Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (29) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (7) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (36) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (176) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (17) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (23) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (90) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (23) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (14) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (76) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (290) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (9) garnélarák (4) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (226) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (2) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (25) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (34) kakukkfü (42) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (7) káposzta (11) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (20) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (9) kömény (58) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (23) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (106) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (10) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (22) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (74) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (56) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (4) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (33) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (13) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (77) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (4) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (26) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (99) paradicsomlé (18) paradicsompüré (20) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (105) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (51) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (30) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (46) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (40) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (26) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (146) sodó (3) sólet (2) sonka (14) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (27) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (25) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (66) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (6) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (161) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (4) tyúk (3) uborka (17) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (162) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (93) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (22) zellerlevél (18) zellerszár (21) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (42) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Barbeque oldalas a mozdonyon

2018.03.10. 07:00 Andrass9

Jönnek szép lassan a BBQ grillen készült ételek. Ez még az elején készült, de olyan szép oldalast kaptam, hogy muszáj volt kipróbálni, milyen lesz sárgabarack füstön.

23.jpg

Az oldalas mellé beevezett egy szép márványos marhanyak is, ami a kicsilyány kedvence.

Felhasználtam hozzá:

  • 3 kg sertés oldalas
  • 60 dkg marhanyak
  • 1 ek mustárpor
  • 1 ek fehérbors
  • 1 ek majoranna
  • 2 ek só
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 ek Montreal Steak fűszerkeverék
  • 1 ek hagymalevespor
  • 1 tk csilipor
  • 1 tk római kömény
12.jpg 10.jpg

A Montreal Steak fűszerkeverék:

  • 2 ek paprika
  • 2 ek őrölt bors
  • 2 ek só
  • 1 ek fokhagymagranulátum
  • 1 ekl hagymagranulátum
  • 1 ek zúzott koriandermag
  • 1 ek kapor
  • 1 ek zúzott csili paprika pehely

Az összes fűszert egy nagyobb tálba kanalaztam, majd alaposan összekevertem. Ez az u.n. Dry Rub, a száraz fűszerkéreg a húsra.

11.jpg

A húsokat alaposan megszórtam a fűszerkeverékkel, mindkét oldalába belemasszíroztam és egy fémtálban összeráztam, hogy mindenhova jusson belőle.

13.jpg 14.jpg

Tüzet raktam a mozdony oldalában - így alacsony hőmérsékleten tudom készíteni a húst. Tettem a tetejére egy darabot a régi sárgabarackfánkból. A huzatnyílást csak akkorára nyitom ki, hogy belül ne legyen 110C-nál melegebb.

16.jpg

Előkészítettem a szuper hőmérőmet, amivel 6 ponton tudok egyszerre mérni. Felpakoltam a húsokat a rácsra, és a vastagabbakba beleszúrtam egy-egy mérőfejet. Jobb oldalon látszik, hogy már elindult a füst! Két óra múlva már kezd színe lenni a húsnak. Egy órával később is szépen füstölög, a kamrájában 200F van, ami 93C: ez az ideális hőfok.

15.jpg 17.jpg 18.jpg

Újabb két óra ezen a hőfokon. Egy kicsit átrendeztem a húsokat, mert nem elég egyenletes a füst és a meleg eloszlása. Viszont a hús már csodásan néz ki!

19.jpg

Ekkortájt betettem a tűzkamrába néhány nagy krumplit alufóliába csomagolva. Látszik, hogy a sárgabarack fadarab már majdnem teljesen elfogyott.

20.jpg

A húsokból kivettem a hőmérőt (85-93C között voltak a húsok), majd megkenegettem BBQ szósszal mindkét oldalát. Ezzel a szósszal még egy órát készült, ami alatt a krumpli is megsült.

21.jpg 22.jpg

A kicsilyánynak készült marhanyak remekül bemutatja az ú.n. füstgyűrűt, ami a kéreg alatt képződik. A húst teljesen át kellett neki sütnöm, de így is szaftos maradt.

24.jpg

Én egy darab oldalast tettem a tányéromra, meg sültkrumplit,

25.jpg

amit azután megvajaztam.

26.jpg

Tanulság:

Első kisérletre remek, meg másodikra is :) A puhábbra készítendő húsokat a mozdony kéménye felé kell elrendezni, míg a well done példányokat a füst beömlőnyílása környékére.

Mindenképpen el kell érni a 76C-t az első három óra alatt. Ezután elvileg két órát BBQ szósszal megkenve, de alufóliában kéne sütni, majd az utolsó órát fólia nélkül két-háromszor még ecsetelve. Ezen processus végére 82C-95C lesz a maghőmérséklet, amin már a zsír és az inak is lebomlanak, megpuhulnak. Az alufóliás fázist én kihagytam, viszont gyakorta ecsetelgettem. Így is remek lett! A titka a jó füst és az alacsony hőfok.

Mondtam már, hogy nagyon szeretem a mozdonyt?

86 komment

Címkék: paprika római kömény majoranna fehérbors oldalas marhanyak csilipor mustárpor hagymalevespor mustármagliszt Montreal steak fűszer sárgabarack ág

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6813695186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.10. 13:48:26

Kár, hogy nem jutott egy darabka sem a kocsmába.:(

turósmácsik 2018.03.10. 16:20:49

Úúúú, de profi az a robbantós felszerelés! A pirosat vagy a kéket vágtad el?

Szóval nagyon jól néz ki, és látszik a szaftossága, omlóssága!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.10. 18:12:53

Köszönök szépen!
Ez bizony izgatásszámba megy így böjt idején. A glaze-ről nem találok semmi információt. Milyen BBQ szószt használtál?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.10. 18:44:33

@turósmácsik: Csakis a kéket! Én vörösvak vagyok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.10. 18:46:01

@Waka: A szószról nincs infó, mert vagy egy éve főztem. Saját recept, de akkor nem jegyeztem fel. A következő adaghoz lesz majd recept is :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.10. 18:56:40

@Andrass9: Rendicsek! :)
Megkezdtem a kerti munkákat. Piszok nagy sár van, de már lehet matatni. Beüzemeltem a kutat, elkezdtem gyűjteni a vizet az ínséges időkre. Két nap alatt 1200 liter jött össze. Hamarosan érkezik még öt hordó, azzal együtt már megfelelő tartalékom lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.10. 19:52:54

@Waka: Az már jó!! Legalább nyáron nem kell reszketni, hogy nincs eső.
Nálunk még hó alatt van a kert, de holnapra már letisztul. Akkor megyek ki megnézni, mit csinál a fokhagyma, a madársaláta, kapor, stb. Talán tudok vetni borsót meg petrezselymet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.10. 22:07:35

@Andrass9: A nagyja mára olvadt el. Sárgarépát és petrezselymet hó alá vetettem próbaképpen novemberben, kiderül, mi lesz belőle. A fokhagymának 5-10 centis szára van.

she_wolf 2018.03.10. 22:24:56

Világos. Tehát a blogkocsmába ezentúl csak szakállkával a nyakamban nézhetek be.
A továbbiakban nyugodtan hívhattok veszett kutyának, csak ennyire csorog a nyálam:D
Egy (kétszáz) falatra én is beneveznék a kicsilyányos formátumúból:)
(A mai vacsorám kalandos volt, egyszer talán szóba hozom, most nem leszek ünneprontó.)
Most már értem, hogy miért mozdony, megmutatom majd apjukomnak, szerintem odáig lesz érte:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.11. 09:29:19

@Waka: Akkor az összeset még nem vetetted el :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.11. 09:32:30

@she_wolf: Hátmég, ha megtudja, hogy 90eFt-ba került :)
Persze vettem hozzá nagykabátot, meg egyebeket , de így is megállt 130 alatt.
De akkor érted, hogy miért imádom ? :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.11. 09:39:16

@she_wolf:

Sőt, még kisebb családra méretezett fazonban is kapható.

she_wolf 2018.03.11. 10:51:57

@Andrass9:
Ahogy eddig írtál róla, abból kiderült, hogy nem haszontalan jószág, úgyhogy elhiszem, hogy imádod:)
A nagykabát valami takaró akar lenni, amivel használaton kívül lefeded? Vagy esetleg valami felépítmény, amivel térfogatot lehet növelni (füstölni jellemzően nagyobb kamraszerűségben szoktak, ha jól tudom.
Bocs a hülye kérdésekért, én ehhez egérlyukban sürgő-forgó és gyakorlatlan konyhatündér vagyok:)

Az ára. Nem mondom, hogy minden relatív, pedig de.
@látjátok feleim szümtükkel: által berakott kép lángra gyújtotta a szívemet, köszi!:) Megláttam, és az első szó ami beugrott róla az, hogy "aranyos":D Ha még valóban ilyen jó is, meg nem is túl böhöm, akkor megfontolás tárgyát képezi. Bááár...ami van nekünk öntöttvas henger, az is megteszi amit várunk tőle. Azt azért nem mondhatnám, hogy rommá grillezzük a nyarakat, úgyhogy merülnek fel kérdések:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.11. 11:26:52

@she_wolf: A nagykabát egy vízálló takaró, télen is kinnhagyható. Persze amíg rajta van, nem lehet begyújtani :)
A térfogata igencsak kiadós, bár a vízszintes kialakítás miatt kolbász füstölésre nem ideális. Én húsos szalonnákat, császárt, tarját, kacsamelleket, sertésnyelvet füstöltem benne egyszerre, és még bőven volt benne hely. BBQ-ra természetesen tökéletes - kb 8-12 kiló húst lehet egyszerre készíteni benne. De csináltam már egyszer egy 1,5 kg-os tarját is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.11. 11:53:45

@she_wolf: Ami az árakat illeti, @látjátok feleim szümtükkel: példája tán a legolcsóbb (de egyben majdnem a legkisebb is), a skála másik vége 1 millió körül van. Illetve van 2,5-ért is, de azt nagyüzemi vendéglátáshoz érdemes csak beszerezni.
www.grilltarsasag.hu/termekek-161/faszenes-grillek-79/ofszet-szmokerek-248/joe-barbeque-smoker-24-chuckwagon-catering-790

she_wolf 2018.03.11. 12:52:25

@Andrass9:
Ez már az Orient Express:)
Regéltem már róla, hogy én nem értek az olyan dolgokhoz, hogy füstölés, tartósítás, meg félek is tőle. Mert az ember általában nem 1-2 kiló cuccot aggat a füstre, meg (még!) spejzom sincs.De azért ha ehetetlenre rontok valamit, az nagyon gyászos hangulatot tud eredményezni.
Nálunk inkább a sütögetés dívik -már amikor-, és ahhoz nem kell többmillás ketyere. Viszont az kétségtelen, hogy abban a méretben mutatja meg igazán minden báját a csihuhu:)
Nem tudom hogy mi lesz ma a kaja, de mindjárt feltépem a fagyi ajtaját, ugyanis a tegnapi gyalázat után igazán rám fér valami jól elkészített finomság.
(Előzetesként: tegnapeste Grál-lovag volt életem értelme, és elvitt vacsorázni. Őt sajnálom:()

she_wolf 2018.03.11. 12:57:32

@látjátok feleim szümtükkel:
Most gondold el: ketten vagyunk, és nézem az udvaron azt a tehervonatot, hogy milyen cééép:D
Egyik alkalommal a férjem valami ijesztőt produkált, ráadásul vidéken -nekem természetesen csak utólag szólt. Balhézás helyett a lelkére kötöttem, hogy figyeljen magára egy kicsit jobban, mert két személyre is embert próbáló feladat változatosan főzni, pláne egyre!
Ez hatott, úgy tűnik:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.11. 15:57:13

@Andrass9: Beletelik pár évbe, mire az összeset elvetem, vagy idén nem lesz más, csak répa. Fehér, narancs, citrom, vörös, lila, meg az ördög tudja, milyen. :)

she_wolf 2018.03.11. 16:25:11

@Andrass9:
Na jó, de azért vannak néha kosztosok:) És azért a hazai mégiscsak más. Tudom, nekem se szokott üres lenni a hűtőm, mégis, amikor anyósoméknál ettünk bármit is, a doggy bag mindig ott figyelt a csomagtartóban. Sejtheted, hogy nem a kutyáknak:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.11. 18:02:13

@Waka: Gondoltam, hogy passzol a szines mángoldodhoz. Színes céklát most nem hoztam ... Kíváncsi vagyok, milyen lesz a thai padlizsán!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.11. 18:03:19

@she_wolf: Azért a kosztosaim egy részét úgy vadásszuk össze: szomszédság, barátok, stb. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.11. 18:29:06

@Andrass9: Vettem sárga és lila-fehér céltáblamintás céklát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.11. 19:31:53

@Waka: Azok jópofák, de nekem csak a lila cékla (ecetes savanyúként) ehető. Nem szeretem a "földízt".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.11. 20:09:37

Tudom, hogy utálja mindenki a nyelvtannácikat, de a barbecue akkor is barbecue, nem pedig barbeque.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.11. 20:15:05

Ünneprontó kérdés: Nekünk mozdonyunk nincsen, de van egy halogénsütőnk, aminek az a nagy előnye, hogy folyamatosan látni benne az étel állapotát. Füstölés persze kizárva, de van értelme ebben a halogénsütőben megpróbálni a lassú, alacsony hőmérsékletű sütést?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.11. 20:47:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem tudom miért akarod látni sülés közben az étel állapotát, dehát ez a te zsebed, nem a mienk :)
Természetesen megpróbálhatod, csak a füst íze és aromája fog hiányozni, akárcsak ha szuvidálással bontod le a kötőszöveteket. Jó az is, csak az nem BBQ (igen, Q-val :).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.11. 20:51:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez attól függ, hol élsz, illetve hol tanultad meg a kifejezést. Amerikában q-val írják, én meg onnan jöttem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.11. 21:32:54

@Andrass9:

Köszönöm a választ.

Én eddig csak a barbecue írásmóddal találkoztam, de most utánanéztem, és valóban létezik a barbeque is, bár sokkal ritkábban használatos. Sebaj, jó pap holtig tanul. :)

she_wolf 2018.03.11. 23:09:08

@Andrass9:
Nincsen nekem ilyen kalandokhoz bátorságom:)
A földízzel szemben nem csak neked van ellenérzésed. Emberem sem szereti, de ő még savanyának sem eszi meg. Én valamelyik nap csináltam belőle smoothie-t Sárgarépa, cékla, alma, pici fahaj, csipet só:) A hites nagy ívben kikerült, mint ahogy én szoktam őt, amikor medvehagymázik:)

élhetetlen 2018.03.12. 02:28:30

@Waka: Csak a magok. Pár évvel ezelőtt volt, hogy belebotlottam az interneten vetőmag árusba, aki adott darabszámot árult a csomagokban. Már arra sem emlékszem, hogy nekem mi kellett, csak arra, hogy a kiszállítást gazdaságosabbá tegyük, és épeszű mennyiséget kapjon mindenki, ne egy gazdaságra valót, a választék listát elküldtem kb. 20 ismerősnek. Bejöttek a kívánságok, megjött a szállítmány, és napokig zsugáztam, hogy kinek hány szem, milyen paprika mag, stb. kell, és mennyi annak az ára. Mindenki örült, de ezt nem ismételném meg. Csak ez jutott eszembe a sok mag van esetről.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.12. 09:08:55

@élhetetlen: A csilifellángolás idején én is osztogattam, de volt onlyan is, aki át se vette a csomagocskát (nem kereste üzenettel jött vissza).
Szerencsére a magok 3-4 évig csíraképesek, sokáig használhatók (a tök, bab, uborka akár 8 évig is!).

Dikusz 2018.03.12. 09:28:30

@Andrass9: Itthoni túrázásaink során gyakran használom a MÁV menetrendet (most is megyünk túrázni a hétvégén Hollókőre).

De sajna a posztban szereplő mozdony menetrendje nincs az Elvirán:)))

Fenchurch68 2018.03.12. 09:49:26

Sütőzacskó-expertek, segítsetek, mit csináltam rosszul?

Beraktam a kis olajban, fűszerekben előre bepácolt csirkecombokat a zacskóba, bekötöttem, megszurkáltam, ahogy a tasakján áll, megsütöttem, a végén felvágott zacsival kicsit rápirítottam.
Ehető lett, de nem olyan vajpuha-de-kívül-ropogós, mintha simán csak bedobálom a tepsibe és alufóliával/nélkül sütöm.
(Viszont eszembe juttatta szegény apámat, aki az étteremben, ha valami "alulkészült", azzal küldte vissza, hogy "mondják meg a főorvos úrnak, hogy élessze újra és kezdjék elölről".)

Szóval nem akarom okvetlenül feladni ezt a sütőzacsi-dolgot, mert egyébként tetszik. A köretnek szánt zöldségeket nem zacskóztam, és máskor a mai csirkékből kifolyó rengeteg víz miatt inkább megfőnek, most meg jó sült ízük lett.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.12. 10:15:50

@Fenchurch68: Én nem szoktam megszurkálni a zacskót. A szájánál pont kijön a felesleges gőz( nem tudom légmentesre zárni. így puha, amikor elkezd színesedni a zacsiban a hús, akkor vágom fel, sőt, ha túl sok a saját leve(RÉSZBEN ZSÍR) AZT LEÖNTÖM VAGY LEKANALAZOM. Bocs. lenyomódott. Szóval nem hagyom kiszáradni, keményedni.Eddig sikerült..főleg az oldalast szeretem zacskóban sütni, de volt már töltött csirke is menegyszer. Na, annak biztos, hogy le kell önteni a levét a pirosra sütés előtt..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.12. 10:21:45

@Fenchurch68: Szerintem is @Kumari aki Nilüfer: -nak van igaza: ne szurkáld azt a szegény zacskót! A lényeg, hogy a saját gőzében párolódjon, ami viszont elillan a lyukakon. A felrobbanás ellen elég az a rés, ami a zacskó száján van.
Én még a barna papírzacskós időben csináltam (kicsit beolajoztam a papírt), és mindig puha lett. Mostanában (30 éve) már van egy jénai fedeles kacsasütőm, abban készülnek a madarak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.12. 10:22:50

@Dikusz: Nem csoda! Az nem való csak az Andrásra - Elvira nem játszik mozdonyosat :)

she_wolf 2018.03.12. 15:36:40

@Andrass9:
A barna papírzacsis módszert még a házmester asszonytól tanultam, igencsak néztem nagyokat, hogy ez most akkor hogy?:D
Aztán kipróbáltam, remekül működött, de hogy én közben mit izgultam!:) Később a zöldséges zacskó eltűnt, és vettem azt a műizét, amit most is használok. Én megszurkálom pár helyen (esztergált fogvájóval:D), és nem patent méretű tepsiben sütöm, hanem nagyobban. Kiszedem a zacsit, és sűrűn locsolgatom sülés közben a pipit. Amikor a zacskóban nagyon halvány színt kap, akkor magasabbra veszem a hőt, és bősz locsolgatás közben pirosra sütöm, egyszer megfordítva a csirkét.
Nem szokott vele bajom lenni.
(Lehet olyat is csinálni, hogy teljesen puhára sütni a húst, és a zacskóból kiszabadítva beizzítani a grill szálat. akkor tényleg villámgyorsan színt kap, nincs ideje kiszáradni.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.12. 16:02:29

@she_wolf: Jól értem, hogy neked tkp. nem is kellene a zacskó? Ilyet még nem hallottam, hogy kiveszed a zacskót, és sűrűn locsolgatod a csirkét ... Most akkor ez így hogy? A zacskón keresztül locsolod???

she_wolf 2018.03.12. 16:37:57

@Andrass9:
A zacskóban puhítom, és amikor már nem sápadtarcú, hanem elkezd pirulni, akkor szabadítom ki a zacsiból, és sütöm pirosra. Közben locsolgatom bőszen:) Ha eléri a guszta barnáspiros színt, akkor kiveszem, és ropogós marad a héja, nem puhul fel a gőzben, és hamarabb is hűl, hogy mielőbb kajálhassunk:D

Fenchurch68 2018.03.12. 17:16:01

@she_wolf: Gyakorlatilag így csináltam, a végén grill alatt szoláriumoztattam öt percet, szép is lett, jó is lett, csak kicsit al dente maradt a csontnál :O
Tényleg le kellett önteni alóla jó sok létyót. Legközelebb nem szurkálok, és hosszabb időt adok neki, bár így is elég sokáig benn volt, illetve lehet, hogy a csirkében volt a hiba, nem a szokott helyen vettem, gigantikus combok voltak, és brutálisan sok víz kijött belőlük. (Olcsó húsnak híg a leve, literally.)

Végül ma kifiléztem a maradékot, és egy kis alálöttyentett sörrel meg egy marék fokhagymával a fedeles serpenyőben pároltam egy darabig, aztán elforraltam a levét, puha is lett, finom is lett, kárba nem veszett.

she_wolf 2018.03.12. 17:30:09

@Fenchurch68:
Az biztos, hogy az alapanyagon nagyon sok múlik. Nem mindegy, milyen házból származik a jószág. Én paprikás csirkével jártam hasonlóan. A szokásos módon csináltam, és meglepődtem rajta, hogy a végén a szaftban alig volt valami.
Ezért csinálom egyéblén nagyobb tepsiben a sült csirkét, nem kell róla öntözgetni a löttyöt, nagyobb felületen hamarabb eltűnik aminek kell. A hiányt mindig könnyebb pótolni ebben az esetben, mint a túl sokkal szerencsétlenkedni (én legalábbis szerencsétlenkedek vele:D).

Esetedben arra gondolok, hogy kevés ideig párolódott/puhult a zacskóban, vagy a hőfok nem volt megfelelő. Nem kritika, csak én erre tudok gondolni.

she_wolf 2018.03.12. 17:31:31

@Fenchurch68:
A maradékból csirkesalátát szoktam csinálni. Ez az egyetlen kaja, aminek a maradékából más csinálok, mint ami eredeti volt:)

she_wolf 2018.03.12. 17:46:44

@Fenchurch68:
Mennyi elütés...bocs:)
Elfelejtettem a legfontosabbat: Pind Úr hogy van? Ő ehet csirkét?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.12. 19:53:15

@she_wolf: Nem!
Pind úr hivatalos neve (szerinted) Phynth :))
Ha csirkét eszik, akkor meg is fogja, ha látja ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.12. 19:58:29

Kísérletezzünk, hátja jót eszünk?:D

Ilyen magot vettem:

hobbikert.hu/magazin/eperspenot-bogyoja-es-levele-is-eheto.html

Na, akkor most ez nem földi eper?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.12. 20:00:44

@Andrass9: Számtalan módon készítem, és akad még pár megoldás a tarsolyban. Talán az ecetes a legritkább.
@élhetetlen: Szerencsére nincs ilyen problémám, el vagyok látva rendesen. Pár kedves ismerősnek szoktam vinni próbára, esetleg mixelek lepetés-csomagot (paradicsommagból), aztán had örüljön a lelkem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.12. 20:01:40

@Fenchurch68: Ne szurkálj, hagyd benne a létyót (valamiben párolódnia kell az istenadtának!!!!) Én általában másfél órát párolom, mielőtt grillezném. Általában javaslom, hogy az "egérlyukban sürgő-forgó és gyakorlatlan konyhatündér" tanácsait fogadd egy kis grain of salt-al :) Ő nagyon segítőkész, meg vannak jó ötletei is, de ritkán képes értelmezhetően megfogalmazni az ötleteit :))))
Bocs, @she_wolf: , de ez tény, különben nem piszkálnálak ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.12. 20:04:15

@látjátok feleim szümtükkel: Csak módjával vesd! Inváziós fajta, mint az ÚjZélandi spenót! Ha egyszer elveted, soha ki nem irtod a kertedből!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.12. 20:06:58

@Waka: Szépjóestét!
Tudod mit? Rádhagyom :)
Én is mixelek lepetéscsomagot például színes sárgarépákból, vagy mángoldból, vagy (ha jól emlékszem) tarkabarka céklából :)))
Legalább neked is van egy-két örülős estéd :) (Ha káromkodsz, akkor szólj, és visszafogom magam ...)

she_wolf 2018.03.12. 20:19:48

@Andrass9:
Piszkálj csak nyugodtan, jó tanácsból sosem árt, a jobbtól nem szégyen kikapni, ismétlés a tudás anyja, úgy tanul a gyerek ha kérdez... és izéség:)

Ez utóbbiról jut eszembe:
Utazik a család, egyszer csak a gyerek: - Apu, mi az az épület?
Apa: - Mit tudom én!
Megint a gyerek: - Apu milyen állat az?
Apa: - Mit tudom én!
Ismét a gyerek: - Apu milyen...
Anya: - Ne nyaggasd már apádat!
Apa: - Hagyd csak szívem, úgy tanul a gyerek, ha kérdez.

Az érthetőség nálam szájmenésben nyilvánul meg. Vagy lakonikus vagyok (és akkor hülyeséget beszélek), vagy egzakt, és akkor a Csendes Don:(
De szélsőséges esetben tudok Háború és béke hosszúságú hülyeséget is:P

Más: nekem a kaporra mondták, hogy kiirthatatlan. Annyira kiirthatatlan,hogy nekem ki sem kelt:( Pedig imádom a kaprot. Kapros-túrós béles vagy lepény...nyami!:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.12. 20:41:08

@she_wolf: Először is bocsánatot kérek a piszkálásért, de ez a "thy" kicsit kiakasztott. Nem hiszem, hogy jobb lennék, de köszönöm :)

A kapor nálam csak két éve van, amióta megtanultam, hogy a magnak meg kell fagynia! Azóta rengeteg kaprom van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.12. 21:57:10

@Andrass9: Mi a csudáért káromkodnék? Kaptam, örülök. Nem értem.

she_wolf 2018.03.12. 22:01:39

@Andrass9:
Nem vagyok képben. Milyen "thy"?
Én csak a pindur kutyó felől érdeklődtem. Tényleg zavar támadt az erőteremben:)

Fenchurch68 2018.03.12. 22:09:43

@Andrass9: Szurkálás mellett is benne maradt a létyó :) Akkor az idő volt kevés, másfél óra tuti nem volt. Legközelebb már okosabb leszek, hála nektek.

@she_wolf: Pind Úr ehet csirkét, egyelőre semmi baja tőle, bár állatorvos is mondta, meg más kutyások, hogy figyelni kell, nem vakarózik-e, egyre több kutya allergiás rá. (Szerintem tuti nem a csirkére, hanem arra a sok szarra, amivel a gyári csirkéket etetik...)
Ma végre kabát nélkül voltunk kinn a futtatón (én is :), és többen dicsérték, milyen szép fényes a szőre. Hát kap vitamint bőven, odavan a répáért, almáért és narancsért. A narancsról jut eszembe, jelentkeztem szavazatszámlálónak. Valahogy ettől megvan az az érzés, hogy lendítek valamit a világon :) nyilván illúzió, de hát sokan a dugóban is ide-oda sorolnak, mintha ettől gyorsabban haladnának...

she_wolf 2018.03.12. 22:10:25

@Andrass9:
Ja, a kapor. Nem csak azzal voltam ám béna:) Kaptam valami alkalomra a hitestől egy cikászt. Bújtam a a szakirodalmat, kis híján külön pecót építtetem neki, ahol a dínók korát idéző mikloklímát próbáltam megalkotni. Satnyult, lassú halált halt. Kib...tam a kert végébe, valamikor másfél év múlva látom ám, hogy valami ott leledzik a komposztáló mögött. A cikász gyönyörűen magához tért. Nagy örömmel behoztam, megint megdöglesztettem, majd kikukáztam.
Szóval a saját állatom örömmel lennék, növényem csak akkor ha a másvilágra óhajtok költözni:(

Fenchurch68 2018.03.12. 22:10:47

@she_wolf: Múltkor javasoltad, hogy ha pedigrés, legyen valami naggyon ellőkellő téháipszilonos grófi neve :D

she_wolf 2018.03.12. 22:17:12

@Fenchurch68:
Akkor te különös kegyben részesülsz:) J.R. csak azért nem köpködi meg a zöldséget és a gyümölcsöt, mert a szája berendezése alkalmatlan rá.
A legelső kutyánk meg torokra ment a paprikáért, uborkáért.
Csirke nálunk nem játszik a kutyáknak. Lehet az minőségi kutyatáp, vagy a szomszéd nénitől zsákmányolt és jól tartott kotkodács is, a kis raptor véresre vakarja magát tőle. Evvan.

she_wolf 2018.03.12. 22:20:41

@Fenchurch68:
Vagy úgy!:D Pedig dukálna neki, amilyen arisztokratikus megjelenésű tud lenni:) Emlékszem már, a hímzett címeres lótakaróról jutott eszembe az ötlet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.12. 23:27:31

@Andrass9:

"A kapor nálam csak két éve van, amióta megtanultam, hogy a magnak meg kell fagynia! Azóta rengeteg kaprom van."

Hogyan is van ez? Tudnál iderittyenteni egy rövid leírást a kaportermesztésről? Előre is köszönöm, ha megteszed.

Engem leginkább a tökfőzelék miatt érdekel, mert amit a gyalult tökhöz csomagolnak, az vagy nagyon kevés, vagy leginkább csak a fás szára, amit evész közben folyamatosan ki kell köpködni. Pfujjjjj!

Kumari aki Nilüfer 2018.03.13. 07:49:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nálam van kapor, ugyanis nem szedek magot:DD LEHULLIK AZ ISTENADTA, TÉLEN TÖRTÉNNEK VELE DOLGOK, AZTÁN TAVASSZAL KIKEL. Ó? a franc, megint odaért a bumszki ujjam, és nagybetű lett...
Én a fás szárt is beleteszem bármibe, csak aztán evés előtt kiszedem:DD az íze a lényeg(nem, mert a kis kaporleveleket szeretem megenni a főzelékben)

@she_wolf: a komposzt mellett nem fagyott meg a cikász????? nem tudtam, hogy télálló. Mert ha az, máris veszek, bent nincs megfelelő helye, de a teraszon baromi szép lenne:)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.13. 07:53:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ajs, és Bálint gazda azt állítja, hogy egy évnél tovább nem csíraképes a kapor. Én nem tudom, nálunk ugye ősszel lehullik, tavasszal kikel.sőt, ha korán beérik, és szép ősz van, ősszel is kikel:D azokat szoktam fagyasztani.Szerencsére mindig van késői magtermés, így tavasszal megint van kaprom a kertben(amit nem művelünk, a szépember dugdos hagymát, mert imádja a friss zöldhagymát, na ott van a hagymaföldön kapor dögivel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.13. 09:34:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Késő ősszel, vagy kora februárban egyszerűen kiszórom a magot. Tessék-lássék meggereblézem, oszt várom, hogy legyen fagyos éccaka.
Így tavasszal kaporerdő lesz, ami jó a tökfőzelékbe, majd nyárra marad fásszárú, ami viszont kell a kovászos uborkába. Az meg vagy elszórja a magját, vagy leszedem (tavaly a magokon megjelent aze az új barna mezei poloska - azokat így egyszerre tudtam kiirtani, mert mind odajött).
Nem nagyon értek hozzá, de így működik. Én csiliben és paradicsomban utazom főleg ...

she_wolf 2018.03.13. 10:32:10

@Kumari aki Nilüfer:
Ezen csodálkoztam. Azért másfél év mégiscsak másfél év, és még csak a komposzt hőjére sem foghatom. Szerintem "majd lesz valami" alapon nem érdemes vele próbálkozni:(
Lehet, hogyha kint hagyom, és teszek mell egy dézsa vizet, már pálmafás vízpartom van:D

csevely 2018.03.13. 12:20:52

@Andrass9:
Csak egy kis olvasni, gondolkodni való miatt kukkantottam be.
A 100 legjobb ételalapanyag a BBC szerint:
www.bbc.com/future/story/20180126-the-100-most-nutritious-foods
Nagyon meglepő dolgok vannak benne. . . .

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.13. 13:32:05

@Kumari aki Nilüfer:

Bálint gazda jól mondja, mert vannak magvak, amik a földre hullás után azonnal kelnek, van ami áttelel és ezáltal hidegkezelést kap, ami kell neki a csírázáshoz. Pl. első csoportba tartozik az árvácska, május-júniusban nyílik és neveli a magot, ami ha kipereg és földre esik, azonnal ki is kel. Neki a kis növénykéje telel át. A kapor szintén ilyen, de ami mag ősszel kikel, annak a növénykéje nem bírja a hideget. Ha viszont leszeded a kapor magját és fagymentes helyen telelteted, az nem nagyon szeret kicsírázni, de az árvácska magja sem. Én ezeknek és a hasonló növányeknek a magját be szokom rakni egy-két napra a fagyasztóba, és akkor kikel, mert megkapta a szükséges kezelést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.14. 15:32:19

@csevely: Különösen, hogy a mandula megelőzi benne a diót :( Nem emlékszem, hol olvastam, hogy az olajos magvak közül a dió a legjobb az emberi szervezetnek. :)
Hiába, nem lehet a brit tudósokban nem csalódni ...

csevely 2018.03.15. 10:35:25

@Andrass9:
Nekem a tojás hiányzik a sorból, de nagyon.
És tényleg, hogy van a kacsazsír, libazsír, disznózsír összehasonlítása.
Pont ezért küldtem, mert én is meglepődtem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.15. 11:20:21

@csevely: Van helyette bárány és marhazsír :)

csevely 2018.03.16. 13:01:52

@Andrass9:
Én nagyjából elégedett lehetnék ugye a felsorolással, mivel egy félpaleó amit felsorolnak. Hiányoznak a gyümölcsök, zöldségek, de nincs bennük a gabona, tej, olajok . . .
És mégis, na Angol tudósok:))

Pár éve volt, hogy Angliában elindult egy mozgalom, hogy nem csak a színhús jó bármely állatból, mármint mell, comb, karaj, stb, hanem az általuk eddig nem evett részek is. Felkértek jópár sztárséfet, hogy csináljon jó ételeket ezekből. Na azok az arcok, mikor megkóstolták a véres hurkát, piritott májat. .
A minimum az volt, hogy az affektálós angollal elmondták, hogy a kutyájának sem adná.
Valami olyan volt, hogy ott a jószágok 1/3-1/2 részét eszik, a többi hulladék. És ezen kívántak változtatni. Kormányzatilag.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.16. 16:46:38

@csevely: A szomorú dolog, hogy ez nem sikerült ...

csevely 2018.03.20. 16:30:23

@Andrass9:
Kerestem egy különlegességet, és ezt adta a gugli:
mikoczihus.blog.hu/2018/03/01/5_ritkan_fogyasztott_husfele
És megérett bennem valami vágyakozás az ősök eledelei iránt:))

csevely 2018.03.20. 20:11:46

@látjátok feleim szümtükkel:
Látod, az nem kell, az már megvan. Sok mindent ettem már, akárhol vagyok, a "különlegességet " keresem mindenben ( kaja, pia, cigi. . )
Itt éppen a fahéjas sült hattyú varázsolt el. Persze egy jó medvetalp. . .

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.20. 20:24:40

@csevely:

Apám mesélte, hogy a kilencszázharmincas években még volt daru az országban, és a barátaival lőttek egyet, amit megfőztek. Megkínálták vele egy ismerősüket, de neki nem mondták meg mit eszik, annak viszont feltűnt, hogy nagyon sok nyak darab van az ételben.
Ma már csak nézni szabad a darut, mint sok más madarat.
Én sajnálnám a medvét megfosztani a talpától.

csevely 2018.03.20. 20:56:17

@látjátok feleim szümtükkel:
Valami hobbi nálam ez a kóstolás, gyerekkorból eredezik.
Akkor ettem varjút, szarkát, . . . Gimiben csináltunk cserépben főtt-sült kacsát barátokkal, de kipróbáltam sokmindent. Most a vadász ismerősök látnak el kulináris élményekkel. Minden mi mozog, lövik ( ha lehet), így sok mindent főztünk már.Bár igazán csak a túl sok fűszert érzem és nem a húsok közötti különbséget.
Van még bakancslistám, de ez a hattyú . . .

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.20. 21:32:12

@csevely:

Én is ettem gyerekkoromban rántott varjut, bablevesbe főtt verebet, vadgalambot, anyám meg még egeret is. No nem az élvezet miatt, hanem azért, mert annyira szegények voltak, hogy nem volt ennivalójuk, és tehén őrzés közben megfogták az egeret és megsütötték.
Anyám gazdag családoknál volt cseléd, és ott sok ételt megismert, és ebből sok ismeretet adott tovább. Ő volt olyan, aki szeretett mindent megkóstolni.

Azért vannak állatok, amit nem ennék meg soha, pl. a teknőst, papagájt, fekete rigót,tengeri malacot sem. Most már a verebet sem enném meg, sőt madarat a háziakon kívül talán semmit, pedig a vadgalamb nagyon jó levest ad.

csevely 2018.03.20. 21:52:18

@látjátok feleim szümtükkel:
A veréb, egér még nem volt számban, de pl ürge igen.
És amikor Kínában voltam és elmondtam kíváncsiságomat az egzotikus ételekhez , akkor elmondták, hol lehet valódi, autentikus ételeket enni. Mert ott minden ételnek van valami érdekes neve, pedig nem abból készül, de azokon a helyeken tényleg. . . bár ott is a csípős íz elnyomott mindent.
Amúgy én a lókolbásszal, őzhússal lettem ugyanúgy, hogy többet soha. Pedig éterien finomak.
A gyerekeimnek sincsenek hidd el fenntartásaik bármilyen állati fehérjeforrás esetében. Bár a kagyló citrommal, hát mégegyszer nem, egyikünknek sem. Ja tényleg, elképesztő toleráns feleségem van. Bár ő csak kevés féle húst szeret, elnézi nekünk 3 fiúnak, hogy mindent szétrágunk:))

she_wolf 2018.03.20. 23:10:01

@csevely:
A ló. Ha a barátnőm helyében lettem volna, már özvegy volnék.
Mátrában voltunk, a hapsik vadászni mentek, mi, csajok a kis házban sertepertéltünk. Megérkezvén azt mondja a barátnőm férje, hogy hozott kóstolót, ha ízlik, akkor lehet belőle venni. Barátnőm kóstolta, finomnak találta. Idióta férje megkérdezte tőle, hogy meg tudja-e saccolni, mi volt az, ami ennyire ízlett neki? Kiderült, hogy ló. Volt belőle balhé.
(Barátnőmnek szép és eredményes lovas múltja van, és kikerült már a keze alól néhány ígéretes tehetség.)
A férj hónapokon keresztül kínosan ügyelt arra, hogy véletlenül se futhassunk össze.