Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

A nap vicce


Címkék

Aji Crystal (2) alaplé (17) alma (14) almaecet (4) Andor Csaba (2) aprólék (2) avokado (2) bab (4) babér (10) babérlevél (8) bacon (17) Balaton (2) balzsamecet (2) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (2) barbecue (2) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacukor (4) barna sör (2) barna vaj (2) baromfi (2) bazsalika (2) bazsalikom (14) bazsalikomsó (3) BBQ (3) Bechamel (2) besamel (3) betütészta (2) birs (4) bor (3) borecet (4) borjú (3) bőrke (3) boróka (2) borókabogyó (2) bors (44) brassói (2) burger (3) burgonya (7) carbonara (2) cékla (5) Chérie (2) chili (4) churut (2) citrom (25) citromfű (8) citromhéj (2) citromlé (8) citronát (3) császár (2) császárgomba (3) csemegeuborka (2) cseresznye (2) csiga (2) csili (14) csilipaprika (6) csilipaszta (3) csiliszósz (2) csiperke (6) csipetke (6) csirke (18) csirkecomb (6) csirkemáj (3) csirkemell (6) csirkemellcsont (3) csirkeszárny (3) csodahüttő (9) csokoládé (4) csombor (5) csont (2) csontvelő (2) csuka (2) csülök (10) csusza (2) cukkini (6) cukkíni (7) cukor (20) cukorborsó (4) curry (14) currypaszta (3) dagadó (2) daragaluska (2) darálthús (6) degesz (2) dió (15) ecet (8) édeskömény (6) egres (3) élesztő (11) ementáli (3) eper (2) étterem (2) ezüsthagyma (2) fafülgomba (2) fahéj (12) fánk (2) Farkas András (2) fasírt (2) fehérbors (6) fehérhagyma (3) fejes káposzta (2) feketebors (13) fenyőmag (2) filé (2) fokhagyma (82) füge (4) füst (4) füstölt (2) füstölthal (2) füstölt csili (5) füstölt csülök (3) füstölt sajt (3) füstölt sonka (2) galuska (3) garam masala (2) garnéla (5) gesztenye (2) gévagomba (2) ghi (2) ghí (5) gluténmentes (2) gnocchi (2) gomba (35) gombapor (3) gombóc (2) Gordon Ramsey (2) grill (10) guacamole (2) Guinness (2) gulyás (4) gyökér (13) gyömbér (36) habanero (2) habcsók (2) hagyma (62) hagymakarika (2) hal (11) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (3) halványító zeller (3) hamburger (2) harcsa (4) hátszín (8) homár (2) húsleves (13) húsvét (2) Impala (3) jalapeño (3) jalapeno (9) joghurt (7) juhtúró (4) kacsa (6) kacsacomb (3) kacsamáj (3) kacsamell (2) kacsazsír (5) kagyló (4) kakaó (5) kakukkfű (21) kakukkfü (3) kalács (4) kalamata (2) kápia (12) kapor (18) kapormag (3) káposzta (8) kapri (3) kapribogyó (5) karaj (4) karaláb (3) karalábé (3) karamell (2) kárász (2) kardamom (4) karfiol (8) kávé (2) kecsap (2) keksz (2) kelbimbó (2) kelkáposzta (3) kenyér (9) kenyérliszt (3) keszeg (2) ketchup (2) kifli (8) királyrák (2) knédli (2) kocsonya (2) kókusztej (2) kolbász (9) kolozsvári (4) kömény (19) konyak (3) könyv (2) koriander (9) koriandermag (5) köröm (8) körte (2) kovász (2) kovászos uborka (5) krémleves (3) krémsajt (4) krumpli (28) krumplipüré (3) kukorica (5) kukorica dara (2) KungPao (4) kurkuma (3) lábszár (5) lamb (2) lapocka (3) laskagomba (3) lecsó (15) lekvár (5) lencse (8) lepcsánka (2) leves (6) leveskocka (2) libacomb (3) libamáj (2) libazsír (4) lilahagyma (4) lime (12) lime levél (2) liszt (10) lúdgége (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (2) majonéz (10) majoranna (15) mák (3) makaróni (2) malacfej (3) mandula (5) marha (2) marhacsont (3) marhahús (3) marhanyak (4) marhaszegy (2) marokkói citrom (2) márványos hús (2) mascarpone (2) mazsola (7) meggy (4) még pálinka (2) méz (9) mogyoró (3) mogyoróhagyma (6) mozarella (2) mozsár (2) mozzarella (2) mussel (2) mustár (14) mustármag (8) narancs (3) nektarin (2) nokedli (5) oldalas (12) oliva (5) olíva (2) olívaolaj (3) olivaolaj (12) oregano (10) pác (4) pácolás (2) padlizsán (8) padlizsánkrém (2) palacsinta (2) pálinka (3) pamóka (3) pancetta (2) panír (3) paprika (13) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (37) paradicsomlé (3) paradicsom paprika (2) paraj (2) parmezán (11) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (6) patisszon (2) pecorino (5) pecorino romano (3) pesto (3) petrezselyem (37) petrezselyemgyökér (4) petrezselyem levél (4) pirospaprika (4) piskóta (5) pisztráng (4) pite (4) pizza (2) PO (3) pogácsa (5) polip (2) ponty (4) pörkölt (9) portobello (3) prézli (8) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (2) pulykacomb (3) ragu (3) ráklé (2) rántás (4) reggeli (2) remulád (2) répa (5) rétesliszt (4) rikotta (3) rizottó (3) rizs (10) rizskoch (2) római kömény (7) római saláta (5) római tál (2) rostélyos (7) rozmaring (16) rum (5) sáfrány (2) sáfrányos rizs (2) sajt (18) saláta (4) salátaöntet (4) salotta (4) salsa (2) sárgarépa (25) savanyúság (2) savanyú káposzta (2) serrano paprika (4) sertészsír (2) shalott (2) shimeii (2) shimeji (3) shitakee (5) SHU (2) snidling (9) (21) sonka (5) sör (8) sós citrom (3) spagetti (4) spagettiszósz (4) spagetti szósz (4) spárga (11) spenót (17) steak (2) süllő (4) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (4) sütőpor (2) sütőtök (2) szalonna (15) szárzeller (3) szeder (3) szegfűbors (4) szegfűgomba (3) szegfűszeg (2) szélesmetélt (2) szemesbors (2) szerecsendió (10) szerecsendióvirág (9) szezámmag (2) szibériai saláta (2) szilvalekvár (2) szív (2) szójaszósz (2) szörp (2) sztrapacska (2) szűzpecsenye (3) taco (2) tárcsa (3) tarhonya (5) tarja (9) tárkony (3) tarlórépa (3) tartár (2) tej (13) tejfel (13) tejföl (21) tejszín (23) teljes kiőrlésű liszt (3) tepertő (3) tésztagép (2) thai (8) tojás (51) tojásfestés (2) tojáshab (2) tök (2) tőkehal (4) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (3) torma (2) törökmogyoró (3) torta (2) tortilla (3) trappista (2) tüdő (2) túró (11) TV paprika (2) tyúk (2) uborka (7) újhagyma (6) újkrumpli (4) vadas (2) vaj (53) vanília (10) vargánya (7) Varga Zsuzsi (2) velő (4) velőscsont (6) virsli (2) víz (3) vörösbor (4) vöröshagyma (26) vöröslencse (6) Vörös Homár (2) Worchestershire (5) zakuszka (3) zeller (15) zellergumó (3) zellerlevél (4) zellerszár (4) zöldbab (5) zöldborsó (4) zöldpaprika (14) zöldség (2) zsálya (21) zsemle (3) zsír (10) zúza (2) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Makréla fóliában sütve

2015.03.03. 07:00 Andrass9

A madarasban jártomban elütött egy szép lepényhal, és ha már ott voltam, egy makrélát is magamhoz vettem. Még soha nem ettem, de sokszor kacérkodtam vele. Azt mondják, nagyon olajos a húsa, és a legtöbb Omega-3 ebben a halban van.

17.jpg

Hát olajosnak olajos volt, az Omega-3-at nem láttam ...

13 komment

Címkék: kakukkfű újhagyma makréla mogyoróhagyma zellerlevél csilipaszta sós citrom petrezselyem levél marokkoi citrom

Zöldségleves rikotta gombóccal

2015.03.01. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy valami tartalmas levest kerestem így böjt idejére, ami egytálételnek is megteszi (na jó, egy szelet kenyérrel). Ez a recept egészen jónak tűnt, bár a narancsos ízvilágtól berzenkedtem, a rikottával készült gombóc tetszett. Kicsit spekuláltam és összedobtam egy sima zöldségleves alapú változatot.


18.jpg

86 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma sárgarépa karalábé petrezselyem rikotta zellergumó petrezselyem levél rikotta gombóc

Ez a pogácsa egyszerű, mint egy faék - mondá Babette

2015.02.27. 07:00 Andrass9

Nagy lelkesedéssel osztotta meg velünk Babette a legegyszerûbb pogácsareceptet, hogy posztoljam, ha izlik. Mondanom sem kell, elkészítettem.

31.jpg

Persze nem álltam meg, hogy picit bele ne kontárkodjak a receptbe ...

98 komment

Címkék: kifli sajt tejföl élesztő cukor tejfel

Sajtos makaróni

2015.02.25. 07:00 Waka

Mac & Cheese avagy sajtos makaróni. Vagyis hát majdnem, de erről majd később.
Részben magam vállalta, részben kényszerű böjtre adtam a fejem. Szezonja van éppen, de ilyesféle skrupulusaim nincsenek, lévén, súlyosan vallássérült vagyok. Nincs könnyű dolgom tekintve, hogy a köszvény miatt a zöldségek jó része - hüvelyesek, káposzta és minden rokona, spenót, etc. - nem ajánlott. Végignézve a fennmaradó választékot, nem sok mozgásterem maradt, különösen úgy, hogy meglehetősen nagyétkű ember vagyok. A tejtermékek és a tojás tehát marad. Természetesen mindent magamnak köszönhetek, hosszú ideje jól voltam, azt hittem büntetlenül bűnözhetek. Hát nem, ezért most aztán törhetem a fejem a napi menü miatt, de még mindig jobb, mintha nem volna mit enni.
Szóval Mac & Cheese. Egy sajtmártás elkészítésén már régóta törtem a fejem, úgy terveztem, sült krumplihoz készítek ketchup helyett, milyen jó lesz rántott hús mellé. A hús ugyebár kiesett, a sajtszósz viszont remekül fel tud dobni egy csomó unalmas dolgot, akár egy OSB-lapot is ehetővé varázsol. Ahogy a recept után koslattam az Interneten, belefutottam ebbe a nagyon amerikai, nagyon sajtos makaróniba. Persze nyomban számos kérdés felvetődött. Először is ahány képet csak megnéztem, makarónit - legalább is olyat, amilyet én ismerek - nem láttam. Olyan szép combos csőtészta virított mindenhol a szószban. Gondoltam persze, Amerika, ott minden nagyobb, a makaróni is valami GMO szörny lehet. Mindegy, vettem szarvacska tésztát, tök olyan. Aztán a sajt. Cheddar kellett volna, meg valami jóféle zamatos kemény sajt, akár parmezán vagy pecorino. A lábam még nem jött teljesen rendbe, meg aztán táppénzen voltam, nem akartam messze kószálni, hogy aztán belefussak valakibe, és rajtam köszörüljék a nyelvüket a melóhelyen. A közeli SPAR-ba sétáltam el, úgy emlékeztem van sajtpult. Volt, de csak csomagolt sajtot árultak. Cheddar volt, igaz, nem valami csípős, két évig érlelt fajta, de beértem vele. Kemény sajtot ellenben nem kaptam. A tejes pultban volt valami szórósajt - a címke szerint különböző szárított sajtok keveréke -, meg Galbani Grangusto, amely "Félzsíros, érett, reszelni való kemény sajt", tojásból kivont lizozin enzimmel tartósítva, 18 deka 1100 Forint. Vettem hát 15 deka lakossági trappistát a közepes árfekvésből.
Innen már sétagalopp volt.

14.jpg16.jpg

56 komment

Címkék: makaróni vaj trappista grana padano cheddar parmigiano reggiano pecorino romano chlikrém szarvacska tészta mac & cheese

Egy klasszikus: hagymás rostélyos

2015.02.23. 07:00 Andrass9

A gyerekek ismét bejelentkeztek vasárnapi ebédre, amibõl csak egy volt biztos: 10 liter húsleves marhaoldalasból és marhanyakból (csontot ugyanis szombaton már sehol nem kaptam). A csodahüttõben egyre szaporodnak a befûszerezett marhahúsok, elkezdtem hát keresgélni köztük, amikoris beleütköztem egy szép nagy rostélyosszeletbe. Az ilyen húsoknak soha nem tudok ellenállni, ha meglátom a boltban. Így gazdagszik a csodahüttő, ahonnan lehet varázsolni ...

39.jpg

Ez indulásnak jó, de négyünknek doggybaggel viszont kevés. Kihorgásztam tehát még két szép, nagy, fûszeres marhanyakat is és eldõlt, hogy hagymás rostélyost készítek.

10.jpg

A húslevest feltettem már reggel kislángra a szokásos fûszerekkel, majd átadtam a konyhát a feleségemnek: süthet keverhet-kavarhat kedvére, én meg kiköltöztem a nagyasztalhoz zöldséget pucolni a leveshez. Azután visszavonultam a bloghoz, és csak délfelé mentem ki újra a konyhába, amikor szegény asszony épp kifröcskölte mindenhova a tejszinhabot a robotgéppel. Csendben bezöldségeltem a levest és elõkészítettem a hagymát.

39 komment

Címkék: mustár bors liszt olivaolaj rostélyos hagymakarika marhanyak

Amerikai francia hagymaleves frissen sült cipóban

2015.02.21. 07:00 Andrass9

Legyen hagymaleves, mert rég volt, mondta feleségem. Nekem meg eszembe jutott, milyen klassz volt, amikor friss cipóban ettük az USA-ban.

41.jpg

Természetesen Limarához fordultam támpontért, mert õ a kenyerek mestere a blogokon. Találtam is nála egy hagymás cipót, amit kifejezetten hagymaleveshez sütött. Erre le is csaptam izibe.

107 komment

Címkék: tej hagyma élesztő vaj cukor konyak liszt rozsliszt reszelt sajt húsleveskocka

Sült császár bajor káposztával

2015.02.19. 07:00 Waka

Avagy a három fázisú köszvény-generátor

 

Nem pont ezen a néven anyakönyvezték a húst, de a császár még mindig jobban hangzik, mint a PICK EH. BOR NELK. NY. BACON. A napokban jártam az ábécében, ott bukkantam rá. Szeretek vasárnaponként zárás előtt betérni, potom pénzért lehet remek dolgokat venni olyankor. Ezt 1100-ért adták, príma hús, csont és bőr nélkül. A pecsenyezsír is éppen elfogyott, krumpli meg van még dögivel, már csak valami nyeléskönnyítő kellett hozzá. A bajor káposzta jó ötletnek tűnt hozzá, bár nem sikerült autentikusra, mivel füstölt húslé kellett volna hozzá, de az utolsó adag elfogyott legutóbb a krumplifőzelékhez. Szégyen ide, fél liter húslét főztem kockából a pároláshoz.

13.jpg

54 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma savanyú káposzta szalonna babérlevél kömény császárhús feketebors kolozsvári

Majonézes krumplisaláta, ahogy a Patak bisztróban kaptam

2015.02.17. 07:00 Andrass9

Már többször is írtam, hogy van egy kedvenc kifőzdém, ahova néha lemegyek ebédelni. Fõleg, amikor amúgy is lenn járok a környékén.  Remek házias ételeket főznek. A napokban is arra jártam. Nagyon nem éheztem, meg épp a kellõs közepén voltam a makréla elkészítésének, de a tulaj éppen rántott gombát sütött. Hát azt nem lehet kihagyni - legalább egy zóna adagot! Körítésnek majonézes krumplisalátát ajánlott, amit elfogadtam.

20.jpg

Hát én még ilyet nem ettem! Amikor megdicsértem, azt mondta a hölgy, hogy ha itthon a lyánya, akkor mindig készít neki. Eszméletlenül izlett, ezért reprodukáltam többé-kevésbé sikeresen idehaza. Álljon itt a receptje.

76 komment

Címkék: alma tojás krumpli sajt mustár tejföl majonéz bors cukor ecet újhagyma szerecsendió tejfel mogyoróhagyma

Kuglóf citrom-lime sziruppal

2015.02.15. 07:00 Waka

Kuplung kamionosként rója a vén Európa útjait, az utóbbi időben Valenciába jár narancsért. Legutóbb, mikor összefutottunk a Sörözőben, kezembe nyomott négy lime-ot. Mint kiderült a cég központjában - ahová az áruért járnak - a főépület bejárata egy hatalmas üvegház, tele a legkülönfélébb citrusokkal, ami csak létezik. Valahogy besettenkedtek, leszakított pár lime-ot és gyorsan a zsebébe gyömöszölte. Itthon az asszony ki akarta dobni a nyamvadt zöld citromokat, de ő inkább elhozta nekem, hátha tudok vele valamit kezdeni. Naná. hogy tudok, csak azt nem tudom, mit. Időközben az is kiderült, hogy a saját narancsszükségletét is onnan szerzi be, csak éppen nem az üzemben kezelt fajtából, hanem szed magának az ültetvényen, amíg a rakodásra vár. Gyorsan rendeltem is pár kiló citromot tőle, ha éppen akadna az is.
Szóval ott álltam a lime-okkal, és törtem erősen a fejem. Aztán bevillant. Szirupot fogok belőle főzni. A sziruppal meg egy remek kuglófot fogok locsolgatni. Főztem hát szirupot és sütöttem kuglófot.

12.jpg

88 komment

Címkék: tojás citrom vanília vaj cukor sütőpor lime kókuszreszelék rétesliszt

Sült disznó oldalas melegen, hidegen

2015.02.13. 07:00 Andrass9

Találkoztam még októberben egy jóravaló teljes oldalassal, amin annyira alig volt zsír, hogy meg mertem venni :) Feleségem nem szereti a zsíros húst (, viszont ha leszen jó pecsenyezsír belõle, az valahogy kézen-közön elfogy ) ...

21.jpg

Az ilyen szép darab húsok ritkán kerülnek azonnali fogyasztásra, legtöbbjük a csodahüttõt gazdagítja, boldogan álmodozva egy késõbbi menüről. Ez az oldalas is így kezdte pályafutását.

76 komment

Címkék: sör hagyma zsír bors paradicsomlé majoranna oldalas zöldpaprika kömény római saláta kötözősaláta

Nyugdíjas ebéd

2015.02.11. 07:00 Andrass9

A hazai multiban jártam kenyeret venni (a közelben csak ott kapni azt a kenyeret, amit eszünk: Sváb Alpesi Parasztkenyér). Van ott egy katasztrofális hentespult egy idõs hölggyel és néhány hentessel, amit nemrégiben átalakítottak, így még rosszabb lett. Megütötte viszont a szemem egy tálban láthatóan frissen bontott csirkemellcsont. Ezt elhozom, mert imádom a könnyû csibelevest.

11.jpg

120 komment

Címkék: bors sárgarépa olivaolaj gyökér savanyúság lúdgége mellcsont gyrosfűszer

Hotdog

2015.02.09. 07:00 Waka

A nyolcvanas években a hamburgerrel együtt betört hozzánk a hotdog is. A csalamádés hamburgerhez hasonlóan a maga bumfordi káeurópai módján készült persze. Strandokon, pályaudvarokon a büfékben megjelentek a bizarr szexuális segédeszközre hajazó hotdogsütők. A készítésnél nem sokat gatyáztak, ráhúzták az erre a célra készített kiflit a forró dildóra, mikor elég meleg lett, nyomtak bele egy adag mustárt és kecsapot, csipesszel beleszuszakolták a virslit, tekertek rá egy szalvétát, és már lehetett is majszolni. Talán egyszer, ha ettem, végül is nem volt olyan rossz, de ez főleg annak tudható be, hogy akkoriban még az ipari virsli is ehető volt.
A napokban aztán, mikor betértem egy italra a sörözőbe, az orrom alá dugtak egy virslit.
- Ezt kóstold meg.
Megkóstoltam és egészen jó volt.
- Honnan van? -kérdeztem.
- Innen a kisboltból - jött a válasz.
Hazafelé be is mentem, megnéztem magamnak a virslit. Juhász pálcika - hirdette a felirat. Elraktároztam magamnak az információt. A következő vasárnap vettem néhányat belőle (1070 forint/kg), no meg párat a másik fajtából is. Megsütöttem a kifliket - hiszen épp ez volt a pláne, boltival nem lett volna nagy truváj elkészíteni - aztán hétfőn belaktam hotdoggal.

19.jpg

105 komment

Címkék: kifli vöröshagyma hotdog joghurt káposzta majonéz élesztő vaj virsli jalapeno rétesliszt karamelizált hagyma

Spenótos, sajtos ravioli

2015.02.07. 07:00 Andrass9

Az úgy történt, hogy tegnap karajt paníroztam, és igencsak elmértem a tojás mennyiséget (mint mindig ...). Persze ez nem szokott baj lenni, mert készítek vagy pamókát (liszt, prézli, sütõpor az olajban kisütve), vagy simán csipetke lesz belõle. Délután kerestem is a maradék tojást, hogy kicsipkedem, de nem találtam. Ma reggel viszont beleütköztem a spájz ablakában, ahol -2C hideg süvített befelé. Meg nem romlott, az biztos ...

Behoztam hát, de már nem volt kedvem csipkedni. Ez a tojás pont elég egy jó kis házitésztának, gondoltam és elkezdtem lisztet adagolva összegyúrni. De házi tésztám már van elegendõ, kéne egy raviolit készíteni, de nem hússal, mert azt nem kér a feleségem. Kinyitottam a hûtõ ajtaját és keresésbe fogtam, de csak sajtokat, tejszínt, vajat, tejfelt találtam, pedig igazából rikottát vagy túrót kerestem. Mivel töltsem meg, gondolkodtam, amikor beugrott, hogy a napokban hoztam egy spenótot.

32.jpg

Ezaz! Spenótos legyen, azt szeretjük. Fél kiló azért sok, kettévágtam hát a mirelitet a baltával és nekiláttam. (Akkor láttam, hogy már ez is csak 450 grammos.)

115 komment

Címkék: spenót tojás sajt bors vaj liszt panír krémsajt szerecsendió besamel pamóka Bechamel

Fűszeres olajok tunkolni vagy főzéshez

2015.02.05. 07:00 Andrass9

Egy olasz étteremben találkoztam elõször mártogatós fûszerolajjal. Egy tálkára kiöntöttek valamilyen fûszerezett olajat és friss, meleg kenyeret (na jó, nem kenyér volt az, hanem pizzatésztából frissen sütött pici zsemlécskék)  adtak hozzá tunkolni. Az olivaolaj egészséges, az íz pedig fenomenális volt.

20.jpg

Amióta itthon vagyunk, rengeteg a zöldfûszer a kertben, gyártom hát ezeket az olajokat. Persze szárazfûszerbõl is lehet készíteni, csak nem olyan intenzív az íze.

135 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma zsálya bazsalikom bors majoranna kakukkfű rozmaring oregano olivaolaj snidling petrezselyem csombor zellerlevél

Keleti leves

2015.02.03. 07:00 Waka

Kistesó megjött a messzi Kínából és hozott egy merítésnyit a mesés kelet kincseiből. Friss gyömbér, szárított gomba, üvegtészta, rizsecet, tea és még ki tudja, mi rejtőzött a poggyászában, ami szerencsésen átcsúszott a vámon. Legott be is indult a fantáziám, mennyi finom étel fog ebből készülni. Elsőként egy zamatos levesnek veselkedtem neki.

12.jpg

91 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma szójaszósz gyömbér karfiol sárgarépa üvegtészta fafülgomba currypaszta lily mushroom white fungus

Csülkös bableves ismét

2015.02.01. 07:00 Andrass9

A legutóbbi (két évvel ezelõtti) bablevesem nem lett a legjobb, mert a csülök sok kívánnivalót hagyott maga után. Most viszont a kispiacon kaptam igazán finom illatú csülköt. Ennél a hentesnél nagyon jó a füstölt áru, gondoltam, adunk egy esélyt a csülöknek is.

20.jpg

Rég volt, mikor utoljára fõztem, fel kellett eleveníteni az emlékeket számos recepttel. Inyesmester nem foglalkozik túl sokat vele. Szerinte a bab és a zöldség nem fõ ronggyá, ha még a felénél malacfület is puhára fõzünk benne ... Cserna-Szabó se említi, de az nem baj, õt az irodalmi munkásságáért szeretjük. A LaRousse nincs itthon, így arról nem tudok nyilatkozni, Czifray (az álszakács) meg nem is ismeri. Horváth Ilona sem említi! Mivé lett ez a világ?

182 komment

Címkék: répa hagyma fokhagyma bab csülök babér gyökér borókabogyó rántás

Sült tokaszalonna

2015.01.30. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy Mágnes elköltözött a távoli, kies Budapestre. A korszerü technika jóvoltából ez ma már természetesen nem távolság, de sajnos megszűnt a jól bevált zsírbeszerzési forrásom. Nem volt mit tenni, mikor kiürült a zsírosveder, el kellett zarándokolnom a Csarnokba. Az első ablaknál Feri szolgált ki serényen, hipp-hopp meg is kaptam az árut. Elköszöntem, de azért kíváncsiságból még átsétáltam a másik ablakhoz. Csaba már pakolt össze - erősen közelgett az öt óra -, kedvesen megkérdezte, mit szeretnék?
- Csak ezeket a tokaszalonnákat nézegetem.
- Mit szólsz ehhez? - kérdezte, és a tenyerén felém tartott egy gyönyörű darabot. Egyből szerelmes lettem.
- Ide vele!
Egy kiló húsz volt, ezer forintból kijött. Hazavittem és bevágtam a fagyasztóba, tekintve, hogy nem akartam feldúlni a jól átgondolt étrendet. A múlt hétvégéig várt sorára a fagyos sötétben, míg úgy éreztem, eljött a tokaszalonna ideje.

10.jpg

86 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tokaszalonna kömény borókabogyó feketebors

T-Bone steak borjúból

2015.01.28. 07:00 Andrass9

Már a T-Bone szték is egy királyi eledel, de Gál Józsi jóvoltából  hozzájutottam a borjú változatához, ami nagy újdonság volt számomra. Persze a hús a csodahüttõben várta az alkalmat a csillogásra.

36.jpg

Családi ebédre szántam, ezért eleve úgy vásároltam, hogy két vastag szelet és négy véknyabb (a "well-done" pártiaknak).

108 komment

Címkék: gomba citrom tejszín fokhagyma borjú vörösbor vaj csiperke salotta laska mogyoróhagyma szibériai saláta shitakee T-bone gévagomba gomba ragu vargénya

Krumplislángos Hagymának soron kívül

2015.01.25. 10:00 Andrass9

Lángost akar sütni, és bevált receptet kért. Még nem csináltam lángostésztát idehaza de nem lehet egy nagy durranás: kenyértészta. Javasoltam is neki, hogy vegyen a boltban pizzatésztát, abból én rengeteg lángost készítettem már a vejemnek. Majdnem olyan jót, mint a Fény utcai piac lángosa.

31.jpg 33.jpg

Igenám, de ott krumplis- meg káposztáslángost meg egyéb izgalmas dolgokat készítenek, itthon viszont csak ketten vagyunk rá. Ha hozzászámítom a szomszédot, akkor tán elfogy 6 lángos, de akkor legalább legyen krumplis!

70 komment

Címkék: olaj krumpli fokhagyma káposzta élesztő muzsdéj liszt

Gombás spagetti

2015.01.24. 07:00 Waka

Egy augusztusi délután csörgött a telefon. Kistesó.
- Szia! Tudod mit kellene csinálni?
- No mit? - kérdeztem, és elkezdett felállni a szőr a nyakamon.
- El kéne menni gombát szedni.
- Hát az tényleg remek lenne, és úgy nagyjából, mégis hova?
- Hát G és S közé.
- És ott van gomba?
- Hát a munkatársam arra szokott futni, és látott embereket gombát szedni.
- Embereket látott vagy gombát is?
- Ott mászkáltak a réten, biztos nem szamócát szedtek, mert az már le érett.
- Rendben, akkor menjünk.
- Akkor nézz valami buszt, ami arrafelé áll meg, aztán szombaton reggel megyünk.

8.jpg

35 komment

Címkék: spagetti vöröshagyma tejszín fokhagyma szegfűgomba

Csúsztatott palacsinta

2015.01.22. 07:00 Andrass9

Waka készített egy kelt palacsintát, amitõl nagyon rámjött. hogy csúsztatottat akarok sütni, mert sokéve nem volt a tányéromon.

29.jpg

A receptet nem vadásztam sehol, ahogy gyerekkoromból emlékszem, úgy készítettem, ezért lehetnek nagy eltérések is a közkézen forgó receptektõl, de én így ismerem.

70 komment

Címkék: tej tojás dió csokoládé vanília vaj cukor lekvár liszt ghí

Kelt palacsinta

2015.01.20. 07:00 Waka

Van, ahol kőttes palacsintának hívják, de ez a lényegen különösebben nem változtat. Egyszer, valamikor régen készítettem már ilyet, de akkor olyan nagyon nem jött be. Én azonban nem vagyok olyan ember, akit az ilyesmi eltántorít, felvettem a listámra és vártam türelemmel, míg eljön az idő.
Újév első hétvégéjén aztán el is jött, az Ünnepek alatt elfogyasztott temérdek húsnemű után valami másra vágytam. Összedobtam egy majdnem zöldséglevest daragaluskával, egy egészen kevéske csirkefarral dúsítva, és megsütöttem a kelt palacsintát. Persze ez nem ment ilyen egyszerűen – szokás szerint –, de lássuk csak.

15.jpg

90 komment

Címkék: tej szeder palacsinta vanília élesztő rétesliszt kelt palacsinta búzafinomliszt

Gyöngytyúk leves bio forrásból

2015.01.18. 07:00 Andrass9

Történt, hogy egy jóbarátunk karácsony elõtt meglepett két gyöngyössel (is). Hiába minden ellenkezés, meg "a feleségem nem eszi" szöveg, kaptuk. Életemben sem nem ettem, sem nem fõztem ilyet, hát irodalmaztam kicsit. Az irodalom szerint a LEGJOBB leves ebbõl készül! No akkor szépen elosztottam a gyönyörûen megtisztított madarakat levesre és egyéb (pl. fácán helyetti) felhasználásra, majd befagyasztottam, mert fogalmam sem volt, mikorra tudom elkészíteni. Azután újév elején adódott az alkalom, hogy jönnek a gyerekek, ismét alkotni kell. Elõ is vettem, el is készítettem.

13.jpg

Nagyjából érthetõ az emberek riadalma, mivel oly setét a húsa, bõre, mintha agyonverték volna a madarat, pedig csak ilyen.

135 komment

Címkék: hagyma kelbimbó zeller gyöngytyúk bors zöldborsó sárgarépa gyökér petrezselyem kardamom marhacsont karaláb szerecsendióvirág szegfübors

Hólyagosra sült krumpli - borkorcsolya

2015.01.16. 07:00 Andrass9

Elegünk lett a télbõl, pláne, hogy 15 fok meleg volt hajnali kettõkor! Tiszta diliház, ezt a telet el kell temetni! Meg is invitáltuk az utcát egy kis esti sültkrumplira, borozásra téltemetés címszó alatt.

11.jpg

Ha ennyien temetjük, talán sikerül is :) Ez az étel gazdaságos, könnyû elkészíteni és majdnem mindenki szereti.

156 komment

Címkék: burgonya krumpli vaj libazsír kacsazsir

Tejfölös-, szalonnás-, hagymás tekercs

2015.01.14. 07:00 Waka

Úgy kezdődött, hogy az Ünnepek előtt vettem két pohár tejfölt. Egy kellett a töltött káposztához, egyet meg vettem a biztonság kedvéért. Eljött a január, a zabálástól pont a pirosba ért a mutató az összes létező műszeremen, ezért csak egy könnyű levest főztem sok zöldséggel és éppen csak jelzésértékű csirkefarral, meg palacsintát sütöttem mellé. Főzőcske közben felderítettem a hűtőt, és kénytelen voltam megállapítani, hogy az ott megbúvó tejfölnek bizony rohamosan közeleg a lejárati ideje.
- No - gondoltam-, összedobok valami sós péksüteményt, meglesz belőle egy-két napra a reggeli.
Az eredeti koncepció egy kifliféle volt feltekerés előtt tejföllel kenve, és megszórva némi szalonnával meg hagymával, de ahogy ügyködtem, a főzés többször is meredeken irányt váltott. A végeredmény egy tejfölös-, szalonnás-, hagymás tekercs lett.

10.jpg

67 komment

Címkék: vöröshagyma tejföl élesztő szalonna rétesliszt kolozsvári