Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Ennek utána kellett néznem. Ez valahol Németországban van, arra gond... (2017.10.24. 13:12) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (2) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfű (33) kakukkfü (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (67) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Bőrös malaclapocka

2017.09.15. 07:00 Waka

Megkívántam már valami jó sült húst. Bőrös-csontost, cuppanóst. Reggel el is sétáltam a csarnokba, úgy rémlett, mintha az egyik húsboltban láttam volna a múltkor bőrös malachúst. Így is volt, tarja, comb, oldalas, szebbnél szebb darabok. Kérdeztem is, egészen véletlenül, lapocka nincs? Volt, mindjárt kettő, egy szép és egy szebb. A szebbiket kértem, 2,3 kg lett. Nagyjából kigondoltam már a koncepciót, egy kisebb kelt vettem mellé a zöldségesnél, ami még kellett, volt otthon. Egy kis hideg kaját is beszereztem, mert borítékolható volt, hogy vacsoránál előbb úgysem lesz belőle étel.
Lassú tűzön sütőben, római tálban készítettem el, röpke nyolc óra alatt. Erősen elgondolkodtam, hogy keverek valami pikáns rub-ot fűszer gyanánt, de végül maradtam a klasszikus SPG ízesítésnél.

img_1386.JPG

Hozzávalók:
- jókora darab bőrös sertéshús
- 2-3 kanál sertészsír
- 2-3 dl sör
- só
- bors
- fokhagyma

A körethez:
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 60-80 dkg kelkáposzta
- őrölt köménymag
- só
- bors
- fokhagyma
- burgonya

A lapockát alaposan megmostam, megkapirgáltam, kicsipegettem a csontszilánkokat. Leszárítottam, aztán bevagdostam a bőrét. Egy hegyes kés segítségével megtűzdeltem a félbe vágott fokhagymagerezdekkel.

img_1334.JPG

A borsot a sóval együtt mozsárban megőröltem.

img_1332.JPG

A fűszert bőkezűen beledörzsöltem a húsba. Pár kanál zsírt tettem a római tálba, ráhelyeztem a lapockát és aláöntöttem a sört.

img_1336.JPG

Lefedve a sütőbe tettem egyes fokozaton négy órára. Alakult már, de azért még kellett neki némi sütés.

img_1339.JPG

Visszatoltam hát, aztán elmentem a kertbe ügyködni kicsit, hazafelé a sörözőben is megálltam egy időre. Eltelt újabb három óra, mire ránéztem a húsra. Na ez már döfi volt, majdnem kész.

img_1343.JPG

Egy órát még rászántam, fedél nélkül visszatettem sülni. Időnként meglocsoltam a szaftjával, ami igencsak bőséges volt, és sűrű, akár a méz.

img_1350.JPG

Eltelt a nyolc óra, a csontok szinte maguktól kifordultak, a hús vaj puha lett, simán ki lehetett volna kanalazni az edényből. A bőre lehetett volna roppanósabb is, de a többi része bőven kárpótolt.

img_1356.JPG

Köretként kelkáposztát pirítottam szalonnazsíron. A szalonnát felcsíkoztam, kisütöttem, majd kiszedtem a zsírból.

img_1362.JPGimg_1365.JPG

A szalonnazsírban megfuttattam a fokhagymát, aztán beletettem a felcsíkozott káposztát. Sóztam-borsoztam, köménnyel ízesítettem.

img_1369.JPG

img_1360.JPGimg_1371.JPG

Fedő alatt roppanós-puhára pároltam, rászórtam a kisült szalonnát és összeforgattam.

img_1375.JPG

Sós vízben főtt krumpli szolgált további köretként hozzá. A sült csülök óta nem főztem ilyen jót, jó sok is lett, kedden ebédre még jutott pár falat, igaz már csak kenyérrel. A szafttal összedolgozott zsír két reggelire elfogyott, a húslé olyan kemény lett, mint a gumicukor.

img_1382.JPG

184 komment

Címkék: sör fokhagyma köménymag kelkáposzta feketebors sertészsír kolozsvári szalonna bőrös malachús párolt kelkáposzta

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6012825056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dikusz 2017.09.19. 23:13:37

@she_wolf:@Kumari: jó az akkor is, melegben úgyis nyitva van ajtó-ablak. és még huzat is lesz:)))

Dikusz 2017.09.19. 23:19:49

@Andrass9: ettem többször, de még nem készítettem, finom leves.
Ilyenkor rákeresek kíváncsiságból a neten. Az első, amit találtam, az olajjal, és nem zsírral készült. Lehet bennem van a hiba, de nem szeretem az olajat, csak a hidegkonyhához használom.

Dikusz 2017.09.19. 23:23:28

@she_wolf: elkezdtem írni Neked a hozzászólást, aztán @Kumari:-nak válaszoltam:))

Finom amit a Pataki-tállal művelsz, de pulyka helyett magamnak csirkét tennék bele:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.20. 08:00:12

@Dikusz: A szomszédasszony úgy főzi, mintha gulyást készítene, de a végén zöldbab, kapor és tejfel is kerül bele.
Olajat csak arra használok amire szerintem való: sütni benne. Annyi zsírom ugyanis nincs, hogy abban rántsak dolgokat (pedig az mennyivel finomabb!!!)
A kedvenc kifőzdémben kiegyeztem a tulajjal, hogy nem eszem az ő egyenkajájából (amit mindenki imád, aki odajár), mert olajjal készíti még a pörköltet, meg a babgulyást is. Viszont néha készít kis kiszerelésben extra kajákat, de azokat már zsírral :)

Kumari aki Nilüfer 2017.09.20. 08:11:24

@Dikusz: Mindenféle kövér baromfi zsírját kisütöm, egy libából van több mint egy liter zsír--sose vettem boltban, javaslom, mindjárt lesz zsírod:) meg liba, kacsa, tyúk tepertőd, jobb, mint a bolti csipsz:D

she_wolf 2017.09.20. 09:10:36

@Kumari:
Igen, a zöldség állaga hagyhat némi kívánnivalót maga után, de vannak fortélyok rá, és ha minden kötél szakad, át lehet törni, besűríteni, valami plusz cuccal megbolondítani, és kiváló maszat lehet a végeredmény
A sült zöldség külön tanulmány (nekem), mert ahány, annyiféle jellemző, ami kihat az elkészítésre is:)

pizzaszeletvágó 2017.09.20. 09:45:18

@Kumari aki Nilüfer: a múltkori 45 db házi csirke ilyen-olyan bőrét, nem hájat, hanem a konyhakészre bontás után maradt, bőrös zsírnakvalót összegyűjtöttem, kisütöttem.
1,6 kg anyagból lett 2 db 7 decis befőttes üveg zsír, plusz a ropogtatni való. Nagyon jó a "kihozatala", nemkülönben a libáé. A háj még a fagyasztóban!
Én soha nem veszek zsírt, csak zsírnakvalót.

Zöldség egy gondolat erejéig. Nem kell rommá főzni, ennyi a titok. Mehet ez lefedve, ízeket összeérlelve Pataki tálban is, öntöttvas edényben is a sütőben. Akár nem is kell az így elkészült ételt sűríteni! Minek? Nem jó egy ízes, rövid lé???Nem lesz leves, de nem is akarunk főzeléket csinálni sütőben! Nem csak a pirult zöldség és nem csak a főzelékállag létezik. :(

she_wolf 2017.09.20. 10:14:42

@pizzaszeletvágó:
A zöldséghez: nagyjából behatárolható (jó, a tudorok percre pontosan tudják), hogy melyik zöldségnek milyen elkészítési móddal és hőfokon mennyi idő kell ahhoz, hogy a kultivált állagot elérje.
Az ilyen egyszerre mindent bele dolgokkal az elején nálam mindig az volt a végeredmény, hogy mártás, szósz, vagy ilyesmi lett belőle ezzel-azzal összekutyulva, plusz valami köretféle.
Idővel megjött a tapasztalat, és ha valami nagyon nagy kisiklás nem történik, akkor többnyire nem úgy néz ki a kaja, mint amit egyszer már megettek:)

Kumari 2017.09.20. 12:06:24

@pizzaszeletvágó: Ha egy hússal együtt sütöm a zöldséget, pláne római tálban, abban lefedve előbb akkor is rommá párolódik, ha kiválóan tudom a sütési időket:) természetesen ha párolt zöldséget készít az ember lánya, akkor nem párolja rommá, csak roppanóssá, azzal nincs baj.Szoktam olyat.Szeretjük. A fél családom vegetáriánus, sokat tanultam az elmúlt 20 évben zöldségfronton:)
Ami a hússal sül, véleményem szerint jobb mártásként:)
Nincs ezzel baj, arra szerettem volna utalni, hogy NÁLAM az együtt sült zöldségek , az nem ugyanaz, mint valami sült zöldséggel.És hogy én-bár sütök húst zöldségágyon- azt a zöldséget nem kultiválom.Természetesen ez kizárólag az én egyéni szociális problémám, mást ne aggasszon, csupán megosztottam egy ízlésbeli tulajdonságomat..így a kocsmapultnál könyökölve:)

A fickó 2017.09.20. 14:25:13

"Nincs ezzel baj, arra szerettem volna utalni, hogy NÁLAM az együtt sült zöldségek , az nem ugyanaz, mint valami sült zöldséggel.És hogy én-bár sütök húst zöldségágyon- azt a zöldséget nem kultiválom."
Na, még egy dolog, amiben egyetértünk...
A hosszan főzött, sütött zöldségek egyetlen helyre valók és az a kuka. Akad persze kivétel is pl. bab, krumpli, padlizsán, de a legtöbb ilyen testetlen szlotty használhatatlan. Az ízüket kiadták a lébe, a rosthalmaz meg már nem érdekes, még mártásnak sem - semmi ízt nem ad a mártáshoz, csak lekvárossá és íztelenebbé teszi a mártást.
Egy példa, vadas esetében én csak leszűröm az ízes levet, külön röviden puhára készített (esetleg előre lepirított) zöldségeket teszek vissza a lébe, majd így pürésítem selymesre utána vajjal fényesítem, montírozom. Ebben meglesz a hússal készült zöldségek íze, plusz a friss zöldségeké is, ráadásul a színek is élénkebbek maradnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.20. 15:15:03

@A fickó: Egy kis ribizlilekvárt tégy hozzá - csodákat képes művelni!

Dikusz 2017.09.20. 15:51:18

@Andrass9: Biztosan egészségesebb olajjal főzni (már olvastam olyat, hogy nem is), de maximum krumplit sütöttem benne, ma már azt sem. A vendéglőkben, éttermekben szerintem manapság is olajat használnak. A markáns véleményem ezekre csak annyi: pfejjj. Nagyon ritkán járok vendéglőkbe, talán kibírom...

Dikusz 2017.09.20. 15:55:26

@Kumari aki Nilüfer: Zsírom az van most is, csak nem ott, ahol szeretném:)

Szoktam venni -más forrás nem lévén- a Nagycsarnokban liba/kacsahájat. Tényleg jó, sütni szoktam benne, a liba/kacsazsíros kenyeret meg nem szeretem. A töpörtyűhöz meg az eszköz hiányzik...

pizzaszeletvágó 2017.09.20. 16:00:07

"A hosszan főzött, sütött zöldségek egyetlen helyre valók és az a kuka."

Lótúrót.
Mármint ti azt csináltok, amit akartok...
Nyilván a tyúkhúsleveshez is oda van már készítve friss/sült zöldség...
A húsok és fűszerek levével átitatott sült zöldségek (akár gyümölcsök) a legfinomabb falatok. Akár önmagukban, akár feldolgozva. Én nem fosztom meg magam ezektől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.20. 17:25:21

@Dikusz: Próbálkoztam a kókuszolajjal, de annak csak az az előnye, hogy szagtalan, valamint jobban bírja a hőt. Sokat sütöttem olivában is, de az nem szerette, ha 180C vagy afölé ment. Mostanra havi egyszer kirántunk valamit napraforgóban, ami így kitart 4-5 hóhapig is, minden mást én vajjal és saját kisütésű baromfizsírral oldok meg. Feleségem használ nem tudom mihez repceolajat. Persze a padlizsánkrém elvisz fél liter olivát helyből (az nálunk 4-5 liter készül egyszerre). Serpenyőben és lábasban én szalonnazsíron dolgozom vagy vajon - attól függ mi készül. De például kenyérbe teszek olivát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.20. 17:28:05

@pizzaszeletvágó: Hááááátt kkhhhmm. Szóval én a húsleveseket azon gyökérzöldségekkel együtt főzöm, amit csak én eszem meg, és csak a végén kerül bele sárgarépa, karfiol, netán zöldborsó. Megszerettem mára már a gyökeret is a levesben. Ezek persze a 4-6 óra csendes pöszörgés alatt vajpuhára főnek, és megosztoznak a hús ízével. Szerintem.

pizzaszeletvágó 2017.09.20. 17:39:33

@Andrass9: nem a húsleves volt a lényeg... de ha már itt tartunk, puhulási sorrendben pakolok bele és játszom a méretre vágással is. Ettől még könnyen előfordul, hogy nem lesz ress. De ne is legyen.
A lényeg viszont: nem hagyom ott a hússal sült zöldségeket, nem dobom kukába, bármi legyen is az.

pizzaszeletvágó 2017.09.20. 17:41:25

ja, és minden zöldséget megeszek a levesből, amit nem lehet megenni, azt nem is érdemes belerakni, szerintem, mifelénk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.20. 17:51:54

@pizzaszeletvágó: A kutya a kuka előtt van minálunk :)
Amúgy én meg nem sütök zöldséggel húst, így nincs ilyen gond ... Mifelénk :)

pizzaszeletvágó 2017.09.20. 18:02:52

@Andrass9: Pedig megpróbálhatod. Nekem az is furcsa, mikor valaki egy füstölt szalonnával tűzdelt rozmaringos nyulat süt tepsiben, és nem pakolja körbe a nyúl által igen kedvelt zöldségekkel, de az még furcsább, ha megpakolja a tepsit, aztán kidobja a vele sült anyagot. Mifelénk ilyet nem pocsékolunk el. :) Vagy egy zöldséges-vörösboros lében pácolt vad esetében ne használnám fel a jellemzően gyökérzöldségeket, mifelénk azt vele sütik és megeszik. :)

A fickó 2017.09.20. 18:05:33

@pizzaszeletvágó: Én nem a húslevest ízét akarom érezni a kifőtt leveszöldségeken, hanem a saját friss ízüket, éppen ezért ezeket optimumra készítem egy adag levesben és ez kerül a tányérba. De van, hogy vákuumtasakban készülnek el, minden ízt, aromát magukban tartva, majd a levesben melegítem fel őket és forrón tálalom a leveshez.
A zöldségek íze, aromája nagyon rövid idő alatt kioldódik, elillan. Zöldségalaplevet sem főzzük órákig.

Kumari 2017.09.20. 18:09:08

Húha..a húslevesben főtt zöldség nem lágyul el, nem fő szét, legalábbis soha nem lett olyan, mint a hússal párolt.És azt megesszük, én legjobban a petrezselyemgyökeret szeretem, sokat is rakok bele(többet a szokásosnál) És ha akad pasztinák, az is jöhet:)És igen, amit nem lehet megenni belőle, az nem is való bele-kivéve a gyömbér, meg a vöröshagyma.Azt kidobom. De én-aki nem bírja, ne olvassa tovább- szeretem a főtt szemes borsot is...

Vadasba természetesen a hússal főttet használom, hiszen a fűszeres íz így marad meg.

Semmit ne dobok ki, mármint ami menthető:)))

És igen, inkább nem sütök húst zöldségágyon, kivéve a hagymát.Vagy előpárolt húshoz , miután levettem a fóliát, utólag teszem a gombát, miegymást, hogy CSAK süljön, de ne párolódjon a gőzben.

A fickó 2017.09.20. 18:11:21

@pizzaszeletvágó: A vele sült anyagot nem dobják ki, csak a levét fogjuk fel spiccszűrőn kinyomkodva, nem passzírozva és ebből készül a matyi. A trutymó az repül ...

pizzaszeletvágó 2017.09.20. 18:14:40

@A fickó: nekem a húsleves egy étel. Nem külön lé+hús+zöldség. Lehet, hogy jót lehet csinálni a módszereddel, de sajnos mostanában sok rossz éttermi tapasztalatom van, konkrétan húsalaplé+főtt hús+ annyira felismerhetően külön párol fagyasztott zöldség, hogy az így nem leves. Csinálj egyet nekem, küldd el, aztán majd megmondom... :)

A fickó 2017.09.20. 18:19:38

@Kumari: "Vadasba természetesen a hússal főttet használom, hiszen a fűszeres íz így marad meg."

Nos, a fűszeres íz a lébe kerül (kioldódik), azt kell elmenteni, a trutymót, meg ki kell dobni, az egy fáradt rosthalmaz már csak.

"Semmit ne dobok ki, mármint ami menthető:)))"

Nekem egy jó ételbe ne kerüljön semmi "menthető" kategória. :D

Kumari 2017.09.20. 18:25:01

@A fickó: Neked úgy, nekem így.Maradhatunk ebben?:)Köszönöm.

A fickó 2017.09.20. 18:25:37

@pizzaszeletvágó: Nem tudom, nem járok étterembe, olyanba, meg pláne, ahol rosszul főznek. A húslevesben a hosszú főzés alatt a hús is kilúgozódik, én ezért azt sem szeretem. Az ízek a lébe helyeződnek át. A húslevesben posírozott hús az megint más kategória.

pizzaszeletvágó 2017.09.20. 18:27:51

@Kumari: na, látod, én meg gombával együtt nem sütök húst! :D nem is értem, attól, hogy a gombát zöldségesnél lehet kapni, még nem zöldség, nem is növény, hogy jön ide??? :DDD
Marhaságot félretéve. Én kieszem a főtt szemes borsot gond nélkül, de a főtt hagymát is! Előételnek.
Másik. Mit értünk hússal sült zöldségek alatt. Definíciós problémát érzek. Felejtsük el egy pillanatra a Pataki tálat, az abban összekészült anyagot, az is finom, egyszer próbáljátok ki, de igazából a hússal sült zöldségek esetében én a sütő tepsijét képzelem magam elé, mikor erről beszélek, nem valami frinc-franc kistepsit, hanem a 60x60-as sütőmbe való darabot. Ebbe szórom a zöldséget, ezt szórom fűszerekkel, erre fektetem a húst, ami vagy takarja, de inkább nem. Teljesen semmiképpen. Ennek a befedése, vagy fóliázása is gond, semmiképpen nem légmentesen zárható. Nem is kell. Na ezt értem én hússal SÜLT zöldségek alatt. Mint az említett nyúl esetében. vagy ugyanez csülökkel.

Kumari 2017.09.20. 18:34:06

@pizzaszeletvágó: Ok:) Ugyanaz a válasz: te így, én amúgy, ettől szép a világ!

pizzaszeletvágó 2017.09.20. 18:36:35

@A fickó: én se "járok" csak néha ennem kell, nem otthon... :) Nyilván, ha rossz a hely, és nem ismertem fel elsőre, hogy rossz, második esélyt ritkán kap.

@Kumari: értelek, én sem dobok ki semmit a vadasból, egyben turmix az egész, de értem azért a fickót, mire gondol. Ettől még maradok a szokásos megoldásnál.

pizzaszeletvágó 2017.09.20. 18:37:37

@Kumari: ezt elkapkodtad, hiszen veled egyetértettem, még a borsevésben is, vagy nem értelek

pizzaszeletvágó 2017.09.20. 18:41:04

@Andrass9: várjál, próbálom elképzelni :) tehát van az ajtó, ott a kutya két ajtó közt, aztán egy csontfa, az alatt a kutya, megyünk a kertkapu felé, ott a kutya a kuka előtt, már csak azt mondd meg, amikor a postás jön, hol a kutya? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.20. 19:00:17

@pizzaszeletvágó: No itt lettél megtréfálva!!!! Két kapunk van :)
Sajnos eléggé süketül már szegény, így csak akkor jön köszönteni a postást, ha az kettőt csenget (előtte dudál is, hogy kiérjek). Ha nincs aláírnivaló, akkor csak bepakolja a levelesládába csengő és duda nélkül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.20. 19:02:50

@Kumari: Én még a főtt hagymát is szeretem (az múgyse kaphat a kutya állítólag). A borsot is meg kell ennem, mert azt kiválogatja a lény a táljában, és szemrehányóan néz rá :)
A legjobban a gulyásban szeretem a borsot, de a töltött káposztában is jó.

Kumari 2017.09.20. 19:07:37

@Andrass9: Én meg a toroskáposztában.Abban a legeslegjobb:)

pizzaszeletvágó 2017.09.20. 19:25:56

@Kumari: a káposzta közé eleve kell, ki válogatná ki toroskáposzta készítés előtt??? :)

Kumari 2017.09.20. 19:42:29

@pizzaszeletvágó: Egyenesen halálos bűn lenne:)

she_wolf 2017.09.20. 20:35:59

@Andrass9:
Mennyiségtől függő, hogy a hagyma árt-e a kutyának.
Nagyon sok infót találni arról, hogy mi lehet káros egy kutya számára, de a legtöbb esetben csak akkor lehet készpénznek venni, ha szélsőséges mennyiségről van szó (akut mérgezés), vagy ha napi rendszerességgel kapja az eb mintegy kötelező összetevőként.
Szórványosan és kis mennyiségtől egy egyébként egészséges kutyának nem lesz baja abban az esetben, ha a számukra káros cucc ürül, és nem halmozódik fel.

Nem tudom, hogy a hagymával mi a helyzet, az a férjem kedvence a levesben, de az ebek legfeljebb a csontot kapják meg belőle -kivéve a csöves baromfi csontokat.

she_wolf 2017.09.20. 20:44:14

@A fickó:
"A hosszan főzött, sütött zöldségek egyetlen helyre valók és az a kuka."

Ezt szomorúan olvasom, mert eklatáns példája az egyre divatosabbá váló pazarló fogyasztói magatartásnak:(
Nem kilúgozni kell a zöldséget, hanem odafigyelve, türelemmel kellő állagúra puhítani, hogy ízével az élvezetet jelentse, küllemével pedig étvágyat generáljon.
Számomra ezt jelenti a konyhaművészet.
És leginkább az, ha valaki mindezt egy tűzhely, fazék víz, fűszer és egy jó kés segítségével képes úgy elkészíteni, hogy kérjek még belőle.

she_wolf 2017.09.20. 20:46:48

@Andrass9:
Imádom a kutyáimat, és soha nem tennék velük, vagy kívánnék nekik rosszat.
De néha úgy szeretném, ha J.R. egy kicsit kevésbé hallana jól...:)

Dikusz 2017.09.20. 23:11:39

@Andrass9: @pizzaszeletvágó: vannak olyan ismerőseim, akik nem értik, hogy én mit szeretek a levesben vajpuhára főtt zöldségen. Én pedig azt nem értem, hogy mi a jó abban, ha kemény a répa/fehérrépa/zeller/karalábé. Az én levesem legtöbbször aranyszínű anélkül, hogy leveskockát tennék bele, az övékének meg többnyire gyenge az ízük annak ellenére, hogy leveskockát tesznek bele.

Dikusz 2017.09.20. 23:27:48

@Andrass9: Talán hidegkonyhai salátákhoz használja a repceolajat. A padlizsánkrém nagy divat lett, ha jól van elkészítve, jó is. Szegedi barátaim át szoktak ruccanni (könnyű nekik) a szabadkai piacra padlizsánért, negyedannyiba kerül, Romániában tavaly kb 100 Ft-ért vettük kilóját.
Ha a kutya a kuka előtt van, akkor tartózkodási helyként azt kell a lakcímkártyájára írni, lakhelyként meg a két ajtó közötti helyet:)))
A ház melletti lottózó előtt naponta többször találkozó kocsmabútorok egyikének van egy fekete labradorja. Olyan nagyon békés az a kutya, csak fogja a labdáját, ha kiejti a szájából utána baktat, békésen hasal a díszes bagázs mellett. Ugatni még nem hallottam soha. Amit értékelek a gazdájában (ő óbégatja leghangosabban a tutit, hogy mire kellett volna fogadni a góltotón), hogy soha, de soha nem hallottam durván beszélni őt a kutyájával. Ha elbambul a kutya, max annyit mond, hogy gyere már Öcsi:)))

Dikusz 2017.09.20. 23:38:39

@Kumari: jáháhááájjj... Kellett nekem továbbolvasni!
Inkább megennék egy üveggel @Andrass9: jalapeno paprikájából, minthogy kiegyem a borsot a húslevesből:)))
Nem szeretem kiérezni a bors ízét az ételből, természetesen használom a főzésnél, de a borserőset nem szeretem...

Dikusz 2017.09.20. 23:43:02

@pizzaszeletvágó: @A fickó: már akkor tudja, hogy nem jól főznek, amikor még be se ment az étterembe. Hol vagyunk mi ettől:)))

Dikusz 2017.09.20. 23:46:38

@Andrass9: a kapu süketül, és még köszön is a postásnak? Így már érthető, hogy nem dobja be a levél mellé a csengőt, és a dudát is:)))

A fickó 2017.09.21. 01:41:22

@she_wolf: "Ezt szomorúan olvasom, mert eklatáns példája az egyre divatosabbá váló pazarló fogyasztói magatartásnak:("

Nem, ez eklatáns példája annak, ha valaki jól és igényesen főz. Kár, hogy ebből ezt szűrted le. Nem vagyok pazarló, főleg nem a tápanyagokkal és a vitaminokkal. Jó minőségű, ízű hozzávalókat használok, nagy részüket magam termelem vegyszermentesen nem kevés munkával. Ami nem ad hozzá az ételhez, csak elvesz, azt szigorúan kidobom, nem fogom elrontani az ételt egy nem megfelelő konyhatechnológiai baklövéssel.

"Nem kilúgozni kell a zöldséget, hanem odafigyelve, türelemmel kellő állagúra puhítani, hogy ízével az élvezetet jelentse, küllemével pedig étvágyat generáljon."

Gondolom, pl. zöldségalaplevet sem készítesz, vagy pecsenyelét(jus-t), mert itt pont az ízanyagok kioldódása a lényeg, ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy ez ne tartson túl sokáig mert akkor pont a lényegét (ízeket, aromákat) veszítjük el. A visszamaradt anyagokat nem fogom megenni, azok már megtették a kötelességüket.
Jus, esetében a visszamaradó húsos cuccot még egyszer fel lehet önteni vízzel és egy ún. másod jus készíthető belőle, ami későbbi jus készítésénél jó lesz a felöntésre.

Ezt csak azért, hogy lásd, hogyan bánok az zöldségekkel, azóta még jobban.:)

afickofakanallal.blog.hu/2015/05/15/zoldborso_ketszer#more7460546

she_wolf 2017.09.21. 04:19:31

@A fickó:
Némileg minősítőnek érzem a hozzászólásodat, de lehet, hogy csak félreértem.
Valamint te is félreérthettél engem, mert én nem tettem függővé semmitől annak megállapítását, hogy ki főz jól és igényesen.
Egyáltalán: ebben a kontextusban mit takar az igényesség, mint jelző?

A félreértés köztünk abból eredhet, hogy míg a te életed központi részét képezi a főzés (legalábbis ezt gyanítom), addig az én hitvallásom ebben a tekintetben az, hogy azért eszem, hogy éljek, nem azért élek, hogy egyek -és ami ehhez szervesen hozzátartozik.

Azt nem tudom miből gondolod, hogy alaplevet nem készítek, de tévedsz. Igaz, nem túl nagyot, mert nincs mindig kész alapom. Szeretem a mártásokat, és szinte minden szokványosabbat azzal indítunk, hogy ilyen-olyan alaplé.

Bár néha annyira szétszórt vagyok hogy seprű meg lapát kell hozzám, főzni általában tervszerűen igyekszem. Jó, ember tervez... a többit tudjuk:)
Zsebkendőnyi díszkertem van, tehát amit magam állítok elő, ahhoz mindent üzletből, piacról kell beszereznem, sőt, tárolási lehetőségem sem igazán van. Éppen ezért nálunk mindennapos kérdés a "mi legyen a kaja?", a többi pedig ennek függvénye.
Ebből csak azt akarom kihozni, hogyha marhahúslevest akarok főzni, akkor elmegyek a boltjaimba és beszerzem az annyi alapanyagot, amennyire éppen szükségem van. És ebbe nem fér bele az, hogy ne legyen állandóan egy "B" tervem, ha valami megbicsaklik.

Nem mondom, hogy kötelező mindent el is fogyasztani, de törekszem arra, hogy pl. egy római tálban képes legyek finom és gusztusos ételt készíteni. Ehhez pedig tanulás, tapasztalat kell. És néha kudarcok is.
Autodidakta módon teszem mindezt, és örömmel tanulok.

Ami a fogyasztói magatartást illeti: elismered vagy sem, a jelenség létezik. Jóval több szemetet állítunk elő mint az megengedhető lenne, és jóval kevesebbet hasznosítunk újra, mint az kívánatos lenne.
Ehhez pedig jelentősen hozzájárul a "hú, ez de szar lett, megy a kukába" mentalitás -ami természetesen nem egyenlő azzal, hogy ami nem szükséges már egy ételbe az nem kukázható. Én speciel itt többekkel ellentétben nem eszem meg a szemes borsot, noha belefőzöm az ételbe.
Itt értettél szerintem félre:)

Valamit ezt írod: "...Az ízüket kiadták a lébe, a rosthalmaz meg már nem érdekes..."
Ha az anyagcseréd beszélni tudna, vitatkozna veled:)
(Illetve hát tud az beszélni a maga nyelvén.)

Fenchurch68 2017.09.21. 05:18:11

@she_wolf: Egyetértek (bár én megeszem a borsot :)

Életemből sok évig főztem minimum öt, de évekig kilenc emberre napi szinten, kisgyerekek és munka mellett, úgyhogy sokszor voltak időt és pénzt spóroló megúszós megoldások (pl. húslevesből vadas, maradék főzelék levessé konvertálása, reggeli zabkásából süti stb.), nem volt panasz rá általában. Ebbe se árt belegondolni azoknak, akiknek van idejük elbabrálni egy étel elkészítésével. Klassz dolog, ha az embernek van rá módja, de lássuk be, a népesség nagy részének nincs.

Ha húst sütök, mindig teszek mellé zöldséget - többnyire gyökérzöldségeket, nagy kedvenc a cékla, de a megpirult kelkáposzta sem utolsó -, még sosem sült rommá. Ha padlizsán, cukkini, gomba, karfiol megy hozzá, akkor azt később szórom bele. Ez utóbbiak tetejére a végén rápirulhat egy kis sajt is, akkor az önmagában még egy plusz kaja :)

Dikusz 2017.09.21. 06:51:01

@she_wolf: Nem, nem értetted félre...

Kumari 2017.09.21. 08:34:06

Címzés nélkül: itt azért nagyon szépen kiviláglik, hogy vannak(vagyunk családanyák, háziasszonyok, családnak főzők, örömfőzők, és a profik.
A profik kidobják a rosthalmazt. DE: megjegyzem halkan, a középső lányom nemrég végezte el a Culinaris szakácsiskolát, és NINCS kidobás, a zöldséghéjakat is felhasználják, alaplének,szerintem a sokfős konyhájukból nem volt annyi hulladék a komposztra mint nálam egy hétvégén a kétfős háztartásban.merthogy hétvágán szoktam alkotni, a többi nap sietős.
A a borsot viszont nem a takarékosság jegyében eszem, hanem mert a ködös multban ráharaptam, és ízlett:)

Sütök-főleg a téli hónapokban, mikor több a gyökérzöldség, mint a frissen szedett-zöldséget, vegyesen is, önmagában is(lásd kakaós karfiol:DD), változatlanul nem fogom megszeretni azt a zöldséget, ami a hússal-vagy csak úgy önmaga -lefedve párolódott, annak az íze az én nyelvemnek rossz.Azt továbbra is kiszedem, turbózom, lesz belőle valami amit megeszünk.

Valamikor volt biokertünk vagy 20 évig, de kösz, elég volt, nem akarok én lenni a kertért, dolgoztunk benne mint a púposteve, nekünk sok volt a termés, eladni kevés, másokat boldogítottam, akik a strandról haza beugrottak ezért-azért, hát köszi, nem.Továbbá a szépemberrel együtt legalább hat gerincsérvvel büszkélkedhetünk.Úgyhogy továbbra is piacra, multihoz, akárhova járok.

Most viszont végre rákeresek fickóra, mostmár kíváncsi vagyok, mert nagyon hozzáértőnek tűnik, de számomra kicsit kioktató, mondhatnám elitista a stílusa.
(Nem tudom, a neves gasztrobloggereket is kioktatja,vagy csak az amatőröknek tartja ezt fenn?Már ha tényleg kioktatás, nekem annak tűnik, de lehetek éppen klimaxos vén hülye, aki mindenre ugrik..)

Kumari 2017.09.21. 08:48:38

Na. Rénéztem. Elitista. Maldon só,esetleh himalájai. lila krumpli, sárga is külonleges, Granny Smith alma,Teelicherry bors....,
SZERINTEM.

sZívesen olvasok gasztroblogokat .Elitistát is, sznobot is, amatőrt is, Csak maradjanak nyugton, és fogadják el, ha valaki földhözragadtabb.

Dikusz 2017.09.21. 12:45:54

@Kumari: Nem, nem fogadják el...
Furton-furt ismételgetik, hogy milyen szuperek, csak az a jó amit ők készítenek.

Azt megkérdezném, hogy a púposteve hogy dolgozik a biokertben? Lehet a sok évvel ezelőtti, rövid ideig tartó kertművelésünk során nem tudtuk? :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.21. 12:56:33

@Kumari: A neves gasztrobloggerek és igazi szakácsok mellett meg se mer szólalni - ezért mer itt nagyfiú lenni :)

Kumari 2017.09.21. 14:49:50

@Dikusz: nálunk ez ilyen családi izé: dolgoztam, mint a puputeve, szívtam, mint a torkosborz...fene tudja honnan jött:DDDD

Kumari 2017.09.21. 14:52:07

Ja, és ha megbetegszünk: bennem van a filoxéra:DDDD nemrég ezzel akasztotam ki a környezetemet, akik eddig nem hallották.(taknyosságomat ezzel kommentáltam) Egyikük némi agyalás után: Dehát az egy bogár! Mit mondjak, nagyon röhögtünk!:)

Benikuty 2017.09.21. 15:02:13

@Kumari: "A a borsot viszont nem a takarékosság jegyében eszem, hanem mert a ködös multban ráharaptam, és ízlett:)"
Mert finom is az :)
Zöldséget nem dobunk ki, mert nem fűzzük túl. Amíg túlfőztük is megettük, de víz felett párolva, vagy ropogósra szuvidálva ez fel sem merül.
Mint ahogy a spenót szárát sem szedem le tisztítás címen, és a petrezselymen is marad rajta a szára. A rost és az íz miatt is.
Ha pedig valaki hobbiból főz, igényesen teszi, és ráadásul még ideje is van blogolni, az jó. Tanulni tőlük, az is jó :)
Az igazán profik régebben blogoltak, de iszonyat sokat dolgoznak, nincs rá idejük. Meg szükségük sincs rá...

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.21. 15:03:20

@Kumari: "... a szépemberrel együtt legalább hat gerincsérvvel büszkélkedhetünk."

Uram atyám! A nem szépemberről még nem is szóltál, azzal együtt mennyi sérvetek van?:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.21. 15:08:04

Eszembe utott a szuvidálás kapcsán, hogy valahol lapul egy zepter fazekacska, és a pont jó lesz zölségeket szuvidálni.Víz sem kell hozzá csak egy kicsike. Elő is kerestem, meg is főztem benne egy szép brokkolit, csak az a baj, hogy epe elvtárs nem szeresse. Viszont más zöldségnél ilyen gond nincs, és ezért lelkes zöldségfőzésbe kezdtem. Nagyon jó benne a tojást is megfőzni ( víz nélkül ).

Benikuty 2017.09.21. 15:08:09

@látjátok feleim szümtükkel: egy gyöngyöspatai neves kézműves borász felesége úgy híja őt, "szépuram" :D Szép is lehet, mire végigkóstol minden hordómintát :D
(szegény Bussay Laci ebbe halt bele:(...)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.21. 15:12:43

@Benikuty:

Mibe? Abba, hogy az asszony szépuramnak hítta?

Kumari 2017.09.21. 15:17:56

@látjátok feleim szümtükkel: Énnekem csak egy emberem van, aki szép!:DDD Neki van több ...egy férfi legyen férfi!

pizzaszeletvágó 2017.09.21. 15:18:19

@Kumari: még mindig jobb, mintha etilista lenne. :)
Annyit beszéltél a hús mellett nem sütött zőccségekről, hogy ma kifelejtettem a tepsiből. :) Csakazértis pótoltam, mikor kész lett a hús, a maradék szaftba zöldséget, répát raktam és megsütöttem. :P Finom! :)))
Néha, mikor megkívánom, még savanyított csemege uborkát is dobok csülök vagy egyéb bőrös mellé a tepsibe, igen, oda, bele.

pizzaszeletvágó 2017.09.21. 15:29:31

@Benikuty: Dóra tovább viszi, a háziorvosi praxist is. Bár nem tartom összeférhetőnek a kettőt. Alig 5-600 fős település esetén talán, vagy annál inkább nem a központtól messze? Hagyjuk, kérdés. Amíg az államnak nem fontos a minőségi háziorvosi ellátás, addig úgyis bármit lehet. Hajrá Dóra, innen is!

Kumari 2017.09.21. 15:54:37

@pizzaszeletvágó: Váljék egészségedre! Ha neked jó, nekem aztán jó:))))Csemege ubi meg plánesőt jó:) Üvegből, jó recsegősen!:DDD

/Maradék szaftba, fedél nélkül, az kiváló, akkor nem punnyad, hanem sül:)/

Dikusz 2017.09.21. 18:28:05

@Kumari: ha üveggel együtt eszed, még jobban fog recsegni:))

Epe elvtárs pedig monnyon le! :)

she_wolf 2017.09.21. 22:44:38

@Kumari:
Szépember:)
Van egy zenei témájú rajongói fórum, ott hosszú évek óta többé-kevésbé rendszeresen előfordulok. A rajongott személyt hívom szépembernek gyakorlatilag a kezdetektől, vagyis kb. 18 éve:D
Nem a fizimiskája miatt szépembrezem az illetőt, hanm a lelke miatt. Mert aki olyan zenét tud csinálni, rút lelkű nem lehet:D

she_wolf 2017.09.21. 22:50:25

@pizzaszeletvágó:
Egy piszológus mit tudna ezen tekeregni...
A nem tudatos manipulátor és az ő majdnem áldozata:D

she_wolf 2017.09.22. 11:47:09

Azon töprengtem, hogy "az vagy, amit megeszel". Tényleg?
Ezen a vonalon haladva nekem már időszerűvé válik lassan, hogy elkezdjek kotkodácsolni....
Tény, hogy némely dolgokhoz annyira értek, mint tyúk az ABC-hez, aztán néha kopasztom is magam (mert így diktálja a trend), meg az is előfordul, hogy itt-ott azt gondolják, tollas a hátam. Éppen ezért szerintem egy rövidebb időre ki kéne iktatnom a konyhából a szárnyasokat, mert mostanában csirke volt csirkével, néha tyúkkal:D
(A Dubarryt leszámítva, mert az kivételesen difnóból volt.)
Tán bőgni kén....

pizzaszeletvágó 2017.09.22. 12:49:42

@she_wolf: amíg nem érzed, hogy tyúkeszű lennél, egyed bátran! Az, hogy esetleg mai csirkének képzeled magad, még nem indok, hogy abbahagyd az evését. Ha viszont azt érzed, hogy tyúklépésben haladsz a dolgaiddal, akkor válts inkább sovány malac alapanyagra! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.22. 20:42:32

@she_wolf: Nem jól mondja @pizzaszeletvágó: ! Szarvashúst!!!! Azt egyél :)

she_wolf 2017.09.22. 23:28:01

@Andrass9:
Persze. Hogy aztán majd "Szökellő Szarvasként" szülessek újjá? Már előző életemben sem hittem a reinkarnációban, de ha a szarvashús javítana a térgyeimen, biz'Isten, naponta enném:)

@pizzaszeletvágó:
Mai csirke már rég voltam, de még nem akarok rágós tyúk lenni, aki örökösen csak kotkodálni tud mindenre.
Tyúklábaimra pedig hétmérföldes csizmát húzok, a vín kokas néha nem is bír követni:D
Viszont aránylag régebben volt marhahús az asztalon.
Mivel nem vagyok egy szilfid alkat, úgy gondolom, nálam tehén ügyben már elkésett az intelem: az vagy, amit megeszel:P

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.23. 09:24:50

@she_wolf: Rántott borjúláb és DONA (valami tabletta) gyakori fogyasztása csodákat tud művelni az izületekkel!

Kumari 2017.09.23. 09:26:02

@she_wolf: Mondom, hogy van bennünk valami közös:DDDDDAmi a megevett dolgokat illeti, egy az egyben:DDD
De nem is..sietni nem nagyon tudok. és hegynek fel se szeretek..lefele, na az megy:)

she_wolf 2017.09.23. 14:03:09

@Kumari:
Hasonló a hasonlónak örül:)
Hát már hogy nézne ki egy háton ló?
Hegyről lefele a a legegyszerűbb: lehajolsz, megfogod a bokádat, rogyasztasz picit, és nagyon tüzetesen nézegetsz valami igen apró dolgot lehetőleg a sarkaid mögött. Előbb-utóbb csak megszédülsz annyira, hogy elkezdesz lefelé gurulni, mint az ördögszekér, és sitty-sutty, lent is vagy:D

Figyelmeztetés: nyaki csigolyákra vigyázni, az összes többi lényegtelen!

she_wolf 2017.09.23. 14:22:03

@Andrass9:
A Dona hamarabb kellett volna, csak hát ugye amikor még ficergős az ember (már a hülyébbik része, akik közé én is tartozom), akkor úgy gondolja, ugyan már, vesződjenek ilyesmivel a vének:(
Most már tényleg csak felesleges pénzkidobás, és az csak parasztvakítás, hogy a semmiből lehet porcot építeni.
Ezért szajkózom most már minden fórumon a prevenció fontosságát.
gerincterapeuta.blog.hu/2017/01/09/epit-e_a_porcepito

Bocs' az osztályidegen linkért!

Szeretnék bornyúlábat. Nem enni, birtokolni. Bár merjünk nagyot álmodni, és legyen inkább gepárd!:)
Soha nem készítettem még rántott borjúlábat, és nem is tervezem mostanában. Nem azért mert nem finom, hiszen ettem már, és mennyeinek találtam, hanem mert nem igazán jut eszembe, hogy rápróbálkozzam. De ami késik, az jön!:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.23. 15:07:31

@she_wolf: Van betárazva posztnak egy remek borjúláb. Egyszer majdcsak rákerül a sor.
A Dona-t én még időben elkezdtem, amikor volt mit karbantartani. A gatyám megy rá, de megéri :)

she_wolf 2017.09.23. 15:33:32

@Andrass9:
Ha rendben vannak tőle az ízületeid, akkor nem is kell rájuk gatya, a jót ne takargasd;)
"Dikuszosan": viccvót:)
Komolyra fordítva: vásott kölök voltam, később szertornáztam, estem-keltem még később már csak estem-keltem lesz...tam, a legvégén pedig többet voltam vízszintesben a szépségesen ostoba agyammal elfoglalva, míg újra talpra álltam.
Mostanában igyekszem menteni, ami még menthető, egyelőre a tervezési fázisban vagyok, miután végre látom végre a fényt az alagút végén.
Nem AZT a fényt, azt későbbre tervezem;)
Most ott tartok, hogy kell keresnem egy olyan helyet, ahol a mindenféle korlátaimat figyelembe véve tudok mozogni. Mert az nagyon hiányzik, azonban nem mindegy, hogy mivel és mennyire terhelem magam.
És kell egy nagyon jó ortopédus, aki tetőtől talpig felméri a károkat bennem.
A bokáimat és a csuklóimat leszámítva minden (mégegyszer: MINDEN) gömbcsukló akadozik, recseg bennem.
Nagyvonalúan adok még magamnak 20 évet, de azt lehetőleg nem jajgatva akarom megélni:)
Már megint bocs' az offért:)
Hogy "on" is legyek: túrom a netet nekm megfelelő étrend után, és próbálom rászoktatni magam lélekeben néhány dolog mellőzéséhez. Zokogni fogok, mert édesszájú vagyok, és szeretek finomakat enni:(
Ma nem főztem, töltött paprika volt a fagyasztóból, csak egy kis krumplit dobtam össze hozzá:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.23. 17:39:18

@she_wolf:

Én saját szememmel győződtem meg a porcépítő hatásáról.

Elütötte a macskákat valami ( gondolom autó ), a szomszéd háza előtt feküdt, ölbe hoztuk haza. Állatgyógyász megnézte és mondta, vagy beporcosodik, vagy megdöglik. A macskát bezártuk, kapott fájdalomcsillapítót és jó kajákat, meg vitamint, és egy idő után eszembe jutott, hogy az emberi gyógyszereket állatokon kísérletezik ki, próba szerencse, sokkal rosszabb nem lesz.
Már vagy három hete kap porcépítőt, és azóta sokkal jobban használja a törött lábát, bár fiatal cica más soha nem lesz belőle, és valószínüleg a következő udvarási időszakot is kihagyja. Ugyan ezt kapta a hátsó lábait használni nem tudó németjuhász is, pedig igazán sok és dedrága gyógyszert is szedett. A legnagyobb javulás akkor állt be, amikor ezt a segédanyagot elkezdte enni. Olyan rottyant volt, hogy nem tudott az udvarból kimenni a kapuig, ma meg a lakótömbünket minden nap körbesétáljuk vele.

she_wolf 2017.09.23. 18:32:55

@látjátok feleim szümtükkel:
Az ember nem macska, éppen ezért nem is úgy működik:)
Ilyen alapon azért sem kellene aggódnunk, ha valakinek egy haragosa levágja a fülét, mert úgyis kinő majd, mint a gyík letörött farka.
És számtalan példa van még az állatok hihetetlen regenerációképességére.
Állatot emberrel összehasonlítani nem szerencsés, és ez független az állatkísérletek során tapasztaltaktól.
Állatorvosi ajánlásokban szerepel: embernek felírt gyógyszert soha ne adj állatnak (és ezt nem a gyógyszerlobbi diktálja, hiszen a hobbiállatokat tartók gyakran hamarabb megveszik a kedvencnek a méregdrága gyógyszert, mint maguknak).
Haszonállatoknál nagyjából ugyanez a helyzet, kivéve a nagyobb gazdaságokat, csoportokat.

(Egyébként létező eljárás embergyógyászatban a mozaikplasztika, de ahhoz az kell, hogy legyen miből pótolni, és a pótlás helyének környéke is megfelelő legyen. Ezért írtam, hogy a SEMMIből nem lehet építeni, és sokan itt futnak lukra, félreértik az "építés" fogalmát ebben az esetben.)

pizzaszeletvágó 2017.09.23. 20:00:59

@she_wolf: Baleseti sebészek kedvelt mondása: "Hozott anyagból dolgozunk." Bár ez jószerivel mindenre igaz.

she_wolf 2017.09.23. 20:23:06

@pizzaszeletvágó:
No igen:) Ezért fogadom én némileg kétkedve a teremtés mítoszát.

Dikusz 2017.09.23. 21:21:12

@she_wolf: Olyat még úgy sem láttam:)
Mármint kotkodácsoló. szökellő szarvast:)))

Hogy én miből maradtam ki!:))) Most tekertem vissza a posztra.
Olvasom a hozzászólásodat, eljutottam addig, a hegyről lefele tanácsodig. Eddig még különösebb gond nem volt, bár erősen vigyorogtam a kommenteken, de vizuális típus lévén elképzeltem ezt:
"lehajolsz, megfogod a bokádat, rogyasztasz picit"...
Na itt röhögtem fel, mert a rogyasztasz helyett mást olvastam hirtelen:)) aztán meg folytatásban még tovább is gurul a delikvens:) Remek befejezése a napnak:D

Erről eszembe jutott -biztos ismeritek őt- Fehér Klára novellája. Ebben azt írja le, amikor a szereplőre síelés közben jön rá a szükség, és síoverál van rajta. Elég képletesen írta meg a jelenetet:)
Sokan nem szerették, de az tagadhatatlan, remek, jó humorú író volt.

Dikusz 2017.09.23. 21:34:11

@she_wolf: Hát lehet, hogy engem csípett meg a hülyekígyó, de felvidámítanak a kommentyeid:)

Áruld már el, mit csinálnál a borjúlábbal, ha nem eszed meg? Azt hittem szerencsehozó talizmánnak szeretnéd használni, most olvasom tovább, kíváncsi vagyok mi jön még:)

Jön rendesen, vagy csak én lettem kettyós...
@Andrass9: hát nekem ez képzavart okozott:
"amikor volt mit karbantartani. A gatyám megy rá, de megéri :)" mármint rámegy a gatyád a voltmitkarbantartanira?

Ne haragudjatok érte, viccvót:)

she_wolf 2017.09.23. 22:05:53

@Dikusz:
Ha a borjúlábat nem enném meg, magamra applikálnám a meglévő rom helyett. De akkor az uram haragudna meg rám, mert örökösen lenyúlnám a borotváját. Viszont ha transzplantált kiméra lennék, akkor már inkább ragadozóként (pl. a szárazföld leggyorsabbja) szeretnék futkorászni, mint pici bociként a boci térgyeimmel áldozatul esni ragadozónak, embernek egyaránt.
Egyetlen stabil pont van mindhárom esetben: a beretva:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.23. 22:23:18

@she_wolf: @Dikusz: Nem vagyok biztos, de nem inkább a kiszera méra bávatagról van szó????? Elnézést a kezdő hozzáállásért ...

she_wolf 2017.09.23. 22:38:27

@Andrass9:
Régi idők kabaréi, bohózatai:)
Nagyon sokat hallgatok netezés közben. És mintha megállt volna az idő, mert a kifigurázott dolgok alapjai rendre visszaköszönnek.
"Elnézést a kezdő hozzáállásért ..."
Senki semmiben nem kezdő, és mindenki mindenben az, csak viszonyítás kérdése. Legalábbis én egy konyhatündéres, és sztárséfes blogban mindenképpen annak számítok még akkor is, ha "blogkocsmának" hívják:)

Kumari 2017.09.24. 09:51:51

@she_wolf: Ha én újra születnék, akkor három dolgot szeretnék máshogy: ne legyen szőrös a lábam,(egyáltalán, ne legyen ott szőr, ahonnan irtani kell), ne legyek dagadt, és merjek autót vezetni, ne dísznek legyen 40 éves a jogsim....ezt mantrázom, mert én aztán juszt is ujjászületek!:) A többi maradhat.

she_wolf 2017.09.24. 10:45:43

@Kumari:
1: Jól van ez így, amíg szőrtelenítünk addig is nyugtunk van:)
2: Millió lehetőség van a dagadtság kezelésére, ki ezt, ki azt preferálja (egyébként pedig amíg szervi és pszichés betegséget nem okoz, szeresd magad;*), végy példát rólam: rozoga vagyok, de majdnem mindig vidám:D
3: Na itt tanácstalan vagyok.... én nagyon szeretek vezetni, és korábban egy-egy manőver nagyon fel tudott tuningolni (olyan alkalmakkor rohamtempóban hullott a haja az emberemnek:D), ma már higgadtabban élvezkedek, elkényelmesedtem:)

Nyugi van, a tegnapi világvége is elmaradt, van még idő pótolni a dolgokat, előnyösebb külsőt kialakítani, és gyűjtögetni a végleges szőrtelenítésre (azongyák a zokosok, hogy lézerrel megcsinálható, csak sok pízbe kerül, de én meggondolnám, mert üvegházhatás ide vagy oda, ha jóóóól kitolják az emberi élet határát, még szükség lehet a bundusra a virgácsokon:D).

Dikusz 2017.09.24. 14:53:36

@Kumari: én meg azt szeretném, ha oda nőne szőr, ahonnan hiányzik, és nem oda, ahová nem kell:).

Kumari 2017.09.24. 20:15:09

@she_wolf: Én lefogyni már csak halálos betegség miatt fogok, nincs baj, szeretem magam, csak az egészségem nem a régi:) Insumedet próbáltam, nagggyon hatásos, de nem vagyok képes egy életen át reggelire és vacsorára egy pohár fehérjelöttyöt inni, délben meg max. 1200 kalória..ez megy pár hónapig, de annyi. Á, leszarom:D A kedélyemmel főszabályként nincs baj,tükröt kerülöm, anti-anorxiás vagyok:DDDDDD

A rengeteg gyantázástól szépen kihalt a szőr a lábamon(fiúk, most ne olvassátok) sajnos, a bajszom meg izmosodott:DD de amíg van gyanta, nem kell beéfonni:DDD

Virágcsokor a régi, nem gyomláltam sose:DDDDD

she_wolf 2017.09.24. 23:50:39

@Kumari:
Fogyókúra. Osztályidegen téma egy kulináris élvezetekről szóló blogban, noha falatozni is lehet "okosan", odafigyelve.
Voltam felnőttként 45 kiló, fogyókúra, meg pszichés evészavar nélkül, és valahogy rohadtul nem tetszettem magamnak.
Az én véleményem is az, hogy többet kell felhasználni a bevittnél, és ezt életformaként rögzíteni.
Nem vagyok jó alany ehhez semmilyen szempontból sem, úgyhogy én már alighanem így maradok:)
Mondanám, hogy még mindig hajszolom az élvezeteket, de ez így már nem igaz. Inkább csak nem térek ki, ha utamba akad;)

Mivel gatyás típus vagyok, nekem a faris gyalulja a vádlimat, elöl meg látom, mi nem kívánatos:)
És mint mondtam: addig van nyugtom, míg gyomlálok:D
Virgácsokról írtam, nem virágcsokorról, lebuktál, hirtelen ez az ábra jutott eszembe:
farm3.static.flickr.com/2096/2069558862_cd07ef6e6b_o.jpg

Kumari aki Nilüfer 2017.09.25. 09:57:19

@she_wolf: ÓÓÓ:a francba,,Freud et. munkálkodott:))))) Én is gatyás típus vagyok, de bezzeg mikor lábilag gyalulni kellett, szoknyás voltam:)
Pedig amúgy kis rezsijű nőszemély vagyok, voltam:DDD/kozmetikára gyakorlatilag nem költöttem sose. Amikor a hiúságot osztogatták, éppen nem voltam jelen:DD/
Főzni meg enni szeretek, de megeszi a fene, újabban kezdek válogatni....sose hittem volna, hogy ez eljön.De ugye nincs epém, van viszont egyem-másom, ma pl.a köszvény kerget az őrületbe. Na de megütne a guta, ha egészségesen halnék meg:DDDDD

she_wolf 2017.09.29. 20:16:11

@Kumari aki Nilüfer:

"Na de megütne a guta, ha egészségesen halnék meg:DDDDD"

Bullseye!:D
Az a lehető legaljasabb indokból elkövetett pocsékolás volna, én is aszondom!;)