Nekem egy kicsit fura kombináció volt, míg meg nem kóstoltam, dehát feleségem hozott két csomag szép zöld spárgát öccáért, ami azért jó ár egy primőr spárgáért.
Én meg leszedtem az első adag spenótot a kertben, mert elnyomta a cukorborsót a háló mellett.
Ugyanabban az ágyásban eldugtam ősszel 24 girizd fokhagymát is, meg egy másik ágyásban 180-at (eredeti makói fokhagyma), és kiváncsi voltam hogy áll.
Összeszedtem a hozzávalókat:
- 45 dkg friss spenót (30 dkg tisztítva)
- 1 kg friss zöldspárga (60 dkg tisztítva)
- 3 dl tejszín
- 2 dkg vaj
- 1 ek olivaolaj
- 4 dkg Gouda sajt
- 2 salotta (mogyoróhagyma)
- 1 szál újhagyma
- 1 szál új fokhagyma
- 2 nagy girizd fokhagyma
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 8 bazsalikomlevél
- pici petrezselyemlevél
- 1 ek cukor
- feketebors, só, szerecsendió
Persze nincs minden a képen ezekből, de az már az alkalom szülte receptalkotás szabadsága :)
A zöldspárgának letördeltem a tövét - állítólag ott törik, ahol már nem szálkás. Hááát ... Beáztattam fejjel lefelé, hogy a fejben lévő homokot kimossam. Letépkedtem a vastag szárakat a spenótról, és beáztattam az újhagymákkal. A salottát és a fokhagymát vékonyra szeltem, egy nagy serpenyőbe pedig vajat és kis olajat tettem melegedni.
Az újhagymák szárát is felkarikáztam, majd rátettem az olvadó vajra. Alaposan megborsoztam (16 tekerés), és lepirítottam.
A megmosott spenótot nagy laskákra vágtam, mert nem krémet/pürét akartam készíteni. Ezt ráhalmoztam a megpirított hagymákra a serpenyőben, majd lefedve megpároltam. Össze is esett percek alatt! Gyorsan loptam 4 bazsalikomlevelet az ablakban illatozó bokorról, amit durván felvágva a spenót tetejére tettem.
Az összeesett spenótot meglocsoltam a kis borral, valamint egy kávéskanálnyi sót is adtam hozzá. A tisztított spárgát a főzőkosarába téve belesűlyesztettem a spárgafőző fazekamba, amiben 2 deci víz és a cukor forrt az alján. Megsóztam és lefedtem. Felhúztam a vekkert 15 percre. A spenótot meg felöntöttem a 3 deci tejszínnel (a negyediket megittam, kárba ne menjen), és beforraltam a felére.
Lereszeltem a jó kemény Gouda sajtot, szerecsendiót és még egy girizd fokhagymát is a már felfőtt spenótba, és összerottyantottam.
Ezalatt a spárga is megfőtt, kiemeltem hát a fazékból. Hirtelen felindulásból egy kis petrezselymet és még egy kis bazsalikomot aprítottam picire, amivel meghintettem a spenót köretet tálalás előtt.
Feleségem külön ette a két zöldet, de én biz a spenótot a spárga köreteként fogyasztottam.
Az év első spárgája és az első friss spenót sikeresen debütált!
Utóirat:
A letördelt spárgavégeket feleségem meghámozta, felkarikázta, és a maradék főzőlével és egy kisebb krumplival spárgakrémlevest is főzött. Kicsit csodálkozott, hogy milyen finom édes a spárga ...