Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Ennek utána kellett néznem. Ez valahol Németországban van, arra gond... (2017.10.24. 13:12) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (2) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfű (33) kakukkfü (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (67) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Jalapeño paprika, lilahagyma, sárgarépa ecetesen

2017.09.09. 07:00 Andrass9

Tavaly készítettem ilyet először, és nagy sikert aratott. Az első eresztés paprikát le kell szedni, hogy többet is teremjen, így most volt vagy 25 paprikám, amit fel kell dolgozni.

22.jpg

Az uborka is terem, abból is adtam hozzá, hogy még érdekesebb legyen.

Hozzávalók 3x3dl-es üveghez:

  • 25 db kisebb jalapeño paprika
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 2 lilahagyma
  • 1 uborka
  • 2 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1 ek koriandermag
  • 1 ek mustármag
  • 1 ek feketebors
  • 2 ek almaecet
  • 1 ek 20%-os ecet
  • 2 babérlevél
  • 1 késhegynyi NaBe

10.jpg

A fűszereket - a só kivételével - egy kisebb jénai edénybe tettem, amit felöntöttem vízzel. A NaBe az ördögnek se akart feloldódni :). Feltettem a gázra forralni. Míg az melegedett, felszeleteltem laskára a lilahagymát, amit lesóztam, és megeceteztem (ez elveszi a csípését). Jutott időm az uborka julienre vágására is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A levet levettem a gázról, félretettem kihülni kicsit. A sárgarépát is vékony csíkokra szeltem, és az uborkával együtt összekevertem a hagymával. A jalapeñoknak levágtam a szárát, majd azt is csíkokra vagdostam (magostul, csumástul - nem volt túlságosan csípős a paprika). Ez utóbbi feladatot - rossz tapasztalataim miatt - eleve gumikesztyűben végeztem. Ezt is hozzáadtam a tálhoz, amiben egy csodás színkavalkád alakult ki.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Megtöltöttem 3 üveget a színes keverékkel, és felöntöttem a fűszeres lével. Még egy negyedik üvegbe is jutott a léből, ami jó lesz egy újabb adaghoz.

19.jpg

A négy üveget betettem a mikróba kupakostul, hogy felforraljam (nem is kellett volna a NaBe hozzá). A csak levet tartalmazó üveg előbb felforrt, azt kivettem. Kicsit kifutott, de ezt soha nem tudom megúszni, mert nem látok be elég jól a mikróba.

20.jpg

21.jpg

A felforralt savanyúságokat lezártam, majd döbbenten konstatáltam, hogy a magányos lé még mindig forr. Egészen 61C-ig lement a hőmérséklet, amikor abbamaradt a forrás!

23.jpg

Hogy milyen lesz az íze, csak a jövő mondhatja meg: össze kell annak érnie. A tavalyi, az finom volt.

97 komment

Címkék: uborka bors koriander cukor mustármag sárgarépa ecet lilahagyma babér jalapeno almaecet jalapeño

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4412743046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.09. 08:17:16

A színek nagyon szépek.
A maradék felöntőlé pedig friss salátaöntetnek is felhasználható, mint finom fűszeres ecet.

Dikusz 2017.09.09. 09:14:42

Nem vagyok egészen reménytelen eset. Mielőtt megkérdeztem volna, hogy mi az a NaBe, rájöttem magamtól...
András, a paprika erőssége miatt van jelentősége annak, hogy a lilahagyma csípős?:)

Sajnos az egyik hibám, hogy az erőset nem szeretem (csak a picit csípőset), sajnálom is magam érte. A mustármaggal meg hadilábon állok: nagyon régen történt, amikor ruszlit ettem, ráharaptam egyre. Azt hittem elpusztulok, emiatt évekig a hideg is kirázott még a gondolatára is a ruszlinak. Most már eszem, de nagyítóval nézem át a halat, hogy ne legyen benne mustármag.

Arra még nem gondoltál, hogy magad készíts almaecetet? A mikróban mennyi időre állítottad be a forralást?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.09. 10:05:11

@Dikusz: Mennyi kérdés ....
A lilahagyma sózás/ecetezés beidegződés, mert tényleg elveszi azt, amitől nem szívesen eszünk nyers hagymát (többek között a csípést, ami ezen recept esetében teljesen felesleges:)
A mustármag természetesen kiszűrhető belőle, ha kiforralod a felöntölevet.
Vannak dolgok, amiket nem tervezek házilag előállítani. Például az almaecet. Éves fogyasztásunk kevesebb, mint két deci - azért nem éri meg.
Fogalmam sincs mennyi időre tettem a mikróba, csupán addig volt benn, amíg felforrt (mint írtam is). Nem főztem/forraltam, mert elvesztené ropogósságát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.09. 10:07:41

@látjátok feleim szümtükkel: Mindenféle ilyen levet (kapri leve, olajbogyó leve, jóízű savanyú uborka lé) elrak a feleségem, oszt tele van a hűtő felső polca velük. Ha valami salátát gyárt, onnan szerzi hozzá a savanyú ízt :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.09.09. 11:01:14

Kemény vagy, hogy bennehagyod az erét, meg a magját. Idén én is tettem el tölteni valónak. Pár kierezett, kicsumázott, kimagozott megmaradt, azt sajttal töltöttem, meg sonkába tekertem. Nagyon finom volt, de még így sem bírtam aznap megenni egynél többet, annyira csípett. Nyersen is elképesztően finom. Gyönyörűek a paprikáid.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.09. 11:02:38

@Andrass9:

Ha nem mikrózza az ember, akkor egy fazékban ki is lehet dunsztolni kis lángon, és elég addig, amíg a fazék fedője nem lesz annyira forró, hogy nem állja az ember keze. Az így dunsztolt zöldség-gyümölcs nincs túlfőzve, és tartósító nélkül is eláll akár 3 évig is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.09. 11:29:17

@látjátok feleim szümtükkel: Így igaz! 3 üvegért nem hergelem be a fazekat, rácsot, mit után még el is kell mosni :)
A mikrós módszer se rosszabb a dunsztolt eljárásodnál. Addíg kell csak melegíteni, hogy a kupak úgy 85C legyen. Nem kell forrnia a tartalomnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.09. 11:33:21

@Gyalogrépa: Nem vagyok igazán kemény, de az elmúlt 4-5 év alatt megszerettem a csípőset. Habanero, Carolina Reaper azért még túlvan a tűrőképességemen. Ilyen töltött csili recept akad pár ezen a blogon is.
Idén nem sok csilim lett, lévén nem tudtam palántázni. Ez a mostani bolti palánta, és eléggé lehangolóan kicsit a paprikák.

she_wolf 2017.09.09. 13:40:58

Az én felnőtt életemből teljesen kimaradt a savanyák készítése:(
Anyám finomakat csinált, de gyerekkoromban az ilyesmi valahogy nem tudott érdekelni.
Most inkább a piacokat járom, és a jól bevált készítőktől szerzem be:)
Le is fordulok most innen, hogy nézek már ki csorgó nyállal?:D

Kumari 2017.09.09. 18:07:09

Én hordóst szoktam, de az idén egyszrűen nem jött ki a lépés..kár, mert különösen a karfiolt nagyon szeretjük.

Kumari 2017.09.09. 18:07:59

Viszont a lila karfiol ronda feketésre sült, ellenben felettébb finom:)

Waka 2017.09.09. 21:19:14

Köszönök szépen!
Nekem valahogy a sárgarépa a savanyúságban nem ízlik. Az ördög tudja miért, mindenben szeretem, de abban pont nem jön be. Amúgy jöhet. @látjátok feleim szümtükkel: Nálam éppen így készült a múlt héten 12 üveg almapaprika kevés Serranoval feldobva. Van még némi White Spanish és Red Piccolino hagyma, ami főzni túl apró, azokból még valamit alkotok.

Waka 2017.09.09. 23:11:38

@látjátok feleim szümtükkel: Van valamennyi thai és Orange Thai meg kevés csopros csili.

Dikusz 2017.09.09. 23:31:16

@Kumari: tegnap pont láttam a piacon, még egy darab volt, 380,- Ft volt kilója, de nem vettem meg, mára pedig elkapkodták:)

Dikusz 2017.09.09. 23:39:20

@Waka: A hagymákról ugrott be: két fajta nem szokványos lilahagyma volt a piacon. Az egyik laposas, halványlila az ára 440 Ft/kg. A másik egész pici, lilás normál formájú, az ára 150 Ft/kg. Szerintetek érdemes venni belőlük?

Kumari 2017.09.10. 08:26:18

@Dikusz: Tulajdonképpen lehetne még, ha jobban meggondolom, 8-10 karfiol sem egy ökör ára, uborkát is láttam a minap. hagyma is akad, lehet azt negyedelni,ha nagy fejek, pici cukkini is van,paprika is..na.. ma ugyan dögrováson vagyok (orbitális takonykór köszvénnyel spékelve), de a jövő héten délutánonkánt megbuggyantom a hordót. A lé készen van.De ha akad patiszon, kis dinnye, zöld paradicsom, nagyon zsenge kukorica, és persze sárgarépa, az is mehet bele.

Ja, valaki írta, hogy a nátriumbenzoát nehezen oldódik.Van annak granulált formája, na azt SOHA többé, azt lehetetlen feloldani, de a por alakú nem gond.
Bármilyen hagymából legyen otthon SOK!!!:DDD
Nálunk rengetegnél is több hagyma fogy. Lilából a sonkahagyma, abból is az apróbbak, a nagy lapos meg szerintem édeskés, a szépember ezeket esténként a szalonna és kolbász vacsorájához eszi.(ÉS van pofája nem meghízni!!!)Ezen kívül grillre és salátába rakok lilát, anyukám azt mondta, ne főzzek vele, mert az ételek színét rontja. Na, jó, az egyébként is lila ételekhet azért elmegy)padlizsán pl,bár az a fokhagymát jobban kívánja)

De szoktunk venni óriás fehér hagymát, a gyerekeim zsírhagymának nevezték el, ma sem tudom miért, édeskés, leget enni akár az almát:) Az unokám kisebb korában simán betolt nyersen egy-egy kis fej hagymát, harapta, mint egy gyümölcsöt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.10. 08:47:03

@Kumari: Abból az óriás fehér hagymából lehet csinálni csodás hagymavirágot. A közepét majdnem a gyökeréig kifúrni almamagház kiszedővel, majd a palástot bevágni alulról kb 1 centiig sugarasan centinként, kétcentinként. Az egészet fellazítani, lisztel meghinteni, mejd egy sörtésztába mártva sok olajban kisütni. No az az igazi "hagymakarika" ami egy virágként kinyílik az olajban. Asztal közepére vele, és ki-ki szedje rőla a szirmokat :)
Elvileg az almadaraboló is jó, csak az túl nagy szeleteket vág.

Kumari 2017.09.10. 08:52:53

@Andrass9: Köszönöm, a legközelebbi családi bulira megcsinálom,mert mutatósnak tűnik, továbbá mindenki odavan a sült hagymáért(is) Hagyma minden formában nyerő:)Ahogy elgondolom, kisfazék olaj kell hozzá..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.10. 09:38:55

@Kumari: Kb a hagyma átmérőjének kétszerese kell fazéknak, és el kell lepje az olaj.

pizzaszeletvágó 2017.09.10. 10:26:45

@Dikusz: a laposból vehetsz, egészen enyhe ízű, nyersen fogyasztható volt, amit én vettem. Pedig én még a nyers hagyma szagától is begörcsölök, mikor pucolom és összevágom. Gondolom, alaktól függetlenül ebből is lehet több fajta, nem ismerem a teljes kínálatot, de amit vettem laposat, ehető, jó ízű volt, nem pörkölthöz nyilván.

Dikusz 2017.09.10. 12:56:00

@pizzaszeletvágó: köszi a választ, én is nyersen szeretném enni. Viszont 440 Ft az ára...

Womb Raider 2017.09.10. 13:22:44

@Andrass9: Húúú... ez a hagyma-krizantém, ez valami brutál. Vagy 6 éve voltunk Laredo-ban egy rodeon, ott ment ez street-foodként. Életemben akkora hagymákat nem láttam. Nálunk a sárgadinnye kb. az a mérettartomány, olyan jó 15-18cm-es átmérőjű példányokat hasogattak be egy célszerszámmal, majd amikor kisült, a közepét egy jókora csővel kiszúrták és oda ment e jókora műanyag tégelyben a mártogató . Mi a csajok hárman ettünk meg egyet, a sör már alig fért el. (ja... a hagymát , ahogyan elnéztem, elég sokat áztathatták, mert egy szinte tejfehér lével telt nagy edényből halászta elő konstans 64 foggal vigyorgó chicano.
A jalapeno több változatban létezik, vannak csípősségi fokozatok (mondjuk amikkel én találkoztam,azoknak a vége tompább és a felületük hasonlóen erezett volt mint a sárgadinnyéknél. ) Én azért imádom, mert minden vacakkal meg lehet tölteni és jó a töltelék/paprika aránya. Füstölve is szuper. Abban is igazad van, hogy még az emberileg élvezhető mértékben csípősek, nem fosztanak meg az ízérzékelétől órákra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.10. 19:43:15

@Dorottya Veres: Tavaly volt hat féle jalapeno bokrom, azokat különbözőképpen is hasznosítottam. Volt savanyúan eltett, magozva. Volt magozatlan. Töltöttem, és rántottam sokat.
Idén a balesetem mián nem készítettem palántát, ezért csak egyféle terem a kertben. Node majd jövőre!!!

Dikusz 2017.09.10. 21:14:47

@pizzaszeletvágó: ezeknél nem lehet...
Érdekes egy piac a miénk, a hat zöldségüzletnek három tulaja van. Az a fukar zöldséges, akinek 3 boltja van jól leordibálta a haját egy kistermelőnek, hogy miért adja olcsóbban a szőlőt, mint ők. Végigvizslatja mindig a piacot (ő is), hogy ki mennyiért árul.

Kumari aki Nilüfer 2017.09.11. 07:38:10

@pizzaszeletvágó: 30literes. Műanyag, pattintós fedelű. Vecsési receptem van a lére, nem kell forralni, én több cukrot teszek bele, mert a csmege ízt jobban szeretejük, mint a vad savanyút
Ha gondoljátok, este bepötyögöm a recipét, most a dolgozóból írok:)

Womb Raider 2017.09.11. 08:04:37

Lehet, lesz akinek még ismeretlen. A férjem termelt régebben ilyet sárga színben is. Igazából csak fűszernek jó, nem túl vastag a terméshús, de egészem bizarr..
westernchili.blog.hu/2014/04/04/chili_enciklopedia_peter_pepper

pizzaszeletvágó 2017.09.11. 08:48:05

@Kumari aki Nilüfer: látjuk, hogy a dolgozóból írsz. :) Küldd a receptet, minden receptet szívesen kitapétázunk a kocsma falára! Elvem szerint mindenből lehet tanulni. :)

@Dikusz: utálom őket, itt is a legközelebbi városka piacán, 3 üzlet 2 tulaj. Minden áru egyforma, minden árat egyeztetnek, semminek nincs íze-bűze, télen kénytelen vagyok rájuk fanyalodni. Közben a piac termelői részén 4-5 árus van kipakolva, sok-sok áruval, de ők meg egy még nagyobb zöldséges lánc strómanjai, reggel felveszik az árut a piactól alig 30 méterre lévő üzletben, vagy útközben egy raktárból, délután visszaviszik és leszámolnak. Tőlük szoktam magyar banánt venni, ők is röhögnek. Aztán: van egy nemzetiségi fiatal pár, ők se termelők, ugyanazt árulják, mint a városszéli tesco, ugyanabban a minőségben. Egy fokkal jobb egy házaspár, ők a falujukból összeszedik a piacra való árut, és azt árulják kora tavasztól késő őszig, nem termelők, de lehet jót venni és ezeknél már lehet alkudni. Szerencsére ezen felül mindenki más termelő, van belőlük egy hétvégén 20-25 stand. Mindet ismerem már, tudom, hogy melyiktől mit érdemes. Ők is tudják már, hogy én mit keresek. Közben megbeszélgetjük az időjárást, a politikát, családi problémákat. Ezeknél nemhogy alkudni lehet, de gyakran kérés nélkül is lefelé kerekítik nekem az árat, vagy éppen ajándékba kapok ezt-azt. Vagy pult alól a jobbat, amit még nem válogattak szét mások.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.11. 08:54:04

@Dorottya Veres:

Ez semmi. Nekem idén olyan paprikám termett, aminek két bogyója is volt ott, ahová az isten is teremtette. Sőt mutálódott, mert volt 3, 4 és 5 kiegészítős is.;D

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.11. 09:09:04

@pizzaszeletvágó:

Hát igen, megváltozott a világ. Ez a viszonteladás nálunk is látszi,k, az egész piacon egyforna a trmék kinézete, minősége. Néhai szomszédék hivatalnokok voltak, ennek ellenére a kertjük termését árulták a piacon. Már nem ők a szomszédok, és az új tulaj kertje gaznyírással művelt. Kertvégi szomszéd éveken át összeszedte a kertjében termett valódi bio gyümölcsöt, halomba rakta, és az szépen összerothadt. Még pálinkát főzetni is lusta volt. Új tulaj 70 feletti, pálinkát főz belőle.
A mi piacunkon előfordulnak még kiskosaras árusok, a piac bejáratánál a földön. A helypénz akkora, hogy egy kosárka áruból nem lehet megfizetni. Megszünt az is, hogy házaknál ablakban kiírták tojás eladó. Sőt, ha bevezetik a bafomfitartóknak a kötelező tanfolyamot/továbbképzést a madárinfluenza elkerülése céljából, akkor még a házi baromfitartás is teljesen eltűnik. Persze arra kíváncsi vagyok, a vadgalamboknak, rigóknak, seregélyeknek miért nem terveznek továbbképzéseket, holott ők gyakrabban repülnek mások portájára, mint a saját portás 10-15 tyúk.
A legnagybb baj, lassan eltűnnek a fólia alatt termelők is. Igaz, hogy ők nagyban termelnek, de azt mondja egy paprikázós ismerős, nem lesz kinek átadni a kertészetet, vevő nem lesz rá ( 1. nincs pénz, 2. nincs megfelelő szaktudás sem ), család meg városban él, unokák nem fognak vidékre költözni a látástól vakulásig dolgozás lehetőségéért.

Womb Raider 2017.09.11. 09:10:07

@látjátok feleim szümtükkel: Jó, de ez gyakorlatilag 90%-ban ilyeneket terem :) Ha még nagyobbak is lennénnek... forradalmasítaná a szexuális segédeszköz ipart :)

------
Már kérdezni akartam... az ilyen felöntő lével készült savanyúk megőrzik az eredeti roppanós állagukat? Mert nagyanyám erre való hivatkozással mindig dobott bele üvegenként egy-egy kisebb gerezd (girizd:) ) fokhagymát is. Ahogyan én is szoktam a kovászos uborkába, főleg abba, amit télire teszek le.
Plusz... ilyen savas közegben (azé' elég alacsony lehet a pH ennyi ecettel) NaBe mellé muszáj felforralni a megtömött üvegeket, vagy esetleg az is elég, ha forrón öntjük a levet a zöldségekre?

Dikusz 2017.09.11. 09:50:55

@pizzaszeletvágó: kicsi piac a budafoki. Egyetlenegy valódi őstermelő, akinek az őstermelői száma ki van írva. Nem túl olcsó, de biztos, hogy saját zöldséget/gyümölcsöt árul.
Az a "gazdakör", ami összefogja az őstermelőket, elég érdekes rendszer szerint működhet. Pár éve egy fiatalember árult szezonban meggyet, almát (saját, kiváló minőségű termés) szombatonként. Kérdeztem tőle, hogy miért nem próbál egyeztetni a gazdakörösökkel, azt mondta, hogy oda majdnem lehetetlen bekerülni. Ugyanezt mondta egy saját feldolgozású hurkát/kolbászt/szalonnát stb. áruló férfi is, nem jönnek már egy ideje, sajnálom.
Aztán egy ideje vissza kell fogni magukat, mert az a többi termelő panaszkodott, hogy elviszik előlük a vevőket.

Dikusz 2017.09.11. 09:54:16

@látjátok feleim szümtükkel: Nem szőlőfürtöt néztél véletlen paprikának?:)))
Ha igen, szabadalmaztasd, és csinálj szőlészetet. Ilyen tuti nincs még a világon, biztos nagy sikered lenne vele:)

Ha nem szőlő, akkor felmerülhet a kérdés, hogy mifélékkel kezelt paprika lehet az.

Kumari aki Nilüfer 2017.09.11. 10:23:45

@Dorottya Veres: Fokhagymát sokféle savanyúságba lehet rakni, sőőőt.. a savanyított fokhagyma is felettébb kívánatos eledel.De az én orosz és ukrán ismerőseim a roppanósság érdekében az uborka közé vagy tölgyfalevelet raktak(1-2 db.) vagy meggyfalevelet.Én babért:)

Womb Raider 2017.09.11. 10:37:51

@Kumari aki Nilüfer: Nohát! Soha nem tudtam elképzelni, nagyanyám miért rakott sok savanyúságba meggyfalevelet!

A fokhagyma mézben elrakva is kell legyen a jó háziasszony pócán, meg a pár éve kicsit túlhípeolt fermentált fekete fokhagyma sem rossz. Utóbbitól lehaltam, amikor olvastam, hogy a dinnye japánok hogyan készítik. Légmentes csomagolásban beássák ló vagy marhatrágyába két-három hónapra és az állandó 50-70 fokon szépen lejátszódik a reakció és szurokfeketére változik.

Kumari aki Nilüfer 2017.09.11. 10:42:23

@Dorottya Veres: Mézes hagymát szoktam csinálni, bár inkább vereshagymából, és megesszük egy órán belül:DDD

Van a szomszédban ló, értelemszerűen lótrágya is, de nem! Nem fogok trágyában fermentálni!!:DDDDD

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.11. 10:56:33

@Dikusz:

Szégyenkezni tessék, hogy nem nézed ki belűlem a paprika és a szőlő megkülönböztetésének képességét!

A paprika magját én szedtem előző évbeli termésről, vagy kaptam valakitől már nem tudom rekonstruálni a történést. Egy biztos, eddig ilyen paprikám nem volt. 2016-ban vetettem, és cserépben bent telelt, más összeporozni nem tudta ( esetleg ha udvarolsz a bloggazdának, beteheti a fattyú képét, sajnos én ennyire nem vagyok okos ).

A cserepet kitettem a nyár elején, és az utána nyílt virágokból síma csemete nőtt, de amik bent nyíltak, azok járulékkal nőttek. Mellesleg a parika maga nincs 2 centi sem.
Valami csokros cili volt az eredeti fazon, ebben megtalálod az óriás parika után, még az is lehet, hogy pont az én paprikám magymamája/nagypapája van a képen. Az utód meg csúnyán elütött.;D
blogkocsma.blog.hu/2014/11/07/csilipaprika_ismerteto
(remélem nem ütnek a kezemre jogoslatlan felhasználás miatt;D ).

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.11. 10:59:10

@Dorottya Veres:

Ugyan már, vegyél egy szuvidáló gépet, abban is megfeketedik. Aki megveszi a gépet az is.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.11. 11:04:50

@Kumari aki Nilüfer:

Pedig nagyon is okos és takarékos a módszer. Régen ( 60-es évek és előtte ) a lótrágyát berakták úgynevezett holland ágyakba ( kb. térdig érő gödör amire felül vázon üveget raktak, magyarul sülyesztett üvegház ), szalmát terítettek rá, és erre rakták a virágcserepeket benne a palántával. A nedves lótrágya olyan hőt termelt, hogy a virágok meg tudtak nőni, és így a szabadföldi nevelésünél korábban nyíltak. Palántázandó növényeket is így hajtattak.
Okos ember volt a régi paraszt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.11. 11:14:53

Ja, az aji cristal paprika nagyon finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.11. 11:17:41

@látjátok feleim szümtükkel: Az angol királyi veteményesben már 100 évvel ezelőtt is hasonlóan termesztettek ANANÁSZT! Kivétel, hogy nem lótrágya, hanem komposztálandó anyag ment a virágház körül lévő árkokba :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.11. 11:23:22

Nevessünk egy keveset. Vagy inkább igyunk rá egy kupicával és sírjunk?

gepnarancs.hu/2017/09/hajtovadaszat-oregekre/

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.11. 11:26:12

@Andrass9:

Lehet, hogy tavasszal én is komposzton fogom hajtatni a növényket, mert rájöttem, hogy olcsó és jó ötlet. Meg nem kell törni a fejem, hová tegyem a sok növényi hulladékot. Síma fóliára éjszakára mehet egy hőtükör, és nem kell fűtés.

Womb Raider 2017.09.11. 11:27:40

@Kumari aki Nilüfer: Környezettudatos, bio, tradícionális...

@látjátok feleim szümtükkel: "Okos ember volt a régi paraszt."

Van ám ennek más oka is. Ha a talaj egyenletesen (esetleg a levegőnél még kicsit melegebb is) meleg, akkor a palánták nem nyurgulnak fel, zömök, erős és ellenállóbb lesz az állomány.
A férjem ha nem is lótrágyán, de fűtőfilmen nevelte mindig a paprika és paradicsom palántáit. Hasonló elven működik a silózás is. Fermentálódik és megfő a takarmány.

Kumari aki Nilüfer 2017.09.11. 11:34:12

@Dorottya Veres: nem vitatom, sőt, gyerekkoromban a szüleim is csináltak un.melegágyat, de akkor se dugok ételt lótrágyába. Punktum.

A lótrágya nem valami értékes dolog, lehet, hogy melegágynak jó, de trágyázni nem, nem véletlen a lószart se ér kifejezés. Ugyanis max. lazítja a talajt, de tápanyagban szegény. A marhatrágyával ellentétben. Ezt a lótartó szomszédomtól hallottam, éppen a minap.

Komposztunk van, kihajt rajta a sütőtök( a télen odadobott magok ). meg hasonló dolgok. A komposzt jó:)

pizzaszeletvágó 2017.09.11. 12:12:44

@Dorottya Veres: @Kumari aki Nilüfer: ajaj, kezdek félni, honnan ered a lócitrom szó... :)

@látjátok feleim szümtükkel: az én olvasatomban háztáji tyúkra nem vonatkozik a hír, fene tudja, ha lenne letölthető tananyag, én bizony átolvasnám, ismersz, vannak kérdéseim :)))
A tojás vagy savanyú káposzta van eladó táblákat pedig a nyugta adási kötelezettség vitte sírba, már régen. Miközben ugyanúgy megy minden, csak nincs kiírva. Mármint volumenében csökken az öregek kihalásával, de hogy adóbevétel nem lett belőle az is biztos.

pizzaszeletvágó 2017.09.11. 12:18:56

@Kumari aki Nilüfer: ja, a meggyfa levél ismerős. Apósom is csinálta, beletette az uborkába, hogy miért az rejtély, mert mindig annyira hagyta megérni az uborkát, hogy az minden volt csak ropogós nem. :) Azért megettük. Volt abban babér is.

pizzaszeletvágó 2017.09.11. 12:33:17

@látjátok feleim szümtükkel: ha annyit látnád Vonát mint én, te is félnél! Múltkor rám mosolygott, kirázott a hideg.

Mégis inkább az alelnök úrtól félnék:
"...Sneider leütött egy bizonyos Farkas Bélát, majd amikor az földre került, kézzel, botokkal és kábeldarabokkal ütlegelni kezdte társaival együtt, végül össze is rugdosták. A cselekményt elismerte, ... A bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte."

Ez a drága jó ember:
" 2010-2014 között az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának elnöke. 2014-től a Jobbik Országgyűlési Képviselőcsoportjának frakcióvezető helyettese, a Népjóléti bizottság tagja, az Országgyűlés alelnöke."

Érdemeit szem előtt tartva polgármesterünk meg is hívta augusztus 20-ra, ugyan ünnepeljen már velünk az alelnök úr.

És ez még nem is a Jobbik szégyene, hanem a kormánypárté, de legfőképpen mindannyiunké.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.11. 12:55:13

@pizzaszeletvágó:

Hahó! Krumplistarhonyát ebédeltem, sörétből.

Van egy régi mondás, miszerint sírva vígad a magyar. Ezért kérdeztem, hogy sírva nevessünk? Vagy inkább lökjünk be egy kupicával, és jobban járunk.

Mellesleg a Habony meg nyugdjíasokat rúgdosott. Ezért is nem megyek én arra, amerre ő jár. Mármint azért, nehogy rúgdosni való nyugdíjasnak nézzen valaki.:D

pizzaszeletvágó 2017.09.11. 13:34:17

@látjátok feleim szümtükkel: én a tegnapi bográcsgulyást kanalazgatom :) de máris megkívántam valami igazi alföldi bográcsos krumplis-tésztás ételt!

Kumari aki Nilüfer 2017.09.11. 13:34:19

@látjátok feleim szümtükkel: krumplistarhonya, mi??:) Na akkor ki ismeri a paprikáskrumlit nokedlivel?:)))) Jóféle étel az, ha van hozzá sok-sok savanya:D

Dikusz 2017.09.11. 13:36:32

@látjátok feleim szümtükkel: nem szégyenkezem, mert tudom, hogy felismered, csak nem írtam oda a mondat végére, hogy "viccvót"

Amúgy tényleg világraszóló ötlet lehetne a csiliízű szőlő, meg is lehetne gazdagodni belőle, ha feltalálná valaki...
A belinkolt képen tényleg szépek a paprikák, de érthetetlen módon nekem Waka különleges paprikamagja tűnt fel:)

Én viszont tényleg nem értek semmit a kertészkedéshez, bár szeretném, ha lenne kertem. Pár évig anyukámék béreltek egy telket, Kamaraerdőn. Fenn volt a hegyen, olyan talajjal, mintha a Duna partján lett volna, tele jókora kavicsokkal. Ültetett pár bokor jóstát, az a következő évben olyan lett, mint az egres. Nem lehet, hogy ezek a keresztezések (akár a paprikád is)pár év alatt visszaállnak az eredeti állapotba?

Dikusz 2017.09.11. 13:38:50

@látjátok feleim szümtükkel: Esetleg nem maradt egy adagnyi a krumplistarhonyából? Ha igen, jöhetne fénypostán:)

Most éppen ki vagyok fogyva kupicába való folyadékból is. Az is jöhetne a haj nélküli honyával együtt.

Dikusz 2017.09.11. 13:40:15

@Kumari aki Nilüfer: énénén ismerem!
Állítólag azt úgy emlegetik, hogy sváb paprikáskrumpli. Ettem is, nagyon finom:)

Kumari aki Nilüfer 2017.09.11. 13:46:32

@Dikusz: én sváb krumplinak nem hallottam, de könnyen lehet, hogy az, mert a szomszédban van Vállaj, az sokáig tiszta sváb település volt..sokat tanult tőlük a környék, a kolbász-szalonna-sonka vonalon is, a strudli vonalon is, meg úgy általában.áLLÍTOM, HOGY A VÁLLAJI svÁB DISZNÓSÁGOK A LEGFINOMABBAK. Jaj..véletlenül nyomtam le, de akár ordíthatnám is a világba:DDD

Dikusz 2017.09.11. 14:19:39

@Kumari aki Nilüfer: nem baj, ha ordítod, legalább meghallom, mert ezek szerint jó messze laksz, így legalább meghallom:)
Bár a leírtak szerint hol ordibáltál, hol meg nem:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.11. 14:41:26

@Dikusz: Szerintem neked kéne hallásvizsgálatra menni ... :) (viccvót! biztos ami biztos.)

Dikusz 2017.09.11. 15:25:05

@Andrass9: meg fogalmazás-tanfolyamra is, ahogy visszaolvasom magamat...
A hallásommal nincs semmi baj, azt hallok meg amit akarok:)))

pizzaszeletvágó 2017.09.11. 15:35:43

@Dikusz:

orvosnál:
- Dikusz mama, milyen a hallása?
- Római katolikus...

De ha a látásod is gyenge, keress fel egy "Hall-Láss" Centrumot. :)

izé, viccvót!

Benikuty 2017.09.11. 16:06:54

@Kumari aki Nilüfer: amikor a svábok Mo.-ra jöttek, két dolgon csodálkoztak nagyon:
-kutyának nem kellett a paprika nélküli stifolder
-minden csupa paprika volt
viccvót;)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.11. 16:23:32

@Benikuty:

Mellik betelepítésre tettecc gondolni?
Mert amikor Gizella és kísérete betelepült, akkor még nem ismerték a paprikát. De a második betelepülés idején sem volt még elterjedt fűszer.

Waka 2017.09.11. 19:03:22

@Dikusz: Attól függ, mire kell. Szerintem savanyítani a tömörebbet válaszd.
Nem szülészet! Fülészet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.11. 19:26:28

@látjátok feleim szümtükkel: Kell is hoznom idén újabb adagot (majd kapsz belőle), mert nem bízom a fogott magban (ez is egy hibrid paprika). Nagyon szeretem az ízét, és eléggé csípős is tud lenni...
Megvan a jegyem a lyányomékhoz Hálaadás idejére! Addig megrendelem a magokat.
@Waka: te is gyűjtsd a rendelést :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.11. 19:31:39

@Kumari aki Nilüfer: Én nem főzök töltött káposztát meggyfaágak nélkül. Nagyanyámtól tanultam, de már nem tudom megkérdezni, minek kell (szerintem csak azért, hogy ne égjen le a fazékban...)

Kumari 2017.09.11. 19:47:12

@Benikuty: Én csak azt tudom, hogy Vállajon a sváb szalonna paprikás....ez benne a csuda!Ugyanakkor Erdőhorvátiban sápadt, csak sós-füstölt. Vállajon fokhagymás füszeres pácban sóznak, utánozhatatlanul finom.

@Andrass9: Ezt a meggyfagallyas dolgot nem hallottam, leégés ellen is jó, de ha az uborkát ropogósítja, akkor lehet, hogy a káposzta szétfövése ellen van. Ki tudja ma már...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.11. 19:51:24

@Kumari: Az tény, hogy a káposztám ropogós szokott lenni :) Ja, és soha nem ég le!

pizzaszeletvágó 2017.09.11. 20:00:53

@Benikuty: ne beszéljen már félre, a svábok úgy rácsodálkoztak a paprikára, hogy egyetlen nem piros ételük sincsen már!
Nézem néha ezt az Ízőrzőket vagy a Marcsit, ha sváb falu, sváb recept, akkor a levestől a káposztán át a húson keresztül a tésztákig minden csupa paprika, még a hurka is. Indokolatlanul paprikáznak mindent.
Aki csodálkozik, az én vagyok, mert Magyarország keleti részén születtem és éltem 30 évig, ahol a családban a fehér főzés volt a mérvadó. Minél kevesebb pirospaprika, annál jobb, én ebben nőttem fel. Mifelénk töltött káposztába, toros káposztába, krumplis tésztába, slambucba, hurkába.... elképzelhetetlen volt a paprika, ezek fehér ételek voltak, minden finom fűszerszám annál inkább, kicsit már erdélyi hatás érződött.
(nyilván a pörkölt, a gulyás, a kolbász megkapta ami neki jár paprikából)

pizzaszeletvágó 2017.09.11. 20:04:33

@Andrass9: ropogós, főleg a meggyfaszár.. :)))

pizzaszeletvágó 2017.09.11. 20:13:37

@Kumari: a debreceni paprikás szalonna is híres! sváb eredetű lenne? nem tudom. Lényeg, hogy sózás, lemosás, aztán paprikázás, és paprikásan füstölés. Paprikásan füstre? Na azt hogy? Az én módszerem: papírba, ilyen bolti kenyeres papírba csomagolom, mint a szaloncukrot megkötöm, és így megy a füstre, bármilyen furcsa, átfüstölődik, szemetesség nélkül, tisztán.
grocceni.com/recept/debrecenipaprikasszalonna.html

Waka 2017.09.11. 20:19:09

@Andrass9: Köszönöm, de az a gyanúm, mindenből van, legfeljebb némi Beet-mix, meg tarka Swiss Chard. Meg valami jó Jalapeno, az enyémek megöregedtek vagy elfajzottak. Azért még töröm a buksit.

Kumari 2017.09.11. 20:20:15

@pizzaszeletvágó: Nem tudom..mi Nagyecsed környékén( én konkrétan Tiborszálláson) bizony paprikáztunk,nem zárom ki, hogy a vállaji svábokra is hatott a környezet, de tény, ami tény, amikor kiveszik a szalonnát a sózóból, levegőn szikASZTJÁK, MEGY RÁ EGY FOKHAGYMÁS PAPRIKÁS KRÉMSZERŰ KENCE, ÉS ÚGY MEGY A FÜSTRE. Afrancba, rossz helyen van a caps lock..bocsánat.

Azt nem tudom, van-e köze a debreceni paprikás szalonnához.

pizzaszeletvágó 2017.09.11. 20:41:22

@Kumari: szerintem arrafelé ez elég elterjedt módszer lehetett. mindegy, hogy sváb vagy sem, nem ez a lényeg

Dikusz 2017.09.11. 23:46:28

@pizzaszeletvágó: abba a faluba, ahova vendégeskedem elég gyakran, az egyik ismerős hölgynek német férje volt. Jó nagydarab, kövér ember volt (pár éve sajnos meghalt), nagyon szeretett enni. Sosem tudta megszeretni a kolbászt, a paprikás szalámikat, meg sem ette. Mindig fehér színű ilyen-olyan kalbászt evett, meg kell hogy mondjam, azt meg én nem eszem meg...

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.12. 06:34:59

Ez a paprikázzunk ne paprikázzunk kérdés nem feltétlenül a svábokhoz köthető.
Apám homoki ember volt ( ez Szatymaz környéke ), és a nagyanyám, aki nagyon régen, két évszázaddal elébb született, nem ette meg a paprikás kolbászt. Apám mindig csinált neki fehéret, ami nagyon jó volt, én szerettem. Minden benne volt abban is, csak paprika nem, és úgy füstölte, mint a paprikásat. Ízre közelített a pick szalámihoz. Egy "bűne" volt, nem száradt ki olyan gyorsan, mint a paprikás kolbász.

Benikuty 2017.09.13. 09:11:20

@látjátok feleim szümtükkel: Igazad van, teljesen egyéni ízlés dolga, és zavaró, amennyire rátelepedett a nívótlan helyi főzési szokásra. Függetlenül attól, hogy sváb vagy bármi.
Ahonnan én származom, eléggé semleges a szokásokat tekintve, talán némi jász beütés lehetséges, de például számomra ismeretlen volt a színes főzelék, nagyanyám egyikbe sem tett fűszerpaprikát, de a hurkába, fasírtba is ismeretlen volt. Aztán onnan elkerülve néztem csak nagyokat, de általában nem tettem szóvá...

Womb Raider 2017.09.13. 12:19:46

@pizzaszeletvágó: ? Miért is kell a füstölés előtt paprikázni? Nagyanyám mindig a friss, füstről levett szalonnát dörzsölte be fokhagymás-paprikás masszával. Vagy csak simán paprikával. Ha logikusan gondolkodom, a füstölés közben kicsit izzadó szalonnáról amúgy is lfolyhat a paprika egy része, még ha meg nem is ég.

A címadó recepthez... (nem az én ötletem, de mostanában olvastam) Aztán hátha maradt valakinek még egy kis jalapenoja, vagy valami hasonlóan húsos kisméretű erőspaprikája.
No... rendkívül szimpla, de jó. A félbehasított jalapeno magját és erét kedvünk szerint eltávolítjuk, vagy éppen meghagyjuk, az üreget megtöltjük valamilyen túrós/sajtos vagy sajtkrémes/sajtos párolt hagymás vagy fokhagymás, esetleg zöldfűszeres töltelékkel, körbecsomagoljuk egy alkalmas csík baconnal, rögzítjük fogpiszkálóval és mehet a grillbe. Vagy a faszén fölé. Tűztől függően 5-15 perc alatt patent. Egy trükk van csak, kétszer annyit kell csinálni, mint első blikkre gondolnánk.
Én összelapátoltam minden sajthulladékot tegnap, volt dán (aldiban kapni, sós veszedelem) fehér friss sajtos, fetás,meg garabonciás füstöltkecskesajttal felütött is... betyáros lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.13. 12:50:02

@Dorottya Veres: Nem illik a füstön lévő árunak izzadni - akkor túl meleg a füst! A füstölt paprika meg fantasztikus extra íz!!! (Ha logikusan gondolkodom...)

Ami a jalapenot illeti: szabadon kereshetsz a blogon, de segítek neked:
blogkocsma.blog.hu/2014/09/22/jalape_o_poppers
blogkocsma.blog.hu/2016/10/23/toltott_jalape_o_paprika_baconben_sutve

Mit csináltál a sajtokból? Nálunk általában megy a sajtos rúdba :)

Womb Raider 2017.09.13. 13:08:49

@Andrass9: Jéééé... hogy' feltaláltam má' a langyosvizet :) Jóvanna, újszülöttnek minden új.

:) Azé nincs harag?
A sajtok végül nálam is vagy a sajtos sütiben végzik, vagy valami sajtkrém levesben. Most a halapínyu nyelte el az összeset, utána meg a fiam és a férjem. (jó, nekem is jutott)

pizzaszeletvágó 2017.09.13. 13:43:00

@Dorottya Veres: hideg füst! Ezért is lehet papírba tekerni gond gond nélkül ;) aztán szépen tisztán bukkan elő a kész szalonna. Nagy baj lenne, ha megizzadna. Hidd el, működik. ;) A füstölt szalonna pedig úgy van kész, ahogy van, utólag már nem paprikázom, minek?
@Andrass9: logikus vagy, mint (majdnem) mindig. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.13. 14:12:01

@Dorottya Veres:

Pitizz egy kicsi békülésként Andrass9-nek, hogy tegye be a szemes paprikasavanyú linkjét. Én sajnos nem tudom kikeresni.

Womb Raider 2017.09.13. 15:17:29

@pizzaszeletvágó: Na, most jutottunk oda, hogy ízlések és pofonok... nekem (póri ízlésű szőke nőnek) eleddig tökéletesen megfelelt a langyos füstön tartósított és szentségtörő módon utólag ízesített szalonna. Időt lehet, nem takarítok meg vele, max a papírt... Vannak dolgok, ahol a naturalizmus jobban bejön ;)
Izzadni sem rossz dolog, párban-csoportosan... habitustól függően.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.13. 15:40:04

@pizzaszeletvágó: Paprikázni én csak az abált szalonnát szoktam, de ha lehetőségem lenne szalonnát füstölni, kipróbálnám a paprikás verziót, mivel szeretem, ha a paprika füstölt :)
Komolyan kéne egy rendes füstölőt csinálnom télre.

pizzaszeletvágó 2017.09.14. 08:24:56

@Dorottya Veres: látom, te ismered a kaukázusi gruppen szexet: két orosz egy csecsen! :)

én kérek elnézést...

Benikuty 2017.09.14. 09:09:01

@pizzaszeletvágó: akarsz róla beszélni? Ha már más nem megy... :DD

pizzaszeletvágó 2017.09.14. 12:14:25

@Benikuty: Te ne tudnád, annyi kolbász legyártása után, hogy minél öregebb egy kolbász, annál keményebb???? :)

Womb Raider 2017.09.14. 12:24:12

@pizzaszeletvágó: :) Ezt még nem halottam, de jókedvre derített! Köszi!

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.14. 12:40:11

@Dorottya Veres:

Kaszás aratásban párban és csoportosan is jót lehet izzadni.;D

Benikuty 2017.09.14. 16:11:19

@pizzaszeletvágó: én puhán adom el, hogy ne fájjon;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.15. 18:50:20

Szüreteltem 106 jalapenot. Vörösbor(de)minőségi számára az összes kikapart magot beraktam egy üvegbe a lével. Nem panaszkodhat, hogy kidobom a magokat :) A többit viszont uborka nélkül, de a fentiek szerint savanyítom.