Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Ennek utána kellett néznem. Ez valahol Németországban van, arra gond... (2017.10.24. 13:12) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (67) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Körmös kakas

2017.10.12. 07:00 Waka

Szándékosan nem írtam pörköltet, el akartam kerülni, hogy valamelyik - a Gasztronómiai Akadémiáról ideeső - professzor elmagyarázza, hogy ez miért nem az. Egyébiránt pontosan úgy jártam el, ahogy szoktam, mikor én főzök pörköltet.
Megemlékeztem már a szerencsétlen sorsú, három részre szakadt kakasról. Mármint, hogy három csomagot készítettem a henteléskor, egyet levesnek, egyet - a mellét - szeletnek és egyet pörköltnek. Ez utóbbira került sor a hétvégén. Nyomorult madár a bőre híján igencsak szegényes alapanyag lett volna erre a célra. Egy "pörköltben" igenis legyen valami, amitől cuppanós, ragadós lesz, amitől nem nyílik az ember szája az utolsó falat után. Kézenfekvő lett volna valami bőrös baromfialkatrésszel dúsítani, de lábat nem kaptam, a farhát meg rommá főtt volna, mire a kakas megpuhul. Gondoltam egy merészet és vettem két jókora hátsó körmöt a csarnokban. Az ismerős hentest megkértem, hogy jó apróra csapkodja szét. Úgy okoskodtam, hogy az öreg kakas és a köröm nagyjából egyszerre fő meg. Nem tévedtem nagyot, bár egy ideig úgy nézett ki, hogy a köröm győz, de végül mindkettő megpuhult. Hogy mikor érték be egymást, nem tudom, a finis ugyanis kimaradt.

img_1561.JPG

Hozzávalók:
- 2 kg kakas comb és szárny
- 2 kg sertésköröm
- sertészsír
- pirospaprika
- vöröshagyma
- fokhagyma
- lecsópaprika
- paradicsomlé
- csípős paprika
- fekete bors
- őrölt köménymag
- só

img_1533.JPG

A kakast öreg darabokra vágtam, a zöldféléket megtisztítottam, felaprítottam.

img_1531.JPG

A nem túl apróra vágott hagymát (számoltam vele, hogy lesz ideje szétfőni) a zsíron megdinszteltem.

img_1536.JPG

Beletettem a kakast és lepirítottam.

img_1539.JPG

Megpaprikáztam, felöntöttem a paradicsomlével, hozzáadtam a lecsópaprikát és a fűszereket. Sóztam.

img_1544.JPG

Beletettem a körmöt és felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte.

img_1545.JPG

Kis lángon elkezdtem főzni. Innentől már nemigen lehetett keverni, a lábos rázogatásával (ahogy a bográcsot szoktuk) mozgattam meg néha. Közben kifőztem a nokedlit, összedobtam az uborkasalátát. Nagyjából három óra elteltével meguntam a tétlenkedést, a legkisebbre állítottam a lángot, felöltöztem, aztán elhúztam a kertbe. Visszafelé még a Söröző is útba esett, úgyhogy eléggé későn keveredtem haza. Bő öt órás főzés után az étel éppen készen lett.

img_1550.JPG

Nokedlivel és fokhagymás-tejfölös uborkasalátával tálaltam (ez utóbbi lemaradt a fényképezésnél).

img_1556.JPG

Príma lett. A szaft ízes és sűrű, a hús omlós és cuppanós. Belapátoltam egy jókora tányérral, aztán sziesztáztam egy nagyot.
Estére úgy belekötött a lábosba, hogy az egészet meg kellett melegíteni, hogy szedhessek egy adagot.

190 komment

Címkék: kakas vöröshagyma fokhagyma paradicsomlé csili köménymag pirospaprika feketebors sertészsír sertésköröm lecsópaprika

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1212829262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.13. 23:03:45

@she_wolf:

Kóstoltál már ebből őszibarackból? Próbáld meg, és utána nem kérdezel ilyenenek.

she_wolf 2017.10.13. 23:20:14

@látjátok feleim szümtükkel:
Igen, kóstoltam:( Ezzel együtt nem értem. Mondjuk a madár nem reklamál miatta:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.14. 07:38:23

@she_wolf:

Akkor nem értelek.Főleg a madarat nem.:D

A nálunk válogatnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.14. 08:11:16

@she_wolf: Mer az őszibarack import, a szőlő meg hazai és Soros ...

Kumari 2017.10.14. 09:34:29

Na, az se normális, aki-mint én-kápsztás cvekedkit főz..amíg megpirul a káposzta, kinő a szakállam:(((

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.14. 09:36:21

@Kumari:

Semmi gond, küldünk beretvát. Válogathatsz is a mai modern, és a régi penge közt.

Kumari 2017.10.14. 09:44:08

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm:) ezért már megérte panaszkodni...fődögél(bizsereg ) viszont egy jó marhahúsleves, velős csonttal....

Fenchurch68 2017.10.14. 10:13:09

@látjátok feleim szümtükkel: Ilyenkor mindig hozzá szoktam tenni, hogy "anno, mikor vega voltam..." vagy "vega koromban...", úgyhogy értő olvasás ;)

@pizzaszeletvágó: Nekem akkor sem vallási meggyőződésem volt, hogy harcos vegetariánus vagyok, de ha akkoriban valaki azt mondja, hogy ha lócitromot eszem, kigyógyulok az allergiából, azonnal indultam volna a lovardába :D Aztán mikor minimalizálódtak már éveken át a tünetek, akkor szép óvatosan engedtem vissza minden addig "tiltott" dolgot, és úgy tűnik, jól működik. A koleszterinnel kapcsolatban csak azért vagyok szkeptikus, mert pár évente változik a hivatalos hozzáállás - mikor gyerek voltam, jött pl. az a hiszti ugye, hogy ne együnk vajat, mert attól meghalunk, bezzeg a margarin, meg hogy együnk hús helyett szóját, ezeket az extrudált izéket, mostanra meg egész más lett az álláspont. De én mindig örömmel hallom, ha valaki megismerte a saját szervezetét, és tudja, mi árt és mi használ speciálisan neki, mert az emberek többsége nagyon nem figyel oda magára.

Dikusz 2017.10.14. 11:25:26

@Fenchurch68: de most nem tetted hozzá:)))

A lócitrom evése az allergia(milyen allergia?) kigyógyulása szempontjából tudományos magyarázata a (volt)vegetáriánusok számára a következő:
Mivel a ló-, meg a citrom, vagyis a lócitrom mindkét tábor (vegetáriánusok/húsevők) táplálkozási igényeit kielégíti, így evése mindenki számára felettébb javallott (vagy nem):)))

pizzaszeletvágó 2017.10.14. 11:41:40

@Kumari: ne már, itt is marhahús fő velőscsontal :) És második, igazából sokadik, fogásnak káposztás tésztát terveztem. Tésztagyúrással együtt. :D

@Fenchurch68: ez a lényeg, én se mondtam mást

@Dikusz: figyelj emailt, nemsokára

Kumari 2017.10.14. 11:43:47

@pizzaszeletvágó: Hát meeer a kozmikus rezgések, azok elviszik a gondolatokat ide-oda..alighanem ettől lehet ez:DDDDDDD

pizzaszeletvágó 2017.10.14. 12:05:21

@she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel:

Én már próbáltam azt az őszibarackot. Teniszütővel. Nagyon jól pattan! :D

she_wolf 2017.10.14. 12:14:21

@Andrass9:
Pont ezért nem értem:(
Az importot be köll utaztatni, a hazaiért pedig csak ki kell kűdni a népet a sorok közé, oszt máris vehető, ehető, ízes magyar termék, ami ráadásul igen egészséges (ha nincs semmilyen ellenjavallat).
Túúúúdom, túúúúúdom.... köll a borba, hadd igya a jónép, amíg hülyül, addig sem figyel másra, jól elvan magának a sarokban:(
De bármennyire is öntenék belém a bort, én nem szerettem, sosem is szerettem:P
De a szőlőt szeretem, szeretném, ha nem lenne ilyen mocsok drága (mármint a finomabbja). Jó, értem én, hogy nagy tétel, meg közgazdaságtan, meg miazmás, de emmeg hogy fér össze az egyé'-vegyé' magyar terméket?
Rezsócsökkentés. Ja. Lófax és esti fény:(

she_wolf 2017.10.14. 12:23:29

@Fenchurch68:
"De én mindig örömmel hallom, ha valaki megismerte a saját szervezetét, és tudja, mi árt és mi használ speciálisan neki, mert az emberek többsége nagyon nem figyel oda magára."

No itten van a bölcsesség!;)
A tejjel egyébként ugyanez a cirkusz, meg a zsírral is.
De amíg világ a világ, érdek szülte ellentétek mindig voltak és lesznek. A pénz irányít mindent, ami nem lenne túl nagy baj, ha nem kinyilatkoztatnának egyes "szekták", hanem opciót biztosítanának a jelenlegi tudás alapján.
Ha azt mondanák, hogy választhatod ezt, mert..., viszont ezzel/azzal is számolnod kell. És akkor a fogyasztó a mérlegelés alapján dönt. Ezt így korrektnek tartanám. Ja. Hozok bilit, belelógatni a kezem:)

she_wolf 2017.10.14. 12:35:30

@látjátok feleim szümtükkel:
A madárkám mageleségen és gyümölcsön él, nem hagyta ott a kemény és ízetlen őszibarackot, sőt, kifejezetten örömmel eszi:)
Minden gyümölcsöt szeret az almán kívül. Jó, ez a "minden" gyümölcs természetesen nem az összes létező gyümölcs, csak amit mi is megveszünk magunknak.
Nagy kedvence a szőlő és a banán, a citrusokért nincs oda meg vissza:)
És a dió! Az mehetne neki vég nélkül:D Nekünk is;)
Te, hogy a környékünkön milyen pazarló népek élnek!?
Nincs ház ami előtt, vagy aminek a kertjében ne lenne néhány diófa. Valamelyik nap jövök haza boltból, és ahogy lassan gördülök a hátsó úton, mintha géppuska szól volna a járgány alvázában. Tömegével a lehullott dió, én meg a cserbenhagyásos gázolás bűntettét követtem el.
Nem tudom bótban hogyért mérik a diót, de úgy tűnik, nagyon burzsuj környéken lakom, ha senkit nem érdekel hogy begyűjtse.
Majd riadóztatom a kedvenc kamaszaimat;)

she_wolf 2017.10.14. 12:40:20

@Kumari:
Ha látsz a kapud előtt egy ágrólszakadt banyát remegő fejjel, adsz neki egy papírtányérnyi cvekedlit?
Mert akkor megyek sminkelni, padlásra ruhát válogatni:D Utálom a káposztás tésztát, mert irdatlan mennyiséget el tudok tüntetni belőle. Egy olyan ember, aki egyébként gyerekadagokat eszik, és nem is mindennap!

she_wolf 2017.10.14. 12:41:36

@pizzaszeletvágó:
Meg sem kell ütni, hogy vásárlás után már 2 nappal gepárdfoltossá váljon:(

pizzaszeletvágó 2017.10.14. 13:21:35

@she_wolf: 10 éves sem volt a fiam, kizavartam a házból, ugyanilyen napos októberi hétvégén, kezében egy nagy vödörrel, összeszedni a diót, ami félig az utcára is hullott. Egy óra múlva jön vissza, üres vödörrel. Mielőtt kérdezhettem volna bármit, veszi elő az ezrest a zsebéből, ennyiért eladta a túloldali szomszédnak. :)

Fenchurch68 2017.10.14. 13:30:15

@Dikusz: "nekem makrobiotikus, vegán meg ketogén időszakban is..." :) Persze ezt lehetne úgy is érteni, hogy most épp valamelyikben tartózkodom :D

Parlagfű, 18 éves koromtól, szezonban egy hónap ülve (nem)alvás, begyulladt szem, asztma jellegű tünetek. Most elég durva volt az idei szezon, minden reggel ki kellett fújnom kétszer az orrom.

@pizzaszeletvágó: A fiad zseniális :) Mindennapos sétánk útvonalán van vagy 30 diófa, első évben még gátlásaim voltak, hogy fölszedjem a hullott diót, aztán láttam, hogy a tulajdonosokat nem érdekli, azóta ebből van a karácsonyi diótorta. Tavaly olyan három kilónyi jött össze, pucolt állapotban.

Kumari 2017.10.14. 13:43:55

@she_wolf: Figy, ez borzalmas, a káposztás kockát azért SEM főzöm gyakran, mert gyakorlatikag nem lehet eleget enni belőle...én még a rántottával vagyok így!:)

Kumari 2017.10.14. 13:46:08

Hozzánk jöhet bárki az Udvarba, annyi diónk van, mint a rosseb:) Eddig négy zsákkL SZEdtünk fel , felében töri meg egy néni, de nem fog rosszul járni.És még potyog!!!!

she_wolf 2017.10.14. 13:53:17

@pizzaszeletvágó:
Hiába, üzletembernek születni kell:)

@Fenchurch68:
Nekem begyűjtő bérmunkásaim vannak, nagytőkés vagyok:P
Neeeem...:D
Van egy "patronált" kamaszunk. Ismerős család gyereke, értelmes, illemtudó, dacára a családi környezetnek teljesen normális gondolkodású. Ha bármit meg kell javítani, akkor a férjem megbütyköli neki, közben tanítgatja. Én a tanulásban segítek neki, amiben tudok. Ő pedig "melóval" hálálja meg, amiért természetesen anyagi ellentételezés is jár, hogy neve legyen a gyereknek:)
Mivel az én korpuszom eléggé leharcolt már, őt szoktam megkérni, hogyha kedve és ideje van, gyűjtögessen nekem, vagy segítsen ebben-abban, mindketten jól járunk.
Amikor reggelente már dióillatú az egész környék, akkor szoktam riadóztatni, olykor még tisztítani is segít, azért már kaja is jár neki:)

she_wolf 2017.10.14. 14:13:48

@Kumari:
Nagy örömömre jól tűri a fagyasztást:) Pedig első alkalommal tartottam tőle, hogy mi lesz a tésztából, de igazából egyáltalán nem vállalhatatlan, ha este kiveszem a fagyiból és a sima hűtő legalsó polcára deportálom. Szépen, lassan felenged, és lehet melegíteni anélkül, hogy trutyi lenne belőle.
Jól megborsozva (az uram meg még jól megszórja kristálycukorral!) igazán finom étek, és gyakorlatilag semmi időt nem igényel, lehet mást csinálni:)

Kumari 2017.10.14. 14:53:48

@she_wolf: Hát, amíg a káposzta pirul, addig résen kell lenni:) Fagyasztani nem szoktam, mert képes vagyok több napig is enni, az ebédet itthonról viszem a dolgozóba, mindig úgy főzök, hogy szerdáig kitartson. Nem vagyok annyira érzékeny lélek, hogy ne enném meg a melegített maradékot.

pizzaszeletvágó 2017.10.14. 14:59:30

@Fenchurch68: @she_wolf:

Orvos lett a fiam. Hiába volt érzéke a kereskedelemhez, az éhezést választotta... bele sem tudtam szólni.

Persze, azok a szomszédok meg, akik megvették tőle a diót, mindig is unokájukként kezelték a srácot, ők tíz+ évvel idősebbek nálunk, de az első unokájuk még most ment felső tagozatba általános iskolában.

she_wolf 2017.10.14. 15:31:22

@pizzaszeletvágó:
Doki a gyerek? Szép pálya de nem irigylem sem őt, sem téged/titeket:(
(Édes Istenem, add, hogy neurológus legyen, és Pest-megyében rendeljen....vagy legalább szemész:))

Dió. Hogy rohadna meg a helyi önkormányzat, meg az elődje! Elsíbolták a kertünk hátsó részét, pont ahol nagyszemű, papírhéjú diót adó fánk volt:(
Egyébként érdekes, hogy mennyivel másabb a különféle diók különböző és mindig más arányú keverékének az íze pl. egy sütiben, vagy tortakrémben:)
Vagy csak én képzelem ezt be?

she_wolf 2017.10.14. 15:35:11

@Kumari:
Te is karamellizálsz alá cukrot?
A melegített maradékkal általában nincs túl sok bajom, de van kaja, ami kiengedés és melegítés után úgy néz ki, mint amit már egyszer megettek. Ahhoz nem szok gusztusom lenni:) Viszont a kutyák kajáját fel lehet turbózni vele:D
Nem, nem moslékon tartom az ebeket még mielőtt....

pizzaszeletvágó 2017.10.14. 17:01:26

@Dikusz: E-mail! Önnek legalább egy új üzenete érkezett! :)

Waka 2017.10.14. 18:00:42

Köszönök szépen!
@Andrass9: Köszönöm, közben a muriban előkerült a poszt, és valaki felolvasta a nagyérdemű legnagyobb derültségére, miközben az említett kolléga ette a pizzát, amit sütöttem neki. :D
Rendben lezajlott az esemény. Volt segítség, kettő is, igaz félidőben az egyik elvitte a másikat a balesetire, mert uborkaszelés közben lenyisszantott vagy fél centit a kisujjából a V-Gyulával. Mostantól a szerszám neve A-Gyula lesz, a sérülés emlékére.
Éjféltájt már itthon is voltam, gyalogszerrel jöttem, de legalább kiszellőzött a fejem egy kicsit.

Kumari 2017.10.14. 18:01:29

@she_wolf: Nem, nem képzeled..négy fánk van, (meg pár növendék, mert mi semmit se ölünk ki:DD) és mindnek más ízű a termése. A legjobb ízű az, ami nem nemesített, az csak úgy kinőtt még az előző kertünkben, ahol közel s távol nem volt diófa..madár hozta valahonnan.Áthoztuk ide a kertbe, és szépen felnőtt.

Waka 2017.10.14. 18:01:41

Ja, és most először sok lett az étel, bőven tudtak csomagolni az utolsónak távozók.

Kumari 2017.10.14. 18:02:16

@she_wolf: Hát hogyne karamellizálnék alá egy kis cukrot:)))naná!

Kumari 2017.10.14. 18:04:49

@she_wolf: Nekem is van lefagyaszatva étel, elsősorban sültek és pörköltfélék, de olykor leves is ( a káposztás paszuly és a gulyás nagyon jól kibírja). De jártam már úgy, hogy kiolvadt, kidobtam.

pizzaszeletvágó 2017.10.14. 18:12:07

@Waka: A V-gyalu és az A-gyalu között nincs nagy különbség. Csak fordítva kell tartani. :) Miért adsz ilyen veszélyes szerszámokat a kezükbe? :) Biztos használati utasítás, és az abból letett munkavédelmi vizsga nélkül engedted őket dolgozni. :)

she_wolf 2017.10.14. 18:27:42

@pizzaszeletvágó:
Munkavédelem:)
Erről mindig az egyik nagyon jó humorú tanárom jutott eszembe, aki munkavédelmet tanított nekünk. Az nem fért a fejébe, hogy miért "munkavédelem", miért nem munkásvédelem:)
Nagy igazsága szerint nem a munkát kell védeni, megvédi az saját magát -elsősorban a béna, kezdő melóstól:D Hanem a munkást! Az igenis védelemre szorul, meglátja a rahedli melót, és képes inkább kárt okozni magában:)

(Szösszemény: az IGNIS szerintem az "igenis" elgépeléséből alakult ki, és valakinek megteccett. Kocsi kell? Ig(e)nis! Akkó az lesz:))

she_wolf 2017.10.14. 18:32:47

@Kumari:
Nekünk is csak amolyan madárlátta fáink vannak:) Már csak kettő -és fél. Én meg attól, hogy még egyszer valaki idejön telekszabászatra, és szekercét állítok a fejébe!
Mondanom sem kell, hogy az mind a régi tanács kavarása a Sasaddal, majd később az önkormányzattal. Merthogy fölöttünk elviekben véderdő volt, csak azt is kiparcellázták és belterületbe vonták, hogy a bőr hűlne rájuk:(

Fenchurch68 2017.10.14. 20:00:51

@she_wolf: Ahogy az ablakból elnézem szegény közmunkásokat itt a parkban, azokon munka elleni védőruházat van...

@Kumari: Én ha egyszer nekiállok káposztát pirítani, akkor már egészen sokat, és kétfős adagokban lefagyasztom, teljesen oké egy jó cvekkedlihez felengedve.

(Most, hogy ilyen takonykóros vagyok, nem bírom lenyelni a brutál méretű C-vitamint, úgyhogy napi fél kiló nyers savanyú káposzta hozzáreszelt 1 céklával a rendszeres adagom, édesem csak akkor nézett rám furcsán, mikor a vadashoz is azt ettem. Valamint tájékoztatom a kedves hölgy-törzsvendégeket, hogy a leve kiváló arclemosó.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.14. 20:37:29

@Fenchurch68: Arclemosó vagy akármi ... Feleségem begyűjtött egy gyümölcscentrifugát (volt nekünk eddig is, de azt csak ipari méretekben volt célszerű használni :)
Aszongya, hogy neki kell reggelire frissen csavart cékla és répalé. Nem jó, ha este kifacsarok neki kétnapit...
A harmadát bírta meginni reggel a frissen facsart 1 pohárnak :)
Volt már ilyen dilije, akkor minden nap csavartam neki alma, cékla, répalét. Kb két hétig itta, aztán ... nem is tudom, mi tortént :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.14. 20:39:24

@Fenchurch68: A nagylyánynak szoktam lefagyasztani 10 adaggal, mert neki nincs ideje megcsinálni, viszont imádja. Nagyon boldog volt a vákumfagyasztott májgombóccal: csak ki kell nyomni a zacskóból a levesbe. Most is megyek főzni!!! ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.14. 20:42:21

OFF/
Beraktam a hordóba a káposztát savanyítani! Nem volt elég, el kellett rohannom még két fej káposztát venni :)
Barátunktól, akinek dílere van, kaptam tormát, mert nem volt reggel a kispiacon, ezért hozott nekem a Fény utcából. Utolsó pillanatban dugdostam bele a káposztába :)
/OFF

Dikusz 2017.10.14. 20:47:54

@Kumari: énmegyekénmegyek diót szedni:))),

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.14. 20:56:32

@Dikusz: Csalóka dolog ez a "diószedés"! Ha ismeretlen fa alól szedsz, nagyon rosszul is járhatsz. Pl. olyan a fa, aminek nagy, vékonyhéjú a termése - értelemszerűen vonz, hogy felszedd. Csakhogy az ilyen dió max egy hónapig áll el, és rengeteg fertőzést képes bevinni a többi diódba.
Van olyan is, amelyik eleve tele van moly kukaccl, de azt szintén csak később fedezed fel (mondjuk a lisztben...)
Évek óta próbálom a feleségemet lebeszélni arról, hogy az utcán diót szedjen. Van két fánk, terem az eleget, és ismerjük. Talán idén már hallgat rám (persze: az elhagyott kerteket kiárusította a tanács, azonnal kivágtak minden fát)...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.14. 21:01:17

Süttem gyorsan 20 palacsintát, mert feleségem főzött darálthúsból pörköltet, hogy készít pagoda karfiolt lerakva. Nos ... én azt nem eszem, ahogy a brokkolit sem. Így a megoldás egy hortobányi lett. Azért a feleségem is kapott 4 sajtos-tejfeles palacsintát :)
Node miért hoztam ezt fel? Én már régóta ghí-vel sütöm a palacsintát. Ilyenkor a kezem is vajas lesz, és olyan fantasztikus az illata, hogy még!!! Most is azt szimatolom :)))

she_wolf 2017.10.14. 21:11:47

@Fenchurch68:
Ez itt nem a reklám helye, de Cetebe.
Mikrobájológus barátunk már akkor mesélt róla, amikor sok-sok évvel ezelőtt még összejártunk, ami azt jelenti, hogy '96 előtt.
Gábor pedig amolyan a kákán is csomót kereső krapek, éppen ezért gyakran fárasztó, mint egy vödör vizes homok:D
Szóval ő dicsérte, de azt mondta, hogy azért nem enné nyakló nélkül, csak támogatásul, ha szükséges (hoszasan elhúzódó, szutykos idő, köd, egyebek).
De egyébként meg C vitaminos cuccokat enni, inni, az nagyon jó:)

"Sok gyümölcs és zöldség számít gazdag C-vitamin-forrásnak. Ilyen az édes piros paprika, a petrezselyem, a brokkoli, a karfiol, az eper, a mustárlevél, a papaya, a grapefruit, a kivi, a narancs, a dinnye, a káposzta, a paradicsom, a málna, a zeller, a spenót, az ananász, a mandarin, a zöldcitrom, az áfonya vagy a guava.
..........
További élelmiszerek, amelyek jó C-vitamin-források lehetnek: bazsalikom, Cayenne-bors, sárgarépa, fokhagyma, sárgabarack, édesburgonya, szilva, borsó, hagyma, oregánó, banán, alma, cékla, shiitake gomba, körte, szőlő, avokádó, mangó, retek."

/Forrás: gyogyszernelkul.com/magas-c-vitamin-tartalmu-elelmiszerek/

Tessék gyógyulni, jobbulást!:)

"Valamint tájékoztatom a kedves hölgy-törzsvendégeket, hogy a leve kiváló arclemosó."
A céklalé? No azt még nem próbáltam:) És akkor lemoshatatlanul veresképű leszek?

Dikusz 2017.10.14. 21:17:45

@pizzaszeletvágó: Most értem haza, elolvastam az emilt, válaszoltam is rá:)

she_wolf 2017.10.14. 21:22:17

@Andrass9:
Valami ilyesmi pletyka járja:) Mondanám, hogy én volvómán vagyok, de szerény anyagi helyzetem csak Opelt enged meg. És félek, mint Makó Jeruzsálemtől, hogy a fhanszoák mit fognak belőle csinálni:(
Mondtam már az uramnak, hogy meneküljünk előre, most vegyünk egy 3-4 éves eredeti Opelt (amivel járunk, az év végén lesz 12, tán még valami pízt is kapunk érte), oszt azzal kihúzzuk a kerekesszékes állapotig.
A Volvo meg a kínaiaké, hát mi folyik ebben a világban?:(((

Dikusz 2017.10.14. 21:26:58

@Fenchurch68: mármint a vadasnak a leve kiváló arclemosó?:)

Mondjuk, ha én savanyúkáposztát ennék pár napig, akkor a lakás legkisebb helységét látogatnám igen gyakran. Sokáig azt hittem, hogy a savanyúkáposzta leve az egyetlen bio tisztítókúra számomra, de mint nemrégen kiderült nem csak az...

Szerintem is jó módszer, ahogy te csinálod, a lepirított káposztát mélyhűteni. Bár én ettem már úgy káposztástésztát, túrósat is, hogy épp a tészta maradt ki belőle:)

she_wolf 2017.10.14. 21:30:39

@Andrass9:
Én az idegen diókkal is azt csinálom, hogy megtisztítom, és zacsiban megy a fagyasztóba. Mindig csak annyit veszek ki, amennyi éppen kell. De egyébként törés közben valóban van évente változó mennyiségű molyos, meg tekergőzik is benne már valami állatka, és olyan is akad, aminek a bele középen olyan nem bizalomgerjesztően barna, az is megy a kukába. Illetve van a teraszon egy öntöttvas izé, aminek a felépítménye egy tartály volt (vízmelegítő henger), és azt az aljat használjuk néha roston sütéshez. No én abba belerámolom a dió hulladékát, és alágyújtok. Van egy illata:)

she_wolf 2017.10.14. 21:33:36

@Dikusz:
A párolt káposztát tulajdonképpen kezdettől fogva részben lefagyasztom, csak a kész étellel voltam úgy, hogy nem tudtam, milyen lesz kiolvasztás után. De úgy is működik a dolog:)

Dikusz 2017.10.14. 21:42:24

@Andrass9: a vákumfagyasztott májgombóc az az inverz módom szuvidálást jelenti?:)))

Az ismert diófák termésével sem mehet biztosra az ember. Barátom Bazsiban levő kertjében van egy ősöreg diófa. Nem tudom mi lehet a fával, de a dióbél -mindegyik- fekete belül. A többi gyümölcsfa: körte, alma, birsalma, őszibarackfa, cseresznye termésének kesernyés mellékíze van, az itt őshonos szelídgesztenyefa termése meg kukacos. Nem tudom, mi lehet az oka, az viszont igaz, hogy mindegyik fa elöregedett már.

Dikusz 2017.10.14. 21:47:21

@Andrass9: egyetlen egy árva palacsinta sem maradt? Még az is elég lenne nekem, valami csak kerülne bele (kakaó, lekvár) :)))

Dikusz 2017.10.14. 21:51:57

@she_wolf: párolt káposztát én is fagyasztottam már le, finom volt a felengedés után is. A káposztás cvekedlihez szánt igen jól lepirított káposztát viszont még nem próbáltam mélyhűteni, addig nem jutott az étel, előbb elfogyott:)

Fenchurch68 2017.10.14. 22:16:32

@she_wolf: Hogy ez nem jutott eszembe, pedig a cetebét annak idején a gyerekeknek is adagoltuk a kapszulája nélkül (dokinéni mondta, hogy nyugodtan, tiszta smarties életérzés, csak a bélben olvad, nem a kezedben :)
Sajnos itt a környékbeli három patikában nem hajlandóak aszkorbinsavat kiadni, messzebbre meg pillanatnyilag nem megyek. (Próbálkoztam, felmentünk ma gyönyörű időben a hegyre, kb. a huszadik percben már kacsára leizzadtam, pedig nekem szaunában is kell egy óra, most sokkal jobban is vagyok. Ennek örömére megettem egy doboz füstölt sprotnit, épp azon gondolkodom, hogy kibontsam-e a másikat. Ez azért hírértékű, mert ha a takony miatt nem érzem az ízeket, akkor pár napig inkább nem eszem.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.14. 22:17:50

@Dikusz: Maradt három és van lekvár is :) Fénypost küld!

pizzaszeletvágó 2017.10.14. 22:27:31

@she_wolf: én cserépkályhában égetem a diópucolás utáni maradékot, ég mint a zsír...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.14. 22:35:44

@pizzaszeletvágó: Én meg a tűzrakóra teszem, és a bográcsoláshoz jó nagy lángot ad (halászléhez ideális!)

pizzaszeletvágó 2017.10.14. 22:41:07

@Andrass9: nálam is kikotorja a kéményt egyúttal! :D

she_wolf 2017.10.14. 22:55:43

@Fenchurch68:
A nem evés még nem akkora tragédia (remélem), de folyadékbevitel legyen bőségesen! És ha szereted, lehet, akkor meleg (nem forró) citromos tea, ami jól megdolgoztatja a vesét is, kedvedre izzadhatsz is tőle, és a citrom a sprotnival is haver:)
És lehet aztán különféle gyümölcsöket, zöldségeket házasítani, turmixolni, és inni, inni, inni....
Apósom nem volt egy gyépés ember, mégis csak nagy nehezen értette meg, amit mindig papoltam neki a C vitaminról, pedig annyira egyszerű az egész.
Én azért késő nyáron, kora ősszel elkezdek rákészülni a pocsékabb időre:)

she_wolf 2017.10.14. 22:59:28

@Fenchurch68:
Oszt mér' nem adnak aszkorbinsavat?

she_wolf 2017.10.14. 23:01:38

@pizzaszeletvágó:
Jól felhevíti a cserepet, és ha jó a kályha, akkor sokáig adja le a hőt. Tuti:)

she_wolf 2017.10.14. 23:41:11

No ilyet fogok csinálni:
femina.hu/recept/karfiolkrokett-recept/

Imádom a karfiolt, a ropogósra sütött cuccokat még jobban, és mivel sütőben sül minimális zsiradékkal és még liszt sincs benne (jó, zsemlemorzsa, na puffneki:D)..... nyami!:)

Dikusz 2017.10.14. 23:48:23

@Andrass9: Nagyon köszönöm, nyitom is az ablakot:)

she_wolf 2017.10.15. 00:17:27

@Dikusz:
Miből gondolod, hogy tányérostul küldi? Lehet, hogy csak megkeni lekkárral a palacsintát, és feltekerés nélkül szélnek ereszti a hamit, az meg elvitorlázik hozzád. Ha van egy kis humorérzéke, akkor rája formájút süt:)
És akkor a palacsinta a lekkáros felével szépen feltapad az ablakra, és szépen, lassan elkezd lecsúszni rajta. Na?:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 09:50:11

@she_wolf: b+ :)))) Leköptem a képernyőt (vizuális típus vagyok).

Fenchurch68 2017.10.15. 11:25:08

@she_wolf: Változott pár éve egy jogszabály, és gyógyszeralapanyagnak minősülő cuccokból csak limitált mennyiséget adhatnak ki, ez az aszkorbinsavnál 10 g, de itt a környéken belső utasításra hivatkozva ennyit sem adnak ki, ígyjártam. Ha drága soktornyos szülőfalumban járok, ott van aszkorbinsav- és kakaóvaj-díler az anyám által sokat látogatott patikában, de most legközelebb csak karácsony táján tervezek menni.

Dikusz 2017.10.15. 12:12:23

@she_wolf: @Andrass9: én is vizuális típus vagyok:)))
Elképzelem, hogy kitárt ablakkal várom a lekvárral megkent palacsintát (miközben a nyomorult büdösbogárpoloskákat hessegetem). A nyitott ablakon keresztül pedig az arcomon szemközt talál András rájaformájúra alakított szárnyaspalacsintája:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 12:17:14

@Fenchurch68: Pont azt akartam mondani, hogy nálunk a patikában 50g-os kiszerelésben lehet kapni. Nyáron, amikor szörpöt csinálok, mindig felütöm úgy, hogy 100 mg jusson egy adagba :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 12:17:49

@Dikusz: A kabaré az, hogy néhány palacsinta tényleg rájaformájú volt :)

she_wolf 2017.10.15. 12:44:42

@Fenchurch68:
Nem vagyok szélsőséges (na jó, néhány dologban nem ismerek árnyalatokat:D), de amennyiben van rá lehetőség, inkább gyümölcs-zöldség segítségével juss hozzá a szükséges C-vitaminhoz. Nem azért, mert gyíkemberek dolgoznak a patikákban, hanem azért, mert barátságosabbak a szervezettel. Sokaknak évek múltán veseproblémát okoz a szintetikus C-vitamin.
A Cetebe azért másabb egy kicsit, mert nem egy nagyobb dózisban lököd meg a szervezetedet a cuccal (amiből így a felesleg ürül is rövid időn belül) hanem folyamatosan egyenlő és a kellő szintet biztosítja az ember számára azáltal, hogy retard.
Bár attól, hogy sporadikusan patikai aszkorbinsavval segítesz magadon, még nem megy tönkre a veséd -remélhetőleg:D

Mondd meg anyukádnak, hogy kezdjen el spejzolni neked, és karácsonyra kis piros masnival átkötve meg is lesz a speckó ajcsi:D

she_wolf 2017.10.15. 12:53:54

@Andrass9: @Dikusz:
Sajnálom:) Én is az vagyok, úgyhogy tudom, mekkora istenverése ez:D
Talán ezért lehet, hogy amit könyvben elolvasok, nem nézem meg filmen (borítékolt csalódás), amit pedig filmen hamarabb láttam, azt nem veszem meg könyvben (óhatatlanul is befolyásol a korábbi vizuális élmény).
Ráadásul Dikuszt IRL is ismerem, úgyhogy elképzeltem a szitut:D

she_wolf 2017.10.15. 12:56:37

@Fenchurch68:
Bár azt írja, hogy jelenleg nem rendelhető, de találtam neked egy ilyet, talán érdemes rápróbálkoznod egy telefon erejéig:
bionagyker.com/termek/szafi-fitt-aszkorbinsav-c-vitamin-500g/

Fenchurch68 2017.10.15. 13:57:45

@she_wolf: Úgy lesz, anyám úgyis törzsvendég a patikában (szerencsére nem saját jogon).

Szafiék lisztjeit használom, eszembe se jutott, hogy ott próbálkozzak, köszi!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 14:00:44

@Fenchurch68: Pékipari segédanyag!!! E300 néven is ismert :)

Dikusz 2017.10.15. 15:18:23

@she_wolf: előbb rátaláltál hol lehet kapni, mint én.

@Fenchurch68: olyan céget találtam BioEgészség Biobolt néven, amelyiknek 4 üzlete van Budapesten, ott is kapható.
Eszembe jutott az is, hogy nekem van olyan 250 gr-os citromsav csomagom, amit még az ALDI-ban vettem, de nem most, hanem pár évvel ezelőtt, de láttam már a Sparban is.

she_wolf 2017.10.15. 15:47:46

@Waka:
Dicső harci sérülését szerző, és vérét áldozó ismerősöd jól van?
Néha lereszelem az ujjam végét (vagy éppen megvágom), és annál idegesítőbb sérülés kevés van:(
Amikor egyébként semmi komoly baj nincs, csak ne kéne bármihez is hozzányúlni.
Külön öröm ez káposzta reszelésekor, amikor be is kell sózni a káposztát, majd a sós lét kicsavarni belőle. Szókincsem olyankor a sokadik hatványra emelődik:)

she_wolf 2017.10.15. 15:50:48

@Dikusz:
Nem verseny ez:)
Itt kotlok, "ingatlanozok", és közben az inkvizítorok egykori módszereit tanulmányozom.

Dikusz 2017.10.15. 15:59:02

@she_wolf: tényleg nem az, csak első látásra azt hittem, hogy ugyanazt a céget találtuk meg_)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 16:11:09

@Dikusz: Citromsavat majd mindenhol kapsz, de az nem aszkorbinsav ...

Dikusz 2017.10.15. 16:36:23

@Andrass9: erre mondják azt: ha csendben maradtam volna, okosabb maradtam volna...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 16:53:13

@Dikusz: Nem baj az! Tévedni emberi dolog, mondta a sündisznó ...
Csak, hogy gondold, hogy a citromsav a C vitamin. Ahhoz túl sok van belőle a citromban :)

Waka 2017.10.15. 17:49:48

@she_wolf: Este még elment színházba, aztán jött vissza a félretett kajáért. Hatalmas pólyababa az ujján, vigyorgott, mint a tejbe tök. Mellesleg amolyan pechvogel, de nevetve viseli. :)

Kumari 2017.10.15. 18:07:31

@Andrass9: Mi nem permetezünk, volt olyan év, hogy alig egy almáséáda dió volt a 4 hatalmas fáról, lehullott zöld burokban..illetve rászikkadt, és ,egromlott a dió. Idán meg gyönyörű egészséges és sok termés van. és van vékony héju, és vastagabb héju is. Kibontás után kicsit szikkasztom(pár hétig kiterítve szárad egy asztalon). aztán bezacskózom, és fagyasztóban tárolom. Van négy éves fagyasztott csomag is, kutya baja, ha kiszedem, cukorral vegyítve darálom, úgy fagyottan, vagy ha darabos kell, kicsit megpirítom egy serpenyőben.
De leginkább elosztogatom:) Sokan kapják Mikulásra.

Kumari 2017.10.15. 18:15:10

Annyit írtatok, hogy ihaj!!
De: a pagodakarfiol annyira szép, nem is értem, hogyan lehet nem szeretni???és a brokkolit hogyan???

Fenchurch68 2017.10.15. 18:34:39

@Dikusz: Nem baj, mert citromsavra is folyamatosan szükségem van a mosogatógép miatt :)
De mondd már, ha azt eszem nagykanállal az aszkorbinsav helyett, legfeljebb nem lesz annyira őszinte a mosolyom.

she_wolf 2017.10.15. 18:47:46

@Waka:
Elképzelem, ahogy tapsol, és közben sziszegek helyette:)
Barátnőm meglehetős korú fia ilyen születetten szerencsétlen, velünk röhög saját magán. Utána kellett néznem hogy mi az a "pechvogel", és rögtön ő jutott eszembe:)

Dikusz 2017.10.15. 18:53:09

@Andrass9: @Fenchurch68: a két fogalmat valóban kevertem, mint majom a házicérnát:)))

Az a cég, amelyiket említettem, annak az üzleteiben aszkorbinsav kapható. Kár volt belekevernem az Aldit, Lidlit, Spart stb-t, mert náluk tényleg citromsav van a polcon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.16. 20:30:23

@Kumari: Ilyenkor elgondolkodom: Mekkora fagyasztójuk van az ilyen embereknek? Nekünk kettőnkre van kb 300 liter, oszt semmire sem elég. Te meg képes vagy diót!!!! lefagyasztani????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.16. 20:35:07

@Andrass9: Hogy értsd az értetlenkedésemet: Nekem évente lejön a két fáról kb 100 kiló. +- 20 kiló az időjárás függvényében. Nagyjából elfogy a következő szezonig, azaz a fagyasztó 1/3-a lenne tele a dióval.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.16. 20:37:09

@Kumari: Ami meg a "nem permetezünk" megjegyzést illeti. Én nem büszkélkednék vele ... persze mindannyian mások vagyunk.

she_wolf 2017.10.16. 20:52:44

@Andrass9:
Csss... nekünk 3 db normál hűtőszekrényünk van kis ficak fagyasztó rekesszel, plusz egy fagyasztószekrény (Whirlpool alul 3 fiók, fölötte 5 polc,linkelném, ha találnék róla képet -biztos van valahol) úgy, hogy nem kóser konyhát viszek, és zöldségek nincsenek benne, legfeljebb gyümölcs. A sima hűtők mindegyike Lehel, de lassan már kukaérettek lesznek:(

she_wolf 2017.10.16. 21:08:19

@látjátok feleim szümtükkel:
Indiában már szentté kiáltották volna ki:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.17. 10:58:05

@Andrass9: Hát az úúúgy van, hogy van egy fagyasztószekrény, hatfiókos, litert ne kérdezz. Annak van mirelit zöldséges, húsos, főtt kajás és diós részlege:) meg van egy kombi hűtő. annak is van 3 fiókos fagyasztója, abban van friss zöldek fagyasztója(kapor petrezselyem és társai,sült padlizsán, párolt káposzta, megyebeke), meg van a jégkockás fagyis fiók, meg a maradék egy fiókban olyanok, amik a szekrényben nem férnek el.

De a diót szétosztogatom, nagy a család:DD Annyi marad, ami nekünk saccra kell egy évre, némi flódni, zserbó, egyéb úri huncutság céljára.