Tavaly készítettem ilyet először, és nagy sikert aratott. Az első eresztés paprikát le kell szedni, hogy többet is teremjen, így most volt vagy 25 paprikám, amit fel kell dolgozni.
Az uborka is terem, abból is adtam hozzá, hogy még érdekesebb legyen.
Hozzávalók 3x3dl-es üveghez:
- 25 db kisebb jalapeño paprika
- 1 nagyobb sárgarépa
- 2 lilahagyma
- 1 uborka
- 2 ek cukor
- 1 ek só
- 1 ek koriandermag
- 1 ek mustármag
- 1 ek feketebors
- 2 ek almaecet
- 1 ek 20%-os ecet
- 2 babérlevél
- 1 késhegynyi NaBe
A fűszereket - a só kivételével - egy kisebb jénai edénybe tettem, amit felöntöttem vízzel. A NaBe az ördögnek se akart feloldódni :). Feltettem a gázra forralni. Míg az melegedett, felszeleteltem laskára a lilahagymát, amit lesóztam, és megeceteztem (ez elveszi a csípését). Jutott időm az uborka julienre vágására is.
A levet levettem a gázról, félretettem kihülni kicsit. A sárgarépát is vékony csíkokra szeltem, és az uborkával együtt összekevertem a hagymával. A jalapeñoknak levágtam a szárát, majd azt is csíkokra vagdostam (magostul, csumástul - nem volt túlságosan csípős a paprika). Ez utóbbi feladatot - rossz tapasztalataim miatt - eleve gumikesztyűben végeztem. Ezt is hozzáadtam a tálhoz, amiben egy csodás színkavalkád alakult ki.
Megtöltöttem 3 üveget a színes keverékkel, és felöntöttem a fűszeres lével. Még egy negyedik üvegbe is jutott a léből, ami jó lesz egy újabb adaghoz.
A négy üveget betettem a mikróba kupakostul, hogy felforraljam (nem is kellett volna a NaBe hozzá). A csak levet tartalmazó üveg előbb felforrt, azt kivettem. Kicsit kifutott, de ezt soha nem tudom megúszni, mert nem látok be elég jól a mikróba.
A felforralt savanyúságokat lezártam, majd döbbenten konstatáltam, hogy a magányos lé még mindig forr. Egészen 61C-ig lement a hőmérséklet, amikor abbamaradt a forrás!
Hogy milyen lesz az íze, csak a jövő mondhatja meg: össze kell annak érnie. A tavalyi, az finom volt.