Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) Aji Crystal (3) alaplé (31) alma (18) almaecet (5) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) aprólék (3) arborio rizs (4) avokado (2) ázsiai bolt (2) bab (5) babér (13) babérlevél (15) bacon (20) Balaton (2) balzsamecet (3) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (3) bárány (3) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacukor (9) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) bazsalika (2) bazsalikom (24) bazsalikomsó (4) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (4) besamel (4) betütészta (3) biga (2) biovegeta (3) birs (5) birsalma (2) birskörte (2) bőr (2) bor (9) borecet (6) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (2) bőrke (4) boróka (2) borókabogyó (8) bors (92) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (10) búzadara (2) búzafinomliszt (11) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (4) carbonara (2) cayenne bors (4) cékla (7) cérnametélt (2) cheddar (2) Chérie (2) chili (5) chipotle (2) churut (2) citrom (38) citromfű (11) citromhéj (16) citromlé (15) citromnád (7) citronát (3) creole (3) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (3) császárhús (2) csemegeuborka (2) cseresznye (2) csiga (3) csili (24) csilipaprika (21) csilipaszta (12) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (6) csiperke (12) csipetke (8) csirke (18) csirkecomb (12) csirkemáj (3) csirkemell (10) csirkemellcsont (4) csirkeszárny (5) csodahüttő (9) csokoládé (6) csombor (7) csont (3) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (15) csusza (2) cukkíni (10) cukkini (8) cukor (40) cukorborsó (4) curry (16) currypaszta (5) dagadó (2) daragaluska (2) darálthús (12) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (22) ecet (10) édeskömény (10) egres (3) élesztő (29) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (3) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (2) fafülgomba (4) fahéj (17) fánk (3) Farkas András (3) farok (2) fasírt (2) fehérbor (10) fehérbors (15) fehérhagyma (5) fejes káposzta (4) feketebors (35) fenyőmag (2) feta (2) filé (2) fokhagyma (163) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (2) füstölt (2) füstölthal (2) füstölt csili (8) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt sonka (2) füstölt szalonna (2) galambbegy saláta (3) galangal (3) galuska (4) garam masala (2) garnéla (6) gersli (2) gesztenye (2) gévagomba (2) ghi (2) ghí (20) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (48) gombapor (4) gombóc (2) Gordon Ramsey (2) gravlax (2) gravy (2) grill (11) gríz (4) grrr (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gyökér (30) gyömbér (58) gyöngytyúk (2) habanero (5) habarás (2) habcsók (2) hagyma (126) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (12) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (6) halványító zeller (3) hamburger (3) harcsa (5) hátszín (10) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (3) jalapeño (8) jalapeno (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) joghurt (12) juharszirup (2) juhtúró (4) kacsa (10) kacsacomb (3) kacsamáj (3) kacsamell (4) kacsazsir (2) kacsazsír (16) kagyló (5) kakaó (7) kakas (2) kakukkfű (30) kakukkfü (18) kalács (4) kalamata (2) kaliforniai paprika (5) kápia (18) kapor (25) kapormag (4) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (7) karaj (6) karaláb (9) karalábé (13) karamell (3) kárász (4) kardamom (11) karfiol (13) kávé (2) kecsap (3) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (2) kelkáposzta (8) keményítő (3) kemény sajt (2) kenyér (13) kenyérlepény (2) kenyérliszt (11) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (10) királyrák (2) knédli (3) kocsonya (2) kókuszreszelék (3) kókusztej (4) kolbász (13) köles (2) kolozsvári (9) kömény (31) konyak (3) könyv (2) koriander (15) koriandermag (8) köröm (12) körte (4) kovász (7) kovászos uborka (5) krémleves (3) krémsajt (10) krumpli (55) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (8) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (7) kuszkusz (2) láb (2) lábszár (10) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (4) laskagomba (4) lazac (6) lecsó (20) lecsókolbász (2) lekvár (5) lencse (10) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (4) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (7) lilahagyma (7) lila hagyma (3) lime (23) lime levél (5) liszt (33) Lucullus (2) lucullus (2) lúdgége (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (12) majoranna (27) mák (7) makaróni (2) makréla (2) malacfej (3) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (7) mandulaliszt (2) mangold (2) marha (3) marhacomb (2) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (2) marhanyak (6) marhaszegy (4) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (2) mazsola (11) meggy (6) még pálinka (2) méz (16) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (21) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (2) mussel (2) must (4) mustár (29) mustármag (9) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (3) nektarin (2) nokedli (7) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (3) olajbogyó (3) oldalas (17) oliva (13) olíva (2) olivaolaj (30) olívaolaj (6) ördögszekér (2) oregano (20) öregtészta (2) osztrigaszósz (2) pác (4) pácolás (2) padlizsán (11) padlizsánkrém (2) palacsinta (3) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (3) paprika (17) paprikacsuma (9) Paprikakrém (2) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (61) paradicsomlé (6) paradicsompüré (8) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (3) parmezán (18) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (7) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (6) pesto (3) petrezselyem (61) petrezselyemgyökér (8) petrezselyem levél (13) pirospaprika (19) piskóta (7) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (7) porcukor (5) póréhagyma (9) pörkölt (9) portobello (3) prézli (15) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (2) pulyka (2) pulykacomb (3) ragu (3) ráklé (2) rántás (4) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (2) répa (5) retek (3) rétesliszt (7) rikotta (6) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (2) rizs (18) rizskoch (2) római kömény (18) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (9) rozmaring (25) rozsliszt (2) rum (6) sáfrány (6) sáfrányos rizs (2) sajt (25) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (15) salsa (2) sárgarépa (55) savanyúság (2) savanyú káposzta (4) serrano paprika (7) sertéscomb (2) sertéslapocka (2) sertészsír (5) shallot (3) shalott (2) shimeii (2) shimeji (3) shitakee (5) SHU (2) sikér (3) snidling (13) (59) sodó (2) sólet (2) sonka (10) sör (10) sós citrom (3) spagetti (6) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (16) spenót (22) Spicy Fiesta (4) steak (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (7) sütőpapír (2) sütőpor (3) sütőtök (2) szalonna (26) szárzeller (7) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (13) szegfűgomba (4) szegfűszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (23) szerecsendióvirág (20) szezámmag (7) szibériai saláta (2) szilvalekvár (3) szív (3) szódabikarbóna (3) szójaszósz (8) szörp (2) sztrapacska (2) szürkemarha (2) szűzpecsenye (4) taco (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (12) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tej (37) tejfel (22) tejföl (36) tejszín (38) teljes kiőrlésű liszt (8) tepertő (3) tészta (4) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (4) tócsi (2) tofu (2) tojás (96) tojásfestés (2) tojáshab (2) tök (5) tőkehal (6) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (3) torma (3) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (3) trappista (3) tüdő (2) túró (14) TV paprika (3) tyúk (2) uborka (10) újhagyma (17) újkrumpli (5) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (95) Váncsa (2) vanília (14) vaníliakivonat (4) vaníliás cukor (5) vargánya (9) Varga Zsuzsi (2) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (3) víz (7) vörösbor (6) vöröshagyma (49) vöröslencse (8) Vörös Homár (2) Worchestershire (10) zabpehely (3) zakuszka (3) zeller (24) zellergumó (13) zellerlevél (9) zellerszár (8) zöldbab (6) zöldbableves (2) zöldborsó (12) zöldpaprika (28) zöldség (2) zsálya (25) zsemle (6) zsír (21) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1000000

Nokedli teljes kiőrlésű liszttel

2016.04.30. 07:00 Waka

Szeretem a teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket. Nem más íze van, mint a fehér lisztből készülteknek, hanem íze van. Mert - azért valljuk be - a fehér lisztnek sok íze nincs. Ha főtt tészta lesz belőle, minimum tojás kell bele, de ha biztosra akarunk menni bőséges szafttal, mákkal, netán túróval kell felhúzni. Sütve is kell bele mindenféle, még kenyér is az élesztőtől és a pirulástól lesz belőle jó.
Egy ideje dédelgetem már a teljes kiőrlésű liszttel készült nokedlit, most eljött az ideje. Hétfőn szabadságon voltam, délelőtt beestem a hiperbe. 230 forintért adtak fél kiló lakossági csiperkét. Imitt-amott kicsit barna volt, de különösebb baja nem volt. Vettem rögvest két dobozzal, és a fagyasztóban talált lila tönkű pereszkével feldúsítva főztem belőle egy paprikást, mellé pedig nokedli lett. Nem mertem persze csak teljes kiőrlésű lisztből készíteni, 30 % ment bele.

12.jpg

42 komment

Címkék: tojás csiperke pereszke teljes kiőrlésű liszt rétesliszt petrezselyem levél búzafinomliszt

Avokádósaláta

2016.04.28. 07:00 Andrass9

Vettem egy szép, nagy, érett avokádót az Aldiban igencsak barátságos áron. "Ebbõl majd lesz valami" felkiáltással ment a hûtõbe.

21.jpg

Persze csak egy hét múlva jutott az eszembe. Guacamoléhoz nem volt kedvem. Viszont hajt a spenót a kertben, meg hozott a feleségem koktélparadicsomot! Akkor salátát készítek. Igaz, hogy a saláta nem az erõs oldalam, de csak megbirkózom a feladattal.

41 komment

Krumplis-kovászos kenyér gulyáslevessel

2016.04.26. 07:00 Andrass9

A lényeg persze a krumplis kenyéren van, de az igencsak finom volt a mellé fõzött gulyással!

51.jpg

Megjöttünk a rövid cseh körútról, és nem volt itthon kenyér. Ezt az állapotot szándékoztam megváltoztatni.

32 komment

Címkék: krumpli hagyma kovász élesztő bors sárgarépa lábszár csipetke libazsír gyökér búzadara pirospaprika kelkáposzta kömény szejtán gríz kenyérliszt zellerszár zellergumó sikér füstölt fokhagyma füstölt csili

Húsgombóc paradicsommártással

2016.04.24. 07:00 Waka

Nem, nem újragondolt, inkább átgondolatlan.
A Seregben a készétel konzervek toplistáján a "zöldborsófőzelék sertéshússal" volt az első helyezett, de szorosan követte a "húsgombóc paradicsommártással".
Jó ideje tervezgettem hogy főzök egyet, el is gondoltam, hogyan legyék, most eljött az ideje. Különösebben nem olvastam utána, egy alkalommal ugyan rákerestem, de nem a gombóc miatt - arról konkrét elképzelésem volt -, inkább a mártás érdekelt. Megnéztem pár receptet, láttam, semmi különös, hagytam is a cicába. A skót tojás készítésénél maradt egy darab lapocka, ahhoz vettem valamennyi combot csütörtökön hazafelé. Leültem a gép elé, és meglepetten konstatáltam, hogy rizst szokás tenni a gombócba. Meg zsemlét. Márpedig rizsát tegyen bele az ördög öreganyja, ott a kiló hús, elég lesz az. Zsemle meg pláne nem lesz benne, majd még tojást is ütök bele, nem? A mártást is kevernék mindenfélével, mint valami pizzaszószt, öreganyó, kakukk, Bazsa lika. A túrót! Olyan lesz, amilyet elgondoltam, legfeljebb nem lesz jó. De jó lett.

12.jpg

58 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma sertéscomb húsgombóc sertéslapocka főtt krumpli paradicsom szósz petrezselyem levél

Marcipános gesztenyetorta

2016.04.22. 07:00 Andrass9

A fiam imádja a gesztenyetortát, meg a marcipánt is. Általában valamilyen torta készül neki az elõbbieket felhasználva. Idén elõször készítettünk marcipánt házilag, mert akciósan lehetett mandulaliszthez hozzájutni az Aldiban, nomeg kiváncsiak voltunk, mennyire bonyolult dolog.

10.jpg

A formával mindig bajban vannak a lányok. Volt már maci, szív, sõt rendes zöld dinoszaurusz is pikkelyekkel! Idén a kicsilyány dobta fel az ötletet: legyen egy horrorisztikus emberi agy a torta... Hááát, én nem lelkesedtem, de ám legyen.

26 komment

Címkék: tejszín piskóta kés porcukor ételfesték gesztenyemassza mandulaliszt keserűmandula aroma

Fogyókúrás rakottkrumpli

2016.04.20. 07:00 Andrass9

Hogy miért fogyókúrás? Hát, mert nem találtam tejfelt a hûtõben, így görög joghurttal készítettem. Amúgy majdnem minden a (nálunk) szokásos recept szerint zajlott.

28.jpg

Mire elkészültem vele, feleségem befutott 5 pohár tejfellel :)

26 komment

Címkék: tojás krumpli zsír kolbász szerecsendió feketebors

Œuf en cocotte á la créme

2016.04.18. 07:00 Waka

Tojás csészében tejföllel. Magyarul semmi különös, bezzeg franciául úgy hangzik, mint a Napkirály végrendeletének bevezető traktusa. Persze franciául még káromkodni is olyan, mintha az ember selyemmel törölné a seggét.
Szóval, úgy esett, hogy múlt szombaton nemigen akarózott reggel felkelni. Megkerestem a távirányítót az ágyban - piszkosul el tud keveredni, ami akkor gáz, ha az üvöltő tévére ébredek az éjszaka kellős közepén, mert ráfeküdtem a gombra -, szóval megkerestem, és benyomtam a tévét. Szörfölgettem fel s alá a csatornák közt, míg rábukkantam egy főzőműsorra. Egy bizonyos Rachel Khoo főzőcskélt épp ezt-azt, de mindből csak erre a fogásra emlékszem. Péntek estére éppen kapóra jött gyors vacsora gyanánt, úgyis el voltam havazva, készülődtem a szombati kerti partira. Vettem mellé egy bagettet féláron a pékségben tunkolni.
Kicsit csűrtem az eredeti recepten, de ahogy elnéztem a fellelhető variációkat, elég megengedő étel ez.

9.jpg

14 komment

Címkék: tojás tejföl szerecsendió feketebors petrezselyem levél oeuf en cocotte muskátdió

Gazdag rántotta saját kenyérrel

2016.04.16. 07:00 Andrass9

Megsült az eheti kenyerem, valamit kéne hozzá enni. Este lévén csak valami könnyût gondoltam.

17.jpg

Van húsos szalonna, friss csili, tojás. Mi sem egyszerûbb, mint egy laza rántotta.

39 komment

Címkék: tojás gomba víz fokhagyma kovász vaj liszt kenyérliszt csilipaprika csilipor húsos szalonna

Zöldséges gombakrémleves

2016.04.14. 07:00 Andrass9

Kaptam a kispiacon gyönyörû, friss barna csiperkét. A barnát jobb szeretem, van gombaíze, és kicsit keményebb a húsa, mint a fehérnek (legalábbis számomra).

30.jpg

Rég fõztem gombalevest, zöldségeset meg még soha. Itt az alkalom egy újabb recept kipróbálására. Nem állítom, hogy saját kreációm, de annyit változtattam az eredetin, hogy a megalkotója se ismerne rá :)

25 komment

Címkék: hagyma fokhagyma vargánya bors vaj sárgarépa kaliforniai paprika alaplé oregano snidling gyökér petrezselyem petrezselyemgyökér tinóru barna csiperke

Kreol csirke

2016.04.12. 07:00 Waka

Az elején kezdem. Úgy esett, hogy szombat-vasárnapra kerti munkát terveztem, ezért még pénteken összedobtam egy majonézes all in-t. Chérie krumplit főztem héjában, vele tojást, répát pároltam a mikróban, felkockáztam egy almát is, hogy legyen benne valami könnyed, és felbontottam egy csemegekukoricát. Egy flakon majonézt vegyítettem egy kis vödör tejföllel, citromlét tekertem reá, mogyoróhagymát szeltem belé, pár gerezd fokhagymát is lereszeltem, hadd legyen pikáns, és beleaprítottam vagy hat ecetes jalapeno paprikát is. Sóztam, fehér borssal fűszereztem. Összeforgattam, aztán bevágtam a hűtőbe azzal a jóleső érzéssel, hogy a hétvégén csak a kertre kell koncentrálnom, illetve, ha szerencsém lesz, akkor megjön az egész napos eső, én meg az ablakból szemlélhetem.
A várt eső persze nem jött meg, esegetett ugyan valamennyi éjszaka, de kutya füle volt. Magamhoz vettem hát a magokat, felnyaláboltam a szerszámokat, és lementem a gerillakertbe. Odalenn konstatáltam, hogy óra és telefon nélkül indultam el. -Mindegy, - gondoltam - majd hazamegyek, mikor végeztem.
Elvetettem 150 bokor krumplit, 5 sor csemegekukoricát, no meg egy-egy sor tiritarka céklát és mangoldot, amit Jézuska András, (szóval egy szakállas alak) hozott Karácsonyra, meg még egy csomó mindent.
Hazaérve konstatáltam, hogy három óra van, és piszkos éhes vagyok, de a majonézes bigyónál valamivel tartalmasabbra vágyom.
Sütöttem gyorsan egy kis kreol csirkecombot. Ebédre persze már nem lett kész, de egy korai vacsorára éppen jól jött.

10.jpg

30 komment

Címkék: vöröshagyma majonéz csirkecomb creole creole seasoning

Kacsa egyben sütve rösztivel

2016.04.10. 07:00 Andrass9

4 évesek voltunk! 

 

Volt eddig 970 receptünk és több, mint egy millió oldalletöltésünk.Mivel tudnánk legjobban ünnepelni? Hát egy császári kacsasülttel.

Ez a kacsa kiérdemli a császári jelzõt! Kedves barátunktól kaptuk, és eddig a fagyasztóban bújkált, de most lecsaptam rá. Jönnek a gyerekek ebédre, ezt sütöm meg.

30.jpg

Már csak a körítésen tûnõdtem, amikor feleségem szólt, hogy van 6 darab fõtt krumpli tegnapról. Akkor már csak kevesebbet kell fõznöm. Egyértelmûen rösztit (rösti, hash brown) akartam sütni, nem tócsnit, mert az utóbbi túl zsíros, nem tudná a kacsa szaftját felszívni.

81 komment

Címkék: alma krumpli hagyma vaj majoranna kacsazsír naracs himalájasó

Currys vöröslencse feltétekkel

2016.04.08. 07:00 Andrass9

A pincében járva találkoztam egy nagy nescafésüveg vöröslencsével. Rég fõztem már, lecsaptam rá. Persze kéne hozzá valami hús is (fehérjét fehérjével ...), ezért keresgéltem valami kisebb darabot a csodahüttõben. Mit tesz a sors: egy 30 dekás darab pacsnit találtam. Akkor megvan kettõnknek a vacsora.

37.jpg

Uton a konyhába - kezemben az alapanyagokkal - sikeresen leejtettem a lencsés üveget. Dühöngtem is rendesen! Most ki kell dobni a nagyját, mert az üvegszilánk nem játék. Lehajolok a nagy üveget felvenni (ez egy 1 literes Taster's Choice Nescafé volt), amikor megdöbbenve állapítom meg, hogy az üveg hibátlan. Pedig csempe padlóra esett, amibõl egy darabot ki is tört! A mûanyag kupakja viszont szilánkokra ment ...

18 komment

Címkék: hagyma mustár fokhagyma curry vöröslencse alaplé fehérbors kókuszkrém citromhéj csilipaszta ghí

Csalánfőzelék

2016.04.06. 07:00 Waka

"Azt a kirelejzumát a mestergerendának! Már a fótnak való rongyból főz levest, kee?!..."
Hát abból még talán nem, de már közel járok. Egyszer már főztem csalánt, úgy rémlett, nem volt rossz. Most, hogy kellőképpen kitomboltam magam a böjt után, eljött az ideje, hogy kissé visszafogjam magam az étkezés terén.
Ráadásul Ágnes hozott egy csokor medvehagymát, így nemcsak egészséges, hanem trendi lett a főztöm. Néhány bundás zsemlét azért sütöttem mellé, mert magában bizony a fél fogamra sem lett volna elegendő.

17.jpg

31 komment

Címkék: fokhagyma medvehagyma csalán bundás zsemle

Megerősített kacsanyakleves

2016.04.04. 07:00 Andrass9

Már megint a kutyától loptam el a vacsoráját ... Vettünk neki akciós (lejáratközeli, 60% árkedvezménnyel) 3 kiló kacsanyakat, amit majd megfõzünk neki, amikor elfogyott a mostani farhátja. Egészben nem szeretem lefagyasztani, se megfõzni - tûl nagy darabok ezek a nyakak. Így azután feldaraboltam a hûtő számára, de nem tudtam megállni, hogy el ne lopjak 6 vastagabb véget magunknak levesnek.

17.jpg

Csak egy kicsit keveselltem egy nagy leveshez, meg kéne azt valamivel erõsíteni. Ezért az amúgy is megfõzendõ disznócsontokat is a levesbe tettem (mentségemre szolgáljon, hogy ezt a csontot amûgy sem adnám nyersen a kutyának ...)

68 komment

Címkék: hagyma csont bors karfiol sárgarépa karalábé gyökér kelkáposzta zellergumó szerecsendióvirág kacsanyak

Póréhagymás spenótos fúrótészta

2016.04.02. 07:00 Andrass9

Lehet bármilyen más tésztával készíteni, ami van otthon, vagy szimpatikusabb. Én a fussili mellett tettem le a voksot - rengeteg szószt képes felvenni (és ezért nem kellett lemennem a pincébe ...)

Az egész úgy kezdõdött, hogy nem tudtam ellenállni a piacon a pórénak, és egy zacskó friss spenótnak. Kiraktam az ajtó mögé a hidegre, majd el is feledkeztem róla. Feleségem szólt pár nap múlva, hogy van spenótom is. Rohanás ki, ellenõrzés: semmi baja! Pheeew - akkor ezt most azonnal meg kell fõznöm.

46.jpg

Sokat gondolkodtam, miket tegyek bele, meg mi van itthon, míg összeállt a fejemben ez a recept. Lehet, hogy a poszt kicsit sok képbõl áll, de most így jött ki a lépés.

27 komment

Címkék: spenót paradicsom tejszín mustár fokhagyma tészta póréhagyma olajbogyó bors kaliforniai paprika olivaolaj krémsajt sült paradicsom

Borkorcsolya kosárkák locsolóknak

2016.03.31. 07:00 Andrass9

Nem tudom, miért éppen a locsolóknak ajánlom, de én a feleségem locsolóinak sütöttem hirtelen felindulásból. A legközelebbi locsolás még egy év, adjuk csak kedvenc vendégeinknek ünnepi alkalom nélkül is.

24.jpg

Motoszkált a fejemben egy ideje ez a recept a divány.hu-ról, meg volt még egy vajastésztám a hûtõben, amit fel akartam dolgozni. Az alapötlet a zöldborsókrém, amit lehet saját elképzelésekkel turbózni.

34 komment

Címkék: sonka sajt bazsalikom olajbogyó vaj zöldborsó kaliforniai paprika tejfel leveles tészta

Skót tojás

2016.03.29. 07:00 Waka

Örömmel jelenthetem, hogy a skótok feltalálták a stefániát. Mondjuk az ember ennyit el is vár egy olyan sokra hivatott néptől, amely William Wallacet, a scotch-ot és a kilt-et adta a világnak. Igaz, a maguk módján újragondolták ezt a fogást, de - bármennyire is berzenkedem ettől a kifejezéstől - nem vált hátrányára a dolog.
Az eredeti recept azt tanácsolja, hogy a kedvenc kolbászunk belét ontsuk ki az ételhez. Lehetett volna sütőkolbászt venni erre a célra, de az ördög tudja csak, miket dolgoztak bele, meg a fűszerezése is kérdéses. Maradtam hát a saját keverésű kolbászhúsnál. Egy kis füstölt ízt mindenképpen szerettem volna bele. Valamennyi füstölt kolbász felhasználása jöhetett volna szóba, de megint csak nem tudhattam, milyen az íze. Végül füstölt kenyérszalonnát tettem bele, és ez telitalálatnak bizonyult.

14.jpg

60 komment

Címkék: tojás krumplipüré pirospaprika kömény sertéslapocka feketebors füstölt szalonna hybrid pepper skót tojás

Káposztás oldalas krumplival

2016.03.27. 07:00 Andrass9

Találtam a csodahüttõben egy kétszemélyes oldalas, befûszerezve, meg volt itthon még egy kis savanyúkáposzta maradék. Elkezdtem bújni a netet, hogy ebbõl mit lehetne készíteni.

10.jpg

Nem sok, de annál érdekesebb receptek bukkantak fel. Volt egy recept Bódi Margótól krumpligancával, de kicsit macerásnak itéltem, nomeg a cukrosoknak se tesz jót, ha a krumpli mellé még lisztet is esznek. Viszont volt egy pár hasonló, ám egyszerû fogás, amit ötvöztem az alábbi receptben.

33 komment

Címkék: krumpli hagyma zsír savanyú káposzta káposzta bors babérlevél oldalas szegfübors Dutch Oven

Grillen sült bárányborda

2016.03.25. 07:00 Andrass9

Vejemnek fõztem, de én is ettem :) A nagylyány nem bárányrajongó, de a vejemmel mi sokszor ettünk már bárányt. Az esetek többségében õ főzte: a hazájában ez alapétel. Most viszont gondoltam, hogy én is el tudok készíteni egy kiemelkedõ fogást belõle.

33.jpg

Itthon már grilleztem hasonlót, most csak a fûszerezése lesz teljesen eltérõ. Sikerült egy szép darabot kifogni tetemes mennyiségû faggyúval burkolva, ami kifejezetten szükséges a grillen való elkészítéséhez, ki ne száradjon a hús!

23 komment

Címkék: bárány fokhagyma bors narancshéj olivaolaj petrezselyem salotta citromhéj mogyoróhagyma füstölt paprika provence-i fűszerkeverék kakukkfü marokkói fűszer creole

Pirog

2016.03.23. 07:00 Waka

Ólomléptekkel, de közeleg a böjt vége. Még egy nekirugaszkodás és már lehet főzni a sonkát. A kelt tészta a gyengém, valamivel töltve pedig egyenesen odavagyok érte. A pirog is jó ideje fel volt vésve a listára, de valahogy nem jutott rá idő. Most a hajrában, még így utoljára az ünnepi dőzs előtt sort kerítettem erre is.
Recept van dögivel a Neten, de a módszer elég nagy szórást mutat. Van sós és édes változat, sőt, akad, aki egyenesen savanyú káposztából készítené. Én az édesebb ízeket szeretem - a cvekedlit is cukorral eszem -, így ebbe az irányba mentem el.
16.jpg

33 komment

Címkék: tej tejföl élesztő vaj pirog fejes káposzta búzafinomliszt

A kocsonya, ami nem akar megaludni

2016.03.21. 07:00 Andrass9

Sokat hallottam ilyenrõl, mindenki reszket tõle. Van akik szerint akkor nem alszik meg, ha fedõt teszünk rá. Mások meg a sok sót tartják a bûnösnek. Egyesek szerint nem elég a fokhagyma benne.

20.jpg

Olvastam olyan elvetemültet is, aki zselatint javasol (bár az is kocsnya, csak tisztított:) ???? Ajánlanak több hagymát is. Meg ráfogják a füstölt húsra. Megint mások legalább 8 órát fõzik. Vagy a kevés bõrke a ludas. Sõt: adjunk hozzá egy nagy rakat csirkelábat ...

Nem feszítem tovább a húrt! Kocsonyát fõztem - minimalistát. A szezon utolsója lenne, de nem aludt meg másnapra, csak olyan tessék-lássék módon.

40 komment

Címkék: hagyma fokhagyma farok bors csülök köröm bőrke füstölény

Képek a kertről

2016.03.19. 07:00 Andrass9

Képek a kertrõl - ami éppen megtetszett. A sorrend kicsit összevisszára sikeredett. Ez egy gyűjtemény 2013 óta a számomra érdekes képekből.

A veteményesem 40 m2, amin meg kell termelnem az éves paradicsom, zöldbab, spenót, csili paprika és egyéb szükségletünket.

34 komment

Címkék: paradicsom padlizsán csepegtetés Lucullus kecskeszarv

Harapásnyi pohársüti

2016.03.17. 07:00 Andrass9

Hálaadásra illik vinni valami sütenényt, vagy édességet. A lyány most ezt választotta, mert miért könnyítse a saját életét...

10.jpg

Valójában nem túl sok munka, és nagyon attraktív a végeredmény.

43 komment

Címkék: kakaó vaj liszt krémsajt porcukor feketekávé aprítógép Philadelphia krémsajt tojás sárgája sütikiszúró

Gombás milánói spagetti

2016.03.15. 07:00 Andrass9

Ezt a szószt kifejezetten a vejemnek fõztem, mivel ez a lyányom sem szereti a gombát. Ez nálunk jellemzõ a család összes nõnemû tagjára, bár a kicsilyány a gomba szárát szereti (go figure). Beestünk egy procc élelmiszerboltba - tán, mint a Culináris odahaza. Gyönyörû áru, csillagászati árak. Errefelé azonban néha még ez is megengedhetõ. Itt ütköztem a madarasból már ismert simeji gombába, de találtam friss rókagombát is.

32.jpg

Akkor már csak Lucullus paradicsomot kell venni, és mehet is a szósz. Persze az is van, de nem is hasonlít a saját termésre ...

54 komment

Címkék: hagyma gomba paradicsom bazsalikom kakukkfű cukor olivaolaj paradicsompüré petrezselyem zöldpaprika feketebors

Honya

2016.03.13. 07:00 Waka

Két honya megy a sivatagban. Meglátnak egy kopasz honyát. Megszólal az egyik honya:
Nézd má', egy tar honya.
Oké. Tudom. Igen szar.
Múltkoriban szóba került a tarhonya, és gyorsan két táborra szakadt a csapat. Az egyik a gépit kultiválja, a másik csak a kézi készítésűt eszi. Én magam úgy vélem, mindegy, igazán az alapanyag számít. Jó jó, a kézi tészta dorozmás felülete több szaftot képes felvenni, de aztán kábé ennyi. Arról nem is beszélve, hogy a "kézi" tarhonyában nagyjából annyi kézi munka lehet, hogy egy melós kézzel üríti a lisztes zsákot a gépbe, és az ügyes masina rücskös rögöket potyogtat a sznobok legnagyobb örömére. Persze, van kézi tarhonya, de az nem fog kijönni kilónként 500 forintból. Akkor sem, ha csak négy tojásos. Mióta magam készítem a tésztát, rájöttem, hogy az a két óra, ami 60 deka metélt vagy kockatészta elkészítéséhez kell, többet nyom a latban, mint az, hogy 6 vagy 10 tojást teszek bele (35 Ft-os, L-es tojás). A minimálbérnek számító 639 forintos órabérnél is horror összeg jönne ki. Egyszerre fél kiló liszttel szoktam dolgozni, ennyivel lehet kényelmesen bánni, és ennyi el is fér (teszem azt, kinyújtva) a rendelkezésre álló helyen.
Ahogy - szokás szerint - nekiestem, aztán utánanéztem a dolognak, kiviláglott, hogy milyen gazdag kultúrája is van a tésztakészítésnek, nekem dunántúli gyereknek ez újdonság volt. Az mindjárt kiderült, hogy nem úgy kell (kellene) csinálni, ahogy én. A tojásokkal is túlzásba estem, de ugyebár nálam a 10 tojásos tészta az alap. (Ebben a műfajban lehetetlen.) Állítólag 6 tojás felett nem lehet puhára főzni. Az is nyilvánvaló lett, hogy én az ún. vegyes tarhonyát készítettem, ami az apró- és az öreg tarhonya keveréke, mert az ördög öreganyja vesződjön még azzal, hogy kétfelé rostálja, ennyiből nem lenne egy épkézláb adag.
Szóval előttem volt a kihívás, a tésztát szeretem, készíteni is, enni is, a tarhonyát pláne, tehát lett kézi tarhonya a magam módján.
17.jpg

73 komment

Címkék: tojás tarhonya búzafinomliszt kézi tarhonya kockareszelő