Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

A nap vicce


Címkék

A1 (2) Aji Crystal (3) alaplé (27) alma (17) almaecet (5) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) aprólék (3) arborio rizs (4) avokado (2) ázsiai bolt (2) bab (5) babér (12) babérlevél (14) bacon (20) Balaton (2) balzsamecet (3) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (3) bárány (2) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacukor (9) barna csiperke (3) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) bazsalika (2) bazsalikom (21) bazsalikomsó (4) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (4) besamel (4) betütészta (3) biga (2) biovegeta (3) birs (5) birsalma (2) birskörte (2) bor (9) borecet (6) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (2) bőrke (3) boróka (2) borókabogyó (6) bors (79) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (10) búzafinomliszt (7) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (4) carbonara (2) cayenne bors (4) cékla (7) cérnametélt (2) cheddar (2) Chérie (2) chili (5) chipotle (2) churut (2) citrom (37) citromfű (11) citromhéj (13) citromlé (15) citromnád (7) citronát (3) csalamádé (2) császár (2) császárgomba (3) császárhús (2) csemegeuborka (2) cseresznye (2) csiga (3) csili (24) csilipaprika (19) csilipaszta (10) csiliszósz (3) csili krém (5) csiperke (11) csipetke (7) csirke (18) csirkecomb (10) csirkemáj (3) csirkemell (9) csirkemellcsont (3) csirkeszárny (5) csodahüttő (9) csokoládé (6) csombor (6) csont (2) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (13) csusza (2) cukkíni (9) cukkini (8) cukor (36) cukorborsó (4) curry (15) currypaszta (5) dagadó (2) daragaluska (2) darálthús (10) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (22) ecet (10) édeskömény (10) egres (3) élesztő (26) ementáli (3) eper (3) étcsokoládé (3) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (2) fafülgomba (4) fahéj (17) fánk (3) Farkas András (3) fasírt (2) fehérbor (9) fehérbors (14) fehérhagyma (5) fejes káposzta (2) feketebors (30) fenyőmag (2) filé (2) fokhagyma (147) füge (4) füst (6) füstölő (2) füstölt (2) füstölthal (2) füstölt csili (7) füstölt csülök (6) füstölt sajt (5) füstölt sonka (2) galambbegy saláta (3) galangal (3) galuska (4) garam masala (2) garnéla (6) gersli (2) gesztenye (2) gévagomba (2) ghí (19) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (46) gombapor (4) gombóc (2) Gordon Ramsey (2) gravlax (2) gravy (2) grill (11) gríz (2) grrr (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gyökér (24) gyömbér (56) gyöngytyúk (2) habanero (5) habarás (2) habcsók (2) hagyma (112) hagymakarika (2) hal (12) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (6) halványító zeller (3) hamburger (3) harcsa (5) hátszín (10) helcli (2) homár (2) húsleves (13) húsvét (2) Impala (3) jalapeño (8) jalapeno (13) Jambalaya (2) joghurt (11) juharszirup (2) juhtúró (4) kacsa (10) kacsacomb (3) kacsamáj (3) kacsamell (4) kacsazsír (14) kacsazsir (2) kagyló (5) kakaó (6) kakas (2) kakukkfű (29) kakukkfü (15) kalács (4) kalamata (2) kaliforniai paprika (2) kápia (18) kapor (25) kapormag (4) káposzta (8) kapri (3) kapribogyó (7) karaj (6) karaláb (9) karalábé (10) karamell (2) kárász (4) kardamom (11) karfiol (10) kávé (2) kecsap (3) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (2) kelkáposzta (4) keményítő (3) kemény sajt (2) kenyér (13) kenyérlepény (2) kenyérliszt (9) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (10) királyrák (2) knédli (3) kocsonya (2) kókuszreszelék (3) kókusztej (4) kolbász (12) köles (2) kolozsvári (8) kömény (28) konyak (3) könyv (2) koriander (15) koriandermag (8) köröm (10) körte (4) kovász (5) kovászos uborka (5) krémleves (3) krémsajt (5) krumpli (50) krumplipüré (3) krumplis tészta (2) kukorica (8) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (7) kuszkusz (2) láb (2) lábszár (9) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (3) laskagomba (4) lazac (6) lecsó (19) lecsókolbász (2) lekvár (5) lencse (10) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (2) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (6) lilahagyma (7) lila hagyma (3) lime (22) lime levél (5) liszt (26) lucullus (2) lúdgége (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (11) majoranna (24) mák (7) makaróni (2) makréla (2) malacfej (3) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (6) mangold (2) marha (3) marhacsont (7) marhahús (3) marhalábszár (2) marhanyak (6) marhaszegy (4) marokkói citrom (2) márványos hús (2) mascarpone (2) mazsola (11) meggy (6) még pálinka (2) méz (16) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (19) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (2) mussel (2) must (4) mustár (27) mustármag (9) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (2) nektarin (2) nokedli (7) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (3) oldalas (16) olíva (2) oliva (12) olívaolaj (6) olivaolaj (26) ördögszekér (2) oregano (17) öregtészta (2) osztrigaszósz (2) pác (4) pácolás (2) padlizsán (10) padlizsánkrém (2) palacsinta (3) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (2) panír (3) paprika (17) paprikacsuma (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (55) paradicsomlé (5) paradicsompüré (5) paradicsom paprika (2) paraj (3) parmezán (16) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (7) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (5) pesto (3) petrezselyem (57) petrezselyemgyökér (7) petrezselyem levél (10) pirospaprika (16) piskóta (6) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (7) porcukor (3) póréhagyma (8) pörkölt (9) portobello (3) prézli (11) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (2) pulyka (2) pulykacomb (3) ragu (3) ráklé (2) rántás (4) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (2) répa (5) retek (3) rétesliszt (6) rikotta (6) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (2) rizs (18) rizskoch (2) római kömény (18) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (9) rozmaring (25) rozsliszt (2) rum (6) sáfrány (6) sáfrányos rizs (2) sajt (23) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (12) salsa (2) sárgarépa (48) savanyúság (2) savanyú káposzta (3) serrano paprika (7) sertészsír (4) shallot (3) shalott (2) shimeii (2) shimeji (3) shitakee (5) SHU (2) sikér (2) snidling (12) (51) sodó (2) sólet (2) sonka (8) sör (10) sós citrom (3) spagetti (6) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (16) spenót (20) Spicy Fiesta (4) steak (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (5) sütőpapír (2) sütőpor (3) sütőtök (2) szalonna (24) szárzeller (7) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (11) szegfűgomba (4) szegfűszeg (3) szejtán (2) szélesmetélt (3) szemesbors (2) szerecsendió (20) szerecsendióvirág (17) szezámmag (7) szibériai saláta (2) szilvalekvár (3) szív (3) szódabikarbóna (3) szójaszósz (8) szörp (2) sztrapacska (2) szürkemarha (2) szűzpecsenye (4) taco (2) tárcsa (3) tarhonya (6) tarja (12) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tej (32) tejfel (19) tejföl (32) tejszín (34) teljes kiőrlésű liszt (7) tepertő (3) tészta (3) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (4) tócsi (2) tofu (2) tojás (85) tojásfestés (2) tojáshab (2) tök (5) tőkehal (6) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (3) torma (3) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (3) trappista (2) tüdő (2) túró (12) TV paprika (3) tyúk (2) uborka (10) újhagyma (17) újkrumpli (5) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (85) Váncsa (2) vanília (14) vaníliakivonat (4) vaníliás cukor (4) vargánya (8) Varga Zsuzsi (2) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (3) víz (6) vörösbor (6) vöröshagyma (45) vöröslencse (7) Vörös Homár (2) Worchestershire (10) zabpehely (3) zakuszka (3) zeller (20) zellergumó (11) zellerlevél (9) zellerszár (7) zöldbab (6) zöldbableves (2) zöldborsó (10) zöldpaprika (26) zöldség (2) zsálya (25) zsemle (6) zsír (18) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1000000

Gravlox vagy Gravlax: Pácolt lazac (és hidegen füstölve is)

2016.02.10. 07:00 Andrass9

A hivatalos megnevezése nem biztos. Ki LAX-nak, ki LOX-nak hívja a lazacot. Én csak salmonnak tanultam. Az igazi kihívás: mit szól hozzá egy norvég?

33.jpg

Az úgy történt, hogy a Metróban jártam kifejezetten hal vásárlási célzattal. Elsõsorban fekete tõkehalat vettem, de azért elcsábultam egy szép lazacfilére is. Már régóta tervezem, hogy kipróbálom a pácolt lazacot, de a feleségem mindig itthon volt, így nem volt rá még esélyem se. Nem szereti a halat. Pont. Most viszont üres volt a lakás, cincoghattam!

21 komment

Címkék: lazac füst bors kapor fehérbors gravlax

Kínai falat

2016.02.08. 07:00 Waka

Kistesó januárban meghozta az új szállítmányt a mosoly országából. Hozta, amit kértem, és hozott mindenféle bigyót. Az ember azt gondolná, milyen egészséges a kínai konyha, pici hús, rengeteg friss zöldség, a wokban kicsit megijesztve nagy lángon, hogy ropogós maradjon, aztán pálcikát elő, és falás. Az éttermekben biztosan így van, talán vidéken is, ahol nyugodtabb a tempó, de a rohanó városi népek nem érnek rá főzőcskézni. A boltokban kapható élelmiszerek nagy része feldolgozott termék. Szinte minden kapható kész formában, konzerválva, csomagolva. Mindemellett temérdek a nassolni való, az (egyébként egészen jó) ízesített szotyolától az aszalt gyümölcsön keresztül a (többnyire) édes szárazsüteményekig. És minden egyesével csomagolva (na jó, a szotyi nem), baromi sok szemetet termelhetnek, és ha így fogy a junkfood, nem lesz aki le tud majd hajolni érte.
Fogtam hát pár finomságot, és egyik nap azokból állítottam össze a hideg ebédet. Ecetes jalapeno, sörretek, tavaszi hagyma és saját sütésű magvas kenyér kísérte.

5.jpg

22 komment

Címkék: újhagyma Harbin sörretek jalapeño hóng cháng red sausage munching monkey kacsanyelv duck tongue

Aranygaluska vaniliasodóval

2016.02.06. 07:00 Andrass9

Mintha 2013-ban elkészítettem volna ezt az ételt, de soha nem került publikálásra, pedig még a szöveg felét is megírtam hozzá. Most látom, hogy ütközött Waka aranygaluskájával:) Sebaj, most megsütöttem kétszer is egy hónapon belül: egyszer a nagylyánynak az USA-ban (amirõl nem találom a képeket), meg most karácsonyra.

35.jpg

Eredetileg mákos gubát szántam ünnepi sütinek Limara gubakiflijével, de egyrészt Waka is azt tervezett sütni, másrészt a gyerekek lecsaptak a választásra felajánlott aranygaluskára. 2013-ben készült borsodó és vaníliasodó is, de az elõbbi nem nyerte meg a család tetszését, ezért most csak vaníliát fõztem.

27 komment

Címkék: tej tojás dió vanília élesztő vaj cukor liszt keményítő citromhéj

Strawberry trifle - angol epres pikótás édesség

2016.02.04. 07:00 Andrass9

A napokban említette egy olvasónk, hogy ez milyen finom. Hát nem álltam meg, azonnal megkértem a feleségem egy piskótatészta sütésére (mert az nekem nem nagyon megy). Az édesség neve egy "epres apróság" lenne direkt fordításban, de én kicsit módosítottam a receptet.

21.jpg

Nem csak piskótát kaptam másnap reggelre, de egy adag tejszínes pudingot is, mert az is kell bele. A zsemlegombóc fõzés közben épp volt elég idõm az elkészítéséhez.

20 komment

Címkék: meggy tejszín eper piskóta áfonya puding eperlekvár

Rá nem megyen

2016.02.02. 07:00 Waka

Azaz nem rámen. Leves lesz megint természetesen, kitekerve, még szép. Múltkoriban, mikor a mákoshoz készült a tészta, a leeső darabokat a masina "sűrűbb" részén aprítottam fel, aztán megszárítva eltettem a spájzba. Beesett aztán pár libaszárny, főztem egy jó levest, és kifőztem hozzá a tésztát. Érdekes lett - hogy finoman fogalmazzak -, olyan vastag volt, mint a hosszú metélt. Nem volt vele gond, finom volt, jól harapható, de nem szétesős, csak szokatlan. Rá is jöttem legott, miért van itthon még egy - jóval keskenyebb - tésztaaprító.

15.jpg
Eszembe jutott, hogy édesapám bizony csak az igazán vékony cérnametéltet szerette, ezért kellett annak idején beszerezni a másik gépet, amit aztán tíz éve elő sem vettem, most is komolyan el kellett gondolkodnom, hol a cicába' lehet.
A vastag tészta viszont megmozgatta a fantáziámat. Milyen jó is lenne valami finom leveshez, keleti módon, bőkezűen adagolva. Ugyanakkor valami magyaros fajtában gondolkodtam, jellemzően hazai hozzávalókkal, kihagyva a gyömbér-szója-citromnád-etc vonulatot. (Nem mintha bajom lenne velük, csak éppen nem az volt a cél.) Főztem tehát egy zöldséglevest, amibe azért belecsúszott némi orientális vonás.

14.jpg

27 komment

Címkék: fokhagyma tészta zeller sárgarépa újhagyma karalábé pirospaprika petrezselyemgyökér tésztagép kápia hosszúmetélt

Arrabbiata könnyen-gyorsan

2016.01.31. 07:00 Andrass9

Avagy hogyan hasznosíthatjuk a nyáron eltett sült paradicsomot fûszerként. A csuda érti mitõl, de hirtelen arrabbiata spagettire éheztem. Ez olyan jó és egyszerű étel, hogy muszáj ismét posztolni!

A gyors anyagfelmérés 5 fonnyadt paradicsomot eredményezett a kamrából. Ezt fûszerekkel felhozva kétszemélyes (tán három?) spagettiszósszá tudom varázsolni!

30.jpg

Amúgy is jó alkalom eldicsekednem az új olivás edényemmel, amibe beleszerettem már sokéve, de most meg is vettem :)

53 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma parmezán bazsalikom csili oregano olivaolaj salotta zöldpaprika mogyoróhagyma

Csokoládépuding

2016.01.29. 07:00 Waka

Piszkosul megkívántam megint valami édességet. A karácsonyi dőzs már rég elmúlt, a gazdag sütemények emléke is erősen megkopott. Lehetne még cifrázni, egy szó, mint száz, össze kellett dobni valami egyszerű édességet másodiknak. Elsőre a karamellpuding ugrott be. Egyszerű, alig pár dolog kell hozzá (a tej kivételével volt is itthon minden), és hamar meg is van. Aztán eszembe jutott az a tíz tábla étcsokoládé, ami a konyhaszekrényben pihen, és rögtön meg is gondoltam magam, már ami a karamellt illeti. Főztem tehát csokipudingot. És milyen jól tettem!

9.jpg

39 komment

Címkék: tej csokoládé kakaó rumaroma étkezési keményítő vaníliakivonat

Omlettpiskótatekercs

2016.01.27. 07:00 Andrass9

Az NLCafén botlottam bele az ötletbe, hogy tekerjük fel az omlettet. Nosza, neki is álltam egy éhezõs reggelen.

20.jpg

Persze semmi sem tökéletes, de azóta nem adódott alkalom szebbet készíteni. A lényeg az ötlet, és a módszer. A kivitelezést nálamnál jobb szakácsokra bízom: reátok.

41 komment

Címkék: tej tojás paradicsom sonka csili csiperke újhagyma sütőpapír kemény sajt petrezselyem levél

Magvas kenyér

2016.01.25. 07:00 Waka

Pár hónapja szombatonként kenyeret sütök. Úgyis olyankor szoktam főzni, belefér, hogy két művelet között megdagasszam vagy sütőbe tegyem a tésztát. Nemigen szoktam variálni, kenyérliszt, hozzá némi teljes kiőrlésű, egy éjszaka kovászolás, aztán mehet is a sütőbe. Legutóbbi kornspitz kiflivel esett súlyos fiaskó után viszont megmaradt a különféle magok jó része. Beleöntöttem a tésztába a hempergetésre szánt magkeveréket, majd némi hezitálás után a többiből is tettem hozzá valamennyit. Rozslisztből is tettem bele, ha már volt, és a kenyér meglepően jó lett. Annyira bejött, hogy azóta már el kellett mennem magokat venni, mert fogytán volt. Némi kísérletezés után kialakult a megfelelő keverék, és abból készül a mindennapi.

19.jpg

37 komment

Címkék: kovász élesztő szezámmag napraforgómag tökmag lenmag kenyérliszt teljes kiőrlésű liszt teljes kiőlésű rozsliszt

A főfogás: Fekete tőkehal Nobu módra

2016.01.23. 07:00 Andrass9

A nagy halvásárláskor az eladó félreértette a tõkehalfilék darabszámát. Én két filét kértem. Itthon viszont kiderült, hogy négy az a kettõ, pedig meg se kérdezte, hogy "négy lett, maradhat?" Ennyi halra már vendégeket kell hívni, mert magamban soha nem fogyasztom el. Ezeket a filéket megfeleztem, hogy egyszemélyes adagok legyenek belõlük.

30.jpg

Sok is, meg nem is olcsó, kerestem hát rá speciális receptet. A Google jóformán csak egy elkészítési módot adott fel találatokként, ami mind Nobuyuki "Nobu" Matsuhisa szakácskönyvének receptje alig módosítva. Nem is titkolták, hogy onnan vették az ötletet. A Nobu név fogalom a gasztronómiában. Legalább 5 étterme Michelin csillagos a közel harmincból, amit megalapított, köztük a budapesti Nobut is. Én japánul nem tudok, így nem tudom ellenõrizni a receptet, de az eredmény magáért beszélt.

22 komment

Címkék: mirin tőkehal cukor miszo miso rizsbor sake

A köret: Garnélarákos, zöldborsós rizottó

2016.01.23. 07:00 Andrass9

Mostanában mintha sok rizottót ennék ...

A nagy tengeriherkentyûs vacsora fõételének a körete volt ez a rizottó, amihez a garnélát kivételesen nem a Metroban, hanem a Sparban vettem, ahol lehet kapni negyedkilós vagy félkilós kiszerelésben nyers mirelit rákot. Sajnos még mirelitben is majd mindenhol csak elõfõzöttet lehet kapni, ami továbbfõzni már nem igazán jó: rágós lesz a húsa (viszont kiolvasztás után azonnal ehetjük koktélszósszal:)

Mivel ez köret volt, a címfotó sajnos inkább a fõételre koncentrál, de a következõ posztban megtekinthetõ a tálalása.

39.jpg

Azon tûnõdtem, hogyan csempészhetném be a menübe a garnélát is a kagyló és a hal mellé, amikor beugrott, hogy paella! Nos azt még nem nagyon tudok fõzni, de a rizottó hasonló, ezért legyen abban a rákocska.

7 komment

Címkék: hagyma gomba póréhagyma fehérbor vaj garnéla zöldborsó kaliforniai paprika alaplé fahéj újhagyma petrezselyem citromhéj arborio rizs rizottó rizs

A leves: Kagylóleves fekete kagylóból

2016.01.23. 07:00 Andrass9

Metroban járván elszabadultam a halas részlegnél. Feleségem nincs itthon, KELL mindenféle hal és egyebek. Elsõsorban egy kagylólevesen gondolkodtam, mert a Metroban mindig kapni friss fekete vagy kék kagylót.

31.jpg

Bár kicsit többe kerül, érdemes a tiszítottat venni Ha levest készítünk, egy hálónyi teljesen elegendõ öt személynek repetával.

7 komment

Címkék: fokhagyma póréhagyma kagyló fehérbor vaj csili sáfrány alaplé lime petrezselyem mogyoróhagyma

Egy millió lapletöltés!

2016.01.23. 06:59 Andrass9

1.000.000 lapletöltés a blog indulása óta!

 

Nagyon köszönjük olvasóinknak, hogy ennyire megtisztelnek minket figyelmükkel. Nem jutottunk volna el idáig nélkületek. A kommentelők mindig jó hangulatot varázsolnak a poszthoz, javítják, amit elrontottunk, meg úgy általában jól érzik magukat.

Ezt az eredmény nem az Index főoldalára kerüléssel értük el, csupán érdekes, vagy klasszikus receptekkel, jó kommentekkel, egymásra való odafigyeléssel. A letöltések számát a Goggle keresője is igazolja, rengeteg receptünk szerepel az első 10 találat között.

Ezt a szép teljesítményt közel négy év alatt értük el napi 7-800 lapletöltéssel és 900+ poszttal. Csak azt nem értem, miért pont "A barnarizs főzése" a legnépszerűbb a maga 12500 olvasottságával ...

Köszönetünkként fogadjátok ma egy kiváló halas vacsora fogásait kivételesen egyszerre, nem pedig 3 alkalomra széttolva.

 

Mielőtt döntést hoznánk, megkérdezzük, hogy mit szólnátok, ha a blognak nagyobb nyilvánosságot adnánk lehetőséget biztosítva az Indexnek, hogy kitegye a blogot a címlapjára.

5 komment

Címkék: szavazás troll Index

Bobájka

2016.01.21. 07:00 Waka

Jézuska mákdarálót hozott Karácsonyra. Illetve - ha egészen pontos akarok lenni -, visszahozta a mákdarálót, amit pár éve kölcsönkért, de ebben már nem a Kisjézus volt a ludas, hanem Kistesó. Egy szó, mint száz, végre ismét lett darálóm, ehetem a mákot rogyásig. Külön aktualitást adott a dolognak, hogy még tavasszal kaptam vagy egy kiló elsőrangú morfinmákot Sanyi barátom párjától, és azóta is a fagyasztóban kerülgetem. (Nem Sanyi párját.)
Az olvastam valahol, hogy a bobájka abban különbözik a gubától, hogy ahhoz nem bolti kiflit használnak, hanem külön pékárut sütnek erre a célra. Ez pont nekem való kihívás volt, hiszen szeretem magam sütni az ilyen ételekhez az alapanyagot. Már csak egy megbízható gubakifli (bobájkakifli?) receptet kellett találnom, és semmi nem állhatott a megvalósulás útjába. A recepten a megszokott módon csavartam egy ici-picit a biztonság kedvéért.
Az Ünnepek alatt végül nem került rá sor, sajnos kicsit megcsúsztam az étlappal, de januárban elkészítettem.

17.jpg

41 komment

Címkék: tej mák élesztő guba rétesliszt vaníliasodó búzafinomliszt bobájka

Cajun csirkedarabok lencsével

2016.01.19. 07:00 Andrass9

Úgy látszik, mostanában mindent cajun fûszerezéssel készítek. Nagyon szeretem, és igyekszem mindenkire rátukmálni. Most a kicsilyány jött délutánra, valamit fõzni kell neki. Igaz, a hûtõ tele van PK-val (grrr), lencsével, karfiolos pórélevessel, de ezekben nincs semmi hús.

21.jpg

Na jó, a lencsében van egy kis füstölt csülök... Kutakodván a csodahüttõben, leltem egy nagyobb adag csirkefelsõcombot, meg rengeteg csirkemellfilét, de abból már csak egyet vettem ki.

41 komment

Címkék: hagyma fehérbor csirkecomb csirkemell majoranna kacsazsír paradicsompüré csirkemell filé cajun fűszerkeverék

Libazsíros csiga

2016.01.17. 07:00 Waka

Megint a Nagycsarnokban jártam, közelgett egy jó leves ideje, vettem pár libaszárnyat, 300 volt kilója, nem pénz érte. A négy szárny bő másfél kilót nyomott. Szép tiszta volt, pár tokot kellett kitépni belőle, no meg lejött egy jó marék háj is. Nem bántam, szeretem a tepertőt, a zsír is elkopik lassan. Egy korty vizet aláöntöttem és kisütöttem hát legott, a töpörtyűt fel is faltam csak úgy minden nélkül, kései uzsonna gyanánt, a zsír meg egy bögrében ment a hűtőbe.
Pár napra rá elfogyott itthon a kenyér. Boltit nem akartam venni, a kenyérsütéshez kellett volna vagy öt óra, ami munka után elég necces, valami viszont kellett a tökfőzelék mellé - magában elég sovány falat ebédre -, meg reggelire. Ekkor pattant ki a fejemből a libazsíros csiga gondolata. Kicsit rágódtam rajta, de sok időm nem volt tökölni, lesz, ami lesz, belevágtam, és lett. És jó lett.

11.jpg

25 komment

Címkék: tej csiga vöröshagyma biga élesztő libazsír búzafinomliszt

Gombás rizottó

2016.01.15. 07:00 Andrass9

Valamilyen rizsköretet kellett készítenem, amit a vejem is szeret. Mivel mindketten gombaevõk vagyunk, megörültem egy vegyes gombatálcának a boltban.

22.jpg

Arborio rizst láttam a kamrában, tehát a rizottót is szereti :)

24 komment

Címkék: gomba parmezán vargánya bors fehérbor vaj rozmaring sáfrány alaplé petrezselyem salotta mogyoróhagyma arborio rizs

Kakasleves

2016.01.13. 07:00 Andrass9

Felfedeztem a csodahüttõben egy kakas fejét és a combját. Ezt még akkor tettem félre, amikor a nagylyánynak fõztem Újházi húslevest, amibe köztudottan öreg kakas dukál a többi húsok mellé. Nem ám fiatal tyúk, ahogy manapság fõzik - de azokat szerencsére tyúklevesnek híjják.

20.jpg

Akkoriban a fél kakasnak is csak a fele kellett a levesbe a többi hús mellé, mert megtelt a fazék. Mivel rég volt már húsleves, meg kiváncsi is voltam, milyen a kakas önmagában, mint leves alapanyag, ezért most megfõztem.

59 komment

Címkék: kakas hagyma fokhagyma bors sárgarépa karalábé gyökér petrezselyem zellergumó szerecsendióvirág paprikacsuma

Grillázs

2016.01.11. 07:00 Waka

Ezt is elég régóta dédelgettem már. A járólapot konkrétan 2013 őszén kunyiztam erre a célra Büngyürke apjától, mikor szüretelni voltam náluk. Szóval nem kapkodtam el, de nyugodtan mondhatom azt is, hogy előrelátó vagyok.
Az ünnepek alatt aztán erre is jutott idő, egyik nap nekiveselkedtem, és lőn.

12.jpg

18 komment

Címkék: cukor grillázs törökmogyoró

English Muffin készítése

2016.01.09. 07:00 Andrass9

Az nem járja, hogy idehaza nem jutok hozzá a kedvenc reggeli pékárumhoz. Most, hogy ünnepek közt vagyunk, ráérek kisérletezni.

60.jpg

Rengeteg receptet elolvastam, de elég hasonlóak, így nem volt nehéz egy legkisebb közös többszöröst elõállítani belõlük.

37 komment

Címkék: tej víz zsír élesztő cukor liszt kukoricadara kenyérliszt kukorica dara szárított élesztő

Tojásos English Muffin reggelire

2016.01.07. 07:00 Andrass9

Egyetlen olyan pékárut találtam az USA-ban, ami igazán izlett. Volt ugyan rozsos kenyér Bostonban, sanfranciscoi savanyúkenyér (leginkább a kovászos kenyérre hajaz) Nashuában, meg francia baguette, meg millió egyéb (Wonder Bread, aminél ehetetlenebb nincs a világon!), de csak az English Muffint fogadtam el pékárunak az itthoni ízek után.

21.jpg

Na, azért van még egy kivétel: a croissant. Az tökéletes ott is.

Amikor a tûzhelyet vettük, ragaszkodtam hozzá, hogy legyen rajta rost, amin reggelit lehet készíteni, vagy wokot tehetünk a helyére. Én sokszor csináltam rajta mindenfélét, de a gyerekek csak ritkán használják. Most is sütöttem magamnak egy gyors rántottás zsemlét az English Muffinból.

38 komment

Címkék: tojás fokhagyma bors vaj bacon English Muffin

Angus rostélyos feketére sült cajun fűszerkéregben

2016.01.05. 07:00 Andrass9

Blackened Sirloin

 

Többrendbeli esemény a csillagok együttállását eredményezte. Karácsonyra hoztam creol, meg cajun fûszereket amelyek közt volt egy, amit magam sem ismertem még: Cajun Blackened fûszerkeverék. Kérdezte is Waka, mi a szösz az a "Blakened", mert nem tartja valószínûnek, hogy feketítést jelentene. Hát pedig igen: egy olyan cajun fûszerrel vastagon bedörzsölt ízesítésre használják, ahol ez a fûszerkeverék karamellizálódik, majd szénfeketére ég, megóvva az általa beborított hússzeletet. Úgy emlékszem, a cajun keverék hozzávetőleges összetételét már megadtam valahol, de ha mégsem, akkor szóljatok, és előkerítem.

29.jpg

A csillagok meg azért álltak együtt, mert tegnapelõtt feleségem beállított 3 szép szelet 21 napig érlelt Angus marha rostélyos szelettel, valamint a gyerekek is bejelentkeztek tegnapra ebédelni. Akkor itt a nagy lehetõség kipróbálni ezt a fajta fûszerezést.

36 komment

Címkék: rizs vaj zöldborsó rizibizi kukorica fehérbors olivaolaj petrezselyem rostélyos cajun barna vaj blackened cajun fűszerkeverék Angus creole

Spicc

2016.01.03. 07:00 Waka

Szóba került a napokban a kornspitz kifli, kerestem egy autentikusnak tűnő receptet, és megsütöttem. Pár dolgot megváltoztattam az eredeti recepthez képest. Korpa nem volt itthon, ezért a kenyérliszt egy részét teljes kiőrlésű búzaliszttel helyettesítettem. Pehelymixem sem akadt, maradt helyette a zabpehely, a tésztába öreg szeműt, a szóráshoz aprót használtam. Édeskömény mag megint csak hiánycikk, de amúgy is hadilábon állok véle, nem olyan nagy kár érte. A fekete szezámmag is lemaradt valahogy. A többi nagyjából stimmel.

13.JPG

28 komment

Címkék: joghurt élesztő koriander bulgur zabpehely szezámmag kömény napraforgómag rozsliszt tökmag lenmag kenyérliszt sikér kornspitz malátaliszt

Argentín steak hízott libamájjal, rizibizivel és gombával

2016.01.01. 07:00 Andrass9

Ünnepi vacsora születésnapra. Ez úgy született, hogy Márton nap okán akciósan jutottam egy kisebb libamájhoz, feleségem pedig szép akciós rostélyost és hátszínt talált a madarasban.

36.jpg

Ilyen csodás alapanyagokból öröm dolgozni, hátmég meglepni az ünnepeltet! A rostélyos gyönyörû márványos, míg a hátszín nem szûkölködött faggyúban. Bár a szeletek egy igazi sztékhez túl vékonyak voltak, azért csak megoldottam valahogy.

59 komment

Címkék: tej mustár balzsamecet szójaszósz rizs bors libamáj zöldborsó must hátszín olivaolaj rostélyos borecet csilipaszta ghí kakukkfü barna csiperke Krensenf Colmans mustár Montreal steak fűszer

Korhelyleves

2015.12.30. 07:00 Andrass9

Valahogy ez a klasszikus kimaradt az eddigi receptek közül. Amúgy is jön a szilveszter, amikor a szokásosnál több alkohol fogy - emelve az átlagos másnaposság statisztikai értékét.

28.jpg

Ha már megelõzni nem is lehet vele, de enyhíteni igencsak hatásos egy nagy tányér korhelyleves. Savanyú, sós, füstös: igazi gyógyír a szenvedõ alanynak.

A kispiac legközelebb már csak január közepén nyit ki, ezért muszáj volt vennem egy szép füstölt csülköt, ami azóta árasztja illatát a kamrában.

17 komment

Címkék: hagyma fokhagyma tejföl savanyú káposzta kolbász virsli liszt pirospaprika kömény tejfel füstölt csülök kolozsvári