Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Lassan párolt oldalas szilvával és gombával

2017.09.27. 07:00 Andrass9

Keresgéltem valami húst a csodahüttőben, amikor rábukkantam egy csomagra, ami nem volt ismerős. Filctollal "Oldalas" volt ráírva, de semmi más azonosítót nem találtam. Sebaj, ezt fogom elkészíteni.

29.jpg

Azután a csomag belsejében lelt egyéb árulkodó nyomok alapján egy jóbarátunkra terelődött a gyanú, aki valószínűleg véletlenül ezt is berakta a hűtőládánkba a kacsa és nyúl mellé. Ezúton is köszönöm neki!

Szép darab hús volt, egy vastag oldalas vég - csak kis porcogót leltem benne, semmi csont. Összeszedtem hozzá pár dolgot, hogy ez egy jó vacsora lesz:

  • 60 dkg vastag oldalasvég
  • 5 kiflikrumpli (köretnek)
  • 1 vereshagyma
  • 1 pici fej fokhagyma
  • 1 nagy marék szilva (mert megláttam az asztalon)
  • 5 dkg jófajta füstölt kolbász (kellett neki a hűtő ajtajában parádéznia)
  • 5 dkg füstölt szalonna még Erdélyből
  • 1 nagy barnacsiperke és sok gombatönk (az előző napi grillezés maradéka)
  • 1 tk csilipaszta
  • 1 ek köménymag
  • sok tekerés feketebors
  • Schuhbeck féle fűszeres só
  • 3 dl sör

A sört már előre megittam, hogy az olvasók közt bujkáló Sherlock Holmes is jó nyomon haladjon. A gombát meg akkor leltem a hűtőben, amikor már lebontottam a hozzávalók fotóbeállítását. A csilipasztát viszont elfelejtettem használni (öregség jelei egyre nyilvánvalóbbak).

A szilva pedig arra szolgált, hogy levezessem az elmúlt két poszt hatását :)

10.jpg

Felkockáztam a szalonnát egy nagy zománcos öntöttvas serpenyőbe. Megvágtam a kolbászt, a hagymát és még a gombát is, és félretettem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A húst bőségesen megtüzdeltem a fokhagymából vágott szeletekkel. Sóztam, borsoztam és a köményt se sajnáltam róla.

15.jpg

Kiköltöztem a teraszra az indukciós rezsóhoz, ahol a szalonnát lesütöttem zsírjára. Ebben a zsírban azután elkezdtem körbepirítani a húst, hogy szép piros kérget süssek neki. A szalonnát idővel kihalásztam, mert útban volt (most ettük meg túrós csuszában). Szépen megpirult a hús minden oldala.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Jöhetett az előkészített egyéb anyag a serpenőhöz.

20.jpg

Először a kolbászt pirítottam meg a zsíron, majd jött a hagyma, amit meg is dinszteltem vele. Ezután beledobáltam a gombákat és végül a megfelezett szilvát egy kis sör társaságában.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Beleigazítottam a húst a serpenyőbe, felöntöttem egy újabb adag sörrel, és fedő alatt kislángon (200W) elkezdtem párolni.

25.jpg 26.jpg 27.jpg

Feltettem a kiflikrumplit hajában kis vízben főni, mert azért valami köret is kell ehhez az ételhez. A húst három óra párolás után késznek nyilvánítottam.

28.jpg

Kitálaltam a hámozott és felszeletelt krumplival (lásd a nyitóképen).

A hús csodásan szaftos lett, a porcogó is megfőtt benne. A gomba meglepő módon roppanósan kemény maradt, hiába a hosszú párolás. Még össze se nagyon esett, és volt gombaíze is ...

30.jpg

A hús másik felét eltettem reggelire ...

31.jpg

98 komment

Címkék: szilva sör hagyma fokhagyma kolbász szalonna oldalas kömény barnacsiperke

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4712888040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.27. 08:13:41

Végre valami étel. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.27. 08:33:55

Lehet, hogy az ajándékozó kacsabordának nézte a csomagot?;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.27. 08:53:29

@látjátok feleim szümtükkel: Az ajándékozónak már sasszeme van - csak észrevette volna a különbséget :)))

medvedr 2017.09.27. 09:58:24

Nekem a sör meg aszilva idegenül hangzik, valószínűleg valami vörösbort használtam volna, de így is nagyon klassz! (Köretnek zsemlegombóc, vagy esetleg tészta, a főtt krumpli nem az esetem.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.27. 11:41:53

@medvedr: A zsemlegombóccal egyetértek! Őszintén: eszembe se jutott, amig a hús párolódott :(

A fickó 2017.09.27. 13:04:10

"A gomba meglepő módon roppanósan kemény maradt, hiába a hosszú párolás. Még össze se nagyon esett, és volt gombaíze is ..."

No, ezt hívom én gumigombának.:D
Bizonyos gombák a hosszú főzési idő alatt inkább keményednek, mintsem puhulnának, pláne a csiperke. Gondolom, az is közre játszik, hogy emészthetetlen kitinből van a sejtfaluk. A csiperkét, magas hőmérsékleten, szárazon vagy alacsonyabb hőmérsékleten vajon pirítom, így jó íze és kellemes szaftos és lágyan roppanós textúrája marad.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.27. 13:13:34

Medve dokinak igaza van, de a főtt krumpli helyett egy kis hagymás burgonya is megtette volna.

medvedr 2017.09.27. 13:41:00

@A fickó: Ha esetleg van tapasztalatod: Az általad említett vajon előkészített csiperkét egy hosszabb főzési idejű raguba, hús mellé téve megmarad ez a kellemes textúrája, vagy akkor is megkeményedik? Köszi!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.09.27. 18:43:05

Remek étel. Persze, ki kell járni a teraszra párolni, hogy hergeld a szomszédot az illattal. Felétek a szajkó nem jár a reszóhoz kaját keresni? Én a friss szilvával nem vagyok kibékülve. Azt hiszem, csak a rétesbe szeretem frissen rakni. Vagy lekvár, vagy szósz, vagy aszalt. Én aszalt szilvát tettem volna bele.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.09.27. 19:26:54

Köszönök szépen!
Ez igen jó, a szaft csaknem csatni lett.
@Gyalogrépa: Az mellé valami jó vörösbor illett volna. Így sörrel és hosszú párolással szerintem nem lehet rossz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.27. 20:21:51

@Gyalogrépa: A szajkót hamar elvinné a macska, amiatt nem aggódom. A friss szilva egy pillanatnyi elborulás volt a részemről, de nem bántam meg.
Te még nem jártál akkoriban ide, amikor a teraszon való főzés és a rezsó "hagyma" olvasónkat (RIP - nyugodjék békében) állandó vitára kényszerítette. Jókat bolondoztunk róla.
Az eredeti oka a rezsónak, hogy azon főztem a kutyakaját - ne büdösítse a lakást. Aztán elkeztem a húst is odakinn rántani. Most meg élvezettel használom télen és nyáron mindenre, amit meg lehet rajta főzni. Persze grillezni is csak kinn lehet, mert a faszenet nem hozzuk be a lakásba :)

A fickó 2017.09.27. 20:25:49

@medvedr: A gomba a hosszú főzés alatt megkeményedik, a ragukba, szószokba a végén kell beletenni, vajon vagy szinte füstölgő serpenyőben szárazon átpirítva pont elég hőkezelés neki. A gombában szinte felforr a víz, kívül meg pirul. Ellenben szárított gombával, gombaporral lehet ízesíteni a ragukat. De a friss gombát mindig a végén frissen készítve kell hozzáadni. Tehát a raguban a gombapor, szárított gomba hozza a mély gombaízt, a friss gomba pedig a jó textúrát, decensebb friss gombaízt.
GR (avatarom) pl. a kucsmagomba szószt szárított gombával készíti a frisset vajon kakukkfűvel csak röviden szotírozza és a végén adja az ételhez ...
Megkerestem:
www.youtube.com/watch?v=2xwoE56JPy8

2017.09.27. 20:52:17

@A fickó: "...szinte füstölgő serpenyőben szárazon átpirítva..."
Ezt soha nem fogom csinálni, nézni is rossz

Minden egyébbel egyetértek.

Legfeljebb annyit még, hogy a gomba keménysége nem a sejtfal kitinjére vezethető vissza, hanem a gombafonalak szerveződésére. (hifák) Minden gomba sejtfala kitin ugyanis, de nem minden gomba keményedik meg. A csiperke igen, de a fenyőtinórú 5 perc hőkezeléstől trutyira olvad össze. Sőt egyetlen gomba tönkje is alul keményebb általában, mint felül. Egyetlen sejtet pedig nem harapsz össze, hogy megérezd a kitint! :))) De ez csak kiegészítés részemről.

A fickó 2017.09.27. 23:47:21

@pizzaszeletvágó: Rosszat linkeltem be. Ez GR kucsmagombása ...

www.youtube.com/watch?v=56BK1nCc67A

Itt pedig egy gombapaprikás recept.

gaultmillau.hu/buvos-szakacs/eso-utan-gomba

Idézet belőle:

"A félretett legszebb gombákat szárazon, füstölősre hevített serpenyőben pirítjuk, azonnal tányérra adjuk, és még melegen sózzuk-borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk."

2017.09.28. 08:37:21

@A fickó: idézek neked u_gy_a_n_a_b_b_ó_l a cikkből, amiből te idéztél:

"Serpenyőben 3 ek olajat hevítünk. Annyi vargányát teszünk bele, hogy egy rétegben épp elférjen. Élénk lángon készítjük, nem mozgatjuk, míg az egyik oldal aranyos színt nem kap. (Ne legyen túl erős a láng, mert gyorsan megég.) Körülbelül másfél perc után megfordítjuk a szeleteket."

Alatta zsiradék van. Ne legyen túl erős. Nahát.
Nem látom értelmét a szárazon égetett gombának. Egyik fajta sem tűri ezt. Mármint komoly ízvesztés nélkül. (jó, a termesztett csiperkének nincs íze...) Nagyon fontos, hogy a kisülő víz helyére képes a gomba valami jóízű zsiradékot behúzni! Állítom, legjobb a saját sütésű, nem tepertős sütésű, finom disznózsír, ami bírja a hőt.

2017.09.28. 10:01:26

@A fickó:
Amúgy jó cikk, sok információ és jó receptek vannak benne.
Néhány tájékozatlanságtól eltekintve:

1. Rókagombánál írja: "Az utóbbi időben viszont gyakori a püffedt, nagyon vizes gomba, ezek feltehetően túl sok esőt kaptak, ezeket érdemes kerülni. "
Nem kaptak sok esőt. Az árusok jó része vízbe áztatja a rókagombát, jobban nyomja a súlyt a mérlegen. A kemény állag miatt ez nem látszik meg rajta. Vargányával, őzlábbal, stb. ezt nem lehet megcsinálni. Az ilyen rókagomba nem csak becsapás, hanem romlott is lehet.

2. Őzlábaknál: "Az ehető fajokból kettő fordul elő gyakrabban, a nagy és a piruló őzláb."
A piruló őzlábbal vigyázni kell. Egyéni érzékenység figyelembe vételével fogyasztható. Ha nincs más. Ráadásul mérgező fajjal jobban összetéveszthető. Van köztük olyan, mikor levágom a tönkjét, a vágás egy-két perc alatt élénk narancsvörös lesz. Kékestető és Saskő között az országos kéktúra útvonalán, ahol a meredek lejtő kezdődik, egy nagy szikla körül a bükkösben, lehet most is ott van. Azt nem szabad megenni. Száz méterrel odébb, vagy a Kékes ellenkező oldalán, már szép nagy őzlábak nőnek.
Van még egy harmadik faj is. Fenyvesből kerül elő olyan őzláb, aminek a kalapja nyomásra, például a kosárban megnyomódva lassan foltosan olajzöldes árnyalatú lesz. Ez sem nagy őzláb, hiányzik egy lényeges azonosítója, viszont ez kiváló ízű gomba, ellentétben a piruló őzlábakkal, amik ha nem is mind mérgezőek, de élvezeti értékük csekély. Nekem már volt egy nehéz éjszakám piruló őzláb miatt.

A legnagyobb baj viszont nem ez, hanem, hogy megint pofázok róla és nem jutok ki az erdőbe. :(

Benikuty 2017.09.28. 10:32:28

@pizzaszeletvágó: " Állítom, legjobb a saját sütésű, nem tepertős sütésű, finom disznózsír, ami bírja a hőt. "
Ezzel csak egy gond van, mégpedig az, hogy az állati eredetű zsírok ízét nagyban determinálja, hogy milyen módon etetett állat szalonnájából/hájából készül.
A zsírnak sokkal jobb a "memóriája" mint a húsnak...

Benikuty 2017.09.28. 10:36:31

Enézést az off-ért, de szerintem jónak látszik, és nem is drága:
gaultmillau.hu/buvos-szakacs/mge-kirandulas-akasztora

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 11:00:39

@A fickó: A videóban a friss gombát forró olajon és később még kis vajon is pirítja. A szárítottat sem pirítja, hisz abból csurog még a lé, és azonnal fel is önti borral. Füstöt se látok a serpenyő felett. Vagyis GR-nek esze ágában sincs égetni a gombát.
Ezt az égetést gondolom a Bűvös Szakácsban olvastad.

2017.09.28. 11:09:53

@Benikuty: ez igaz. Annyit tudok mondani, hogy van egy hentes, akitől hosszú évek óta veszem a zsírnakvalót, és kielégítő a minőség. Az a hentes is mindig egy bizonyos körből, helyi termelőktől vásárol. Viszont szerintem még mindig jobb magadnak bármit kisütni, mint csomagolt boltit venni. "Laktózt tartalmaz". Ilyen mangalica zsír is van a bótban. Az a mangalica vajon mire emlékezhet??? Szopós korára? :DDD

A fickó 2017.09.28. 11:34:05

@Andrass9: "Ezt az égetést gondolom a Bűvös Szakácsban olvastad."

Nem, nem olvastam ilyet, hogy égetés? :) A füstölésig hevített serpenyő nem jelent égetést, már csak azért sem, mert a bele kerülő gomba (nem 3 darabka) azonnal lehűti. Alacsonyabb hőmérsékleten annyira lehűlne, hogy elkezdené rögtön kiadni a levét és főne. Itt a gomba szárazon (zsiradék nélkül) pirul, kevéske kifolyó lé a gomba alatt karamellizálódik plusz ízt adva neki Zsiradékkal pláne vajjal alacsonyabb hőmérsékleten kell dolgozni. A száraz pirítás után a gomba, mártásba, raguba pörköltbe stb. kerülhet, ezért már nem akarunk több zsiradékot bevinni.

A fickó 2017.09.28. 11:46:52

@pizzaszeletvágó: "idézek neked u_gy_a_n_a_b_b_ó_l a cikkből, amiből te idéztél:"
Ja, csak az a baj, hogy az egy másik étel, én a gombapaprikás recepthez idéztem, a cikkből - írtam is. Azt sem írtam, hogy más módokon (zsiradékkal) nem pirítható a gomba.

A fickó 2017.09.28. 11:51:18

@Benikuty: Ez a kirándulás eléggé kihagyhatatlannak látszik ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 12:56:10

@A fickó: Ha a serpenyő füstöl, akkor itt valami ég. Ha a serpenyő azonnal lehül tíz deka gombától, akkor dobd ki (a serpenyőt, mert az egy vacak).
Az már csak hab a tortán, hogy bár GR-re hivatkozol, amikor beleverem az orrod, gyorsan kussolsz, mint sz... a füben :)
De legyen neked a szárazon, kihült serpenyőben pirított gomba :)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.28. 13:09:05

@Andrass9:

Jóvanna! Száritott gombát is lehet pirítani.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 13:21:03

@látjátok feleim szümtükkel: Az legalább nem hűti le azt a vacak serpenyőt - füstölhet hatszázzal!!! :)))

Benikuty 2017.09.28. 14:21:31

@A fickó: hát igen, hátha ragad az ember fiára koszon kívül valami :D
Más: szerintem nem kellett volna kettőt linkelni, mert ebből van némi kavarodás az "égetés" körül.
Tapasztalatom szerint sokszor még egy is sok...

2017.09.28. 14:26:22

@A fickó: Hűűű... Sztroganoff uborka nélkül? Ja... biztosan ettől pörfikt, meg a randa nyers zöld kaliforniai paprikától.

Viszont a gomba pirítására vonatkozó útmutatás szerintem helyes. Mondjuk én öntöttvas edényben szoktam megejteni, teniszkönyök rulez :) Viszont jól be lehet tüzesíteni, végig megtartja a magas hőfokot a nagy hőtehetetlenség okán, csak rázogatni brutál. A gombapor meg tuti jó dolog, a nem túl mutatós szedett-vedett gombákból is nagyon jót lehet készíteni. Én kétfelé szoktam szitálni, van egy finomabb porszerűbb, meg egy kissé rusztikusabb zaccosabb adag.
@Andrass9: Jó kiállású oldalas ez, hallja, kend :) Sok csontot nem látok benne :) (No, nem is kell, csak akkor ha süti az ember és utólag szopogatja a jó sós pirult csontvéget.)
A gomba meg mindek esett volna nagyon össze? Elég nedves közegben volt ahhoz. Ha a húslevesbe dobsz egy-két fej gombát, az se nagyon zsugorodik. Pizzán meg úgy eltűnik, ha vékonyra metéled, hogy meg se találod.
A sör-szilva kombó elég forradalmi :)

Tényleg.. ivott már valaki a Nobilisék Sörből párolt 'pálinkájából' ...mennyire ízlett?

2017.09.28. 14:29:12

@pizzaszeletvágó: " "Laktózt tartalmaz". Ilyen mangalica zsír is van a bótban. Az a mangalica vajon mire emlékezhet??? Szopós korára? :DDD

:) Nyilván löttyintenek a tepertőre a sülés végén némi tejet, az rákaramellizálódik és szép pirosas-barnás mázt kap. A zsírban meg nyilván marad a laktóz (is) Meg klasszul habzik, ha utána sütsz benne valamit.

Benikuty 2017.09.28. 14:42:10

@pizzaszeletvágó: teljesen igaz, csak vedd figyelembe a gyenge láncszemet, az a bizonyos termelő kört...
Ha nem lehet nyomon követni a teljes folyamatot, takarmánytól a végtermékig, sajnos minden lehetséges.
A bolti zsírokkal több baj is van, egyik, hogy zsírra és tepertőre is mennek, és a kettő nem túl összeférhető. A tepertő színe miatt tejet adagolnak a sütésnél, így a zsír színe sötétebb lesz a karamellizálódott tejcukortól( az ízéről nem beszélve). Ott is vagyunk a laktóznál, amit rá kell írni...

Benikuty 2017.09.28. 14:43:07

@Dorottya Veres RLDD: Üzemben nem a végén "löttyintenek". Más a technológia, mint otthon

A fickó 2017.09.28. 14:44:23

@Dorottya Veres RLDD: "Hűűű... Sztroganoff uborka nélkül? Ja... biztosan ettől pörfikt, meg a randa nyers zöld kaliforniai paprikától."
Ezt véletlenül linkeltem be ebben nincs gomba ... :)
Egyébként anno elkészítettem és jó, de nem randa és nem zöld paprikából .. :)

A fickó 2017.09.28. 14:56:56

@Andrass9: GR-ra mindössze azért hivatkoztam, mert a friss gombát nem főzi 3 órán át, mint te, aztán meg csodálkozik, hogy még kemény .. :) Valaki főz gombát 3 órán át?
A száraz serpenyős pirítás is egy más iskola és nem is minden gombához illik, oh, de bocs, hogy nem árnyaltam. Képzeld, van jó minőségű vastag aljú serpenyőm, mert telik rá. :)))
A szinte füstölésig hevített serpenyő sem szó szerint értendő, de ezt a kifejezést használják az igen forró serpenyőre. De, hátha így jobban érted "ripping hot".:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 15:02:06

@A fickó: Felületes vagy! 0:48 környékén vágja össze bele a gombát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 15:06:42

@Dorottya Veres RLDD: Azt a zöld kaliforniait még jobban utálom mint a korianderlevelet :)
Az oldalasban finom a csont, de ajándék lónak ne nézzem a fogát ... Ez az oldalas is finom volt!
A gombát illetően: fajtája válogatja, ahogy @pizzaszeletvágó: is magyarázza. Nekem nincs ennyiféle gombában gyakorlatom, ezért nem voltam biztos benne.

Topy 2017.09.28. 15:19:05

@Dorottya Veres RLDD: annyira nem új ez a sör-szilva, a békésszentandrásiak már egy ideje főznek szilvás sört :)

2017.09.28. 15:22:22

@Benikuty: persze, ebben tökéletesen egyetértünk. Az viszont igaz, hogy az én lehetőségeimhez képest jó árut tudok venni a megszokott helyemen.

Jó. Nem akartam én ebből vitát, csak közöltem, hogy szerintem nem jó módszer forró száraz serpenyőben gombát pirítani. Magas hőfokon, de viszont vékony zsíradékon igen, az jó. Ezektől meg nagyon különböző a hőt nem álló vajon sütögetés, az megint másra jó.
A vékony zsír a serpenyőben a gomba alatt nekem pontosan azt jelenti, hogy nem is teríti le a zsír a teljes serpenyőt. De ott van a gomba alatt. A zsírfoltra dobom a gombát, az meg maga körül tartja.
Gondoljunk már bele, hogy nagyon magas fehérje tartalmú anyagot "égetünk" így serpenyőben. Akinek ez tetszik, az kakastökét is piríthat így, annak is "gomba" íze lesz. Lehetetlen kihozni száraz serpenyőben a fajtánként különböző ízt. Mindent belep az égett fehérje.
Karamellizált. Nem kellene ezt a szót tiltólistára tenni? A pörzsanyaggal együtt. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 16:48:10

@Topy: Hamár Unicum is létezik szilvával ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 16:50:10

@pizzaszeletvágó: Ha nagyon forró zsiradékon akarok valamit sütni, akkor én ghí-t használok. Megdöbbentő, hogy még 210C-n se füstöl!

2017.09.28. 17:47:41

@Andrass9: ghível majd még barátkozom. Távlati terv.

@Benikuty: jó link, köszi, véletlenül megnyitom a feleségem laptopján, hátha leesik neki a húszfillér, vagy a húszezer forint... ha ez nem elég, továbbítom neki a linket emailben, a tárgymezőben Christmas megnevezéssel. :)

2017.09.28. 17:52:31

@Andrass9: Ja.. cserébe elég jellegzetes aromája van. Másrészt attól, hogy nem füstöl, még hullik szét az egész. Ennél magasabb hőmérsekletet bír a jó disznózsír, a semlegesített kókuszzsír, meg pár növényi olaj... de a 200°C azért eléggé a határ mindegyik esetében. Ezzelkapcsolatban sokan nem tudják, hogy amennyire lehet, kerülni kell a fém eszközök és a bevonat nélküli fém edények használatát, mert összetételtől függően némelyik jelentősen katalizálja a zsiradékok bomlását/oxidációját. A réz és a natúr vas elég határozottan, de a króm is hasonló hatású.

2017.09.28. 17:56:59

@Topy: No, bravo... anyai rokonságomból élnek Gentben ... ott élnek még ilyen elvetemült népek, akik képesek mindent belekeverni a söreikbe. Ha ritkán eljönnek látogatóba, ki nem hagyhatnák a "finom' ajándékokat.Amikor meg mi voltunk,akkor még a palacsintatorta mellé is valami lilás-barna izét kínálgattak. Broáááf...és hogy a nők is milyen lendülettel töltik magukba ezeket az izéket...

2017.09.28. 18:00:52

@pizzaszeletvágó: A karamellizáció, meg a Maillard reakció a konyha világának kikerülhetetlen sarokkövei. Gazdagítják az ízeket. Ha már gusztustalan szó, akkor umami :)

Benikuty 2017.09.28. 18:21:10

@pizzaszeletvágó: miért? A karamellel mi a baj? Odry Árpád karamell fagylaltja mindent vitt :D

Benikuty 2017.09.28. 18:25:52

@Topy: no meg a szilvalekváros kolbász se kutya :)

2017.09.28. 18:34:22

@Benikuty: Én pont ma pusztítottam el az utolját a Lidl-ben vett diós szaláminak... most egy darbig nem fogok venni. Nem volt vele semmi nagy gond, csak nem vettem észre a dió jelenlétét. Majd inkább a birsalmasajtba rakok :)

Benikuty 2017.09.28. 18:37:21

@Dorottya Veres RLDD: mert újra lehetett kapni? Kedvencem, és lehet hozzá diót ropogtatni :)
Birsalmasajt tiltott cucc... :(

2017.09.28. 18:39:13

@Benikuty: @Dorottya Veres RLDD: nem úgy...
A gombáról írta a fickó, hogy karamellizálódik, ami a gomba cukortartalmát tekintve meredek kijelentés, nem helyénvaló, ám legyen igazatok, meggyőztetek, maradjon a karamell, csak ne nevezzük az odaégett akármit karamellizáltnak.... viszont az "értékes pörzsanyag" kifejezés tűnjön el végleg. :)

2017.09.28. 18:43:58

@Dorottya Veres RLDD: benne van a dió pedig, látványra, de a nitrit és az umami minden ízt elnyomhat. Ráadásul laktózos ez is, egyszer rápróbáltam, volt itthon probléma belőle, azóta nem veszek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 18:46:40

@pizzaszeletvágó: A PK-ért cserébe szívesen kiirtom. A pörkanyaggal együtt!!! :)))
A Fickó se angolul, se magyarul nem tud, csak szajkózza az éppen trendi kifejezéseket, szavakat. Ebben persze talál magának társat rendesen :) Dehát nem ezért szeretjük, nemigaz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 18:49:33

@Dorottya Veres RLDD: Nálunk most fogyott el a parmezánbevonatos szalámi. Már a gondolatot se nagyon értem, hogy kerül a kőkemény parmezán a henger palástjára (sőt, a végekre is!). A csilis a feleségem nagy kedvence. Én maradok a klasszikusnál, de már abból se nagyon kapni olyan igazit. Szerintem kilopják belőle a szamarat ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 18:51:51

@Dorottya Veres RLDD: Te mennyi ghít fogyasztasz százon?
Csak kiváncsiskodom.

2017.09.28. 19:09:46

@Andrass9: Nem különösebben sokat :) Sima tiszta tejzsír, semmi hűha..jellegzetes ízzel. Régebben teába tettem , akkoriban volt egy dolgozónk, akinke a férje mongol volt és egyszer hozott egy jó adag jakvajat, abból is csináltunk már a végén :) De kentem már a bőrömre , na annak van csak vidám szaga egy idő után.
Szóval volt idő, amikor pancsolásztam ghít, meg sütöttem is benne... mert valaki megesküdött, hogy annál jobb bécsit még nem evett és úgy az autentikus, saját zsírjában sütni a borjút...
Sütéshez amúgy sok vajat használok, szeretem az ízét. A margarinnal ki lehetne űzni a világból. ... és egyszer a növényolajból (a gyárból) kaptam 30ml vajaromát. A macskám lelökte, ripityomra tört, és fél évig nem tudtam megszabadulni az illatától. beleivódott a padlólap fugáiba, a falba, a konyhaszekrény ajtajába.

2017.09.28. 19:15:17

@Benikuty: Hát... a kuka mellett (áksziós cuccok) találtam egy szálat, a másik opció a fügés volt..Hát hülye azért nem vagyok :)

Mi a baj a birsalmával? Én két éve naponta képes voltam egy jókora szemnek megfelelő mennyiségű kompótot befalni. Viszont egy ideje eltűnt a polcokról, már alig várom az idei termést.
Vannak rokonok Szolnok megyében, ott mindenhez kompótot esznek, a savanyúság alig jellemző, hogy asztalra kerüljön. Mondjuk sült húshoz néha nem is rossz... de a legjobb a kovászos uborka. Most raktam el pár napja télire vagy tizenöt üveggel.Szezonzáró.

2017.09.28. 19:20:28

@Andrass9: Ja,ezek a bevonatos szalámik elég cudarok. Valami zselés vacakkal van rögzítve a bevonat. Ha már mindenképpen valami sajttal kombináltra vágyom, akkor az ALDI-ban van ha jól emlékszem Tremondi márkanéven szeletelt szalámi/kolbász több ízbe, az még ehető. Csakúgy, mint a jó kis pisztáciás mortadella :) Nyammm!
Nézegetem én közben ezt az oldalast, de csapágyasra kellene utána hajtanom a bringát, hogy rám jöjjön a kedvenc szoknyám. Férfiembernek való kaja ez. :(

Benikuty 2017.09.28. 19:20:48

@pizzaszeletvágó: engem hagyj ki ebből a gomba dologból, mivel én nem pofázok bele olyanba, amihez fingom nincs. Sokakkal ellentétben...!

Benikuty 2017.09.28. 19:24:18

@pizzaszeletvágó: ezt a nitrit dolgot nem kéne erőltetni. A nitrites pácssónál az agyon ajnározott tengeri sóban több nátrium nitrit van. Húskészítmény nincs nitrites pácsó nélkül, b..szni és szűznek maradni nem megy.

Benikuty 2017.09.28. 19:29:32

@Dorottya Veres RLDD: majd megkérem a gazdámat, hogy hozzon nekem :D
Birsalma sajt? A kevés híján maximális (100) GI. ...

2017.09.28. 19:37:25

@Benikuty: Honnan kerül a tengeri sóba nátrium nitrit????
Itt van egy jó kis összesített laborvizsgálat,ebben nyoma sincs nitritnek. Amúgy tanulságos, mennyire különböző áron lehet gyakorlatilag ugyanazt a szimpla nátrium kloridot eladni :)
(Amúgy meg minden só tengeri só...)
A kedven undok kifejezésem: kézműves só!!!! Mert ilyen is van ám.

2017.09.28. 19:39:06

@Benikuty: Ja... nos, ezen paraméterét nem figyelem :) De sima birsalmát azért csak ehetsz... vagy azt sem? (Jó... az meg nem teljesen olyan)

Benikuty 2017.09.28. 19:43:31

@Dorottya Veres RLDD: a nátrium kloridon kívül sok más is van benne, ez is, gondolom, mert friss bepárlású.
A pácsóban mindössze 0,4 %...

Benikuty 2017.09.28. 19:44:37

@Dorottya Veres RLDD: birsalma a kertből a barátom, kompótnak, befőttnek is! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 19:48:32

@Dorottya Veres RLDD: Ezt már ragoztuk párszor, ezért most csak a lényeget mondom: az egyes sók a szennyezettségükkel lesznek különlegesek, ezért nem szimpla NaCl minden só.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 19:51:03

@Benikuty: Feleségem minden évben kisérletet tesz cukormentes birsalmasajt készítésére. A sokéves kudarc se tudja meggyőzni, hogy olyan NINCS :(((
A multkorában már nekem kellett főzni, hogy ne menjen kárba a termés :)

2017.09.28. 20:33:51

@Benikuty: dehogy keverlek bele. Még sóba se. :)
Sóból csak a Kárpátokból bányászott jöhet.
Tengeri nem. Jódozott megint nem. Debrecen-Hajdúszoboszló-Berekfürdő vonalon felnőtt ember ne egyen semmiféle plusz jódot, benne volt/van az élelmiszerében az összes, egész életére.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.28. 20:45:46

@Dorottya Veres RLDD:

Börre nem vajat kell kenni, hanem a marha faggyút ki kell olvasztani ( nem megsütni ), és azt használni krémek alapjául. Apámnak télen mindig kirepedezett a kezén a bőr, és ilyen marhafagyúvak kente nagyon jó eredménnyel. Jó a birkafaggyú is, ha marha nincs.

2017.09.29. 06:29:36

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, az is nagyon jó... csak itt felénk (Győr) még normális marhahúst sem egyszerű felhajtani, nemhogy faggyút.. A sima disznózsír is szuper, emlékszem, a disznóvágások után két hétig olyan puha volt a kezem.

@Andrass9: peakshop.hu/girl/dietas-birsalmasajt/

Na, ilyet már ettem, a sógornőm kendácsolta.. ehető, de nyilvánvalóan más, mint a classic birsalmasajt. A másik alternatíva a főzött (cukor nélkül) és szárított (aszalt) pép. Az brutál. A traktorgumi lehet hasonló állagú és talán ízű is. Amikor először láttam, arra gondoltam, ezt már egyszer megette valaki.

@Benikuty: Mamimnál mindig volt ősszel a szekrény tetején a 'tiszta szobában' egy sor szép birsalma.. olyan kellemes illata volt a szobának ettől. Pont tegnap beszéltem valakivel, az azt mondta (felénk) az osztrákok mindet felvásárolják pálinkának. Ahogyan a málnát és a szedret is nyáron. Az biztos, hogy jó minőségűt nem egyszerű szerezni. Ha rendesen beérett, még nyersen is el lehet rágicsálni egy-egy darabot, fantasztikus az aromája.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.29. 08:57:35

@Dorottya Veres RLDD: A kommentet töröltem, mert nem szeretem a vírusokat. Majd, ha egy megbízható helyről mutatsz egy rendes titrálást, azt megnézném.
"Reported Attack Page!

This web page at prokomm.hu has been reported as an attack page and has been blocked based on your security preferences.

Attack pages try to install programs that steal private information, use your computer to attack others, or damage your system.

Some attack pages intentionally distribute harmful software, but many are compromised without the knowledge or permission of their owners."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.29. 09:00:24

@Dorottya Veres RLDD: Nyírfacukor nincs a házban, de köszi a receptet.

Benikuty 2017.09.29. 09:02:12

@Dorottya Veres RLDD: azon agyalok, mi lenne, ha szilvalekvárhoz hasonlóan főznénk a birsalma sajtot, úgy majd egy napon át. Lehet, nem kellene hozzá cukor, csak az aki főzné :)

Fenchurch68 2017.09.29. 09:13:56

Nálunk is oldalas volt, bár nem ilyen szépséges, hanem csontos, bár szerintem Dorottya véleményével ellentétben kifejezetten nőies kaja, szekszisen lehet szopogatni a csontokról a cupákot.

Most másra is volt igény mellé sütni: cékla, paszternák, sárgarépa, úgyhogy a szokásos módszerrel (saját baracklekvár + házi erőspista keverékével bekenve, sütőben, először fedővel, aztán fedetlenül) készült, masszív, ragaszkodó köhögős takonykórunk miatt savanyú káposzta volt hozzá savanyúság gyanánt. (Kis túlzással egy hete a tejbegrízhez is nyers fokhagyma és savanyú káposzta jár...)

Legközelebb így lassan párolva fogom főzni, a szilvában nem vagyok biztos, de zsemlegombóc lesz hozzá!

@látjátok feleim szümtükkel: Aktív nemezelős koromban mindig annyira finom puha volt a kezem-lábam a lanolintól, hogy csak na, hiába ázott vízben is egész nap. Mostanában a főzős kókuszolajból szoktam elkülöníteni bőrápolós kontingenst.

2017.09.29. 10:28:46

@Benikuty: A végén már szerintem nagyon nehéz lenne kutyulni és jól megbarnulna :) karamellizálódna.
Esetleg olyat megpróbálhatsz, hogy lekvár állagig megfőzöd aztán bevágod a sütőbe és 50-70 fokon fullra beszárítod. Birs jerky :)
Csak érdemes lehet vagy citromsavval, vagy némi foszforsavval lehúzni a pH-ját, hogy ne barnuljon be totálisan.

2017.09.29. 10:33:40

@Fenchurch68: "Legközelebb így lassan párolva fogom főzni, a szilvában nem vagyok biztos, de zsemlegombóc lesz hozzá!"

Azon gondolkodtam, hogy ez az oldalas valahol a konfitálás és a szuvidolás között félúton készült. Mert van víz is, van zsír is jó bőséggel és alacsony a hőmérséklet. :) Két undok szó jut mára is.

2017.09.29. 13:46:41

@Dorottya Veres RLDD: "Két undok szó jut mára is."
Pfej.... :)))

A kóser sóról nemrég beszéltünk itt. A rabbi szerint a só kóser. Nincs értelme névvel megkülönböztetni. A nagyobb darabos só jó eséllyel erősebben? gyorsabban? szívja ki a vizet sózáskor. Dehidratálás akart az lenni, dehát nem szakember írta.

A hivatkozott xlsx táblázatot ugyanúgy tiltja az F-Secure is!!!
Javaslom azoknak, akiknek nincs megfelelő védelmük, ne töltsék le.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.29. 14:08:16

@Dorottya Veres RLDD: A másik oldalt hivatkozó kommentet is töröltem. Azért, mert te szeretsz veszélyesen élni, én nem teszem kockára az olvasóink biztonságát.
Annyit meg tudhatnál már, hogy kommentet a blog.hu-n senki se szerkeszthet...

2017.09.29. 14:21:17

@Andrass9: Nnnna... akkor majd felteszem valahová.. nem a táblázattal van baj, hanem maga a prokomm oldala került fel valamikor a vírusirtók adatbázisába, de azóta amúgy is egy alvó szájt (ez is undok kifejezés :) ) A frontoldal felől nem is jön be semmi, ez a link is csak gondolom azért él, mert a szervert nem kapcsolták le a fejlesztés idejére. Szóval no para, tényleg nem jelent veszélyt.
data.hu/get/10774573/Soteszt_reszletes-eredmenyek.xlsx

Remélem ez már senkinél nem akad fenn a szűrőn.

medvedr 2017.09.29. 16:21:14

@pizzaszeletvágó: A kóser só általában szemcseméretre utal.

2017.09.29. 16:23:09

@Dorottya Veres RLDD: letöltöttem, mindenesetre érdekes kis táblázat, főleg az ólomtartalom tetszik itt-ott, meg a többi furcsa fém. Érdekes megfigyelni, hogy miközben a boltok, nagy boltok polcairól is szinte azonnal eltűnik a Tassi adalékmentes Erdélyi só, addig abban van a legtöbb szemét.
Két varázsszó miatt hülyül be a magyar: adalékmentes, Erdély. :(

Benikuty 2017.09.29. 17:07:59

@Dorottya Veres RLDD: Ínyesmester (meglehetősen mértékadó) is tett bele citromlevet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.29. 17:17:56

@Dorottya Veres RLDD: Nem kell sehova feltenni, a Nébih megtette ezt a számodra, mint minden tesztnél.
portal.nebih.gov.hu/documents/10182/323140/S%C3%B3teszt_r%C3%A9szletes+eredm%C3%A9nyek.xlsx
A bűnös oldalt otthagyták, de a linkjét elfelejtették levenni. A cikkben a korrekt link szerepel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.29. 17:19:28

@pizzaszeletvágó: Lehet, hogy pont az ólmot szeretik benne a vevők? Bár volt magasabb ólomtartalmú só is a listán :)

2017.09.29. 17:41:34

@pizzaszeletvágó: Azé' vicces a 7001 Élet sója "csökkentett nátrium tartalommal" .ugyanis a só egy részét finomra őrölt homokkal helyettesítik. Sok ráció van benne.. :)
Ezzel az erővel rá is írhatnák a normál sóra: ne rakj annyit az ételbe !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.29. 18:05:30

@Dorottya Veres RLDD: Vicces(?), hogy a tesztben az adott termékben nem volt kimutatható oldhatatlan anyag az általad hivatkozott sóban. A homok viszont nem oldódik a vízben. Van benne viszont sok kálium KCl formában az NaCl helyettesítésére. (Vacak egy íze van!)

she_wolf 2017.09.29. 18:36:08

@Andrass9:
"Van benne viszont sok kálium KCl formában az NaCl helyettesítésére."

No ez meg beztossan azér' van, hogy a szervezet hejjes Na-K egyensúlyát fenntarcsa. Na!:D

Egyébként pedig ezt (szerintem) érdemes elolvasni:
kodpiszkalo.blog.hu/2012/03/22/mergezo-e_a_konyhaso#comments

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.29. 18:58:06

@she_wolf: Akkor nálunk majd arról megy a hergelés, hogy mennyi a homok a sóban ...

she_wolf 2017.09.29. 20:06:42

@Andrass9:
Hergelés mindig van. Mindenhol, és minden miatt. Elagantosan át kell rajta lépni oszt jóidő.
Valami úgyis mindig van, a kutya ugat, a karaván halad;)

2017.09.29. 20:35:47

@she_wolf: köszi! halálra röhögtem magam a posztoló által idézett posztolón
Tejfalussy... még mindig röhögök :)

she_wolf 2017.09.29. 22:23:50

@pizzaszeletvágó:
Elmekórtani eset:(
Én valahogy nem tudok ezen röhögni több megközelítésből sem.

2017.09.29. 22:41:46

@she_wolf: Nyilván, lehet ezt sírva is nézni. De a "Tejfalussy" azért csaljon már némi mosolyt! :)
Egyébként az idézett nem tudom kinek, aki bal oldalán "a szív oldalán", a szív egyébként középen van, nem tud feküdni, mert fájdalma és légszomja lesz, szegénykémnek mindössze fekvéskor mechanikusan nyomja valami a nervus vagus nevű 10-es agyideg bal oldali lefutását. Ez képes teljesen blokkolni egy vagy több szívütemet és a légzést is. Persze hogy erre ijed álmából, de mivel szívritmus, ezért mindjárt a kálium, ugye. Túrót. Szándékos, nagyon tudatos félrevezetés. A gyógyszerészek a blogon ezt nem írták meg, dehát nem is orvosok, ezt is szögezzük le mellékesen.

she_wolf 2017.09.29. 23:33:00

@pizzaszeletvágó:
Egy kis anatómia, amit nem konyhanyelven írnék (pedig szeretek vidám perceket okozni:D), hanem inkább linkelnék annak magyarázatául, hogy miért "van bal oldalon" a szív:
anatomia.uw.hu/ora-033/ora-033.htm

(Fejlődési rendellenesség sajnos könnyen előfordulhat, ezek fajtái és súlyossági fokai különböző mértékűek. Egyik ilyen lehet a jobb oldalon elhelyezkedő szív.)

Vannak akik hagymázas gondolataik révén felállítanak egy teljesen hibás és tényekkel, adatokkal nem igazolható "rendszert" és meggyőződéssel terjeszteni kezdik. Aki pedig hajlik ilyesmire, az a hasonló a hasonlónak örül elv mentén csatlakozik, és aládolgozik a folyamatnak mintegy terjesztőként közreműködve.
És akkor normális ember legyen a talpán, aki észhez téríti:)
Vég nélkül lehetne sorolni az orbitális farokságokat, amin az ember amúgy jókat röhögne, ha nem okozna hatalmas károkat az eredmény:(

2017.09.30. 08:56:04

@Andrass9: Jogos.. a KCl tömegének csak ~52%-át adja a K ami a teljes mennyiségre nézve ~16%-ot ad. Az továbbra is jó, hogy bevalottan van benne homok, mégsem mutatható ki.

@she_wolf: Azért a 2:1 NaCl-KCL tartalmú só nem feltétlenül szerencsés mindenki számára. Egy átlagos egészséges embernél nyilván nincs különösebb kockázat, de sok (és gyakori) betegség esetében mégis okozhat problémát, akár súlyosat is. Hyperkalémiát 0 extra K bevitel mellett is lehet problémaforrás, ezt megfejelni K-dúsított sóval nem feltétlen szerencsés. Gúnyolódni persze lehet, legyintgetni, talán én sem tulajdonítanék neki különösebb jelentőséget, de családunk állatorvosi lova,a sógornőm már kb fél éve van káliumszegény diétán, mert tartósan a felső hatértéktől elemelkedett K szintet mutat a laborja. (A szándékosan káliummal mérgező zsidókról szóló összeesküvés elmélet teljesen más kategória, de ne gondolkodjunk már ennyire szélsőségesen.)

she_wolf 2017.09.30. 17:21:57

@Dorottya Veres RLDD:
Ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden ember különböző, még az egypetéjű ikrek sem azonosak vonásra.
Az az egyén felelőssége, hogy mennyire figyel magára, azzal együtt, hogy itt sem érdemes túlzásokba esni. Viszont ha gond van, harcolni kell a megoldásért!
Nem gúnyolódtam, csak éppen nem szeretem tragikusabban venni a körülöttem lévő világot (benne a saját életemmel), mint amilyen a valóságban.
Tudom magamról, ha a humorérzékem elhagy, akkor akár fel is köthetem magam. Ez az én deficitem.

A sógornőd hyperkalaemiás, én pedig hyponatraemiás vagyok.
Mindenkinek megvan a maga baja. Leírtam korábban itt: laborban rendre mélyen a referenciatartomány alsó határa alatt volt a Na+, mire a dokinő azt mondta, sózzak. Fogyókúrának biztosan jó lenne, mert sósabban nem enném meg a főztömet, és így is elhasználom azt a túlzott mennyiséget, amit a magyarok átlagban, és amit a szakmászok szerint talán nem kéne.
Köztes megoldásként választottam magas Na+ tartalmú ásványvizet, azzal pótolom, és így rendben vagyok.

Tejfalussy pedig továbbra is egy beteg elme a számomra, de ez megint csak az én szubjektív véleményem.
Ezzel együtt úgy gondolom, hogy a megvezethető rétegre káros hatást gyakorol a fent említett "brilliáns agy", aki -töbek között- desztillált vízzel gyógyítaná a rákot.

És én most balra el, mert tudni kell időben abbahagyni:)
süti beállítások módosítása