Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • MadMary: @Waka: Ah...! :-) Egyébként, hogy hencegjek, én is szoktam levendulás panna cottát készíteni, ha e... (2018.02.23. 21:16) Panna cotta
  • CID: @Dikusz: Hogyne emlékeznék, hirtelen rám ilyesztettél, hogy nem ismerek egy becsület süllyesztőt, ... (2018.02.22. 21:41) Kakasaprólék leves
  • CID: @Dikusz: A Szamos utca környékére jársz látogatóba a barátaidhoz, és még nem voltál a Kiskakas Csá... (2018.02.22. 12:32) Kakas
  • Kumari aki Nilüfer: Engem felettébb érdekelne, csak nem alkalmas az időpont. sajnos. (2018.02.22. 11:51) Mandulás kenyérpuding
  • Fenchurch68: @Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Bizony van, nekem a sok-sok éven át nagyon rémes, egyre súlyosabb l... (2018.02.19. 17:17) Paradicsomos húsgombóc

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (59) alma (26) almaecet (10) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (29) babérlevél (31) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (14) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (17) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (165) borsikafü (4) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (54) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (27) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (38) csilipaszta (16) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (4) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (23) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (81) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (2) dagadó (3) dara (2) daragaluska (2) darálthús (23) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (45) ementáli (4) eper (3) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (25) fánk (3) farhát (2) Farkas András (9) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (34) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (71) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (277) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (9) garnélarák (4) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (56) gyömbér (78) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (214) hagymakarika (2) hagymalevespor (4) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (13) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (25) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (6) kakukkfű (33) kakukkfü (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (7) káposzta (10) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (14) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (16) karfiol (18) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (15) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (20) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (4) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (56) köménymag (7) konyak (3) könyv (2) koriander (23) koriandermag (15) köröm (19) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (99) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (20) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (31) lime levél (6) liszt (66) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (18) majoranna (53) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (28) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (47) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (9) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (16) olívaolaj (7) olivaolaj (71) orda (2) ördögszekér (4) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (24) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (96) paradicsomlé (17) paradicsompüré (19) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (2) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (99) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (25) pirítós (2) pirospaprika (48) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (28) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rókagomba (3) római kömény (28) római saláta (7) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (44) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (38) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (22) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (105) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (6) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (17) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (128) sodó (3) sólet (2) sonka (14) sonkahagyma (3) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szalonna (48) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (23) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (33) szezámmag (9) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (17) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (63) tejfel (38) tejföl (62) tejszín (64) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (6) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (151) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (22) TV paprika (4) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (28) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (156) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (8) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (87) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (34) zellergumó (20) zellerlevél (18) zellerszár (19) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (28) zöldpaprika (51) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (4) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (38) zúza (4) Címkefelhő

Wellington bélszín

2017.12.23. 07:00 Andrass9

Ez egy kicsit más recept, mint a lepcsánkparty hasonló étele, de ez nem jelenti azt, hogy jobb, vagy rosszabb, csak egy kicsit más, ráadásul én két héttel előbb elkészítettem, mint Mitzi von Küche posztolta volna :) Például én soha nem pácolom be ezt a húst sütés előtt. Igazi gazdag karácsonyi étek!

39.jpg

Nomeg az is sokat számít, hogy én biz több whisky és Margarita koktél után szembesültem vele: most nekem kell főzni a vendéglátóimnak! Nem mindegy ám, hogyan kezdünk bele egy receptbe :)

A képeket a házigazda gépével készítettük, amit nem ismertem, és nekem setét és sárga lett, de ez van, nincs Photoshopom.

Szóval az úgy volt, hogy látogatóba mentem a hétvégére jóbarátainkhoz Massachusettsbe. A vejem megjegyezte, hogy életében olyan jó Wellington bélszínt nem evett, mint amit tavaly készítettem náluk. Ilyenkor a házigazda szokott a nagy grilljén valamit alkotni - mindig rábízom, hogy mit. Most is befutottam délután háromra: így van időnk sütögetni, meg kvaterkázni.

Igenám, de a háziasszony nem volt még otthon, így a házigazdával iszogattunk egy jófajta Scotchot (hazamenni másnap terveztem csak). Aztán befutott a háziasszony:

- Szia András! Mondta a férjem, hogy ma te főzöl?

Nem szokott zavarni, de azért józanul könnyebb. Hátmég amikor megtudtam, hogy Wellingtont kell készítenem! Persze a háziasszony megrendelte a nagy vödörnyi Margarita koktélt, mert anélkül nincs látogatás.

16.jpg 17.jpg

Bemelegítőnek jó volt ...

A hozzávalók (a Wellingtonhoz, te csacsi!):

  • 1,5 kg bélszín pacsnija (az a vastagabb vége az izomnak)
  • 25 dkg barna csiperke
  • 2 levelestészta lap
  • 2 vereshagyma
  • kis csokor petrezselyem
  • 6 vékony szelet sonka
  • 2 szál rozmaring
  • feketebors
  • mustár
  • napraforgóolaj

A képen látható paradicsom, a mustár, valamint a csigatészta nem került az ételbe.

10.jpg

A leveles tésztákat mindjárt az elején kihajtogattam, hogy felmelegedjenek a konyha hőmérsékletére. Át is lapoltam, mert egy lapot kicsinek itéltem.

11.jpg

Egy nagyobb serpenyőbe olajat öntöttem, felhevítettem. A bélszínt megborsoztam, parányit megsóztam és a sistergő olajban körbepirítottam. A megpirult (ámde bévül még langyos) húst egy tányérra félretettem.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A felaprított hagymát az íllatos olajban megdinszteltem, mialatt felaprítottam a gombát. Én nem vagyok híve a gombapépnek - jobb szeretem a darabos bevonatot. Ha lett volna, még 4-5 csirkemájat is belekaparnék ... Már csak a rozmaringot kellet felaprítani. A hagyma már áttetszővé pirult, míg a gombát vagdostam.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

A gombát mind beleszórtam a rozmaringgal, mert jó az, ha egy kis leve is keletkezik. Sőt! Megspékeltem még egy stampedli vörösborral is, mert az nem árt. Természetesen a gombát rendesen megsóztam: a hús nem sós! Gyönyörű fényes bevonatot kaptam a ragun. Közben a háziasszonnyal felverettem egy tojást a kenegetéshez.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

A két kinyújtott tésztalapra ráfektettem 6 szelet sonkát, hogy a tészta kevésbé ázzon el a gombától. Amúgy nem vagyok híve a füstíznek ebben az ételben, de a megrendelő parancsa szent :) A gombaragut rákapartam a sonkára, elgyengettem rendesen. A végén pedig elhelyeztem a közepén a kihült húst is.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Jött a borítékolás. Mindkét oldalról felhajtogattam a tésztát a rákent gombával együtt, hogy betakarja a húst. Még a maradék tésztával lefedtem, és beletettem a kikent jénaiba.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Nekem mániám, hogy valahogy díszítsem is, ezért egy juharlevélkiszúróval még levélkéket is tettem a csomagra, amit megszórtam pici petrezselyemmel.

34.jpg

A jénai ment a sütőbe 160C-ra.

35.jpg

40 perc múlva szép piros volt, medium done lett, viszont a levelek összeolvadtak a burkolattal.

36.jpg

A házigazdám megtalálta a motoros kését, így azzal vagdostam fel az ételt.

38.jpg

Szép lett - bárki megirigyelheti!

40.jpg

A tányéromon már nem olyan mutatós, de ezt tudjátok be az elfogyasztott Margarita adagoknak ...

41.jpg

Megkaptam a legnagyobb dicséretet, ami életemben érhet:

- Pont olyan jót főztél, mint amikor józan vagy ...

47 komment

Címkék: olaj hagyma gomba sonka bélszín bors rozmaring petrezselyem leveles tészta Margarita Scotch

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr313519211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dikusz 2017.12.23. 08:23:41

@látjátok feleim szümtükkel: Netalántán te is ittál a Margaritából?:))) (Bocs, viccvót)

Dikusz 2017.12.23. 08:31:36

Sosem ettem még ilyet, a látvány alapján nagyon finom lehet. Úgy kezdenék hozzá, hogy megenném a köretet, utána a tésztabundát a gombaraguval, a végén desszertnek pedig a husit.:)

BOAR 2017.12.23. 09:14:53

Tegnap kaptam egy darab bölény bélszínt. Egy kicsit elgondolkoztattál ezzel a recepttel. De ha elmegyek halért akkor nem lesz időm vacakolni vele vele, marad a grill.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.23. 09:49:00

@BOAR: Nincs vele oly sok munka! Belefér a hal mellé :)

Isley 2017.12.23. 10:15:55

Amióta láttam Gordon Ramsay videóját azóta gondolkodom, hogy meg kellene csinálni, nem is tűnik nehéznek, de a bélszín ára mindig visszatartott. Nem merek ilyen drága hússal kísérletezni. Most felpiszkáltad az alvó/gyáva oroszlánt :)

pizzaszeletvágó 2017.12.23. 11:13:33

Józanul főzni? Nem is értem....
Pláne ilyet. :)

Fenchurch68 2017.12.23. 11:50:49

@Isley: Én először sertésszűzből csináltam, fő az óvatosság, nem mondom, az se olcsó, de mégsem bélszín :)
(Finom volt egyébként abból is.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.23. 13:18:33

@Isley: Szerintem vágj bele! A te tudásoddal ez már nem kisérletezés :)
A húst megvédi a gombás burok, elrontani se lehet. A bélszín finom akkor is, ha átsül, meg akkor is, ha piros marad - emiatt se kell aggódni. Én nem vagyok egy Gordon, de nekem mindig sikerült eddig ...

Kumari aki Nilüfer 2017.12.23. 14:17:01

nos, én pácoltam a husit, mert borjú combot kaptam, nagyon szép, szabályos darab, és jó a száliránya. Megvan a gombapép, holnap sütöm..kíváncsi vagyok.Én a félig nyers húst nem szeretem, így azt gondolom,a mustáros cucc és a körbepirítás jó lesz, nem marad véres, de nem is szárad agyon.Majd beszámolok:)Ez lesz az első,ha jónak ítéli a család, legközelebb drágább hússal is nekivágok.
Készen van az ájult imám, a zöldséges lassagne összerakva, narancsos céklasaláta, török babsaláta, krumplisaláta( még pácban),holnapra csak össze kell rakni a Wellintont, és van bőrös lazac, első napra meg halászlé Tiszacseígéről, konfitált vaddisznóoldalas lesz, és lesz még frissen sült cékla-édeskrumli, és fokhagymás-sajtos karfiol, na meg a marasdék rengeteg saláta.Második nap morzsaparti:DD ja, sütöttek egy jókora adag kolhagymás.kakukkfüves gombát is, jó, ha van.Lehet hozzá 15 perc alatt egy kis kukoricapürét applikálni. Flódni. zserbó, stollen kész, mézes Radicstól, linzer meg a Metróból:DDDD
Ma egy hirtelen gulyás volt, sertés-marha vegyes húsból, Borinak sült zöldségek, minden elfogyott:)

Dikusz 2017.12.23. 15:03:12

@Fenchurch68: Mit istennő, egy csoda, az ételköltemények királynője!!!:)))

@Kumari aki Nilüfer: nincs egy hely az asztalnál +1 főnek?:)))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.12.23. 15:11:38

Köszönjük a megemlítésünket. Ez még egy Katalin-napi Wellington volt, de karácsonyhoz is remekül illik.
Kívánok boldog karácsonyt a Blogkocsma olvasóinak, és személyesen @Andrass9: -nak is. Köszönöm, hogy néha átnézel a Lepcsánkparty-ra.

pizzaszeletvágó 2017.12.23. 15:14:40

@Andrass9: ó, basszus, nem néztem, de most válaszoltam! elnézést!

pizzaszeletvágó 2017.12.23. 15:16:02

@Mitzi von Küche: én is, én is, én is olvastam amikor írtad! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.23. 16:12:03

@Mitzi von Küche: Mi is köszönjük a jókivánságokat :)
Nektek is sok örömet a karácsonyhoz!

Kumari aki Nilüfer 2017.12.23. 17:57:30

@Dikusz: Miután ma mondták le az öcsémék, négy személy bátran jöhet!:)

nem vagyok én semmi különös, pár éve kétszer ennyit alkottam egyedül, ma sokat segítettek a lányaim, aprítottak, hámoztak.

@pizzaszeletvágó:Fokhagymás:DD nem is értem, mt írtam:DDD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.23. 18:00:25

Köszönök szépen!
"Hozzávalók..." A margaritára én is másképp emlékeztem. :) A józanul főzés is szokott sikerülni, de az olyan hétköznapi menü.
Pöpec fogás, akár strandpapucsból is jöhet.
@Kumari aki Nilüfer: Komoly felhozatal, nem gatyázol. :)
@Mitzi von Küche: Viszont kívánom!

Dikusz 2017.12.23. 21:09:14

@Kumari aki Nilüfer: óóóó, szeretek enni, sokat, de négy személynyit nem tudok beburkolni:)

Le a kalappal a menüsorod elől egyébként.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.23. 21:17:04

Én nem teljesítettem olyan remekül, mint @Kumari aki Nilüfer: . Csak egy Thai Tom Ka Gai (kókuszos csirke) levest főztem kacsanyakból, valamint a kedvenc túrógombócot a kicsilyány kérésére, amit csak ketten eszünk a családban. Jövőre lesz is belőle poszt!

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.23. 21:17:25

Tudtátok, hogy F.Nagy Angéla volt a Horváth Ilona?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.23. 21:17:59

@Dikusz: Ilyenkor persze kibújik a szeg a zsákból ... :)))

Fenchurch68 2017.12.23. 22:22:58

Délben még úgy gondoltam, hogy idén elmarad a karácsony (migrén, takonykór, munka), de aztán sajnáltam volna, ha az alapanyagok a saját lábukon jönnek ki a hűtőből, úgyhogy talán éjfélre kész is lesz a háromféle töltött káposzta.

Most eszembe juttattad, @Kumari aki Nilüfer, a flódnit! (Nem szép tőlem, tisztességes asszony ilyet nem tesz, de ha sütök, bolti réteslap van tészta helyett a rétegek között, eddig még mindig megevődött így is.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.12.24. 06:12:33

@Isley: Nézd, az F word-ös videókon minden tök egyszerűnek néz ki. Mr. Ramsay alig több mint két perc alatt összevágja a fogást. :) ...Beef Wellington. DONE!!! Mondjuk, az összes F word-ös videója ilyen. A kedvencem a www.youtube.com/watch?v=YDBnxz1-0XE "... Champagne! OFF! ..." Aztán fürdik a pezsgőben, meg kárál. :)
Mikor ezeket nézem, olyan magabiztos leszek, hogy én is kimegyek a konyhába pattogni, meg kapkodni. Amint megvágtam a kezem, vagy megégettem magam, lenyugszom.
Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Dikusz 2017.12.24. 06:30:21

@Andrass9: De jó volt olvasni az első belinkelt cikket. Nagyon érdekes volt.
A másodikról meg az a véleményem, hogy az újságíró smittelte az egészet az elsőből. Az újságíró tíz kérdéséből csinált 10 pontot. Grrrr..., így könnyű cikket írni.

Említette az első cikk, hogy a Nők Lapjánál is írt recepteket. Sok-sok évig olvastam a lapot, emlékszem a receptjeire is. Igaz nagyon jól megírt rovat volt, de az biztos, hogy nem hétköznapi asztalra való, drága fogások voltak benne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.24. 11:23:58

@Gyalogrépa: Boldog Karácsonyt nektek is! (Ne vagdosd a kezed - nem éri meg...)

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.24. 11:53:18

@Gyalogrépa:

Tényleg tök egszer is, mert azt sosem mutatják,amikor előkészítik a hozzávalókat, oda a keze ügyébe.:D
Próbáld ki te is az összekészítéssel kezdeni.

medvedr 2017.12.24. 14:12:50

@Andrass9: Sajnos nem tudtam ezeket a könyveket megszeretni. mindkettőből (F. Nagy A. A család szakácskönyve, Horváth I. Szakácskönyve) megvolt a családi példány, de az ínyesmester és a régi Veneisz könyv a szakács ismerősök által megadott módon turbózva, kiegészítve, sokkal jobb volt. A két előző szerintem butított szegényített régi receptek, illetve pozőr modernkedés volt, a jobb alapanyagok megemlítése nélkül, azokat kerülve. Langyos a sör de nekünk így is jó alapon kimért anyaghányadok stb. Soha nem használom/tam ezt a két könyvet.

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.24. 14:32:59

A Venesz könyv tényleg jó volt, kezdőként jó hasznát vettem.

A Magyar Konyha nagyon jó lap volt/ma is az, talán egy-két példány kivételével minden száma meg van. Most is szeretem, mert kicsit más, de nem esett le a színvonala. Talán kicsit több a látvány étel, de az sem baj, mert meg lehet azokat főzni akkora mennyiségben is, amitől az ember jól is lakik. Viszont azt mgtanulhatjuk, hogy a látvány minden ételt egy fokkal feljebb emel.

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.24. 17:16:26

Boldog ünnepet és jó gyógyhatású szereket mindenkinek.;D

www.youtube.com/watch?v=CawzzUalXvI

Kumari aki Nilüfer 2017.12.24. 21:11:38

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Jelentem a wellington igazán kiváló volt, bár a hús kicsit túlsült, vagyis kicsit keményebb, mint kívánatos..de tele pofával falta a banda:)Ahhoz képest, hogy első, igazán elégedett vagyok, sőt, a család is az:)
Bónusz volt Johanna lányomtól egy vajon sütött ropogós bőrű lazac,igazán fantasztikus volt, ropogós bőr, lágy-krémes hús...ügyes ez a gyermek!
Holnap jön a sok vendég, de nekik konfitálódik az 5 kg vaddisznó oldalas:)Nincs sok híja, éjfélre meglesz.

A flódni az idén"oredenálisan finom", ahogy az unokám megdícsérte:DDDD

Nagyon szép esténk van, a legnagyobb lányom ugyan nincs itthon, ők holnap jönnek, de a többiek itthon vannak, és remekül szórakozunk:D Ajánlom a Dixit nevű társast:)

Írtam már, hogy szeretem a karácsonyt?:)))

Benikuty 2017.12.25. 09:05:07

@medvedr: Ennél sommásabban talán nem is lehetett volna összefoglalni a témát.
Akkoriban nem volt más amihez nyúlni lehetett, az külön kérdés, hogy említett szerzők mennyire voltak kiszolgálói adott politikai-ideológiai környezetnek.
Biztos vagyok benne, hogy ezek a "művek" megértek a tűzre, de sajnos ettől még tovább élnek a neten, sokszor változtatás nélkül közlik receptjeiket "gasztro" oldalak, blogok. Terjesztik a butaságokat.
Boldog, békés Karácsonyt kívánok!

Kumari aki Nilüfer 2017.12.25. 09:07:52

@Kumari aki Nilüfer: Javított az unoka: ordenáré finom!!!!

Fenchurch68 2017.12.25. 13:10:49

@medvedr: A Horváth Ilona nagyon jól jött nekem, mikor 24 évesen férjhez mentem úgy, hogy addig teán, lágy tojáson és melegszendvicsen kívül mást még nem főztem :)
Mondjuk hálistennek már akkor voltam oly vakmerő, hogy kreatívan nyúltam a receptekhez (margarin helyett vaj stb.), de kiindulásnak nem volt rossz.
(Azzal nyugtatgattam magam akkoriban, hogy aki olvasni tud, az főzni is. Azért a kedvencem az volt, hogy valami sütireceptnél oda volt írva, hogy nokedlitészta állagú legyen a cucc. Jó, de honnan tudjam, milyen állagú a nokedlitészta?)

Dikusz 2017.12.25. 14:32:14

@Fenchurch68: honnan tudjad, honnan tudjad milyen állagú, nézted volna meg a szakácskönyvben:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.25. 18:24:00

Nem értek egyet a fanyalgókkal, de ebbe ne merüljünk el!
A tegnapi napot sikeresen túléltem:
Marhahúsleves házi cérnametélttel
Egybensült csirke a kutyának
Egyben sült csirke, illetve comb és mell is rozmaringgal
Csirke-gravy aka besürített szósz (sajátmagával sürítve)
Krumplipüré Hópehely krumpliból
Mákos guba
Vaníliasodó
Töltött káposzta saját savanyításból.
Ezt mind reggel 1/2 10-től este 7-ig egy becsípődött ideggel a derekamban. Mint a kicsavart felmosórongy, de mindenki jóllakott :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.25. 18:30:04

Ma ebédre kaptam finom halászlét a szomszédasszonytól. Vacsorára meg én is megkóstoltam a töltött káposztát. Kicsit kemény lett a töltelék, de ezen kívül más kifogás nincs - lesz rendesen a szezonban savanyúkáposzta @pizzaszeletvágó: segítségének köszönhetően!

Fenchurch68 2017.12.25. 19:34:50

@Andrass9: Ezt még végigolvasni is fárasztó (meg öt kiló hízás).

23-án este tettük oda a káposztákat, fél egykor vacsoráztunk egyet belőle, aztán tegnap is, aztán ma is, egyebeket főzni csak holnaptól vagyok hajlandó, mikor jönnek a lányok.

Édesem fűszerezte a tölteléket, olyan borsos lett, hogy szikrát hány a szemem tőle, viszont legalább van motivációm elég vizet inni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.25. 20:32:18

@Fenchurch68: Csak kevés fehérborsot tettem bele, viszont megkóstoltam rászórva a Tellycherry borsot... Hát ... Biztos van, akinek ez a csúcs, nekem finomabb borsom is van :)

pizzaszeletvágó 2017.12.27. 21:47:55

@Fenchurch68:

" a háromféle töltött káposzta. "

Tegnapelőtt nem nálad vendégeskedtem??? Ott is 3 féle töltött káposzta volt...
:)

Fenchurch68 2017.12.28. 08:57:04

@pizzaszeletvágó: Ha az egyiknek zabpelyhes tölteléke volt, akkor tényleg itt voltál :D

pizzaszeletvágó 2017.12.28. 09:49:21

@Fenchurch68: Csak azért kérdeztem rá, mert 25-dikén olyan családi ebédre voltunk hivatalosak, ahol még nem jártam, és csak a feleségemet ismertem a 30 fős társaságból, éjfél felé már őt sem. :))) Igaz, hogy a 3. féle töltöttkáposztából már nem tudtam enni, és pehelykönnyű volt mindegyik, de senki sem látszott zabosnak, így az a valószínű, hogy mégsem nálatok voltunk. :)))