Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @vörösbor(de)minőségi: Bár egy felfújt készülhetne belőle, jól megfűszerezve, esetleg egy sajtmá... (2015.03.30. 18:05) Tikinyél
  • Andrass9: @A fickó: A Wellert én sem, de egy olcsó pákával remekül működik. Habár a Weller annyira jó, hogy ... (2015.03.29. 10:00) Sült lazacderék zöldségágyon
  • Andrass9: @hagyma: Rohadtul elfelejtettél már magyarul, már ragozni sem ragozol megfelelően. Ez a mondatod h... (2015.03.29. 09:48) Tejfeles-kapros karalábé leves
  • Kató néni: @Andrass9: Nem rajongok a rántott dolgokért, de ehhez képest egész jó volt. Holnap reggel megyek f... (2015.03.27. 21:19) Tojásos nokedli
  • hagyma: @Kató néni: nekem nincs piros labasom neked van:) lattam a videjon (2015.03.24. 01:09) Életem első kenyere

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

A nap vicce


Címkék

Aji Crystal (2) alaplé (19) alma (14) almaecet (4) Andor Csaba (2) aprólék (2) arborio rizs (2) avokado (2) ázsiai bolt (2) bab (4) babér (10) babérlevél (9) bacon (17) Balaton (2) balzsamecet (2) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (2) barbecue (2) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacukor (4) barna sör (2) barna vaj (2) baromfi (2) bazsalika (2) bazsalikom (14) bazsalikomsó (4) BBQ (3) Bechamel (2) bélszín (2) besamel (3) betütészta (2) birs (4) bor (4) borecet (4) borjú (3) bőrke (3) boróka (2) borókabogyó (3) bors (47) brassói (2) burger (3) burgonya (8) carbonara (2) cékla (5) Chérie (2) chili (4) churut (2) citrom (29) citromfű (8) citromhéj (2) citromlé (9) citromnád (2) citronát (3) császár (2) császárgomba (3) csemegeuborka (2) cseresznye (2) csiga (2) csili (16) csilipaprika (7) csilipaszta (3) csiliszósz (3) csiperke (6) csipetke (6) csirke (18) csirkecomb (6) csirkemáj (3) csirkemell (6) csirkemellcsont (3) csirkeszárny (3) csodahüttő (9) csokoládé (4) csombor (5) csont (2) csontvelő (2) csuka (2) csülök (10) csusza (2) cukkini (6) cukkíni (7) cukor (21) cukorborsó (4) curry (14) currypaszta (3) dagadó (2) daragaluska (2) darálthús (7) degesz (2) dió (15) ecet (8) édeskömény (7) egres (3) élesztő (13) ementáli (3) eper (2) étterem (2) ezüsthagyma (2) fafülgomba (2) fahéj (12) fánk (2) Farkas András (2) fasírt (2) fehérbor (2) fehérbors (7) fehérhagyma (3) fejes káposzta (2) feketebors (16) fenyőmag (2) filé (2) fokhagyma (87) füge (4) füst (4) füstölt (2) füstölthal (2) füstölt csili (5) füstölt csülök (3) füstölt sajt (3) füstölt sonka (2) galambbegy saláta (2) galuska (3) garam masala (2) garnéla (5) gesztenye (2) gévagomba (2) ghi (2) ghí (6) gluténmentes (2) gnocchi (2) gomba (37) gombapor (3) gombóc (2) Gordon Ramsey (2) grill (10) guacamole (2) Guinness (2) gulyás (4) gyökér (14) gyömbér (38) habanero (2) habcsók (2) hagyma (64) hagymakarika (2) hal (11) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (4) halványító zeller (3) hamburger (2) harcsa (4) hátszín (8) homár (2) húsleves (13) húsvét (2) Impala (3) jalapeno (9) jalapeño (3) joghurt (7) juhtúró (4) kacsa (6) kacsacomb (3) kacsamáj (3) kacsamell (2) kacsazsír (5) kagyló (4) kakaó (5) kakukkfü (4) kakukkfű (23) kalács (4) kalamata (2) kápia (13) kapor (20) kapormag (3) káposzta (8) kapri (3) kapribogyó (6) karaj (4) karaláb (4) karalábé (5) karamell (2) kárász (2) kardamom (4) karfiol (9) kávé (2) kecsap (2) keksz (2) kelbimbó (2) kelkáposzta (3) kenyér (10) kenyérliszt (3) keszeg (2) ketchup (2) kifli (9) királyrák (2) knédli (2) kocsonya (2) kókusztej (2) kolbász (9) köles (2) kolozsvári (4) kömény (19) konyak (3) könyv (2) koriander (9) koriandermag (5) köröm (8) körte (2) kovász (3) kovászos uborka (5) krémleves (3) krémsajt (4) krumpli (30) krumplipüré (3) kukorica (5) kukorica dara (2) KungPao (4) kurkuma (3) lábszár (6) lamb (2) lapcsánka (2) lapocka (3) laskagomba (3) lazac (2) lecsó (15) lekvár (5) lencse (8) lepcsánka (3) leves (6) leveskocka (2) libacomb (3) libamáj (2) libazsír (4) lilahagyma (5) lila hagyma (2) lime (13) lime levél (3) liszt (12) lúdgége (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (2) majonéz (10) majoranna (15) mák (3) makaróni (2) malacfej (3) mandula (5) marha (2) marhacsont (4) marhahús (3) marhanyak (4) marhaszegy (2) marokkói citrom (2) márványos hús (2) mascarpone (2) mazsola (7) meggy (4) még pálinka (2) méz (9) mogyoró (3) mogyoróhagyma (7) mozarella (2) mozsár (2) mozzarella (2) mussel (2) mustár (15) mustármag (8) narancs (3) nektarin (2) nokedli (5) olaj (2) oldalas (12) oliva (7) olíva (2) olivaolaj (13) olívaolaj (4) oregano (10) osztrigaszósz (2) pác (4) pácolás (2) padlizsán (8) padlizsánkrém (2) palacsinta (2) palacsintasütő (2) pálinka (3) pamóka (3) pancetta (2) panír (3) paprika (13) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (38) paradicsomlé (3) paradicsompüré (2) paradicsom paprika (2) paraj (2) parmezán (13) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (6) patisszon (2) pecorino (5) pecorino romano (4) pesto (3) petrezselyem (39) petrezselyemgyökér (4) petrezselyem levél (5) pirospaprika (5) piskóta (5) pisztráng (4) pite (4) pizza (2) PO (3) pogácsa (5) polip (2) ponty (4) póréhagyma (3) pörkölt (9) portobello (3) prézli (8) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (2) pulykacomb (3) ragu (3) ráklé (2) rántás (4) reggeli (2) remulád (2) répa (5) rétesliszt (5) rikotta (4) rizottó (3) rizs (10) rizskoch (2) római kömény (8) római saláta (5) római tál (2) rostélyos (7) rozmaring (16) rum (5) sáfrány (3) sáfrányos rizs (2) sajt (18) saláta (4) salátaöntet (4) salotta (4) salsa (2) sárgarépa (26) savanyúság (2) savanyú káposzta (2) serrano paprika (4) sertészsír (3) shalott (2) shimeii (2) shimeji (3) shitakee (5) SHU (2) snidling (9) (22) sonka (5) sör (8) sós citrom (3) spagetti (5) spagettiszósz (4) spagetti szósz (4) spárga (11) spenót (18) steak (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (4) sütőpor (2) sütőtök (2) szalonna (15) szárzeller (5) szeder (3) szegfűbors (4) szegfübors (2) szegfűgomba (3) szegfűszeg (2) szélesmetélt (2) szemesbors (2) szerecsendió (11) szerecsendióvirág (10) szezámmag (2) szibériai saláta (2) szilvalekvár (2) szív (2) szójaszósz (2) szörp (2) sztrapacska (2) szűzpecsenye (3) taco (2) tárcsa (3) tarhonya (5) tarja (9) tárkony (3) tarlórépa (3) tartár (2) tej (14) tejfel (15) tejföl (23) tejszín (24) teljes kiőrlésű liszt (3) tepertő (3) tésztagép (2) thai (8) tócsi (2) tojás (55) tojásfestés (2) tojáshab (2) tök (2) tőkehal (4) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (3) torma (2) törökmogyoró (3) torta (2) tortilla (3) trappista (2) tüdő (2) túró (11) TV paprika (3) tyúk (2) uborka (7) újhagyma (8) újkrumpli (4) vadas (2) vaj (55) Váncsa (2) vanília (10) vargánya (7) Varga Zsuzsi (2) velő (4) velőscsont (6) virsli (2) víz (4) vörösbor (4) vöröshagyma (28) vöröslencse (6) Vörös Homár (2) Worchestershire (5) zakuszka (3) zeller (15) zellergumó (3) zellerlevél (4) zellerszár (5) zöldbab (5) zöldborsó (5) zöldpaprika (14) zöldség (2) zsálya (21) zsemle (3) zsír (10) zúza (2) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

kb 765000

Tikinyél

2015.03.29. 07:00 Waka

Vagyis kövér, nagy gombóc. Amúgy egy szimpla krumpligombócleves.
Évek óta nem térek nyugovóra esténként, míg igazán el nem álmosodom. Ha véletlenül engedek a kísértésnek és tíz előtt lefekszem, annak hajnali ébredés a következménye. Utána természetesen valahogy visszaalszom, hogy aztán alig tudjak kikászálódni az ágyból, mikor csörög a vekker.
Valamelyik este is vártam a jótékony kómára, közben ide-oda lépkedtem a TV csatornák között. A Duna tévén a Gasztroangyalba botlottam. Nem rossz amúgy, bár Marcsi néha kicsit sok, szereti, ha a műsor többnyire róla szól. A 8. epizódban Györkönyben kotnyeleskedett éppen, ott készült ez az egyszerű étel (29:45-nél), amin szokás szerint bonyolítottam kicsit.


13.jpg

36 komment

Címkék: tojás krumpli vöröshagyma fokhagyma pirospaprika sertészsír csiliszósz tikinyél

Sült lazacderék zöldségágyon

2015.03.27. 07:00 Andrass9

Már megint egyedül maradtam itthon, vettem hát egy darab bõrös lazacfilét, mert azt még nem ettem. Szusiban már ismerem a lazacot. Nem nagyon rajongok érte, mert nagyon erõszakos íze van, de hátha sütve jobb lesz, mint nyersen.

24.jpg

Minden leírás szerint roppan egyszerû elkészíteni, és kiemelkedõen finom, ha a végén egy pici kaporral megszórjuk. A kaprot nagyon szeretem, de most tél van, és nincs friss kapor ...

57 komment

Címkék: lazac gomba citrom paradicsom vaj kakukkfű karfiol csili kapribogyó

Tojásos nokedli

2015.03.25. 07:00 Waka

Péntekre és hétfőre szabadságot vettem ki, nagyon kitavaszodott, annyi tennivaló van a kertben, alig győzöm. Kellett valami étel, amit napokig lehet tárolni és én is megeszem többször egymás után. A kertben már nő a galambbegy saláta, meg aztán szedni is kell, mert a helyét folyamatosan ásom fel. Csütörtökön főztem hát egy tojásos nokedlit.

16.jpg

80 komment

Címkék: tojás oliva citrom galambbegy saláta

Tejfeles-kapros karalábé leves

2015.03.23. 07:00 Andrass9

Már többször említettem, hogy nem vagyok híve a fõtt karalábénak - ez még ovodáskoromra datálódik vissza. Mostanság viszont gyakran teszek a húslevesbe, és meg is eszem belõle. Pedig egyszer már fõztem is levest belõle .

Feleségem általában úgy jön haza, hogy levest keres, mert azt akar enni. Azonnal. Ma amúgy is hosszúnapos, meg nincs is maradék leves a hûtõben, gondoltam, fõzök egy zöldséglevest. Ahogy szedem ki az alkatrészeket, egy szép zsenge karalábéba botlottam.

24.jpg

No akkor most karalábé leves lesz! Meg találtam friss kaprot is, tejfel mindig van itthon, talán még nekem is izleni fog?

83 komment

Címkék: hagyma tejföl bors kapor sárgarépa alaplé karalábé gyökér paradicsompüré petrezselyem tejfel karaláb

Életem első kenyere

2015.03.21. 07:00 Andrass9

Nemrég sütöttem ismét kiflit felbuzdulva a faék pogácsán, és azzal együtt készült egy kis félvekni kenyér is. Azért azt nem nevezném igazán kenyérnek ... Viszont a kispiacon gyorsan vettem kenyérlisztet - mindjárt kétfélét is: fehéret és félfehéret. Kérdeztem a molnárt, hogy sikérje van-e, de azt mondta, hogy ez jó, sikérdús liszt. Kenyérhez kb annyira értek, mint tyúk az ábécéhez, de Limara azt mondta, tegyünk bele kis sikért, én hallgatok rá. Végül az Ázsia Bt-ben kaptam :)

26.jpg

Elfogyott a kiflim, itt az ideje kipróbálni a kenyérsütést, bár már jóideje nem nagyon ehetnék fehérkenyeret. Elõ is vettem hát a félfehér lisztet :)

61 komment

Címkék: kifli kenyér víz kovász élesztő liszt gőz öregtészta

Spaghetti Aglio e Olio azaz fokhagymás, olivaolajos spagetti

2015.03.19. 07:00 Andrass9

A világ legegyszerûbb spagetti receptje! Nápoly környékérõl eredeztetik, a "spaghetti alle vongole" egyszerűsített változata. A recept még a carbonaranál is egyszerûbb, semmi faxni nincs vele, viszon fantasztikus az íze. Még az olasz férfiak is meg tudják fõzni .)

25.jpg

Feleségem spagettit tett fel fõzni, de nekem nem volt kedvem a szokásos paradicsomos szószhoz, ezért megnéztem mi is ennek az ételnek a receptje. Enni még nem ettem, de most, gondoltam, kipróbálom. "Ájo ojo"-nak ejtik, mert az is egyszerû.

Rákerestem a weben, ahol elsõ találatok közt van az aglioolio.com.sg, ami egy szingapúri bisztró, de van Bali szigetén is egy éttermük. A fenn említett étel árát majd a végén ...

78 komment

Címkék: spagetti fokhagyma parmezán olivaolaj petrezselyem csilipaprika

Libaszárnytő zöldséges paellával

2015.03.17. 07:00 Andrass9

A paelláról az a hit rögzült bennem, hogy az tengeri herkentyûkbõl készül. Tulajdonképpen az olasz rizottónak felel meg, de sok hal, rák és kagyló van benne. Spanyol földön nem jártam, így csak egyszer ettem az USA-ban, és igencsak izlett. Mi nem vagyunk tengerparti ország, ilyen finomságok csak nehezen érhetõk el. A kicsilyány viszont járt Barcelonában, ahonnan paella fûszert hozott nekem, hát azt már okvetlenül meg kell próbálni.

32.jpg

Az igazi lökést egy TVpaprika-beli ötlet adta meg, ahol zöldséges paella készült. Na akkor már sínen vagyok, azt fogok fõzni. Persze valami hús nem árt mellé, ezért kivadásztam a csodahûttõbõl az ott rejtezkedõ hízott libanyárnytövet is.

36 komment

Címkék: gomba póréhagyma édeskömény római kömény szárzeller zöldborsó lilahagyma sáfrány kaliforniai paprika alaplé újhagyma karalábé zellerszár arborio rizs rizottó rizs bazsalikomsó TV paprika

Keleti ihletésű halleves

2015.03.15. 07:00 Waka

Benzin pecafüggő. Igen súlyos pecafüggő. Pár éve rákapott a pergető horgászatra, amikor csak teheti, a fekete sügérek és a süllők üldözésére indul. Hétfőnként fájdalmas képpel tapogatja az egész napos dobálástól sajgó könyökét.  Okos telefonján folyamatosan az árverési oldalakat bújja, és licitál a betegnél betegebb nevű és -kinézetű csalikra. Szilikonból készült, mangamintás mocsári szörnyek, epilepsziás rohamban fetrengő kacsacsibe vergődését vagy éppen a háton úszó féllábú nyílméregbéka mozgását imitáló bigyók, hozzájuk szamurájkardból kovácsolt, gyémánttal hegyezett, lézerrel köszörült horgok, yetiszőrből font előkék érkeznek nap mint nap a postára. A postáskisasszony nem, hogy név szerint ismeri, de Viber-en értesíti is, mikor újabb szállítmány érkezik, ami nem baj, mivel a hivatal négyig van nyitva és Benzin is éppen addig dolgozik. Ilyenkor angolosan elslisszol egy negyed órára, és boldogan veszi át a legújabb csodát.
Ha valami miatt egy hétig nem jut ki a vízpartra, beüt a krach. Komoly elvonási tünetek ütköznek ki rajta. Búskomorságba esik, arca elszürkül, vérágas szemei zavaros vizenyőben úsznak. Folyton szipog és a hangja rekedtessé válik. Pótszerként be-betol egy horgász DVD-t a céges gépbe, és hangosan szuszogva lesi a japánul karattyoló sztárhorgász minden mozdulatát.
Egy hétvégi peca ígérete persze hamar csökkenti a tüneteket, tíz perc horgászat után, mintha csak kicserélték volna, majd kicsattan. Amúgy a C&R elkötelezett híve és a halat enni sem szereti, évente talán három halat, ha hazavisz.
Legutóbb aztán az történt, hogy egy pórul járt süllő olyan mélyen lenyelte a Deps Kakuru Limited Model Noisy Type Lure műcsalit, hogy mire sikerült kipiszkálni a szájából, már nem volt benne élet. Benzin ugyan bevetett minden ismert praktikát az újraélesztéshez - éppen csak állatorvost nem hívott -, de végül szerencsétlen pára kiszenvedett. Na ezt a halat kaptam meg én, és főztem belőle egy keleti jellegű levest.

Bár a hal már hullaként ért partot, utazott is vagy 30 km-t a csomagtartóban és én is pihentettem egy órát a Söröző kövén, igazán friss volt.
 


Nyilván van, aki úgy gondolja, hogy főbenjáró bűn ezt a nemes állatot, a halak királynőjét ilyesmire elpazarolni, de ez az apróság - például sütve - a fél fogamra sem lenne elegendő, így meg kijött három tányér leves belőle. A fotózáshoz mindjárt az Ázsia Bt-nél frissen beszerzett leveses tálkában tálaltam az első adagot.

17.jpg

66 komment

Címkék: süllő citrom fokhagyma póréhagyma halszósz fehérbor gyömbér szárzeller kakukkfű kapor csili babérlevél újhagyma lime feketebors mogyoróhagyma osztrigaszósz lime levél citromnád petrezselyem levél

Filet mignon zöldborsos mártással, vegyessaláta körettel

2015.03.13. 07:00 Andrass9

Másnéven bélszínérmék, de a francia névvel fel lehet vágni :)

Nagycsarnokban és az Ázsia Bt-ben jártunk Wakával a minap (ezek egymás mellett vannak). Az utóbbival már jó ideje adós volt, hogy együtt menjünk - most sikerült. Mivel nem volt túl sok ideje, ezért a csarnokban beszéltünk meg találkozót. Szerencsémre késett is egy kicsit, így sikerült egy pénztárcát venni magamnak, amit már évek óta keresek. Amit akkor kaptam, amikor kimentem az USA-ba, kezd nagyon elvásni.

No de mindez teljesen lényegtelen. A lényeg, hogy felfedeztünk egy hentest, akinél gyönyörû húsok voltak kitéve. Márványos meg 2 hónapja érlelt, meg egyéb nyalánkságok. Ilyet persze ismerünk már a MészárSztékbõl. Csak egy pirinyó különbséggel: az árak hihetetlenül alacsonyak. Az alábbi bélszínérméket 5000 Ft/kg-ért adják, és ez nem akciós ár!!!

10.jpg

Az már biztos, hogy ezt nem hagyom ott. Volt még libamáj 3600-ért és bébispenót 600-ért. Gyakrabban kéne a csarnokba járni (utoljára tán 35 éve voltam ott). Waka is kapott csirkeszárnyat 400-ért. Átmentünk az Ázsia Bt-be, ahol jól kibámészkodtuk magunkat, és létfontosságú fûszereket vettünk Én például zöldborsot, ami már elfogyott odahaza, és egyben megalapozta a húshoz a mártást. Kicsit sok kilókat cipeltem haza, rengeteget gyalogoltam, mert a Moszkva teret feltúrták, és mint kiderült Waka hamarabb ért Veszprémbe, mint én Pesthidegkútra :(

75 komment

Címkék: bor oliva tejszín mustár bélszín bors grapefruit citromlé zöldbors borpárlat ghí ázsiai bolt Nagycsarnok

Egy finom erőleves ebédhez?

2015.03.11. 07:00 Andrass9

Bejelentkeztek a gyerekek, és szokás szerint húslevest kértek az ebédhez. Már régen kacérkodom a gondolattal, meg sok receptel is, hogy miként kéne egy szép tiszta erõlevest készíteni, amiben azért van kis hús, zöldség, miegymás.

26.jpg

Gondolatott tett követte, és erre az alkalomra megpróbáltam Dobos C. József receptjét a Magyar-Franczia Szakácskönyvébõl, ami nélkülözhetetlen kalauz minden háztartásban. Alapreceptek vannak benne, mint például: "Végy 1,5 kg fris vajat, sodord el 1,3 kg liszttel és adj hozzá 64 tojás sárgáját ...".

Nem illik a régieken gúnyolódni, hiszen tudásunk nagy része tõlük származik. Például az is, hogy hogyan készítsünk tiszta erõlevest. Én csaltam kicsit, mert nem volt sem ökörhús, sem juhhús idehaza. Mivel ez a lé igencsak idõigényes, csak akkor készítsük, ha nem sietünk. Két lépcsõben készült.

94 komment

Címkék: hagyma fokhagyma gyömbér lábszár darálthús paradicsompüré borókabogyó marhacsont leveszöldség szerecsendióvirág kakukkfü paprikacsuma szegfüszeg szegfübors biovegeta

Rikottafasírt cicegével és sajtmártással

2015.03.09. 07:00 Waka

Tapolca környékén cicegének hívják a tócsit, néha én is úgy hívom. Szóval, újabb stációjához érkezett a böjti menüsor. Ahogy már ígértem, megint egy rikottával készült étel jön. A gombóc igencsak ízlett, gondoltam az alapanyagokból - némi módosítással - akár fasírtot is készíthetek. Először barna rizzsel akartam tálalni, de a múltkori köles után valami kevésbé rostosra vágytam. Az általam készített cicege talán szokatlannak tűnhet, mivel a krumplit V-gyaluval reszeltem le, de én szeretem így, mert a sok kis kiálló darab jó ropogósra sül. Ugyanakkor megvan az a hátránya, hogy - mivel a gyalu éles pengéi kevéssé roncsolják a krumplit - kevés leve lesz, így több "nedvesítő" anyagot kell belevinni, ahogy ez a hozzávalók listáján látszik is majd. A sózás sem sokat segít rajta, rendszerint akkorra fejti ki a hatását, mire már csak két sütésre való massza marad a tál alján tocsogó lében. Nincs vele gond, nem kell liszttel felitatni, ki lehet sütni, mint a palacsintát (jutalomfalat a fáradt szakácsnak).

16.jpg

91 komment

Címkék: burgonya tojás krumpli vöröshagyma fokhagyma liszt tócsi sajtmártás rikotta cicege lapcsánka sajtszósz lepcsánka feketebors bere siligó

KingKong palacsinta - Váncsa 74

2015.03.07. 07:00 Andrass9

Esténként a nagy filozófus - Váncsa István - Ezeregy recept címû szakácskönyvét olvasgatom. Még nem tudom, hogy szakácskönyvként, vagy irodalomként szeretem-e jobban, de elkezdtem kijegyezni a receptek sorszámát, amit okvetlen meg akarok fõzni. Most a 74 számú receptre esett a választás.

31.jpg

Amúgy is tegnap már palacsintafélében gondolkodtam, jöjjön tehát ez a zseniális spenótos költemény.

57 komment

Címkék: spenót tej olaj tojás tejföl parmezán élesztő bors vaj cukor fehérbors szerecsendió tejfel rétesliszt feketebors palacsintasütő pecorino romano Váncsa

Kölessaláta

2015.03.05. 07:00 Waka

Így a böjt közepette elzarándokoltam a magboltba, vettem kölest, barna rizst meg bulgurt. A köles - mint saláta alapanyag - már régóta birizgálta a fantáziámat, most itt volt az alkalom, hogy összedobjak egyet.

10.jpg

66 komment

Címkék: citrom olívaolaj kígyóuborka köles jégcsapretek kápia lila hagyma

Makréla fóliában sütve

2015.03.03. 07:00 Andrass9

A madarasban jártomban elütött egy szép lepényhal, és ha már ott voltam, egy makrélát is magamhoz vettem. Még soha nem ettem, de sokszor kacérkodtam vele. Azt mondják, nagyon olajos a húsa, és a legtöbb Omega-3 ebben a halban van.

17.jpg

Hát olajosnak olajos volt, az Omega-3-at nem láttam ...

36 komment

Címkék: kakukkfű újhagyma makréla mogyoróhagyma zellerlevél csilipaszta sós citrom petrezselyem levél marokkoi citrom

Zöldségleves rikotta gombóccal

2015.03.01. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy valami tartalmas levest kerestem így böjt idejére, ami egytálételnek is megteszi (na jó, egy szelet kenyérrel). Ez a recept egészen jónak tűnt, bár a narancsos ízvilágtól berzenkedtem, a rikottával készült gombóc tetszett. Kicsit spekuláltam és összedobtam egy sima zöldségleves alapú változatot.


18.jpg

91 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma sárgarépa karalábé petrezselyem rikotta zellergumó petrezselyem levél rikotta gombóc

Ez a pogácsa egyszerű, mint egy faék - mondá Babette

2015.02.27. 07:00 Andrass9

Nagy lelkesedéssel osztotta meg velünk Babette a legegyszerûbb pogácsareceptet, hogy posztoljam, ha izlik. Mondanom sem kell, elkészítettem.

31.jpg

Persze nem álltam meg, hogy picit bele ne kontárkodjak a receptbe ...

98 komment

Címkék: kifli sajt tejföl élesztő cukor tejfel

Sajtos makaróni

2015.02.25. 07:00 Waka

Mac & Cheese avagy sajtos makaróni. Vagyis hát majdnem, de erről majd később.
Részben magam vállalta, részben kényszerű böjtre adtam a fejem. Szezonja van éppen, de ilyesféle skrupulusaim nincsenek, lévén, súlyosan vallássérült vagyok. Nincs könnyű dolgom tekintve, hogy a köszvény miatt a zöldségek jó része - hüvelyesek, káposzta és minden rokona, spenót, etc. - nem ajánlott. Végignézve a fennmaradó választékot, nem sok mozgásterem maradt, különösen úgy, hogy meglehetősen nagyétkű ember vagyok. A tejtermékek és a tojás tehát marad. Természetesen mindent magamnak köszönhetek, hosszú ideje jól voltam, azt hittem büntetlenül bűnözhetek. Hát nem, ezért most aztán törhetem a fejem a napi menü miatt, de még mindig jobb, mintha nem volna mit enni.
Szóval Mac & Cheese. Egy sajtmártás elkészítésén már régóta törtem a fejem, úgy terveztem, sült krumplihoz készítek ketchup helyett, milyen jó lesz rántott hús mellé. A hús ugyebár kiesett, a sajtszósz viszont remekül fel tud dobni egy csomó unalmas dolgot, akár egy OSB-lapot is ehetővé varázsol. Ahogy a recept után koslattam az Interneten, belefutottam ebbe a nagyon amerikai, nagyon sajtos makaróniba. Persze nyomban számos kérdés felvetődött. Először is ahány képet csak megnéztem, makarónit - legalább is olyat, amilyet én ismerek - nem láttam. Olyan szép combos csőtészta virított mindenhol a szószban. Gondoltam persze, Amerika, ott minden nagyobb, a makaróni is valami GMO szörny lehet. Mindegy, vettem szarvacska tésztát, tök olyan. Aztán a sajt. Cheddar kellett volna, meg valami jóféle zamatos kemény sajt, akár parmezán vagy pecorino. A lábam még nem jött teljesen rendbe, meg aztán táppénzen voltam, nem akartam messze kószálni, hogy aztán belefussak valakibe, és rajtam köszörüljék a nyelvüket a melóhelyen. A közeli SPAR-ba sétáltam el, úgy emlékeztem van sajtpult. Volt, de csak csomagolt sajtot árultak. Cheddar volt, igaz, nem valami csípős, két évig érlelt fajta, de beértem vele. Kemény sajtot ellenben nem kaptam. A tejes pultban volt valami szórósajt - a címke szerint különböző szárított sajtok keveréke -, meg Galbani Grangusto, amely "Félzsíros, érett, reszelni való kemény sajt", tojásból kivont lizozin enzimmel tartósítva, 18 deka 1100 Forint. Vettem hát 15 deka lakossági trappistát a közepes árfekvésből.
Innen már sétagalopp volt.

14.jpg16.jpg

56 komment

Címkék: makaróni vaj trappista grana padano cheddar parmigiano reggiano pecorino romano chlikrém szarvacska tészta mac & cheese

Egy klasszikus: hagymás rostélyos

2015.02.23. 07:00 Andrass9

A gyerekek ismét bejelentkeztek vasárnapi ebédre, amibõl csak egy volt biztos: 10 liter húsleves marhaoldalasból és marhanyakból (csontot ugyanis szombaton már sehol nem kaptam). A csodahüttõben egyre szaporodnak a befûszerezett marhahúsok, elkezdtem hát keresgélni köztük, amikoris beleütköztem egy szép nagy rostélyosszeletbe. Az ilyen húsoknak soha nem tudok ellenállni, ha meglátom a boltban. Így gazdagszik a csodahüttő, ahonnan lehet varázsolni ...

39.jpg

Ez indulásnak jó, de négyünknek doggybaggel viszont kevés. Kihorgásztam tehát még két szép, nagy, fûszeres marhanyakat is és eldõlt, hogy hagymás rostélyost készítek.

10.jpg

A húslevest feltettem már reggel kislángra a szokásos fûszerekkel, majd átadtam a konyhát a feleségemnek: süthet keverhet-kavarhat kedvére, én meg kiköltöztem a nagyasztalhoz zöldséget pucolni a leveshez. Azután visszavonultam a bloghoz, és csak délfelé mentem ki újra a konyhába, amikor szegény asszony épp kifröcskölte mindenhova a tejszinhabot a robotgéppel. Csendben bezöldségeltem a levest és elõkészítettem a hagymát.

39 komment

Címkék: mustár bors liszt olivaolaj rostélyos hagymakarika marhanyak

Amerikai francia hagymaleves frissen sült cipóban

2015.02.21. 07:00 Andrass9

Legyen hagymaleves, mert rég volt, mondta feleségem. Nekem meg eszembe jutott, milyen klassz volt, amikor friss cipóban ettük az USA-ban.

41.jpg

Természetesen Limarához fordultam támpontért, mert õ a kenyerek mestere a blogokon. Találtam is nála egy hagymás cipót, amit kifejezetten hagymaleveshez sütött. Erre le is csaptam izibe.

107 komment

Címkék: tej hagyma élesztő vaj cukor konyak liszt rozsliszt reszelt sajt húsleveskocka

Sült császár bajor káposztával

2015.02.19. 07:00 Waka

Avagy a három fázisú köszvény-generátor

 

Nem pont ezen a néven anyakönyvezték a húst, de a császár még mindig jobban hangzik, mint a PICK EH. BOR NELK. NY. BACON. A napokban jártam az ábécében, ott bukkantam rá. Szeretek vasárnaponként zárás előtt betérni, potom pénzért lehet remek dolgokat venni olyankor. Ezt 1100-ért adták, príma hús, csont és bőr nélkül. A pecsenyezsír is éppen elfogyott, krumpli meg van még dögivel, már csak valami nyeléskönnyítő kellett hozzá. A bajor káposzta jó ötletnek tűnt hozzá, bár nem sikerült autentikusra, mivel füstölt húslé kellett volna hozzá, de az utolsó adag elfogyott legutóbb a krumplifőzelékhez. Szégyen ide, fél liter húslét főztem kockából a pároláshoz.

13.jpg

54 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma savanyú káposzta szalonna babérlevél kömény császárhús feketebors kolozsvári

Majonézes krumplisaláta, ahogy a Patak bisztróban kaptam

2015.02.17. 07:00 Andrass9

Már többször is írtam, hogy van egy kedvenc kifőzdém, ahova néha lemegyek ebédelni. Fõleg, amikor amúgy is lenn járok a környékén.  Remek házias ételeket főznek. A napokban is arra jártam. Nagyon nem éheztem, meg épp a kellõs közepén voltam a makréla elkészítésének, de a tulaj éppen rántott gombát sütött. Hát azt nem lehet kihagyni - legalább egy zóna adagot! Körítésnek majonézes krumplisalátát ajánlott, amit elfogadtam.

20.jpg

Hát én még ilyet nem ettem! Amikor megdicsértem, azt mondta a hölgy, hogy ha itthon a lyánya, akkor mindig készít neki. Eszméletlenül izlett, ezért reprodukáltam többé-kevésbé sikeresen idehaza. Álljon itt a receptje.

76 komment

Címkék: alma tojás krumpli sajt mustár tejföl majonéz bors cukor ecet újhagyma szerecsendió tejfel mogyoróhagyma

Kuglóf citrom-lime sziruppal

2015.02.15. 07:00 Waka

Kuplung kamionosként rója a vén Európa útjait, az utóbbi időben Valenciába jár narancsért. Legutóbb, mikor összefutottunk a Sörözőben, kezembe nyomott négy lime-ot. Mint kiderült a cég központjában - ahová az áruért járnak - a főépület bejárata egy hatalmas üvegház, tele a legkülönfélébb citrusokkal, ami csak létezik. Valahogy besettenkedtek, leszakított pár lime-ot és gyorsan a zsebébe gyömöszölte. Itthon az asszony ki akarta dobni a nyamvadt zöld citromokat, de ő inkább elhozta nekem, hátha tudok vele valamit kezdeni. Naná. hogy tudok, csak azt nem tudom, mit. Időközben az is kiderült, hogy a saját narancsszükségletét is onnan szerzi be, csak éppen nem az üzemben kezelt fajtából, hanem szed magának az ültetvényen, amíg a rakodásra vár. Gyorsan rendeltem is pár kiló citromot tőle, ha éppen akadna az is.
Szóval ott álltam a lime-okkal, és törtem erősen a fejem. Aztán bevillant. Szirupot fogok belőle főzni. A sziruppal meg egy remek kuglófot fogok locsolgatni. Főztem hát szirupot és sütöttem kuglófot.

12.jpg

88 komment

Címkék: tojás citrom vanília vaj cukor sütőpor lime kókuszreszelék rétesliszt

Sült disznó oldalas melegen, hidegen

2015.02.13. 07:00 Andrass9

Találkoztam még októberben egy jóravaló teljes oldalassal, amin annyira alig volt zsír, hogy meg mertem venni :) Feleségem nem szereti a zsíros húst (, viszont ha leszen jó pecsenyezsír belõle, az valahogy kézen-közön elfogy ) ...

21.jpg

Az ilyen szép darab húsok ritkán kerülnek azonnali fogyasztásra, legtöbbjük a csodahüttõt gazdagítja, boldogan álmodozva egy késõbbi menüről. Ez az oldalas is így kezdte pályafutását.

76 komment

Címkék: sör hagyma zsír bors paradicsomlé majoranna oldalas zöldpaprika kömény római saláta kötözősaláta

Nyugdíjas ebéd

2015.02.11. 07:00 Andrass9

A hazai multiban jártam kenyeret venni (a közelben csak ott kapni azt a kenyeret, amit eszünk: Sváb Alpesi Parasztkenyér). Van ott egy katasztrofális hentespult egy idõs hölggyel és néhány hentessel, amit nemrégiben átalakítottak, így még rosszabb lett. Megütötte viszont a szemem egy tálban láthatóan frissen bontott csirkemellcsont. Ezt elhozom, mert imádom a könnyû csibelevest.

11.jpg

120 komment

Címkék: bors sárgarépa olivaolaj gyökér savanyúság lúdgége mellcsont gyrosfűszer

Hotdog

2015.02.09. 07:00 Waka

A nyolcvanas években a hamburgerrel együtt betört hozzánk a hotdog is. A csalamádés hamburgerhez hasonlóan a maga bumfordi káeurópai módján készült persze. Strandokon, pályaudvarokon a büfékben megjelentek a bizarr szexuális segédeszközre hajazó hotdogsütők. A készítésnél nem sokat gatyáztak, ráhúzták az erre a célra készített kiflit a forró dildóra, mikor elég meleg lett, nyomtak bele egy adag mustárt és kecsapot, csipesszel beleszuszakolták a virslit, tekertek rá egy szalvétát, és már lehetett is majszolni. Talán egyszer, ha ettem, végül is nem volt olyan rossz, de ez főleg annak tudható be, hogy akkoriban még az ipari virsli is ehető volt.
A napokban aztán, mikor betértem egy italra a sörözőbe, az orrom alá dugtak egy virslit.
- Ezt kóstold meg.
Megkóstoltam és egészen jó volt.
- Honnan van? -kérdeztem.
- Innen a kisboltból - jött a válasz.
Hazafelé be is mentem, megnéztem magamnak a virslit. Juhász pálcika - hirdette a felirat. Elraktároztam magamnak az információt. A következő vasárnap vettem néhányat belőle (1070 forint/kg), no meg párat a másik fajtából is. Megsütöttem a kifliket - hiszen épp ez volt a pláne, boltival nem lett volna nagy truváj elkészíteni - aztán hétfőn belaktam hotdoggal.

19.jpg

105 komment

Címkék: kifli vöröshagyma hotdog joghurt káposzta majonéz élesztő vaj virsli jalapeno rétesliszt karamelizált hagyma