Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (57) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (16) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (18) bőrősháj (2) bors (154) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (2) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (37) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (20) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (8) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (33) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (68) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (262) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (54) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (49) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (200) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (13) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (14) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (14) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (53) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (21) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (96) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (62) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olívaolaj (7) olivaolaj (69) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (21) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (92) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (43) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (41) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (96) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (118) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (45) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (23) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (29) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (15) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (37) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (3) tócsi (3) tofu (2) tojás (145) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (151) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (32) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (17) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (36) zúza (4) Címkefelhő

Majorannás csirkefilé petrezselymes újkrumplival

2017.09.06. 07:00 Andrass9

Klasszikus későtavaszi étel, amikor megjelenik az újkrumpli, és már van petrezselyem is. Szerencsére így koraőszön is van még újkrumpli, bár nekem ilyenkor már nehezebb ételek jutnak eszembe. Feleségem piszkált, hogy a csirkét csak minimális hagymával csináljam, de jó sok majorannával. mert a hagyma felviszi a savát.

36.jpg

Velem lehet beszélni, csak jó sok petrezselymet tehessek a krumplira. A csirke nem tartozik a kedvenceim közé, de ez most kivételesen nekem is nagyon izlett. Gondolom elég éhes voltam ...

A krumplit még az este meghámoztam, míg a vendégekkel kvaterkáztunk. Nem hámoztam, hanem kapirgáltam! Ha rajtam állna, akkor azt a pici héjat is rajta hagyom. Egy pár krumpli állítólag zöld volt, azokat feleségem meghámozta (hogy mérgező?).

A krumpli 4 alkotóelemes:

  • 1 kg apró újkrumpli (most sárgakrumpliból, ami speciálisan krémes tud lenni)
  • 1 nagy csomó petrezselyem kettéosztva
  • 1 bő fakanál kacsazsír
  • 1 tk só

10.jpg

A csirke sem sokkal anyagigényesebb:

  • 4 felsőcomb filé
  • 1/2 csirkemellfilé
  • 3 szál újhagyma
  • 15-20 tekerés feketebors
  • 3 ek morzsolt majoranna
  • 3 szál friss oregano (vadmajoranna)
  • 1,5 dl sör

11.jpg

Kicsit hiányoltam belőle a csirke bőrét, csontját, de hát ezt adta ki a csodahüttő.

Elsőre a krumplit tettem fel, hogy az kicsit tovább sül, mint a csirke (gondoltam). Jó nagy lapátnyi zsírt forrósítottam a legnagyobb serpenyőmben. A krumplikat 4-6 darabra vágtam. A petrezselymet apróra szecskáztam. Az első adagot keveselltem, felvágtam hozzá még egy csokornyit. A felét a zsírba dobtam. A krumplit megsóztam, összeráztam, majd a forró zsírba eresztettem. Gondosan lefedtem, és a lángot levettem közepes-kicsire. Egyszer ellenőriztem: szépen eresztett saját levet. Nem kevergettem, piszkáltam. Visszacsukva tovább pároltam - összesen vagy 30 percet. Ekkorra éppen elfőtte a levét is, kicsit lepirítottam. A végén a petrezselyem másik felét is rászórtam, átforgattam nagylángon és lezártam alatta a gázt. A fedőt nem tettem vissza, mert megpuhulna.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg
16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg
20.jpg 21.jpg 22.jpg

Mielőtt a friss petrezselymet hozzáadtam a krumplihoz, a túl sok zsírt leöntöttem a krumpliről egy kisebb serpenyőbe, ahol a csirkét szándékozom sütni. Ez jó gondolat volt, mert finom petrezselyemillatú volt a zsír és a krumpli sem lett zsíros. Az újhagymát felkarikáztam és a zsírba tettem, hadd párolódjon. Közben a csirkedarabokat sóztam, borsoztam és bőséges majorannával megszórtam. Az oreganot leszedtem a száráról, finomra vágtam. Ahogy a hagyma összeesett, a húsdarabokat (a hagymát félretaszigálva) a zsírba ügyeskedtem. Kicsit lepirult, majd megforgattam, hogy ott is süljön. Amikor úgy láttam, hogy a másik fele is megpirult kicsit, megszórtam a friss oreganoval, és felöntöttem kb. 1,5 dl sörrel. Felforrás után lefedtem, és levettem a lángot kicsire. A vekkert 25 perce állítottam, hogy túl ne főzzem. Azért kért még 10 percet, mire elfőtt a leve.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg
27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg
31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Már csak a tálalás volt hátra:

35.jpg

Közelről jól látszik a vékony kéreg a krumplin, valamint a hús szaftossága.

37.jpg

Igazán finom étel sikeredett belőle, a lakást meg belengte a majoranna csodás illata.

Javaslom kezdő szakácsoknak is - biztos siker!

151 komment

Címkék: sör bors majoranna kacsazsír oregano újhagyma újkrumpli petrezselyem csirkemell filé csirkecomb filé

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2112544949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kumari aki Nilüfer 2017.09.06. 08:09:59

ilyet én is szoktam, és szombaton is szokni fogok:) Minden van hozzá.
Éngemet erősen képeznek, ezen a héten oktatás , így nincs időm bekukucskálni, este meg örülök, ha kilátok a lyukon,agyleszívás az én koromban újat tanulni:)

de írjatok és főzzetek sokat és jót, én meg lenyúlom:)

Ja, ehhez csinálok egy jó uborkasalátát, (fokhagymásan offkorsz), és majd veszek be epecseppet:DDDD

Dikusz 2017.09.06. 08:19:16

Tényleg egyszerű, és nagyszerű. Még a hozzáadott borssal is kiegyezek, nagyon megy hozzá:)

Dikusz 2017.09.06. 08:20:26

@Kumari aki Nilüfer: az a kicsi lyuk pünkt alkalmas arra, hogy ide bekukucskálj:)

Fenchurch68 2017.09.06. 08:37:30

Ez most jókor jött, nyaralós egyplatnis ötleteket gyűjtök :) (Legfeljebb gyorsrizs lesz mellé, és/vagy valami saláta.)
Ki kell gugliznom, hogy van horvátul a majoranna. Vagy átkonvertálom a receptet rozmaringra, abból van a háziak kerítésén a sövény.

Köszönöm az ajándéktippeket ezúton is, a kedves szállásadók nagyra értékelték a csípős kolbászt meg a Stühmer marcipános válogatást, a legnagyobb sikere mégis a Dianás cukornak, mint igazi, egzotikus, sosemlátott hungarikumnak volt :D

vörösbor(de)minőségi 2017.09.06. 09:12:37

a "sokhagyma" is maradhatott volna,ha az póré.

vörösbor(de)minőségi 2017.09.06. 13:59:51

@Andrass9: persze persze.de mondjuk ha tropea hagymát is termelnél?az aztán szuper lenne.ezt a fajtát,még az is nyersen tudja megenni és nagy élvezettel,akinek gond a többi hagyma-hiába szereti de ami utána szenvedés,az már rossz.
itthon nem kapható,de nagyot lehetne vele durrantani a piacon is ha valaki elkezdené.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.06. 14:13:29

@vörösbor(de)minőségi: 2008-ban az EU levédte a tropea hagyma nevét, amit csak a Tropea város közelében termesztett hagymára használhatják. Ergo nem termelhetsz idehaza ezen a néven hagymát ... Szóval drága durranás lenne :)

Waka 2017.09.06. 15:15:56

Köszönök szépen!
A melle nem lett száraz? A hétvégén felszedem a krumplit, valamit nekem is össze kéne dobnom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.06. 15:33:22

@Waka: Állítólag nem ... én nem eszem csirkemellet :)

Kumari 2017.09.06. 17:39:45

@Dikusz: Kukucskálok:) Csak sok energiám nem marad így estére érdemben csevegni.

Nekünk egy étterem szállítja most a képzésre az ebédet. tegnap valami pazar sült csülök volt, kértem azt a bőrös-mócsingost, ami másnak nem kellett, repetáztam is:D A többi átlagos menzakaja, de ezt igen eltrafálták.
A csirkéből a melle a leggaládabb, de nem volt hiábavaló a joghurtban pác egy éjszakára, fűszerszámokkal, grillen meglepően szaftos lett.Vejemnek való meg legjobban ezt a száraz izét szereti, neki Dubarry módra készítem: mell szeletelve, nem túl vékonyan,hirtelen megsütve, tepsibe lerakva, rá egy-egy szelet sonka, egy lapka-sajt, arra a karfiol párolva,(volt már, hogy gombafejet alkalmaztam) majd az egészet megborítom egy tojással- sajttal dúsított besamellel, amibe rakok szerecsendiót, ezt-azt.Tetejére még mehet reszelt sajt, de nem annyira hiányzik, aztán megy a sütőbe, pirulni.Na, jó, ez messze van a Dubarrytól, de finom:DDDD

Kumari 2017.09.06. 17:40:25

@Dikusz: Kukucskálok:) Csak sok energiám nem marad így estére érdemben csevegni.

Nekünk egy étterem szállítja most a képzésre az ebédet. tegnap valami pazar sült csülök volt, kértem azt a bőrös-mócsingost, ami másnak nem kellett, repetáztam is:D A többi átlagos menzakaja, de ezt igen eltrafálták.
A csirkéből a melle a leggaládabb, de nem volt hiábavaló a joghurtban pác egy éjszakára, fűszerszámokkal, grillen meglepően szaftos lett.Vejemnek való meg legjobban ezt a száraz izét szereti, neki Dubarry módra készítem: mell szeletelve, nem túl vékonyan,hirtelen megsütve, tepsibe lerakva, rá egy-egy szelet sonka, egy lapka-sajt, arra a karfiol párolva,(volt már, hogy gombafejet alkalmaztam) majd az egészet megborítom egy tojással- sajttal dúsított besamellel, amibe rakok szerecsendiót, ezt-azt.Tetejére még mehet reszelt sajt, de nem annyira hiányzik, aztán megy a sütőbe, pirulni.Na, jó, ez messze van a Dubarrytól, de finom:DDDD

Kumari 2017.09.06. 17:41:07

Hát, megtréfált a blogmotor..aki admin, az egyiket szíveskedjen törölni..köszönöm!

vörösbor(de)minőségi 2017.09.06. 18:23:20

@Andrass9: eszembe nem jutott volna,hogy ezen a néven....:DDD

vörösbor(de)minőségi 2017.09.06. 18:29:52

na idő előtt elszaladt az üzenet....szóval csak azért javasoltam a tropeát,mert olyan dolgokkal rendelkezik ami ámulatos:)) szép a szine,selymes az íze,de azért karakteres nagyon.
picit drágább a többinél de ez pont ezért van amit a bloggazda irt.

Dikusz 2017.09.06. 20:22:55

@vörösbor(de)minőségi: Ez az idézet "szép a szine,selymes az íze,de azért karakteres nagyon." eszembe juttatta Kazal László - Borkóstoló c. jelenetét:)))

Dikusz 2017.09.06. 20:25:27

@Kumari: nem baj, hogy duplán küldted el, nálam már előfordul néha, hogy valamit kétszer kell elolvasnom, hogy egyszer megértsem :)))

Waka 2017.09.06. 20:33:27

@Andrass9: Ebben egyetértünk. Aki meg szereti, annak nincs olyan. hogy száraz.
@Kumari: Az a gombás az Óvári-módra lehet. blogkocsma.blog.hu/2012/10/29/ovary_csirkemell

she_wolf 2017.09.07. 05:17:48

"Egy pár krumpli állítólag zöld volt, azokat feleségem meghámozta (hogy mérgező?)."

Hallgass rá, nem beszél a levegőbe!:)
Bár a szolanin idegméreg ugyan, de egy-egy étkezés alkalmával úgysem eszel annyit, hogy komolyabban ártson, ráadásul kiürülő, nem felhalmozódó. Ezzel együtt nem halsz éhen, ha vastagabban hámozod meg a krumplit, jobb a békesség!:)

Az újkrumplit (is) imádom, szezonjában nem is értem, miért kell elrontani az élvezetét holmi rántott csirkével, meg fejes salátával, amikor önmagában jó sok petrussal maga a mennyei élvezet:D

Olvastam a receptet, és akkorákat nyeltem, hogy visszhangzott tőle a lakás:) ez valami kegyetlenül finom lehet, úgyhogy engedelmeddel kigyűjtöttem magamnak, és el fogom készíteni.
Mostanában itthon ridegtartás van, a fagyasztó tartalmát pusztítjuk, nem nagyon van idő főzni. Néha a városban bekapunk valamit lótás-futás közben, aztán ha csillapodott a diliház, akkor újra a tűzhely mellé állok.
Különben is, ergya időben mit csináljon az ember?;)

pizzaszeletvágó 2017.09.07. 08:09:54

@she_wolf: ja, ez a baj ezekkel a sárga fajta krumplikkal, hogy fény hatására gyorsan zöldülnek. Nem is olyan jó ízű már olyankor. Sajnos a piacon, zöldségesnél vagy a boltban sem tehetnek másképp, mint kiteszik a vevő szeme elé, aztán ott zöldülget. Olyankor a láda aljáról próbálok túrni. Vagy volt múltkorában egy zöldségesbolt, ahová már nem járok, mert becsaptak egy nagyobb tételnél, nos náluk mindig a sötét és klimatizált raktárból hozattam ki a sárga krumplit és azt vettem. Ég és föld. Otthon pedig ezeket mindig rossz rongyokba, lepedőkbe csomagolom, fénytől védem. Persze otthon már hiába védem, ha a boltban túl sokat kapott. Mindenesetre érdemes vaksötétben tárolni.

Dikusz 2017.09.07. 08:47:40

@pizzaszeletvágó: szeretem a sárgafajta krumplit. De azt még nem tapasztaltam, hogy fény hatására zöldültek volna. Eddig a spájzban tároltam, pár hónapja vettem egy vesszőből font kiskosarat, a konyha egyik sarkában a földön van. Elfogyott a krumpli, veszek is, majd meglátom zöldül-e.

she_wolf 2017.09.07. 08:49:19

@pizzaszeletvágó:
Mivel mi csak ketten vagyunk, nem szoktam nagyobb tételben krumplit, hagymát venni, de már jártam úgy, hogy goromba, ónos, ködös időben azt mondtam, hogy az menjen most boltba, akinek jobb dóga sincs:)
Összeszedtem hát minden gumót amit csak találtam, több volt rajta a csíra, mint maga az ehető cucc, de megfaragtam. Se íze, se bűze, tehát hagymát pirítottam, jól összekevertem a főtt krumplival, kaptam egy aránylag ehető köretet, ahhoz süttem jó fűszeres tarja szeleteket, volt mellé kovászos, oszt jóidő:)
Egyszer elment, mi meg másnap, beszerzésre, mert mondtam, hogy az nem műxik, hogy nincs itthon élelem, te jó ember, hát mind meghalunk!:D

Nem vagyok nagy krumplimágus, de amit tört krumpliként, vagy krokettnek, pürének, lisztes krumplis alapanyagú tésztafélének akarok megcsinálni, ahhoz sárgát veszek, ahol viszont az a fontos, hogy lehetőleg egyben maradjon a krumpli, azt pirosas héjúból csinálom. De mindig megnézem, mennyire ződ, szerencsére ez nem egy rejtőzködő dolog:)

she_wolf 2017.09.07. 08:55:33

@Dikusz:
Azt látnád, amikor én rakott krumplihoz válogatom a gumókat!:)
Lusta vagyok, mint a főd terhe, ezért csak tyúktojás méretűeket rámolok a zacsiba, és az legyen lehetőleg hibátlan, ne kelljen faragni, ne legyen fótos, sem semmi!
Az én pénzemért olyat veszek, hogy mosás után bemén a fazokba, ha megfőtt leöblítem, szűröm, lenyúzom a bőrét, és megy a tojás szeletelőbe. Így szépen felkarikázok mindent, és mintha zsugával, rétegezve megszórom a tepsit.
Gyün az ősz, lassan be lehet ilyesmire is nevezni:)

A fickó 2017.09.07. 13:50:10

@she_wolf: Nem a gumó színe határozza meg a krumplit, hogy mire célszerű használni. Jó példa erre a Százszorszép krumli, bár ebbe nem (sem) futsz bele boltokba. :(

Itt pl. a Keszthelyi fajták:

www.bekesibio.hu/2012/09/keszthelyi-burgonyafajtak/

she_wolf 2017.09.07. 15:13:15

@A fickó:
Igen, ezt sejtem:)
Igazából azt sem nagyon tudom, melyik krumpli milyen nevet kapott a keresztségben, csak arra hagyatkozom, amit eddigi életem során tapasztaltam. Ha a férjemet kérem meg hogy vásároljon, neki is azt mondom, hogy ilyen, vagy olyan héjút hozzon.
Nagyon kezdő koromban csináltam én majdnem fekete sztrapacskát is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.07. 16:15:42

@A fickó: Kösz a linket! Kár, hogy egy öt évvel ezelőtti állapotot tükröz ... Így aztán rákerestem:
www.burgonyakutatas.hu/burgonyafajtak/ legalább a kurrens fajtákat mutatja.

Benikuty 2017.09.07. 17:26:46

@A fickó: a százszorszépet a szigeten termeli egy őstermelő, beszerzése nem problémás, mint ahogy a makói bronz vöröshagyma is egy tápiósági ismerősömtől. Kérdezz bátran :)
Én meg azt kérdem, la ratte, a krumplik királya merre lelhető?

Benikuty 2017.09.07. 17:29:12

@A fickó: és ha már alapanyagok: fokhagymát maroslelei termelőtő. A jobbaknak... :D

Kumari 2017.09.07. 18:28:35

Krumpli...krumpli.....én ma LILA karfiolt vásáltam!! Megsütöm majd a sütőben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.07. 18:33:38

@Kumari: Van hozzá lila zöldbab a kertben - kéred?

Kumari 2017.09.07. 18:37:34

Küld fénypost! :) Nyitom az ablakot:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.07. 18:39:19

A lila karfiolról jutott eszembe. Tavasszal ( meg bármikor ) ha az ember édesburgonyát várásol, jó ha egy ideig nejlonba hagyja áldogálni. Amikor elkezdenek rajta nőni a csírák, akkor érdemes felhasználni, mert a csírákat talppal le lehet vágni, és egy cserépbe nedves föld tetjére ültetve képes megeredni. Nálam kb. három hetes a mintegy 10 centis hajtás, persze én tudom világos meleg helyen teleltetni. Tavasszal erkélyre is tehető nagy cserépben, vödörben, és árnyékolónak felfutatható. Szép a zöld hajtása.

Lila karfiolt két éve ültettem, de sajnos nem nőtt meg a rózsája hanem kinyílt, mert túl meleg volt neki.

Dikusz 2017.09.07. 19:33:28

@Andrass9: van annyi, hogy egy kicsit én is kaphassak? :)

Dikusz 2017.09.07. 19:34:46

@Kumari: én is nyitom az ablakot, ha már megsült a karfiol:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.07. 20:55:22

@Kumari: @Dikusz: Azt hiszem, még az ablak nyitása előtt elrepült. Nem törte be az üveget? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.07. 20:56:05

@Kumari: Itt karfiol leves volt - most szellőztetünk hatszázzal ...

Waka 2017.09.07. 20:58:49

Hétvégén éppen rakott krumpli lesz Impalából, holnap úgyis el kell kezdenem felszedni. Rábeszéltek, hogy próbáljam ki debreceni kolbásszal, remélem kapok valami normálisat.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.07. 21:21:26

@Kumari:

Milyen lett a sütés végére a karfiol színe? A lila zöldbab ugyan is a főzés közben megzöldül.

pizzaszeletvágó 2017.09.07. 21:41:42

@Waka: én olyan szart ettem, pontosabban nem ettem meg debreceni párosból múlt héten, a Nagyerdőn a Víztoronynál, hogy gondolkoztam is, hogy megírom ide nektek, hol ne egyetek soha.
Kérdeztem a büfést, hogy mi alapon írta ki, hogy házi, meg saját debreceni, de teljesen hülyére vett, aszongya nekem: a húsüzemük még készülőben van, ezt a Pásztor húsnál csinálják Egerben.
Ehhez csak annyit, hogy a Pásztor által gyártott egri debrecenivel tele van a fagyasztóm, ugyanis van egy dílerem, aki ott dolgozik, nos a Pásztor féle néha ehető, máskor nem ennyira, de soha nem olyan szar, mint amit a debreceni büfés le akart nyeletni velem. Leginkább kétes származású kutyahúsra emlékeztetett, az alapanyag valószínűleg valami jégbefagyott múlt századi sarkkutató megtalált táborából származhat, hacsak nem Szibériában találtak valami fagyott mamuthúst, de mégsem, a mamutból inkább a szintén ott kapható retro burger készülhetett.
Amúgy jó rakott krumpliba. Valami magas hústartalmút keress.
Ezen a teszten el lehet indulni.
gaultmillau.hu/buvos-szakacs/debrecenik-eji-homalyban

pizzaszeletvágó 2017.09.07. 21:51:17

@látjátok feleim szümtükkel: kék lesz neki... az enyém az lett, nem annyira szép, mint a lila szín nyersen. Van neonzöld karfiol is, nem csak a pagoda karfiol, hanem normál alakú karfiolból is, az legalább megőrzi a színét. Sőt azt hiszem narancssárgát is láttam valahol, utána lehet nézni, de olyat még nem ettem.
Nem próbáltam ki ezzel a lilával még, hogy enyhe savas közegben, savas ételben megőrizné-e a lilaságát. Mint a lakmuszpapír. :)

Dikusz 2017.09.07. 22:05:42

@Andrass9: automata ablak van beépítve, ha kóstoló jön, saját magát nyitja ki:)

Dikusz 2017.09.07. 22:11:21

@pizzaszeletvágó: nekem az idén sikerült házikészítésű debrecenit ennem, ismerős veje hentes (egyik budapesti piacon), ő készítette, mit mondjak, nagyon finom volt.
Szegedi barátaink meg tudtak szerezni dolgozói (ők töltötték) virslit, az is jobb volt, mint a bolti.:)

A fickó 2017.09.08. 00:44:43

@Benikuty: Makói bronz az kéne még nekem ... :)
La ratte, Mayan Twilight majd Müllertől, nem tudok honi termelőt sajnos. Mayan Gold lesz ..

www.kartoffel-mueller.de/Exotische-Sorten/La-Ratte.html

www.kartoffel-mueller.de/Exotische-Sorten/Mayan-Twilight.html

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 09:00:27

lila karfiolt szombaton sütöm, rózsáira szedve, sütőpapiron,picit sózva,borsolva, és olajjal megpermetezve. majd beszámolok. A fehéret szoktam így, illetve még megszórom jó minőségű kakaóporral, mit mondjak, kétpofára zabálja mindenki:)
Vettem sok padlizsánt, is, a gázon önöttvas lángelosztón héjában megsütöm, hámozás után megy a fagyasztóba, nagyon finom belőle minden, télen aranyárban van a padli, mi meg akkor is szeretjük:)
A pagodakarfiolt a külleme miatt nagyon szeretem, egyszerűen szép-ja, és finom is.
Javaslom a fokhagymás-sajtos rakott karfiolt is, az is addiktív.

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 09:06:56

Debreceni létemre nem szoktam debrecenit venni, bár mostanában az Ikon hirdeti, hogy náluk van igazi.Rakott krumpliba a töménytelen tejföl mellett kifejezetten a házi, lehetőleg sváb füstölt kolbászt alkalmazom, és némi füstölt szalonnát is rakok az edény aljára, majd a legfelső szintre, kakastaréj jelleggel befogazva.Meg a tojás szintjére is, hogy ne legyen nyögvenyelős a sárgája:DDD MIkor a tetején a szalonna ropogós, akkorra átsül, nem egy diétás fogás, de így szeretjük.(Így főzöm, eszi, nem eszi, nem kap mást..már aki húsevő)

she_wolf 2017.09.08. 10:05:03

@Kumari aki Nilüfer:
Hogy te egy milyen vagy!?
Csak elolvasom amit írsz, és összetörik alattam a szék:)
...hogy a többiekről ne is beszéljek... Bloggazdának tessék egy figyelmeztetéssel indítani, miszerint olvasni, pláne alkalmazni az olvasottakat csak saját felelősségre!

Így de.10 körül nem jellemző rám, de marha éhes lettem:D

she_wolf 2017.09.08. 10:07:51

@Kumari aki Nilüfer:
Jól látok? Kakaóporral??? Atyaisten!:)
A fokhagymás-sajtos, az nagyon okés, de kakaópor....
(anyám, hová kerültem?:D)

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 10:41:51

@she_wolf: nem fogod elhinni:én is így reagáltam, de próba, cseresznye, mit veszíthettem?? NEM kakaóízű, nagyon finom, a pontos recipét előkeresem , ha érdekel. Valami gasztroblogger követte el, úri huncutságnak tűnt, de nem az! Bárki rávette magát, nem bánta meg:)

A fickó 2017.09.08. 10:42:31

@she_wolf:"Jól látok? Kakaóporral??? Atyaisten!:)"

A kakaópor a karfiol diós jellegét emeli ki, teljesen elterjedt a használata, ínyencek és a csúcsgasztronómia is alkalmazza. Kiváló párosítás. Egy karfiol rizottó sem az igazi a kakaópor, mint fűszer használata nélkül. :)

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 10:43:41

Hozzávalók:
- 2 fej karfiol
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- kevéske chili
- 2 ek cukrozatlan, keserű kakaóporSzedjük rózsákra a karfiolt, mossuk meg, hagyjuk megszáradni. Forgassuk meg olajban és sózzuk, borsozzuk meg. Rendezzük el szépen egy tepsiben.

Szórjuk meg a chilivel - vigyázat, bánjunk vele óvatosan! Majd szitáljuk rá a keserű kakaóport is. Tegyük a sütőbe és kb 45 perc alatt süssük puhára.

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 10:45:55

@Kumari aki Nilüfer: azért kell egy jó minőségű kakaópor, nem a legalja, én holland kakaóport vettem, direkt erre.Márkát ne kérdezd, mert nem tudom fejből, de a k. drága kategória:D

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 10:47:49

@A fickó: Mondjuk a karfiol rizottóba még nem szórtam kakaóport..de nem tartom Istentől elrugaszkodottnak, mert a sült nagyon bejött.

she_wolf 2017.09.08. 10:57:19

@Kumari aki Nilüfer:
Akkor gyerünk, és köszönöm szépen előre is!:)
Igazából nem tudok semmin csodálkozni, és érdeklődve olvasom a különböző, a szokványos konyhát vivőket szájtátásra sarkalló írásokat, és nincs is velük semmi bajom:)
Az a szép a gasztronómiában, hogy elég akár csak egy picit is eltérni a berögzült és dédanyáinktól tanultaktól, és rengeteg új dologgal találkozhat az ember. Biztos van olyan amit nem tart meg, vagy éppen csalódást okoz, de a pakliban ez is benne van.

she_wolf 2017.09.08. 11:01:33

@Kumari aki Nilüfer:
Kakaóport én is hollandot használok, ezt a fajtát:
tutti.hu/media/catalog/product/cache/1/image/610x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/h/o/holland_kaka_por_20-22_250_g_dd.jpg

Biztos van ennél jobb is, menőbb is, én ennek szeretem az ízét, illatát:)
Nem olcsó (persze mihez képest?), de nekem nagyon megéri.

she_wolf 2017.09.08. 11:08:31

@A fickó:
Biztos hogy szaki lehetsz, mert ha azt olvasom, hogy valaminek egy tök más zöldség/gyümölcs, akármilyenes ízét/illatát emeli ki valami, azt csakis egy olyan ember írhatta, aki ezt tanulta.
Nekem a karfiolnak karfiol íze van, punktum!:D
A karfiolról még az életben eszembe nem jutott a dió, vagy annak az íze/illata/jellege.

Ebből is látszik, hogy én nem vagyok csúcsgasztronómus, vagy éppen ínyenc. Csak szeretek finomakat enni:)
Most lehet, hogy megdöbbensz, de ettem már nagyon finom (jó, legyen: nekem ízlő) karfiol rizottót, és nyakamba a rozsdás halefot, hogy abban egy molekulányi kakaó nem sok, annyi sem volt:D

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 11:19:05

@she_wolf: Én nem a dióíz miatt..:DD Nekem megtetszett az ötlet(szerintem a Chili és Vanília dobta fel, de meg nem esküdnék), és vagyok olyan vínasszony, hogy ugrok az effélékre..na meg a vegetáriánus fél család is díjazza, ha valami újat és finomat hegesztek nekik.

De hasonló gondolatok szoktak tolulni bennem, mikor egy borban érezni kéne a szárított megy szárának a fanyar kesernyés ízét:D (Bocsánat, lehet, hogy van neki, de 1, nem rágtam még szárított meggy szárát, 2, az ilyenektől akkor is nagyon kell röhögnöm, ha úgy van, ahogy mondják..evvan:DD)

Dikusz 2017.09.08. 11:24:46

@she_wolf: @Kumari aki Nilüfer: ma már a neten tényleg mindent meg lehet találni. Elsőre én is csak pislogtam a receptet olvasva, azt hittem ilyen nincs, de mégis van:)
Kíváncsiságból ki is próbálom majd -úgyis készülök mindjárt a piacra-, majd megírom a tapasztalatomat. Jó minőségű kakaópor van itthon, de lehet, hogy szerencsi. Szerintem az is van olyan jó.
Érdekes lenne megkóstolni egymás különleges receptjeit, aztán nézni a mimikai reakciókat:)
Eszembe jut ilyenkor egyik túratársunk reakciója, amikor egyik túránk végén, már a kertvárosban (Cegléd környékén lehetett) meglátott egy jókora sertést "legelészni" egy udvarban. Felkiáltott: ebből lesz a jó halászlé! :D
Próbáltam erre is receptet találni a neten, de nem volt:)

she_wolf 2017.09.08. 11:53:33

@Kumari aki Nilüfer:
Ilyenkor mond csődöt a kifejezés eszköztára, mert kevésnek bizonyul:)
Ahhoz, hogy a te érzésedet/érzékelésedet valaki hajszálpontosan úgy élje meg, ahogy te, muszáj valami hasonlítási alapot képezni.
Elég nehéz ez:)
A környezetemben többen rácsodálkoztak arra, hogy én az édes dolgokba is teszek sót. Minimálisat, de teszek. És amikor azt mondtam hogy azért, mert ettől "tömeget, testet" kap az elkészített desszert, akkor néztek rám érdekesen.
Bárhol bármilyen süteményt vagy krémet kóstolok, szinte minimális tévedési százalékkal megmondom, hogy van-e benne só.

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 11:59:40

@she_wolf: Só vonalon egyetértünk..ez a borkóstolás-dolog meg olyan, mint az egyik ismerősöm, nekem ezektől a nyakatekert dogoktól kell olykor röhögnöm, ő meg nem bír szólóénekeseket nézni, mert képtelen nem azt nézni, hogyan csücsörög, meg tátogat, attól kezd el röhögni, ez egy fejlövés nála. De hogy finomítsam: a virág és gyümölcs érzeteket már nagyjából belövöm a borokban.Csak ugye vannak a fokozatok, ami viszont nyerítésre késztet:)

PiperPerabo 2017.09.08. 12:27:15

Kedves kommentbrátaim! Úgy látom, hogy ez a Pizzaszeletelő ember A Fickó legjobb napjait is felülmúlja. Akkor már inkább a Fickó.:-)

she_wolf 2017.09.08. 12:35:49

@Kumari aki Nilüfer:
Én a borokban semmit nem lövök, mint ahogy a sör is szinte mind egyforma nekem:) A muskotályos bort nagy ritkán megkóstoltam, a sör meg egyformán keserű, csak annyiban tudok különbséget tenni, hogy hűtött, vagy sem. De ahhoz szerencsére megkóstolni sem kell:D
A bor tőlem ott maradhat a tőkén, ha szőlő formájában nem tudom felzabálni:)
Hanem a rövidek.... azok közül is a gyümölcspálinkák, rumok. Ott lehet játszadozni azzal, hogy milyen az íz:) De most már jó ideje nem foglalkozom vele.

A nyerítésről eszembe jutott a ló, és ahogy a ló szagol:D
Amikor a szomszéd rendszeresen előállt az új páleszával (ne kérdezd miből főzte, szerintem még a melósgatyájából kirázott száraz malter is ott volt az alján üledékként), hogy kóstoljam már meg, akkor vághattam hasonló fejet, mint a szaglászó ló:D

És ha már megemlítetted a zenét, hozzátenném, hogy én akkor vagyok benne nyakig a córeszban, amikor valaki megkérdezi, hogy miért pont azt a zenét szeretem, amit. És próbálom elmondani, hogy milyen érzéseket kelt bennem, és beszélek hülyeségeket, mert szerintem csak akkor értheti meg igazán, ha ő is hasonlóan érez:)

she_wolf 2017.09.08. 12:39:20

@PiperPerabo:
Ha nem probléma, én nem választanék:) Mindkettőt kedvelem, az egyiket ezért, a másikat azért:)
Meg úgy tulajdonképpen mindegyiküket:D

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 12:41:58

@she_wolf:

"...az nagyon okés, de kakaópor....
(anyám, hová kerültem?:D)"

Errefelé, a blogkocsmában a csili con carne-t is kakaóval készítik, esetleg csokoládéval, és sörrel öntik nyakon! :D Na hová keveredtél? :)

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 12:45:34

@PiperPerabo: nem tudom mi indít arra, hogy minősíts engem vagy Fickót?
A mondanivalóm vagy a stílusom nem tetszik?

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 12:47:35

@she_wolf: zene, könyv dettó. Nem lehet azt elmesélni, mért pont azt, vagy bejön valakinek, vagy nem.

Páleszt én nem tudok..vagy erős, vagy nem, illetve ez nem pont így, de a finom eltéréseket nem érzem. Illetve ezt a házi, kisüsti készítményekben nem érzem, a márkás,tényleg finomakat azért ki tudom választani:)

Sörben jó vagyok, én magam a barna, malátás söröket szeretem, meg néhány szűretlent, meg a búzasörökből párat, meg..meg..meg.. :DD a férjem sörös. Én egy pohárra vagyok jó, de abban szeretek jó sört tudni:) Most az indián IPA az új kedvencem, abból pont elég is egy pohárral, nem gyenge.Ja, és nem barna:DDD A sör nagyon behűtve nekem utálatos, nem érzem az ízét, csak hogy befagy a pofám.olyan hűvös szoba hőmérsékleten jó az, nekem legalábbis.

Borokban feljövőben vagyunk, a lányaink borosak, és van a családban( a tágabb családban) borász, illik valamelyest tájékozottnak lenni Nem a reklám helye, de a Homonna bor, na az finom:DDD Szarvasbogaras címke, és kevés helyen kapható, talán a Borboltban van.Vagy a Borhálóban?? Kezdem már érezni azokat a finom gyümölcsös és virágos ízeket, amin korábban kiválóan szórakoztam..de a szárított meggyszártól még messze vagyok.

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 12:49:08

@she_wolf: Eddig nekem is mindenki bejött..jó kis csapat ez:)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.08. 12:54:48

@Kumari aki Nilüfer: "1, nem rágtam még szárított meggy szárát, 2, az ilyenektől akkor is nagyon kell röhögnöm, ha úgy van, ahogy mondják."

Csatlakozok.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.08. 12:58:37

@pizzaszeletvágó:

Nem mindegy? Ki le nem tolja róla a gatyát?;D

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 13:04:42

Múlt szomaton voltunk Feldebrőn, megnéztük az altemplomot( kötelező!! Aba Sámuel korából való), és ott kóstoltunk a Gecse István pincéjéből borokat.Jó borokat kóstoltunk, de a legjobb az elején a muskotálytörköly pálinkával felöntött ..nem is, a görög magnélküli fehérszőlővel beágyazott muskotálytörköly..na az volt nekem a tuti:DD meg a házi csalamádé a pörkölthöz.

she_wolf 2017.09.08. 13:06:27

@Kumari aki Nilüfer:
Coming outolok: nem ihatok alkoholt, absztinens alkoholista vagyok immár 7. éve.
Nagyjából 10 évvel ezelőttig engem semmilyen pálinkával nem tudtak átverni, pedig jómagam soha nem főztem pálinkát, nem jártam olyan előadásokra, ahol tanulni lehet ilyesmiről (biológia, biokémia, gyártástechnológia).
Autodidakta eminens tanulóból kis híján hulla lettem, úgyhogy ezt a részt magam mögött hagyva élvezem az életet;)
Azt mondjuk sajnálom, hogy az abszint kimaradt az életemből, lehet, hogyha a végemet járom majd, akkor (de csakis akkor!) utsó kívánságként kikövetelem magamnak:D

Hétvégén pl. tiramisu rendelésem van, megint két edényben csinálom. Lesz egy rumos, és egy aromás. Nem miattam, hanem gyerekek és sofőrök miatt is.
A férjem is inkább sört, vagy bort iszik, ritkán. Nem egy szakértő, és különösebben azzal sem foglalkozik, hogy mihez mit illik. Viszont az tuti, hogyha ő 1,5-2 decinyi bortól beáll, akkor az bor csak nyomokban tartalmaz szőlőt:)

Nyugi, ha kellőleg kifinomul az érzékelésed, meglesz az a száraz meggyszár is!:DDD

she_wolf 2017.09.08. 13:07:15

@pizzaszeletvágó:
Jó helyre keveredtem, ez nem is lehet vitás;)

she_wolf 2017.09.08. 13:14:02

@pizzaszeletvágó:
Jut eszembe: asszem, most a legutóbbi névnapomra kaptam egy ismerősünktől (sznobéria istene el ne hagyj!) egy tábla csilis csokit. Nem ízlett:(

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 13:18:23

@she_wolf: akartalak provokálni..de őszinte csodálatom!Nagy erő kell az ilyesmihez
( ha Szegeden élnél, és nem lenne férjed, azt hihetném, hogy a szegedi régi kolistársam vagy:) még a biokémia is stimmel/

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 13:22:53

@Kumari aki Nilüfer: Ja, hogy NEm tanultál biokémiát..öregszem, na:DDE

Kumari aki Nilüfer 2017.09.08. 13:24:12

@Kumari aki Nilüfer: az abszintot ne sajnáld, van egy 2 decis üvegünk, aminek az alján még van ..vagy 15 éve vettük, de senkinek sem ízlik.

she_wolf 2017.09.08. 13:30:23

@Kumari aki Nilüfer:
Nem erő, ne hidd! Félelem. Nagyon komoly félelem.
Nem kell provokálni, ha kéri valaki, beszélek róla, kendőzetlenül. Blogon kívül -természetesen-, mert ez másról szól:)

És most akkor vissza a kajához: úgy döntöttem, hogy mivel tojáson kívül mindenem van hozzá, rakott krumpli lesz a vacsi, mert akkor holnap megint mehetek cuccolni az urammal, lesz fini maradék:)
Úgyhogy én most meglátogatom a szomszéd nénit, lenyúlom tojásra, oszt majd bótolok vele valamit:D

Dikusz 2017.09.08. 14:34:23

@she_wolf: azt nem csodálom. Lehet, hogy ő is kapta valahonnan, csak már ismerte az ízét:)))
Régi főnöknőnk kapott valahonnan egy tábla nagyon sok %-os kakaótartalmú étcsokit. Kínálgatta mindenkinek, senkinek nem kellett. A végén már azt mondta, büntetési tételként fogja alkalmazni, ha nem esszük meg:)

Benikuty 2017.09.08. 15:10:46

@A fickó: köszönöm! Hagyma ügyben ugye kell majd egy raktárnok, megfelelő klímával rendelkező raktárral együtt...

Benikuty 2017.09.08. 15:12:08

@PiperPerabo: vagyis, ha jól értem: ha ló nincs... :) jót mulattam :D

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 15:42:51

@Benikuty: Ugyanmár kutya! Ez a hála, hogy belinkeltem kedvenc gumijó újságodat? Meg a képedet is az egyik képen ott a cikkben?
:) Amit meg ott írtál, azzal tökéletesen egyetértek. Tudom, neked nem számít a korrekt vélemény.
A debreceni történetem pedig szóról szóra igaz.

A fickó 2017.09.08. 15:55:17

@she_wolf: Egy nem műtrágyával feldörrentett jó minőségű karfiol hozza a diós jelleget, lepirítva pedig maxolni lehet ezt az ízt. A vajról sem jutna eszedbe a mogyoró, de a pirított vaj ezt az ízt fogja hordozni. Egy jó érett barna héjú avokádó is remekül hozza a "diós" ízt, de csak az.

Heston Blumenthal nagyon komolyan foglalkozik olyan ételpárosítással. Kísérletezvén, arra a következtetésre jutott, hogy az élelmiszerek igen sokféle különböző illat és aromamolekulát tartalmaznak és emiatt első blikkre nem szokványos élelmiszerpárok is remekül működnek együtt.

Például az eper is mennyi mindenhez passzol:
www.foodpairing.com/en/science-behind

A málna például olyan aroma és illatmolekulákat is tartalmaz, mint az ibolya. Készítenek is ibolyás málnalekvárt is. A zöldbab főzelékbe én például, mindig teszek saját baracklekvárt, mert remekül kiemeli a friss bab ízét.

www.insearchofheston.com/2013/05/how-to-make-heston-blumenthals-cauliflower-risotto-recipe/
www.seriouseats.com/recipes/2016/11/rich-nutty-roasted-cauliflower-puree-recipe.html

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.08. 16:27:55

@Dikusz:

Persze ha tudta volna, hogy a forró kávéba feloldott csokoládé különféle ízesítéssel, az maga a menyország.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.08. 16:33:46

@Andrass9:

Kést nem kell dobálni, mert kinek a pap, kinek a papné. Nekem ez a piperabohóc nem jön be. Két fickó vagy két pizzázó inkább. Sokkal jobb a szövegük.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.08. 16:40:23

@látjátok feleim szümtükkel: Akár 4 is lehet belőlük - szerintem adnak sok tudást az olvasóknak :)
A papnére meg nincs szükségünk, hamár egyszer (sokszor) megigérte, hogy soha többet nem jön ide ... Olyan jó nyugalom volt eddig :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.08. 16:49:55

@Andrass9:

No, de ha kíváncsi, akkor csak-csak bekukucskál.

Benikuty 2017.09.08. 17:21:35

@pizzaszeletvágó: "Tudom, neked nem számít a korrekt vélemény"
De, csak az nem számít, még ha nem is hiszed! Ezen persze nem veszünk össze.
Tóth Sanyi barátom témához: Az üzemet, és őt rég ismerem, vittem a termékeit jó néhány vaktesztre, és néha már azt lehetett hinni, elindul a kézműves igényesség felé. Sajnos másként döntött, de meg tudom érteni őt. A debrecenijét nem ismerem igazán, de alkalomadtán megkóstolom. Mostanság csak a marha vakbélbe töltött párizsiját veszem néha, de valahogy a harangodhús charolais marhapárizsija jobban ízlik.
Eredeti témára visszatérve, sajnálom, ha nem érted az élcelődést, semmi bántó szándékom nem volt.

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 17:44:51

@Benikuty: részemről most rendben! "még ha nem is hiszed" (idézet tőled) :) Nagyon nagy fájdalmam a debreceni, és minden szavaddal egyetértek, amit ahooz a cikkhez kommenteltél, tökéletesen értem és elfogadom. Ez nem ok arra, hogy máskor ne ugorjunk egymásnak. :)))

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 17:59:20

@A fickó: igen, van olyan receptem, amikor a karfiolt apróra szedem, vastag aljú edényben, nagy gázon, zsíron elkezdem pirítani, amíg egy kis színt nem kap itt-ott. Tudtak az öregek is valamit, mert ez feleségem dédnagymamájának receptje. Innen tudom, hogy igazad van, szép ízek kerülnek elő.

she_wolf 2017.09.08. 18:00:38

@A fickó:
Blumenthal néhány műsorát elcsíptem a tv-ben, nagyon érdekesnek találtam. Az a helyzet, hogy amit ő és a hozzá hasonló kaliberű, tudású emberek csinálnak, jócskán túlmutat a tojásos lecsó kategórián, ahol pl. én is tartok:D
Több benne a fizika és a kémia, mint egy egyszerű töltött csirke esetében, pedig tudom, hogy van akinek már az is kész kihívás:)
Különböző virágokról én is tudom, hogy ehető hozzávalóként lehet velük díszíteni fogásokat, igaz, nem élek ilyesmivel.
Szóval nem baj ez, sőt!
Húsos fogásokhoz előszeretettel eszem gyümölcs befőttet, kompótot. Nem kéne, de ennyi élvezet jár nekem:D

Az ízlelésünk pedig egyéni adottság is nagy részben, mert vannak egészen finom árnyalatok, amiket vagy képes valaki érzékelni, vagy nem. Szintúgy a szaglás is, és tulajdonképpen az összes érzékszervünk.
Én vétkem, de dohányzom, mégis érdekes módon néhány nemdohányos ismerősömnél jobb szaglással rendelkezem.
Szóval lehet kísérletezgetni, lemásolni a "nagyokat", aztán vagy bejön, vagy nem;)
Szeretek itt olvasgatni, mert bár régóta főzőcskézek, de valami újdonság mindig akad, amire érdemes odafigyelni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.08. 18:05:43

@she_wolf: érdemes olvasni kuriózumként a afickofakanallal.blog.hu/ -t. Olyan technikákat használ, amik nem mindennaposak, és azt profi módon.
Ez persze nem jelenti azt, hogy neked is ötvenkiló számra kell Németországból krumplit rendelni :)

she_wolf 2017.09.08. 18:06:08

@A fickó:
Megnéztem a linkeket, köszi, ha angolra leszek hangolva, majd el is olvasom:)
Hirtelen viszont eszembe jutott a kedvenc nasinyársam, ami ilyenkor nagyon időszerű, mert szezonja van: alma-sajt-szőlő-sajt...és így tovább...
Tv-zés közben fenomenális, de nem éppen alakbarát cucc:D

she_wolf 2017.09.08. 18:12:14

@Andrass9:
Najóvanmosmár! És ha nem pennére vágom a spárgát, akkor mennyit veszítek az ízélményből:D
Román kősó nem jó? Tényleg: mi ez az izéség ezzel a himalájaival? Mitől jobb, szebb, finomabb, mint a szomszéd sója?
Tényleg komolyan kérdezem, mert úton-útfélen ilyenekbe botlom bele, és szeretném tudni, hogy mi ennek a privilegizálásnak az oka.

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 18:16:07

@látjátok feleim szümtükkel: az megvan, hogy különféle csokoládéból öntött kávéskanál?
Láttatok már ilyet? Forró kávé mellé lehet szervírozni. :) Belemártod, beleolvad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.08. 18:19:07

@she_wolf: Sajnos a Fickó nem megfelelően használja a sókat. A legritkább esetben találkozol fekete sóval a blogján, de a zöld só se szerepel a választékban. Szerinted hogy lehet zöld só nélkül főzni???????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.08. 18:22:02

@pizzaszeletvágó: Ittam is már :)
Sajna nem kávézom, így ez nagyon ritka élmény ...

she_wolf 2017.09.08. 18:25:10

@látjátok feleim szümtükkel:
Ez így is van!:) Valamire való kávéház nem is szolgál(t) fel kávét kis kocka csokoládé nélkül. Emlékszem a kis Boci csokikra, szüleim idős barátja mindig összegyűjtötte nekem:)

@pizzaszeletvágó:
Ilyenhez viszont még nem volt szerencsém:)
A csokoládét szeretem, minél kakaósabb keserű, annál jobban. Egészen pici 1-1,5 cm2-nyi darabka, és nem rágni, csak hagyni olvadni. A jobb csokik lassan aranyárban lesznek, de nem a kakaó ára miatt.

she_wolf 2017.09.08. 18:28:53

@Andrass9:
Zöld só nélkül? Egyáltalán: van aki zöld só nélkül főz? Hallatlan!:DDD

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 18:34:31

@Kumari aki Nilüfer: szakrális hely, megérinti az embert, akár a tihanyi altemplom. Csak ez közelebb van nekünk.
Volt Aldebrőn egy borász, akinek a nyári konyhája alá, a tufába vájt pincéjében minden évben megfordultam a 80-as évek elejétől kezdve, amíg fel nem adta öregség miatt. A nyári konyha alatt kb. 16 lépcső mélyen egy kéthajós pince volt, a hegy gyomrában, kb 30 méter hosszan.
Olyan debrőit, plusz egyebeket, és olyan 25 éves fahordóban érlelt pálinkát még sohasem kóstoltam. Azt hiszem az öreg volt egy nagy borász iskola utolsó képviselője. Azóta se sehol hasonló sehol az országban az az íz.
Van ott valami Tóth nevezetű, vettem a borából, ki is köptem. Ennek 12 éve, keresem a forást azóta is.

Kumari 2017.09.08. 18:42:31

@pizzaszeletvágó: Igen, a rokon gyereke kérnek csokikanalat, és eszik! A kanalat! :)

Kumari 2017.09.08. 18:47:30

@she_wolf: Annyi Himalája só, mint amit árulnak..az egész Himalája elkopott volna már..és színezik! nekem ne mondják, hogy rózsaszín só meg zöld nő a Himaláján:)))
Jó nekem a parajdi, meg a lengyel kősó is, lehet venni kezeletlent, vagy leglábbis adalélkmentest

Kumari 2017.09.08. 18:51:12

@pizzaszeletvágó: Igen, ezeken a régi helyeken van valami megfoghatatlan érzés, vibrál az energia vagy mi...

Sem Fel, sem Aldebrőn nem vagyok járatos, borügyben is igen hézagosan vagyok kiművelve. Egerbe szólt a meghívás, csak volt kulturprogram, így csöppentünk Feldebrőre. Ezen a borászon kívük másról hírből sem tudok.
Mint írtam Erdőbényéről a rokon borászt ismerem, meg az ő fantasztikus borait( Homonna Attila-de nem a reklám helye, tényközlés:DD)

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 18:53:13

@Kumari: hehe, az olyan, mint mikor gyerekkoromban nekem tejszínhabot kért nagyapám a kávéházban, avagy később presszóban.
Magának meg egy duplát rummal. :)

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 18:55:48

@Kumari: No, máris bejelentkezem egy kóstolóra, a tokaji borvidékre, az utolsó hely, ebben az országban, még amiben hiszek.

she_wolf 2017.09.08. 18:57:17

@Kumari:
Nekem ilyesmi a gyümölcsös joghurtok kapcsán szokott eszembe jutni, amikor az eper elfagy, a meggyet elveri a jég, tényleg aranyárban lehet hozzájutni a legszutyokabb boltban is, de a joghurtok azok valódi, igazi gyümölcsből készülnek.
Persze. Amikor én megcsinálom magamnak a saját kacsómmal:P

Az előferdül, hogy színes a hó a Himaláján a mindenféle szennyeződésektől, de a hó ugye nem só:) Persze a só is lehet színes a mindenféle egyéb ásványoktól, csak azt nem tudom, hogy miért más az a só ott, mint bármely más tengeri üledékből származó só. Tényleg csak a kíváncsiság szintjén érdekel, elég, ha valaki megdob egy magyarázó linkkel, megköszönöm:)

Kumari 2017.09.08. 18:59:44

@pizzaszeletvágó: Ha bejelentkezel, mondd, hogy a testvére anyósa ajánlotta:D

Kumari 2017.09.08. 19:01:51

@she_wolf: Na igen..valódi gyümölcs..

Én nem tudom, miért jobb..de hogy mocskosul divatos, az ttuti..ja, meg a malton só,,vagy valami hasonló.Nem is jut eszembe:D

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 19:07:51

@Kumari: ajjaj, anyós az biztos jó belépő? :))))

Kumari 2017.09.08. 19:26:45

@pizzaszeletvágó: Szerintem nálunk ez nem szitokszó:)Lehet, hogy tesz majd vocces megjegyzéseket, de csak mert leplezi, hogy csípjük egymást:D Viccen kívül, ez tényleg egy jó ajánlólevél.

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 19:33:40

@Kumari: nem lehetelen, hogy élek vele, köszönöm, illetve köszönjük. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.08. 19:35:50

@she_wolf: Linkem nincs, de az biztos, hogy lehet csiliárd különböző só a világon. Amikor a só kikristályosodik a tengervízből, akkor nem csak NaCl van benne, hanem minden egyéb, ami az ottani tengervíz sajátja. Ettől viszont lehet különböző íze is. Ahogy parajdi is csak egy a sok besűrűsödött sós vízből :)
Szóval én így látom a változatosságot.
Amúgy van itthon millió féle só (zöld is!!!), és tényleg más az ízük. Csak (remélem) nem látszik a receptjeimben, hogy melyiket használom :)

Dikusz 2017.09.08. 19:38:34

@pizzaszeletvágó: a Soroksári út-Vágóhíd utca sarkán lévő csokidiszkontban láttam ilyet.
Néhány hónappal ezelőtt pedig vettem ugyanitt szintén csokoládéból készült kicsi pálinkáspoharakat (vendégségkor megtöltöttem pudinggal, nagy sikere volt). Azóta már voltam a boltban, de a csokipoharat megrendelés híján már nem gyártják.

A fickó 2017.09.08. 20:22:24

@Andrass9: A kala namak-ra gondolsz, mert van ilyenem, de a kissé kénhidrogénes beütése miatt nem mindenhez szeretem. Egyébként a chaat masala fő alkotóeleme, amit főleg egy meleg répasalátához használok ... kikeverhető a chaat m. otthon is de a mangópor nem tartozéka az átlag magyar háztartásnak, nem mintha a kala namak az lenne. :))

she_wolf 2017.09.08. 20:48:09

@Andrass9:
Beződülne a rizsa a zöld sótól:)
Egyébként pedig valóban, ahogy mondod. A természet és az általa keletkező dolgok változatosságával semmi nem veheti fel a versenyt.
A tisztított és finomított sókkal az a bajom, hogy nincs ízük, vagyis pontosan az hiányzik belőle, ami megadja az étel karakterét. Bárhogy adagolod, csak azt érzed, hogy só, oszt kalap. Ez meg a kulináris élvezethez kevés. Nekemnek:D

Neten találni mindenféle írásokat, gyakran egymásnak ellentmondókat, csak kettőt linkelnék:
www.kristalysobarlang.hu/mindent_a_sorol

www.facebook.com/drlenkeigabor/posts/715143075202532

Meg van még vagy ezer....

Benikuty 2017.09.08. 20:59:12

@she_wolf: só témában érdemes elolvasni ezt is, nem azért mert a kedvencem:
gaultmillau.hu/buvos-szakacs/a-so-viragai

A fickó 2017.09.08. 21:08:06

@she_wolf: "Húsos fogásokhoz előszeretettel eszem gyümölcs befőttet, kompótot. Nem kéne, de ennyi élvezet jár nekem:D"
Az emberek nagy része nem tudja elképzelni a gyümölcsöt a sós húsételekhez, pedig roppant egészséges, segíti az emésztést is. Szezonban viszont nem kompótot kell enni, hanem minimálisan, vagy kíméletesen hőkezelt gyümölcsöt. Lehet grillezni, szuvidálni, flambírozni, stb.

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 21:13:30

Nálam is szokott csirke sülni serpenyőben, küldök egy képet róla. :)
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/25376425-b62d757b/581195

Találós kérdés: mi a különbség? :)

pizzaszeletvágó 2017.09.08. 21:20:32

@A fickó: egy jó érett őszibarack forrón grillezve... finom. A flambírozás sem ördögtől való, de a szuvidálás?

Benikuty 2017.09.08. 21:22:27

@A fickó: ha már a szuvidálást említed, ezt nézegetem mostanság, valamit kapnom kéne Karácsonyra :)Véleményed mi erről?
www.sousvidehungary.hu/Sous-Vide-Supreme-10l-inox

Benikuty 2017.09.08. 21:24:13

@pizzaszeletvágó: elgondolkoztam a szividáláson, miért ne lehetne fűszerekkel zacskóba zárva kicsit "megmelegíteni"? Szerintem izgalmas...

Waka 2017.09.08. 21:30:37

Köszönök szépen!
Hazaértem, elkezdtem olvasni a hozzászólásokat és elvesztettem a fonalat. Príma!
Minden mozgásban: www.youtube.com/watch?v=Of4KHmFhhMQ

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.08. 21:55:11

@Benikuty:

Előbb venni kéne egy vákumcsomagolót.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.08. 21:59:22

@pizzaszeletvágó:

Biztosan nem lehet rossz a szuvidált gyümöcs, mert gondold csak végig, a gyümölcs úgy fő meg, hogy nem kap közben oxigént.

Egy baja van ennek a szuvidálásnak. Ha éhes vagyok, nem fogok másnapig várni, hogy elkészüljön a hús, a gyümölcs, akármi. Én hamarabb akarok enni és lehet, hogy holnap már az nem érdekel, amit ma raknak a szerkentyűbe.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.08. 22:01:33

@Waka:

Nem is volt fonal, még cérna sem.:D

she_wolf 2017.09.08. 22:09:27

@A fickó:
A grillezés, flambírozás megvan, ez utóbbi ritkábban. Nyaranta gyakran sütünk kint kaját, olyankor zöldség és gyümölcs is tűzre kerül, bár a gyümölcsöt inkább összekutyulva, nyersen szeretem desszertként:)
A flambírozás inkább csak télen, a hangulata miatt. De egy jó birsalma kompót pl. kacsához mámor tud lenni:)
Az lehet, hogy az emésztésnek jót tesz (sőt, biztos), de az alaknak már nem annyira. Én meg -pechemre- nem szeretem a nullkalóriás pótló-pótlókat:P
Pláne, hogy egyesek csak a hazug PR-nek köszönhetik, hogy léteznek még egyáltalán.

she_wolf 2017.09.08. 22:10:24

@látjátok feleim szümtükkel:
A mondandód második részében rejlik az én igazságom is:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.08. 22:10:50

@látjátok feleim szümtükkel: Az esetek nagy részében pár óra kell csak az ételnek. Tojás, gyümölcs, stb. rövid idővel is készíthető.
Nem biztos, hogy rántott borjúlábat akarsz enni szuvidálva - ez utóbbit még hagyományos módon is 6 órát főzöd :)

Azért mindezt meghazudtolva, eddig csak hétszer vettem elő a masinát, és minden alkalommal sok-sok órát ment, mire végzett a feladattal. Ebből a hét alkalomból négyre mondom, hogy sikeres volt, három pedig csúfos bukás. Ettől persze nem keseredtem el, mert nekem is meg kell tanulnom a használatát - a weben fellelhető receptek sokszor butaságok.

she_wolf 2017.09.08. 22:11:57

@Benikuty:
Köszönöm, jó kis olvasmány:)

Fenchurch68 2017.09.09. 09:23:16

@Dikusz: nagyobbacska kínai boltokban (olyanokban, ahol a szójaszósztól a nagyibugyin át a vállról indítható rakétáig mindent árulnak) szoktam venni párszáz forintért szilikonos formákat, kiskanál formám van, poharat nem vettem, de láttam már azt is.
Karácsonyra-satöbbire szoktam jobbféle, de nem aranyárú csokikból (Aldi-lidli vonal) különböző ízesítésű kanálkákat öntögetni, sima ét, fehér, levendulás, chilis, fahéjas, ami épp eszembe jut, kávézós ismerősöknek jó kis s.k. gasztroajándék.

Jó ötlet ez a csokipohárban puding, lehet, hogy beszerzek egy pohárkaformát is :) eddig csak olyan felhasználását láttam, hogy jég-snapszospoharat fagyasztanak belőle.

A húshoz gyümölcsöt téma szerintem erősen megosztó, illetve attól is függ, hogy az ember mihez szokott. Vidéki rokonoknál, ahol sok boldog nyarat töltöttem, pl. nehéz volt megszoknom, hogy nem savanyúság vagy zöldsaláta volt a húsokhoz, hanem befőtt vagy kompót. (De én eleve sosem szerettem az édeset sóssal párosítást. Szerencsére kedvesem kedvenc baracklekváros-chilis oldalasában készen nem érezni az édes ízt :)Azt is kiérzem és brr, ha valaki ecetet és cukrot tesz bableves meg zöldbabfőzelék jellegű ételekbe, mindenkinek lehet egy-két ilyen karcsikája.

Ja, és megcsináltam az itteni puritán körülmények között is a fenti csirkét, frissen lopott rozmaringgal és Karlovackoval, nagyon jó lett így is, köszönöm a tippet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.09. 10:31:29

@Fenchurch68: Imádtam, hogy Horvátországban a kerítés is rozmaringból meg babérból volt!!!
Mi Krapanj szigetén nyaraltunk a kedvenc szomszédainkkal, ahol a háziak remek kajákkal leptek meg minket. Főztem is nekik világraszóló lecsót kolbásszal és császárszalonnával. Ették, mint kacsa a nokkedlit :)

Waka 2017.09.09. 21:10:10

@Fenchurch68: Ott van az ecetes szilva, meg a csatni. Gyümölcs is meg nem is, éppen jó annak, aki hezitál. :)

Fenchurch68 2017.09.10. 08:30:43

@Waka: Tényleg, az ecetes szilva határeset :) a csatni talán az egyetlen édes cucc, amit sült húsok, bundázott mindenfélék mellé szívesen megeszem, bár ha én csinálom, közelebb áll egy gyümölcsös lecsóhoz, mint az eredeti verzió, ami "legyen olyan csípős, hogy ne lehessen megenni, és olyan édes, hogy mégse lehessen ellenállni" :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.10. 08:49:39

@Waka: Akkor tán pont ezért kerülöm a csatnit :)

pizzaszeletvágó 2017.09.10. 20:31:58

@Benikuty: most, hogy így mondod, mégis lehet benne valami

Benikuty 2017.09.11. 14:13:12

@pizzaszeletvágó: biztos, de nekem a soros projekt egy charolais lábszár pörkölt lesz bográcsban, guanciale alapról indítva.

pizzaszeletvágó 2017.09.11. 14:32:08

@Benikuty: ez szépen hangzik. Ám a guanciale értékei megőrződnek majd a főzés végére? A pörkölt végére el tudnak fáradni az alapízek. Igazi guanciale-hoz jutnék, nyomnám olasz tésztákba. :)
Helyette most találtam egyféle hagyományosan érlelt, gyengén füstölt tokaszalonnát, amiben több is lenne, de be kell érnem ezzel.
Szerinted megérjük még, hogy a charolais elterjedjen a hentesboltokban? Hány év kell ennek, hogy felfusson végre? Vannak már termelők, egyesület is, séfek... hány év(tized) kell, hogy akkora kínálat legyen, ami gazdaságosan megéri mindenkinek, termelőnek, vásárlónak?

Benikuty 2017.09.11. 16:01:12

@pizzaszeletvágó: jut is marad is azokból az ízekből a végére is!
Az igaz, hogy az olasz tészták autentikus kelléke nem a pancetta, hanem említett tokaszalonna.
Aztán, hogy Luigi, a Ritz-Carlton olasz séfje miért azt használja amit én csinálok és szállítok, azt ő tudja..., vagy talán mert az otthoni nem mangalica koca tokájából készül.
Charolais minden gond nélkül kapható, csak kicsit utána kell kutakodni, és nem kell hozzá újgazdagnak lenni, mint például "a fickó" :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.11. 16:17:18

Kérem szépen, a tokaszalonnából abálódottat szoknak csinálni. Ez a magyar szokás.

Benikuty 2017.09.11. 16:56:07

@látjátok feleim szümtükkel: én is szokok azt is, de az nem jó olasz tészta alá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.11. 21:31:49

@látjátok feleim szümtükkel: Jó barátaim élnek Floridában. Sajnos nincs róluk hírem, de remélem a lelassult vihar már elviselhető ...

csoki2 2017.09.24. 15:11:26

Bocsánat, hogy a csapos közbeszól! Lufit lazán felfujsz, óvatosan belemártod kb. egy negyed részig olvasztott csokiba, amibe egy kevés vajat kevertél el. Egymás mellé állítgatod egy tálcára, amikor kocogtatásra érzed, hogy megkeményedett, kiszúrod a lufit. Megmarad egy kicsi tálka, amibe aztán pakolhatók a finomságok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.24. 15:24:46

@csoki2: Nálunk nem gond, ha valaki közbeszól :)
A gond viszont ott van, hogy ez a csoki tányér túl jó ötlet! Nem elég, hogy telepakoljuk édességgel (mert nem hiszem, hogy tepertőt vagy káposztasalátát gondoltál beletenni), még a tányért is megesszük szép zsírrétegeket szaporítva az úszóguminkon ...