Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Lóc leves

2017.09.03. 07:00 Waka

Még javában tombolt a kánikula, mikor Kistesó egy keddi napon felhívott.
- Kell egy kis zöldbab?
- Naná hogy kell - egy kis potya mindig jól jön.
- Akkor átviszem és beteszem a hűtőbe.
- Remek lesz, köszönöm.
Be is indult a menütervező modul a fejemben.
- Főzök egy zöldbab főzeléket hétvégére - spekuláltam -, az pik-pakk megvan meg hozzá egy kolbászpörköltet, annak sem kell sok, nem kell órákig a tűzhely mellett szobrozni ebben a kuka melegben.
Hazaérve aztán megláttam a babot és kínomban elvigyorodtam. Az a "kis zöldbab" tényleg kicsi volt, bő 28 deka.

img_1233.JPG

A tervező modul újratervezésre váltott. Lesz palócleves, legalább is valami hasonló, mert ahhoz bárányhús kellene. Az meg nincs mifelénk, mióta a kóser vágóhídon egy kényszervágásra beszállított, kiselejtezett anyakoca* felkoncolta a saktert. Egy órát tombolt a derék emse, amire a kiérkezett rendőrjárőr megfékezte, beleürítve az egész tárat. A néhai állat gazdája el is keresztelte saktericidnek**, és az utolsó alomból származó malacokat már ezen néven adta el, zajos sikert aratva a hetivásárban. Szóval a bárány ugrott. Lehetne még marhából, de az marha lassan fő meg, ebben a melegben meg ugye...
Maradt a kolbászos verzió. Egy kis füstölt az íze kedvéért, meg némi cserkész mert az jó roppanós. Főztem hát egy megcsonkított palóclevest.

img_1284.JPG

Hozzávalók:
- 28,2 dkg zöldbab
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 piros lecsópaprika
- 0,5 dl házi paradicsomlé
- pirospaprika
- 15 dkg füstölt kolbász
- 15 dkg cserkészkolbász
- 1 kg krumpli
- 1 pohár tejföl
- 2 evőkanál liszt
- só
- bors

A babot még aznap megtisztítottam, felaprítottam és betettem a fagyasztóba, hiszen odébb volt még a hétvége.

img_1237.JPG

Szombaton reggel a füstölt kolbászt felkarikáztam és kisütöttem a zsírját.

img_1241.JPG

Kiszedtem a kolbászt és visszamaradt zsíron megpirítottam a vöröshagymát. Beletettem a lecsópaprikát és azt is megfonnyasztottam.

img_1245.JPG

Megszórtam pirospaprikával, összekevertem majd felöntöttem a paradicsomlével.

img_1248.JPG

Hozzáadtam a kiolvadt babot, felöntöttem kevés vízzel, fűszereztem és félpuhára főztem. Meglepően sok idő kellett neki, nem lehetett mai gyerek, de gondolom a fagyasztás sem sokat segített neki.

img_1253.JPG

Beletettem a krumplit, még öntöttem rá vizet, aztán tovább főztem.

img_1254.JPG

Közben a tejfölt kevés vízzel és a liszttel kikevertem.

img_1259.JPG

Mikor a krumpli már majdnem jó lett, hozzáadtam a megsült kolbászt és a cserkészkolbászt is. Egyet rottyantottam rajta.

img_1262.JPG

Végül behabartam a levest és kicsit kiforraltam.

img_1265.JPGimg_1269.JPG

Könnyű, savanykás leves lett, bő másfél óra alatt megfőtt. Mertem egy jó tányérral, kerítettem hozzá egy sajtos kiflit a biztonság kedvéért és jól belaktam. Szerencsére volt itthon dinnye, egy negyed még simán elfért a pocakban.

img_1276.JPG

* Tudom.
** Nem vagyok antiszemita.

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3012798920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

gusson 2017.09.03. 08:22:22

A mai hűvösebb reggel igen szívmelengető dolog olvasni egy gyomormelengető levesről. :)

pizzaszeletvágó 2017.09.03. 10:10:03

A francba! Most mehetek zöldbabért a piacra. Ilyenkor szeptember elején még szoktam találni a termelőknél másodvetésből származó jófélét.
Viszont nem stimmel a hozzávalók mennyisége! A képen egyértelműen látszik, hogy 28,2 dkg a bab tömege. A szövegben viszont 28,8 dkg szerepel. Tájékoztatom Önt Waka úr, hogy a NAV vizsgálatot rendel el, honnan volt Önnek pluszban 0,6 dkg babja. :)

A fickó 2017.09.03. 10:16:28

@gusson: Már csak a lélekmelengető maradt ki. :DD

Boar. 2017.09.03. 10:54:36

@pizzaszeletvágó: Mosás előtt vagy mosás után?

Benikuty 2017.09.03. 12:44:08

@A fickó: Azt nyilván "Százados Asszony" kapta :D

Vaczak2 2017.09.03. 14:19:34

A palóclevest nem szeretem, a tejfeles zöldbablevest igen.
Ki érti ezt?

Waka 2017.09.03. 15:55:45

Köszönök szépen!
@pizzaszeletvágó: Javítottam! :)
@Benikuty: Három kamaszt etet, ennyit észre sem venne.
@Vaczak2: A krumpli lehet a ludas.

pizzaszeletvágó 2017.09.03. 16:49:22

@Waka: Ezt "Önrevíziónak" hívják. :)

Hanem a levesről is pár szó. Amikor nekem palócleves elkészítésének gondolata fordul meg a fejemben, akkor mindig ellenőrzöm, hogy a két sarkalatos fűszer, babérlevél és köménymag van-e itthon elég. Az Ínyesmester, aki ennek a receptnek hiteles leírója, ugyanis ezt a két fűszert említi, és véletlenül sem említ bele paradicsomot vagy lecsó paprikát. A mai Gundeles változat, kaporral, citromlével, későbbi finomítása az eredetinek. Ahogy az is elhajlásnak minősül, hogy én teszek bele majorannát is, és előfordul, hogy fokhagymát is. Ez is egy verzió.
Csak azt akarom ezzel mondani, hogy értem, hogy ez egy Lócleves, mert annak szántad, és a maga nemében követhető, finom leves.
Viszont én közelítettem volna az eredeti palócleves tervéhez, mégpedig úgy, hogy paradicsomot, lecsópaprikástól kihagyom, ugyanakkor belecsusszantom azt a babérlevelet és a szórásnyi köményt. Tisztán teoretikus úton, az így készült levest hívhatnánk Alóclevesnek is, mivel egy betűvel jobban hasonlítana a Palócleveshez. ;)

Vaczak2 2017.09.03. 17:37:19

@pizzaszeletvágó: Fokhagymát mindenbe! A Tejbegrízbe is! Az nem elhajlás, hanem puszta életösztön.

pizzaszeletvágó 2017.09.03. 17:57:52

@Vaczak2: :) Feleségem szokott még nyersen is belereszelni a tányérjába tálaláskor. Én ennél mérsékeltebb vagyok.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.03. 18:10:37

Ha már esik az eső, ami egy locsolásnyit éppen ér, de nagyon kevés.:(

Boltba vettem 4 db csudaszép ördögszekér gombát. Ez az első kóstolóm, de ha ezután boltba meglátom, mindig fogok venni. Nagyon finom, ízes gomba. A gombát hagymák társaságában megpároltam. De mivel teknikai okokból kénytelen voltam leturmixolni a megehető adagomat, tettem hozzá egy kanál párolt retket, valamint egy kanál tejfölt. A gomba és a retek elegyéhez a kenyéren társítottam kevés sertéselőt, amit szintén vörös- és fokhagymával készítettem, és mindebből valami szenzációs szendvics kerekedett.

pizzaszeletvágó 2017.09.03. 18:38:50

@látjátok feleim szümtükkel: "társítottam kevés sertéselőt" tehát sertésorrot? nem hallottam még a disznó orát sertéselőnek szólítani...
:D
Jó, értem! :D Jóízű, értékes gomba, ezek szerint krémnek is.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.03. 18:41:33

@pizzaszeletvágó:

Sertésvelő akart az lenni, de nem gond, mert jó volt vé nélkül is.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.03. 18:43:31

@látjátok feleim szümtükkel: Már sokféleképpen csináltam (meg posztoltam is) ezt a laskagombafélét, és nagyon szeretem. A retek/tejfel hozzáadása jónak hangzik, meg fogom próbálni, amint ismét lesz a madarasban!

she_wolf 2017.09.03. 20:25:49

Újabb irodalmi gyöngyszem:)
A jó ötleteken túl ezért is szeretek itt olvasgatni, köszönöm!

@pizzaszeletvágó:
Az ilyesfajta tejfölös habarással vagy rántással készült levesekhez, főzelékekhez nálam is automatikusan társul a babérlevél. A köménymag nem mindig:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.03. 20:47:31

@Andrass9:

A retekről eszembe jutott, hogy Waka sikerrel termelt tarlórépát, és az is hasonló lehet megfőzve, mint a retek. Nekem ízlik a párolt retek, természetesen olajon és fűszerezve készült. Amikor vettem, akkor a levelét is vele pároltam, de már egy kicsit megszikkadt, így most az lemaradt.
Leszakadt a leszakadni való, talán most a fák töve is beeázott. Végre.

pizzaszeletvágó 2017.09.03. 21:07:15

@she_wolf: igen, pont azért írtam, mert hiába hogy hús nélkül, kolbásszal készült a leves, a kolbász nem utálja el magától sem a babérlevelet sem a köményt. Ez az egész mellékszál, hiszen kaptunk egy jó levest!

she_wolf 2017.09.03. 21:20:31

@pizzaszeletvágó:
A kolbász olyannyira nem utálja el magától a köményt, hogy egyik alkalommal kaptunk olyan kóstolót disznótorból, ahol a kolbászban domináns fűszer volt a köménymag.
Nekem kicsit szokatlan volt, de érdekességként kifejezetten ízlett:)

(Egyébként pedig szerintem az vót, hogy a sokadik szilvórium után kissé megbillent valaki keze:D)

pizzaszeletvágó 2017.09.03. 21:33:55

@she_wolf: Csak úgy lehetett. Ez a kömény és a kolbász érdekes dolog. Egyszer, sok éve már, sütnivaló kolbászt készítettem, nem füstölni, hanem frissen enni, meg pár kilót a fagyasztóba. Őrölt köményt tettem bele. Egy szórásnyit. Aztán még, aztán még. elcsesztem. Frissen sütve nem is volt baj. Nagyon ízlett mindenkinek, nekem főleg. Aztán 1-2 hónap múlva, amit elővettem, már-már ehetetlenül köményes volt. A kömény íze teljesen eluralkodott, valamiféle furcsa kömény íz. Azóta csak a füstölni valóba teszek. Oda egész köményt és keveset. Nekem az bejön.

she_wolf 2017.09.03. 22:00:24

@pizzaszeletvágó:
Igen, ez az "egyszer elmegy" kategória, kizárólag kuriózumként:)
Mér' nem karikáztad bele szoptatós levesbe?:D
Szélbajosoknak gyógyital, akár hungarikumként is gyárthatnád. Na, milyen vagyok?:)

A jó kolbász nekem füstölt, nem túlzottan sós, ellenben jó fokhagymás, pirospaprikás és mértéktartóan borsos, még mértéktartóbban köményes. Ez így alapnak megfelel, a többi csak esetenkénti ráadás:)
A lényeg pedig, hogy a hús milyen. És csak a hús, mert egyszer nagyon el kellett gondolkodnom azon, hogy fogak tekintetében mi a pálya a falatban. Ugyanis míg matekoztam és közben a nyelvemmel leltároztam a saját soraimban, sikerült pár évre elbúcsúznom a kolbászféléktől.

medvedr 2017.09.04. 09:17:02

Palóclevesbe a paradicsomlé nekem furán hangzott, de jó lett ez bizonyosan. (A tejfölt sem raktam volna bele, de ez egyéni nem szeretem dolog)
Egy kérdés a bárányhús szóba kerülése okán: Ha alaplevet főzök fagyasztásra, és azt akarom, hogy ne zavarosodjon a felolvasztáskor, ezt miként érhetem el,- ha egyáltalán. Ettünk Walesben shepherd's pie-t nagyon bejött- most megismételtük itthon, mert nagyon szép bárányhúst kaptam. Kint a művi alaplé nagyon jó volt, amit a fiam használt hozzá. (Egyfajta zselés valami, nálunk a Knorr-nak volt ilyesmi-féle anyaga, de nem találtam.) Azt mondta ott kapható konzervben is. Ilyet láttam, de 3 dl 1000HUF ba került- erre azt gondoltam, hogy paripa pipilőt a popójába a boltosnak, főzök alaplevet és fagyasztok- nade hogyan, és mia legjobb marha alaplé?
Köszi

medvedr 2017.09.04. 09:18:36

@medvedr: mia legjobb marha alaplé= Mi a legjobb marha-alaplé receptje?

pizzaszeletvágó 2017.09.04. 11:48:38

@medvedr: Hát ez marha jó kérdés. :) Addig is, amíg a Guruk ideérnek, válaszolok valamit.
Elgondolkodtam és igazából soha nem volt szükségem a fagyasztóból elővett alaplé kristály-tisztaságára. Olyan ételeket főzök vele, ahol az íz a lényeg, az áttetszőség nem értelmezhető.
Nyilván, amikor alaplevet készítek, főleg marhából, elképesztő tiszta levest lehet főzni a szokásos módon, semmi zavarosság, a lehűlt lé tisztán lemeregetett részét le lehet fagyasztani. Gondolom, ha ezt elővesszük és lassan hagyjuk felmelegedni, az alja kivételével még elég tiszta lesz. Vagy már ez is opálosodik? Nem tudom, mert nem így használom.
Legutóbb kismértékben húsos szegyporcokból főztem alaplevet. Tiszta volt. Igaz, azt meg nem fagyasztottam.
Én egyébként is, a blogkocsma szerzőitől és olvasóitól eltérően, nem bonyolítom az alaplevet. Én csak vizet és sót használok hozzá, a belevalón kívül. Minden más anyagot és ízt majd az alaplével készülő ételnek kell frissen tartalmaznia. Szerintem. De ez vitatéma szokott lenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.04. 12:42:26

@medvedr: @pizzaszeletvágó: Sok-sok alaplét főztem már, de tisztára olvasztani soha nem sikerült (mondjuk nem is izgatott túlságosan). Szerintem a gond a fehérje résszel lehet, ami másképp fagy meg, mint a kollagén rész, de ezt medvedokinak jobban kell tudnia.
Nálam a lényeges rész, hogy én koncentrálom a levet helytakarékossági szempontból. Általában 5:1 - 8:1 arányig is besürítem. Így kiolvasztáskor amúgy is kerül hozzá egyéb folyadék.
A legtisztább eleddig a szuvidált borjúláb leve, ami egy nagyobb darab kemény kocsonya. Lesz belőle poszt is, már fenn van a blog tárolójában :)
Készítek fűszereset és egyszerűt is - attól függ mit csinálok az alkotórészeiből.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.04. 13:19:07

@Andrass9:

Én még nem vettem, mert nem is láttam sehol kész alaplét, de amit a tv-s főzős filmekben látok, az egy sem fagyasztott, hanem dobozba zárt.

medvedr 2017.09.04. 13:37:46

Köszi az alaplés válaszokat.
@pizzaszeletvágó: A konzerves és a sűrített szép áttetsző, csak felmerült bennem a kérdés, hogy lehet e ezt reprodukálni házilag. Egyébként tényleg nem nagyon releváns egy ragu félébe belefőzve.
@Andrass9: Mi is sűríteni fogjuk, illetve sütünk bele csontot, ami feltehetőleg jól beszagosítja a konyhát, de áldozatot kell hozni. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.04. 15:09:21

Én már sok tartósítást csináltam, meg láttam és olvastam, de a zsírban eltett húson kívül más házi húsétel tartósítást ( kivéve a szárítást és a lecsó eltételét ) nem láttam, olvastam. Lehet, hogy a húslevet/alaplevet és esetleg a húslevest is lehet dunsztolással tartósítani, mert a dobozos alaplé is valami hasonlón mehet át, meg a húskonzerveket is főzve dobozolják és nem romlanak meg. Ki kéne próbálni.

Mostanában kutya-macska eledelt is elég bő lére engedik, nincs megkocsonyásodva, és elég hosszú a szavatosága.
A hús alaplevet üvegbe is tárolhatjuk, csak szerintem sötét üvegbe kéne tenni, hogy a fény hatása ne változtassa meg. Ehhez medvedokik, meg élelmiszergyártók jobban értenek.

Az biztos hogy a házi húsos készítmények tárolási idejét sosem hosszú időtartamban határozzák meg a különféle receptek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.04. 15:19:36

@medvedr: A hús/csont alapokat, de még a zöldségeket is meg szoktam grillezni a sütőben. Nagyságrendet emel a beltartalmon :) Annyira azért nem égetem, hogy kijöjjenek a tűzoltók ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.04. 15:22:01

@látjátok feleim szümtükkel: Kellően besürítve elég sós lesz, ami tartósít. Akkor meg elég egész picike üveg is neki :) Rendszeresen hozunk kintről "marha alap" nevű sürítményt - no az késsel kell darabolni, de legalábbis nem folyós. Gyakorlatilag korlátlan idei eláll.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.04. 15:23:16

@medvedr: @látjátok feleim szümtükkel: A sürítésnél viszont el is lehet rontani, amikor már nem a víz távozik belőle, hanem átalakul az egész valami ehetetlen vacakká ...

medvedr 2017.09.04. 16:05:54

@látjátok feleim szümtükkel: A tartósítást jelen esetben fagyasztással fogom megoldani. . A sűrítés nálam csak ízfokozás, a leves beforralása. Ez önmagában biztosan nem tartósít. A konzerveket magas hőmérsékleten és nyomáson sterilezik. Házi húsleves tartósításra fagyasztáson kívül én nem nagyon látok más módot. A kutya és macska kaját olyan magas higiéniás szinten gyártják, hogy csak na. (Jó, biztos vannak olyan helyek ahol nem, de a nagy márkák legtöbbje nagyon komolyan veszi.)

pizzaszeletvágó 2017.09.04. 17:53:03

@látjátok feleim szümtükkel: én nem kockáztatnék ezzel, a konzervipar valószínűleg másképp oldja meg, és éppen azért nem szeretjük a konzervipar jelentős részét, fagyasztás jó, de az sem extrém hosszú távra. Egy évnél régebbi fagyasztott füstölt sonkalevet is morogva kidobtam, nem tetszett.

pizzaszeletvágó 2017.09.04. 17:56:37

@pizzaszeletvágó: bocsánat: füstöltsonka levet, nyelvtan nácik kedvéért...

Waka 2017.09.04. 20:19:53

@pizzaszeletvágó: Hogy őszinte legyek, igazából utána sem néztem, milyen egy igazi palócleves. Ez a lecsós módszer szinte minden húsos ételemben kísért, nekem így jön be.
@látjátok feleim szümtükkel: Miféle retek volt? A kerekrépa (kerékrépa, tarlórépa) remekül van most is - köszöni szépen :) -, lesz belőle másfél sor.
@she_wolf: Mifelénk a köménymag alapfűszer a kolbászba.
@medvedr: Szerintem a marha kollagénben leginkább gazdag részeiből lehet főzni. A bőr ugye ez esetben nem játszik, marad a farok, szegy, oldalas. Nálunk ugyebár elkúrják a szegyet, csontostul felnyiszálják, de levesbe attól még príma. Na a fejből lehetne még elsőrendű alaplevet főzni, de mostanában valamiért nincs a hentesnél.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.04. 22:02:14

@Waka:

Piros hónapos, amit a lidi árul. Nagyon zsenge, még a levelét is pároltam. Nagyon olcsó volt, ezért gondoltam próba szerencse, oszt jól jártam. Nagyon teccett, hogy a szárvégek rajta voltak a negyedelt részeken, és szépen mutatott a párolt rózsaszín retek a zöld résszel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.05. 11:34:50

@látjátok feleim szümtükkel: Azért én inkább nyersen enném :) Nyár elejéig napi egy csomót betoltam reggelire, meg vacsorára.

pizzaszeletvágó 2017.09.05. 13:22:19

@látjátok feleim szümtükkel: na, én is a lidliben jártam ma, vettem is ördögszekér gombát, sőt nem is lepődtem meg, hogy származási hely Demjén. ;) Még nem tudom mi lesz belőle, de ma valami ünnepit kell estére csinálnom, és fel akarom használni hozzá.

Azt ugye tudjátok, hogy miért ördögszekér gomba a neve? Ezt a növényről kapta, amivel szeret együtt élni ez a gomba. Más néven mezei iringó. Az ördögszekér elnevezést bárki megérti ebből a videóból. :)
www.youtube.com/watch?time_continue=89&v=KlT_6pdn_rM

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.05. 15:28:56

@Andrass9:

vettem magot, megpróbálom most elvetni, hátha jobban megnő, mint tavasszal.

Dikusz 2017.09.05. 18:33:29

@látjátok feleim szümtükkel: én is szívesen enném nyersen a retket/sárgarépát/karalábét/stb-t most már, csak nálam a technikai probléma állandósult:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.05. 19:18:40

@Dikusz:

Nálam szerencsére átmeneti, talán a jövő tavaszi már jöhet nyersen is. Nagyon szeretem, és nagyon jó a Waka kapcsán emlegetett tarlórépa is, az nem erős, és szalonnával nagyon jó.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.05. 19:20:30

@pizzaszeletvágó:

Holnap piaci nap van, megnézetjük a szakgombásszal.
Két éve tele volt a fa alja, és nagyon szépek voltak. Most csak egy nőtt még ki, lehet, hogy lesz több is.

pizzaszeletvágó 2017.09.05. 19:46:44

@látjátok feleim szümtükkel: ha a töréseknél, tönk, kalap, színeződik, semmiképpen ne egyétek! Van, ami szinte azonnal pirul, azt ne. Van olyan és esélyes, hogy ez is az, hogy a kalapot kettétörve vagy a vágásfelületen a húsa, lemezei lassan, ismétlem lassan színeződik barnásvörös alvadtvér színűre azt SE.
Minden tudásommal mondom, kertben szedett őzlábat NE. A kép alapján alacsony növésű, ez kizárja, hogy ehető lenne.
Ha rákeresel: nagy őzláb, ahhoz kell nagyon hasonlítania, és még én is megjártam cc. 20 évvel ezelőtt, egyszer volt a nagyon sok között egy nem odavaló, egy hónapig rosszul voltam a gomba, bármilyen gomba látványától is, émelygés szinten.

Én inkább kerti díszként kezelném, minthogy bizonytalan vizsgával rendelkező piaci ellenőrhöz vinném! Én már csalódtam az itteniben, kevesebbet tudott, mint én.
Én szóltam...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.05. 20:38:45

@pizzaszeletvágó: Én csak akkor csalódnék, ha a bevizsgált gomba mérgezne. Addig megilleti a gombaszakértőt az ártatlanság vélelme! :)))
Persze, ha meghalok, akkor ez már késő, de legalább egy jót ettem :)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.05. 21:02:05

@pizzaszeletvágó:

A laskán és a téli fülőkén kívül minden gombát, ami meg mer nőni a kertünkben, dísznek tartjuk, semmit nem veszünk ki a helyéről csak annyit, hogy a gombaszakértőnek megmutassuk. Ez biztosan nem nagy őzláb, mert attól rövidebb a lába. Viszont teljesen meg vagyok rajta rőkönyödve, hogy honnan a csudából jött a büdös galambgomba. Nem is láttam még a piacon sem az elmúlt 25 évben galambgombát. Persze az éghajlat változása, a szél, meg a madarak sok mindent okozhatnak. Szerintem a gombaspóra a széllel felkerülhet akár a felhőbe is, és bárhová eljuthat, mint a szaharai homokot.

pizzaszeletvágó 2017.09.05. 21:39:52

@látjátok feleim szümtükkel: errefelé rendszeresen hordják piacra a galambgombát, de nyilván butaság. Hülye aki megveszi. Szinte mindig ehetelenül kukacos a belseje, miközben kívülről épnek látszik. Fördős Z féle RTL-es műsorban volt egy ilyen, hogy a vendégséf (magyar sztárséf) galambgombából főzött, azt kellett lemásolni. Szörnyű, elképesztő, a séf szégyene, ahogy az egész kinézett. Hagyjuk is.
Galambgombát csak szezonban, eső után, harmatos reggeleken, saját szedést. Pár óra múlva még az is kukacosodik. Szuperfinom gomba, ez a mentsége. A kékhátú, de különösen nagy kedvenc a szárazabb időjárást tűrő varas-zöld galambgomba. A büdös galambgomba tűréshatára egyenesen a keserűgombáéval vetekszik, akkor is van, ha más nincs. Rohadjon meg mindkettő. :)

pizzaszeletvágó 2017.09.05. 22:05:15

@Andrass9: nyilván a durvákat felismerik, de ennyit tudnak... azt nem fogadom el a piaci gombaszakértőtől, hogy "ha nem vagyok biztos benne, ne egyem" mert ez szó szerint megtörtént itt :)))

Waka 2017.09.05. 22:18:59

Köszönök szépen!
Meghozták Mórahalomról az almapaprikát, valami gyönyörűség. Hatalmas, harsogó friss, éppen 10 üveggel lett, mostanára végeztem vele. Közben elkapott a takonykór, mellé némi hasmars, prímán vagyok. Vacsora háztartási keksz vízzel. Hétvégén krumpliszedés, addig össze kell szednem magam valahogy.

she_wolf 2017.09.06. 06:48:13

@Waka:
Szegényke, nagyon sajnállak!:(
Folyadék, folyadék, folyadék! Ha szereted a teát, akkor meleg (nem forró!) citromos tea, hőemelkedés, láz esetén bevált bogyó szükség szerint, és ahogy szümtükkel is írta: széntabletta -ha muszáj.
És könyörgöm, ha megoldható, maradj a fenekeden, kúráld ki magad, plíz!
Remélem, dokihoz nem kell menned, jobbulást kívánok!:)

she_wolf 2017.09.06. 06:58:49

Én gombát csak bótból:(
Nagyon kevés gomba van, amit megbízhatóan felismerek, így marad a kereskedelem.
Beszűkültem a vargánya-csiperke-laska háromszögbe, szegfűgombát gyerekkoromban láttam és szedtem utoljára, úgyhogy engem nem fenyeget a gomba általi kinyúvadás. Remélem:)

Pedig gondolkodtam már azon, hogy ebeket betanítani szarvasgombára, és csilliárdos leszek, csak hát nem úgy van ám az, ahogy azt az egyszerű paraszt elképzeli:DDD

egymilliópicikrisztus 2017.09.06. 09:34:19

@Vaczak2: Mr. Vaczak2 : igazsága vagyon. :)

Waka 2017.09.06. 15:10:03

@látjátok feleim szümtükkel: @she_wolf: Kiírtam mára egy nap szabadságot, tízkor sikerült kimásznom az ágyból. Alig aludtam az éjszaka. Láz nincs, csak bedugult a fejem.

pizzaszeletvágó 2017.09.06. 16:10:31

Főztem ma palóclevest. Egy kiló marhahús, fél kiló hagyma, 85 dkg zöldbab, 85 dkg krumpli. (mennyiségek: pucolva és mosás után). Lett belőle 6.5 liter leveske.
Annyira megkívántam ezután a poszt után. Be is jött a piaci tippem, tegnap frissen szedett zöldbabot kaptam, egyetlen termelőnél volt a piacon, elhoztam mind az 5 kilót. Nem tart az itt sokáig.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.06. 16:44:24

@Waka:

Én csak tüsszögök ( ha nem arcmaszkba megyek ki a kertebe ). Egyébként a bajodra a kommersz rumot ajánlaná az apósom.

Waka 2017.09.06. 20:29:21

@látjátok feleim szümtükkel: Ismerem a gyógymódot, alkalmazom is, de gyaníthatóan túlzásba vittem, jelenleg szorulásom van. :D

she_wolf 2017.09.07. 04:54:03

@Waka:
Pihi, ápolgatás, és tessék megadni az időt a gyógyulásra!
Tudom hogy ezt nagyon nehéz megtenni, mert az ember úgy van vele, hogyha egy picit jobban van, akkor ezerrel terheli magát (mert már csak ilyenek vagyunk), de ezt nem szabad.
Környezeti tapasztalat, hogyha pillanatnyilag tünetmentes, nem fáj, nincs láz, akkor ide nekem az oroszlánt is, aztán gyógyulás helyett két hét visszaesés, agónia:(
Úgyhogy csak lassacskán, módjával, önzőzve. Ha teheted;)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.07. 08:35:55

@Waka:

Na akkor lehet modnai, hogy csöbörből vödörbe?:D

Waka 2017.09.07. 20:59:46

@she_wolf: Igyekszem, de sajna ma már be kellett mennem.
@látjátok feleim szümtükkel: Azért lassan beáll.