Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: rántott bármilyen zöldség jöhet, hidegen is, Karfiol, brokkoli meg..hogyan is lehet nél... (2017.11.24. 10:33) Répafőzelék
  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Kicsit mind a kettő:) Csak a változás állandó. (2017.11.24. 10:01) Gazdag pulykacsont- és szárny leves
  • Andrass9: @she_wolf: Valahogy az örmény sasliksütőre emlékeztet :) Már nincs olyanom, de sokat sütöttünk ben... (2017.11.24. 00:13) Vargányás tojás
  • she_wolf: @Attilajukkaja: El van sikálva, részemről a fáklyásmenet:) (2017.11.22. 22:04) Rostélyos és hátszín az új grillen I.
  • Tangó Suszter: @Topy: Ez Luca Brasi, csak szeretne olyan lenni mint a Don. (2017.11.21. 18:11) Báránycomb grillen

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (57) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (16) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (18) bőrősháj (2) bors (154) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (37) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (20) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (8) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (33) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (68) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (263) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (54) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (49) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (200) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfű (33) kakukkfü (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (13) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (14) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (14) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (3) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (53) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (21) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (96) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (62) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (69) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (21) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (92) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (43) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (41) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (96) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (118) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (45) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (23) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (29) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (15) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (37) tejföl (60) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (3) tócsi (3) tofu (2) tojás (145) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (151) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (84) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (32) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (17) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (36) zúza (4) Címkefelhő

Báránycomb grillen

2017.11.14. 07:00 Andrass9

Fiamék szereztek még karácsony előtt egy negyed bárányt. Ez egy comb, és egy kis darab gerincből adódott össze. Mindenesetre alaposan befűszerezték, de érdeklődés hiányában lefagyasztották.

26.jpg

Nos, ezt a csodás húst vették elő két napja. Egy kis hozzáadott fűszerrel tovább ízesítették, majd elhozták, hogy süssem meg a grillen (a második emeleten nálunk sincs grill:)

A hús szépen be volt irdalva, kapott egy Jack Daniel’s® Barbecue Sauce marinádot, mert valamelyik négybetűsben találtak olyat.

10.jpg

Nekem már csak a köretet kellett összekészíteni:

  • 2 cső kukorica
  • 1 fej vereshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 cukkíni
  • 6 közepes krumpli

11.jpg

A hagymát és a fokhagymákat keresztbe kettévágtam. A többit beáztattam, lesikáltam. A cukkínit centisre szeleteltem, megsóztam és megszórtam kis majorannával. Az egyéb köritéseket egyesével becsomagoltam alufóliába.

12.jpg 13.jpg 15.jpg 14.jpg

Gyönyörű tüzet raktam a grill két oldalában, a közepére egy dupla alutálcát tettem vízzel feltöltve. Először a bárány darabokat tettem fel közvetlenül a parázs fölé, hogy kérget kapjanak, majd a rács közepére helyeztem, ahol a víz kicsit lehűti a forróságot.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A maradék helyet kitöltöttem a befóliázott zöldségekkel, és lefedtem a grillt. Igyekeztem 110C körüli hőfokon tartani a grill tetejét, ami kb 160C belső hőmérsékletet jelent nálam. A combba egy maghőmérőt tűztem, ami jelzett, amikor elérte a 69C-t (kb 2 óra sütés). Ekkor a comb és a gerinc darabot fóliába tekertem, hogy pihenjen 25 percet. A grillen menet közben lecseréltem a fóliázott zöldségeket a cukkínire és két méretesebb csirkemellre (feleségemnek, aki nem eszik bárányt).

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A combot kicsomagoltam a fóliából, majd felszeleteltem, amennyire tudtam. A gerinccel a fiamék küzdöttek meg -  sikeresen.

24.jpg 25.jpg

Egy kis tejfel, vaj a krumplihoz, kukoricához még maradt a tányérjukon.

27.jpg

A maradékot természetesen becsomagoltuk, hogy el tudják vinni. A csontokat pedig a kutya kapta - neki is szép napja volt.

141 komment

Címkék: bárány krumpli hagyma fokhagyma vaj báránygerinc kukorica tejfel báránycomb

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4712746066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

she_wolf 2017.11.16. 12:30:28

@látjátok feleim szümtükkel:
Jók voltak a régi magazinok:) Az Interpress Magazinra mindig a tízórai pénzemből csíptem le és folyamatosan megvettem, gyűjtöttem. A divat, zene, meg egyéb ilyesmi az Ifjúsági Magazinból meg a Bravoból:) Meg volt még egy rakás, mert akkor még írott sajtót olvastam. Ja, meg persze a Füles!:) Valami kellett hogy a suliban lefoglaljon a pad alatt:D
Amikor már nem volt kötelező mindig ugyanoda ülni, akkor mindig kinéztem egy szélesebb hátú osztálytársamat, és mögé ültem.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.16. 12:38:35

@she_wolf: a Fülest kb öt-hat éves koromtól imádtam, mert képregényben sorozat volt benne a Rejtő könyvekből.Nagybátyáim olvasták.(meg én) Ezért filmesíthetik akármilyen remekül, nekem azok a figurák ugranak be, amiket a Fülesben láttam.

she_wolf 2017.11.16. 12:52:10

@Kumari aki Nilüfer:
Általános felsőben volt egy langaléta osztálytársnőm ő volt a leggyakoribb padtársam is. Pad alatt olvasgattuk a Rejtő könyveket, és néha nagyon nagy bajban voltunk, mert a röhögést visszafojtani nagyon nehéz ám:D
Kész kínszenvedés volt, de soha nagyobb fájdalmat:)

Fenchurch68 2017.11.16. 13:49:40

@she_wolf: Ikonikus történet, mikor oroszórán olvastam a pad alatt, és drága Osztovits Szabolcs belenézett a hátam mögött. "Bulgakov? Katalin, folytathatja. Következő órára összefoglalást kérek. Félreértés ne essék: oroszul."

Fenchurch68 2017.11.16. 13:51:15

@Kumari aki Nilüfer: Vagy 15 évfolyamnyi Galaktika volt a hozományom, mikor idejöttem édesemhez lakni. A duplikátumokat elajándékoztuk.

she_wolf 2017.11.16. 15:06:45

@Fenchurch68:
Ha eredetiben olvastad, akkor jó. Ha nem, és még általánosban, akkor "copás":D

Fenchurch68 2017.11.16. 16:05:13

@she_wolf: Nem, ez gimiben volt, kb. '85-ben, és magyarul, aztán kénytelen voltam a kedvéért elolvasni eredetiben is. Ez az édes ember nagyon boldog volt akkor is, mikor magyarul olvastunk orosz irodalmat :)

she_wolf 2017.11.16. 17:00:14

@Fenchurch68:
'85-ben gimi? Nagyjából egyívásúak vagyunk:)
Az oroszt szerettem. Volt egy echte ruszki tanárnőnk, aki nagyon szépen beszélt magyarul. De amikor megszólalt oroszul, az az előző orosz tanárunk után úgy hangzott, mintha óhéber lenne. Értsd: kb. semmit nem nagyon értettünk belőle.
Később ugyanígy jártam az angollal, csak fordítva. Aztán amikor anyósom kezdett angolul tanítani... Húúúúúúúúúúú:D

Fenchurch68 2017.11.16. 17:43:57

@she_wolf: '86-ban érettségiztem, a nevemben ott látható a születési évem :)
Mi iszonyú mázlisták voltunk, már általános harmadiktól anyanyelvi némettanárnénink volt, aztán hetedikben lett ilyen oroszból is, onnantól tanultunk jó kiejtést:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.16. 18:28:06

@Fenchurch68: Taknyosok She-vel együtt..én meg 74-ben érettségoztem....és mi orsut már nem, angolt még nem..csak az órán voltunk jelen. Aztán a korosztályom szív:(((

she_wolf 2017.11.16. 18:48:50

@Kumari aki Nilüfer:
A tiém meg csak néz és ácsorog. Mer ugye mi még beleszülettünk "abba", aztán jött a nagy szabadság, meg némi újragondolása az élésnek, most meg nagy általánosságban az van, hogy az sem volt teljes, meg ez is tud ganéságos lenni.
Az igazság pedig MINDIG odaát van:)

No akkor jó 8vágyat:
index.hu/mindekozben/poszt/2017/11/16/ilyen_a_rovarvacsora_ha_egy_meno_sef_csinalja_sult_hangyaval_hintett_garnelarak_fuszeres_vizipoloska_agavekukaccal_felszolgalt_halfalatok/

(he-he-he:DDD)

she_wolf 2017.11.16. 18:55:44

@Fenchurch68:
Akkor mától tegezhetsz, nem bánom:) Én csak 3-mal vagyok...korsabb?, idősebb?, öregebb? (Egyébként pedig nem is, mert én disznóparéj vagyok:P)
Különben is, még 50 sem vagy, igaza van Kumarinak, takonypolc vagy hozzánk képest:D!

Fenchurch68 2017.11.16. 19:46:10

@she_wolf: Ne már, az ötven az új harminc :)

she_wolf 2017.11.16. 20:06:05

@Fenchurch68:
Jaja! Bruttó 30! És akkor még nettósítunk is, okés?;)
De ha visszagondolok, inkább nem erőlködnék ilyennel.

pizzaszeletvágó 2017.11.16. 20:16:09

Mennyi nyaraló van itt a blogkocsmában, ebben a szép őszi időben...! :)

Benikuty 2017.11.16. 20:33:17

@she_wolf: "takonypolc" most nagyon röhögök, bocs! :DD takonypóc lesz az!
@Kumari aki Nilüfer: a mi korosztályunkból is megtanult pl. angolul, ha volt némi kényszer, ne adj Isten motiváció.
Aki pedig az Y generációból megfelelő szintem műveli az oroszt, igen szépen elboldogul vele (főleg, ha mellé még bírja a németet és az angolt is)

she_wolf 2017.11.16. 20:55:24

@Benikuty:
Hűűűűűű... témleg! Leg gőzeleb majd nem felejytem le a zidézőjelet:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.16. 21:05:25

Ma senki nem főzőtt?

Én olyan szuper sült babot rittyentettem, hogy mind a tíz ujjam megnyaltam utána.

Tepsiben sütöttem tagnap előtt krumplit, édesburgonyát és csicsókát, amiből még maradt mára egy adag, de kevésnek ítéltem és ki kellett valamivel pótolni. Eszembe jutott, hogy teszek hozzá babot. Felbontottm egy doboz vegyes bab konzervet, annak felét leve nélkül öszekevertem a sült zöldségekkel, majd serpenyőben kis lángon elkezdtem melegíteni. Közben valami dolgom akadt, és elfeledkezdtem róla, majd amikor eszembe jutott már szépen lepirult, néhol kissé megégett, de szerencsére nem sok. Nagyon jó volt. Főleg a gesztenye, amit még a zöldségek közt sütöttem meg úgy, hogy lehéjazva a zöldégek közé kevertem. A só nagyon jót tett neki, de az ízeket az édesburgonya fogta össze.

pizzaszeletvágó 2017.11.16. 21:13:24

@látjátok feleim szümtükkel: pár szelet marhát lisztbe mártottam, zsíron megpirítottam egy kicsit, majd félretettem egy pároló edénybe, a maradék zsírra hagymát, fokhagymát dobtam, kicsit átpirítottam, kevés mustárral elkevertem, fehér bor hiányában vízzel oldottam a serpenyő tartalmát, azt az anyagot is a pároló lábasba tettem. Felöntöttem kevés vízzel, kapott babérlevelet, törött borsot, zöldborsot, fél citrom levét, később kaprit is. Lassan készre pároltam a húst, rizzsel tálaltam.

pizzaszeletvágó 2017.11.16. 21:28:16

@látjátok feleim szümtükkel: viszont holnap böjtös lesz, ma este becsengetett egy 2 kiló körüli friss ponty a Tisza tóból. Kibeleztem, megpucoltam, holnap halnap. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.16. 21:47:13

@pizzaszeletvágó:

Ez hasonlít ahhoz a hortobágyi aprópecsenyéhez, amit régesrégen Visegrádon ettem. Volt ott hajdanán egy túristaház ahol egy hétig nyaraltunk. Ott főzték és elkértem a renceptet. Nem szeretem különösebben a marhahúst ( kivéve a lábszárpörköltet ), de ezt sokszor megfőztem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.16. 21:51:04

Lett vagy 50 db nagyon szép és nagyon finom datolyaszilvám. Ha tehetitek ültessetek, nincs sok baj vele, szárazságban szereti a vizet, és csak most szedtem le. De még nem ehető, mert ugyan szép sárga, de nem puha. Hidegen tárolom, és egyesével viszem meleg helyiségbe ahol megérik, és olyan puha lesz, mint a paradicsom. Akkoraz igazi. Sokkal finomabbak, mint amit boltban veszek, pedig azokat is szeretem.

Dikusz 2017.11.16. 21:56:42

@Kumari aki Nilüfer: és Korcsmáros Pál volt a rajzművész:)
A mai napig, ha képregényt látok, az ő rajzaihoz hasonlítom őket, ő volt számomra a mérce.
És vessetek a mókusok elé, de nem szerettem a Rejtő-könyveket, többszöri próbálkozásra sem. Viszont az ő tolmácsolásában a kedvencem volt:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.16. 22:37:45

@látjátok feleim szümtükkel: Ezek a takonypolcok ...
Mi viszont példát mutatunk nekik, hogy fognak járni, ha a mi kurunkba érnek: három szép farhát, 3 sárgarépa 1 gyökér és kis karfiolból leves. Két napja azt esszük, és még kitart, míg elmegyek. Mindezt 135Ft+zöldség ára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.16. 22:39:13

@Dikusz: Mókusok elé vetlek! Rejtő kötelező! (Feleségem is a mókusok elé került emiatt.)
Uram, a késemért jöttem.
Hol hagyta?
Valami matrózban.
...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.16. 22:39:58

@she_wolf: Még nem ismeri a te speciális dialektusodat :)))

Tangó Suszter 2017.11.16. 23:50:44

@Fenchurch68: Marisa Sannia-Casa Bianca (1968) Az elmúlt ifj...izé időröl szól a magyar szöveg. Niluferé egy másik változat,de nem reagált./// Akkor szereltem le.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.17. 08:45:32

@Tangó Suszter:

Ez így lett vón tisztességes hsz :
www.youtube.com/watch?v=xIz373-MbcE

Én azért erre sokkal szívesebben emlékszek.:D

www.youtube.com/watch?v=lGIXrziSLCQ

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.17. 08:58:34

@Dikusz:

Igazad van, de csak eccer.:D
A Korcsmáros figurák annyira "élők", és a Rejtő elképzeléséhez igazodók voltak, hogy nekem a regényből készült film nem is teccik, mert nem adja vissza Fülig Jimmy meg a többiek azon karakterét, amit a rajzok tökéletesen megformáltak.

she_wolf 2017.11.17. 09:10:24

@látjátok feleim szümtükkel:
Aki Rejtőt jól akarja megfilmesíteni, annak nagyon fel kell kötnie a gatyáját!:)
Ezért is vagyok úgy az ilyesmivel, hogy amit olvastam, azt nem nézem meg filmen.
Ha filmen láttam először, akkor meg nem tudom már a saját filmemet játszani olvasás közben.

she_wolf 2017.11.17. 09:15:26

@Andrass9:
Nehéz dolog ám az írás. Kész sírás:(
Van egy kommentelő egy másik blogon, aki mindent zárójelez, idézőjelez, csillagoz, számoz, és a jelölt szavakat alább megmagyarázza. A hajam hullik tőle, és élvezhetetlen amit ír, pedig -úgy amúgy- jó humora van.
Én vállalom, hogy belefutok olyanba, aki hülyének (vagy Lenkének, Lankának) gondol, aki meg tudja mi a pálya, az úgyis tudja;)

Fenchurch68 2017.11.17. 10:31:51

@she_wolf: Milyen igazad van ebben a könyv megfilmesítése témában!
Pár kivétel van azért, nekem pl. az Orlando filmváltozata azért tetszett nagyon, mert nem is próbálkozott "sztorimeséléssel", viszont nagyon jól visszaadta a könyv légkörét, hangulatát. Eleve olyan könyveket, amiknek főleg a nyelvi humor a lényege, tök fölösleges megfilmesíteni.

Lenkékkel nem viccelődünk, a legkisebbik lányomat így hívják. Nem gondoltuk át előtte elég alaposan, impulzusdöntés volt :) de nagyon illik hozzá. (Bár szerintem bármelyik névvel lehet csúfolódni, ha valaki elég elszánt, a nővérei nem az eszetlenke, ügyetlenke vonalon mozognak, hanem egyszerűen Margitnak vagy Evettkének szólítják :D)

she_wolf 2017.11.17. 11:21:35

@Fenchurch68:
Ezért szeretem én a keresztnevemet:) Meg szerintem egyébként is szép....
Apukám valamit már sejthetett. A húgom viszont nekem köszönheti a nevét, hallgatom is tőle minden évben, hogy hogy kitoltam vele:D

Dikusz 2017.11.17. 11:45:53

@she_wolf: Addig jó kitolni a húgokkal amíg lehet, mert sz is előfordulhat, hogy a fejünkre nőnek:)

Tangó Suszter 2017.11.17. 11:50:22

@látjátok feleim szümtükkel: Ezen az okos telefonon nem találtam.Egyébként Ambrus.Attila nem is...Kiry ènekelte. Mivel szó volt némi múlt idõrôl gondoltam ide illik.

..

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.17. 12:15:38

@Tangó Suszter:

Az illéssel nincs is gond, a kirível inkább.:(

Egyébént én magam akarok okos lenni, nem a telom.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.17. 12:19:00

@she_wolf:

Kicsit igazad van, de pl. a Háború és Béke mind a két változatban jó volt, meg a könyv is. Dosztojevszkijt pedig csak olvasni érdemes.

Talán egyetlen kivétel az Indul a bakterház, mert annak a filmje mindet felülmúlóan óriási.

Attilajukkaja 2017.11.17. 12:28:06

Miért ódzkodnak nálunk annyian a bárányhústól?
A körülöttünk levő országokban - akármilyen irányba is nézek, - mindenhol népszerű.
Egyszer sütöttem egy nagyobb baráti társaságnak báránycombot Húsvétra. Hárman nem is voltak hajlandóak megkóstolni, mert ... bárány.
De anyukámék is max a birkahúst tartják valódi húsnak, mert ők csak a birkapaprikást ismerik. Egyszer sütöttem nekik is bárányt. Azt mondták, annak semmi íze nem volt. Nyilván a birkahús erős aromáját várták, de nem azt kapták. :o)
Nehéz ügy!

pizzaszeletvágó 2017.11.17. 12:53:51

A Mester és Margarita megfilmesítése, 10 részes orosz TV sorozatként nagyon jól sikerült. 10x50 percben. Ahogy nézi az ember, mintha a könyvet olvasná.

Topy 2017.11.17. 12:59:30

@Attilajukkaja: szvsz rossz a PR-ja, vszeg mert anno kellően sokan beleszaladtak valami brutálisan faggyús birkába

kb. hasonló rossz tapasztaltok lehetnek a háttérben, mint a marhahús címszó alatt (rosszabb esetben borjúhúsként) árult kivénhedt tejelő marha: még mindig egy csomó trükk kering, hogy hogyan kell a marhahúst ehetővé puhaságúvá tenni - hát sehogy, csak ne végelgyengülésben pusztuljon el szegény pára
meg kapni sem nagyon lehet, alig van hentes aki foglalkozik vele, olcsónak sem olcsó, exportra elviszik gyakorlatilag az egészet

she_wolf 2017.11.17. 14:02:50

@Topy:
Nagyon sok igazság van abban, amit mondasz:(
Én pl. még sosem ettem bárányhúsból készült, nekem ízlő ételt. Vagy lehet, hogy csak nekem nem ízlett, ez is benne van a pakliban. De leginkább a szagával volt nekem is bajom. Van valami olyan jellegzetes szaga, amit én nem szeretek. Ettől másnak finom lehet, nekem ezzel sincs bajom:)

she_wolf 2017.11.17. 14:07:30

@látjátok feleim szümtükkel:
Ezeket az igazán vastag mondanivalójú könyveket mostanában nem nagyon olvasgatom, pedig elég rendes könyvtárunk van.
Ha könyvet olvasok, akkor gyakorlatilag addig nem létezem senki számára, amíg a végére nem érek. És mostanában valahogy nem nagyon tudok időt szakítani "értelmesebb" dolgokra, pöstiesen szólva: el vagyok havazva. De azt folyamatosan:)
Gyakran eszembe jut, hogy mit csinálnék, ha 1-2-3 gyerek is igényelné a törődést, és olyankor halmozottan becsülöm meg az anyukákat:)

Dikusz 2017.11.17. 14:38:32

@látjátok feleim szümtükkel: az nem a Nagy-Villámi turistaház volt?

Dikusz 2017.11.17. 14:45:10

@she_wolf: Először a könyvet olvastam, aztán láttam a filmet
(Indul a bakterház). Szerintem a színészek kiválasztása remekül sikerült, jól ellensúlyozta a film hiányosságait. Ha olvasom a könyvet, akkor a színészek alakja ugrik be.
Bendegúz szerepében Olvasztó Imre fantasztikus volt. Folyton-folyvást előjönnek jelenetek (pl Sanyííííí, Sanyikááám, meg: Csicsóóónéénak hááárom lááánya...:)

Attilajukkaja 2017.11.17. 15:04:39

@Topy:
"szvsz rossz a PR-ja, vszeg mert anno kellően sokan beleszaladtak valami brutálisan faggyús birkába"
A birka és a bárány két különböző dolog, ... de lehet, hogy igazad van.

"hasonló rossz tapasztaltok lehetnek a háttérben, mint a marhahús címszó alatt (rosszabb esetben borjúhúsként) árult kivénhedt tejelő marha"
A mi piacunkról egyszer csak eltűnt az egyik hentesgárda. Senki nem tudta, miért. Pár hónap múlva megsúgták, hogy sertést árult borjúhús gyanánt, de lebukott.
Hát igen. :o)

"csak ne végelgyengülésben pusztuljon el szegény pára"
Ez ritkán fordul elő. Egy boldog tehén akár 20 évig is elélhet, de a nagyipari körülmények között tartott, tápon nevelt, folyamatosan fejőgépre kapcsolt tehenek tejhozama 5-6 év múlva lecsökken. Ha begyullad a folyamatos stressz miatt a tőgye, akkor előbb is. Ilyenkor automatikusan mennek a vágóhídra.

"alig van hentes aki foglalkozik vele, olcsónak sem olcsó, exportra elviszik gyakorlatilag az egészet"
Nagyon igaz! A mi piacunkon szinte mindig lehet kapni bárányt , de birkát sehol sem, mert nem kifizetődő. De ahol bárányt kapni, ott is elég drága. :o(

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.17. 17:26:13

@Dikusz:

De pont az volt. Nem tudom most mi van benne, régen nagyon jó kis hely volt. Ott ettem nagyon finom szarvast áfonyával.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.17. 17:28:55

@she_wolf:

Persze, hogy nem ettél még neked íző bárányhúsból készült ételt, mert még nem ettél rántott báránybordát. Igaz, attól nem híznál el, és még csak jól sem laknál, de olyat ennél, aminél talán nincs is finomabb hús a világon.

pizzaszeletvágó 2017.11.17. 17:36:32

@Dikusz: nagyon durva szereposztás volt a filmben, a legjobbak hozták a legjobbat

Kumari aki Nilüfer 2017.11.17. 18:02:59

@Andrass9: Nálunk a szépember nem tudja , mit röhögök Rejtőn, mikor már sokadszor olvasom..Nedudki...:DDD

Kumari aki Nilüfer 2017.11.17. 18:11:26

@pizzaszeletvágó: IGEN!!! Szóról szóra a könyv..nagyon szeretjük, A könyvből kétszer kellett újat venni, szétolvastuk.

de a Tanú jobb filmen, meg a Bakterház.

Én is érzem a bárányon a bárányízt, de minden húsnak van jellegzetes íze, Nekem hátrány, hogy gyerekkoromban sose ettünk, így nem vagyok jól szocializálva a bárányra, de húsvétra olyan báránycomb volt, hogy ihaj, a török recept szerint fűszerezve, most meg a pörkölt, de ettem birkapörköltet, nyaltam a számat, holott évtizedekig meg sem kóstoltam, mert anno belefutottam egy faggyús, számomra büdös pörköltbe, irtózat rágondolni. Amit utóbb ettem, egy nagyon enyhén volt egzotikus, pont annyira, amennyire érdekes volt és finom, semmiképp nem szagos.

she_wolf 2017.11.17. 18:13:05

@Kumari aki Nilüfer:
"...ült, és málnaszőrt ivott. Kavarja ez, vagy nem kavarja?":D

Ne kérdezd melyikből van (talán valamelyik Piszok Alfréd:D), de ha Rejtő szóba kerül, akkor az első szó ami eszembe jut, az a "málnaszőr":)

she_wolf 2017.11.17. 18:14:54

@látjátok feleim szümtükkel:
Egészen biztos, hogy van néhány olyan kaja, amiből még soha nem ettem jól elkészítettet, és ezért nem is próbálkozom vele.
Van helyettük annyi minden más, amit szeretek:)

she_wolf 2017.11.17. 18:15:32

@Benikuty:
Nincs benne semmi ügyesség, csak amennyit írtam. Pont.

she_wolf 2017.11.17. 18:19:43

@Dikusz:
A bakterház nálam is kedvenc film:)
"...a büdös banyája..." Buga Józsi nem szép, de gavallér;)
Egyetlen bajom van nekem a bakterházzal: a "bakter".
Isten (ha van) látja gyönyörűséges lelkem, én azt az embert nem kedvelem:(

Dikusz 2017.11.17. 18:59:25

@pizzaszeletvágó: @Kumari aki Nilüfer: @she_wolf:
Nekem van egy könyvem. Az a címe, hogy: Don Camilló kisvilága. Eszméletlen jó könyv, ugyanúgy mint a Bakterházat, nem lehet megunni, szétröhögi az ember magát rajta. Humorosan megírt, de alapjában véve komoly témájú történetek.

Ezt a könyvet megfilmesítették Terence Hill a főszereplője. Gondolom én, mert megpróbáltam belenézni a tv-sorozatba, de köze nincs a könyvhöz, nem sikerült a film.

Ismeritek a könyvet?

she_wolf 2017.11.17. 19:05:34

@Dikusz:
A filmből láttam valamennyit:)

pizzaszeletvágó 2017.11.17. 19:18:29

@she_wolf: a Wiki szerint eredetileg Bencze Ferenc játszotta volna a baktert, de ő lemondta. Hát nem tudom, elképzelve a két színész karakterét, Koltai lehet mégis a jobb választás.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.17. 19:22:00

Amin még sokat röhögtem, az Badár Sándor:Jappán c. könyve. sírósan röhögős nekem némelyik része

pizzaszeletvágó 2017.11.17. 19:23:35

@Dikusz: Terence Hill? Azt nem a Don Matteo-val kevered? :) A Don Camilo az Fernandel főszereplésével ment, jó régen, én mostanában láttam valahol belőle részt, de nem tetszett.

she_wolf 2017.11.17. 19:46:02

@pizzaszeletvágó:
Sajnos eléggé utálatos tudok lenni:(
Ha egy szereposztásban van valaki akit nem csípek, nem is érdekel az egész. Tudom, hogy emiatt sok jótól eshetek el, de azért így sincs hiányérzetem. Az a szerencsém, hogy már láttam párszor a filmet, mielőtt Koltait lapátra tettem volna.
Ezzel kapcsolatban nyugodtan lehet bárkinek rossz véleménye rólam, nem ütközöm meg rajta. Ez is én vagyok:)

she_wolf 2017.11.17. 19:49:03

@she_wolf:
Nagy buzgóságomban nem néztem, mit linkelek, itt van magyarul is:)
www.youtube.com/watch?v=WVP8QoMmfAo

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.17. 20:28:59

@Tangó Suszter: Sokkal inkább a vacak paradicsommal kell majd valamit kezdenem :) Nincs már Hagyma, hogy védekezzen ... hiányzik.

pizzaszeletvágó 2017.11.17. 20:35:15

@she_wolf: tényleg! 1983. Ez nekem teljesen kimaradt.
hehe, egy droggal bensőséges viszonyt ápoló angol metál énekes nyilatkozta állítólag egyszer, hogy neki teljesen kimaradtak a 80-as évek... hát így jártam :)

Dikusz 2017.11.17. 20:48:56

@pizzaszeletvágó: Bencze Ferencről eszembe jutott, hogy ő volt az a színész, akinek az előadásában hallottam (csakis zugfelvételen láthattam, Tv nem hiszem, hogy leadta a dal szalonképtelensége miatt) azt az örökbecsű számot, aminek az első sora úgy kezdődik, hogy: Nem hiszed el babám...
A kocsma úri népe szerintem ilyet sosenem hallgat:)

Viszont az a szomorú, hogy én az ilyen dalokat, verseket stb meghallok, első hallásra megtanulom, és sosem felejtem el. Ráadásul Bencze Ferenc azt a számot a háttérben énekelte, nem túl jól lehetett hallani...

she_wolf 2017.11.17. 20:53:56

@Dikusz:
Köszi, megkaptam, sokkal okosabb nem lettem, de az nem baj:)
Viszont.... no majd később;)

Dikusz 2017.11.17. 20:54:11

@pizzaszeletvágó: Igazad van, akkor azért nem hasonlított a film a könyvhöz:)))
Viszont nagyon hasonló a történet, rémlik, mintha a könyv lett volna az ötletadó.

Azért gondolom, mert a könyvben a párttitkár kerül elég gyakran összetűzésbe a helyi pappal (a könyv bevezetőjében van szó, hogy az I.világháború korában játszódhatna), nagyon megmosolyogtató történetekkel, tényleg jó kis könyv.

she_wolf 2017.11.17. 21:00:07

@Dikusz:
Ez nem úgy van, hogy "nem megmondtam babám, hogy lyukas a gatyám"?

A "szomorú vasárnap" szintén nem szalonképes verziója megvan?:D
Életem legelső megtanult versikéjét amikor elszavaltam a szüleimnek, anyám elpirult, kifehéredett, és jól letolta az öreget (ti. szüleim idős erdész barátját) hogy hogy taníthatott meg nekem ilyesmit:DDD
Egyébként lövésem sem nagyon volt, hogy mit szavalok olyan nagy odaadással!

Dikusz 2017.11.17. 22:36:49

@she_wolf: De, úgy van:)))
Meg Kazal László énekelte (szintén nem nyilvános felvétel:
........mocorog gatyámban, néha-néha belecsíp......
A "szomorú vasárnap" -ot is ismerem:)

Tangó Suszter 2017.11.18. 06:57:16

@Andrass9: Vajon hazatért vagy ott maradt?

Kumari aki Nilüfer 2017.11.18. 09:58:05

@Andrass9: Hagyma nekem is hiányzik(ebból kiderült az is, hpgy még messze nem írkáltam ide, mikor már lelkesen olvastam a blogot:)

Dikusz 2017.11.18. 11:28:24

@Kumari aki Nilüfer: az említett segédeszközből sem mindegy milyen van, egész, vagy "darabos" :)))

Tangó Suszter 2017.11.18. 11:38:04

@Andrass9: Igen tudom olvasom a Kocsmát. S ül a morgács a házon...

Dikusz 2017.11.18. 13:30:41

@Kumari aki Nilüfer: addig jó, amíg nincs kivehető...

Mariann19 2017.11.18. 13:37:14

@Andrass9:
Andrass!
A múltkor jó tanácsokat adtál a birsalma sajt feldolgozásához.
Hányattatott sorsa után a megdermedt sajtot végső nyughelyére szeretném elhelyezni, de nem tudom hová célszerű
rakni, illetve tárolni, és milyen csomagoló eszközbe tekerjem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.18. 13:44:20

@Mariann19:

Alaposan ki kell szárítani szellős száraz helyen, majd zsírpapírba, sütőpapírba csomagolva szintén szellős helyen lehet tárolni. Régen ha nem jutottak zsírpapírhoz, de volt selyempapír, akkor abba tartották.
Olvastam valahol, hogy ha a birsalmasajtot törlőpapírba tekerjük, akkor látjuk, hogy kellően kiszárdt-e. Ha a papír nedves lesz, akkor még szárítani kell.

Mariann19 2017.11.18. 14:01:38

@látjátok feleim szümtükkel:
Szia!
Úgy néz ki, hogy kellően kiszáradt, kb. a hajdani Elefánt radír állagának felel meg.
Ennek nagyon örülök, mert hosszú út volt ez idáig. Elmondom, hogy azt a tanácsot kaptam, hogy forgatni kell, amíg megdermed. Amikor ezt a fázist többször gyakoroltam, a még folyós részek fogdosása miatt olyan ragacsos voltam, mint egy élő pillanatragasztó.
Most mindegyik adag egy-egy tepsi hátoldalán pihen, és én közben igyekezem mértani alakzatra formálni, 90 fokos szögekre. Miután ez soha nem sikerül, farigcsálok, és az "anyag" vészesen fogy, a súlyállapotom ennek ellenkezőjére alakul. Jelenleg a termetem minden műszaki paramétere szerint Mahatma Ghandi végóráiban lévő súlya és egy gomorgyűrűre váró páciens között mozog, ez elég jó.
Mi lesz ha így haladok?
El is teszem az általad ajánlott ruhába a sajtjaimat, feltetetem jó magasra, mert úgyis tériszonyos vagyok. Probléma megoldva.

Topy 2017.11.18. 15:04:11

@látjátok feleim szümtükkel: akkor elveszne a Don Vito Corleone feeling! :)

Tangó Suszter 2017.11.21. 18:11:09

@Topy: Ez Luca Brasi, csak szeretne olyan lenni mint a Don.