill - sok ember

2015.07.15. 07:00 Andrass9

Hogyan lakassunk jól sok jóbarátot egy pirinyó grillen sütött finomságokkal? A Hogyan Készül sorozat legújabb epizódja a Rábapartról...

Vendégeskedtünk a minap Babette-nél Wakával és a feleségemmel. A lassan szervezõdõ találkozó végül létrejött, miután megválaszoltam a legégetõbb kérdéseket: Ki mit nem eszik? Igen - ez az egyik alappillérje egy többtagú vendéglátásnak, hogy olyan menüt állítsunk össze, amelyben mindenki találhat számára kedves eledelt. Babette itt handycappel indult feleségem míján, de azért találtunk megoldást. A kvaterkázás alatti fõzésre az újdonsült grilltulajdonosok kicsike gömbgrilljét vetette be.

10.jpg

Elõkerült hát a grill, a faszén, meg az általam olyannyira gyûlölt faszénbegyújtó folyadék. No akkor itt az ideje egy kis (remélem elég udvarias) grillezési tanácsadásnak. Elsõre egy darab kályhacsövet varázsolt elõ a ház ura egy kombináltfogó társaságában. Ez utóbbival, WD40-val meg a duct tape-el minden megjavítható. Ami meg nem, az  javíthatatlan!

A grillben volt még némi félig leégett brikett, amit annyira félre kell kotorni, hogy a kéményt a parázsrácsra lehessen állítani. Két jobban égõ újságpapírt (MN és NSZ együtt a legjobb, azok meggyulladnak már egymástól is, ha összegyûrjük õket) kell meggyürkélve a kémény aljára betolni. Ne legyen túl szoros, kapjon azért valami levegõt is a szén felette. Erre egy pár faszéndarab kell az elõzõ grillezés maradékából, amin van hamu. Már Öveges professzor is tanított arról, hogy a kockacukor cigarettahamuba mártva egyszerûen meggyújtható. Ez hatványozottan igaz a faszénre. A hamus darabokra tegyél néhány nagyobb darabot a szeneszsákból, majd töltsd meg a kéményt a többi faszénbõl. Az újságpapírt meggyújtva a faszén is begyullad. Amikor halljuk, hogy összenyomta a szén a pernyét, kicsit mozgassuk meg a kéményt, hogy a papírhamu lepotyogjon, amitõl jobban fog szelelni a csõ. Kb fél óra alatt szépen felizzik az egész, akkor a fogóval egyszerûen emeld le a kéményt a szénrõl, és tedd félre. A parázsra pedig egy nagyobb adag friss szén kerüljön, ami már hamar begyullad. Akkor jó, ha a teteje kifehéredik a szénnek (azaz hamu lesz rajta), mint a fenti képen látható. A grillen készített eledelek a hajtás után ...

49 komment

Címkék: padlizsán csirkeszárny darálthús csevapcsicsa kápia

Kolbászos krumplileves

2015.07.13. 07:00 Andrass9

Volt már bõ két éve krumplileves, de az biz nem az volt, amire Kádár et. gondolt! Egy krumplileves az legyen krumplileves. Nem kell abba gyökér meg kelkáposzta, meg miegymás.

22.jpg

Még Horvát Ilona is csak egy kis zellerlevelet használt bele. Igaz, megjegyzésben megengedi a gyökeret, stb.

30 komment

Címkék: krumpli hagyma paradicsom kolbász sárgarépa petrezselyem zöldpaprika zellerlevél

Tőkehalfilé serpenyőben zsályás-csilis kuszkusszal

2015.07.11. 07:00 Andrass9

Tudom, hogy furán hangzik, de így jött össze. Találkoztam egy gyönyörû tõkehal filével a hazai hiperben. Nem tudtam megállni, hogy ne vegyek belõle. Ha jól emlékszem, talán csak egyszer ettem ilyen halat az USA-ban, de az se biztos. Viszont az amerikai életem első két hetében a Cape Cod-on(*) laktam egy nyaralóban 40 centis hóban :) Kerestem hozzá valamilyen köretet, amikor megakadt a szemem egy szűk decinyi kuszkuszon a kamrában. Most már csak ízesíteni kéne valahogy.

23.jpg

A szokásos "falat" fotók mind életlenek lettek. Kikapcsolódott a makro valahogy. Mindegy, azért bemutatom, mit készítettem belõle.

30 komment

Címkék: hal zsálya kuszkusz petrezselyem jalapeno citromhéj csilipaprika ghí kakukkfü jalapeño csontalaplé

Mákosguba kifliből kicsit másképp

2015.07.09. 07:00 Andrass9

Volt már guba posztolva , kaptam is hideget-meleget, hogy kiflibõl készítem, ahelyett, hogy nekiállnék két-három nappal elõtte kelttészta rudacskákat sütni, megszárítani. Én így szocializálódtam, ezt tanultam a nagyszüleimtõl.

Persze akkoriban volt vajaskifli, ami szinte kalácsszámba ment. Volt neki ropogós héja is!

20.jpg

Most meg örülhetünk, ha ehetõ vizeskiflihez jutunk. Nagylyány hazalátogatott családostul, és adott egy hosszú listát, miket szeretne enni. Egy hétre jöttek, a lista viszont vagy harminc ételt tartalmazott :) Ezen szerepelt a guba is.

27 komment

Címkék: tej kifli mák méz vanília cukor sodó

Rántott harcsa ezzel-azzal

2015.07.07. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy átutazóban egy éjszakát Sanyi barátomnál töltöttem a Körös mellett.
- Kijössz velem halászni? - kérdezte délután, mikor megérkeztem.
- Naná - feleltem -, otthon legfeljebb a kádban láthatok vizet.
Falatoztunk egyet - Sanyi párja kitett magáért, négyfogásos, húsmentes menüt kreált nekem - én ittam is pár kortyot, aztán, mikor kezdett alkonyodni, kimentünk a vízre. Az ártérben virágzott a vadszőlő, olyan tömény illat volt, hogy seggre ültem tőle. Leraktuk azt a pár kis hálót, ami még a halásznak enged a törvény. Este poharazgattunk egyet, éjfél utánig beszélgettünk. Másnap fél ötkor keltünk, gyors reggeli toalettet követően a hálók után néztünk. Két kis harcsa, egy retúr márna és pár keszeg volt az eredmény. Szerencsére hétvégén a varsák jól fogtak, a tartóhálón várták a sorsukat. Sanyi felhívta az átvevőt, kell-e néki a hal? Jóhogy! Egy gyors fotót lőttünk kezemben a nagy hallal - legyen mivel dicsekedni -, aztán felrakodtunk a kocsira és Sanyi elsöpört vele a boltba. A párjával megreggeliztem, aztán felnyaláboltam a kapott harcsát (mert azért kaptam egyet), meg egy kis saját termelésű mézet, és robogtam is tovább a következő állomásra. Hazaérve kétfelé osztottam a halat és eltettem a fagyasztóba ínségesebb időkre.
 

13.jpg

30 komment

Címkék: harcsa mazsola rizs cukkini kurkuma

Menü: spárgaleves, marhapörkölt tarhonyával és kovászos uborkával

2015.07.05. 07:00 Andrass9

Ezt fõztük ebédre. A spárgalevest legalább tízszer posztoltam, de a szezonjában spárgát eszünk spárgával.

23.jpg

Viszont marhapörköltet - olyan jó sûrû, ragadósat még nemigen írtam. Olyat, hogy csak az alapdolgok vannak benne. Semmi újragondolás, szuvidálás, vagy hasonló úri huncutságok.

25.jpg

Persze nem csak tarhonya van a világon, másnapra krumplit fõztem hozzá: az is remekül felszívja a szaftot!

28.jpg

Lehet ezen kívül tejfeles is, de most anélkül jobban izlett.

20 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma spárga tarhonya szalonna kacsazsír lábszár pirospaprika zöldpaprika

Kármentő lencsefőzelék

2015.07.03. 07:00 Andrass9

Nagyon szigorú szabályként tartom a csodahüttõben, hogy lefagyasztott étel nem lehet egy évnél öregebb. Nem! Akkor sem!

Idén nagyon nyugis szilveszter volt, vendéget nem hívtunk, trakta sem volt. Elmaradt hát az obligát lencsefõzelék is, de a gyomor azért kívánja azt így télidõben.

25.jpg

Persze most nincs télidõ, de mit csináljak, ha csak most találtam meg a már elõkészített képeket a poszthoz.

26 komment

Címkék: lencse hagyma citrom mustár fokhagyma csülök csili biovegeta

Tökspagetti húsgolyóval és folyománya: tökfőzelék újragondolva

2015.07.01. 07:00 Andrass9

A weben futottam bele a napokban a tökspagetti receptjébe. Fõzelékes Feri készítette. Az ötlet tetszett, így kreáltam két új receptet. Eredetileg tökfõzelékhez készültünk, feleségem ajánlkozott is, hogy megfõzi. Már a kaprot is elõvettem a csodahüttõbõl, mert a kertben elfogyott ...

Ha spagetti, akkor spagettiszósz, amit a nyáron eltett sült paradicsomból fõztem. Feri kovászosuborkás húsgolyóval tálalta, én azért inkább kihagytam az uborkát és csilisre hangoltam a húsgolyó ízesítését.

10.jpg

A második recept majd a poszt végén látható.

30 komment

Címkék: spagetti gomba tök tökfőzelék húsgombóc csilipaprika spagettiszósz csilipaszta

Bárányborda és csirkemell a grillen

2015.06.29. 07:00 Andrass9

A történet még októberben kezdõdött, amikor lõttem egy hétcsontos báránybordavéget a hazai hiperben. Sem elõtte, sem azóta nem láttam ott elfogadható húst, és ezt meg bagóért adták, így gondoltam, hogy kipróbálom. Gyorsan be is fûszereztem és jó csípõs csilikrémmel is bekentem. Fiam és én fogjuk megenni, a lyányok nem szeretik.

10.jpg

Egy pár napig pácolódott a hûtõben, de végül nem adódott alkalom - ment is a csodahüttõbe. Most meg váratlanul bejelentkeztek a gyerekek, még arra sem volt idõm, hogy az obligát húslevest megfõzzem nekik! Szerencsémre rátaláltam a bordára, meg volt pár csirkemell is, ezeket fogom grillezni.

14 komment

Címkék: bárány krumpli mustár levendula bazsalikom gyömbér koriander római kömény majoranna tárkony rozmaring lilahagyma oregano szerecsendió csombor kakukkfü csili krém szegfübors

Rikottás metélt

2015.06.27. 07:00 Waka


A hétvégén jókora lábas kapormártást főztem, az akciós vödrös tejföl fele megmaradt. Egy sajtos- és egy túrós tészta közt vacilláltam, végül az utóbbi győzött. Tészta volt itthon a múltkorról, saját készítésű, 10 tojásos széles metélt. Van, aki szalonnapörccel szereti a túrós tésztát, van aki cukorral, és van olyan is - akárcsak magam -, aki mindkettővel. A szalonnáról mostanában csak álmodoznom szabad, maradtam hát az édes verzió. Hazafelé betértem a boltba túrót venni, de nem volt kedvemre való, gondoltam egy merészet, vettem egy zacskó rikottát. Kicsit még rágtam a fakanál végét, kombináltam, vettem ezt-azt és készítettem egy rikottás metéltet.

11.jpg

38 komment

Címkék: tejföl mazsola rikotta vaníliás cukor szélesmetélt

Villám hátszínszelet serpenyőben

2015.06.25. 07:00 Andrass9

A napokban kikaptam Topytól, hogy késõ este szénhidrátot eszem hús helyett. Teljesen igaza van, másnap este már korrigáltam is. Pedig aznap vettem a Fény utcai piacon egy számomra eddig ismeretlen hentesboltban 4 szelet gyönyörû márványos hátszínt. Azt kellett volna enni! Ilyen gyorsan még úgyse készítettem magamnak pótvacsorát.

10.jpg

Semmi faxni. Egy szelet húst kivettem a hûtõbõl még koraeste, mert biztos voltam benne, hogy éhes leszek :) Megborsoztam, kikészítettem hozzá a barna vajamat (A Fickó szerint ez jó sós étellel is), a sópelyhet és a serpenyõt. A húsnak így lesz ideje szobahőmérsékletűre felmelegednie.

12 komment

Címkék: bors hátszín barna vaj sópehely

Gulyásos hús nagyfazékban

2015.06.23. 07:00 Andrass9

Hogy ez most gulyás leves, gulyás vagy gulyásos hús - döntse el aki akarja. A magyar gasztronómiában nincs konszenzus a gulyásról, mintahogy a halászlé is legalább annyiféle, ahányan fõzik+2.

Nagyobb vendégseregre számítottunk, hogy a nagylyány be tudja mutatni az unokát a barátoknak. A döntés gulyás volt, ahogy szoktuk: bográcsban.

23.jpg

Igenám, de feltámadt egy viharos szél, ami megtorpedózta a tervet, így maradt a konyhai fõzés.

24 komment

Címkék: krumpli hagyma zsír paprika fokhagyma sárgarépa csipetke gyökér marhalábszár kömény zellergumó füstölt csili

Fehér fafülgomba-leves

2015.06.21. 07:00 Waka

White fungus, white ear mushroom, snow fungus, meg van még vagy fél tucat neve angolul. Magyarul még találat sem nagyon volt rá. Szóval az udvari szállítóm megint hozott pár egzotikus alapanyagot, és meg elkezdtem vadul spekulálni, hogy mit is üssek össze belőle. Ez a gomba különösen izgalmas volt számomra, hiszen a szürke változatát jól ismerem, és előszeretettel használom különféle ételek készítéséhez. Némi kihívást jelentett olyan receptet találni, amiben nincs hús, de nem volt lehetetlen. Természetesen a kompromisszum újabb kihívásokat szült, és további szokatlan hozzávaló beszerzését kellett nyélbe ütni. Lassan összejött minden - Kistesónak is csak egyszer kellett visszautaznia Kínába, hogy vegyen egy zacskó aszalt jujubát -, úgyhogy neki is állhattam a főzésnek.
10.jpg

41 komment

Címkék: goji wolfberry jujuba white mushroom snow fungus white ear fungus

Töltött csirkemellfilé borítékban

2015.06.19. 07:00 Andrass9

Azaz alufóliában, de mostanság divat az ételt borítékolni. Kishazánk alumínium nagyhatalom lévén elég hamar felfedezte az alufólia csodáit. Én még kisgyerek koromból emlékszem hasonló fõzésre. Igaz, az egész csirkét nem lehetett vele becsomagolni, így azt beolajozott barna papírzacskóban sütöttük sok sóval. (Akkoriban nem volt még hõálló mûanyag zacskó sem.)

22.jpg

A kislyány jött ebédre. Neki mindene a csirkemell és a rizs, ezért azt készítettem. Õ valójában akkor szereti a legjobban, ha száraz, mint a cipõtalp, de reméltem, ez is elfogy.

29 komment

Címkék: alma hagyma narancs mustár bors csirkemell vaj majoranna gépsonka kakukkfü

Zöldborsós gombás krumplipüré

2015.06.17. 07:00 Andrass9

Kérdezhetitek, hogy ezt most miért, de bízzatok - nem fogtok csalatkozni! Kell már valami olyan étel ide, amit Waka is ehet nyugodtan (jó, hagyd ki belőle a borsót).

10.jpg

Nem tudom, milyen apropóból, de elképzeltem egy kis adag zöldséges krumplipürét magamnak. Ritkán ehetek olyat, ezért kitettem magamért ...

36 komment

Címkék: tej tojás krumpli gomba tejszín vaj zöldborsó prézli

Grenadírmars

2015.06.15. 07:00 Waka

A körülmények szerencsés konstellációja következtében múlt hétvégén gránátoskockát ettem.
Úgy esett, hogy a kertben ismét igencsak szép lett a kapor. Ehhez mondjuk nem sok köze volt a szerencsének, mivel tavaly ősszel a talajmechanikai folyamatok utolsó stációja rendre az volt, hogy megszórtam egy bő marék saját szedésű kapormaggal, majd elgereblyéztem. Egy szó, mint száz, kapor lett bőven. Hozzájutottam viszont egy adag kovászolni való uborkához, arcpirítóan olcsón. Ezt talán ne is feszegessük, nem szeretnék estére valamelyik lámpavason lógni. Tehát volt kapor és uborka, innen egyenes út vezetett a kovászos uborkához. Volt azonban egy kis ládányi Chérie burgonya is a Hegyen a pincében. Mondjuk, ez sem a szerencsén múlt, az viszont igen, hogy milyen remek állapotban volt még június elején is. A tészta meg csak úgy volt, a múltkori spájzfeltöltés alkalmával vettem. Nekiláttam hát, és főztem egy krumplis tésztát.

9.jpg

59 komment

Címkék: burgonya krumpli vöröshagyma pirospaprika feketebors krumplis tészta grenadírmars gránátoskocka