Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Klasszikus szilvalekvár sütőből

2017.09.21. 07:00 Andrass9

Szomszédasszonynál érik a szilva. Kérdezi, van-e van valamilyen egyszerű receptem, meg egy pár befőttesüvegem. Hát persze, hogy van mindkettő. Valamikor, régesrég posztoltam a keverés nélküli szilvalekvár receptjét, azt megosztottam vele.

18.jpg

Cserébe nem küldött el minket, amikor egy fél vödörnyi szilvát kértünk a feleségem cukormentes lekvárjába (mintha a szilvában nem lenne cukor ...) Tegnap este átszól, hogy ugyanmár, nem akarunk egy félvödörnyi mosott szilvát még befőzni? Merthogy neki csak egy kis kacsasütő lábasa van, abból lett 3 darab 3,7 dl-es üvegcsényi, és máris elege van a befőzésből ... Nem tiltakoztam, és most bemutatom, hogy készült - bár elég lenne idetenni a régi poszt linkjét is.

Alapanyagok, amiket én mindig előre összeszedek, és odakészítem a főzéshez:

  • 3,5 kg szép egészséges érett szilva
  • 6 literes sütőbe tehető lábas
  • Waka szerint egy kis ecet a tepsi kikenéséhez. Én nem használtam ...

10.jpg

Nem mondanám, hogy túl sok összetevő. Nem sokat vacakoltam: a szilvát felezve kimagoztam. A mag ment a kukába, a szilva pedig egy tálba, ahonnan utólagos magellenőrzésen átesve a nagylábasba. (Nem találtam kóbor magot.)

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A gázsütőt minimumra állítottam, a szilvát megrottyantottam a gázon pár percig, hogy elkezdjen levet ereszteni, majd betoltam a sütőbe, 130C fokra. Sajna ez a legkisebb, amire állítani tudom. 110C lett volna az ideális!

15.jpg

Ezután elmentük a feleségemmel és a gyerekekkel a Vajdahunyad Várba thai fesztiválra. Bár ne tettük volna. Ilyen rosszul szervezett, ügyetlen és értelmetlen fesztivált még soha nem láttunk. Volt tán 8 kitelepült étterem 4 pici faházba bezsufolva, amihez éttermenként mintegy 150 fős sor állt, hogy valami ételhez jusson. Ezt ráadásul a központi sétányon adták elő, így még a várat sem lehetett rendesen körbejárni. Végül ott is hagytuk az egészet, és a Liszt Ferenc téren ebédeltünk.

Pont 5 óra múlva értünk haza. Izgatott ellenőrzés a sütőben (miután füst nem volt a lakásban), de biz kért még két órát résrenyitott sütőajtó mellett.

16.jpg

Már csak be kellett tenni az üvegekbe a forró lekvárt, ami olyan sűrű, mint a régi szilvalekvárok (és olyan forró is...) A fazék állapota miatt nem kell megijedni. Vízzel áztatva éjszaka, reggel már kimosható egyszerűen.

17.jpg

Nyomtattam másnap 5 cimkét az öt kis üvegnek, és gyorsan megírtam posztnak, mert a szilva most érik.

106 komment

Címkék: szilva szilvalekvár szilva eltevés

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9612821716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

BSOD64 2017.09.21. 17:36:33

Párom csinált idén hagyományos és sütős verzióban. A kevergetős csodás ízű és gyönyörű színű guszta lekvár lett. Nem molyolt vele sokat.
A sütős egy kalap kaka. Fonnyadt trutyi és az íze is pont olyan. A hosszú rotyogástól teljesen besötétedett, nem maradt élénk a színe. Szerencsére csak 3 üveg lett. Senkinek nem ajánlom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.21. 17:39:03

@pizzaszeletvágó: Menet közben áttértem a hosszanti magozásra és látám, hogy jó ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.21. 17:40:18

@BSOD64: Illések és pofonok ...
Nekem izlik a sütős verzió is, és a színe semmiben sem különbözik a padláson talált tízéves lekvárral, amiről a köcsögöt le kellett törni. Szerintem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.21. 17:56:27

@BSOD64: Azért kiváncsi lennék, mit értesz az alatt, hogy "nem molyolt sokat", amikor az üstben kevergetett. Nem az lehetett, hogy a tűzhelyen szilva rösztit (resztelt szilvát) készített, ami valóban élénkebb színű, viszont hígabb? Sokan annak az ízét preferálják ...

pizzaszeletvágó 2017.09.21. 18:05:41

@BSOD64: nem értem, a hagyományos kevergetős szilvalekvár egy napig (mifelénk az 24 óra) készül, de legkevesebb 12 óra, az nem rotyog? vagy nem sötét? vagy nem jó?

Pista Bácsi 2017.09.21. 18:16:12

Nem kell lehúzni a héját a szilvának? A jó baracklekvár készítésénél fontos, hogy a puhuló barackokról le kell húzni a héját (illetve persze olyan is van, aki nekimegy a lábasnak botmixerrel, de aki ilyet tesz, az más gazságokra is képes :-)))

Benikuty 2017.09.21. 18:32:11

@medvedr: hosszú a májra várók sora...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.21. 18:41:13

@Pista Bácsi: A szilva más állatfajta! Nem kell a héját lehúzni, mert szépen belesimul a lekvárba (ahogy én tapasztalom). A barack egy sokkal válogatósabb állatfajta :)

Benikuty 2017.09.21. 18:55:42

@Andrass9: Amint írtad, nem vezet jóra a személyeskedés. Igyekszem elkerülni a konfrontációt, ezt szeretném tisztelettel én is kérni.
Évek óta önként vállaltan absztinens vagyok, alkoholista sosem voltam, függőségem nincs. GGT-m bőven a referencia tartományban tartózkodik.
@medvedr: -al jópofáskodtam, ha nem lenne érthető. Amennyiben ez neki sértő, majd szól, én meg akkor elnézést kérek.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.21. 19:00:42

@Pista Bácsi:

Én a baracknak sem húzom le a héját. Régen valóban héjazták a barackot, de akkor sem minden fajtát, ráadásul munka és időigényes tevékenység.
A lekvárokat több napig főzőm, első nap némi citromsavval jól felfőzőm, kevergetem, majd fedő alatt tárolom, és másnap, meg harmad nap is főzök rajta egy adagot. Ekkorra szét főtt a héja és szép síma a lekvár. A végén pont jó a sűrűsége, akkor teszek hozzá cukrot, felfőzöm, majd megy az üvegbe és száraz dunsztba. Tartósító a citomsav.

BSOD64 2017.09.21. 19:07:32

@pizzaszeletvágó:
Ok. A "hagyományost" a tűzhelyen rotyogtatósra értettem. Szerintem nem főzte 1 órát. Nem főzte brutál sűrűre (ha celofánozná bekeményedne úgyis idővel). Állagra a sütős is hasonló, de ízre, színre meg sem közelíti.

Waka 2017.09.21. 19:35:05

Köszönök szépen!
Mindenki elnézést kért, mindenki másképp gondolta.
Nos. Nem foglalnék állást, folytatása következik. (Összekapom magam, ígérem.)

Dikusz 2017.09.21. 21:48:33

@pizzaszeletvágó: igen besegített, biztos a kutya:)))

she_wolf 2017.09.21. 22:38:21

@Benikuty:
Te is fiam, Bleutooth?
Őszintén örülök, hogy a nagyon komolya baj bekövetkezte előtt befékeztél (ha jól értelmezem a szavaidat).
Nem titok, magam is érintett vagyok, csak jóval mélyebben.

A lekvár: eperből, meggyből, sárgabarackból néha főzök, ha "olyan a csillagok állása", szilvából még sosem mertem. Idén az összes ilyesmi kimaradt, de van még tavalyról.
Igaz, indíttatásom sem nagyon volt, pedig gyerekkoromban nagyon szerettem a lekváros tésztát, meg a lekváros-vajas kenyeret szilvalekvárral:)
Ha szilva, akkor inkább gombóc, vagy vegyes gyümölcsleves, de leginkább kopaszon a gyümölcs.
A gombóccal bajban vagyok, mert az a férjemnek desszert(!), nekem kaja. Ugyanakkor a tejberizs neki kaja, nekem nasi.
Ki érti ezt?:DDD

Benikuty 2017.09.22. 03:44:50

@she_wolf: egy hardcore alkesz sosem gyógyul meg. Szakemberek szerit súlyosabb addikciót okoz bármilyen narkotikumnál.
Ne agyalj, főzz, és ...

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.22. 08:04:43

@Benikuty:

Kösz.

" hogyha Párizsban nyílna egy ilyen étterem a külvárosban, ahol ennyi pénzért ilyen színvonalon lehetne enni, a kerületből kilógna a sor. Hát nem lógott."

Eszembe jutott, hogy boldogult diák koromban Szegeden volt két tejivó, ahol nyitástól zárásig állandan csúcsfogalomban dlgoztak. Az is eszembe jutott, hogy tele volt a város kis bisztrókkal, kocsmákkal, ahol a világ legfinomabb ételeit készítették. Kedvencem volt a Béke tanszéken a paprikás sertésszelet galuskával, olyat azóta sem tudtak reprodukálni, bár ez az üzlet még létezik.
Ha az ember éhes volt, jobbnál-jobb ( bár nem világszínvonalú, meg ennyi-annyi csillagos ) helyen ehetett isteni pörkölteket, vesevelőt, rántott májat, disznópaprikást galuskával, káposztás ételeket.

DE! Mindig volt vendég is.

Néhány éve karácsonyban elmentünk egy kicsit nosztalgiázni. 12 óra előtt a neves étteremben nem tudtak ételt adni. Pedig itt valamikor mindig volt csodás velős palacsinta, amit előételként árultak, amit mi dessszerként ettük a nap bámely szakában.

Nem az éttermeket hibáztatom, de azok is ludasak abban, hogy a tömeg nem jár étterembe csak hétköznap ebédelni. Mert ugyé letudva a forgalom a déli etetéssel, és este már csak támogatni kell a pultot, mert mindenki otthon vacsorál.
A változás törvényszerű, de az nem, hogy régi szép és hasznos dolgok eltűnnek. Bár a logika azt diktálja, ha otthon féláron megvacsorázhatsz, utána meg nézheted a tv-t, akkor mit tud többletként hozzá tenni egy étterem a vacsorához? Nos mit?

A vendéglátói munkaerő hiányhoz meg annyit, nem jó az, ha a fiatalokba olyan képet alakítanak ki, ami a valóságtól elrugaszkodott. A vendéglátás nehéz fizikai munka, de ezt sok divatszakács tv-s műsor nem mutatja be. Mindenki pedig nem lesz Gordon, meg Jamie, és valamikor ők sem úgy kezdték, hogy sztár séfek voltak, hanem mosogatók.
Valahol a tudatban romlott el a világ?

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.22. 08:09:46

@Benikuty:

Ebben a szakemberek szerint szövegben nem hiszek.

Apám a rokonai elmondása szerint igen duhaj természetű, italt kevedelő fiatal ember volt. Én kései születésú leszármazója vagyok, így csak érett emberként ismerhettem, de mindössze két alkalommal láttam "részegnek", amit ma szalonspicnek nevezhetnék. Pedig mindig volt bora, pálinkája. Sok múlik a tudaton. Már akinek van.

medvedr 2017.09.22. 09:47:31

@pizzaszeletvágó: Ez így van, ezért maradok a pálinkára szavazásnál. Azért biztosan finom a gyümölcsszószok többsége hússal. Nekem a savanykás almamártás a kivétel, főtt marhahúshoz pld.

medvedr 2017.09.22. 09:48:59

@Benikuty: Dózis kérdése, mint sok minden.

pizzaszeletvágó 2017.09.22. 11:13:17

@BSOD64: értem. Valóban, a rövid főzéssel jól meg lehet őrizni a gyümölcs eredeti színét, ízét. Attól még a hosszú tárolás alatt ezek a megőrzött értékek elveszhetnek. Én/mi viszont szeretjük a rotyogóst sokáig főzve. ;)

pizzaszeletvágó 2017.09.22. 11:18:36

@látjátok feleim szümtükkel: erről Hofi örökbecsű poénja jut eszembe a marxista tétellel kapcsolatban:
"A lét határozza meg a tudatot.
Ez így van.
Ha megiszod a lét, a tudat elmegy!"

she_wolf 2017.09.22. 11:38:16

@Benikuty:
Ez így van, az alkoholizmusból kigyógyulni nem lehet. De az alkoholnál is alattomosabb függőséget okoz a nikotin.
Ha egyáltalán érdemes rangsorolni. Az agyaláson már túl vagyok, mostanában téríteni igyekszem:)

@látjátok feleim szümtükkel:
Pedig jól tennéd, ha hinnél a szakirodalomnak (szándékosan nem a szakemberekre hivatkozom, mert ...jaj:(), mert ez nem olyan egyszerű dolog, kezdve a különböző fokozatok felismerésétől a diagnózisig.
Nem mindegy, hogy valaki csak szeret piázgatni, vagy masszív, függő alkoholista, higgy nekem!:)
Nekem, a 7 éve absztinens alkoholistának.

pizzaszeletvágó 2017.09.22. 11:46:17

@Benikuty:

"Kibaszott hamburgerek és food truckok mindenütt. (Nemrég streetfoodszakácskönyvet adtak ki. Főzzél magadnak otthon streetfoodot, azt. "

Hát ezt beszélem már vagy 2-3 éve én is!

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.22. 12:14:07

@she_wolf:

Én fiatal koromban dohányoztam, majd egyik percről a másikra abbahagytam.

Azt írod ma, hogy hihetek a 7 éve absztinens alkoholistának. Akkor ez a hét év mit is bizonyít?

pizzaszeletvágó 2017.09.22. 12:31:42

@látjátok feleim szümtükkel: azt bizonyítja, hogy le lehet szokni bármiről. Csakhogy mi kell hozzá? Stabil párkapcsolat, család, legalább egy ember, aki hisz benned! Én 24 éve nem dohányzom, ezt már írtam, nem ragozom. A vörösbort szeretem, de csak a minőségit. :))) Attól meg nem lehet minden nap berúgni, nincs az a pénz. :)))

@she_wolf: aztán ott van még a Xanax, Frontin és egyéb BZD-k. Sokkal rosszabbak a megvonási tünetek.

she_wolf 2017.09.22. 12:34:30

@látjátok feleim szümtükkel:
Kivételek mindig vannak, azok erősítik a szabályt:)
Az elmúlt 7 évem azt bizonyítja, hogy az élni akarás mindennél erősebb. Valamint azt, hogy először önmagunkat kell tudni megérteni, önmagunkkal kell tisztában lenni, és a válasz is bennünk lesz a problémára.
Szerintem:)

Ez egyébként ebben a pillanatban jelent meg a monitoromon:
www.penzcentrum.hu/biztositas/bukhatjak-a-lakashitelt-a-dohanyosok-vervetelre-kotelezhetik-oket.1059697.html

she_wolf 2017.09.22. 12:35:28

@pizzaszeletvágó:
Jól beszélsz!:(
És én most balra el, dolgom van:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.22. 12:56:43

@she_wolf:

No látod, amit leírtál, amiatt nem hiszek én a szakértőkben/nek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.22. 14:34:51

OFF:
Október elején 2 éjszakát Egerben a városközpontban töltünk. Reggeli, vacsora van a szállodában, de ebédelni hova érdemes menni????
/OFF

pizzaszeletvágó 2017.09.22. 14:58:51

@Andrass9: Egy laza lista, ami kizárólag az én véleményem.
1. Macok bisztró.
2. Brum-brum lényegében büfé. (ez a neve)
3. Máshova nem.
4. Bajor söröző, esetleg, jó, de változó lehet a minőség.
www.hbh-eger.hu/web/ettermunk/
5. A Fehérszarvasról mostanában nem hallottam semmi jót.
6. A Széchenyi utcai kifőzdéket kerüld el.
7. A Forst-házban déli 14 órakor nem kaptam gulyáslevest, mert még főtt! :))) Amúgy az a mentségük, hogy jó szokott lenni a gulyás. A többi....
8. A Dobó tér várfelőli végét is kerüld el.
9. A lovagéttermet az Érsekkertben kerüld el szintén.
10. A Szervita udvarház nagyon menzás, kivéve, mikor grillnapot tartanak, de azért nem éri meg, grill otthon is van.

Modjuk attól függ. Én a streetfood-ot már régóta hanyagolom, Egerben mégis lehet egy. Tudom, hogy nem eszel hamburgert és nem is tudom, hogy a Zuzmó nevű hely nyitva lesz-e még ősszel, de azt figyelembe veheted, hogy igazi smokerben készült bbq húsokat nyomnak a zsemlébe, azt meg szereted, ha jól sejtem.

Vagy egyszerűen hívasd meg magad Húsimádóval! :D

Az első kettőt, ha csak ennyi napra mennék, semmiképpen nem hagynám ki. Egy a séf a két helyen, de mégis kicsit más az étlap. A Macok régebbi, bevált, biztosra mehetsz, a Brum-brum étlapja még változó, de iszonyat jó vaddisznó szűzpecsenyét kaptunk ott vargányával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.22. 15:30:47

@pizzaszeletvágó: Köszönöm szépen! A két helynek nem csak a séfje, de még a telefonszáma is azonos! Remélem nem egyezik Húsimádóéval, mert ugyan tetszik ahogy főz, de nem szeretem az alapanyagait :)
Az Imola Udvarház kb. egy köpésre van a szállásunktól ...
A menü izgalmas.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.22. 15:35:34

@pizzaszeletvágó: Mivel a Zuzmó is ugyanott van, egy alkalomra (valószínűleg péntekre) odamegyünk BBQ tálra!

Dikusz 2017.09.22. 16:08:59

@Andrass9:
Tizenéve voltunk Egerben, akkor a Hotel Flórában. Volt olyan szerencsénk, hogy igen kedvezményesen tehettük ezt meg, egyik társunk annál a szállodaláncnál dolgozott. Csak nem abba a szállóba mentek?

Dikusz 2017.09.22. 16:15:05

@Andrass9: ebből látom, hogy nem abban a hotelban szálltok meg. Viszont annak a konyhája meglehetősen jó volt akkoriban.

vörösbor(de)minőségi 2017.09.22. 17:12:02

@pizzaszeletvágó: aaaz az.szóval bügyürke a neve:)))
nem életveszély csak kellemetlen érzés.fogalma sincs honnan jöttem erre rá ráadásul vagy 2évvel az elkövetés után.
egyszerüen nem fért a fejembe,honnan a "bügyürke" amikor én kezem én magoztam...
na ehhez nekem kellet 2év mire a problémát elrendeztem.mondjuk nem is értem miért nem csinálok ismét-most mikor már ekkora tudás birtokában vagyok :DD
azt sem tudom mikor van a szilvaszezon...

vörösbor(de)minőségi 2017.09.22. 17:16:40

@pizzaszeletvágó: .....mondjuk meg vagyok hatva:))

(jó csak vicceltem,nem tudtam kihagyni nna)

Benikuty 2017.09.22. 17:18:38

@medvedr: ...ami egyéni tűrőképesség kérdése.

Kumari 2017.09.22. 18:29:34

@Andrass9: Mi a Kulacsban ettünk(oda hívott a vendéglátó), a Szépasszony völgybe,átlagosan jó, mondjuk, a libacomb omlós volt, de nem ropogott a bőre.De nem küldtük vissza :DDDD

pizzaszeletvágó 2017.09.22. 18:31:50

@Andrass9: Javasolhatok egri cukrászdát is? :)
A Park Hotel patinásabbik épületében van a G&D cukrászda. Szó Gellért cukrász 2015-ben és 2016-ban, kétszer egymás után nyerte el az ország tortájáért járó elismerést. Nekem különösen az utóbbi, az "Őrség aranya" nevű torta tetszik, tökmag és tökmagolaj textúrákból készült sütike. Fiam alig 2 hete kóstolta a helyszínen, azt mondja, még mindig jó. :)
sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2016/08/27/nem-egyszeru-mulatsag-az-orszagtorta-receptje/
Ne tévesszen meg a képen a Salgótarján felirat, Egerben most ők viszik ezt a cukrászdát, eredetileg mátrai gyerekek.

Kumari 2017.09.22. 18:56:06

@pizzaszeletvágó: Az Őrség aranya az eddigi legjobb cucc, amit ettem..illetve akkor, ha igazán benne van, ami abba kell:) A debreceni Mandulában igazi! (legalábbis amikor legutóbb ott ettem, mert hogy ma milyen, azt nem tudom) Ettem bűnrosszat is,Sárospatakon, na az horror volt.MI a vár mellett, a vízparton ettünk nagyon finom sütiket Egerben, de a neve nem jut eszembe.Valami M betűs..

pizzaszeletvágó 2017.09.22. 19:33:32

@Kumari: a Mandulában is tudnak, ha akarnak. A "Kismandulában" viszont vettem már nem frisset. Holnap lehet megérte volna elmenni Debrecenbe a Zamat fesztiválra, aztán egy fagyira a Mandulába, de igencsak elmossa az eső most az egészet.
A G&D cukrászdában csak annyi a poén, hogy Szó Gellért és testvére Dani keresztneveinek kezdőbetűiből áll a cukrászda neve, "szóval" minden valószínűség szerint a leghitelesebben ott kóstolható. :)

Marján?

Dikusz 2017.09.22. 19:55:48

@pizzaszeletvágó: az tényleg jó lehet, ha már elmúlt egy éves a torta, és még mindig jó:)))

Dikusz 2017.09.22. 20:00:15

@Kumari: Számomra a bűnrossz az a belvárosi híres cukrászdában elfogyasztott tortaszelet volt (bécsi, híres csokoládétorta)...
De ettől másnak még isteni íze is lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.22. 20:38:53

@pizzaszeletvágó: Ezt nagyon köszönöm, de cukrászdába én nem járok. Feleségemnek hozok haza krémest, de az más tészta :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.22. 20:40:44

@pizzaszeletvágó: Azért, ha belebotlunk, nem tartom vissza feleségemet a sütiktől!

pizzaszeletvágó 2017.09.22. 20:59:35

@Dikusz: és azóta meg se avasodott benne a tökmagolaj, képzeld el! :)
@Andrass9: persze, csak mondtam, másnak is hasznos lehet, egyáltalán nem offtopic ez a kis egri körkép
Hanem az jutott eszembe, a Zuzmóval egyeztessetek. Kis hely az, múltkor egyszerűen betegség miatt nem tudott kinyitni aznap, szerintem simán belefér náluk az, hogy rákérdeztek a nyitvatartásra, illetve, hogy éppen aznap milyen hús készül a smokerben. Az nem egy egyszerű gordon ramsey féle serpenyős kaja, ugye. A nagyobb része garden, tehát október már akár necces is lehet, érdemes lehet tájékozódni. Ettől függetlenül, adott esetben viszont minden igényt ki fog elégíteni a 30 méterre lévő Macok.

pizzaszeletvágó 2017.09.22. 21:03:46

@Andrass9: Ja, Macokban is érdemes esetleg foglalni asztalt, főleg akkor kevés, ha a kert nem tud működni az időjárás miatt.
Ha jól tudom, ebéd és vacsora idő is van! Közte akár szünet is lehet. Ez csak Magyarországon furcsa egyelőre. Hétvégén elég zsúfolt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.22. 22:31:35

@pizzaszeletvágó: Ezt már Olaszországban is tapasztaltuk :)
Köszönöm a jótanácsokat, megfogadjuk!!!!

she_wolf 2017.09.22. 22:42:35

@látjátok feleim szümtükkel:
Két esetben szükséges a jó szakember megléte.
1: Amikor gyanú vetődik fel, hogy rossz irányban haladnak a dolgok, de nem tudsz a jobbítás felé önmagadtól elindulni. Ilyenkor elég lehet egy pszichiáter és/vagy pszichológus is egy jó belgyógyásszal megtámogatva.
2: Amikor totálisan felborul a szervezeted működése. Ekkor viszont már addiktológus, neurológus, és természetesen belgyógyász kell.

A két pont között pedig hosszú az út, akár több évtized. A vége rettenetesen csúnya, mert a tudatodat és az akaratodat felülírja a függés, amit muszáj kielégítened, mert ha nem teszed, abba halsz bele.
Ronda dolog, na!:(
Nem vagyok gyógyszerfüggő, nem próbáltam semmilyen kábítószert, és már láncdohányos sem vagyok.
Némi neurológiai defekttel megúsztam. Segítséget kaptam. Szakorvosit és magánéletit egyaránt, és magamnak igencsak keveset köszönhetek hozzájuk képest.
Ahogy azt @pizzaszeletvágó: írta.
Egyedül (egy idő és stádium után) már nem megy.

Ezért örülök annak, hogy @Benikuty: nem jutott el odáig, mint sokan mások (köztük én is). Az ember -legyen bármilyen- egyedi, nem megismételhető.

she_wolf 2017.09.22. 22:49:12

@pizzaszeletvágó:
Ezért a hozzászólásodért nagyon hálás köszönetem, mert szerintem én is hasznát fogom venni rövidesen!:)
Ugyanis nálunk is hasonló történet lesz, mint @Andrass9: esetében. Mi Demjénbe fogunk ellátogatni, onnan pedig egy sercintésnyi Eger:)
Többéves böjt után végre ki tudunk egy kicsit mozdulni, és mivel nem nyár derekán vagyunk ám mindketten imádjuk a vizet, valami punnyadós helyet kerestünk és találtunk. Jutányos áron megszámítva belefér Eger környékének meglátogatása a nagy hajtás előtt.

Dikusz 2017.09.22. 22:52:55

@pizzaszeletvágó: Jövő hétvégén a Zemplénben túrázunk. Amerre járunk, figyelni fogjuk, van- gomba az erdőben. Nem lesz gond, velünk lesz az a túratársunk, aki vizsgázott gombaszakértő, majd beszámolok -ha érdekel bárkit is-, hogy találtunk-e gombát.

Dikusz 2017.09.22. 23:04:48

@she_wolf: Örülök neki, hogy végre jut időtök pihenni. Jártunk a demjéni gyógyfürdőbe, remek vize van. Ott is lesz a szállásotok?
Cserkeszőlő is remek hely, a fürdője, és az egész környék is klassz. Oda fogok szokni, ráadásul Hajdúszoboszlóról. Az a szálloda, ahova sok éve jártunk, egyre lejjebb csúszik, a többi meg drága. Én október végére elengedtem magam Nyíregyházára pár napra, régóta szerettem volna megnézni az Állatparkot, a látottak/hallottak alapján szerintem a legjobb az országban.

she_wolf 2017.09.22. 23:20:50

@Dikusz:
Demjénben az Egri Korona Borház és Borfalu lesz a vendéglátónk.
Helyben is van kényeztető wellness, de a környéken számtalan van még, amit ki lehet próbálni.
Cserkeszőlőn a barátaink voltak tavaly, és idén is, szeretik a helyet.
Állatpark? Idén még a budapestibe sem jutottunk el, pedig tervben volt. De mint tudjuk: ember tervez....:(
A Zemplénnek add át üdvözletem, és súgd a levegőjébe, hogy nagyon szeretem:*

Kumari 2017.09.23. 09:23:28

@Kumari: A Marján, igen.Bődületesen sok sütemány volt, és amit ettem, az jó volt.
A szálloda is M betűs, a Csiki Sándor utcában:)))Melior.

pizzaszeletvágó 2017.09.23. 10:52:34

@Dikusz: Á, hogy érdekelne már! Engem? A gomba? :)))

Dikusz 2017.09.23. 11:29:04

@pizzaszeletvágó: :))))
Gondoltam, hogy téged a legkevésbé:)
Elviszem a fényképezőgépemet (okostelefonom nincs), majd meglátom hogy sikerülnek a fotók, és remélem gomba is lesz.

she_wolf 2017.09.23. 15:44:15

"A csigalány randevúra várja a csigalegényt. Mikor az lihegve, elcsigázva megérkezik, a csigalány megkérdi, hogy miért késett olyan sokat ?
- Én igazán siettem drágám, de képzeld, közben az utamban kinőtt egy gomba..."

Én szeretem a bakonyi gombás tokányt:) Meg úgy általában a gombás maszatokat hús mellé, vagy töltelékbe.
Gombafasírtot anyám csinált gyakran, most hogy ez eszembe jutott, szerintem rövidesen be is iktatom:)

she_wolf 2017.09.23. 18:40:37

@Andrass9:
Mitmitmit? Ezt most nem értem:)
Van egy rakás gombás vicc, éppen ez jutott eszembe:)
Meg a bolondgombás: góóóómba....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.23. 19:31:20

@she_wolf: Akkor nem volt jó vicc :((( Gondoltam, szegény csigafiú nem tud hozzád befutni, mert gombászol :)

she_wolf 2017.09.23. 19:50:26

@Andrass9:
Csigafiú ma egész nap itthon volt/van, én pedig nem gombászok, hanem komótosan pakolgatok, lassan nem lesznek ujjlenyomataim (kézi mosás okán), fércelgetek, vasalgatok, és néha leülök pihizni.
Ja, meg közben rápillantgattam a fiúk kézi meccsére, Lékai egy klasszis volt ma (is):)
Győztek, úgyhogy fel vagyok dobva -csak legyen, aki elkap anélkül, hogy belerokkanna:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.23. 21:16:03

@she_wolf: Nagyon szégyellem, de fogalmam sincs kiről beszélsz ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.23. 21:20:07

@she_wolf: Ujjlenyomat hiánya Lázár akárki privilégiuma ...

she_wolf 2017.09.23. 22:29:17

@Andrass9:
Csigafiú ebben az esetben az életem szebbik és jobbik fele:)
Én kivételezett helyzetben vagyok nála -nem meglepő módon:( Bárki bármit kér tőle, mindent eldob, és rohan menteni, megoldani. Bárkinek, bármikor! Akár Neked is, ha azt mondod, hogy pl. lerohadtál az út szélén, be kellene vontatni. Hogy hol laksz, az nem számít. Hogy egy vas sincs nálad, az sem, ő készül mindennel. Azonnal!

De ha én azt mondom neki 2 hónappal ezelőtt, hogy ugyan cserélje már ki a telómon a fóliát, mert fosok, hogy valami a fólia és a kijelző közé kerül, és esetleg nyomot hagy, akkor: jó, mindjárt, csak.... szóval ma lesz ami lesz alapon lehántottam a sérült fóliát a cuccról, és nini!, egy órán belül feszült rajta az új, sértetlen fólia. De egyébként pedig bármit akarok, csak őrmesteri hozzáállással csikarhatom ki belőle. qrvahosszú idő múlva:( Ezért csigafiú ő:D
Persze van, amikor kifejezetten jó, hogy nem egy kapkodó idegbeteg;)
Jámbor, pacifista ember vagyok, elutasítom az erőszak minden formáját.

Mit ki nem lehet hozni a gomba és az azt megrágó lénykék megemlítéséből?:DDD

Ujjlenyomat kapcsán: vannak ujjlenyomat nélküli emberek, akitől nem lehet értékelhető, azonosításra alkalmas ujjnyomatot venni, éppen nemrégiben akadtam ebbe a cikkbe:
index.hu/belfold/2017/08/17/hiaba_kap_utlevelet_ha_nincs_ujjlenyomata_egy_magyar_nonek/

vörösbor(de)minőségi 2017.09.24. 02:01:15

@Pista Bácsi: no akkor kérem felsorolni a gazságokat....
mert én olyan csoda lekvárt készitettem és szinre ízre is nagyszerü! hogy tudnom kell ezek után a további gazságokat amikre képes lennék.
kicsit ugy érzem,hogy amig valaki nem próbálja,majd utána már van municiója és tudja jó-e vagy sem? addig nem szabadna ex cathedra kijelentéseket tenni.
jómagam is ódzkodtam ettől a verziótól-de ma már tudom,felesleges volt.
no de ehhez ki kellett próbálnom!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.24. 10:17:27

@she_wolf: Ez jó! Bár én a sportolókról beszéltem :))))

she_wolf 2017.09.24. 10:33:41

@Andrass9:
Na most meg már én nem értem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.24. 11:00:18

@she_wolf: Emlegettél valami Lékai nevet. Nekem ez nem mondott semmit - akár egy celeb is lehetett volna :)

she_wolf 2017.09.24. 13:11:08

@Andrass9:
Lékai egy nagyon ügyes kézilabdázó, tegnap brilliáns teljesítményt nyújtott:)
Számomra inkább ő a "celeb" (mint ünneplésre méltó személyiség), mintsem holmi vasalt heréjű Berki-félék:D

pizzaszeletvágó 2017.09.24. 13:45:40

@she_wolf: persze, hogy celeb, benne volt a Blikkben, hogy Kiss Ramónával jár. Ő meg celeb. Na ugye. :)

Benikuty 2017.09.24. 13:52:43

@she_wolf: vasaltatja a tökeit? Akkor értem, miért esett le a lóról!

she_wolf 2017.09.24. 14:03:35

@pizzaszeletvágó:
Aha, értem. Tehát ha az uram csigafiú, akkor én csigalány vagyok?
Viszont egyre inkább érthető a "ha a ...sz feláll, az ész megáll" című népi bölcsesség:(
Emmeg szomorú:( Mentségemre szóljon, hogy nem követem, ki kivel kavar:D

she_wolf 2017.09.24. 14:06:21

@Benikuty:
A ló egy okos állat, jó ösztönökkel megáldva:D
Az ilyen cölöpök pedig jobban tennék, ha kevésbé lennének szerénytelenek, mert az igazság előbb-utóbb úgyis kiderül:)

pizzaszeletvágó 2017.09.24. 14:23:39

@she_wolf: amúgy nagy kedvencem Lékai, és az egész csapat, a válogatott pedig megint a tőle elvárható legjobbat hozza mostanában, szemben a láblabdásokkal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.17. 17:59:00

Az Egerben tett látogatásunk gasztroszempontból, dióhéjban:
A Brum-brum katasztrofális, a Macokot ezek után nem is próbáltuk. Meg se kérdezték, hogy kérjük az egyetlen ételt az étlapon (egy Angus hamburger, amit és medium-rare szerettem volna), és pocsék volt.

A Zuzmó BBQ hely bejött! Jól összebarátkoztunk a sráccal, és remek tálat készített nekünk, miután bonyolult szervezésekkel sikerült a nyitvatartást kideríteni, amikor azután péntekre foglalni is tudtunk :)

Az Il Padrino Pizza Club tökéletes pizzát süt!

A Marján cukrászda elég riasztó hodály, a sütijeik gyengék voltak.

A G&D viszont tényleg jó sütiket készít és cukrászda hangulata is volt.

Az Unikornis Hotel étterme egy katasztrófa.

A Város A Város Alatt meg remek ismeretterjesztő túra.

A helybéli piacon vettem a hadházi káposztát savanyítani :)

she_wolf 2017.10.17. 19:15:38

@Andrass9:
Kár, hogy voltak negatív tapasztalataid, de remélhetőleg egálba hozzák a mérleget a jók.
Bele fogsz savanyodni a sok savanyításba:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.17. 19:49:57

@she_wolf: Tudod, mennyire unalmas lenne a világ, ha minden tökéletes lenne???? :)

she_wolf 2017.10.17. 20:28:09

@Andrass9:
Azért szeretnék néha egy kicsit unatkozni.
Viszont e logika mentén a mai szűz áldozat unalmas volt:)

pizzaszeletvágó 2017.10.19. 15:18:42

@Andrass9:

"A Brum-brum katasztrofális, a Macokot ezek után nem is próbáltuk."
Ezt nem is értettem. Az lehet, hogy éppen valami probléma volt a Brumbrummal, új elképzelés, ki tudja még, hogy megmarad-e egyáltalán, nyitástól folyamatosan változik a kaja. Amikor én voltam ott, olyan vaddisznó szűzpecsenyét kaptam vargányával, hogy öröm volt ránézni is, de a legfontosabb, hogy minden egyedi kívánságot teljesített a személyzet és a szakács, hiba nélküli kommunikációt láttam, amit külön értékelek mindenhol. (kár, hogy utálok ételt fényképezni, ilyen helyeken, most bánom, hogy nincs bizonyítékom)
Tehát nem tudom én se, hogy mi volt velük, de a régóta bejáratott Macokot ezért kihagyni óriási hibának tűnik.
Na, hétvégén lehet benézek, vagy legalábbis a közeljövőben.
Nekem közelebb van. :)))

Kumari aki Nilüfer 2017.10.19. 15:40:08

@Andrass9: Hááát.. mi a Marján teraszán (vagy kert vagy mi) ettünk sütit, amit én ettem, friss volt, és jó ízű, talán Brüsszel szelet, vagy ilyesmi.A Brummba meg a Macokba visszatérők a kollégáim, képesek Debrecenből elmenni egy jó ebédre. Mi még nem voltunk ott, személyes tapasztalatom nincs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.19. 16:38:11

@pizzaszeletvágó: @Kumari aki Nilüfer: Brum és Macok ugyanaz a séf. Bár tervbe volt véve egy degusztációs menü, a csalódás felülírta, és inkább választottuk arra a napra a Pizza Club-ot. Összesen 3 ebédre volt lehetőségünk, a harmadik volt a Zuzmó. Reggelink és vacsoránk volt a szállodában.
Nem panaszkodunk, mert hibát is kell találni :)

pizzaszeletvágó 2017.10.19. 18:19:41

@Andrass9: tesztelünk tovább! :D majd beszámolok
@Kumari aki Nilüfer: a Marján régi hely, a másik új és friss, nagyon tehetséges, újszerű és elhivatott szakmai vezetéssel, aztán majd ők is régiek lesznek, ez a világ sora :)

pizzaszeletvágó 2017.10.19. 21:27:22

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: ha már szóba került a pizzázó kérdése is, az egrit nem ismerem, de ezek után egy próba lesz.
Viszont pizzáért pont kifejezetten fordított irányba, Debrecenbe érdemes menni (nem pulyka kakasos pizzáért) méghozzá a Tar pizzériába. Pont. Aki ismeri, tudja miről beszélek, másokat meg minek győzködjek. Kumarit irígylem, holnap mindjárt rendelhet is.

tarpizza.com/hu/galeria/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.19. 21:39:05

@pizzaszeletvágó: A Tripadvisoron a legjobb egri pizzázó, de feleségem valahonnan máshonnan választotta. Én meg - lévén a szemem gyakorlatilag csak a kajahelyekre volt kihegyezve - megtaláltam :) A Palacsinta Vár-at is szerettem volna megpróbálni, de 3 nap alatt csak véges mennyiséget vagyok képes megenni (és így is gömbölyödöm, mint a mindennapos tábornok).
A Marján mellett laktunk, ezért is próbáltuk ki. Hibáztam, mert azt a tökmagos tortát próbáltam ki, ami nem is az övék. Egyrészt nem vagyok oda a tökmagolajért, másrészt nem izlett a sütemény. Aztán később egy közönséges krémest próbáltam, mert az jó mérője bármely cukrászdának. Háááátttt ... 1-es, leülhet.
Viszont a Park Hotel G&D előtt meghajtom a kalapom! Tényleg jó cukrászok a fiúk!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.19. 21:42:26

@pizzaszeletvágó: Vicces, de az Il Padrinoban én is Cinque Stagioni-t ettem :) Az ötödik kívánság a garnéla volt.

pizzaszeletvágó 2017.10.19. 21:46:33

@Andrass9: megnézem, oszt majd jól megkritizálom :)
Ha viszont Debrecenbe megyek és ott alvós, akkor már a kocsiból rendelem a Tar pizzát! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.19. 21:57:04

@pizzaszeletvágó: Utoljára 2012-ben voltam Debrecenben blogtalálkozón ... Most viszont újra Békéscsaba a cél: Hátha látom ismét azt a szopottgombóc fejű külügyminisztert - bár most sem hiányzik ...

pizzaszeletvágó 2017.10.19. 22:00:10

@Andrass9: a Palacsintavárat nem mertem ajánlani. Én valamikor, több mint 10 éve voltam ott. Egyszer. Ez semmit nem jelent, a mai állapotokra nézve!!! Nagyon jónak tűnt akkor is, valami hússal, zöldségekkel töltött óriás palacsintát ettem, csak sajnos pár óra múlva nagyon felpuffadtam valami nem odavaló alapanyagtól. Velem nem szokott ilyen történni. Mivel azóta nem voltam ott, nem ajánlottam. Igen, mert közben feleségemnek kialakult a laktóz intoleranciája, egyedül meg nem járok ilyen helyre. Csak a LIDL-ben kapható laktózmentes tej megjelenése óta tud a feleségem újra palacsintát enni. Ezért nem teszteltük tovább a helyet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.19. 23:09:58

@pizzaszeletvágó: A madarasban is van laktózmentes tej (nekem is az kell) :) Szerintem minden hiper árul már, mert van rá igény!
A hely nem volt igazán bizalomgerjesztő - ezért is hagytuk ki.
Mi eléggé válogatósak vagyunk éttermek felé: Ha nem tetszik, inkább kihagyjuk. Viszont ha bejön, akkor rendesen írok róla review-t a különböző helyeken.
Most a Zuzmó volt az ász! (lehetett volna a Macok is, ha a BrumBrum nem rontja el a hangulatot, mert kiváncsi voltam a menüre). Legközelebb lehet, hogy megpróbálom!
Köszi, hogy említetted a Zuzmót, mert magamtól nem biztos, hogy bevállalom :)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.20. 07:57:13

@pizzaszeletvágó: te csak irigykedj bátran!! MINDEN héten egy ebédem a tar pizzériából jön:DDDDD

Kumari aki Nilüfer 2017.10.20. 08:01:28

@pizzaszeletvágó: már szinte mindenütt van laktózmentes tej, de sajt, túró, vaj tejszín is. Tudom, mert az unokámmal együtt magam is laktózérzékeny vagyok, tejet mindenütt kapok, mármint a sarki kisboltot leszámítva, bár ha kérem, oda is hoznak, de nagyobb boltokban minimum tej van.

pizzaszeletvágó 2017.10.20. 11:42:11

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Nem azt írtam, hogy csak a LIDL-ben kapható, hanem azt, hogy csak azóta eszik újra palacsintát. Egyszerűen azt kipróbáltuk, jó volt, a Magic Milket kipróbáltuk, nem volt jó, mást még nem mert megpróbálni. A LIDL-ös laktózmentesek azok nagyon rendben vannak: tej, vaj, sajt, tejföl, tejszín (30%), joghurt, mascarpone, túró. Most reggel is bevásároltam ezekből, láttam a TV-ben a reklámját, 20%-os leértékelés nekem számít sajnos.

pizzaszeletvágó 2017.10.20. 11:43:29

@Kumari aki Nilüfer: lecsúszna most egy Brian vagy egy Húsimádó nekem is. :D

Kumari 2017.10.20. 18:25:30

@pizzaszeletvágó: mindenkinek számít, pláne ha úgyis útba esik:)

she_wolf 2017.10.20. 18:46:32

@pizzaszeletvágó:
Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból.
Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt csak a zacsis tejet vettem a mellettünk lévő kis közértből, nyitáskor ott voltam, bapattintottam 2 lityót a szatyorba, és jöttem vele haza.
Aztán egyre többször fordult elő, hogy már akkor bukés volt, vittem vissza, srác kicserélte vagy éppen visszaadta a pénzt. Amikor ez már olyan gyakori volt hogy meguntam, akkor kezdtem el dobozosat keresni.
(A probléma úgy keletkezett, hogy jött ugye a tejes valamikor éjszaka, a bolt reggel 6-kor nyitott, és enyhe nyári éjszakákon azért elég lehet a gyári tejnek annyi idő a beinduláshoz, ha egyszer megszakadt a hűtőlánc.)
Évekig tartó kutakodás volt, míg végre megtaláltam azt, amit tejként is meg tudok inni, nem csak valamivel elegyítve használni.
(Ez nem laktózmentes cucc, csak sima, és amikor olvasom, hallom, hogy valakinek nem az íz a legnagyobb baja, akkor azt hiszem örülhetek a sorsomnak. De azért remélem, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelőt, és nem aranyárban:)))