Feleségem egy nagy kupac húsos pulykacsonttal jött haza, hogy jó lesz a kutyának. Sok mindent adok neki, de pulykacomb csontot soha (mondjuk a háztartásunkban pulykacomb tán kétszer fordult elő összesen)! Viszont itt álltam egy rakat húsoscsonttal.
Ha már lúd pulyka, legyen kövér. Gyorsan vettem két pulykaszárnyat, hogy legyen benne még anyag, ne csak a csontok a kis húsokkal rajta. Az új szabályozások szerint azt amúgy se lehet beleszámítani a termék hústartalmába ...
Sok-sok zöldséggel készült:
- 6 pulykacombcsont (kb 1,5 kg)
- 2 pulykaszárny (kb 60 dkg)
- 4 szál sárgarépa
- 3 szál gyökér
- 1/2 karalábé
- 1/2 zeller
- 1,5 vereshagyma
- 1 szál halványítózellerszár
- 3 koktélparadicsom (ez érett éppen)
- 1 cső tv paprika
- 1 szál zellerzöld
- 2 lestyánlevél
- 1/4 kisebb kelkáposztafej
Fűszerek a teatojásban:
- 4 girizd fokhagyma
- 1 nagyobb szerecsendióvirág
- 1 kk feketebors
- 4 szegfübors
- 3 borókabogyó
- 3 szem kardamom megtörve
A húsokat rátettem egy méretre hajtogatott alufólia tálcára, és betoltam a sütőbe a grill alá pirulni. Amíg az ott szoláriumozott, megpucoltam a zöldségeket és felvágtam darabokra. Ahogy a felső oldala megpirult, megfordítottam a húsokat a grill alatt, és kb fél óra múlva kivettem. Ezzel a trükkel nem kell lehabozni a levest (meg az íze is jobb lesz).
A hagymákat külső héjukkal együtt, a felaprított zöldségekkel (a sárgarépa kivételével) egy 4 literes fazékba tettem. A kelkáposztát összekötöztem, ne essen szét. Két fokhagymagirizdet is beletettem a fazékba. A teatojásba további kettőt, de azt héjastul. Végül ment bele a pirított csont és a szárny is.
Felöntöttem a fazekat vízzel, majd feltettem főni.
4 órát főtt lassan, amikor a sárgarépát is hozzáadtam. Ekkor persze megvámoltam a levét alaplének az éppen készülő szegfügombaleveshez. (A gömbölyű üveg nem a levesbe kell!)
Eszméletlen finom leves lett, a szárnyban lévő hús szaftos volt, a csontról is volt mit leszopogatni. Főztem még hozzá csigatésztát, de az első tányért tészta nélkül ettem. Hidegen meg kocsonyává alakult ...
3 napig jártunk rá feleségemmel. Volt, hogy napjában kétszer is, mire elfogyott (az összes zöldséggel, mert az is jó lett).
Azért a kutya a szárnycsontokat megkapta, a macskának egy kis porcogó jutott.