Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • susztertangó: @hajdulaszlo (volt hajdul): A hőséget nem legalábbis most.Nyáron majd fürdőruhában korizunk. Az ma... (2014.10.26. 00:30) Zacskós gombakrémleves rendbehozva
  • susztertangó: Hasonló, ha valakit érdekel. www.facebook.com/Szalmabalaepiteszet (2014.10.24. 20:30) Nyárnyitó bográcsgulyásleves
  • susztertangó: @Andrass9: Az jó. A reuma rohadtul tud fájni, el ne kiabáljam évek óta nem volt. Emlékszem egyszer... (2014.10.23. 06:35) Villám salsa
  • Benikuty: @medvedr: nem vagyok a príma pék ügyvédje, de kíváncsi lennék, neked mi a problémád velük...mert h... (2014.10.21. 21:02) Ebéd a Vörös Homárnál, Angus steak "Hentes Józsi"-tól
  • susztertangó: @Andrass9: Az előző elég találó: felszab a dúlás.. Azé' Kqrva sz@r volt ez a 20. század :-( Hősies... (2014.10.20. 21:23) Cékla-répa-almalé

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

A nap vicce


Címkék

alaplé (15) alma (11) almaecet (2) Andor Csaba (2) aprólék (2) bab (2) babér (9) babérlevél (6) bacon (16) Balaton (2) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (2) barbeque (2) barna sör (2) barna vaj (2) baromfi (2) bazsalika (2) bazsalikom (12) bazsalikomsó (3) BBQ (2) besamel (2) birs (4) bor (3) borecet (2) borjú (2) bőrke (2) bors (25) brassói (2) burger (3) burgonya (5) carbonara (2) cékla (5) Chérie (2) chili (4) churut (2) citrom (23) citromfű (7) citromhéj (2) citromlé (7) citronát (3) császár (2) császárgomba (3) csemegeuborka (2) cseresznye (2) csiga (2) csili (12) csilipaprika (2) csiperke (4) csipetke (6) csirke (18) csirkecomb (5) csirkemáj (3) csirkemell (5) csirkemellcsont (2) csirkeszárny (3) csodahüttő (9) csokoládé (2) csombor (4) csuka (2) csülök (8) csusza (2) cukkíni (7) cukkini (6) cukor (10) cukorborsó (4) curry (14) currypaszta (2) dagadó (2) daragaluska (2) darálthús (5) degesz (2) dió (11) ecet (4) édeskömény (5) egres (3) élesztő (4) ementáli (3) eper (2) étterem (2) ezüsthagyma (2) fahéj (8) fánk (2) Farkas András (2) fasírt (2) fehérbors (6) feketebors (8) fenyőmag (2) filé (2) fokhagyma (60) füge (4) füst (4) füstölt (2) füstölthal (2) füstölt csili (5) füstölt sajt (3) füstölt sonka (2) galuska (2) garam masala (2) garnéla (3) ghi (2) ghí (4) gluténmentes (2) gnocchi (2) gomba (33) gombapor (2) gombóc (2) Gordon Ramsey (2) grill (9) guacamole (2) Guinness (2) gulyás (4) gyökér (7) gyömbér (29) habcsók (2) hagyma (41) hal (11) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (3) halványító zeller (3) hamburger (2) harcsa (4) hátszín (6) homár (2) húsleves (13) húsvét (2) Impala (3) jalapeño (2) jalapeno (6) joghurt (6) juhtúró (4) kacsa (6) kacsacomb (3) kacsamáj (2) kacsazsír (5) kagyló (4) kakaó (3) kakukkfű (18) kakukkfü (3) kalács (4) kalamata (2) kápia (12) kapor (17) kapormag (2) káposzta (6) kapri (2) kapribogyó (2) karaj (4) karalábé (2) karamell (2) kárász (2) kardamom (3) karfiol (7) kávé (2) keksz (2) kelkáposzta (3) kenyér (7) kenyérliszt (2) keszeg (2) kifli (6) királyrák (2) knédli (2) kocsonya (2) kókusztej (2) kolbász (9) kolozsvári (2) kömény (11) konyak (2) könyv (2) koriander (7) koriandermag (2) köröm (6) körte (2) kovász (2) kovászos uborka (4) krémleves (3) krémsajt (3) krumpli (22) krumplipüré (2) kukorica (4) kukorica dara (2) kurkuma (3) lábszár (4) lamb (2) lapocka (3) laskagomba (3) lecsó (13) lekvár (3) lencse (8) lepcsánka (2) leves (5) leveskocka (2) libacomb (3) libamáj (2) libazsír (3) lilahagyma (4) lime (8) lime levél (2) liszt (3) madártej (3) Mágnás (2) máj (2) majonéz (8) majoranna (10) mák (2) malacfej (2) mandula (5) marha (2) marhacsont (2) marhanyak (2) marhaszegy (2) marokkói citrom (2) márványos hús (2) mascarpone (2) mazsola (7) meggy (3) még pálinka (2) méz (8) mogyoró (3) mogyoróhagyma (3) mozarella (2) mozsár (2) mozzarella (2) mussel (2) mustár (10) mustármag (4) narancs (3) nektarin (2) nokedli (4) oldalas (10) olíva (2) oliva (5) olivaolaj (5) olívaolaj (3) oregano (8) pác (4) pácolás (2) padlizsán (8) padlizsánkrém (2) pálinka (3) pamóka (2) pancetta (2) panír (2) paprika (10) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (26) paradicsomlé (2) paraj (2) parmezán (11) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (5) patisszon (2) pecorino (4) pecorino romano (2) pesto (3) petrezselyem (30) petrezselyemgyökér (3) pirospaprika (3) piskóta (5) pisztráng (4) pite (4) pizza (2) PO (3) pogácsa (5) polip (2) ponty (4) pörkölt (9) portobello (3) prézli (7) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (2) pulykacomb (3) ragu (3) rántás (2) reggeli (2) remulád (2) répa (4) rikotta (2) rizottó (2) rizs (8) rizskoch (2) római kömény (6) római saláta (3) római tál (2) rostélyos (5) rozmaring (15) rum (5) sáfrány (2) sáfrányos rizs (2) sajt (15) saláta (3) salátaöntet (3) salotta (2) salsa (2) sárgarépa (16) sertészsír (2) shalott (2) shimeii (2) shimeji (3) shitakee (3) snidling (8) (7) sonka (5) sör (5) sós citrom (2) spagetti (3) spagettiszósz (4) spagetti szósz (4) spárga (10) spenót (16) steak (2) süllő (4) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (4) szalonna (12) szárzeller (2) szeder (2) szegfűgomba (2) szegfűszeg (2) szélesmetélt (2) szerecsendió (8) szerecsendióvirág (6) szezámmag (2) szilvalekvár (2) szív (2) szörp (2) sztrapacska (2) szűzpecsenye (3) taco (2) tárcsa (3) tarhonya (4) tarja (9) tárkony (3) tarlórépa (3) tartár (2) tej (9) tejfel (9) tejföl (14) tejszín (21) tepertő (3) tésztagép (2) thai (8) tojás (45) tojásfestés (2) tojáshab (2) tök (2) tőkehal (4) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (2) töpörtyű (3) torma (2) torta (2) tortilla (2) tüdő (2) túró (11) TV paprika (2) tyúk (2) uborka (6) újhagyma (3) újkrumpli (4) vadas (2) vaj (38) vanília (7) vargánya (7) Varga Zsuzsi (2) velő (4) velőscsont (6) víz (2) vörösbor (2) vöröshagyma (14) vöröslencse (6) zakuszka (3) zeller (13) zellergumó (2) zellerszár (3) zöldbab (5) zöldborsó (2) zöldpaprika (6) zöldség (2) zsálya (20) zsemle (3) zsír (6) zúza (2) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Zacskós gombakrémleves rendbehozva

2014.10.24. 07:00 Andrass9

Nem szégyellem, eszem zacskós/porleveseket. A napokban gombalevesre vágytam, mert már vége a jó kis császárgomba szezonoknak.

15.jpg

Találtam egy zacskó "Erdei gomba leves" port a kamrában. Rá is kívántam a levesre, elõvettem hát, hogy akkor legyen. Elsõre attól féltem, hogy 3-4 adagos a zacskó, mert elég nehéz volt. Más nem eszik itthon gombát, annyit nem akarok megfõzni, de a tasak szerint ez csak fél liter, azaz két tányér. No akkor jöhet.

16 komment

Címkék: gomba petrezselyem leveskocka szárított gomba gombapor

Nyárnyitó bográcsgulyásleves

2014.10.22. 07:00 Andrass9

A nyarat az utcában általában mi nyitjuk meg. Ekkor összejön az utca népe, én meg bográcsgulyást (valójában gulyáslevest bográcsban) fõzök nekik. Jó csapat ez, együtt kezdtük a nagyjával az építkezést ebben az utcában.

30.jpg

Az apraja késõbb költözött ide, de ettõl még bevettük õket a társaságba. Szoktunk nyárzárót is tartani, amikor a második szomszédasszony (akinél pájslit meg vadast eszem) palócgulyást fõz, és a gyerekek szinielőadást tartanak.

Ezeknek a buliknak egy közös jellemzõjük van, az a bogrács, ami az avatarom. Ez eredetileg egy réz szilvafõzõ üst, amit anyám talált valahol falusi csavargásai során, én meg lenyúltam, mert 35 literes, és ebbe sok gulyás fér :)

39 komment

Címkék: krumpli hagyma zeller bors sárgarépa lábszár csipetke gyökér marhalábszár petrezselyem pirospaprika kömény marhacsont

Villám salsa

2014.10.20. 07:00 Andrass9

Õszintén bevallom, megint a tvpaprikát néztem, és Jamie megihletett egy olyan salsával, amit érdemes megcsinálni.

21.jpg

Persze a recept eltér, de ez a lényege a nyilvános fõzõcskéknek.

Apropó: a salsa egy paradicsomos-csilis kutyulék, amit tortilla chips-szel esznek - elõételnek, vagy csak úgy - Mexikóban és csatolt részeiben, mint pl. az USA.

34 komment

Címkék: paradicsom tortilla fokhagyma bors gyömbér szárzeller chili zellerszár halványító zeller

Cékla-répa-almalé

2014.10.18. 07:00 Andrass9

A lányok néha megkergülnek és mindenféle "roppantul egészséges" leveket akarnak inni, amirõl bebeszélik maguknak, hogy az nekik jó ...

14.jpg

Szerintetek, aminek ez a maradéka az jó????

49 komment

Címkék: alma cékla sárgarépa gyümölcscentrifuga

Konfitált libacombok

2014.10.16. 07:00 Andrass9

A csodahüttõ megint produkálta magát. Ezúttal prémium libacombokat találtam benne - és mindjárt négyet is! A kislyány nem eszik kacsát, libát meg tán nem is próbált, ezért kettõt kiemeltem, hogy ez jó lesz nekem néhány napra.

19.jpg

Amúgy is kell helyet szorítani további elrejtendõ finomságoknak.

48 komment

Címkék: majoranna kakukkfű rozmaring kovászos uborka fehérbors libazsír libacomb

10 tojásos házi tészta és az egyfazekas grenadírmars

2014.10.14. 07:00 Andrass9

Az úgy indult, hogy nagyon megkivántunk egy jó kis krumplistésztát. Mivel nagykockát megint nem találtam a kamrában, ezért gondoltam, hogy gyúrok egy adagot.

10.jpg

Gondolatot tett követte, elõszedtem a tojásos zsomport, meg a lisztet. Igenám, de hamár gyúrok, akkor legyen újabb adag lasagne tészta is, meg a cérnametélt is fogytán, meg különben is: 2 tojással nem kezdek, legyen egy teljes kiló liszt!

47 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma paprika szalonna liszt tésztagép Marcato

Ebéd a Vörös Homárnál, Angus steak "Hentes Józsi"-tól

2014.10.12. 07:00 Andrass9

Sokat olvastam Józsiról még a malackaraj idõkbõl, de nem jártam a Nagycsarnokban, hogy megnézzem mit árul. Talán akkortájt költözhetett a Hegyvidék Bevásárlóközpontba, amikor a blogunk megindult.

10.jpg

Wakával beszéltünk meg randit a Hegyvidékben, õ se járt még ott, gondoltuk körülnézünk. Két pár szem mégis többet lát mint egy, nomeg traccsolni is kellett kicsit. A Vörös Homár Halkereskedések pedig OCEAN-COWBOY aka Péter boltja, és szintén itt található. Sajnos a blogja eléggé elaludt, pedig sokat lehetett tanulni a halakról, de mint később mondta, a bolt és a kapcsolódó kis éttetem minden energiát kivesz belõlük.

48 komment

Címkék: tonhal bors koriander mustármag hátszín nyelvhal bazsalikomsó Vörös Homár halibut

Sült csirke sokadjára

2014.10.10. 07:00 Waka

Sült csirke, no és egyebek. Magában sem rossz persze, csak kicsit unalmas már. Szerencsére a kert ilyenkor ősszel ontja a rengeteg friss zöldséget, azokból kreatívkodtam hozzá egyet. A petrezselyem levelét ugyan tövig rágták a csigák, de a paszternák harsogóan egészséges. Ezekből, meg pár egyéb zöldféléből készítettem köretet a madár mellé.

 

10.jpg

43 komment

Címkék: alma csirke vöröshagyma fokhagyma tejföl rozmaring petrezselyemgyökér paszternák

A séf házhoz jön - 3. forduló: Cozze alla Marinara avagy feketekagyló paradicsomos mártásban

2014.10.08. 07:00 Andrass9

Most már olyan hosszú címet adok a posztnak, hogy az olvasásába is belefáradok, nem csak a megírásába.

Ismét adódott, hogy legjobb barátomnak most hazajöttek a nagyobb lyányai, akik nagyon szeretik a kagylót. Az idõsebbik szegény lemaradt az elsõ kettõ kagylófõzésrõl, de most õ is itthon van, ezért szívesen eleget tettem a kérésének, hogy fõzzek újra kagylót nekik.

21.jpg

Mivel már két változaton túl voltak, egy olyan recept mellett tettem le a voksot, amit még nem fõztem: Cozze alla Marinara. Vagyis feketekagyló paradicsomosan. Az eredeti recept Nápolyból származtatott, csak kevesett variáltam rajta.

44 komment

Címkék: hagyma citrom paradicsom fokhagyma zsálya kagyló vaj kakukkfű rozmaring sáfrány oregano lime petrezselyem zellerszár cozze

Kacsa szárnytő-curry

2014.10.06. 07:00 Waka

Vagy legalább is valami olyasmi. Ötszázért volt a múltkor az ábécében, vettem is legott vagy 10 darabot. Otthon aztán kiderült, hogy olyan tokos, mint a nyavalya. A „bicepsz” vonalán sűrűn sorakoztak az apró tokok. Nekiveselkedtem és elkezdtem kicsipegetni. A harmadiknál elgurult a gyógyszer, fogtam az egészet és bevágtam a fagyasztóba. Hétvégén kivittem a hegyre, odaadtam a szomszéd „emberének”, főzze meg a kutyáknak. A blökik gyaníthatóan csak a csontokat kapták meg, de ez már nem az én bajom. Pár nap múlva ismét mentem vásárolni, megint volt kacsa szárnytő. Ezúttal óvatosabb voltam, alaposan megnéztem a portékát, de nem volt gond vele. Kértem két kilót. Otthon megmostam, alig volt vele pepecs, szétosztottam kétfelé, aztán eltettem szűkösebb időre a fagyasztóba. Most hétvégén végre sor került rá, rövid tanakodás után egy curry-szerű étel elkészítésére esett a választásom.

 

 

14.jpg

39 komment

Címkék: vöröshagyma citrom fokhagyma paradicsomlé gyömbér citromfű kápia currypaszta kacsa szárnytő serrano paprika

Egyben sült marha fehérpecsenye (roast beef a pocsolyán túl)

2014.10.04. 07:00 Andrass9

Már posztoltam egyszer, de ez egy örökbecsû recept, nem lehet eleget nyilvánosságra hozni. Különben is, ha ezt kérik a gyerekek, akkor nincs apelláta!

10.jpg

34 komment

Címkék: hagyma bors koriander római kömény szalonna citromlé olivaolaj leveskocka fehérpecsenye hagymalevespor

Főtt fejhús

2014.10.02. 07:00 Waka

70–80’s évek nagy kedvence volt főtt fejhús a szintén ipari méretekben készült főtt csülök mellett. Pirospaprikával vastagon megszórva árulták, olcsó volt, s ha sikerült frisset venni, kevés jobb falat akadt nála. Sokféle állagú, ízű részek elegye: az izmos orr, a szálkás pofa, a kissé zsíros nyak és a ropogós fül. Mostanság már ritkán kapni, ha néha van is a boltban, ritka rondán néz ki, és rohadt drága.

A közelmúltban Zednél volt születésnapi muri, pörkölt készült bográcsban a vendégsereg részére. A vásárcsarnokba mentünk megvásárolni a belevalót. A hentesnél fedeztem fel három igen csinos malacfejet (pontosabban fél fejet), olyan kilósformák voltak. Zed legott meg is vett egyet a pörköltbe, a másik kettőt én tettem magamévá. Otthon aztán mentek a fagyasztóba, már megvolt az étlap és az alapanyag a következő napokra, nem akartam felborítani a terveimet.

Múlt héten aztán eljött a főtt malacfej ideje.

 

1.jpg

46 komment

Címkék: fokhagyma babérlevél feketebors malacfej füstölt csili főtt fejhús serrano pparika

Rekviem a császárgombáért

2014.09.30. 07:00 Andrass9

A napokban kaptam a hírt, hogy a császárgomba védett lett.  Erre való megemlékezésként előástam egy tavalyi írásomat, amit annak idején nem posztoltam - gombalevest mindenki tud főzni ...

Barátunk, akinek dílere van, gyakran megjelenik egy-egy papírzacskóval, amiben néhény szép gomba lapult, mert én nagyon szeretem a gombát. Előre nem tudja soha, mikor lesz, de a díler bizony jelentkezik, hogyha van friss szállítmány. Most azonban másként történt!

Barátunk (a dílere nélkül) elment Miskolcon a piacra hajnalban, és mit tesz isten, ott mosolygott egy nagy kupac császárgomba, gombaszakértõi papírral megerõsítve. Ennek természetesen nem tudott ellenállni, és felpakolt egy zacskónyit

69 komment

Címkék: krumpli hagyma tejszín fokhagyma vargánya petrezselyem szerecsendió császárgomba

Paradicsom saláta

2014.09.28. 07:00 Waka

Augusztus 30-án befejeződött a paradicsomszezon. Lecsipegettem még egy kilóra való, vállalható állapotú paradicsomot, a többit ott ette meg a nyavalya. Nem mondom, volt paradicsom rogyásig – sokat ültettem -, de nagyon hirtelen, és igen hamar vége lett. Normális esetben még szeptember végéig szedhettem volna belőle. Ez van, mit tehet szegény ember gyermeke?

 

1.jpg

54 komment

Címkék: paradicsom olívaolaj lilahagyma citromlé jelly bean quisenberry mortgage lifter radiator danko heart super sweet 100 red currant petrezselyem levél

Majorannás csirkecomb vöröslencsével

2014.09.26. 07:00 Andrass9

Feleségem befutott hét kicsiny alsócombbal, amit majorannásan kért elkészíteni. Szerencsére a hûtõben õrzött pecsenyezsírt felhasználhattam.

22.jpg

A körítést magamtól találtam ki, de az is nagyon egyszerû, símán kifõzött vöröslencse lett.

29 komment

Címkék: hagyma mustár majoranna vöröslencse

Paradicsom ivólé

2014.09.24. 07:00 Waka

Augusztus közepén beindult a paradicsom. Ekkoriban még semmi nem utalt arra, milyen csúfos véget fog érni az egész paradicsom ültetvény, főleg, hogy olyan hamar. Szedtem hát másnaponként a termést, és ettem nyakló nélkül. Reggelire azt vittem, és ha hideg étel volt, ebédre-vacsorára is lecsúszott egy nagy tállal.

Kistesó nagy kedvence a házilag főtt paradicsom ivólé, kapacitált hát, hogy hétvégén készítsünk egy adagot. Nem mintha ő nem tudná megfőzni, csak neki egyszerűbb, ha nálam maszatoljuk össze az egész konyhát.

 

1.jpg

61 komment

Címkék: paradicsom zeller feketebors

Jalapeño Poppers

2014.09.22. 07:00 Andrass9

Fûszeres krémsajttal töltött jalapeño paprika bundázva és kirántva. A név eredetileg az Anchor Food Products of Appleton, Wisconsin cég márkaneve volt a sajttal töltött panírozott jalapeño paprikára, de késõbb kiterjesztették a Poppers márkanevet a rántott mozzarella sajtrudacskára, rántott gombára és hasonló elõételekre. A Poppers márkanév eredetileg egy pattogatott kukoricára volt bejegyezve egy másik cég által, de végül az Anchor Foods megvette, és azóta a rántott zöldségeket jelenti.

Fõleg elõétel vagy sörkorcsolya minden mexikói étteremben (chile relleno), és Puebla városából származik.

Ez esetben egy csavarral.

26.jpg

Még soha nem ettem, de mindig kacérkodtam vele. Elsõsorban attól féltem, hogy túlságosan csípõs lesz, meg hogy nem tudnék egy adagot megenni. Most viszont kagylólevesre hívtam a szomszédokat, és gondoltam, kipróbálom rajtuk. Az is segített az ötlethez, hogy a piacon találtam friss kecskekrémsajtot, meg hízott kacsamájat is elfogadható áron (hogy ez hogy jön ide ...).

61 komment

Címkék: popper sajt csili újhagyma snidling panír krémsajt poppers Iguana jalapeño

Ecetes jalapeño paprika

2014.09.20. 07:00 Andrass9

Aki evett már mexikói ételt, az biztos találkozott már ezzel a csilipaprikával, amit ecetes lében tesznek üvegbe. Nachos vagy enchilada vagy bármely tortilla mellett előfordul a tányéron.

10.jpg

A felöntõlé a legegyszerûbb ecetes-cukros víztõl a mindenféle fûszerekkel megbolondítottig terjedhet. Az elsõ adagot az almapaprikám felöntõlevének maradékával készítettem, és kislyányom már a második üvegnél tart, pedig nem is szereti a csípõset.

57 komment

Címkék: koriander mustármag jalapeno feketebors purple jalapeno piros jalapeno fekete jalapeno jalapeño

Thai csili paszta házilag I. Frissítve

2014.09.18. 07:00 Andrass9

Beindult a csiliszezon a kertben, sorban érnek a paprikák. Az elsõ a Georgia's Flame fantázianevû paprika, ami szép vastag húsú és közepesen csípõs (1500 SHU - a cseresznyepaprikánál valamivel enyhébb).

18.jpg

Mivel ez most egy ehetõ csípõsségû paszta lesz, ezért a thai változatot készítettem.

25 komment

Címkék: fokhagyma gyömbér citromfű olivaolaj lime salotta mogyoróhagyma shalott Thai csili csili krém csili paste KungPao

Csili paprikák csípősségi indexe (SHU táblázat)

2014.09.18. 06:00 Andrass9

Összegyűjtöttem sok weblapról a különféle csilipaprikák csípősségi indexét és egy nagy táblába rendeztem, hogy bárki összehasonlíthassa őket.

Tehetném egy másik weblapra is, de akkor linket kellene adnom. Így marad itt a blog.hu épülésére!

Csak akkor klikkelj a "tovább"-ra, ha érdekel, mert elég nagy anyag.

Szólj hozzá!

Címkék: chili csilipaprika SHU csípősség SHU table

Borfeszt

2014.09.16. 07:00 Waka

Borfesztiválban voltunk. Igazából magamtól eszembe nem jutott volna ilyen célzattal elzarándokolni a fővárosba, de a Varga Pincészet volt olyan aranyos és meghívott minket. Az, hogy milyen szempontok alapján választották éppen a Blogkocsmát, megérne egy misét, de sajnos elfelejtettük megkérdezni. Nyilván volt egy jó adag PR is a dologban, de én nem bántam, kedvesen fogadtak, foglalkoztak velünk, válaszoltak minden kérdésre és nem utolsósorban jól tartottak minket. A borokról és a végrehajtott fejlesztésekről András már referált, erre nem is vesztegetnék több szót.

 

1.jpg

52 komment

Címkék: borfesztivál chianti debreceni

Krumplifőzelék fasírttal II.

2014.09.14. 07:00 Andrass9

Hát ezt nem lehet megállni, hogy ne posztoljam. Waka megírta a piros krumplifõzeléket, ami nekem (és sokaknak) újdonság.

10.jpg

Én meg elmesélem a fehér, savanykás változatot, ami Wakának (és sokaknak) lesz újdonság :)

61 komment

Címkék: tej krumpli vöröshagyma hagyma paradicsom fokhagyma tejföl majoranna babér zsemle darálthús babérlevél zöldpaprika kömény tejfel

Varga pincészet a Budai Borfesztiválon

2014.09.12. 07:00 Andrass9

Nem szoktunk reklámanyagokat az orrotok alá dugni (bár Waka már beszámolt egy kiállításról), de kaptunk egy személyes meghívót a Varga pincészet sajtótájékoztatójára a borfesztivál megnyitó napjára.

Õszintén bevallom, nagyon kellemes meglepetés volt, és igencsak megtiszteltetõnek éreztem a csupán kétéves blogunk meghívását egy ekkora pincészettõl. Feleségemmel már több, mint egy évtizede vesszük a Varga borokat, valamint az év elsõ borát, ami a Vargáék Csabagyöngyéje, és ami Európa az északi félteke legelsõ bora az évben!

10.jpg

Minden szeptemberben veszünk belõle, szeretjük, mert könnyû, friss és igazán szõlõízû bor! Sajnos pár éve megszûnt a félédes változat, amit igazán kedveltünk. Persze erre is kaptunk magyarázatot a sajtótájékoztatón, illetve azelõtt.

79 komment

Címkék: Csabagyöngye Az Év Első Bora Töpszli

Tepsis tócsi

2014.09.10. 07:00 Waka

A napokban elkezdtem felszedni a krumplit. Az Impala nagyon szép lett, annak ellenére, hogy a gerillakertben vetettem, és egy kevés komplex műtrágyán és számos kapáláson kívül nem sok kényeztetést kapott. A legutóbb főzött zöldségragu mellé valami egyszerű másodikra vágytam. Ilyenkor palacsintát vagy tócsit szoktam sütni. A frissen felszedett burgonya miatt nem sokat kellet töprengenem, a tócsira esett a választásom. Szokás szerint erőt vett rajtam a lustaság, szerettem volna minél kevesebb munkával megoldani a főzést. Kitaláltam, hogy tepsiben sütöm meg. Persze innen máris éles fordulatot vett az étel, legalább is az általam többnyire készített tócsihoz képest.

 

14.jpg

48 komment

Címkék: vöröshagyma joghurt fokhagyma szalonna kefir feketebors kolozsvári Impala

New England Clam Chowder - Újangliai kagyló leves

2014.09.08. 07:00 Andrass9

Nehéz rendesen lefordítani, mert nem igazán leves, de az amerikaiak meg nem is tudják, mi az a leves :) Tipikus keleti parti étel, amit a bevándorlók fõztek éhenhalás ellen. Kagyló volt dosztig, valahonnan lõttek hozzá krumplit is, bár van aki például halból vagy kukoricából fõzi. Amúgy is, most kagylót eszem kagylóval - lévén szalmaözvegy ...

24.jpg

Ez nem annyira leves a mi kategorizálásunk szerint, mert kb egy jólsikerült krumplifõzelékre hajaz, amibe kagylót, zellerszárat és tejszínt tettek. Hogy jó-e? Minden nap megenném! Jobb helyeken pedig nem is tányérban szolgálják fel, hanem cipóban (amikor persze crackert nem adnak hozzá).

70 komment

Címkék: krumpli tejszín zeller kagyló vaj bacon fehérbors cracker fekete kagyló feketebors kréker halványító zeller mussel ráklé