Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Ennek utána kellett néznem. Ez valahol Németországban van, arra gond... (2017.10.24. 13:12) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (2) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfű (33) kakukkfü (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (67) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Marhapörkölt tarhonyával Gárdonyban

2017.08.28. 07:00 Andrass9

Barátaink meghívtak Gárdonyba egy pár napra, hogy meneküljünk el a hőség elől. A háziasszonyunk öccsével már jártam kinn a tavon tavaly horgászni, most is kimentünk. Ahogy tavaly elfogtam előle a halakat, úgy most 3-3 halat nem fogtunk. Azért kaptunk tőle halászlevet!

A poszt viszont nem a halászléről szól, hanem másnap én főztem egy kiadós pörköltet, tarhonyával.

37.jpg

Már látom, ahogy jönnek a trollok leszólni a tarhonyámat. Mit csináljak - én a gyári söréten szocializálódtam, meg a vendéglátóink is - ez volt a választás. Jobban is szeretem, mint a kézit ...

Hajnalban kimentünk a velencei tóra horgászni. A táj csodálatos, az idő tökéletes.

10.jpg

Azért felöltöztünk :) A bot hatszor görbült, de csak ekkorák akadtak horogra. Azt mondja a barátom, hogy idén egyszerűen nincs nagy hal! Így azután hal nélkül mentünk be a tóról. Szerencsére volt neki előző fogásból, nem maradtunk halászlé nélkül.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Másnap reggel (hétfőn!) elmentem húst keresni a városban a pörkölthöz. Mázli: mindjárt az első négybetűsnél találtam egy kiadós méretű marhanyakat! Ugyanott vettem tarhonyát is. Gárdonyban az összes 3, 4 és több betűs bolt megtalálható. Minden más volt otthon (8 adagra):

  • 1,4 kg marhanyak (hamár lábszár nem volt)
  • 3 nagy vereshagyma
  • 8 dkg füstölt szalonna
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 50 dkg tarhonya

14.jpg

Először a szalonnát aprítottam fel, mert kell a zsír a tarhonyához is. Lesütöttem a nagylábosban, majd a zsír egy részét egy kisebb lábasba kanalaztam. Felkockáztam a hagymát, amit a szalonnára tettem lesütni. A kisebb lábasba pedig a tarhonyát borítottam, hogy piruljon.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A megpirult tarhonya közé egy fél fej nagyon apróra vágott hagymát kevertem, meg egy kanálnyi sót. Amikor a hagyma már üveges lett, felöntöttem másfél liter forró vízzel. Felforraltam, majd bebugyoláltam egy vastag törölközőbe - ráér a saját hőjében átfőni.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Ezalatt a hagyma is megpárolódott a nagyfazékban. A húst felvagdostam ügyelve, hogy egy darabka se vesszen el az inas részekből (az a kedvencünk). Megszórtam a kanálnyi köménnyel, majd beleborítottam a felhevített hagymás zsírba. Itt azután megpergeltem, ahogy régen mondták.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Állandóan kavargattam, míg a kieresztett levét is elfőtte, és újra zsírra sült. Kicsit sötét volt a konyhában a fényképezéshez. Ekkor beleborítottam a pirospaprikát.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

A felkockázott zöldpaprikát is hozzáadtam, és kevergettem, hogy a paprika nem égjen meg. Közben meghámoztam a paradicsomot, amit a gázlángon kicsit megégettem. Egyrészt így könnyen lejön a héja, másrészt remek karamellizált ízt kölcsönöz a paradicsomnak. Ezt is belekockáztam a pörköltbe, meg felöntöttem annyi vízzel, hogy bőven ellepje (ezt a marhát nem áztatták vízben, ezért a saját levében leginkább szénné égne). Lassú, kislángon hagytam rotyogni.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Két és fél óráig főtt csendesen. Ekkor kicsomagoltam a tarhonyát is a takarójából:

35.jpg

Finom rozé borral, sült Spicy Fiesta csilikrémmel, kovászos uborkákkal fogyasztottuk.

36.jpg

Sűrű szaft, omlós hús (yengébbek kedvéért: szaftos és nem rágós) - ahogy a nagykönyvben meg van írva. Az úttörőgombóc meg tökéletesen passzolt hozzá.

266 komment

Címkék: hagyma paradicsom paprika tarhonya szalonna zöldpaprika kömény marhanyak úttörőgombóc

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5212731882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

pizzaszeletvágó 2017.08.30. 17:51:53

@Beer Monster: a módszered hátrányát éppen a paprika megégéseben látom, ahogy mások utaltak már rá.
(vagy te sem így csinálod, csak etetsz minket)

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.30. 20:28:08

@Beer Monster:

Ez nem pökölt, hanem lesült paprikás hús. Persze a lesülés mértékétől függően jó lehet, de a paprikás szaft lesütése teljesen más ízvilág, mint a lesülés nélküli pörkölt.

Tudod a borsólevest is le lehet sütni.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.30. 20:31:35

@Beer Monster:

Nálam biztosan nem, én a pörköltet egyszer szeretem, kétszer nem. Még kényszerből sem.

she_wolf 2017.08.30. 21:07:18

@pizzaszeletvágó:
Ehhez annyit tennék hozzá, hogy mindez nagyban függ a hús minőségétől. Az állat fajtája, kora mindenképpen meghatározó. Legalábbis én így gondolom, és minden építő jellegű kritikát örömmel fogadok.

Nem sikerült még marhapörköltet úgy készítenem, hogy a kellő puhaság eléréséig ne kellett volna vízzel, vagy vörösborral szaporítani a levet, odaégett volna.
A marhapörökölt hosszú főzési időt követel, ennyi bőven elegendő a hagyma szétfővéséhez.
Most vacsoráztunk egyébként, pörkölt tarjából, mellé lepcsánka. Ezt rendelte a ház ura:)
A tarjánál elég volt a hagymás szaft létrejöttéhez az az idő, amit együtt töltöttek a lábosban.
Csirkénél viszont a megpárolt és paprikázott hagymára teszek egy pici vizet, ha azt elfőtte, csak utána teszem oda a repülő alkatrészeket. Az enged pici levet, és mire megpuhul, a szaft is pöpec lesz.
Én továbbra sem fogom a hagymát megpaprikázni, hanem csak a hús előkezelése után szórom meg. A sóval is:)
Ahány ház, annyi szokás, nálam ezek így készülnek, és az évek során alakultak ilyenné a különféle módszerek kipróbálása után:)
Jut eszembe, rendelnem kell rövidesen pirospaprikát;)

she_wolf 2017.08.30. 21:11:43

@Beer Monster:
Ó, a sajt Ó!:)
Meg a média összessége úgy, ahogy van. Nem árt néha mögé nézni a dolgoknak, mert az ember könnyen eltévedhet a susnyásban.
Örök dilik egyike pl.a tej. Meg a só, és a cukor.
Kell, nem kell? Árt, használ? Csak a nagy harcban magáról az emberről feledkeznek meg, no és a mértékletességről:)

pizzaszeletvágó 2017.08.30. 21:25:22

@she_wolf: ugye érted? mindegy, mikor szórod bele a paprikát, a lényeg a többszöri visszapirítás, rövid lében főzés.
Mondjuk annyiban nem mindegy, hogy ne az asztalon tálald a porpaprikát hozzá! :)

Beer Monster 2017.08.30. 21:51:26

@pizzaszeletvágó: Értelek. Ilyesmit gombapörköltnél szoktam, mert ott csak akkor lesz sűrű szaft, ha már majdnem kész, mire a gomba belekerül, hiszen az hamar megfő. Szerintem az lehet a különbség, ha a végén pirítjuk, akkor már minden íz egyben van, vagyis nem a fizikai állag kialakításában van az elsődleges szerepe, hanem az ízanyagok pirításában.

Ezt a paprika "megégését" minden szakácskönyvben és háziasszony rémült meglepetésében fel lehet fedezni, hogy jaj, keserű lesz. Bevallom, én meg ilyennel nem találkoztam, pedig volt, hogy magam kíváncsiságból percekig forgattam a hagymás zsíron a pirospaprikát. Meglátásom szerint (amíg tényleg oda nem égeted), a pirospaprika megégése, megkeseredése egy mítosz lehet inkább.

Marhapörköltnél jól értlek, mielőtt a húst beletennéd, felöntöd a hagymát vízzel, és újra zsírjára sütöd?

Waka 2017.08.30. 21:58:35

Köszönök szépen!
Csak bámulok. Ennyi oldalletöltés és temérdek hozzászólás. Megannyi magasröptű gondolat.
Magam ezt a fogást hasonlóképpen készítem. Nem rosszabb módszer, mint a megpaprikázott alap zsírjára sütésével indítani, de biztosan nem ég meg a paprika. Bár egyszer hallottam, hogy valaki pörköltnek hítta az effélét, oszt' veszett rozsomákok hurcolták el az egész rokonságát, de két nap múlva mocskosul betépve előkerültek. Azóta csak paprikást mernek főzni.

pizzaszeletvágó 2017.08.30. 22:17:49

@Beer Monster:

"...a pirospaprika megégése, megkeseredése egy mítosz lehet inkább."
Összejövünk oszt teszünk egy próbát? :D
A hagymás zsír pedig pont a hagyma miatt elég nedves a paprikának, hogy ne emelkedjen a hőfok (víz forráspontja) a paprika megégése irányába.
Ámde.
Mondok neked két próbapéldát.
1. Paprikás rántás. Zsír melegít, liszt beleszór. Megsüt, szép barnára. Ha ehhez pirospaprikát szórsz direktben, ahelyett, hogy cseppet lehúzva hűlni hagynád, keserű lesz az életed, akarom mondani az ételed. Lám.
2. Lebbencsleves készítése. Zsír melegít, Száraz, de k. száraz tészta belepirítása, sötétbarna mackószínig! Ha ezt hűtés nélkül paprikázod, ki is dobhatod. Pedig a paprikát ekkor kell beletenni. Na a lényeg! Én pont ilyenkor a hagyma beszórásával hűtöm meg a pirított zsíros tésztát, ahogy leesik a hőmérséklet víz forráspont környékére, már megy is bele a porpaprika, pont így nem ég meg. Mert a hagymás paprika sohasem ég oda, ahogy nagyon okosan megfigyelted. Persze van az a bénaság, de ilyenre nem is gondolunk, ugye.
Tudsz még követni?
Kérdezz bátran.

@Waka: :DDD

pizzaszeletvágó 2017.08.30. 22:22:59

@Beer Monster: ahogy @she_wolf: kiegészítette a mondanivalómat, úgy. Hús fajtája, kora, becsült készítési idő. Jól mondod, gomba aláhagymázása esetén megéri a hagymát egyszer-kétszer zsírjára sütni, felöntögetni, majd utána jöhet a belevaló.
Marha kétesélyes, vagy így, vagy úgy. Nézd, én főztem már annyit életemben, hogy bármit, bárhogy. Ha nem bántalak meg ezzel...

Beer Monster 2017.08.30. 22:35:37

@she_wolf: Sajt? Mi baj lehet a sajttal?
Só: alap Na-szükséglet 2g, melegben 4-8g. Se több, se kevesebb. (Talán az egyetlen téma egyébként, ahol tényleg volt egy balhé, de az még a 40-es években, amikor Na-szegény diéta érdekében sokan kaptak Li-mérgezést).
Cukor: minél kevesebb, lehetőleg csak gyümölcs formájában.
Tej: ha a nick-emre kattintasz, erről a korábbi hsz-aim között pont találsz egy vajas topicot, egy-két hónappal ezelőtt, miután örökmozgón, újabban már politikán meg mindenféle egyéb marhaságon átpörgettél. Ott több szakember vitatkozik a tejzsíron heteken keresztül. Elég sok infó van benne, régi fogalmaktól egészen új eredményekig, mi is mindannyian tanultunk belőle. De az élesnek tűnő fogalmazás ellenére nagyjából ugyanazt mondja mindenki.

pizzaszeletvágó 2017.08.30. 22:37:46

@Beer Monster: jut eszembe legutóbb a harcsapaprikás alatt pirítottam vissza a hagymát kétszer, az még a gombánál is hamarabb készülő hús. Megérte.

Beer Monster 2017.08.30. 22:38:54

@pizzaszeletvágó: Igazad van, ezekkel nem szoktam bajlódni. A rántásban mivel nincs hús, mihelyst elkészült, már el is felejtettem, lebbencsleveset meg az iskolai menzán ettem utoljára, így ezekkel sose kísérleteztem ;)

> száraz tészta belepirítása, sötétbarna mackószínig!

Az már felér egy atomtámadással.

pizzaszeletvágó 2017.08.30. 22:46:41

@Beer Monster: Majd legközelebb Kim Dzsongun kedvencének fogom hívni a lebbencslevesemet! Sok jóról lemaradtál menzás korod óta, meg gondolom közben is. Ám a hozzászólásom lényege a technológia volt, nem az étel!
Arra valamit? Kipróbálod szárazon zsírba szórni a pirospaprikát? Hagyma nélkül? Keserű-e? Vagy pesti legenda? Nos?

she_wolf 2017.08.30. 22:50:02

@Beer Monster:
Semmi bajom a sajttal, imádom:) Csak egy szójáték volt a sajtóból eredeztetve, és mivel már gondolatban a tejtermékeknél jártam, ezzel a felütéssel indítottam.
A nickedre nem kattintottam rá, de valóban, máshol is láttalak már, csak nem beszélgettünk:)
Sokat olvasok, de nem szólok mindenhez hozzá.

she_wolf 2017.08.30. 22:54:59

@pizzaszeletvágó:
A paprikás rántás tényleg nagyon megbosszulja, ha figyelmetlenek vagyunk, volt hozzá szerencsém:D Az úgy kuka, ahogy van.
A lebbencsleves nálam nem játszik, kevés kaját nem szeretek annyira, hogy inkább koplaljak, de az említett ezek egyike.

she_wolf 2017.08.30. 23:04:39

@Beer Monster:
Ehhez még visszatérnék egy percre: nem véletlenül írtam korábban, hogy mértékletesség:)
Eddig bárkit láttunk vendégül, senki nem kért plusz sót, és arra sem panaszkodott, hogy túlsózok. Gondolom, sikerül eltalálnom az arányt, és/vagy egyezik az ízvilágunk.
Viszont a vérképem Na-szegénységet mutatott rendszeresen. Kérdeztem a dokit, hogy és akkor mifranc, mit csináljak?
Válasz: sózzam jobban az ételt. Mondom neki, hogy kiskeccsókom, ha így teszek, legközelebb az ajtó alatti résen fogok becsusszanni hozzá, mert azt én már képtelen volnék megenni:)
Adjon bogyót! Nincs, mondá ő. Én meg vettem magas Na tartalmú posványvizet, és azzal szintre hoztam magam. Azóta is azt iszom, rendben vagyok.

A tejet meg imádom, passz.

pizzaszeletvágó 2017.08.30. 23:12:56

@she_wolf: Mostanában kicsit bonyolult lett a lebbencsleves receptem. Legalább egy hétig készül. Azzal indul, hogy adok a tyúkjaimnak mindenféle finomságot, a szemes takarmányokon kívül, meszet, homokot, káposztát, karalábét, hullott sampion őszibarackot, konyhai hulladékokat és maradékokat (rizs, főtt tészta) ..., amit ők szép sárga nagy tojásokkal meghálálnak. Ebből készítek lebbencstésztát, 10 tojás/1 kg liszt, meg némi só, majd az "olasz" tésztagép 7-es fokozatáig vékonyítom, majd megszárítom zörgősre. Közben ungot-berket bejárok valami jó füstölt szalonnáért, ami nem látott műfüstöt, nem füstöl a serpenyőben, amikor zsírt sütök belőle, nem avas és nem piros a közepe.
A két említett legfontosabb alapanyag mellett hagyma, krumpli, paprika, víz van. Többit el kell képzelni.
Szerintem bekötött szemmel megkós-tolnád, aztán tolnád... :)

Beer Monster 2017.08.31. 00:02:28

@pizzaszeletvágó: Az akrilamidra gondoltam, ami vegyifegyverként inkább "Lebbencs Szaddam módra".
Elhiszem, hogy túl lehet pörkölni a paprikát is, de majd egyszer kipróbálom az eredményt.

she_wolf 2017.08.31. 00:07:46

@pizzaszeletvágó:
Állatkínzó!
Melegen ajánlom, hogy mindig csinálj lebbencslevest, ha csak ezen az áron juthatnak a pipék mindenféle fontos és jó dolgokhoz!
:DDD

Komolyra fordítva: gyerekkoromban sokszor ettem lebbencslevest menzán is, alföldi rokonoknál is, és nem igazán tudtam megszeretni, ne kérdezd az okát, nincs. Nem ízlett, kész. Mint ahogy a slambuc sem. Ha nem olvasok itt róluk, eszembe sem jutnak.
Viszont azt az élményt senki nem veheti el, ahogy az állatokat gondoztuk, én legalábbis nagyon szerettem ezzel foglalatoskodni:) Jobban odafigyeltem az ő ellátásukra, mint a sajátomra. Nagy örömmel hántoltam a kukoricát kézzel és később géppel is, megfőztük nagy fazékban a krumpli héját és darált kukoricadarával gyömöszköltük össze, módszeresen gyomláltunk, külön kupacba azokat, amiket az állatok is megehettek.
Emlékek....

Beer Monster 2017.08.31. 00:08:14

@she_wolf: A sóról érdemes írni esetleg. Mivel bőven sótúladagolásban szenvedünk, rajtad kívül, egész évben ajánlatos kevésbé sózni, és a konyhasót a csökkentett Na-tartalmúval helyettesíteni, ebben főleg KCl van a konyhasón kívül. Aki vízhajtót szed, az orvossal egyeztetés nélkül meg ne próbálja, mert belehal (az egyik típus leállítja a K-kiválasztást).

Nyáron viszont izzadunk és az izzadság víz+NaCl. Más só nincs is benne. A bőrön kiválasztott só miatt megugrik a Na-igény, pótolni kell, levertség vagy vízmérgezés következtében életveszélyes állapot lehet a Na-hiány következménye. Utóbbitól pl olyan esetben kell tartani, ha melegben napon teniszezel, kerékpározol és ehhez csapvizet iszol üvegszámra. Az elektrolitok viszont nem olyanok, mint a vitaminok, hogy ráér később pótolni, csak annyi idő marad rá, amíg a megivott víz felszívódik a vérplazmába.

Az egészéves krónikus Na-túladagolás helyett kánikulában krónikus Na-hiánya van mindenkinek. (Ez még rád is vonatkozik:) A sós étel azonban ezen nem segít, hanem tovább rontja, mert aránytalanul növeli a szomjat, és még jobban hígul a vér. Egyetlen megoldás van, amikor sokat izzadunk, olyankor kizárólag enyhén sózott vizet szabad inni. Ha már sósnak érzed, akkor sokat tettél bele, ha semmit nem érzel rajta, akkor keveset. Az izotóniás ital pont jó, aki képes azt meginni, amúgy ha egy kicsit kevesebb só van benne, az is egyformán jó, és akkor már meg is lehet inni. 0,6 g/l NaCl.

Beer Monster 2017.08.31. 00:20:45

Az az ásványvizedre átszámítva 250 mg/l Na+

Beer Monster 2017.08.31. 00:37:48

Na most én is disszertációt írtam ide, pedig elég volna a lényeg: hőségben túl kevés sót fogyasztunk ahhoz képest, amit kiizzadunk, máskor túl sokat.

Most azon már nem kell csodálkozni, ha egy női magazin szerzőjénél már ez logikailag nyitja a biztonsági szelepet, és a sportorvossal júliusban elkészült riport elé azt írja, hogy "megdőlt a tudomány, mégis több sót kell fogyasztanunk".

she_wolf 2017.08.31. 00:58:16

@Beer Monster:
Fonyódi vizet iszom, a cimkéje szerint 141,1 mg/l Na+ van benne.
Ebből naponta 1-2 másfél literes üveggel elfogy annak függvényében, hogy éppen milyen az a napom, úgyhogy nagyjából jól számoltál:)
Ezzel így referencia tartományon belül tartom magam.
A többi értékem általában rendben van, nem tekergek rajta, arra igyekszem ügyelni, hogy a Nátrium-Kálium egyensúly nagyjából rendben legyen.

Beer Monster 2017.08.31. 01:18:53

@she_wolf: Akkor kánikulában tegyél hozzá poharanként még egy csipet konyhasót, hűtsd le jól, akkor nem érezni meg.
A K+ szükséglet 5 g, hőmérséklettől függetlenül mindig. Gyümölcsben, zöldségben van kálium, így az étkezésben nem épp könnyű mérni. Egyébként könnyen túladagolható, szemben a nátriummal.

she_wolf 2017.08.31. 01:34:17

@Beer Monster:
Jól rátapasztottál a monitorra!:)
Visszanézek még majd oda, mert vannak részletek, amik érdekelnek.
Evési, ivási szokásaimat, valamit az egész életmódomat nem hegyezem ki annyira annak alárendelve, hogy én legyek a megtestesült egészség (minden szempontból), inkább egy óvatosabb és érdeklődőbb duhaj vagyok. Szeretek élni, és élvezni, hogy élek. Igaz, most már kevesebb hedonizmussal:)

she_wolf 2017.08.31. 01:41:03

@Beer Monster:
A káliummal nem szokott gondom lenni, szerintem eleget viszek be kajával:)

pizzaszeletvágó 2017.08.31. 09:21:04

@Beer Monster:

"Az akrilamidra gondoltam..."

Legközelebb írd le, hogy 11 betű, középső "a"! :D

medvedr 2017.08.31. 11:03:29

@Beer Monster: Azért ezt az állapotot elég extrém izzadással lehet elérni. Hétköznapi körülmények között még kánikulában is egészséges ember ritkán jut el idáig. Ha ügyel a folyadékbevitelre baja nem nagyon lehet.

Beer Monster 2017.08.31. 13:54:26

@medvedr: A vízmérgezést megelőzni kell, nem eljutni odáig :)
Teljesítménycsökkenéshez elég a nagy meleg, enyhe Na-hiány, nem kell extrém körülmény. A sóvesztést nehéz teljesen pótolni, pont azért, mert a só növeli a szomjat, a víz pedig a további sóigényt. Már a kánikula reggelétől hasznos az izotóniás só, vagy a hipotóniás változata, aminek nincs sólé íze.

A legextrémebb körülmények közt egyébként még 12 g-ig is felmegy a napi Na-igény. Ilyen szélsőséges helyzetben már egy-két üveg tiszta víz végzetes tud lenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.31. 14:05:05

@Beer Monster: Pont ezért iszom én a hőségben (is) kovászos uborka levét, pedig semmi tudományos buzzword-öt nem használok :)

Beer Monster 2017.08.31. 14:32:58

@Beer Monster: 30 g. Valami mást pötyögtem be a számológépbe.

pizzaszeletvágó 2017.08.31. 14:33:12

@Beer Monster:

"...már egy-két üveg tiszta víz végzetes tud lenni."
Hát ezt mondom én is az asszonynak! Mikor csóválja a fejét a hideg sör láttán. :)

Beer Monster 2017.08.31. 14:33:52

@Andrass9: Azt jó volna előállítani, mert néha a lére még nagyobb a kereslet, mint az uborkára :)

pizzaszeletvágó 2017.08.31. 14:47:25

@Beer Monster:

"A sóvesztést nehéz teljesen pótolni, pont azért, mert a só növeli a szomjat, a víz pedig a további sóigényt. "

Ezen gondolkoztam pár percet, szégyellem is magam, hogy percekig tartott másodperc helyett, de ez így nem igaz.
Az ember (vagy fejlettebb gerincesek) szervezetének víz és só háztartása ennél sokkal bonyolultabb, több szervünk által együttesen szabályozott folyamat. Ebbe még beleszól a betegség és az életkor is, hogy cifrább legyen.
Az emberi szervezet nem hígítható vízzel!
(Ahogy például a lúgosítás is pont ettől baromság, de ez most mellékszál.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.31. 15:14:48

@Beer Monster: Rendszeres kovászosuborka készítés velejárója a maradék lé. Én ráadásul szeretem bő lével készíteni, így mindig figyel a hűtőben 2 liter, amit felhigitva (száraz fehérborral, mint Krúdy) elhörpöletek. Ha fogytán van, akkor szedem az uborkát, és indul a következő adag (idén már a 18. kilónál jár az uborkafám)!

pizzaszeletvágó 2017.08.31. 15:39:11

@Andrass9: megvan még a múltkori kovászolt káposzta leve, úgy tűnik végtelenségig eláll a hűtőben, valamit kezdeni akartam vele, de fogalmam sincs mit.

Az már uborka. :)

she_wolf 2017.08.31. 17:37:48

@pizzaszeletvágó:
A szervezet valóban nem, de a vízháztartásban rövid időn belül bekövetkező nagy aránytalanság már életveszélyessé válhat.
Konyhanyelven erre azt mondják, hogy a víz higítja a vért. (Egyébként pedig ez így, ebben a formában leírva nem igaz:D)
Teljesen igazad van abban, hogy a a kívánatos egyensúlyhoz nagyon sok körülményt figyelembe kell venni, amikor a folyadékbevitelről beszélünk.

A só és a szomjúság összefüggésében @Beer Monster: szerintem a konyhasóra gondolhatott, az viszont nem Na+ , hanem NaCl.
Az a nem mindegy a szervezet számára, hogy a szükséges mennyiségek milyen módon kerülnek bevitelre:)
Ezért beszélt félig félre a dokinőm, amikor azt mondta, hogy sózzak jobban:)

(A lúgosítás egy olyan agymenés, aminek van egy jó alapja, amit kedvük szerint magyarázhatnak, és téveszthetnek meg vele bizonytalanokat. Nekem ez jön le a nagy cécóból:D)

Womb Raider 2017.08.31. 19:48:36

@Andrass9: A legérdekesebb számomra ebben a kovászolós/fermentálós konyhai vonalban egy recept, amit a youtube-on láttam pár hete. A chipshez leszeletelt krumplit fermentálta a fazon és pár nap után sütötte csak meg. Még nem szántam rá magam, de kíváncsivá tett. A pizzatésztája, amit szintén sokáig keleszt/fermentál (kovászol :) Szintén világbajnok.

pizzaszeletvágó 2017.08.31. 19:58:57

@she_wolf: jó, lapozzunk :)

Tehát @Beer Monster: -nek igaza van két dologban, a Natrium egyszeres pozitív töltésű ionként van jelen a vizes oldatban, tehát az emberi szervezetben, másik, hogy a mennyisége nyáron csökken(het) és pótolni kell. Mert kurva fontos ion, nélküle sejthalál. Boldogult apósom még a sót is megsózta, világ életében, de utolsó nyarán a vérvétel kimutatta a Na+ hiányt.

Amiben nincs igaza, azt megírtam.

Hirtelen vízvesztés halálos, persze, de nem a túladagolása.
Fertőző bélbetegség, satöbbi, ne soroljam már...
Időseknél az agyi problémák érinthetik a vízháztartás agyi szabályozását, (ADH), és nem isznak eleget, egyszerűen nem szomjasak(!), ami a vese károsodásához, elég rövid távon halálhoz vezet(het), őket itatni kell, erőszakkal is.
De mondom, lapozzunk...

pizzaszeletvágó 2017.08.31. 20:03:22

@Dorottya Veres: múlt hétvégén egy étteremben, na jó, nem terem, hanem kerthelység, fermentált retket, piros, hónapos retket kaptam egy fogáshoz. Libához. Nem esett jól. Vagy elcseszték.
Én magam a kovászolt káposztát szoktam ebben a kocsmában népszerűsíteni. ;)

she_wolf 2017.08.31. 20:10:14

@pizzaszeletvágó:
Lapozzunk, valóban:) De nem haszontalan egy ilyesfajta kitérő néha-néha, úgyhogy köszönöm a türelmet, és a kiegészítést.
Az idősek ilyetén problémájával nekem is foglalkoznom kellett, nagyon nem volt könnyű, pláne, hogy nálunk a diktatórikus magatartás semmilyen indoklással nem (volt) tolerálható:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.31. 20:46:40

@Dorottya Veres: Van benne bőven keményítő, még kenyeret se kell hozzátennie, hogy megerjedjen (csinálnak krumplival is kovászos uborkát). Nekem kicsit idegenül hangzik, de megkóstolnám.
Kenyérkészítésben eléggé otthon vagyok, a kovász a legjobb találmány a liszt óta :) A kovászos kenyér is sokáig kel még, mielőtt sütőbe kerül.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.31. 21:02:15

@pizzaszeletvágó:

Én ma brokkolit, cukkinit és leveles hónapos retket pároltam össze és ettem pulykahússal. Nem volt benne rossz a retek, csak a levelét máskor nem fogom puhára főzni.

pizzaszeletvágó 2017.08.31. 21:24:40

@látjátok feleim szümtükkel: heti menüre nem lehet nálad előfizetni??? Unom a saját főztömet! Veletek nem történik meg ez néha? :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.31. 21:32:17

@pizzaszeletvágó:

Még nem kóstoltam a főztödet, így nem tudom hogy unnám-e.;D

Vacsira a maradék zöldséget gnocchival és ráreszelt sajttal ettem. Valami spanyol sajt, de eszméletlenül jó.

pizzaszeletvágó 2017.08.31. 21:49:53

@látjátok feleim szümtükkel: éreztem, hogy magas labdát adok! :D
Itt csak unalmas csülkös bableves van és palacsinta. Holnapra csinálok egy unalmas lecsót.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.31. 21:55:47

@pizzaszeletvágó:

Muszáj nyomni a vitamint, de nem kell fantáziátlanul tenni, ezért minden zöldség-gyümölcs jáccik. Holnap valami miraborás köret készül a maradék puykahús mellé. Van három színű és ízű miraborám, egyébként mind nagyon jó ízt produkál. Talán valami alkoholos-karamellás mártás kijön belőlük.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.31. 22:11:20

@pizzaszeletvágó:

Tőlem, de a szállítást neked kell megoldani.

Beer Monster 2017.09.01. 10:30:40

Mondom én, ide kell járni, nem orvoshoz: ha az ember eleget néz kommenteket, előbb-utóbb minden BNO-kódról kiderül, hogy nem is létezik ilyen betegség.

Momentán viszont nem vagyok otthon, így csak az általam egyébként katasztrofálisnak tartott Horváth Ilona-féle szakácskönyvhöz van hozzáférésem, hanem azt felütöttem a pörköltnél, és mit ad isten: "Ha a vizet elfőtte, s már majdnem puha, zsírjára sütjük, lepirítjuk, pár percig kevergetjük, s kevés vízzel felöntve teljesen puhára főzzük." Hát nem újdonság a dolog, de még amikor a jóasszony gyűjtötte, akkor se lehetett újdonság. (Hiszen máskülönben pont az a gond a könyvvel, hogy rosszak benne az arányok, mert szemmel láthatóan ő maga a recepteket nem próbálta ki, csak így vagy úgy lejegyezhette a meglévőket.)

pizzaszeletvágó 2017.09.01. 11:55:57

@Beer Monster: továbbra is: extrém, teljesen extrém körülmény a "vízmérgezés", vagyis a túlzott folyadék bevitel, BNO kódja: E8770. Ha valaki megiszik naponta 3-4 liter akármilyen vizet, az nem egyenlő óránként másfél literrel, ami végezni tud, vagy tudna, egy egészséges emberrel. Tudom, utána néztem, sportorvosok találkozhatnak ilyen extrém esettel, nem is vitatom. Más esetekben súlyos, de már felismert betegség állhat a vízvisszatartás, vagy éppen a Na vesztés hátterében, igen sokféle BNO kóddal. Ettől még a hétköznapi életet élőknek nem kell patika mérleggel adagolni a sót a vízhez.
És igen, inkább ide kell járni, nem orvoshoz feleslegesen.
Mondom én könnyedén, mert a családban az egy főre eső orvosok száma két fő. :)

Horváth Ilona nekem nem szaktekintély. Elhiszem, hogy ilyet ír, valahol a garázsban meg is van szakácskönyve, hagyatékból visszamaradva, de ez a módszere csak újabb bizonyítéka az alkalmatlanságának.

Beer Monster 2017.09.01. 13:13:01

@pizzaszeletvágó: Hát egy pörkölt így is, úgy is finom, Horváth Ilona sem tud mindent eltólni.

Mégis létezik. Egy hétköznapi élethelyzetben? Nem egy hétköznapi élethelyzet, amikor izzad valaki egész nap.

Pontosítsunk megint, sportorvosok, Na-hiányosok, fizikai munkások, gyerekek, krónikus betegek, részegek és mások is találkozhatnak vele, sőt, mire találkoznának, már bizonytalan, hogy tudnak tenni ellene.

Senkinek sem kell. Érdemes. A sóadagolásnak viszont az az értelme, hogy ne legyen valaki egész nap sóhiányos. Bamba, gyenge, fáradékony, kedvetlen. Ne szokjon hozzá gyerekkorától a sósabb ételhez ilyenkor, mert szélsőséges helyzetbe csöppenve egyszer a szomja megölheti. Egy sportolónál meg a köridőn már látja az edző, ha aznap csapvizet ivott a sportoló.

Ez így a pontos értelme, mert a hyperhydratio magyar fordítása kissé félrevezető, valójában nem a vízbevitel, hanem ez a víz/Na arány felborulása.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.01. 13:26:03

Úgy látom az kimaradt, hogy vén kecske is megnyalja a sót. Oszt azonnal nincs is sóhiánya;D

A pörkölt-paprikás készítésnek sok módja van, ezért mindenki másként csinálja. Van ezzel valakinek gondja?

she_wolf 2017.09.01. 17:20:51

Nohát! mit látok?
Ne tessenek kutyázni a zicát, nekem két példányban is megvan ugyanaz a szakácskönyve:)
Igazából arra használom, hogy a hozzávalók közül ne maradjanak ki lényegi dolgok, mert hát nem káptalan az én fejem!
Ínyesmesterem is van (megsárgult lapjaira esve), meg sorozatom is a "33"-asból. Szeretem, szép épek vannak benne:D Meg úgy nagyjából vagy 2 méternyi szakácskönyvem, a füzetkéket nem számítva.
És van egy olyanom, amitől agylobot kapok, mert
1: qvadrága volt;
2: olyan kaják vannak benne, amik java részét már a hozzávalók beszerzésekor bukom;
3: és a mennyiségek.... már várom a mikrogrammos, vagy éppen a négyzet-inch/köbláb alapú leírásokat:D

De tényleg.... "adjunk hozzá 300 ml. vizet, 15 gramm sót"... cseszd meg!:(
Igen, tudom: Akkor miért vetted meg?
Hát azért, mert van benne egyetlen(!!!) olyan gombás recept, amit ha pontosan úgy készítek el -szökőévente- ahogy az ott le van írva, akkor az úgy néz ki, ahogy a képen látszik, bónuszként pedig falnám éjjel-nappal, olyan finom:D

Cserébe nem tudok tükörsima tortabevonást produkálni:P

she_wolf 2017.09.01. 17:23:39

...szép "épek"... képek...ép testben épphogy élek:)

she_wolf 2017.09.01. 17:26:51

@látjátok feleim szümtükkel:
Mirabora, alkohol --> pájinka!:D
Haver leszüretelte, elvitte az összeset. Jól tette, lehet, hogy jövőre már nem lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.01. 18:08:34

@she_wolf:

Az a szakácskönyved megvagyon-é, amelyben úgy kezdődik egy recept, hogy végy egy kisebb tevét?

she_wolf 2017.09.01. 18:36:31

@látjátok feleim szümtükkel:
Nincs. Vegyek?:) Egy szavadba kerül és felkutatom, megveszem, rajtam ne múljon!;)

Sosenem ettem még tevét, meg struccot, és bogarakat sem (bár lehet, hogy tudtomon kívül mégis, sőt, biztos!:D), és a makkákat is inkább simizni, mint nyársalni, a kutya pedig a barátom. A barátunkat pedig nem esszük meg, hiába "úgy szeretjük, majd' megesszük".
A nyuszit finomnak találom így is, úgy is, a patesz pedig túl okos ahhoz, hogy megegyem, és még némi fertőzés-fóbiám is van. A nagyonokos malacokat szeretem. Igen, enni is:)
Van néhány kaja alapanyag a világon, amitől a Holdig ugranék inkább, mint megkóstoljam:)

(A tevék pedig a rosszmájúak szerint inkább barátnők:D)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.01. 19:01:31

@she_wolf: Én azt hittem, a tevék azok tehenek ...
Sokféle állatot ettem már, és keveset "simiztem". Nekem az étel az étel, nem játék. A Holdig ugrást a Hold utcai piacra korlátozd - igencsak jó a választék arrafele :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.01. 19:03:57

Szakácskönv ügyben: Horváth Ilona nekem alapmű. Akkor is, ha már egyetlen receptet se főznék meg belőle. Viszont a gyerekeim azon tanultak (és nem szégyellem, de én is!). Azóta persze belejöttünk a javított kiadásba :)))
Nem rosszabb, mint Laci bácsi - sőt! Legalább nem rántja ki a banánt!!!

she_wolf 2017.09.01. 19:15:44

@Andrass9:
A kiscsibéket is megsimizem, mégsem okozott túl nagy traumát 9 éves koromban, amikor életem első tikját levágtam.
Cicamicának kell a simi -ha ő is úgy akarja-, különben lecserélteti a gyenge szívű gazdával az egeret, egyéb férget az alutasakos prémium "csakatecicusodnakcsináltuk" szafthegyekre:)
Duplán anyagi csőd, megkoronázva egy dagadék, lusta macskával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.01. 19:43:11

@she_wolf: :) Szerencsére az enyém még nem is látott olyan kaját!

she_wolf 2017.09.01. 20:07:52

@Andrass9:
:)
Nálunk a kutyáknak is csak ízesítés a konzerv, vagy ha olyan élethelyzetben vagyunk pár napig hogy az agybeteg rohanástól a belünk is lóg, akkor jön az áztatott száraz+konzerv kombó.
Gyári jutifalat viszont mindig van, mert az a váltságdíj az elfogott egérért:D

pizzaszeletvágó 2017.09.01. 21:34:03

@she_wolf: Van még olyan macska, amelyik meg is tudja fogni az egeret? Olyat láttam tegnap, amelyik meg akarta, de az egér kiröhögte. Tom és Jerry módjára. Végül én avatkoztam be, a cicónak nem is kellett az egér tőlem. Milyen genetika már ez? Mármint a macskáé, nem az enyém. :) Sőt a macska sem az enyém volt, valami idegen macska. Az egér volt az enyém. Sajnos. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.01. 21:37:13

@she_wolf:

Köszi nem kell, mert én egyszer már láttam ezt a könyvet. Szomszédunknak volt, és halálra röhögtük magunkat azon, hogy nálunk hol lehet venni egy kisebb tevét (ez valamikor a nyolcvanas évek elején történt).

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.01. 21:44:06

@pizzaszeletvágó:

A mi börökbefogadott macskánk megfogja. Magától tanulta, mert kiscicaként csámpázott be hozzánk, és nem volt aki tanítsa. Az első egereket bemutatta, hagyta is elvenni, aztán rájött, hogy az a legjobb macskaeledel és mostanában már meg sem mutatja. Általában be van zárva, mert előtte minden évben elütöttek a ház előtt egy-két cicusunkat, ezért próbáljuk valahogy megtartani. Van egy öreg macskánk, az addig csavargott ( ezért nem ért rá tanítani a növendéket ), hogy elütötték és eltört a lába. Szerencsére megmaradt és sánta, de már nem megy csavarogni.

Beer Monster 2017.09.01. 22:23:52

@Andrass9: " Azóta persze belejöttünk a javított kiadásba :)))"

Azt hiszem, az a rosszabb :) Ebben az 1986-osban kevesebb marhaságot látok.

she_wolf 2017.09.01. 22:25:37

@pizzaszeletvágó:
A környékbeli macskák sikeres egerészek:)
Nekem csak kutyáim vannak, a kisebbik szokott néha szállítani egeret, de sajnos néha patkány is terítékre kerül.
Ez azért némileg aggaszt. Nem mondhatnám hogy ez gyakori, de tőlük azért ódzkodom.

@látjátok feleim szümtükkel:
Tevékkel rendszeresen össze szoktam futni nagybótokban. Gyakran összekócolódik tőlük a szemöldököm:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.02. 06:40:31

@she_wolf:

Az se kutya, amikor a kutya egerészik. Régen volt három palotapincsink, és azok közül egy megfogta az egeret, sőt patkányt is. Egy alkalommal a kertben a patkányok farakás alá költöztek, és a kutyu segített a kilakoltatásban. Másik is megfogott egyet, de amikor a patkány visítani kezdett megijedt, és azonnal kiköpte.:D

pizzaszeletvágó 2017.09.02. 09:59:18

@látjátok feleim szümtükkel: te sem szeretnéd, ha visítana a bőrös malackaraj a szádban! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.02. 11:05:50

@Beer Monster: Nagyon gyerek lehetsz, ha 1986-os kiadást mérvadónak tartasz :) Az enyém 1970-es, 7. kiadás.
A "javított kiadás" szövegem nem volt teljesen egyértelmű. Ott nem Horváth Ilona könyveire szándékoztam hivatkozni, hanem a saját tudásunkra és tapasztalatainkra. Elnézést a nem egyértelmű fogalmazásért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.02. 11:10:38

@she_wolf: Légy szíves tarts magadnál szemöldökkefét! Hogy néz az ki már, hogy kócos vagy???

Beer Monster 2017.09.02. 21:28:43

@Andrass9: Az 1910-es években született nagyanyámé volt, aki már 86-ban sem volt túl fiatalos :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.02. 22:01:35

@Beer Monster:

Akkor már neked sem csikófogak rágják az ételedet.:D

Beer Monster 2017.09.02. 23:15:40

@látjátok feleim szümtükkel: Nana, a nálam öttel fiatalabb szomszéd srác nagyapja egyenesen két századdal ezelőtt született, akkor mit szóljon ő!
:o

Beer Monster 2017.09.02. 23:21:16

@Andrass9: Hanem mik ezek az újabb tapasztalatok ez esetben, a zsírjára sütött pörkölttel?

pizzaszeletvágó 2017.09.03. 11:49:18

@Beer Monster: te ismersz, ezek szerint saját magadon kívül, másik olyan embert, aki a pörkölt zsírjára sütésével így próbálkozik?

Beer Monster 2017.09.04. 00:10:37

@pizzaszeletvágó: Megvallom, émelyedett koromból adódóan már arra sem emlékszem, mikor tanultam meg pörköltöt főzni és kitől, s ez a verzió honnan származik.

Azt mondod, Ilonkának olyan jelentőségteljes hatása volt a magyar gasztronómiára, hogy soha egyetlen háziasszony sem főzte meg a pörköltreceptjét?

pizzaszeletvágó 2017.09.04. 11:02:14

@Beer Monster: Nem mondok én ilyet. Nincs rálátásunk erre. Édesanyámról tudok nyilatkozni, ő teljes antitalentum volt a főzéshez, ő vette néha elő Horváth Ilonát. Nagy elszánással. Az egésznek az lett az eredménye, hogy inkább apám főzött, de csak akkor, amikor nem nagymamám. Pörköltöt nem is bizta a fater másra. Én viszont kizárólag nagymamámtól, majd kisebb mértékben anyósomtól, és az ő szüleitől tanultam az alapokat.
Nos, én ebben a körben senkit nem találtam, aki a kész vagy félig kész, értsd: teljesen befűszerezett pörköltöt zsírjára sütötte volna. Ellenkezőleg: a folyamat kezdetén sütötték zsírjára, akár többször is, majd a végén nagyon ügyeltek a szaft mennyiségére és ízére, de ezt már mintha írtam volna egyszer.
Horváth Ilona nekem egy kicsit Laci bácsi. Ezt nem elmarasztaló értelemben mondom. Ők egy korszak lehetséges konyháját képviselik. Ma már nem az a korszak van. Értsd: alapanyagok, technológiák hozzáférhetősége, fejlődése. Majd az utókor a mi mai konyhánk felett is ítél, röhögve!
A gasztroforradalom felfalja gyerekeit! :)))

pizzaszeletvágó 2017.09.04. 11:17:20

@Beer Monster:

Egyébként:

"élemedett kor"
vagy
"megélemedett ember"

ezek a helyes kifejezések.

Az émelyedés inkább az émelygés, hányinger szó alakváltozata.

Beer Monster 2017.09.04. 12:02:11

@pizzaszeletvágó: Gyermekeim, ki emlékszik már, hogyan kell mondani... :]

A folyamat eleje mit jelent, a hús beletevése előtt lesütést szigorúan, vagy akár utána is?

pizzaszeletvágó 2017.09.04. 12:56:58

@Beer Monster: nem akarlak összezavarni, de olyan is van, hogy csontos anyag pirul először, majd csak utána a hagyma, aztán a kockára vágott színhús, és hol van még olyankor a paprika! Ez jellemzően bográcsos technika....mifelénk. Lényeg, hogy nem a majdnem kész étel pirul, és a végén nem kerül hozzá víz már. (legfeljebb, ha elcseszte a szakács ugye, de alapból erre nem számítunk)
Javíts ki, de kezdem sejteni, mit beszélsz.
A manapság kapható húsok nem jó pörkölt alapok, mert a hús bekerülése után alig van esély pirítani, hirtelen annyi vizet engednek magukból ezek a hormonnal és vízzel kezelt állatok. Erre gondolsz, hogy megvárni, amíg a kivetett vizet elfővi? De akkor már ugye be kell fűszerezni, sőt akár majdnem kész is lesz, így a végén lehet csak a pirítást alkalmazni.
Ha erre gondolsz: akkor sem. :)

Beer Monster 2017.09.04. 15:33:55

@pizzaszeletvágó: Ez lehet a megoldás, bár vastag, nehéz edényben megpirítható, mielőtt lét enged. Értem, mire gondolsz, de hormonnal nem kezelik, csak antibiotikummal, amitől nem puffad meg, vízzel meg nem lehet. Ezek ilyen tenyészváltozatok. Egy hagyományos tehén lassabban nőtt, kisebbre, és kevesebb tejet adott. Ugyanaz a fajta volt minden célra. Egy tejmarha pl ma ad 40 litert is.

Kumari 2017.09.04. 18:06:48

@pizzaszeletvágó: Van, a miénk mindhárom megfogja, és gondosan elhelyezi a lábtörlőn, a világért sem fogyasztaná el. Enni alutasakost szeretnek ezek, még a kinti befogadott udvari, már a szárazra is csodálkozva néz, azt nem eszegeti--pedig mikor ide kezdett járni, boldogan habzsolta. Ilyenek ezek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.04. 19:18:57

@Kumari: Nekünk csak egy van/volt mindég. Ez a legutóbbi csak szárazat szeret - most már kevésbé válogat, minden márkát megeszik. Zacskós az elveimmel ellenkezik, ezért nem veszek neki. Az előző macskáink ettek főtt kaját a kutyával (farhát, csirkenyak, stb. sok zöldséggel). Ezt az újat egyharmad nyers csirkenyakra, vagy 2 dkg gépsonkára lehet rábeszélni. Néha eszik 1 dkg marhahúsbőnyeet a levesben főtt oldalasról. Alapvetően nem eszik nyers vagy főtt dolgot. Ilyennek kaptuk a nyóckerből (az eredeti tulaj a létező legdrágább száraztápot adta neki!!!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.04. 19:19:43

@Kumari: Ja: madarat fog rendesen, egér meg nincs - azt a szomszéd macskája fogja meg :)))

Kumari 2017.09.04. 19:25:49

I@Andrass9: Nálunk az udvari(bejöhetne, de hiába lakik az udvaron pár éve, nem mer bejönni, max. bekukkant)szereti a csirkebőrt, belsőséget- a tüdőt meg holmi hártyákat kidobom, meg a fejet, ha fejeshez jutok- a bentiek csak színhúst szeretnének, de pechjükre azt mi is:DDD
A szárnyvéget megeszik. de én csak hétvégén főzök, és volt egy kegyelmi állapot pár hónapig, mikor egy cicánk volt, na, mondom, most elkényeztetem....kapta a tasakost hétköznapra. Aztán ezek a jövevények megkóstolták, és ezzel eldőlt..ezek képesek nem enni, ha nem a fogukra való.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.04. 19:57:20

@Kumari: Ezért nincs nálunk tasakos :)
Vicces, mert az egyik szomszéd tasakossal etet, és kiegészítőként szárazzal, a másik meg dobozossal és + szárazzal. Amikor én etetem a macskáikat, eszik azok a szárazat is rendesen, csak később adom nekik a nedveset :))) Ráadásul tőlem bármilyen kaját elfogadnak!

zenbubu 2017.09.05. 15:20:29

@Andrass9: A szaftos rendben van :-)

she_wolf 2017.09.06. 07:13:14

@Kumari:
Tasakos, mi?:)
Ismerősék elhúztak nyaraldába, az uramat megkérték, hogy tekintsen már rá néha a kéglire ha arra jár, meg akkor dobjon már a makkának is egy-egy alutasakosat, legyen oly kedves.
Az emberem kedves volt, etette a makkát, terepszemlét tartott, és ez a nemnormális a kutyáinkkal is megkóstoltatta a cinyóhamit.
"Csak úgy" alapon, hogy mit szólnak hozzá.
Nos, szeretik. Én meg elátkoztam magamban az is, aki kitalálta a cicamicáknak való, kényeztetgetős, kocsonyás-szaftos 1cm3-nyire darabolt és agyonhájpolt falatkákat.

Mondom az uramnak, hogy nézzed mán meg annak a kutyának a fogazatát, te igenokos! Nem arra találták ki, hogy omlós, körömnyi picurka izét csócsáljon vele, hanem hogy elkapja a bokádat, oszt jól megroppantsa!
Villácskával nem akarod összetörni neki? Ő sem bírta ki röhögés nélkül a műfelháborodásomat:D

Aki ezeket a pinduri kis falatkákat kitalálta, még valószínűleg soha nem látott vérmacskát, amint galambot, rigót gyilkol, és zabál két pofára. Barátnőm macskájától elvenni sem lehetett csóri madarat, mert kidekorálta volna a képemet:)

she_wolf 2017.09.06. 07:29:37

@Andrass9:
Szemöldökkefe? Rotakapa!:D
Neeeem... csak viccelek. De tényleg: teve.
Macskafogó megvan? Abban van egy jelenet, amikor a patkányok kiszállnak a járgányból, és rendezgetik a tagjaikat, tollászkodnak, nyújtóznak, Grabovszky meg elhajt mellettük.
Akkor mondja Kuki az egyik fiú patesznak, hogy "mozdulj már odébb, te teve!":)

No, amikor Zsazsa átverekszi magát kínkeservesen a nagybótban a vásárló térbe vezető kis lengő kapun.... és... megáll.
Akkor jut eszembe a fenti idézet. Néha halkan ki is mondom.
Általában akkor, amikor mindez egy mozgólépcső végén történik meg. Nem ám, hogy minél hamarabb eltolná a bringát, mert valakit a tarkójába kap, nem! Megáll. Az eszem is.
Ennél már csak az az édibb, amikor húzza maga után a k. bevásárló kocsit, és rohadtul nem érdekli, hogy a jármű szlalomozik mögötte.
Olyankor szoktam bégetni, a férjem meg úgy tenni, mintha nem együtt volnánk:D

Beer Monster 2017.09.07. 11:20:00

@she_wolf: Ha nagyobb darabok volnának, akkor rájönnél arra, hogy miből van!

Száraz... ti mit szólnátok a száraz pörkölthöz? ;)

she_wolf 2017.09.07. 12:28:48

@Beer Monster:
Nem is biztos, hogy tudni akarom, még besárgulnék az irigységtől:D
Az a tuti, ha én készítem el neki, és tudom, hogy mit kap. Bááár... a kutyák kapnak konzervet meg szárazat is, ha úgy alakul, hogy nincs nekik főtt kaja.
Azt viszont tudom, hogy a macskák hajlamosak az addikcióra, és rohadt nehéz náluk egy régóta berögzült kajáltatáson változtatni.

Száraz pörkölt? Nekem? Olyan nincs:)

Beer Monster 2017.09.07. 13:27:54

@she_wolf: Igen, a jólakott macskák. Azután mindenki éhes lesz :)